anjak27 17.03.08, 10:21 Od kiedy dajecie dziecku wątróbkę, np. drobiową ugotowaną. Moja babcia mnie namawia, żebym dała synkowi, bo dużo żelaza. Sama twierdzi, że pracując w żłobku dawali dzieciom sosik z wątróbki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bj32 Re: Czy dajecie wątróbkę? 17.03.08, 10:42 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=579 Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Czy dajecie wątróbkę? 17.03.08, 11:53 Ja daję, ale nie za często. Wtedy kiedy my jemy to mały je razem z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
akh_1 Re: Czy dajecie wątróbkę? 17.03.08, 12:48 Tak, ja juz dawałam wieprzową i drobiową. dziecko ma 17 miesiecy. Nic jej nie było. Srednio smakowało.. Podaję, bo ma duzo zelaża. Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: Czy dajecie wątróbkę? 17.03.08, 12:58 Średnio raz w tygodniu, raczej wieprzową, czasem drobiową. Młoda by się sprzedała za kawałek smażonej wątróbki Odpowiedz Link Zgłoś
nika1310 Re: Czy dajecie wątróbkę? 17.03.08, 13:01 daję dość często. Tylko drobiową. Mały ją uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
damap Re: Czy dajecie wątróbkę? 17.03.08, 13:06 a od jakiego wieku można podawać wątróbkę? 16 miesięczniakowi już można? Odpowiedz Link Zgłoś
johnuska Re: Czy dajecie wątróbkę? 22.03.08, 17:11 No wlasnie od kiedy?? Piszecie tylko "maly, mala" ja uwielbia a to nic nie wnosi?? W Anglii pisza,ze mozna dawac od 7 miesiaca, ale cos nie jestem przekonana?? I ile razy w tygodniu?? "czesto" tez nic nie wyjasnia Odpowiedz Link Zgłoś
anjak27 Re: Czy dajecie wątróbkę? 25.03.08, 10:14 Znalazłam na Osesek.pl jest wątróbka od 18 m-ca, ale ja zrobiłam ostatnio synkowi 16 m-cy i bardzo smakowało i nic mu nie było (a jest alergikiem). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamadzieci-2 Re: Czy dajecie wątróbkę? 28.03.08, 09:52 watróbkę można podać jako dodatek do zupy np. Ja podałam w 10 mies i było wszystko ok. Tak na dobrą sprawę to przy podaniu wątróbki miałabym mniej oporów niz np przy podaniu ryby czy pieczarek a takowe są juz serwowane w obiadkach słoiczkowych już bodajże od 9 mies. W rozsądnych ilościach można podać np 1xw tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
johnuska Re: Czy dajecie wątróbkę? 28.03.08, 15:28 Dieki za odpowiedz,a najlepiej jak ja przyrzadzic,ugotowac?? Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: Czy dajecie wątróbkę? 28.03.08, 15:50 wątrobka rzeczywiście jest zdrowa ale tylko wtedy kiedy pochodzi od zwierząt domowych, zdrowych i karmionych met tradycyjną. Wątrobki pochodzącej od zwierzat hodowlanych karmionych mieszankami i koncentratami nie radzę zbyt często podawać maluchom. Odpowiedz Link Zgłoś
graziamama Re: Czy dajecie wątróbkę? 29.03.08, 01:00 Nie tylko maluchom ale i nam a skad wziasc zdrowa zywnosc ? W supermarketach oferowana zywnosc jest i tak wychodowana na paszach a czy to jest watrobka czy schab na jedno wychodzi i tak niezdrowe. Wiec i tak jemy co jemy. Czy sloik dla dziecka z niewiadoma zawartoscia moze uspokoi nasze obawy ? Poprostu musimy w tym zyc i powoli przyzwyczajac nasze pociechy do tego co jest. Albo zalozyc gospodarstwo rolne i jesc to co samemu sie zrobi BIO. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadzieci-2 Re: Czy dajecie wątróbkę? 29.03.08, 08:18 najlepiej mieć taką "swoją" babinkę na bazarku, która sprzeda wiejskie jajka od prawdziwej kury a i kurczaka prawdziwego wyhoduje i sprzeda. Toż to naprawdę skarb, wiem coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
anjak27 Re: Czy dajecie wątróbkę? 31.03.08, 10:09 Ja najpierw wątróbkę osypaną mąką lekko podsmażam na oliwie, potem siekam i duszę z odrobiną wody czy wywaru z warzyw lub rosołku (co mam). Na koniec nieraz dodaję ugotowaną i startą marchewkę. Takim sosikiem polewam rozgniecione ziemniaczki. Mały wcina jak szalony. Przepis mam od mojej babci, która pracowała w żłobku. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
maleyla Re: Czy dajecie wątróbkę? 31.03.08, 13:13 ja podaje od kiedy skonczyl rok. na oliwie z oliwek w woku smarze,podlewam troche woda,dodaje jarzyny(najczesciej mieszanke z mrozonek)do tego makaron sojowy lub ryz.Wymieszam wszystko i dotowe.Takie danie jemy wszyscy,bo smaczne Odpowiedz Link Zgłoś