olamisztal7 27.05.08, 21:55 witam! słyszałam że danonki zdrowemu dziecku można podawać już od 7 miesiąca a wy od kiedy dawałyście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smolkowicz_a Re: danonki od 7 miesiaca????? 27.05.08, 22:03 BZDURY!!! Można dopiero od 3 roku życia! Odpowiedz Link Zgłoś
aisuga2 Re: danonki od 7 miesiaca????? 27.05.08, 22:04 Ja właśnie zaczęłam dawać - pediatra pozwoliła jogurt ale moja mała samego nie chciała więc najpierw łączyłam jej z deserkami a potem dałam danonka (koleżance danonki zaproponował pediatra) ale dziś podczas wizyty w przychodni na szczepieniu pani dr powiedziała, ze na przetwory mleczne o za wcześnie i trzeba poczekać do 10 miesiąca gdyż są to produkty silnie alergizujące... Hmmm... co pediatra to inna opinia... Malej nie uczuliło więc raczej będę jej dalej dawać, bo polubiła. Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: danonki od 7 miesiaca????? 27.05.08, 22:36 Można podać,jezeli oczywiście dziecko nie jest alergikiem. Ja dawałam też jakoś tak od 7 mies a teraz mały ma 10 i daje mu danio i bakusie. Odpowiedz Link Zgłoś
scharon Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 07:46 No wlasnie a co rodzic -to inny rozum !!! Niestety Tak jak juz bylo powiedziane danonki sa od 3 roku zycia,niewiem skad ta potrzeba wprowadzania w tak male dziecko tak niezdrowego jedzenia i to jeszcze swiadomie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
aisuga2 Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 07:57 > niewiem skad > ta potrzeba wprowadzania w tak male dziecko tak niezdrowego jedzenia > i to jeszcze swiadomie ??? jeśli pediatra zaleca wprowadzenie to chyba nie aż tak niezdrowe...? Odpowiedz Link Zgłoś
kaisa81 Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 08:18 Każdy pediatra co innego zaleca, ale skoro na stronie danonków jest napisane, że od 3 roku zycia to po co te słodkie serki wprowadzać tak w czesnie? Dziecko jeszcze zdąży ich i nie tylko ich spróbować... Odpowiedz Link Zgłoś
blueberry77 Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 17:26 Danonki nie są trujące, są tylko przesłodzone. Tak samo jak wszystkie kaszki dla niemowląt . Lepiej podać jogurt naturalny - jest w nim dużo wapnia, a nie ma cukru. Ale Danonki też czasem daję synkowi. Aha - zgodnie ze schematem żywienia nabiał wprowadzamy w 11 miesiącu o ile dobrze pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.81 Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 08:39 mleko krowie może być podawane od 3rż, a danonki chyba są produkowane na bazie takiego mleka, bo wątpie ze na modyfikowanym Odpowiedz Link Zgłoś
monia356 Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 08:43 jejciu ta szybko podajecie serki? moj malu ma prawie 10 miesiecy a ja mu wczoraj pierwszy raz serek wiejski podalam, narazie poczekam z tymi slodkimi serkami Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 09:25 Moje dziecko ma 3,5 roku i na szczęście nie zna smaku danonków. Odpowiedz Link Zgłoś
prigi Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 09:46 a co jest niezdrowego w serkach i jogurtach? serio pytam, niezaczepnie. bo zawsze wydawało mi sie, że jogurty to samo zdrowie, żywe kultury bakterii itd.a w słoiczkowych deserkach tez są z jogurtem. pogubiłam się Odpowiedz Link Zgłoś
scharon Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 10:09 serki sa sodkie a i niektore jogurty z owocami sa dodatkowo dosladzane. Lepiej jest dac dziecku jogurt naturalny i dodac do niego owoce.W sloiczkach i deserkach jogurt jest przetworzony wiec teoretycznie bezpieczny i mozna wprowadzac od 7-8 miesiaca.Nabial ogolnie wprawadzac mozna od 11 miesiaca,jogurt naturalny ,maslanka ,kefir.Mleko krowie mozna dac jak dziecie skonczy rok -tylko ma to byc mleko swierze !!! czyli bez obrubki ,mleko krowie w kartonie UHT dopiero od 3 raku zycia. Mozna sprobowac dac mleko krowie w kartoniku lub w butelce ,kupione w sklepie ale z krotka data waznosci i ma byc swierze nie UHT. Odpowiedz Link Zgłoś
soilew Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 12:48 Ja podaje od 7 miesiaca danonki i jogurt naturalny tez dlatego że maluch nie je mleka.Nic mu sie nie dzieje a faktycznie daje je sie od 3 roku zycia.Ale ja nie miałam wyboru.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
atenette Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 12:59 Danonki to serek, a nie jogurt! Ze strony producenta: "1. Moje dziecko ma 9 miesięcy. Od kiedy mogę zacząć podawać mu Danonki? Wprowadzanie produktów mlecznych do diety małego dziecka trzeba zawsze konsultować z lekarzem prowadzącym, który zna dziecko i może pomóc dostosować dietę do indywidualnych potrzeb, a tym samym wykluczyć indywidualne przeciwwskazania (np. alergia na białko mleka krowiego, skaza białkowa). Danonki, tak jak wszystkie fermentowane produkty mleczne polecane są dla dzieci od trzeciego roku życia". www.danonki.pl/index_mam3latka.php?id=czM3bWs1NmJwMTE1MQ%3D%3D Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 13:06 Bez przesady że od 3 roku życia moge podać mleko zwykłe. Teraz do czego by się nie przyczepić to jest niezdrowe.A czym karmiono nas w wieku niemowlęcym???.. MLEKIEM KROWIM ZE SZKLANYCH BUTELEK ! nie było żadnych modyfikowanych i jakoś żyjemy Odpowiedz Link Zgłoś
peresia Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 14:30 Różnica polega na tym, że ok. trzydzieści lat temu nie było aż tak skażone środowisko jak obecnie; dlatego nie widzę potrzeby podawania małemu dziecku tego typu produktów, gdy jego układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Poza tym w/w danonki zawierają zbyt dużo cukru (podobno 1 kubeczek = 6 łyżeczek cukru), są obrzydliwie słodkie i juz na sam wzgląd dbania o zdrowe uzębienie dziecka nie powinno ich się podawać. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 17:14 Prawie 2. Kiedyś policzyłam. Ale to i tak za dużo jak na 50 gramów. 7,8 grama cukru. Jest na stronie producenta. Większość z nas nie uzyłaby takiej ilości cukru do posłodzenia własnej, 4 razy większej kawy. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiales Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 13:20 Też słyszałam o tych Danonkach różne wersje,jedni dają ,drudzy nie.Ja swojemu małemu ( teraz ma roczek) daję "misiowy jogurcik" firmy Nestle jest od 6 m-ca i 9-tego,o smakach gruszka,malina,jagoda i truskawka.próbowaliśmy 3 pierwsze ,nie możemy tylko kupić truskawkowego Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re: danonki od 7 miesiaca????? 28.05.08, 17:42 6 lat temu alergolog kazala dawac danonki mojemu rocznemu synkowi jako pierwszy nabial. synek mial skaze. zobaczymy co bedzie lekarka (ta sama) mmowila teraz przy skazowej coreczce. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.ax Re: danonki od 7 miesiaca????? 30.05.08, 10:55 wcale nie dawałam. Na pewno danonki nie są produktem specjlanego przeznaczenia zywieniowego a więc nie należy ich podawać niemowlętom. Moim zdaniem jeśli już, to nie wcześniej jak 1,5-2 latkom. pzodrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
a.stalowa Re: 30.05.08, 21:14 A dlaczego sie uparlas na te danonki?Producent danonkow zaleca podawanie od 3 roku zycia.Ja kupuje mojej malej jogurty z hippa z owocami sa od 6 miesiaca.mala je uwielbiaSprobuj takich i bedziesz miala pewnosc ze wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś