Dodaj do ulubionych

pierwsze posiłki

06.07.15, 21:57
hej
pytam o moje drugie dziecko, jak było z pierwszym nie pamiętam.

Wprowadzam pierwsze posiłki = zupy (zmiksowany ziemniak z marchewką itp) - oczywiście dziecko pluje i się krzywi.

Po jakim czasie zacznie jeść?
Obserwuj wątek
    • mama.olgi Re: pierwsze posiłki 06.07.15, 22:07
      Wywróżyłam z kart że za 23 dni.
      • amiralka Re: pierwsze posiłki 06.07.15, 23:37
        Hahaha!
        Jak bedzie gotowe, to zacznie jesc. Gdzie Ci sie tak spieszy?
        • stara-a-naiwna Re: pierwsze posiłki 08.07.15, 08:45
          jak śpieszy?
          dziecko ma skończone 4m, karmie ją MM i mogę i chcę wprowadzać inne rzeczy.
          Wiem, ze do zastąpienia całego posiłku długa droga ale jakoś kiedyś trzeba zacząć.
    • ilianna Re: pierwsze posiłki 06.07.15, 23:11
      A ile dziecko ma? Może jeszcze nie jest gotowe na rozszerzenie?
    • angeika89 Re: pierwsze posiłki 06.07.15, 23:59
      Mój ma 8,5 mies i już ładnie jadł obiadki a teraz znowu ma taką fazę że pluje albo w ogóle paszczy nie otworzy. Mam nadzieję że to tylko kwestia gorąca ten jego brak apetytu. Może Twój maluch nie jest jeszcze gotowy na rozszerzanie diety. Trzeba kilka krotnie próbować zanim maluch posmakuje i załapie jak trza...

www.suwaczki.com/tickers/dqprj44j24tj1f5a.png
    • babybump Re: pierwsze posiłki 07.07.15, 00:32
      A dlaczego wprowadzasz więcej niż jedną rzecz na raz? Jak wystąpi reakcja alergiczna, to nie będziesz wiedziała, czy to od ziemniaka, od marchewki, czy od 'itp'.
      Ja zaczęłam od awokado. Pokroiłam w kawałeczki i dziecko sobie jadło. A nie od razu 'posiłki'.

No i tak jak mama.olgi napisała - nikt Ci nie wywróży kiedy Twoje dziecko zacznie jeść.
      • stara-a-naiwna Re: pierwsze posiłki 08.07.15, 08:44
        nie ściśle się wyraziłam
        wprowadzam pierwsze posiłki (był sam ziemniak, jesteśmy na etapie "zupy" - szumnie nazwane = ziemniak i marchewka)

wiem, ze nie ma reguły KIEDY moje dziecko zacznie jeść (przestanie pluć)ale miałam cichą nadzieję, ze będziecie pamiętały kiedy to było u Was
        • jak-kania-dzdzu Re: pierwsze posiłki 08.07.15, 08:55
          Heh, mój ma 16 miesięcy i nadal fazy na plucie big_grin i potrafi cały dzień o mleku być wink
    • betka1984 Re: pierwsze posiłki 08.07.15, 09:13
      Mój ma trochę ponad 6 miesięcy i słabo je. Ciężkie czasy nastały, bo wzrokiem pożera wszystko, płacze jak ja jem i ściąga mi z talerza, a jeść kompletnie nie umie. Pierś tylko jak musi z glodu. Pluje i polknac nie potrafi, trwa to już 3 tygodnie. Córka zalapala po kilku dniach. Też czekam na lepsze czasy smile
      • stara-a-naiwna Re: pierwsze posiłki 08.07.15, 09:32
        syn jak miał 6m jadł cały posiłek zamiast mleka (tzn. miseczkę zupy a potem - po przerwie - porcje owoca)
      • kremka2014 Re: pierwsze posiłki 08.07.15, 09:42
        Betka... Dajesz tylko w kawałkach??
        • kremka2014 Re: pierwsze posiłki 08.07.15, 09:44
          Stara...widać dziecko jeszcze nie gotowe. Moj jak mial 5miesiecy to zaczął interesować się jedzeniem. 4miechy to jeszcze płód😉. Daj mu czas.
          • stara-a-naiwna Re: pierwsze posiłki 08.07.15, 14:22
            z tą gotowością mam watpliwości

dałam jej oblizać drzem z serkiem danio z palca (naleśniki mieliśmy)
            bardzo była gotowa do dalszej konsumpcji
            nic jej bokiem nie uciekało (nawet gram śliny)
            oszustka mała i tyle wink
        • betka1984 Re: pierwsze posiłki 08.07.15, 10:03
          Nie no coś Ty smile jak coś mi skubnie to mu zabieramsmile przyjdzie czas na kawalki jak bedzie lepiej siedział. Teraz mu po trochu papek daje, ale on jeszcze nie gotowy.. daje mu bo bardzo lubi jeść- tzn lubi czynność, bo do brzucha to mu niewiele trafiasmile
          • bieniewicka Re: pierwsze posiłki 08.07.15, 14:34
            Dla mnie 4m to zdecydowanie za wcześnie. Nie ogarnia co się dzieje, nie wie co zrobić z łyżeczką, jak ściągnąć pokarm etc - są oczywiście wyjątki. Ja na pewno nie rozszerzałabym przed 6m, sama zrobiłam to gdy mała miała 6.5m. I zabrała mi łyżeczkę i sama wsadziła do dzioba wink

Natomiast takie rzeczywiste jedzenie zaczęło się na przłomie 9/10m. Ale i tak ma takie dni że mało chce jeść, za chwilę znowu w żarłoka się zamienia, ma 13m. No róźnie różniaście ma big_grin
            • stara-a-naiwna Re: pierwsze posiłki 21.07.15, 15:20
              hej
              po 2 tygdniach dziecko zaskoczyło

nie ma 5m i je b. ładnie
              praktycznie zastąpiłam jeden posiłek mleczny na "obiadowy"

• angeika89 Re: pierwsze posiłki 21.07.15, 16:15
                Mój też jadł bardzo ładnie, a teraz jest okres że tylko mleczko ew jakiś jogurt. Więc dziecko ma różne fazy i może mu się jeszcze odmienić. Nie wiem czy w wieku 5 m-cy należy już zastępować mleczny posiłek obiadkiem? Moim zdaniem taki maluszek powinien degustować, a nie najadać się obiadem..
                • stara-a-naiwna Re: pierwsze posiłki 21.07.15, 20:31
                  je ile chce = dużo (około 120gr)

niestety jeszcze na owoce się strasznie krzywi (tylko arbuza wcina) - chyba dam jej do siateczki jakieś inne i niech sobie z nudów wciska do buzi (i poznaje i "polubia" smaki)
    • cermeosi Re: pierwsze posiłki 26.07.15, 15:02
      Może poeksperymentuj ze smakami zupek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka