Dodaj do ulubionych

Bajaderki i babeczki czekoladowe

IP: *.* 07.10.01, 16:51
Czy macie dobry przepis na bajaderki - kule z cudownie przepysznej masy. W żaden sposób nie mogę takowego znaleźć, a wiem, że byłyby niezłe na deser...Poszukuję też przepisu na masę do babeczek czekoladowych, które od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzą...
Obserwuj wątek
    • Gość edziecko: guest Re: Bajaderki i babeczki czekoladowe IP: *.* 11.10.01, 13:02
      Naprawdę nikt mi nie pomoże???
    • Gość edziecko: guest Re: Bajaderki i babeczki czekoladowe IP: *.* 15.10.01, 11:59
      Wiele pewnie nie pomogę, ale piszę, co wiem :-) Bajaderki robi sie z resztek , które zostają po upieczeniu kilku rodzajów ciasta. Stąd właśnie najlepiej je kupić w ciastkarni. Tzn. cukiernicy te wszystkie resztki, brzegowe kawałki mielą, dodają do tego jakiś krem z dodatkiem rumu i łączą je w ten sposób. Potem oblewa się je czekoladą i zajada rozkoszując się ich specyficznym smakiem. Ja też je uwielbiam. A dokładniejszego przepisu niestety nie posiadam.Pozdrawiam apetycznieTyska :-)
      • Gość edziecko: guest Re: Bajaderki i babeczki czekoladowe IP: *.* 19.10.01, 20:28
        Witaj Tyska! Cieszę się, że znalazła się chociaż jedna wielbicielka bajaderek... Dzięki za informacje, ale o tym wszystkim już wiem. Niedawno jadłam bajaderki z ciasta mocno kakaowego, oblane czekoladą, mięciutkie, rozpływające się w ustach, przepyszne. Miałam nie reklamować, ale... w ciastkarni w Pasłęku. Polecam!!!Skład oczywiście wszyscy znają, ale proporcje ??? Cudowne kule w poszczególnych ciastkarniach codziennie są takie same...
        • Gość edziecko: guest Re: Bajaderki i babeczki czekoladowe IP: *.* 23.10.01, 11:18
          Mniam, pyszbne musiały być ;-) ! Ten jednakowy skład zawdzięczają olejkowi rumowemu (chyba)Jak gdzieś trafisz przepis konkretny na te pyszności, dawaj go tu.Pozdrawiam :hello:TyskaPs. Niestety do Pasłęka mam trochę daleko, ale te z naszej ciastkarni, też są pyszne :benetton: :lol:
        • Gość edziecko: guest Re: Bajaderki i babeczki czekoladowe IP: *.* 25.10.01, 12:36
          W Poznaniu najlepsze bajaderki są w cukierni Kandulskiego. Sprzedają je pod nazwą bomba rumowa. Pycha! Chyba polecę kupić. Cieszę się że jest więcej zwolenniczek tego specjału.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka