Gość: dyziak IP: *.* 19.02.03, 16:35 Baardzo, baardzo proszę o ciekawy, sprawdzone, pyszne przepisy na gulasz. No, mam taaaka ochotę, że hej! A mój (jak zwykl eprowizorka) juz mi się znudził. Szukałam na forum, ale jakiś bałagan mi sie pojawił Licze na Wasgłodny dyziak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosia1 Re: gulasz poszukiwany IP: *.* 19.02.03, 20:09 Dyziaczku, właśnie mój mąż kończy gulasz, jaki Mu ugotowałam wczoraj - słyszę pomruki rozkoszy...(szkoda, że nie zawsze tak mruczy....).Mięsko wieprzowe kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam olej, na gorący wrzucam dużo cebuli pokrojonej w kostkę (dwie duże). Jak się zeszkli, dodaję mięsko, na sporym ogniu szybko przesmażam. Wczoraj wsypałam przyprawę Kamisa do dań meksykańskich. A na ogół dodaję soli, pieprzu, papryki, listki laurowe, ziele angielskie. Jak już mięsko się przysmaży, (wczoraj) dodałam półtorej dużej papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę. Potem czerwoną fasolę z puszki (odlałam sos), i kukurydzę (pół puszki). Dusiłam na małym ogniu ok 1,5 godziny, dolewając wody w miarę jak trzeba było - ale uwaga: w tym gulaszu wody nie może być za dużo. Na końcu zagęściłam wodą z mąką. Wczoraj podałam mężowi z krojonymi gotowanymi ziemniaczkami, dzisiaj z kaszką kus-kus. Naprawdę pyyycha! Gdy gulasz ma być tradycyjny cebulki daję mniej, zioła, które już wymieniłam, i różne przyprawy - czasem paprykę słodką, czasem curry. Dodaję też różne warzywa - marchewkę (słupki i nie za dużo, bo będzie słodki: tak pół albo najwyżej jedną), fasolkę zieloną, mrożonkę leczo, lub grzyby: suszone albo pieczarki. W ten sposób za każdym razem mam inny gulasz. Smacznego! Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YennaM Re: gulasz poszukiwany IP: *.* 19.02.03, 20:31 Albo tak:mięso w kostki (jakiekolwiek, byle nie kurczaka, bo moim zdaniem sie nie nadaje)rozgrzac na patelni oliwepodsmazyc na oliwie (z pestek winogron najlepsza, ale na kazdym innym oleju mozna bez uszczerbklu dla smaku) wyciagnac mieso z patelnina tym tluszczu podsmazyc pokrojona w kostke marchewke i cebule, kawalek związanego nitką porawyciagnac warzywa z patelnija i mieso i warzywa wyciagam łyżką cedzakowa.Wszystko wrzucic do rondla, zalac wodą, dodac odrobine selera, kawałeczek ogorka kiszonego (nawet jeden cały; zamist ogorka mozna podlać winem), kawałeczek pietruszki, łyżeczkę-dwie musztardy, pieprz i dusic mieso do miekkosci.Na samym koncu doprawic do smaku wegetą i zagęscic mąką rozrobioną w wodzie.Tyz dobry. Z gulaszem generalnie jest tak - mieso trza podsmazyc, zalac wodą, a reszta w rekach Pana - czyli szaleć do woli mozna Dodac papryke albo jakas mrozonke, albo grzyby albo tropche przecieru pomidorowego, podejrzewam, ze z kabaczkiem tez bylby przepyszny.Albo starte drobno podsmazone pieczarki z odrobiną celbulki - zaciągnąc wodą z mąką i ze śmietaną. Mniam.Nie bac sie próbowac. Warzywo dobrze smakujace z kielbasa na pewno w gulaszu tez dobrze zabrzmi Pozdrawiam serdecznieYM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katasia Re: gulasz poszukiwany - a ja robie też z kurczaka IP: *.* 20.02.03, 09:02 Yenna, w sprawach kulinarnych jesteś moim autorytetem! To tak bez dwóch zdań - zresztą na czacie nie raz mówiłam. Nie wiem, może grzeszę, ale ja też często robię gulasz z kurczaka, dokładnie z piersi. Sens ten sam: obsmażyć, do gara z wszelkimi możliwymi przyprawami i dodatkami świata.My często jemy, z ziemniakami, ryżem, kaszą. Mateuszowi (1,5 roku) bardzo smakuje, co dla mnie nie bez znaczenia Pozdrawiam,Katasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YennaM Re: gulasz poszukiwany - a ja robie też z kurczaka IP: *.* 20.02.03, 10:37 Katasia, no co Ty, przestan Ja po prostu kurczaka nie lubie Ale juz bardzo smakuje mi w chinszczyznie z grzybkami mun czy w gryros W sumie, jakby sie zastanowic, to chinszczyzna do ryzu to tez... gulasz Ino na sposob chinski zrobiony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berenika Re: gulasz poszukiwany IP: *.* 19.02.03, 21:49 A ja jeszcze troszkę inaczej. To jest tzw. wersja uproszczona, dla leni.1 kg mięska (np. łopatki wieprzowej)3 marchewki2 pietruszki1/4 selera1 nieduzy por2 cebule1-2 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka słodkaMięsko pokroić w sporą kostkę, posolić, popieprzyć, obtoczyć (byle jak) w mące i podsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Podlać wody i dusić pod przykryciem. Warzywka drobno posiekać - cebulę w kosteczkę, pora w paseczki, resztę w słupki - i dorzucić do garnka. Dodać wyciśnięty czosnek. Dopapryczyć do smaku. W razie potrzeby dosolić. Dusić do miękkości.A jak się komus nie chce kroić w słupki itd, to wszystko po kolei do robota i na drobną miazgę. Też smaczne.Berek (i Żaba of course ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adzia Re: gulasz poszukiwany - filet po gospodarsku IP: *.* 20.02.03, 09:38 ...znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie typu "Życie na patelni " Filet z kurczaka kroimy po gulaszowemu i pokrapiamy dosć obficie sosem sojoym, odstawiamy na 20 minut.W tym czasie podsmażamy cebulkę, pokrojonego pora, marchewkę pokrojoną w paseczki, papryke jak wyżej, dwa wycisnięte ząbki czosnku i dusimy aż troszkę zmiękna - wtedy dodajemy mięso i pokrojonego kalafiorka (dusza się mniej więcej tak samo długo). Przyprawiamy do smaku - sól, pieprz, papryka, chili... Najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą jęczmienną.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyziak Re: gulasz poszukiwany - dziękuję IP: *.* 20.02.03, 15:16 Wielkie, wielkie dzięki! Nie mogłam się zdecydować, który przepis wybrać, więc zrobiłam składankę - z każdego co nieco i......... czekam na przybycie chłopa, który oceni. Choć nie wiem, czy jego ocena będzie miarodajna. Jakoś nie rozpieszczam go obiadami i smakuje mu w zasadzie wszystko. Gosiu1 - przyprawa meksykańska baaardzo mi się spodobała, nadała super smaczek.Pozdrawiam smakowiciedyziak kucharka z wielkim brzuchem Odpowiedz Link Zgłoś