kochamcie 19.09.05, 11:10 na prawdziwe ciasto do pizzy? Takie, jak w pizzerii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jobeel Re: czy macie sprawdzony przepis 19.09.05, 12:03 Mam SUPER przepis!!! Pycha ciasto, cieniutkie, niewyrosnięte, choć drożdżowe. Ale przepis mam w domu. Odpiszę zatem wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
kjagoda Re: czy macie sprawdzony przepis 19.09.05, 13:18 ja też poproszę o przepis. Moje dzieci uwielbiają pizze ale kazda dotychczasowa próba to porażka. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
jobeel Re: czy macie sprawdzony przepis 19.09.05, 13:26 Uwierzcie mi, ten mój przepis jest po prostu NAJ NAJ NAJ. Tyle lat próbowałam, szukałam, w koncu mam TO COŚ. Jeszcze parę godzin popracuję i wyslę Wam z domu. Nie mam głowy do przepisów. Nawet jak coś robię po raz setny, to muszę zerknąć do przepisu. Już się cieszę, że mogę się z Wami podzielić tym przepisem. Napewno Wam się uda ta pizza! Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: czy macie sprawdzony przepis 19.09.05, 13:30 Ja od lat hm hm hm... dziesięciu chyba, używam przepisu, który jest na przyprawie Kotanyi pt" przyprawa do pizzy". Poza tym, jak wejdziesz na gazetowe F.Kuchnia i uzyjesz tamtejszej wyszukiwarki, to znajdziesz swietne przepisy: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=77 Tylko nie zakładaj nowego watku, chwilowo tamtejsze towarzystwo jest lekko przewrazliwoone po niedawnym dniu, kiedy na pierwszej stronie forum były 3 pytania o przepis na ciasto do pizzy, bo nie chciało sie nawet pierwszej strony obejrzec,a co mówic o wyszukiwarce Odpowiedz Link Zgłoś
jobeel Re: czy macie sprawdzony przepis 19.09.05, 20:33 Oto mój obiecany przepis na pizzę: 400 gr. mąki 30 gr. drożdży 1 łyżka cukru 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Całość wyrabiamy, pamiętając, że dobrze wyrobione ciasto drożdżowe odchodzi od blatu oraz od ręki. Wkładamy ciasto do lodówki, czekamy aż wyrośnie. Teoretycznie powinno ono być w lodówce kilka minut, jednakże ja nigdy nie wytrzymuję i zaczynam od razu szykować tę pizzę. Przepis ten zakłada, że to naprawdę nieduże ciasto po wyrosnięciu dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy i układamy na blasze. Ja mam taką wielką, szeroką blachę (na całą szerokość piekarnika) i ów przepis starcza mi na trzy takie wielkie pizze. Ciasto jest cieniutkie, takie moje ulubione. Kto woli grubsze, niech podzieli ciasto na dwie części. Rozwałkowany i ułozony na blasze placek polewam sosem pomidorowym Primo Gusto, ew. jakimś przecierem pomidorowym, posypuję przyprawą KAMISA do kuchni włoaskiej, czyli do pizz, spaghetii i lazanii, nastepnie układamy to, co lubimy. U mnie zazwyczaj są to drobne kawałeczki wędliny, kukurydza, czasem ananas i na wierzch duuuużo żółtego sera. Przepis jest taki trochę śmieszny (choćby te 30 gr; czyli 1/3 takiej kostki drożdży), ale dostałam go od koleżanki, specjalistki od zestawu Thermomix. Smacznego! Pieczemy 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
jobeel Re: dzięki jobeel 21.09.05, 09:50 Nieprawdaż?! Uwielbiam tę pizze. Pracy przy niej też niewiele. Super, że Ci smakowała. Pzdr, Jola. Odpowiedz Link Zgłoś