Dodaj do ulubionych

zetkaf praca dla ciebie

23.09.09, 21:49
egorzow.pl/?action=ogloszenia&type=detail&type=ogloszenie&id=70414
www.kma-maszyny.pl

a tu masz adres firmy jakby wygasło
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: zetkaf praca dla ciebie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.09, 07:58
      A co gościu po mechaniku i automatyk.Zaledwie było kilka roczników
      • zetkaf Re: zetkaf praca dla ciebie 25.09.09, 16:53
        > A co gościu po mechaniku i automatyk.Zaledwie było kilka roczników
        Automatyk po mechaniku to guzik, nie automatyk - maszyny, w ktorych
        synchronizacja czy sterowanie byly mechaniczne, to juz anachronizm,
        choc jeszcze istnieja. A automatyk, to po pierwsze uklady
        sterowania. Chociaz w utrzymaniu ruchu, w DOBREJ firmie, nie ma
        wielkich podzialow na elektrykow i mechanikow - mechanik czesto musi
        podregulowac czujniki, a elektryk - wymieniac ulamana blaszke ;)
        • wolfenstein3d Re: zetkaf praca dla ciebie 25.09.09, 21:33
          >> maszyny, w ktorych
          synchronizacja czy sterowanie byly mechaniczne, to juz anachronizm,
          choc jeszcze istnieja.

ja tam miałem maszyny asynchroniczne w zawodówce na przedmiocie maszyny elektryczne

>> A automatyk, to po pierwsze uklady
          sterowania.

>> miałem coś o układach sterowania w technikum na automatyce i robotyce

>> Chociaz w utrzymaniu ruchu, w DOBREJ firmie, nie ma
          wielkich podzialow na elektrykow i mechanikow

bo tam jest koordynacja prac nie ma wielkich napraw tylko tam wymienić
          bezpiecznik itd. Przezwajania silników indukcyjnych nie ma. A szkoda ze nie mam
          praktyki w tym i już za późno nawet żeby zdobyć.
          Jak założę fabryczkę silników elektrycznych to będę uzwajał silniki. Ale na
          razie nie.

>> mechanik czesto musi
          podregulowac czujniki, a elektryk - wymieniac ulamana blaszke ;)

ja w zawodówie z elektryki nic nie miałem na praktykach tylko samą mechanike i
          ślusarstwo. Taka ściema-praktyka.
          Ale jak zdobywasz np technik mechanik samochodowy to też tam 1-2-ch będzie
          naprawiało samochody zawodowo a reszta idzie gdzie indziej pracować. A sam tytuł
          technik mechanik nie znaczy że ty musisz koniecznie naprawiać samochody. Technik
          mechanik to po prostu technik i on ma umieć wszystko ogólnie z techniki w tym
          odnośnie tego co ma w specjalizacji ale nie konkretnie tylko to. Są fabryki
          produkcyjne a nie ma ludzi kształconych w tylu zawodach co tam są stanowiska. Np
          nie ma szkolenia chyba w zawodzie ślusarz. A jak się wyrabia produkty metalowe
          np sejfy to co? Kto ma to robić. Znajdź człowieka z wykształceniem technik
          ślusarz czy tam robotnik ślusarz. Biorą tych mechaników. Tak samo przy
          utrzymaniu ruchu. Bierze sie pokrewnych ludzi.

Dlatego to że tam mechatronikę wprowadzają to nie będą pracować konkretnie na
          mechatroniku tylko albo będzie to informatyk przemysłowy albo koordynator
          produkcji albo automatyk albo jakiś tam elektryk czy mechanik jesli znajdzie
          zatrudnienie odpowiednio w zawodzie. Ale wiedza techniczna i inżynier to w
          przemyśle znajdzie się dla niego miejsce.
          • zetkaf Re: zetkaf praca dla ciebie 26.09.09, 13:23
            > ja tam miałem maszyny asynchroniczne w zawodówce na przedmiocie
            > maszyny elektryczne
            "maszyny" ansychroniczne - jak to pieknie brzmi, a o zwykly silnik
            chodzi ;)

> bo tam jest koordynacja prac nie ma wielkich napraw tylko tam
            > wymienić bezpiecznik itd. Przezwajania silników indukcyjnych nie
            > ma.
            Oczywiscie, ze sa trudniejsze naprawy, a nie tylko bezpiecznik. A co
            do przezwajania silnikow - po pierwsze bywa, ale sporadycznie. Bo
            jak maszyna jest dobrze zrobiona, to leci bezpiecznik, a nie silnik -
            ale to trzeba miec troche wiedzy, zeby to tak zrobic, zeby "nie
            ratowac bezpiecznikow" ;)

> ja w zawodówie z elektryki nic nie miałem na praktykach tylko samą
            > mechanike i ślusarstwo. Taka ściema-praktyka.
            Nie mowie o praktykach... mechanicy rzadko maja proste prace
            elektryczne na warsztatach ;)

> nie ma szkolenia chyba w zawodzie ślusarz.
            Mechanik? ze specjalizacja? ;)

> utrzymaniu ruchu. Bierze sie pokrewnych ludzi.
            Alez to oczywiste - bo szkola daje podstawy, ktore potem musisz
            rozwinac... a co, chcialbys klasy dwuosobowe, bo tylko dwoch ludzi
            znajdzie prace w DOKLADNIE tym zawodzie?

> produkcji albo automatyk albo jakiś tam elektryk czy mechanik
            > zatrudnienie odpowiednio w zawodzie.
            Ale wlasnie bedzie to taki inteligentniejszy elektryk czy mechanik,
            czyli wlasnie elektryk przemyslowy/mechanik przemyslowy. A nie
            elektryk budowlany z 20letnim doswiadczeniem, ktory schematu
            elektrycznego nie potrafi odczytac...

• Gość: 12345646 Re: zetkaf praca dla ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.09, 22:30
              >> "maszyny" ansychroniczne - jak to pieknie brzmi, a o zwykly silnik
              chodzi ;)

silników jest wiele rodzai i nie tak łatwo nawinąć na nie uzwojenie. Zalezyh na
              jaki silnik. taki 250 kW to chyba trudno i kasuje się z ato po kilka tys.?
              • zetkaf Re: zetkaf praca dla ciebie 27.09.09, 00:03
                > silników jest wiele rodzai i nie tak łatwo nawinąć na nie
                > uzwojenie.
                No i co z tego, i tak zarowno zdrowy rozsadek, jak i prawna
                definicja nie nazwie silnika maszyna ;)
                No coz, widac, ze nie mieli was czego uczyc, jak mowie, najpierw
                zrob wszystko,zeby sie silnik nie spalil - a jak juz sie spali, to
                od tego sa specjalisci, zeby to przewinac. To jakby wymagac od
                kierowcy, zeby wiedzial jakie membranki moga byc w serwach do
                hamulca ;)

> jaki silnik. taki 250 kW to chyba trudno i kasuje się z ato po
                > kilka tys.?
                Taki 250kW to balbym sie oddac do prywatnego przewiniecia, to juz
                lepiej kupic nowy... ale co tam, spec od wszystkiego by sie podjal,
                i pewnie by zrobil - ale ja wolalbym go nie podlaczac ;) ale stawka
                wynosi 100zl/kW srednio, tak do twojej wiadomosci...
                • Gość: poiopiop Re: zetkaf praca dla ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 01:05
                  >> No i co z tego, i tak zarowno zdrowy rozsadek, jak i prawna
                  definicja nie nazwie silnika maszyna ;)

to dziwne ze ja na przedmiocie maszyny elektryczne miałem omawiane same silniki
                  i prądnice
                  ewentualnie transformatory.

>>ale stawka
                  > wynosi 100zl/kW srednio

czyli bardziej się opłaca przezwajać większe byle nie za duże bo si ebędize
                  elektyryk bał podłańczać
                  • Gość: czxczxcxz Re: zetkaf praca dla ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 01:09
                    >> nie nazwie silnika maszyna ;)

a na "urządzenia elektryczne" miałem omawiane całe linie przesyłowe z
                    doprowadzeniem prądu. a na "maszynach elektrycznych" głównie same silniki,
                    trochę o prądnicach i transformatorach. Pozostałe rzeczy typu częśći maszyn na
                    mechanice technicznej, pomiary i obliczenia także na "pracowni technicznej" był
                    m.in. pomiar koła zebatego, technologia - tu były omawiane powstawanie stali z
                    wielkich pieców oraz szczegółowo omówiona obróbka metalu na tokarkach frezarkach
                    itd.
                    Czyli co teoretyczne przygotowanie mam dobre. Tylko gorzej z praktyką bo nie ma
                    zakładów w regionie w których się coś takiego robi. Tylko zagraniczne montownie
                    a w nich koordynacja prac.
                  • zetkaf Re: zetkaf praca dla ciebie 27.09.09, 10:38
                    > to dziwne ze ja na przedmiocie maszyny elektryczne miałem omawiane
                    > same silniki i prądnice ewentualnie transformatory.
                    Stara nomenklatura... a pojdz do zakladu i powiedz, ze
                    przyniosles "maszyne elektryczna" to cie wysmieja...

> czyli bardziej się opłaca przezwajać większe byle nie za duże bo
                    > si ebędizeelektyryk bał podłańczać
                    No, jakby zwykle bys ustawial rynek pod siebie... a to nie tak:
                    oplaca sie robic takie, za jakie zaplaca. I co z tego, ze bys wolal
                    5kW, niz 0,37? Jak ci ktos przyniesie do przewiniecia, to mu
                    powiesz: malych nie robie? A potem placz, ze te wredne pracodawcy
                    nie wlasciwe silniki kupuja "z oszczednosci" ;)
                    PS. co do praktyki, rotfl... nie no wcale nie ma zakladow z branzy
                    metalowej w rejonie: gamaplast, sejfy, troche dalej AE i Victaulic
                    (czy jak sie to pisze - odlewnia, obecnie kiepsko stoja, ale
                    praktyki metalowe mogles zdobywac po zawodowce - czyt. pare lat
                    temu, jak dobrze stali).... a ilu jeszcze nie znam?
                    • Gość: vfvdfvf Re: zetkaf praca dla ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 14:30
                      >> branzy
                      metalowej w rejonie: gamaplast, sejfy, troche dalej AE i Victaulic

gamaplast robi na wtryskarkach części plastikowe chyba
                      sejfy się robi ale tam silników elektrycznych się nie uzwaja
                      Victaulic robi odlewy żeliwne.

10 lat temu nawet nie wiem czy były poza tym ja miałem wtedy zawodowe i byłem za
                      głupi żeby znaleźć. Nawet internetu wtedy jeszcze nie było.
                      • Gość: cxzcxzxzc Re: zetkaf praca dla ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 19:50
                        >> 10 lat temu nawet nie wiem czy były poza tym ja miałem wtedy zawodowe i byłem za
                        głupi żeby znaleźć.

poza tym "metalowe" praktyki mam, spokojnie, 3 lata doświadczenia na praktykach
                        przyszkolnych, głównie obróbka metalu.
                        • Gość: xcxzcxzcxz Re: zetkaf praca dla ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 19:52
                          gorzej z elektryką, robieniem instalacji elektrycznychm przezwalajniem silnmików
                          naprawami maszyn. sądze ze powinien powstać taki w gorzowie zakłóąd szkolący
                          praktykantów w zawodeówkach bo na to jest zapotrzbeownaie myślę. nie ma teraz
                          czegoś takiego a przydałby się. pytanie jak na tym można zarobić? UP jest
                          zainteresowany takimi szkoleniami? nie bardzo a zawodówki chyba zlikwidowali.
                          jedynie elektryk na dąbrowskiego ale oni tam mają swoje "przyszkolne" g**niane
                          praktyki zawodowe.
                          • zetkaf Re: zetkaf praca dla ciebie 27.09.09, 21:13
                            > zakłóąd szkolący
                            > praktykantów w zawodeówkach bo na to jest zapotrzbeownaie myślę.
                            Hmmm... ciekawa branza - praktyka dla praktykantow... ciekawe, kto
                            bedzie placic za takie uslugi - zawodowka, czy nieudolni
                            praktykanci, ktorzy sobie gdzie indziej pracy nie znalezli...
                            PS. bez szkoly, jako elektryk to ty nie probuj... mozesz miec nawet
                            prokuratora na karku, i to jeszcze ZANIM kogos zabijesz...
                            To jeden z tzw. "zawodow chronionych", podobnie jak spawacz...

• Gość: cxzcxzczxcxz Re: zetkaf praca dla ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 21:36
                              >> czy nieudolni
                              praktykanci, ktorzy sobie gdzie indziej pracy nie znalezli...
                              PS. bez szkoly, jako elektryk to ty nie probuj... mozesz miec nawet
                              prokuratora na karku, i to jeszcze ZANIM kogos zabijesz.

ale ja jestem elektrykiem z zawodu! mam dyplom ciekawe czy jeszcze ważny po 10
                              latach bez egzaminów na uprawnienia elektryczne...

nieudolnych praktykatnów? czy firmy nieudolne nie przujujące na praktykę
                              zawodową? Większosć robiła przyszkolną. Na pytanie jak coś się nie podoba mówił
                              instruktor "to znajdź sobie prywatną" na co kazdy milczał bo nikt nie miał dojsć
                              jedynie 1 gościu któremu wujek na wiosce załatwił ale dojeżdżać nawet mi
                              proponował ale tam do niego
                              dojeżdżać nie dało się z mojej wiochy i jeszczeo do szkoły zdążać i się nie
                              chciało trochę. Praktyka ważniejsza niż nauka.
                              • zetkaf Re: zetkaf praca dla ciebie 27.09.09, 22:58
                                > nieudolnych praktykatnów? czy firmy nieudolne nie przujujące na
                                > praktykę zawodową?
                                Nie przyjmujace CIEBIE - to akurat dobrze swiadczy o ich procesie
                                selekcji ;)

> Większosć robiła przyszkolną. Na pytanie jak coś się nie podoba
                                > mówił instruktor "to znajdź sobie prywatną"
                                No i trzeba bylo mu pokazac swoja wyzszosc i sobie znalezc ;)

> jedynie 1 gościu któremu wujek na wiosce załatwił ale dojeżdżać
                                > nawet mi proponował ale tam do niego
                                > dojeżdżać nie dało się z mojej wiochy
                                Sukces nie potrzebuje wytlumaczen - porazka ich nie uznaje. Sam
                                mowisz, ze miales szanse, i z niej nie skorzystales, winne jak
                                zwykle otoczenie...

> się nie chciało trochę.
                                No wlasnie, chociaz raz nazwales rzecz po imieniu ;)
                      • zetkaf Re: zetkaf praca dla ciebie 27.09.09, 21:10
                        > gamaplast robi na wtryskarkach części plastikowe chyba
                        Ech, niby informatyk, a nawet na strone gamaplastu wejsc nie
                        potrafi... to skoro robi czesci plastikowe, to po co im maszyny
                        CNC? ;)

> sejfy się robi ale tam silników elektrycznych się nie uzwaja
                        Mowilismy tez o doswiadczeniu w BRANZY METALOWEJ - i dokladnie to
                        zacytowalem dopisujac firmy ;)

> Victaulic robi odlewy żeliwne.
                        > 10 lat temu nawet nie wiem czy były poza tym ja miałem wtedy
                        > zawodowe
                        No, a co, po studiach ekonomicznych chciales robic praktyke w
                        zawodzie, ktory miales w zawodowce? Btw, poszukaj sobie w sieci,
                        bedziesz wiedzial, czy byly ;)

> i byłem za głupi żeby znaleźć.
                        I mam wrazenie, ze nic sie nie zmienilo. No, niby sie pojawil
                        internet - ale w twoim wypadku to i tak nie ma znaczenia...
                        • Gość: czxcxzcxz Re: zetkaf praca dla ciebie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.09, 21:41
                          > > gamaplast robi na wtryskarkach części plastikowe chyba
                          > Ech, niby informatyk, a nawet na strone gamaplastu wejsc nie
                          > potrafi... to skoro robi czesci plastikowe, to po co im maszyny
                          > CNC? ;)

nie przezywaj mnie jakimś ciulem informatykiem. jestem analitykiem ekonomistą i
                          specjalistą od zastosowań informatyki.

Czytam na stronie "Nasza Specjalizacja to konstruowanie form wtryskowych i
                          produkcja wyrobów z tworzyw sztucznych metodą wtrysku."

> > i byłem za głupi żeby znaleźć.
                          > I mam wrazenie, ze nic sie nie zmienilo. No, niby sie pojawil
                          > internet - ale w twoim wypadku to i tak nie ma znaczenia...

o co ci chodzi? nie robię praktyki w ekonomii czy tam informatyce bo nie ma
                          sensu w gorzowie. Same zagraniczne montownie oddziały fabryk, oddziały banków w
                          nich praca dla doradców klienta i praca dla sprzedawców. Polskie firmy to
                          przemysł metalowy (3 tys miejsc pracy w GW i okolicach) i budowniczy. Na
                          budowlance się nie znam więc dostosowuje się do metalowego. Później sam taki
                          może założę.

Nie chce mi się programować na zlecenie zdalnie siedząc w domu żygać mi się od
                          tego już chce. Czyli co wg ciebie 4 lata praktyk i staży nie wystarczy trzeba
                          dalej robić praktyke tak?

A ja pier**le i ide od razu do roboty jako robol. Tylko z robola możesz stać się
                          przedsiębiorcą chyba że od razu chcesz się stać ale prowadzić coś mało
                          zaawansowanego typu warzywniak albo punkt xero w inkubatorze przedsiębiorczości
                          w którym dzieiciaki bawią się w firmy i nie umieją ich rozwinać cały czas
                          napier**lajac po 12h dziennie jako samozatrudnieni ciecie.

• zetkaf Re: zetkaf praca dla ciebie 27.09.09, 23:06
                            > nie przezywaj mnie jakimś ciulem informatykiem.
                            No, malo to razy probowales mi wmowic, ze jestes informatykiem, to
                            sie nabijalem. Widze, ze zaczyna ci sie choroba cofac, powoli
                            zaczynasz rzeczy po imieniu nazywac...

> Czytam na stronie "Nasza Specjalizacja to konstruowanie form
                            > wtryskowych
                            I do jakich wnioskow dochodzisz? Ze formy wtryskowe robi sie z
                            plastiku? ;)

> o co ci chodzi? nie robię praktyki w ekonomii czy tam informatyce
                            > bo nie ma sensu w gorzowie.
                            Dla ciebie w ogole nic nie ma sensu w Gorzowie...

> Same zagraniczne montownie oddziały fabryk,
                            Wiesz, nagraj porzadnie ta plyte, po polsku a nie polskawemu, zanim
                            zaczniesz ja puszczac w kolko...

> Nie chce mi się
                            zauwazylem, ze generalnie tobie nic sie nie chce...

> Tylko z robola możesz stać się przedsiębiorcą
                            ROTFL ;)

> w którym dzieiciaki bawią się w firmy i nie umieją ich rozwinać
                            Oczywiscie, ty bedziesz lepszy... ty w ogole jestes doskonaly, tylko
                            nikt nie chce tego docenic ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka