Dodaj do ulubionych

SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY

22.07.03, 09:52
Ratunku!!!

do tej pory Polcia zjadała na śniadanie kaszkę ryżową o smaku gruszkowym na
mleku modyfikowanym bebiko omneo. od tygodnia - bunt!!!! nie chce nawet
przełknąć tego specyfiku. być może to wina upałów, ale w takim razie co
dawać jej na śniadanie???? czy danonki już można wprowadzać??? może
popełniam jakiś błąd z monotonnością diety. dodam, że na kolacją tej kaszki
także nie chce jeść.
podam jej schemat żywieniowy:
śniadanie- kaszka ryżowa gruszkowa na omneo
2 śniadanie - słoiczek gruszki wiliamsa
obiad - tu różnie, generalnie zjada ok.1/2 słoiczka dużego obiadków dla
dzieci w jej wieku
podwieczorek - jakiś świeży owoc tarty, najczęściej jabłko
kolacja - jak śniadanie

w międzyczasie cycek, chociaż od jakiegoś tygodnia w końcu załapała o co
chodzi z piciem z silikonowego dziubka, i dajemy jej też soczki (całe
szczęście, bo te upały!!!).

jak nie zjada śniadania, to chodzi i marudzi (oczywiście tylko jak mnie
widzi, a śniadanie daje jej mąż), karmię ją tylko prawą piersią, i mam ją
już wślizganą aż bolącą, bo przytrzymuje ją sobie ząbkami (!!!!!!).
generalnie mam dość i nie wiem jak z tym skończyć.

proszę Was o rady co dawać, krytykujcie mój schemat żywieniowy, może czegoś
się nauczę.
pozdrawiam, czekam na dobre rady

Mona mama Polci
Obserwuj wątek
    • kicia_edziecko Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 22.07.03, 11:53
      Chyba troszkę monotonnie Twojej córci się zrobiło...
      Oto moje propozycje na śniadania:
      1. twarożek chudy (może być grani) ze chudą śmietanką i z kawałeczkami ogórka i
      pomidora, lub ze szczypiorkiem, lub wszystko lub pojedyńczo
      2. danonki
      3. chlebek z masłem i żółtko z jajca na miękko (sama bym zjadła...)
      4. kanapki lub składniki oddzielnie - szynka, ser żółty
      5. kaszka manna lub płatki owsiane na mleku
      Pozdrawiam
      • anlenki Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 22.07.03, 12:48
        Granni jest solone, lepiej nie dawaj
        1)daj mleko z butelki, albo z kubka, możęsz dodać trochę kleiku jeśli chcesz,
        tak żeby można było pić - to na pierwsze śniadanie , może być nawet na śpiąco.
        2) ja owocki ze słoiczka-różne- mieszałam z kaszką mleczną albo bezmleczną,
        mało tej kaszki dawałam bo mó maluch grubas był, albo korystałam z GERBERA
        owoce z twarogiem, albo twarożek(sama robiłam, a potem dawałam homogenizowany)
        z pomidorem, albo miksowałam z owocami. No a jak już mozna było dawać jajko to
        mój maluch- i tak mu pozostało do dzisiaj- nic tylko jajecznice na parze lub
        jajko na miękko.
    • aniamr Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 22.07.03, 13:17
      Polecam kaszkę morelową (nestle)znacznie lepsza od tej gruszkowej - sama ją
      bym zjadła.
      Poza tym ja już gotuję sama zupki i sataram się jej urozmaicać. Podaję również
      bakusie i danonki - choć te ostatnie tylko ze 2 razy w tygoniu. Codziennie
      przynajmniej jedną buteleczkę (te większą)soczku - teraz jak są upały to nawet
      dwie. Herbatka to wiadomo, że też.
      Bułeczka z masełkiem również jej smakuje, a jak jej smakuje wędlinka, aż
      ślinka leci. Biszkopty, krążki ryżowe i chrupki - świetna sprawa by uczyć
      samodzielnego jedzenia.
      Pozdrawiam
      Ania
      • ewbal Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 29.07.03, 23:04
        Biszkopty najlepiej wykonaj sama, nie zawierają barwników, środków
        spulchniających, soli...

Podaję przepis:

Deser biszkoptowy - od 11 m-ca
        - 2 jajka
        - 10 dag cukru
        - 10 dag mąki pszennej

Całe jajka ubij z cukrem na pulchna masę. Powoli (stale ubijając jajka)
        dodawaj przesianą mąkę pszenną. Na uprzednio wysmarowana tłuszczem i wysyoaną
        mąką blachę wykładaj łyżką deserową ciastka w dość dużej odległości od siebie
        (znacznie urosną). Możesz je formować w kółeczka. kwadraciki, prostokąty.
        Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku 15-20 min.

Pozdrawiam i życzę smacznego
        Ewa, mama Jakuba (19 m-cy)
    • ewbal Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 22.07.03, 17:20
      Mój synek ma juz 19 m-cy, ale sięgnełam do swoich zapisków i służę pomocą.
      Kuba mając 10 m-cy najchętniej dalej siedziałby tylko przy cycu, ale podstępna
      mama przemycała do jego jadłospisu "małe conieco".
      Od 10 m-ca (tzn. jak dziecko skończy 9) mozna juz wprowadzać zboża glutenowe,
      dlatego mój synek dostawał na śniadanko chlebek, kawałek bułeczki albo
      pieczywo chrupkie żytnie Wasa z masełkiem, chudą wędlinką np. polędwicą
      miodową z indyka lub twarożkiem śmietankowym Almette (od 11 m-ca 1-2 rzy w
      tygodniu można podawa jogurt, twarożek lub kefir). Od 11 m-ca można wprowadzić
      juz całe jajko, synek który krzywił się na sam widok gotowanego żółtka bardzo
      polubił jajecznicę na masełku.
      Na drugie śniadanie Danonki (50 g) lub Danonki do picia (ok. 50 ml) lub jakieś
      owoce ze słoiczka, moga być tez z dodatkiem twarożku lub jogurtu np. banany i
      jabłka z kremowym twarożkiem Gerber. Pyszne, choc nieco drogie są owocowe
      duety (owoce z jogurtem lub twarożkiem) Hipp.
      Obiad 1/2 obiadku ze słoiczka dla swojej grupy wiekowej. Powoli zaczęłam też
      podawać mu zupki gotowane przeze mnie.
      Kolacja to kaszki mleczno ryżowe (np. morelowa, truskawkowa, malinowa Nestle)
      z dodatkiem owoców ze słoiczka, albo Przysmak na dobranoc Hipp (1/2 słoiczka)
      albo deser mleczny waniliowy lub czekoladowy Hipp.
      Poza tym w ciągu dnia jakiś herbatnik albo biszkopt, do picia soczek, ViboVit,
      herbatki Hiip i woda niegazowana Żywiec.
      Poeksperymentuj trochę z posiłkami np. dodaj pokruszonego biszkopta i odrobine
      deserku owocowego do kaszki, albo tez łyżeczkę płatków owsianych, spróbuj
      zrobić miniaturowe kanapeczki albo podaj ziemniaczka i brokuly polane odrobina
      stopionego masełka. Czy chciałabys jeść codziennie takie samo śniadanie lub
      kolację. Myślę, że nie. Córka rośnie i też zaczyna mieć swoje preferencje
      smakowe.
      Powodzenia i napisz jak Ci się powiodło
      Pozdrawiam
      Ewa
    • p_swiat Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 22.07.03, 21:19
      polecam Ci na śniadanko np kaszke Nestle morelową, albo malinową mleczno -
      ryżową bądz Bobo Vita wieloowocową mleczno -ryżową - podajesz na zmiane smile
      Moja córcia skonczyła 9 miesięcy właśnie dzisiaj smile i zjada prawie cąły serek
      Danio możesz dawać Danonki do przegryzania w ciągu dnia chrupki kukurydziane
      zupki obiadki sama możesz ugotowac zupkę i dodac zółtko biszkopty- ja kupuje z
      sklepie ze zdrową żywnością bezglutenowe ale niestety paczka jest drogasad
      Pozdrawiam Pola
      • mamamona Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 22.07.03, 22:58
        Kochane!

strasznie Wam dziękuję, sama już podejrzewałam że jej się znudziło. chrupki
        kukurydziane chrupie w ciągu dnia, a jakże, ostatnio dorzuciłam jej też
        biszkopty, ale raptem udało jej się zjeść....jeden!

wszystkie rady wykorzystam (jeszcze raz dzięki!), tylko powiedzcie mi, co z
        tymi kanapeczkami (?!?!?!?!!?), tzn.jak??? z wędlinką i kroić na maciupeńkie
        kawalątki???? a jakie pieczywo do tego??? trochę się zgubiłam z tymi
        kanapeczkami dla 10-miesięcznej dzidzi.
        moja Polcia zjada już zupki mniej rozdrobnione, ale jak wrzuciłam jej tego
        biszkopta do buzi, to, owszem, zjadła,ale trochę zniesmaczona była wielkością
        kawałków, na jakie kruszył się do jej buźki. a kanapeczek to już w ogóle sobie
        nie wyobrażam. to samo zresztą z tym szczypiorkiem. ona nie potrafi jeszcze
        konstruktywnie gryźć!

jeszcze raz dziękuję, życzę najlepszego Wam i Waszym dzieciom,
        Mona mama Polci
        • ewbal Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 23.07.03, 19:59
          mamamona napisała:

tylko powiedzcie mi, co z
          > tymi kanapeczkami (?!?!?!?!!?), tzn.jak??? z wędlinką i kroić na maciupeńkie
          > kawalątki???? a jakie pieczywo do tego??? trochę się zgubiłam z tymi
          > kanapeczkami dla 10-miesięcznej dzidzi.

Na początek przekrój bułkę na trzy krążki i weż ten środkowy, bez skórki,
          posmaruj masłem dobrej jakości i posmaruj twarożkiem typu Almette alpo połóż
          plasterk delikatnej wędlinki. Pokrój na kosteczki, ja napoczątku kroiłam na
          kwadraciki 1x1 cm i wkładałam synkowi całe do buzi. Później można kroić na
          większe i dawać do rączki. Osobiście ze szczypiorkem, czy pomidorkiem
          poczekałabym jeszcze ze 2 m-ce. Gdy przyzwyczaji się do gryzienia możesz podać
          chlebek lub nawet pieczywo ciemnie (razowe, graham, z ziarnami), mój Kuba
          bardzo je polubił. Spróbuj tez podać do pogryzania nie tylko chrupki
          kukurydziane, ale też pieczywo chrupkie lekkie Wasa (żytnie lub pszenne.
          Pozdrowienia
          Ewa
          • anlenki Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 24.07.03, 10:43
            Co do kanapek, ja dawałam kawałki bułki bez skórki posmarowane masłem, albo
            serkiem, w całości,dziecko sobie rwalo kawałeczki. Z wędlinką to poczekaj, mój
            Marcin wpychał sobie do buzi wielkie kawały i czekał aż się rozpuści, a jak się
            szynka nie chciała rozpuścić to wypluwał wink. Lepsze rozwiązanie dla takiego
            malucha to pasta z gotowanego mięska i warzyw i na chlebek albo łyżeczką. Z tym
            że u mnie to było tak: zjadał masło z bułki, wyrzucał bułkę i zjadał osobno
            kawałeczki szyneczki.
          • kicia_edziecko Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 24.07.03, 12:45
            ewbal napisała:
            > .... posmaruj twarożkiem typu Almette .... osobiście ze szczypiorkem, czy
            > pomidorkiem poczekałabym jeszcze ze 2 m-ce.
            Powszechnie wiadomo, że 10 miesięcznemu dziecku można podawać szczypiorek i
            pomidorka (znalazłam w wielu przepisach oraz bez skutków ubocznych podawałam
            dziecku).
            • ewbal Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 24.07.03, 13:33
              kicia_edziecko napisała:

> Powszechnie wiadomo, że 10 miesięcznemu dziecku można podawać szczypiorek i
              > pomidorka (znalazłam w wielu przepisach oraz bez skutków ubocznych podawałam
              > dziecku)

W zupce jak najbardziej, jednak surowe, o ile pamiętam, od 11-12 m-ca. W
              przepisach znajodywałam różne zupki np. kalaforową od 7 m-ca w skład której
              m.in. wchodził jogurt (od 11 m-ca) i mąka pszenna (od 10 m-ca, glutenn!!!).
              Wracając do szczypiorku, jeżeli nie jest z własnego ogródka lub specjalnych
              upraw, może naprawdę przynieść więcej szkód, niż pożytku z zawartych w nim
              witamin.

Co do Almette, masz rację. Podawałam go sporadycznie, mimo, że Kuba bardzo go
              lubił, w przeciwieństwie do białego sera utartego z jogurtem naturalnym.
              Staram się zdrowo odżywiać mojego synka, choć z pewnością czasami popełnię
              jakiś grzech.

Jakie serki podajecie swoim dzieciom, oprócz tych słodkich typu Danonki i
              Bakusie?

Pozdrawiam
              Ewa, mama Jakuba (19 m-cy)
              • kicia_edziecko Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 24.07.03, 14:06
                Ze szypiorkiem Ty z kolei masz racjęsmile Ja patrzę prez pryzmat moich warzywek ze
                sklepu eko. Właśnie tam (ale nie tylko) kupuję twaróg i podaję ze śmietanką i z
                różnymi dadatkami (szczypiorek, koperek, pietruszka, pomidor, świeży ogórek.
                Polecam, mój synek je uwielbia). Jak trochę podrośnie to zaserwuję mu jeszcze z
                rzodkiewką i papryką.
                Mama Tygryskasmile
                www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=621&w=7082785
                • ewbal Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 24.07.03, 14:19
                  Mamo Tygryska, jak już tak się przekomarzamy to dodam jeszcze, że ser zółty,
                  który poleciłaś dla tegoż samego 10-miesięczniaka można podać dopiero w 12 m-
                  cu.
                  A ten twarożek to może spróbuję zmiksować z dodatkami. Mój Kuba (19 m-cy) nie
                  cierpi kawałków owoców w jogurtach, czy pomidorka w twarożku, mimo że nie
                  przeszkadzają mu kawalki warzyw albo makaronik w zupie. Gotowane warzywa
                  (kalafior, brokuły, marchewka) zjada w dużych kawałkach, a surówki nawet
                  najdrobniej pokrojonej nie chce wziąć do ust. No cóż, może to się zmieni za
                  kilka miesięcy...

Pozdrawiam
                  eb
                  • kicia_edziecko Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 24.07.03, 22:28
                    Ewa,
                    Z aktualnego formalno-polsko-żywieniowego punktu widzenia masz rację. Ja się
                    tych zasad sztywno nie trzymałam i karmiłam swojego synka np. tym serem żółtym
                    na przełomie 10 i 11 miesiąca gdyż:
                    1. nie szkodził synkowi i jadł go ze smakiem
                    1. czytałam porady żywieniowe naszych mam - kilka (2, 3, 4) miesiące różnicy w
                    porównaniu do współczesnych porad we wprowadzaniu produktów,
                    2. takież same róznice w porównaniu do zaleceń w krajach ościennych
                  • kicia_edziecko Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 24.07.03, 22:29
                    Po przemysleniu doszłam do wniosku, że takie zalecenia należy traktować z
                    pewnym przymrużeniem oka. Zawsze lepszy ser żółty od serka Almettewink
                    A tak na poważnie - zarówno szczypiorek jak i wszystkie pozostałe warzywa
                    powinny pochodzić z sensownych źródeł. Jeżeli ktoś tego nie przestrzega i
                    serwuje dziecku przypadkowe warzywa to co za róznica czy podasz dozwolony
                    przecież szczypiorek (skądkolwiek pochodzący) czy też nie?
                    Pozdrawiam
          • kicia_edziecko Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 24.07.03, 12:45
            Równie powszechnie wiadomo czym jest serek Almette - ok. 60 % tłuszczu (i to
            nie wiadomo jakiego) oraz cała masa chemii. Bez urazy, ale jak dla mnie to
            chyba nie przemyślałaś swojej rady menu dla 10 miesięczniaka bo podawaniem
            serka Almette można tylko zaszkodzić. Polecam lekturę składu tego produktu.
            Pozdrawiam
    • ewbal Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 25.07.03, 13:41
      Wiekszość mam, mniej lub bardziej, nagina schemat żywienia oprascowany przez
      IMiDz, niektóre zaś trzymaja się go bardzo sztywno. Sama pierwszego Danonka
      podałam pod koniec 10 m-ca, mimo iż zalecane jest dopiero od 11-tego.
      Decyzję podejmuje indywidualnie każda mama, kierując się zdrowym rozsądkiem i
      tolerancja dziecka na nowe pokarmy.
      Pozwolę sobie tylko zacytować poradnik IMiDz (bez komentarza z mojej strony):
      - ser żółty - od 12 m-ca
      - ogórki - od 2 roku
      - szczypiorek - od 2 roku

Pozdrawiam
      Ewa, mama Jakuba
      • mamamona Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 25.07.03, 17:54
        a co z ciastem drożdżowym (czasem nazywanym drożdżakiem??), oczywiście bez
        rodzynek i innych wkładów. sama nie umiem (buuuu), ale kupujemy w świetnej
        cukierni. czy z masełkiem przejdzie???

Mona mama Polci
        ps. dzięki za żarliwą dyskusję, już urozmaciliśmy małej jadłospis.
    • kicia_edziecko Re: SNIADANIE DLA 10MIESIĘCZNIAKA-POMOCY 28.07.03, 15:28
      Wiem, że pewnie znowu wsadzę kij w mrowisko, ale te z Was, które dają biszkopty
      jako jedne z pierwszych produktów lub jako "zagęszczacz" - przeczytajcie proszę
      skład. Trochę się zmienił od czasu, kiedy nasze mamy dawały nam biszkoptysad Mi
      biszkopt kojarzy się z białkami, żółtkami i mąką. A tymczasem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka