26.03.10, 22:11
pytanie do elektronika zetkafa.

czy jest różnica blu ray a zwykły DVD na telewizorze full hd?

bo telewizja full hd a zwykła telewizja na telewizorze full hd czy bez full hd
wygląda tak samo program np. discovery full hd. nie ma żadnej różnicy.

czy warto zatem kupwać urządzenie blu ray żeby mieć obraz w wysokiej
rozdzielczości czy nie widać różnicy na dużym tv full hd?
Obserwuj wątek
    • wolfenstein3d Re: blu ray 26.03.10, 22:16
      nt.interia.pl/szukaj/news/samsung-telewizory-3d-juz-w-polsce,1456582,3610
      już niedługo nie będzie po co chodzić do kina helios w gorzowie
      (żeby nie skasowali posta że niby nie nawiązuje do miassta)
    • zetkaf Re: blu ray 27.03.10, 12:17
      > pytanie do elektronika zetkafa.
      pytanie (a wlasciwie cztery) do (jak widac) niedouczonego informatyka
      wolfsteina:
      ile placisz za odpowiedz, jaka forma umowy, jaki termin platnosci,
      czemu zadajesz takie offtopikowe pytania na forum, a nie na priva?
    • zetkaf Re: blu ray 27.03.10, 12:19
      Kilka pytan do niedouczonego jak widac informatyka wolfsteina:
      a) ile placisz za odpowiedz,
      b) jaka forma prawna umowy,
      c) termin platnosci,
      d) czego na studiach informatycznych nie nauczyli cie co to jest blue
      ray?
      e) czemu nie spytasz na wlasciwym forum albo na priva, tylko tutaj
      offtopikujesz?
      f) czy ty sie przypadkiem nie zatrudniles w MM, i teraz probujesz sie
      dowiedziec jak odpowiadac na zbyt trudne pytania klientow?
    • Gość: a Re: blu ray IP: *.gorzow.mm.pl 27.03.10, 15:49
      Na polskim rynku dostępne są już telewizory Samsung 3D LED TV Serii 7 i 8, w
      sugerowanych cenach 7 999 zł za model UE40C7000 i 10 999zł za model UE46C8000.
      Do sprzedaży trafiły jednocześnie odtwarzacze Blu-ray 3D w sugerowanej cenie 1
      999 zł (model BD-C6900) oraz aktywne okulary migawkowe w cenach od 399 zł do 599
      zł, w zależności od modelu.
      Jak wygram teraz w totolotka to się skuszę
    • danny_boy Re: blu ray 28.03.10, 23:02
      bo telewizja full hd a zwykła telewizja na telewizorze full hd czy bez full hd wygląda tak samo program np. discovery full hd. nie ma żadnej różnicy.
      Najpierw zgłoś się tu po poradę
      • Gość: zxczxcz Re: blu ray IP: *.ip.netia.com.pl 28.03.10, 23:37
        a ty się przejdź do jakiegoś centrum handlowego czy mediamarktu i porównaj 2
        telewizory stojące obok siebie kanał full hd i telewizor fulld hd z prawej i z
        lewej bez full hd

bo ja porównywałem i nie ma żadnej różnicy
        • danny_boy Re: blu ray 29.03.10, 01:00
          a ty się przejdź do jakiegoś centrum handlowego czy mediamarktu i porównaj 2 telewizory stojące obok siebie kanał full hd i telewizor fulld hd z prawej i z lewej bez full hd bo ja porównywałem i nie ma żadnej różnicy
          Po co mi centrum handlowe, wystarczy, że mam w domu telewizor HD i Cyfrę+ z kanałami HD, np. Eurosport HD i dla porównania mam Eurosport bez HD. (a także ha-be-o z i bez ejdż-di)

> bo ja porównywałem i nie ma żadnej różnicy
          Polecam to samo, co Wolfiemu
    • danny_boy Re: blu ray 29.03.10, 01:21
      wolfenstein3d napisał:
      >czy jest różnica blu ray a zwykły DVD na telewizorze full hd?
      Wolfi, tu masz fragment recenzji Łowcy Androidów z wydania na BR. Film jest z 1982 roku…
      "Już otwierająca film sekwencja lotu nad Los Angeles przyszłości robi ogromne wrażenie. A przecież już edycja Final Cut na DVD była doskonale odnowiona. Nie wierzyłem, ze można wyciągnąć z tego materiału znacząco więcej. A jednak... Blu-ray zapiera dech w piersiach. Obraz został gruntownie wyczyszczony, milimetr po milimetrze klatka po klatce. Rozdzielczość HD nadaje filmowi głębi. Szczegółowość kadrów wręcz poraża. Jeszcze nigdy nie widziałem Blade Runnera tak zachwycającego wizualnie. Zapis w Full HD sprawia, że możemy po raz pierwszy dojrzeć szczegóły miasta, których do tej pory nie mieliśmy szans zobaczyć. A te kolory... Barwy... Film wygląda niemal jak byłby robiony dzisiaj, a nie ćwierć wieku temu. "
      blurejs.blox.pl/2008/11/BLADE-RUNNER-THE-FINAL-CUT-recenzja-Blu-Ray.html
      • wolfenstein3d Re: blu ray 29.03.10, 17:42
        to se muszę kupić to cacko
        • Gość: hiro Re: blu ray IP: *.gorzow.mm.pl 29.03.10, 17:57
          ale ty kurwa głupi jesteś;--)))))
          zadać ludziom pytkę: czym się różni :białe od czarnego to naprawdę trzeba mieć
          zoraną psyche...............
          • Gość: zzzz Re: blu ray IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.10, 21:27
            ku**a ile razy mam tłumaczyć?
            2 telewizory obok siebie stoją w mediamarkcie. Z lewej sstorny leci obraz
            discovery full hd na telewizorze full hd z prawej strony leci na takim samym
            telewizorze ten sam program bez full hd. Nie ma żadnej różnicy w jakości obrazu.
            Jest tak samo do d**y.

dlatego pytałem czy na blu rayu jest różnica
            ale ku**a więcej sie nie pytam rzeczy których nie wiem bo najlepiej jakbym sam
            na nie znalazł odpowiedź i sie nie pytał
            bo to forum jest ku**a chore!

jak czegoś nie wiesz to po tobie zaraz jadą. musisz wszystko wiedizeć. To na
            h*** tu wogóle wchodzić? Jak wszystko mam wiedzieć to nie musze z nikim tu gadać
            bo na h** jak mi i tak nie odpowie?

wiem ale nie powiem ku**a mentalność polaków!
            • danny_boy Re: blu ray 30.03.10, 03:18
              2 telewizory obok siebie stoją w mediamarkcie. Z lewej sstorny leci obraz discovery full hd na telewizorze full hd z prawej strony leci na takim samym telewizorze ten sam program bez full hd. Nie ma żadnej różnicy w jakości obrazu.
              I nie będzie różnicy, jeśli to dwa takie same telewizory. Discovery od dawna nadaje wyłącznie w HD - nie ma Discovery nie HD.
              Discovery HD Showcase
              „Istotne jest to, że cała oferta programowa Discovery HD Showcase jest produkowana od początku do końca w HD, czyli w najwyższej jakości technologii wysokiej rozdzielczości, bez konwersji ze standardu SD”

Żebyś mógł porównać niech ci w MM włączą Canal+ Film, HBO lub Eurosport i na drugim telewizorze wersję HD. Jak dalej nie zobaczysz różnicy, to okulista też już nie pomoże.
              • wolfenstein3d Re: blu ray 30.03.10, 18:38
                a ja mam u siebie na polsacie cyfrowym dicovery 3 różne wersje. A dodatkowo jest
                discovery hd ale to trzeba wykupić abonament dodatkowo. p;odobnie inne programy
                full hd typu hbo, eurosport itd.

Jak w sklepie nie było różnicy to w domu też nie będzie i dlatego pytam bo może
                szkoda kasy wydać na abonament z programami full hd jeśli nie ma różnicy.

nawet w avansie mi powiedzieli że różnica jest bardzo niewielka albo jej nie ma
                wcale.

myślę że co innego blu ray i filmek nagrany na 50 GB. Tu różnica musi być bo
                wysoka rozdziałka itd.

Co do kanałów telewizyjnych nadal nie mam pewności.

A może one muszą być specjalnym kablem podłączone? ale z wyjścia dekodera
                polsatu są tylko eurozłącza i chyba chinch. Z blu raya już bym sobie poprowadził
                optycznym do telewizorka. Tylko czy jest różnica optyczny kabel a chinche na
                obrazie? Bo na dźwięku pewnie jest..
                • danny_boy Re: blu ray 31.03.10, 00:11
                  nawet w avansie mi powiedzieli że różnica jest bardzo niewielka albo jej nie ma wcale.
                  Gorszą obsługę ma tylko Partner RTV.

Co do kanałów telewizyjnych nadal nie mam pewności.
                  Byłem takim samym sceptykiem, jak ty i bluzgający powyżej kolega. Kanały HD dostałem gratis do jakiejś promocji Cyfry, bo w życiu bym nie wydał dodatkowej kasy za wciskanie marketingowego kitu. Nawet na początku różnicę pomiędzy tym samym kanałem z HD i bez HD próbowałem sobie tłumaczyć, że zwykły kanał puszczają z większą kompresją, a niby HD z normalną. Jednak takie myślenie zostało obalone po porównaniu tego samego filmu z kanału HD i z oryginalnej płyty DVD. Oczywiście HD było z lepszą jakością. A olimpiadę oglądałem już wyłącznie na Eurosport HD, bo to była po prostu przyjemność oglądania (na zwykłym kanale widzisz ogólnie twarz, w HD widzisz prawie każdy por tej twarzy, czasami aż za dokładnie).
                  W międzyczasie odwiedził mnie kumpel jeszcze bardziej sceptycznie nastawiony do HD. Zanim mu włączyłem TV prawie krzyczał, że to ściema, marketing i nic więcej, jednak gdy zobaczył obraz, to ku jego zdumieniu i ubolewaniu przyznał mi, że jednak jest różnica.
                  • zetkaf Re: blu ray 31.03.10, 08:46
                    > HD, bo to była po prostu przyjemność oglądania (na zwykłym
                    > kanale widzisz ogól nie twarz, w HD widzisz prawie
                    > każdy por tej twarzy
                    no coz, kazdy inaczej definiuje pojecie "przyjemnosci " ;)
                  • wolfenstein3d Re: blu ray 31.03.10, 18:00
                    >> z kanału HD i z oryginalnej płyty DVD. Oczywiście HD było z lepszą jakością.

to się akurat nie dziwię. skoro filmy dvd są w rozdziałce 720x200 coś..
              • wolfenstein3d Re: blu ray 30.03.10, 18:42
                "Oglądając Discovery HD Showcase widzowie będą mogli cieszyć się ulubionymi
                programami z szerokiej oferty kanałów Discovery, prezentowanymi wyłącznie w
                wysokiej rozdzielczości. "

no a więc nie wszystkie programy w disvoery hd są nadawane w wysokiej
                rozdziałce. stąd nie widać różnicy bo jest sztucznie konwertowana s jakiegoś SD.
                • danny_boy Re: blu ray 30.03.10, 23:49
                  "Oglądając Discovery HD Showcase widzowie będą mogli cieszyć się ulubionymi programami z szerokiej oferty kanałów Discovery, prezentowanymi wyłącznie w wysokiej rozdzielczości. "
                  To zdanie, w połączeniu z tym co pisałem wcześniej, oznacza, że na kanale HD będą emitowane wyłącznie programy nagrane w HD.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka