Gość: ganga IP: *.* 13.08.02, 21:46 Obok mnie stoją dwa kosze węgierek. Co można z nimi zrobić? Może macie jakieś przepisy na przetwory na zimę lub dania (na teraz) z dodatkiem śliwek?Będę bardzo wdzięczna za Wasze rady i przepisyGanga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sylwias Re: Śliwki węgierki IP: *.* 14.08.02, 07:42 Powidła, powidła i jeszcze raz powidła (mniam, mniam).A jeśli nie powidła to może wykwintny dżem wieloowocowy.Potrzebne po 1 kg kwaśnych jabłek, śliwek, twardych dojrzałych gruszek, 20 dag rodzynek, 20 dag łuskanych orzechów włoskich, 1,5 kg cukru, pół laski wanilii, kilka goździków Jabłka i gruszki obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, śliwki przepołowić i wydrylować. Owoce włożyć do rondla, wymieszać, zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Następnie postawić na małym ogniu i gotować godzinę, często mieszając. Dodać opłukane rodzynki, posiekane orzechy, drobno pokrojoną lub startą wanilię i goździki. Gotować, aż masa owocowa się zeszkli. Przełożyć do słoików, pasteryzować chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ganga Re: Śliwki węgierki IP: *.* 14.08.02, 10:32 dziękuję za przepis na dżemik!Czy możesz mi powiedzieć czy do powidłeł dodajesz cukier? Ja mam przepis, w któym nie mówi się o cukrze?!? Po prostu gotuje się śliwki i odparowuje nadmiar soku...Jak ty je robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwias Re: Śliwki węgierki IP: *.* 14.08.02, 11:04 Ja dodaję cukier, bez cukru chyba są za kwaśne, nie?Ale nie daję "kilo na kilo" tylko mniej więcej pól kilo cukro na kilo owoców. I najlepsze są jak gotują się ze dwa dni (nie całe, oczywiście). Uwielbiamy z mężem takie domowe powidła (i wychodzi taniej), więc w tym roku kupię chyba z 10 kilo śliwek. Szkoda że nie mam sadu.smacznego Odpowiedz Link Zgłoś