Dodaj do ulubionych

PRZEPIS NA PYSZNE SPAGETTI

IP: *.* 11.02.03, 15:41
Cześć Dziewczyny!Bardzo proszę o Waszą pomoc, kupiłam makaron do spagetti i sos[ gotowy] zrobiłam i ........... to nie jest to co mi sie marzy. Może znacie jakieś fajne przepisy na spagetti z sosem domowej roboty. Będe wdzięczna za pomysły. Z góry dziekuję Kinia
Obserwuj wątek
    • Gość: Agata Re: PRZEPIS NA PYSZNE SPAGETTI IP: *.* 11.02.03, 16:51
      Hej, ja i mój mąż jesteśmy wielbicielami makaronu. Po wizycie we Włoszech zorientowaliśmy się, że oni tam jedzą spaghetti z bardzo prostymi dodatkami. Nie wiem, czy to Cię usatysfakcjonuje, bo chyba oczekujesz sosu raczej mięsnego, ale spróbuję:1. Na patelni rozgrzewasz oliwę z oliwek, do niej wrzucasz przeciśnięty czosnek, troszkę bułki tartej, oraz siekanej zielonej pietruszki. Czosnek nie może się spiec, tylko zeszklić. Trwa to dosłownie dwie minuty. Wtedy na talerz wykładamy ugotowany makaron spaghetti, polewamy tym sosem z oliwy, mieszamy. Można posypać parmezanem (ale tylko prawdziwym, ciężko kupić, my zawsze zamawiamy u kogoś, kto jedzie do Włoch).2. Wspaniale smakuje spaghetti z sosem pesto. Jest to sos z roztartych orzeszków piniowych, zieleniny, na przykład rukoli, oliwy. Nie ma strachu, można to kupić w lepszych sklepach, chociaż Agnieszka Kręglicka, która pisze w Wysokich obcasach uważa, że to nie ma porównania z takim zrobionym w domu. Trudno, ja nie robię. Na gorący makaron nakładasz co nieco tego pesto, mieszasz, też można posypać parmezanem.Spróbuj, może któryś cię zadowoli.SmacznegoAgata
    • Gość: Gosia1 Re: PRZEPIS NA PYSZNE SPAGETTI IP: *.* 11.02.03, 20:06
      Kiniu, ja robię na kilka sposobów: - w rondelku rozgrzewam olej(lub oliwkę), wrzucam rozgnieciony ząbek czosnku, tuńczyka w oleju (ale odlewam olej, jeśli wlałam inny), którego rozgniatam widelcem, potem wlewam cały kartonik przecieru pomidorowego ("Pummaro" włoski, gęsty, pyszny, w opakowaniach 500 ml). Solę, pieprzę, sypię hojną ręką bazylię i oregano. I gotowe. Na talerz wykładam makaron, sypię starty ser i na ser gorący sos. Pyyycha!- inne wersje, to już powielanie tego z tuńczykiem, tyle, że zamiast tuńczyka dodaję albo mięsko mielone, albo szynkę, albo pieczarki. Przed smażeniem czosnku, można wrzucić na olej cebulkę. Potem czosnek i co tam chcesz. Można też zamiast pomidorów dodać śmietanę, można tylko pieczarki i nic więcej. Jeśli cofniesz się kilka wątków znajdziesz mnóstwo przepisów dziewczyn - całkiem niedawno było to na topie. :)Gosia
      • Gość: Be@ta Re: PRZEPIS NA PYSZNE SPAGETTI IP: *.* 11.02.03, 23:04
        No, no, Gosiu!Nigdy nie wchodzę na "Wszystko o...", ale przeczytałam - spagetti. Myślę sobie: hmm, lubię, mniam, może warto wejść. No i proszę, taki fajny przepis.Ty to masz głowę kobieto: do gotowania i do zlotów na pewno fantastyczną :lol:Pozdrawiam i mam nadzieję, że Cię poznam na zlocie.BeataAha, dziewczyny, pomóżcie laikowi. Czasami coś mnie interesuje na forum i chciałabym to sobie ściągnąć. Jak to zrobić, bo jak kopiuję i wklejam sobie w Wordzie, to mi się komp. zawiesza???
    • Gość: kiniaki Re: PRZEPIS NA PYSZNE SPAGETTI IP: *.* 11.02.03, 21:19
      CzesćDzięki dziewczyny za przepisy, sięgnęłam też do wcześniejszych postów i jutro robię spagetti. Jeśli macie jeszcze inne przepisy to bardzo proszę!
      • Gość: AniaAsi Re: PRZEPIS NA PYSZNE SPAGETTI IP: *.* 12.02.03, 09:43
        Ja mam jeszcze jeden szybki i mięsny:mięso mielone obsmażyć na patelni (takie gotowe zmielone ze sklepiku), nawet można nie podlewać tłuszczem, bo ono tłuściutkie przeważnie. Rozdziabdziać widelcem albo łopatką coby się rozdrobniło nieco, wcisnąc dużo świeżego czosnku (jak ktoś lubi - my bardzo!), obsypać ziołami (polecam prowansalskie) i wlać gotowego sosu do spaghetti ze słoika (np. Pudliszki, Łowicz). Czasem ścieram wcześniej na tarce trochę pieczarek ale niekoniecznie. No i niech się trochę poddusi, w tym czasie można ugotować makaron, podlać sosik wodą albo rosołem jeśli za gęsty, trochę popieprzyć, popapryczyć, ja wlewam kapkę czerwonego wina żeby dodać nieco wykwintności tej pół-słoiczkowej potrawie i tyle.Ser zetrzeć (nawet na grubej tarce - szybciej idzie i bicepsy tak nie rosną :-)) ).Na gorący makaron al dente idzie sos, potem szybko ser zamieszać, jeść i popić tym czerwonym winem /które otwarliśmy uprzednio/ żeby nie skwaśniało... :lol:U nas potrawa dyżurna raz w tygodniu.Robota idzie b. szybko, ja kupione w sklepie mięsko w większej ilości dzielę sobie na porcje potrzebne do jednorazowego przygotowania sosiku i wrzucam do zamrażalnika. Bardzo usprawnia pracę. A jak się zrobi więcej, to można "zasłoiczkować" i mieć na potem. Tak ogólnie rzecz biorąc to jest chyba sos boloński tylko bez takich szykan jak tarta marchewka i sponiewierany nieco półproduktem.Smacznego.Ania
        • Gość: Oliwia Re: PRZEPIS NA PYSZNE SPAGETTI IP: *.* 12.02.03, 10:58
          To może coś ode mnie.Tanio, szybko i kalorycznie :-)Gotujemy makaron (jakikolwiek, np. kokardki), wędzony boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni na chrupko.Wykładamy makaron na talerz, "posypujemy" świeżo zdjętym z patelni boczkiem i pokruszonym (roztartym widelcem) twarogiem.Brzmi dziwnie, ale dla mnie jest niesamowicie pyszne.SmacznegoAda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka