Dodaj do ulubionych

dobre i złe produkty spożywcze

IP: *.* 30.04.02, 13:35
A może tak wątek poświęcony dobrym i złym produktom/ półproduktom spożywczym? Czasami cena i jakość wcale nie idą w parze...Zaraz sama zacznę od produktów marki TIP
Obserwuj wątek
    • Gość: wiesia Re: dobre i złe produkty spożywcze- TIP IP: *.* 30.04.02, 13:45
      TIP - tanie produkty dla sieci Real. Znacznie tańsze niż innych firm, sporo wypróbowałam i mam następujące wnioski:Co moim zdaniem warto kupować z produktów TIP:1. maka luksusowa2. cukier3. nabiał (mleko i śmietana w kartonie,serki homogenizowane, twaróg)4. soki owocowe w kartonach - bardzo tanie i smaczne, bez cukru i konserwantów5. soki przecierowe -ja mam na ich temat uczucia mieszane ( dlatego kupuję ograniczone ilości), ale moje dziecko je bardzo lubi , a są znacznie tańsze niż innych firm6. tuńczyk w kawałkach w puszce Czego nie warto kupować:1. bita śmietana w proszku - wcale się nie ubija :-(2. tuńczyk sałatkowy w puszce - ciapa, okropna, nie do zjedzenia 4. uszka do barszczu- bez smaku , konsystencja wiórów5. majonez - do kitu z takim majonezem3. produktów chemii gospodarczej (to akurat nie bardzo w temacie), płyn do mycia okien pozostawia smugi, płyn do mycia podłóg klei się, a mleczko do czyszcenia nie czyści
    • Gość: wiesia Re: dobre i złe produkty spożywcze- przyprawy IP: *.* 30.04.02, 13:48
      Kiedyś już pisałam na ten temat, ale dzieki powtóce sobie własny wątek rozbuduję ;-)Jeśli przyprawy to tylko Kamis (super przepisy na odwrocie, super jakość) lub Kotanyi.W przyprawach innych firm , w tym mocno reklamowanych np. Durkos czy Prymat znajdowałam patyczki, trawę i różne rózności..
    • Gość: wiesia Re: dobre i złe produkty spożywcze - majonez IP: *.* 30.04.02, 13:52
      No, oczywiście jeśli majonez to tylko "Kielecki", produkcji Społem. Żadne Winiary, Hellmansy ani inne nie umywają się do majonezu "Kieleckiego". Kto spróbuje zrozumie dlaczego... Na stronie kieleckiej lokalniej Gazety Wyborczej jest nawet klub Miłośników majonezu Kieleckiego.
      • Gość: AnetaDr Re: dobre i złe produkty spożywcze - majonez IP: *.* 30.04.02, 13:59
        Wiesia!Wszystkie produkty OK, poza majonezem. Do Kieleckiego jest dodane tyle octu, że mi śmierdzi na odległość. Inne zresztą też niewiele lepsze. Dlatego majonez zawsze robię sama. No cóż, każdy ma jakiegoś bzika, a ja lubię kręcić majonez. I doprawiać go po swojemu.PozdrawiamAneta
        • Gość: wiesia Re: dobre i złe produkty spożywcze - majonez IP: *.* 06.05.02, 07:26
          Aneta Drabek napisała/ł:> Wszystkie produkty OK, poza majonezem. Do Kieleckiego jest dodane tyle octu, że mi śmierdzi na odległość. :what: Może natrafiłaś na podróbkę? Bo były, owszem, nawet ja kiedyś się nabrałam. Sprawa skończyła się w sądzie. A jeśli nie, to byłabyś pierwszą osobą , która ma zastrzeżenia do Majonezu Kieleckiego ze Społem. Wszyscy,których znam są nim zachwyceni. W końcu Klub Miłośnika Majonezu Kieleckiego zawiązał się naturalnie, nie było to inspirowane przez producenta, a reklama tego majonezu w mediach praktycznie nie istnieje, a nawet w prezencie poza województwo niektórzy go wożą.
      • Gość: Anita Re: dobre i złe produkty spożywcze - majonez IP: *.* 06.05.02, 10:21
        A wg mnie nic nie przebije Dekoracyjnego Winiar. Poezja.
      • Gość: wiesia Re: dobre i złe produkty spożywcze - majonez kielecki raz jeszcze IP: *.* 27.09.02, 15:28
        Majonez kielecki ma reklamę w telewizji :bounce:I wiecie co? To klienci z Kielc apelowali do producenta o reklamę ogólnopolską!
    • Gość: Adzia Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 30.04.02, 14:47
      Przyprawy Kamis - super, rzeczywiście najlepsze, ale musztarda tejże firmy to nieeeeeee......Jeśli chodzi o jedzonko dla dzieci - płatki ryżowe Cenos - takie do gotowania (wolę takie coś niż kaszki instant) - po ugotowaniu na wodzie i dodaniu jogurtu - pychotka!I jeszcze chińszczyzna - ostatnio odkryłam produkty Tao-Tao:papier ryżowy, makaron sojowy i sos sojowo - grzybowy - naprawdę wspaniałe i niedrogie.Na razie tyle.
      • Gość: asia.d.d Re: dobre i złe produkty spożywcze- CO DO TIP IP: *.* 30.04.02, 20:28
        Tip to różne produkty różnych firm, To łaTwo sprawdzić paTrząc na producenTa, niektóre produkty są naprawdę renomowanych Firm.tak mi się nasuneło :)Tak samo inne Tanie serie dla innych marketów.pozdrawiamAsia
    • Gość: Anita Re: dobre i złe produkty spożywcze - musztarda IP: *.* 06.05.02, 10:22
      Sarepska Pudliszek
    • Gość: Anita Re: dobre i złe produkty spożywcze - platki sniadaniowe IP: *.* 06.05.02, 10:23
      Jaski z kropla Toffi - najlepsze na sucho
      • Gość:  Dorka Re: dobre i złe produkty spożywcze - platki sniadaniowe IP: *.* 09.05.02, 15:13
        Tylko nestle płatki kukurydziane zwykłe - pożeram je tonami na sucho.Dorka
    • Gość: wiesia Re: dobre i złe produkty spożywcze - lody IP: *.* 06.05.02, 10:48
      Jeśli lody to Zielona Budka- uwielbiam :-)Zupełnie nie pasuje mi wszechobecny Koral :-(Próbowałam też póśjcia po najtańszej linii oporu - czyli TIP ..i już więcej nie będę. Podsumowując - pozostaję wierna Zielonej Budce.
      • Gość:  Dorka Re: dobre i złe produkty spożywcze - lody IP: *.* 09.05.02, 15:00
        My też pożeramy tylko Zieloną Budkę. Czasem w Selgrosie kupowaliśmy ogromne pojemniki z lodami wiśniowymi, ale nie pamiętam jakiej firmy. Były znakomite. Anty-lody to dla nas "szeler".Dorka
      • Gość: Misiek Re: dobre i złe produkty spożywcze - lody IP: *.* 09.05.02, 16:36
        A my nie przepadamy za Zieloną Budką. Za to uwielbiamy Algidę: te wszystkie Bon Cremo (głównie czekoladowe, orzechowe czy tiramisu), wodne lody dla Wojtka też kupujemy z Algidy - mocno owocowe ;) i nie za słodkie. Mniam mniam, rozmarzyłam się... :benetton:
        • Gość: MKatarynka Re: dobre i złe produkty spożywcze - lody IP: *.* 07.10.02, 18:59
          Najpyszniejsze są lody winogronowe Mowenpicka (czy jak to sie tam pisze. Albo gruszkowe. Kupujemy je na stacjach benzynowych wiec nie wim gdzie jeszcze można je dostać. Są pyyyyyyyyyszneeeee. Polecam.MKatarynka. Pożeraczka lodów w każdej ilości.
    • Gość: Justyn(k)a Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 11.05.02, 10:10
      A co powiecie na temat produktów które można kupic w marketach Lider Price?Przecież oni spierniczyli wszystko - tego wogóle nie powinno się dopuścić do sprzedaży.
      • Gość: Kingus Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 12.05.02, 17:46
        WSZYSTKO?! - duże zakupy robisz dziewczyno. Być może trafiłaś na jakiś produkt, który niekoniecznie jest najwyższej jakości, ale Leader Price z założenia jest tanią marką. Natomiast twierdzenie że "spierniczyli wszystko" jest na mój gust paskudnym uogólnianiem. Kupuję LP od ponad roku, po części z wrodzonego skąpstwa (dlaczego za litr "Karotki" mam płacić 2.80, skoro LP produkcji Fortuny - będącej również producentem w/w Karotki kosztuje 1.80 - w butelce jest d o k ł a d n i e ten sam sok),a po części dlatego, że jestem zadowolony z jakości ich produktów. Leader Price to nie jedna firma produkująca wszystko, tylko marka występująca np. w marketach sieci "Géant", a jej istnienie polega na hurtowym kupowaniu od różnych producentów ich produktów i dodawaniu firmowego opakowania.Muszę oddać sprawiedliwość - zdarzyło mi się kupić herbatę ekspresową marki LP - i wywalić ją do kosza, nie dało się tego pić. Nawet najlepszym sie zdarza.Nie generalizowałbym jednak - "wszystko" Leader Price, to soki "Fortuny" i "MiG", olej "Kruszwicy" czy mleko "OSM Kościan". Lista producentów jest długa. Zajrzyj na stronę www.leaderprice.pl.Janusz tata Konrada (Mąż Kingi)PS Nie jestem udziałowcem, ani współwłaścicielem firmy Leader Price - jakby ktoś miał wątpliwości.
        • Gość: Justyn(k)a Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 13.05.02, 07:53
          Robię duże zakupy - to fakt. Kiedy LP wszedł na rynek pokusiłam sie na ich produkty (głównie ze względu na konkurencyjne ceny), jednak to co przyniosłam do domu wyrzuciłam. Jogurt smakował jak mąka wymieszana z wodą z dodatkiem aromatu, herbata malinowa była paskudna, makaron się rozgotowywał, a worki na śmieci rozpadały się przy wyjmowaniu z kosza. Moi znajomi też się pokusili na ich produkty jednak efekt był taki jak u mnie.Ja zdaję sobie sprawę z tego że komuś mogą smakować ich produkty (kwestia gustu i smaku, a o tych jak wiadomo się nie dyskutuje), inaczej LP już dawno przestał by istnieć na rynku. W poprzednim poście wyraziłam tylko opinie na temat tej firmy opartą na doświadczeniach moich i moich znajomych i nic już jej nie zmieni. Nadal uważam i będę uważać, że to co jest na rynku nie powinno wogóle istnieć.
          • Gość: wiesia Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 13.05.02, 08:00
            No to może podsumujny, tak jak z produktami TIP:Z waszych postów rozumiem ,że jeśli Leader Price to:TAK na:1)soki owocowe 2) mleko3) olejNIE na: 1) jogurty2) makaron3) herbaty 3) worki na śmieciCoś jeszcze do tych list?
            • Gość: lisa Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 30.09.02, 15:21
              Ja powiem jednoNigdy nie kupie nic Leader price do jedzenia.Mam znajomą w Geant i wie dokładnie dlaczego te produkty są takie taniePrzykład?Podam tylko jeden reszty możecie się domyślaćSoki są takie tanie ponieważ robione są podobno z produktów przejrzałych, zgniłych itpBłagaM JEŚLI WY DOROŚLI ZJADACIE ICH PRODUKTY nie dawajcie chociaż dzieciom
              • Gość: 124578 Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 01.10.02, 08:43
                no nie bardzo wierzę w to, że te produkty są robione z przegniłych owoców ( a swoja droga to skąd koleżanka pracująca w geancie wie, że Fortuna robi soki z takich paskudnych owoców???). Sądzę, żę niska cena wynika z tańszych opakowań na przykład albo z wielkości dostaw. Ja po prostu w LP nie kupuję tych najtańszych produktów tylko te troszke droższe (bardziej kolorowo opakowane) i zawsze sprawdzam kto je wyprodukował bo tak jak już wsześniej tu wspomniano są to wyroby znanych producentów lub też i tych zupełnie nieznanych (przynajmniej tak jest w LP). No ale groszku i kukurydzy to w LP nie polecam bo są przerośnięte. Ale za to świże jabłka i inne owoce czasem są OK. Do tego zawsze kupuje tam chusteczki higieniczne (też te troszkę droższę) i papier toaletowy (też ten troszke droższy) i twarożek wiejski - pycha!!! No i musztardę i ocet i tu moge gwarantowac jakość i smak bo znam osobiście wytwórnię i sama tam pracowałamsmile A i moja córka (10 m-cy) uwielbia brokuły (mrożone kupuję właśnie w LP).No i jeszcze Full czekoladowy (wyrób Mistrza Jana) no po prostu pycha!!!!No i jest jeszcze kilka innych produktów które tam kupuje ale też nie polecam jogurtów no ale za to kefir z LP pycha!!No i tak można mnożyc przykłady ale fakt, że co do produktów spożywczych to wszystko zależy od gustusmilesmileRozpisałam sie a nie miałam wcale takiego zamiaru więc na koniec tylko pozdrowionkaAlynka
                • Gość: joakar Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 01.10.02, 12:27
                  Dołożę się jeszczxe do LPsmileKiedy miałam praktyki w zakładach proedukujacych zywność, (astudiowałam technologię żywności) to opowiadano nam o takich produktach do tańszych serii. Filozofia tańszych serii ma polegac na duzych zakupach i tańszych opakowaniach, ale to jest nie do zrealizowania bo opakowanie moze mniej atrakcyjne, ale też kosztuje np. soki w butelkach w realu to i tak muszą mieć butelke szklaną a etykieta przez to że mniej kolorowa nie jest aż tak znowu tańsza i efekt jesttaki że te produktysą gorszej jakości np. wspomniany juz wcześniej sok firmy sonda dobrej i znanej jest pozbawiony jednego składnika i przez to tańszy. W Malmie np. robia makarony do sieci na takie serie i te makarony są robione wg. innych receptur jest do tego urzywana gorsza mąka i zamiast jajek barwniki :p i to jest standart ze nawet renomowane zakłady produkują jako tańsze produkty z gorszych lub mniejszej ilosci surowcow wiec ostrzegam na jedzeniu po prostu nie da się oszczedzać!!!!!! ;)
                  • Gość: q1313q Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 02.10.02, 18:01
                    Pewnie masz racje ale jest tam bardzo dobre maslo, zwlaszcza smietankowe, swiezutkie i pachnace i jogurt kremowy i oliwki i herbatniki petitki bez jajek i mleka niocenione, gdy mialm bardzo okrojona diete (karmie alergika) ai nadal je bardzo lubie. No i sezamki w sztabkach -takie cukierki i chalwa.I pyszen batoniki toffi w mlecznej czekolwdzie (robione przez Wawel). Fakt, zalezy jaka firma to dla nich robi. No i dziecku balabym sie podac produkty LP.A widzialyscie, robia tez sloiczki dla dzieci! Tego nie testowalbym za nic!
                    • Gość: nucha Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 25.10.02, 11:19
                      A ja probowalam sloiczki. Trzeba czytac czy maja atest Instytutu Zdrowia Matki i Dziecka, a te czeskie sloiczki maja!
                      • Gość: ljaworo Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 28.10.02, 12:03
                        My wypróbowaliśmy je na Słowacji (czeskie słoiczki dla dzieci). Małej bardzo smakowały. Jednak dla nas mają jedną podstawową wadę. Wszystkie są słodzone i to bardzo. Tak, że u nas był to tylko wyskok wakacyjny.Pozdrawiam,Ludek
                      • Gość: ljaworo Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 28.10.02, 12:05
                        My wypróbowaliśmy je na Słowacji (czeskie słoiczki dla dzieci). Małej bardzo smakowały. Jednak dla nas mają jedną podstawową wadę. Wszystkie są słodzone i to bardzo. Tak, że u nas był to tylko wyskok wakacyjny.Pozdrawiam,Ludek
              • Gość: sylwiakrol Re: dobre i złe - Leader Price IP: *.* 15.12.02, 11:38
                Witam.Chciałabym się wypowiedzieć na temat produktów Leader Price.Mój mąż pracuje w "Agros-Optima" i wiem z pierwszej ręki na czym to polega.Produkty np.sezamki czy chałwa produkowane dla Leadera niczym się nie różnią od tych produkowanych na export do Kanady,USA czy Australii.Są produkowane z tych samych surowców .Jedynie do Niemiec jest dodawany do sezamek miód, bo tak życzy sobie klient.Jedyna różnica to opakowanie i sposób pakowania w opakowania zbiorcze.Niska cena bierze się stąd że jest narzucona niska marża,niższe koszty opakowań oraz wyłączność na produkcje do Leadera.Należy pamiętać że Leader Price to nie tylko sklepy w Polsce,ale w całej Europie. Pozdrawiam.
    • Gość: Asieniek Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 13.05.02, 10:25
      makaron - Goliardwegeta - Vegety ;)przecier pomidorowy - Pudliszkii przebój - mleko w kartonie o przedłużonej trwałości-5+ się nazywa (niestety nie pamiętam firmy)
      • Gość: marzenna Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 30.09.02, 20:32
        Herbata-liptonkawa-jacobsśmietana-bakomajogurty-danonemakaron-goliard domowyprzyprawy-kamismajonez-winiarysok pomarańczowy-clipposok marchewkowy-kubusielody -schoeller i algidakaszki-bobovita i jabłkowo-gruszkowa nestle
      • Gość: Becik Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 12.12.02, 12:58
        Mleko na 5+ produkuje OSM w Radzyniu Podlaskim i jest rzeczywiście na 5+ - szkoda tylko że tak mało popularne ( czytaj: słabo dostępne ), więc kupuję Mlekovitę ( chyba OSM Wysokie Mazowieckie )Majonez: TYLKO napoleoński Mosso ( mogłam pomylić pisownię ), chociaż chrzan tej firmy mi nie smakujeSery pleśniowe: President ( niekoniecznie oryginalny - Polser z Siemiatycz produkuje też smaczne i o wiele tańsze )Kiśle, budynie: tylko NIE Winiary - okrutnie przesłodzoneMięso, drób, ryby - tylko w małym sklepie który znam i wiem że zawsze jest tam świeże i czystoWędliny, cola, chipsy, zupy i sosy ekspesowe... - nie kupuję - fuj ;)Czeskie słoiczki LP - ochyda - przesłodzone i wypełnione jakąś skrobią ( czyli oszukane ;)- mała zawartość owoców w owocach ).Jak mi się jeszcze coś przypomni - napiszę
        • Gość: Becik Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 12.12.02, 13:24
          No i przypomniało mi się:Herbata: Ahmad - najlepiej liściasta sypana. Ja kupuję ceylon, ale inne też są dobre. Nie są najtańsze, ale jak mam pić byle jaką, to wolę się napić wody. Wada: trudno dostępne - można kupić w herbacianych sklepach ewentualnie na bazarkach ( czasami ). Co do herbat to jak jeden marynarz nam opowiedział jakie to robactwo chodzi po herbacie na statkach, to od tamtej pory kupuję tylko oryginalnie paczkowane.Woda mineralna: Muszynianka jest THE BEST. Z tych tańszych (supermaketowe 5l za 1,xx zl ) jedynie DiT z sieci AlbertSoki: ( tylko dla goścismile ) FortunaPampery, husteczki, ręczniki papierowe, worki na śmieci - najtańsze
    • Gość: Adzia Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 01.10.02, 06:40
      Moje najnowsze odkrycie - soki owocowe firmy Bauer (chyba mało znana, niemiecka, moja znajoma u nich pracuje). Ich wieloowocowy sok przecierowy ma wszystkie inne pod sobą ;-) wyróżnia się tym, że zawiera sok z gujawy, który nadaje bardzo specyficzny smak, nie zawiera konserwantów i nie zawiera cukru. Poezja, no poezja. Tylko że u nas w sklepie były, a potem zniknęły jak sen jaki złoty ;-)
    • Gość: Selina Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 01.10.02, 11:07
      Budynie i kisiele na szybko (do zalania w kubeczku):emix- pyszne :)gellve- to chyba jakaś pomyłka :(Polecam pastę do zębów dla dzieci Tesco, tania (1,5 zł w stojacej tubce) i dobra. :) oraz płyn do naczyń antybakteryjny też Tesco, gęsty i bardzo wydajny.
      • Gość: joakar Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 01.10.02, 12:36
        Dołączam się do listy fanów :Przyprawy Kamis;Majonez kielecki; (chodź nie jestem z kielc)Koncentrat pudliszki;Ketchup pudliszki lub Kotlin oba rózne ale równie dobre;soki Fortuna najlepsze nie tylko w smaku ale takze w badaniach ich zawartosci;musztarda tu mam dylemat jeszcze niedawno liczył sie tylko Roleski ale niestety teraz dodaja benzoesanu sodo wiec musztardy szukam moze mi cos doradzicie? :p
        • Gość: Selina Re: dobre i złe produkty spożywcze-do Joakar IP: *.* 01.10.02, 14:02
          My musztardy kupujemy w Czechach. Są w takich dużych słoikach, pyszne!!! Żadna polska tak nie smakuje!Jest tam napisane chyba coś: "Horcice, Kremźska" jakoś tak, ale już nie pamiętam. W każdym razie polecam.musztardowa smakoszkaselina
        • Gość: 124578 Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 02.10.02, 06:29
          no co do musztardy to tak jak wspomniałam spróbuj tej z LP. Ja jestem fanką sarepskiej no ale tak jak wspomniałam wcześniej sama tam pracowałam więc to też sentyment do firmy (no i do OlsztynkasmilesmilePozdrówkaA.
    • Gość: Iwka Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 02.10.02, 14:02
      Bdb: - makaron domowy Goliard, - mleko 5+ ze spóldz. mleczarskiej SPOMLEK w Radzyniu Podlaskim,- ser zólty Radamer z tej samej spóldz. mleczarskiej SPOMLEK,- majonez kielecki.
    • Gość: Gosia1 Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 05.10.02, 11:22
      No to podam swoją listę i uprzedzam, że będzie dosyć długa. Są to produkty, których używam od wielu, wielu lat i z których jest bardzo zadowolona. kucharek - nie używam vegety, bo jest droga, a kucharek w niczym jej nie ustępuje,jeśli chodzi o soki, podaję dzieciom (moim DUŻYM dzieciom) tylko Gerbera i Junior Fruity - wcześniej kupowałam Kubusie, Smakusie i inne wynalazki, ale odkąd te soczki zaczęły nam "siedzieć" na żołądkach, stwierdziłam, że coś musiało się popsuć w produkcji tychże i wróciłam do Gerbera i Bobo i Junior Fruitów,dla dorosłej części mieszkańców naszego domu kupuję soki Tarczyn - uwielbiam je, zwłaszcza sok grejfrutowy, który jest moim zdaniem rewelacyjny (nie kwaśny i nie gorzki),z firmy TIP kupuję tylko: ręczniki papierowe, chusteczki higieniczne i folię aluminiową, oraz cukier,kapustę kiszoną TYLKO robioną w Charsznicy - jest rewelacyjna, krucha i pyszna!sery żółte tylko z Włoszczowej (to u nas, w świętokrzyskiem) - mąż tam był, robił zdjęcia i stąd wiem, jakie tam panują warunki higieniczne,mleko - Białemajonez - no oczywiście tylko i wyłącznie kielecki :lol: musztarda - tylko Społem (pyyyycha),jako przyprawy do wielu potraw używam czerwonego Delikata - jest bardzo smaczny, np do kurczaka, do grilla, do kotletów itpostatnio odkryłam fantastyczną przyprawę do pieczonego kurczaka - niestety tylko w makro. Nazywa się ona: Makro Quality przyprawa do kurczaka Kotanayi (mniam mniam, dodaję jej również do jajka w którym potem obtaczam kotlety schabowe, mówię Wam - dawno nie jadłam czegoś równie dobrego, polecam z czystym sumieniem!),jogurty - Danone Pyszny (ostatnio pojawiły się z biszkoptem i waniliowe - bardzo smaczne, mój Misiu je uwielbia),serki - Bakusie,śmietana - wiejska, Rolmlecz a Radomia,mąkę - tylko tortową,ogórki konserwowe - tylko Krakus,mrożonki wszelkiego rodzaju oraz warzywa z puszki - Bonduelle (już nie raz nacięłam się na inne firmy m.in. nasz Hortex, gdzie np różyczki brokułów nie były różyczkami tylko ogonkami...),woda - Nałęczowianka (też wynik "inspekcji" mojego męża...), a mała z dziubkiem arctic,płatki - niestety tylko Nestle... Dzieci nie chcą jeść innych, a szkoda, bo te są drogie,soki i dżemy robię sama :lol: do spaghetti: przecier pomidorowy w kartoniku Pudliszki (bardzo smaczny), przyprawa włoska Delikat, tuńczyk: King Oscar lub Graal, ketchupy: Heinz lub Kotlin, ale sos np egzotyczny już tylko Heinz,pasztety w pojemniczkach - Wielkopolski (ten drobiowy, firmowy jest pycha),makarony: do rosołu kupuję jeszcze Goliard, ale do wszystkiego innego odkryłam makaron włoski, tańszy od naszych polskich (!!!) np od lubelskiego - ARRIGHI - można go dostać w Realu i tam zawsze go kupuję, jest bardzo smaczny!ryż i kasze oczywiście z naszej rodzimej produkcji - SARAD,herbata - Lipton,kawa - Tchibo Grand Mocca (dzięki Iwo!!),chemia:tu też niestety nie warto oszczędzać, bo tańszego produktu zużywam więcej niż tego droższego i w sumie wychodzi na to samo. Używam Domestosa do kibelka, Ace, do prania Bold 2 w 1, a do płukania coccolino sensitiv (tylko na niego dzieci nie są uczulone). Natomiast do szorowania mam prawdziwą rewelację!!! Tanie toto jak barszcz a naprawdę super. Jest to tzw pasta sama. Nazwa na pudełeczku:"BETESCA SAMA 73" Chemiczna Spłdzielnia Pracy Białystok ul. Króla Z. Augusta 26.Dziewczyny, polecam z całego serca. Używam jej od wielu już lat (właściwie to używała jej moja mama, więc można powiedzieć że kilkadziesiąt). Kiedyś próbowałam tych reklamowanych środków, z wybielaczami itd, ale nie dość, że są piekielnie drogie, to jeszcze czasem nieskuteczne. A "sama" jest skuteczna zawsze. Szoruję nią wannę i umywalkę i kuchenkę od lat i nigdy nie było żadnych rys, czy zadrapań. Daje sobie radę nawet ze starym tłuszczem czy porządnym przypaleniem. SUPER PRZEBÓJ!!! Choć w zupełnie nieatrakcyjnym pudełeczku no i nie reklamowany. Jak mi się jeszcze coś przypomni, to dopiszę.Pozdrówka Gosia
    • Gość: wiesia Re: dobre i złe produkty spożywcze-słodycze IP: *.* 07.10.02, 12:45
      Uwielbiam słodycze. Nie będę pisać o tych dobrych i drogich , bo mnie na nie nie stać. Ale są też całkiem dobre i w umiarkowanych cenach. Do tej grupy zaliczam wyroby spółdzielni "Solidarność" z Lublina. Na mój gust ich produkty są lepsze nawet od Wedla - Pepsi .A z wyrobów na każdą kieszeń polecam- czekoladę Lider Price mleczną z chrupkami ryżowymi lub z bakaliami za 1,25zł.- ptasie mleczko TIP w cenie około 5 zł za pół kilo. To połowa ceny "wedlowskiej" a wyrób niemalże tak samo smaczny
      • Gość: eKachna Re: dobre i złe produkty spożywcze-słodycze IP: *.* 07.10.02, 13:43
        Z tanich produktów polecam serię dla Auchan, oznaczona jest kciukiem do góry ( nazwaliśmy ją z mężem pana Johna), jest znacznie lepsza niż LP. Np. woda produkowana przez Dobrawę ma nawet pozwolenie IMiD do stosowania dla małych dzieci.
    • Gość: wiesia Re: dobre i złe produkty spożywcze - TESCO i Tesco Korzystny Zakup IP: *.* 06.12.02, 20:57
      W ubiegłym tygodniu otwarto u nas hipermarket Tesco. Wraz z całym "rozentuzjazmowanym tłumem" pognałam, wydałam kupę forsy , a kilkanaście godzin później klęłam na czym świat stoi. Kupiłam ziemniaki TKZ o smaku masy papierowej, do tego w cenie pomyłkowo :what: zawyżonej 10-krotnie :gun: , promocyjne parówki z indyka, które być może kiedyś koło indyka leżały i skończyły jako śniadanie psa sąsiada, soki owocowe o smaku i zapachu "czysta żywa chemia", pierogi ruskie o konsystencji i smaku plasteliny, wędlinę o nazwie firmowej i nawet znośnej , ale ustępującej smakiem ,choć nie ceną analogicznemu produktowi marki TIP...Po tym wszystkim obiecałam sobie, że moja noga w TESCO więcej nie postanie. Niestety, albo i na szczęście :ouch: firma- matka pozbyła się funduszu socjalnego darując pracownikom talony do TESCO właśnie. No i mam dylemat: jak rozsądnie wykorzystać te talony? Czy możecie ze spokojnym sumieniem polecić jakieś wyroby firmowane znakiem TESCI i Tesco Korzystny Zakup? Kuszą mnie oliwki, w dużych słoikach, tanie....ale po wpadce sprzed paru dni boję się.
      • Gość: ulcik Re: dobre i złe produkty spożywcze - TESCO i Tesco Korzystny Zakup- jestem ZA !!! IP: *.* 06.12.02, 21:49
        Hejsmile A ja kupuję tylko w Tesco :)Rewelacyjne jogurty marki tesco :) - czyli produkcja f-my Magda z Szaflar :) - mak i migdały :) - rewelacja :)Płyn do płukania tkanin Tesco - fajnie pachnie i nie uczula - przynajmniej nas :)Nie pamiętam jak się nazywa ale .. szynka ?? z indyka pakowana w żółty/ złoty papierek w całości !! TESCO - bardzo dobra - dzieci moje ją uwielbiają :)Makarony Włoskie - po 1,99 - pyszne !!!Jezu jeszcze bym tak długo mogła :)pozdrawiam i życzę następnych super udanych zakupów ulcikps. papier toaletowy, proszek do prania, wkładki .... body dla maluchów firmowane przez tesco.... rewelacja !!!ulcik
        • Gość: wiesia Re: dobre i złe produkty spożywcze - TESCO i Tesco Korzystny Zakup- jestem ZA !!! IP: *.* 08.12.02, 00:01
          Ulcik, dzięki za pomoc, ale proszę o jeszcze, zwłaszcza w kwestii produktów spożywczych.Co do wędliny drobiowej TESCO w złotym opakowaniu to właśnie ją kupiłam i określiłam jako "znośną", choć w realu zakup TIPa moim zdaniem jest bardziej korzystny.
          • Gość: 124578 Re: dobre i złe produkty spożywcze - TESCO i Tesco Korzystny Zakup- jestem ZA !!! IP: *.* 09.12.02, 12:42
            Wiesiu a próbowałas mleko TKZ albo jaja?? bo jajo jest jajo i smakuje raczej zawsze tak samo :) :) No i tak jak poprzedniczka potwierdzam makarony. Są chyba lepsze niż te z LP. Środków czystości nie próbowałam więc nie wiem :( ja jeszcze kupuję podgrzewacze, bagietkę czasem, kupiłam dziecku dwa komplety pościeli do łóżeczka (też marka tesco), czasem kupujemy wędlinę pakowaną próżniowo tesco - ale to już wybiera mój mąż bo to on to zjada :) i ostatnio właśnie odkrył jakąś rewelacyjną szynke smaczną i taniuską. No a poza tym przyprawy i jeszcze tysiące pwenie innych drobiazgów których teraz nie pamiętam :)Pozdrówka:hello:A.
          • Gość: ulcik Re: dobre i złe produkty spożywcze - TESCO i Tesco Korzystny Zakup- jestem ZA !!! IP: *.* 09.12.02, 16:22
            Wiesiu :) Już się robi :)Makarony włoskie - po 1,99 za paczkę są super :)-granatowe opakowanie jak będziesz chciała nazwę to daj znać :)Ogórki konserwowe w słoikach - bardzo dobre.W Krakowie odkryłam ostatnio kapustę kiszoną z beczki za 0.99 gr za kg !!! jest przepyszna. Pierogi ruskie, z mięsem i kapustą na wagę bodajże f-my Alina (??) są rewelacyjne.Wiesz ja tak w sumie moge w nieskończoność bo lubię Tesco :) Niekonsumpcyjne:płyn do płukania tkanin - migdałowy worki na śmieci z taśmą Pozdrawiam i życzę udanych zakupów :)ulcik
      • Gość: flaska Re: dobre i złe produkty spożywcze - TESCO i Tesco Korzystny Zakup IP: *.* 10.12.02, 01:00
        zielone oliwki marki TESCO kupuj spokojnie - pycha.ewa
      • Gość: wiesia Re: dobre i złe produkty spożywcze - TESCO i TKZ jeszcze raz IP: *.* 10.12.02, 18:57
        Ponownie wznawiam temat. Wróciłam właśnie z kolejnej wizyty w TESCO i stwierdzam , że poziom mojego mętlika w głowie oraz frustracji niestety nie tylko się nie obniżył, ale wyraźnie wzrósł, a ja utwierdziłam się w przekonaniu, że TESCO nie dla mnie. No...chyba, że spróbujecie mnie przekonać jeszcze raz i do tego bardzo precyzyjnie.W TESCO są produkty marki TESCO i TESCO Korzystny Zakup. Różnice w cenach między nimi ogromne- a ja nadal nie wiem jak to się ma do jakości. :what: Do tego wcale Korzystny Zakup to nie najtańsze produkty w sklepie. Na półkach znalazłam wiele produktów innych firm w cenach nie tylko niższych niż TESCO , ale także niż TKZ. Nic z tego nie rozumiem :what: Produkty , które mi polecałyście do nabycia w TESCO nie zawsze były marki TESCO, co więcej te same produkty w Realu są i kosztują taniej. A teraz opiszę po kolei:1. Kapusta kiszona była sobie jakaś , ale nie zauważyłam na niej ani oznakowań TESCO ani TKZ.2. Oliwki TKZ były nieco droższe niż oliwki Figaro . No i co ja mam wybrać? Wybrałam Figaro3. Śmietanę i jajka TKZ kupiłam i mam nadzieję, że w tym przypadku faktycznie trudno coś sknocić. 4. Mąka TKZ byłą droższa od innej mąki, którą zresztą kupiłam5. Wszystkie wędliny TESCO i TKZ są w złoto-żółtych opakowaniach- i co ja mam wybierać, w cenach spore rozbieżności6. Zachwalane jogurty to TESCO czy TKZ?7. W dziale konserw stały obok siebie kukurydza TESCO i TKZ, groszek TESCO i TKZ, czerwona fasola i TKZ. Różnice w cenach ponad 50%, do tego produkty puszkowane innych firm w cenach pomiędzy TESCO i TKZ. Zgłupiałam.8. Pierogów ruskich firmy Alina nie znalazłam, czy one są firmowane TESCO czy TKZ?9. Obok niedobrych dla mnie soków TKZ stały tańsze (!) soki Sokpolu10. Makarony włoskie po 1,99 kupiłam zgodnie z zaleceniem ,ale one nie są firmowane TESCO ani TKZ; taki sam makaron znalazłam w domu na półce- musiałam wcześniej kupić w innym sklepieNa koniec oczywiście pani w kasie pomyliła się, i jak poprzednio na moją niekorzyść. Ze sklepu wyszłam z pianą na ustach i chęcią wrzucenia pozostałych talonów do śmietnika. Nie wiem czy są więcej warte niż moje nerwy.
        • Gość: Gosia1 Re: dobre i złe produkty spożywcze - TESCO i TKZ jeszcze raz IP: *.* 10.12.02, 19:28
          Kochana moja Wiesiu, ze sklerozą zresztą, makarony włoskie to kupowałaś ze mną, za moim poleceniem w Realu! :lol: :lol: To ja byłam takim dobrym duszkiem, który Ci pokazał co jest pyszne a niedrogie...;) Gosia
        • Gość: ulcik Re: dobre i złe produkty spożywcze - TESCO i TKZ jeszcze raz IP: *.* 10.12.02, 19:52
          No to zaczynam :)Ja wybieram te w jasnych opakowaniach bo są tańsze :) ale czasami zdaża mi się kupić cos w niebieskich opakowaniach np. Jogurt Mak i migdały - f-my Magda z Szaflar.Kapusta kiszona - nie ma chyba oznakowań ale jest w takich drewnianych beczkach :) - sądzę że następnym razem poprostu uszczyp jej kawałek i spróbuj czy ci smakuje :)Mąkę kupuję w białym opakowaniu Tesco :) - jest chyba najtańszaWędlina - sprawdzę jak będę jak się nazywa i dam ci znać :)Makaron - nie jest Tesco to fakt ale jest pyszny wg mnie :)Soki TKZ i TESCO są z tego jak było kiedyś robione przez... SOKPOL !!Wiesz ja sądzę że TKZ od Tesco różni się kolorem opakowań - a jak wskazują wszelkie badania marketingowe kupujący szybciej kupi coś kolorowego niż ... białego ;) i sądzę że oto chodzi :)Ty nie lubisz Tesco a ja wręcz nie znoszę Reala w Krakowie !!! - dla mnie ten sklep to .. koszmar !!Wiesiu :) Jakbyś była kiedyś w Krakowie daj znać a wybierzemy się razem na zakupy :) :) :)pozdrawiam ulcik
        • Gość: yda Re: dobre i złe produkty spożywcze - TESCO i TKZ jeszcze raz IP: *.* 13.12.02, 11:08
          Wiesia, ja polecam chleb tostowy, najlepszy z wszystkich i pizze-mniam..
    • Gość: Lilly Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 12.12.02, 12:24
      Dopiero teraz odkryłam ten nieoceniony w moich kulinarnych eksperymentach wątek. Więc:1. spróbuję tego majonezu kieleckiego - do tej pory używałam dekoracyjnego z Winiar, a jak w Winiarach wymyślili stojącą plastikową butelkę, to już w ogóle podbili me serce, ale wypróbuję kielecki - obiecuję.2. kawę kupuję na ryneczku owocowo-warzywnym od zaprzyjaźnionego pana - Dallmyer Prodo - poł kilo kosztuje 21 zł, kawa ma wyśmienity smak, wszystkie Jacobsy i Tchibo nawet się nie umywają do oryginalnej niemieckiej. 3. Na tym samym ryneczku od tego samego pana zresztą kupuję proszki do prania - oryginalne :) i płyny do płukania i naprawdę z reką na sercu piszę, że ich jakość jest nieporównywalnie lepsza od polskich Arieli, Vizirów i Lenorów. Nie wiem jak oni w Niemczech to robią, ale fakt jest faktem. Nie mam nawet kłopotu z praniem zaplamionych po soczkach ciuszków Młodego.4. Przyprawy - tylko Kamis.5. Mleko łowickie.6. Ryby tylko z Lisnera, ew. swieże w zaprzyjaźnionym sklepie rybnym, w którym miła pani zawsze informuje mnie, czy na Bałtyku był sztorm i czy warto kupić tę rybkę :)7. Wędliny i mięso - znów w zaprzyjażnionym sklepie mięsnym, parę razy dałam się skusić na ładnie wyglądającą wędlinkę w Auchan czy innym molochu i to jednak nie to...8. Masło osełkowe, kupowane na wagę w "Piotrze i Pawle: na Promienistej (Poznaniacy wiedzą o jaki sklep chodzi :) )9.Woda mineralna Żywiec, do Nałęczowianki jakoś nie mogę się przekonać.10. Makarony - holender - takie włoskie, nie kojarzę nazwy zupełnie...11. Sos do spagetti - włoskie słoiki Dolmio zdaje się - wariant tradycyjny...12. Do ciast - wszystko Oetkera, ale mąka - poznańska - patriotyzm lokalny...13. Dla lodego - soczki Bobovity, Danonki, w ogóle wyroby Danone dla całej rodziny14. Z mrożonek BonduelleGeneralnie w dużych sklepach staram się kupować te rzeczy. do których nie mam wątpliwoci czyli opakowane już u producenta - soki, woda min. papiet toaletowy itd, natomiast żywność kupuję najczęsciej w osiedlowych kameralnych sklepikach, bo wtedy mam większą pewność, że jest ona naprawdę świeża i dobra...
      • Gość: Lilly Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 12.12.02, 12:28
        I zapomniałam o chrzanie - absolutny hit - chrzan z poznańskiej wytwórni chrzanu Dymecki....A musztarda - najzwyklejsza - sarepska. A keczup z Pudliszek...
    • Gość: lea Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 12.12.02, 22:45
      Witam i dołańczam czy dołączam ? ;)jogurty tylko Bakoma albo Jogobelaserek wiejski - OSM Szprotawa pychamleko 1,5l 3,2 % Bakomamakaron Taverna Antica, pomidory, olivę z olivek - rzadko ale raz na 3m teściowa przysyła z Włoch rewelacja !!!nie wiem czy taki makaron jest na rynku polskim ?przyprawy Kotany - wożę z Czech bo bardzo tanio i smacznie.serki dla dzieci Bakusie - rewelacja !majonez robi teść, musztardę tylko czeską w 0,5 - 1l. wiaderkach plastikowych.jezeli bedziecie w Czechach gorąco polecam !!!pivo - radegastser - Hermelintatarska Omacka - Helmans ( nie ma w Polsce dlaczegpo ? )ovocny jogurt - Jurasvino - Egri Bikaver ( bycza krew w Polsce nie tanie wino )w Czechach tanie, niesamowity smak, i bukietKremzska horcice ( czyli musztarda kremżska )woda mineralna Mattoni i Magnezia - do tej pory nie znalazłam lepszej wody mineralnejpomazankove maslo ( masło twarożkowe - pyszne, tanie i zdrowe )instantni krupicova kase Myska - kasza manna dla dzieci - mój synek nie chciał żadnych kaszek,a w tej się zakochał jest bardzo smaczna - cena za opakowanie tylko 18kc !!! mają bardzo tanie leki !!!kupuje np. maść na odparzenia - maśc na zamówienie Ondrejova mast kosztuje 23kc i jest rewelacyjnamaść rozgrzewająca, na klatkę piersiową 20kc za opakowanie -działanie jak pulmex baby.Jak sobie coś przypomnę - dopiszę i zapraszam na zakupy do Czechpozdrawiam :hello: lea
      • Gość: joakar Re: dobre i złe produkty spożywcze IP: *.* 13.12.02, 10:28
        Witaj Lea :)dołączam się do zachwytów nad Czeskimi produktami :grin: :jak pivo to radegast tylo i wyłącznie! (ulubione mojego męża i to od lat, choć kiedyś i w czechach trudno je było dostać)Tatarska Omacka rewelacyjna sprawa, ale ostatnio znalazłam i w polsce w kauflandzie.Horcice no cóż to moje ostatnie odkrycie! :lol: wcześniej trochę się obawiałam, ale po sugestiach tu na forum spróbowałam no i jestem bardzo zadowolona.Jeśli chodzi o wody mineralne to oczywiście uwielbiam mattoni i jeszcze slazena mineralka też jest super ale to już nie wiem kto ją robi.pozdrawiam wszystkich zwolenników czeskich potraw i zakupów w czechach :hello:P. s. Lea nie zastanawiałaś się nad otwarciem u nas takiego "orientalnego" sklepu z Czeską żywnością? Nie każdy może sobie jeździć do Czech na zakupy, a wiele Czeskich produktów cieszy się dużą popularnością w Polsce.
        • Gość: lea Re: dobre i złe produkty spożywcze - do joakar IP: *.* 13.12.02, 15:03
          hej ;)no z chęcia bym taki sklepik otworzyła :lol: niestety brak funduszy na zrealiaowanie ;)a Radegast zawsze był... może bywaliście w takim regionie Czech, gdzie preferowano inną markę piwa, bo ja pochodzę z Północnych Moraw - gdzie Radegast jest produkowany ( czyt. warzony ).Aha zapomniałam dodać czeski Rum, którego używam wyłącznie do pieczenia.czeskie lody na patyku Misa - to coś dla letnich wczasowiczów.plnene buchty : makem, twarohek, povidly - czyli bułki parowe pełnione : makiem, powidłami, twarogiem - pycha!!!
        • Gość: lea Re: dobre i złe produkty spożywcze - do joakar IP: *.* 13.12.02, 15:04
          hej ;)no z chęcia bym taki sklepik otworzyła :lol: niestety brak funduszy na zrealiaowanie ;)a Radegast zawsze był... może bywaliście w takim regionie Czech, gdzie preferowano inną markę piwa, bo ja pochodzę z Północnych Moraw - gdzie Radegast jest produkowany ( czyt. warzony ).Aha zapomniałam dodać czeski Rum, którego używam wyłącznie do pieczenia.czeskie lody na patyku Misa - to coś dla letnich wczasowiczów.plnene buchty : makem, twarohek, povidly - czyli bułki parowe pełnione : makiem, powidłami, twarogiem - pycha!!!
    • krania123 Re: dobre i złe produkty spożywcze 31.07.17, 08:28
      Polecam sprawdzenie diety polegającej na używaniu produktów superfoods g37.pl/2017/07/22/czym-jest-superfoods/ wink
      • szczepanszczezuja Re: dobre i złe produkty spożywcze 03.08.17, 15:06
        Ja mam dylemat odnośnie wody. Do tej pory piłam wodę polecaną przez Instytut Matki i Dziecka, ale podobno to jakaś ściema. Poczytałam o składzie no i rzeczywiście, nie różni się niczym innym od pozostałych. No może od Piwniczanki to się różni, bo ona akurat ma interesujący skład, przynajmniej na tyle na ile się obecnie znam. ale liczby mówią same za siebie piwniczanka.pl/sklad-wody . Zdecydowałabym się na kranówkę gdyby nie jej smak. W porównaniu do wspomnianej Piwniczanki to odczuwam jednak różnicę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka