Gość: gdynianka
IP: *.*
27.02.03, 18:55
Cześć. Mam pytanie/prośbę czy znacie jakieś przepisy na potrawy gotowane na parze ? Jeśli znacie chętnie się z nimi zapozam. Sama znam tylko jeden przepis na danie obiadowe,to na początek składniki:ok.30dkg mięska z kurczaka lub indyka najlepiej pierś2 marchewkiananasy z puszkiser żółty łagodnyprzyprawy: może być tzw.jarzynka lub sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano lub natka pietruszki-pierś tnę na kawałki (wielkości małych kotletów)jeśli z indyka to leciutko ją rozklepuję)przyprawiam-obraną marchewkę kroję kilkucentymetrowe słupki-ser kroję w plastry+w naczyniu do gotowania na parze(ja mam takie jakbu sitko,które układam na dnie szerokigo garnka na dno woda i na górę przykrywka dodatkowo czasem ręczniczek kuchenny na przykrywkę[Uwaga na pożary!])no więc układam mięsko na przemian z marchewką na to wyjęte z puszki plastry ananasa i układam na to ser i posypuję oregano+przykrywam i gotyję +podaję to z ryżem np. ugotowanym w przecierze pomidorowym z kartonika i odrobinie wody sół pieprz i rozgnieciony ząbek czosnku i surówką z kapusty pekińskiejSmacznego!Amelia