Dodaj do ulubionych

Jak ugotować ryż

28.05.11, 23:59
Wiem, wiem wstyd, ale całe życie jem ryż gotowany w torebce, moja mam też tak gotowała i gotuje, ale ostatnio naczytałam się, że tak nie zdrowo i smak o wiele gorszy, więc dzisiaj kupiłam taki zwykły ryż kilogramowy i chciałam ugotować na sypko, do sałatki, nie żadna ciapa. I teraz jak Wy gotujecie, bo zgłupiałam, w internecie przewijają się trzy wersje
- 1 do 1 czyli szklanka ryżu, na szkalnkę wody
-1 do 1,5
-1 do 2
Jak ugotować, żeby był sypki?

www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
Obserwuj wątek
    • katecat1 Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 00:14
      jak ten torebce tylko bez torebki smile. Zagotować gar wody,do wrzącej wrzucić ryż, zamieszać i po 15-18 minutach odcedzić na durszlaku/sitku. Można ew. przelać zimną wodą,do sałatki nawet trzeba.
      • cygarietka Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 00:19
        No ale właśnie chodzi o to, żeby nie odlewać wody, bo wraz z nią wylewa się wszystkie witaminy i wartości odżywcze. Cała woda powinna wyparować w trakcie gotowania.
    • mancipi Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 00:16
      ja używaż garnka zeptera na płytce (ogólnie chodzi o grube dno) i proporcji 1:2, wiem że są też tacy co dają 1:1,2. w każdym razie ja gotuję do chwili wygotowania wody i potem jeszcze chwile dochodzi-to już kwestia uznania, my wolimy bardziej miękki niż aldente.
    • jul-kaa Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 00:17
      1 szklanka ryżu, 2 szklanki wody, wrzucić do zimnej, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum. Woda się wchłonie, na powierzchni pojawią się dziurki.
    • katriel Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 01:03
      Ilość wody zależy od gatunku i świeżości ryżu.

Następujący przepis znalazłam na opakowaniu z tajskim ryżem jaśminowym:
      ryż wypłukać na sicie, wrzucić do garnka; zalać wodą tak, żeby powierzchnia wody
      zrównała się z powierzchnią ryżu, a następnie dolać jeszcze raz tyle wody, ile było
      ryżu; gotować aż wciągnie całą wodę; odstawić na 5 minut; jeść.
      Stosuję, działa (ale nie wiem, jak by działał na inny gatunek ryżu).

Generalnie, jeśli chcesz mieć ryż sypki, to go przed gotowaniem płuczesz (w ten
      sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi, a to ona skleja ziarenka).
      • 3-mamuska Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 01:10
        Ja wyspuje suchy do gara,dolewam troche oliwy i mieszam aby ziarna sie pokryly oliwa,zalewam wrztkiem ,jak sie zagotuje to skecam gaz na najnizszy,najlepiej na najmniejszym palniku i tak 15 minut.A wody 1:2.Co jakis czas mieszam.

katriel napisała: > ryż wypłukać na sicie, wrzucić do garnka;
        To z tym plukianiem,to moja tesciowa pluka kasze do krupniku bo nie lubi tego kleju z kaszy i dziala
    • syswia Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 04:41
      ryz musi byc dlugoziarnisty, np basmati
      nasypujesz do garnka tyle ile Ci trzeba, pluczesz 2 3 razy
      nalewasz wody ponad ryz tak ze 2 cm, dodajesz sol, ewentualnie przyprawy typu lisc bobkowy, kolendre w ziarnie, kawalek cynamonu
      gotujesz bez przykrycia az do zagotowania wody na duzym ogniu
      przykrywasz przykrywka i zmniejszasz gaz do prawie zera
      gotujesz do miekkosci/wchloniecia wody/okolo 10 minut

nie moze sie nie udac
      gotuje ryz prawie codziennie, nauczylam sie dopiero od mojej hinduskiej tesciowej

istnieje jeszcze technika pilaw - ryz sie podsmaza na tluszczu (tzn oliwie, masle, ghee...), dodaje aromatyzatory (przyprawy), a w wersji wypasionej tez warzywa/mieso/rodzynki/orzechy i zalewa woda, a potem gotuje do wchloniecia wody - ja uzywam mniej wiecej tez same proporcje - troche ponad poziom ryzu
      • iin-ess Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 09:20
        1 szk ryzu, jedna szkanka wody, gotujesz, aż nie będzie widac wody, ale uważasz, żeby nie przypalić. Wtedy zdejmujesz z gazu i pod kołderkę. Będzie idealny!
      • echtom Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 09:36
        > istnieje jeszcze technika pilaw

Ja tak robię - podsmażam na oliwie i zalewam bulionem. ale wtedy raczej kleisty wychodzi, nie sypki, choć bardzo smaczny. Lubię też doprawić kurkumą - wtedy ma taki ładny żółty kolor.
    • iin-ess Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 09:20
      tak samo z kaszami
    • cygarietka Re: Jak ugotować ryż 29.05.11, 11:08
      Ugotowałam.
      1 szklanka ryżu na 2 szkl. wody, wcześniej wypłukany kilka razy, gotowany aż cała woda wchłonęła czyli jakieś 12 min. Wyszło wszystko w porządku tylko trochę zbyt miękki jak dla mnie, następnym razem dam proporcje 1 do 1.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka