Dodaj do ulubionych

A może spaghetti?

IP: *.* 29.08.02, 11:27
Witajcie!Przypomniał mi się właśnie mój ulubiony przepis na spaghetti. Ale ponieważ od niedzieli walczę z jakimś paskudnym zatruciem, to co najwyżej mogę go sobie napisać, może ktoś inny skorzysta :)Spaghetti alla carbonaraNa każdą osobę należy wziąć 10 dkg boczku wędzonego (parzony albo surowy), 2 jajka.Oprócz tego na 2-4 osób mały kubek kwaśnej smietany 18% (200 g), no i oczywiście makaron.Boczek pokroić w dość drobną kostkę, wrzucić na patelnię (najlepiej dużą) i smażyć, aż zrobią się pyszne, chrupiące skwareczki.Całe jajka wbić do garnuszka i wymieszać ze śmietaną i duuuuuża ilością pieprzu.Makaron ugotować, odcedzić, wrzucić na patelnie ze skwarkami, zalać to zalewą z jajek i na małym ogniu dobrze wymieszać (tak, żeby białko się nie ciągnęło).Każdą porcję posypać tartym żółtym serem.My uwielbiamy, no i szybko się robi.A może macie jakieś dobre przepisy na spaghetti?Pozdrawiam,Sylwia
Obserwuj wątek
    • Gość: Iw Re: A może spaghetti? z sosem pomidorowym IP: *.* 30.08.02, 12:01
      Mmmmmmmmm, uwielbiam spaghetti :).Często robię takie z sosem pomidorowym.Potrzeba:kilka pieczarekcebulakawałek piersi z indyka (surowa)szklanka bulionubazylia, oregano, sól, pieprzprzecier pomidorowy lub świeże pomidory (latem)no i oczywiście czosnek :)Kroimy mięso w małe kawałki, pieczarki w grube plastry lub ćwiartki, cebulkę dość drobno.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i podsmażamy, potem cebulę i pieczarki, chwilkę podsmażamy. Bulion mieszamy z przecierem (świeże pomidory wrzucamy razem z pieczarkami, drobno pokrojone), bulion wlewamy na patelnię. Teraz należy trochę pogotować, dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy do smaku i zioła. Jeśli jest za rzadkie można lekko zagęścić mąką, ale ja raczej nie zagęszczam.Polać ugotowany makaron, albo jeszcze lepiej wymieszać w garnku z sosem, na talerze, można posypać tartym serem (a właściwie trzeba :) ) i już można jeść. Smacznego.Pozdrawiam,Iwona (iwka)
      • Gość: ikasia Re: A może spaghetti? IP: *.* 01.09.02, 20:54
        A czy próbowałyście makaronu z kalafiorem, z brokułami, z papryką, z cukinią, z bakłażanami a nawet z kapustą włoską..? Za makaron to ja dam się po prostu zabić ;) Makaroniara ze mnie straszna !ikasia
        • Gość: szwedka Re: A może spaghetti? IP: *.* 02.09.02, 12:53
          Ze mnie też, ale cóż z tego, jak dla mojego męża obiad bez ziemniaków, to nie obiad. Mogą być z warzywami, ale ziemniaki.Wczoraj jednak zrobiłam takie spaghetti, że nawet nie protestował.Moim zdaniem najpyszniejszy jest sos ze świeżych pomidorów.Wcoraj mój obiad za 7 złotych na dwie osoby wyglądał następująco:Na gorąco oliwę wrzuciłam 1 marchewkę, drobno pokrojoną oraz pokrojony czosnek (uwielbiamy oboje!).Sparzyłam pomidory, zdjęłam skórę, wyjęłam trzpienie i pokroiłam w kostkę drobną, posypałam solą, odstawiłam, puściły sok.Dodałam do oliwy, kiedy marchewka i czosnek były szkliste, sól, pieprz i przykryłam. Powinno spokojnie sobie bulgotać czas jakiś. Na koniec zielona pietruszka i kilka łyżek kefiru.Sosem polałam spaghetti i posypłam tartym żółtym serem.Rewelacja! Żaden koncentrat ani pomidowy z puszki nie zastąpią tych prawdziwych.Jednym słowem wczoraj byłam bardziej włoska od niejednego Włocha ;-)
          • Gość: ikasia Re: A może spaghetti? IP: *.* 02.09.02, 19:58
            A czy wiesz, co by było, gdybyś zamiast zielonej pietruszki, dorzuciła troszkę bazylii ? Przybiegłabym do Ciebie na obiad w podskokach :lol: No, chyba, że nie lubisz bazylii :( A z mężem to ja mam to samo. Makaron to On lubi, ale w zupie :lol:Pa kluseczko :hello: ikasia też kluska :lol:
            • Gość: szwedka Re: A może spaghetti? IP: *.* 03.09.02, 08:49
              Kasiu, zgadzam się pod warunkiem, że przyniesiesz winko!!!
              • Gość: ikasia Re: A może spaghetti? IP: *.* 03.09.02, 21:34
                Może być Martini Extra Dry ? Już lecę !Tylko nagotuj dużo tego makaronu !!!:lol:ikasia
                • Gość: szwedka Re: A może spaghetti? IP: *.* 04.09.02, 12:37
                  Jasne!To właściwie po co nam spaghetti?
                  • Gość: ikasia Re: A może spaghetti? IP: *.* 04.09.02, 12:46
                    OJ, ja tak łatwo z kochanych kluseczek nie zrezygnuję :lol:Zbyt wiele dla mnie znaczą hihihi :D
          • Gość: halina Re: A może spaghetti? IP: *.* 03.09.02, 09:00
            Maugosiu, a sproboj jeszcze wrzucic do tej marchewki drobno pokrojony albo starty seler naciowy. Niebo w gebie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka