Dodaj do ulubionych

danonki od 6 miesiaca???

20.04.07, 17:23
z powodu brakow deserkow w sklepie dla dzieci w wieku 6 mscy ekspedientka
polecvila mi danonki, ktore niby w tym wieku mozna juz podac, oczywiscie
narazie waniliowe, ale czy ja wiem co wy na to?
Obserwuj wątek
    • karawana123 Re: danonki od 6 miesiaca??? 20.04.07, 17:25
      Z tego co wiem, danonki są od 3 lat, bo są na mleku krowim i zawierają kupę
      cukru. Ja bym nei podała, choć mojej córki synek ma pół roku i z miesiac wcina
      Bakusia i nic mu nie jest
      • izulka28 Re: danonki od 6 miesiaca??? 20.04.07, 17:55
        ja też bym nie dała dziecku w takim wieku
        zresztą starszemu też nie,córka ma prawie 13 m-cy i smaku danonków nie zna
        mnóstwo cukru i konserwantów
        • buzka25 Re: danonki od 6 miesiaca??? 20.04.07, 18:25
          Ok, dzieki za odp, raczej tez sie wstrzymie, bo ze wzgledu na problemu z kupkami
          (tylko poprzez lewatywe - zatwardzenie, kamienie kalowe)moga bardziej
          zatrwadzac, wiadomo cukier zatwardza.
          • karawana123 Re: danonki od 6 miesiaca??? 20.04.07, 18:36
            Tak to prawda, a tam jest kupe cukru
    • brunette23 w odpowiednim czasie jogurt naturalny zamiast 20.04.07, 19:47
      tych wszystkich pseudo owocowych wynalazków, np. wymieszany z owocami ze
      słoiczka lub świeżymi... moja ma 13 mies. i oprócz niego je też od niedawna
      niekiedy bakusia ale na szczęście jogurt naturalny nawet bez owoców uwielbia
      najbardziej... pozdrawiamy! smile
      • beniusia79 Re: w odpowiednim czasie jogurt naturalny zamiast 20.04.07, 20:08
        danonki to sama chemia niestety. ja mojej corci daje jogurt naturalny, czasami
        dodaje do niego owoce.
    • aallicja Re: danonki od 6 miesiaca??? 20.04.07, 21:37
      moja córka ma 1.5 roku, zajada sam jogurt naturalny
      koleżanka zaczęła dawać córce słodkie jogurty, zaczęła się próchnica, dentysta
      kazał odstawić, ale dziecko nie chce już jeść naturalnych
      gdybym miała dawać słodki serek to tylko Rolmlecz, jest super, reszta to jakieś
      budynie zalatujące tablicą Mendelejewa
    • paku4 Re: danonki od 6 miesiaca??? 20.04.07, 23:07
      W wieku 6 miesiecy nie dalabym nic na mleku krowim i na pewno nie z cukrem!Nawet
      jogurt wprowadza się dużo później>A to ,ze niektóre dzieci już jedzą i nic im
      nie jest nie znaczy ,ze jeść to powinny
    • lisabette Wcale nie dawać dzieciom Danonków !!! 20.04.07, 23:58
      W Danonkach nie ma nic odżywczego, konserwanty, sztuczne barwniki itp.
    • kruszynka301 Re: danonki od 6 miesiaca??? 21.04.07, 09:03
      Tylko nie danonki: zrób eksperyment: otwórz danonka i zostaw na MIESIĄC w temperaturze pokojowej. Po miesiącu gwarantuję, że pleśń się nie wychoduje, mało tego, nawet aromat zostanie. Jednym słowem - sama, nic nie warta chemia.... Pomimo, że raczej jestem wyrodną matką, nie przejmującą się za bardzo, danonka bym nie podała....
      • beniusia79 Re: danonki od 6 miesiaca??? 21.04.07, 09:19
        ja zaczelam dawac mojej corcie jogurt naturalny gdy skonczyla 9 miesiecy.
        wczesniej raczej bym sie bala...
      • asiulek_y Re: danonki od 6 miesiaca??? 21.04.07, 11:05
        a moj maluszek ma 6,5miesiaca i od miesiaca wcina codziennie bakusie i nic mu
        nie jest a wrecz przeciwnie - bardzo je lubi (tylko bakusie tak lubi). na
        deserki nawet nie chce patrzec - z owocow to jedynie soczki albo ewentualnie
        lubi sobie possac jablko ale zeby cos wiecej to nie bardzo a poniewaz nie mozna
        zmuszac do jedzenia to daje mu to co lubi. z reszta moja kolezanka 3dzieci tak
        karmila i zadnemu nic nie jest (nawet prochnica ich nie meczy). ale z tego co
        wiem to w danonkach jest mnostwo sztucznie skondensowanego wapnia ktory
        powoduje wzdecia i bole brzucha wiec danonkow raczej bym nie dala...pozdrawiam.
        • aallicja Re: danonki od 6 miesiaca??? 21.04.07, 12:47
          to życzę Ci, żeby się to później próchnicą ani nadwagą nie odezwało, bo według
          mnie bardzo ważne jest wyrobienie u dziecka dobrych nawyków żywieniowych
          jakkolwiek pompatycznie by to brzmiało wink
          • asiulek_y Re: danonki od 6 miesiaca??? 21.04.07, 14:13
            nie musisz sie o mnie ani o mojego malucha martwic - nie ma zadnych sklonnosci
            do tycia (a raczej wrecz przeciwnie - wazy ok 9kg, ale ma ponad 75cm wzrostu,
            wiec wg centyli jest raczej chudy). a co do prochnicy - na razie nie ma zadnego
            zeba a jak tylko sie jakis pojawi to zaczniemy po prostu myc zeby. moim zdaniem
            nie nalezy odmawiac dziecku tego co mu smakuje i nie szkodzi. ja jestem tak
            wychowana i jakos zeby mam wszystkie i to zdrowe. a to podobno przechodzi
            rowniez genetycznie dlatego nie obawiam sie tego. a wole zeby jadl to co lubi
            niz zeby nie jadl w ogole. pozdrawiam.
            • marghe_72 Re: danonki od 6 miesiaca??? 11.05.07, 15:26
              asiulek_y napisała:

> nie musisz sie o mnie ani o mojego malucha martwic - nie ma zadnych
              sklonnosci
              > do tycia (a raczej wrecz przeciwnie - wazy ok 9kg, ale ma ponad 75cm wzrostu,
              > wiec wg centyli jest raczej chudy). a co do prochnicy - na razie nie ma
              zadnego
              >
              > zeba a jak tylko sie jakis pojawi to zaczniemy po prostu myc zeby. moim
              zdaniem
              >
              > nie nalezy odmawiac dziecku tego co mu smakuje i nie szkodzi. ja jestem tak
              > wychowana i jakos zeby mam wszystkie i to zdrowe. a to podobno przechodzi
              > rowniez genetycznie dlatego nie obawiam sie tego. a wole zeby jadl to co lubi
              > niz zeby nie jadl w ogole. pozdrawiam.

czyli analogicznie - karmiłabyś swoje dziecko lizakami ? Z pewnoscią by
              smakowały, a wartosci odzywcze takie same jak danonkowe
          • kruszynka301 Re: danonki od 6 miesiaca??? 21.04.07, 14:39
            aallicja napisała:

> to życzę Ci, żeby się to później próchnicą ani nadwagą nie odezwało, bo według
            > mnie bardzo ważne jest wyrobienie u dziecka dobrych nawyków żywieniowych
            > jakkolwiek pompatycznie by to brzmiało wink

"Dobre nawyki żywieniowewink)))" - moja córeczka, niejadek od urodzenia, miała i ma nadal tylko kilka produktów, które raczyła zjeść, niezależnie od moich chęci. W tym Bakusie, jako zresztą jedyne źródło nabiału (mleko odstawiła całkowicie po 6 miesiacach karmienia piersią!, wróciła do mleka dopiero w 5-tym roku życia). Na wadze się to nie odbiło, na ząbkach tym bardziej, badania ma od urodzenia wzorowe, nie mówiąc już o tym, że nie wiem, co to znaczy chore dziecko - ma już 6 latwink).

W sumie to dochodzę do wniosku, że najlepsze dla zdrowia dziecka, to zostawienie mu wyboru pożywienia, i karmienie intuicyjnewink).
            • marghe_72 Re: danonki od 6 miesiaca??? 11.05.07, 15:28
              kruszynka301 napisała:

>
              > W sumie to dochodzę do wniosku, że najlepsze dla zdrowia dziecka, to
              zostawieni
              > e mu wyboru pożywienia, i karmienie intuicyjnewink).

a jak tego dokonać?
              Przeciueż to my, rodzice kupujemy konkretne produkty i proponujemy je naszym
              dzieciom
              zatem jest to nasz wybór, nie ich..

Gdyby owego Bakusia, Danona czy czegokolwiek innego rodzic nie kupił, dziecko
              by nie polubiło..
    • sabka22 Re: danonki od 6 miesiaca??? 21.04.07, 11:10
      Ja dawałam,teraz rzadziej bo daje zwykły serek homogenizowany lub inne.
      • mmala6 Re: danonki od 6 miesiaca??? 21.04.07, 15:31
        od czasu do czasu daje. Ale moj syn ma ponad dwa lata. Jak mial pol roku to nie
        wiedzial co to danonek, bakus czy nawet jogurt.
    • monikapietrzak2 Re: danonki od 6 miesiaca??? 10.05.07, 23:28
      od kiedy dawac dziecku danonki
      • marghe_72 Re: danonki od 6 miesiaca??? 11.05.07, 15:28
        monikapietrzak2 napisała:

> od kiedy dawac dziecku danonki

JAK NAPISANO WYŻEJ - od 3 roku ...
    • ewr Re: danonki od 6 miesiaca??? 15.05.07, 12:46
      Z Danonkami poczekaj do ukończenia roku pze dziecko-po pierwsze jest to białko
      krowie, a po drugie sam cukier i mnóstwo niepotrzbenych dziecku syfów.
      To już lepiej kup mu naturalny jogurt.
      Ja, mojej 19 miesiecznej córce podaję Danonki, i owszem, ale zawsze pół na pół
      z naturalnym jogurtem, bo jest to mniej słodkie.
      A co do wapnia w Danonku to jest to czysta reklama i nie można jej wierzyć. Był
      tu kiedyś artykuł o tym. No masakra, jak nas wkręcają ;-(
      • marghe_72 Re: danonki od 6 miesiaca??? 16.05.07, 12:01
        ewr napisała:

> A co do wapnia w Danonku to jest to czysta reklama i nie można jej wierzyć.
        Był
        >
        > tu kiedyś artykuł o tym. No masakra, jak nas wkręcają ;-(

Nie nas wkręcają tylko my się dajemy wkręcać. Kto wrozsądny wierzy reklamom?
        Notabene w reklamie Danonków występują przedszkolaki..
        Ty też sie dałaś wkręcić, skoro twierdzisz,z e warto poczekać do roku..
        Powtarzam DANONKI SĄ OD 3 ROKU życia
        • gosia06 Re: danonki od 6 miesiaca??? 17.05.07, 20:04
          to nie ma u was "danonki start" od 4 miesiąca? Z Holandii piszę, to nie wiem...
          • gosia06 Re: danonki od 6 miesiaca??? 17.05.07, 20:06
            www.danoontje.nl/content.asp?page=assortiment&id=1
            • marghe_72 Re: danonki od 6 miesiaca??? 20.05.07, 22:56
              na szczęscie nie ma

www.konsumenci.kalisz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=31
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka