Gość: baha IP: *.* 27.09.02, 22:57 Prosze o pomoc w ustaleniu, jaki przepis na ciasto do pizzy jest naj, naj , naj... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ithilhin Re: dobre ciasto na pizze IP: *.* 28.09.02, 10:44 ja znalazlam przepis na forum Gazety i wlaśnie wczoraj zrobiłam i wyszło tak dobre, że aż żal mi było jeść cytuję więc za Roseanne z forum Kuchnia: 2 szklanki maki (najsmaczeniejsze pol na pol pszenna i zytnia) 2 lyzki oliwy szczypta soli duza lyzka drozdzy suchych lub swiezych +szczypta cukru szczypta majeranku, szczypta oregano ciepla woda (okolo 1/2 szklanki) Drozdze nastawic do wyrosniecia (z cukrem) reszte skladnikow wsypac/wlac do miski. Dodac drozdze, wyrobic na jednolite wolne ciasto. Wysmarowac miche oliwa, wlozyc ciasto do wyrosniecia. Po ok godzinie rozwalkowac, wlozyc do formy i robic pizze w/g swojego pomysluja jeszcze dodalam do ciasta trochę kurkumy, żeby miało ładny kolor i bazylięa na wierzch tym razem położyłam tylko podduszone pokrojone drobno pomidory z odrobiną wegety i dużo bazylii (właściwie taki sos gęsty się z nich zrobił) i twardy ser mozzarella.mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ithilhin Re: dobre ciasto na pizze IP: *.* 28.09.02, 10:45 acha - bardzo ważne - trzeba placek robić cienki i wkładać do maksymalnie nagrzanego piekarnika.wystraczy około 15 minut, czasem mniej.pozdrawiam*gosia* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwias Re: dobre ciasto na pizze IP: *.* 02.10.02, 08:04 Najprostsze i doskonałeok. dwie szklanki mąki, pół paczki drożdży, łyżka oliwy, ciepłą wodadrożdże mieszam z ciepłą wodą, trochę mąki i malutka łyżeczka cukru. Jak wyrosną zarabiamy je z mąką i łyżką lub dwiema oliwy i już. Rośnie i jest gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś