mmmmmm000 31.03.10, 13:04 Ofensywa? Tytuł jak w FAKCIE, a okazuje się, że chodzi o jedną firmę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uk Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk IP: *.mia.three.co.uk 31.03.10, 13:56 jestem w Anglii i zarabiam 2500 funtow/mies, czy mam się pakować i wracać do Gorzowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graf Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk IP: *.gorzow.mm.pl 31.03.10, 19:49 Gość portalu: uk napisał(a): > jestem w Anglii i zarabiam 2500 funtow/mies, czy mam się pakować i wracać do > Gorzowa? Jak ci jednak źle na tym zmywaku albo nie masz swojego rozumu, że musisz się na forum pytać to wracaj. Odpowiedz Link Zgłoś
sselrats Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk 02.04.10, 23:20 On nie pyta sie - on pyta innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bumcyk Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk IP: *.range86-179.btcentralplus.com 03.04.10, 01:13 2500 na zmywaku? zwariowales wacpan, jesli naprawde tyle zarabia, to ma przyjemna prace biurowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strrr Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk IP: *.um.poznan.pl 31.03.10, 14:01 Ciekawe czy też, jak po Stilonie, zostanie niedługo tylko wspomnienie, jak się zmieni koniunktura? Odpowiedz Link Zgłoś
surma_bojowa Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk 31.03.10, 14:37 Redaktor Kamil Siałkowski napisał: > Wczoraj przedstawiciele tajwańskiego przedsiębiorstwa poinformowało, > że znalazło długo oczekiwanego kooperanta. Konstrukcję "przedstawiciele - poinformowało" zostawię litościwie bez komentarza, ale muszę jednak wytknąć błąd rzeczowy. Komunikat o zawarciu umowy z AUO jest na stronie internetowej TPV od dnia 12 marca, a więc od ponad 2 tygodni. W tym samym dniu informacja znalazła się na evertig.pl, a od 19 marca na www.nowygorzow.pl/ > Kolejną, olbrzymią halę produkcyjną postawi w strefie AUO Corp. Nieprawda, wedle dostępnych w necie informacji produkcja paneli ekranowych będzie prowadzona w hali wydzierżawionej od TPV. > Kapitał założycielski BriVictory Display Technology (tak będzie > nazywało się przedsiębiorstwo) wynosi 40 milionów dolarów. 40 mln USD to kapitał początkowy BriVictory Display Technology (Labuan) Co., czyli spółki z siedzibą w mieście Labuan w Malezji. Firma, którą ona powołała żeby uruchomić produkcję w Gorzowie nazywa się BriVictory Display Technology (Poland) Sp zoo. Dziennikarzowi GW, podobnie jak innym lubuskim pismakom, umknęła niezmiernie istotna informacja: The scope of the business of the joint venture company is to manufacture and sell LCD Modules and TVs, and conduct business related research and development at a leased premise within the factory owned by the Company in Gorzow, Poland. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J1 Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 15:05 Masz rację Surma w tym tekscie ( w umowie ) jest napisane, że w pomieszczeniach TPV - jednak TPV będzie budować nowy budynek. Co najważniejsze w tym tekście : to manufacture and sell LCD Modules and TVs produkcja i sprzedaż modułów i telewizorów Więc jest to produkcja najwyższego High-tech Do działu sprzedaży też będą potrzebować ludzi. a tu dodatkowo info w jednym z najwiekszych banków w AZJI www.hangseng.com/einvc/eng/getpage.asp?app=eINVCFundNewsDetails&ID=200315239 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J1 Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 15:09 i jeszcze prasówka z Hong Kongu www.etnet.com.hk/www/tc/news/categorized_news_detail_eng.php?category=company&newsid=ETE200315239&page=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bs Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk IP: *.gorzow.mm.pl 31.03.10, 15:16 wynajmą powierzchnie w TPV, ściągną paru chińczyków do R&D i wielka inwestycja. AU Optronics ma już fabrykę paneli na Słowacji w Trenczynie(Trenčín) zatrudni około 1300 osób,drugiej raczej za prędko nie wybuduje w europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bs Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk IP: *.gorzow.mm.pl 31.03.10, 15:28 Hmmm, 2 lata minęły teraz wejdzie nowa firma robiąca to samo zatrudni tych samych ludzi i weźmie kolejna dotacje od państwa za stworzenie nowych miejsc pracy i w ten sposób państwo Polskie sponsoruje Chińskie firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk IP: *.md4.pl 31.03.10, 16:36 ... jakby nie było wchdzą do Gorzowa, a nie wybierają innego miasta, trosze zrobiliśmy się wybredni a jeszcze kilka lat temu chcieliśmy aby tylko ktoś chciał tutaj zainwestować. Ja nie mówie, że się załodze przelewać będzie, ale im wiecej miejsc pracy tym lepiej. Ważne aby konkurencja była "o pracownika" a nie "o prace". A poza tym jak mają budować to i firmy budowlane zarobią. Tak uważam. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielk IP: 139.142.19.* 31.03.10, 17:29 Hey bart, I o to chodzi... Nie sadze by jakas bezrobotna osoba marudzila z powodu perspektywy uzyskania pracy... Rozwoj firmy swiadczy tez o dobrych ukladach z miastem, czego trzeba pogratulowac Magistratowi... Oby tak dalej... :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
www2000 a czy będą płacić uczciwie,redaktorek o tym nie.. 31.03.10, 16:51 napisał,bo już tacy byli co postawili zakłady na pomorzu,wymagali i płacili 800 zł i nie było chentnych do pracy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pop Re: a czy będą płacić uczciwie,redaktorek o tym IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.10, 19:29 montownia to kampus technologiczny, a to dobre:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J1 Re: a czy będą płacić uczciwie,redaktorek o tym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 20:00 montownie to masz w Nowej Soli w Funai i w TPV - to prawda Składanie a produkcja paneli - to dwie różne sprawy. Tak czy owak w TPV miało być 1200 a jest 2500 pamiętam o planach VW max 1000 teraz pracuje 3500 Faurecja miało być góra 400 teraz jest 800 każde stanowisko tworzy dodatkowe w otoczeniu - to zrozumiałe Nie ważne czy jest to montownia, fabryka, Tesco czy inny dyskont czy nowe centrum handlowe - każdy z nich potrzebuje pracowników - jeśli ich jest brak to automatycznie rosną pensje - tak się stało w Wawie, we Wrocławiu czy Poznaniu Bernard opanuj się z tym uwielbieniem do Jedrzejczaka W tej sprawie to idiota by się nie starał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bs Re: a czy będą płacić uczciwie,redaktorek o tym IP: *.gorzow.mm.pl 31.03.10, 21:52 Jakos Warszawie czy Wrocławiu za dużo montowni nie ma. To nie praca w fabrykach daje największe zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk gorzów_naprzód IP: *.gorzow.mm.pl 01.04.10, 02:36 Kiedyś w krajach trzeciego świata zakładano filie, w których ludzie harowali za marne grosze a teraz w Gorzowie Azjaci zakładają swoje filie. Ludzie, jak myślicie, co będzie dalej ? Z niecierpliwością czekam na wasze propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
surma_bojowa Re: gorzów_naprzód 01.04.10, 07:03 Gość portalu: krytyk napisał(a): > Ludzie, jak myślicie, co będzie dalej ? Żółta rasa nas zaleje ;-) A poważnie - Jędrzejczak tym razem ma rację, że ta inwestycja, a także następne, o których wróble już od dłuższego czasu ćwierkają, jest dla Gorzowa czymś bardzo ważnym. Na powrót stajemy się miastem wielkiego, nowoczesnego przemysłu, a to ścieżka rozwojowa, sprawdzona z dobrym rezultatem. Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: gorzów_naprzód 01.04.10, 08:16 surma_bojowa napisał: > a to ścieżka rozwojowa, sprawdzona z dobrym rezultatem. Jaki był ów wcześniej sprawdzony rezultat? Odpowiedz Link Zgłoś
imw bedą płacić tyle na ile znajdą chętnych 03.04.10, 09:12 gdy wynagrodzenia będą zbyt niskie to nie będą mieć chętnych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Nie dajcie sie tylko zwiazkom zawodowym zniewolic IP: 192.28.65.* 02.04.10, 22:23 zwiazki zniszcza wszystko.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skośnooki Re: Nie dajcie sie tylko zwiazkom zawodowym zniew IP: 89.107.158.* 03.04.10, 10:47 nie bedzie żadnych związków, a pracować będziecie na umowe o dzieło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Umowa o dzielo - Brzmi...dumnie... IP: 139.142.162.* 06.04.10, 04:34 Hey, Zenek do Bolska: Ja nie pracuje... Ja dziela tworze.. I mam na to umowe... :):):):):) I to sa jaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Nie ośmieszaj się... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.10, 00:00 Uważasz, że jak o czymś nie słyszałaś(eś), to znaczy że nie istnieje? ;))) U kogoś kto korzysta z internetu brzmi to zadziwiająco, świadczy o braku podstawowej umiejętności - wyszykiwania informacji. Żeby ci się zwoje nie wyprostowały do końca, to masz na tacy: www.tpvholdings.com/ ;P Odpowiedz Link Zgłoś
piegrza Re: Nie ośmieszaj się... 03.04.10, 17:14 Gość portalu: z napisał(a): > Uważasz, że jak o czymś nie słyszałaś(eś), to znaczy że nie > istnieje? ;))) U kogoś kto korzysta z internetu brzmi to > zadziwiająco, świadczy o braku podstawowej umiejętności - > wyszykiwania informacji. Żeby ci się zwoje nie wyprostowały do > końca, to masz na tacy: > www.tpvholdings.com/ > ;P ****** z, nie bądź taki przemądrzały. Jeszcze Cię nie raz wykiwią. Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Jak tylko pojawia się takie info, to zaraz odzywa 02.04.10, 23:43 sie zgraja polskich frustratów. nie ma chyba takiego drugiego kraju, gdzie ludzie sa wiecznie niezadowoleni, narzekają, wybrzydzają krytykują a często po prostu w imie patologicznej złosliwosci kłamią. Odpowiedz Link Zgłoś
imw nieroby zawsze szukają usprawiedliwienia 03.04.10, 09:14 swojego nieróbstwa :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszczyk4U43 Bo jak mawia ich guru Ferdek Kiepski... IP: *.tpn.ceron.pl 03.04.10, 09:43 Halinka! Ile razy ci mam mówić, że w tym kraju nie ma pracy dla ludzi z moim wykształceniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś Następny obóz pracy na wzór KL Auschwitz IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 03.04.10, 06:36 Sranie w banie a potem karoszi Odpowiedz Link Zgłoś
imw czy praca będzie obowiązkowa? 03.04.10, 09:13 jeśli nie to w czym problem? nie odpowiadają Ci warunki? to tam nie pracuj! Odpowiedz Link Zgłoś
wacek321 Azjatycka ofensywa trwa. Kolejna po TPV wielka ... 03.04.10, 09:24 Jak tak się czyta ,to jest "cacy".A dla przeanalizowania wystarczy przytoczyć wypowiedź tego dyrektora: część pracowników to tymczasowi.A co się za tym kryje : część rzeczywiście ale to większość a stawki za godzinę oszałamiające- 7 zł brutto.A prawo to tylko praca bez "marudzenia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asf sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.10, 10:37 w pewnym sensie takie fabryki w strefach są jak to napisano w tekście kampusami. Szczególnie dla nadzorców, w tym przypadku Tajwańczyków. Jako obcy w polskiej krainie, przyjechali tu aby robić biznes, zarabiać i korzystać z każdej możliwości obniżenia kosztów. Zwolnienia z podatków, ceł, współfinansowanie infrastruktury przez lokalne władze robią swoje. Podobnie jak Koreańczycy pod Wrocławiem, tu Tajwańczycy będą wyłącznie żyć fabryką i swoją pracą. Dla typowego człowieka taki styl życia jest chory, ale to nie żadnego znaczenia, bo liczy się długofalowy efekt ekonomiczny. A tym efektem jest to, że owe fabryki działające 24/dobę powoli i sukcesywnie wypierają wszelką konkurencję. Zastanawiam się często, co będzie za parę lat, gdy Azjaci podobną metodą zaczną produkować w polskich strefach ekonomicznych samochody i inne rzeczy. Większość ludzi kupi, ale jakie to będzie miało znaczenie dla innych polskich firm. No i najważniejsze - skoro nie udaje się konkurować z takimi fabrykami, to może należy się przyłączyć do silniejszego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 01:25 No dokładnie, staniemy się azjatyckim obozem pracy. Azjaci będą się na nas bogacić jak wielkie korporacje na krajach trzeciego świata. Gorzów zawsze był takim miastem. Za komuny były 3 kołchozy, które padły bo były do niczego i teraz dostaniemy 'solidne' azjatyckie obozy. A niektórzy będą wmawiać jak to nam dobrze. Ciekawe czym oni się zajmują ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykretyn Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 10:58 Gość portalu: krytyk napisał(a): > No dokładnie, staniemy się azjatyckim obozem pracy. Azjaci będą się na nas > bogacić jak wielkie korporacje na krajach trzeciego świata. Gorzów zawsze był > takim miastem. Za komuny były 3 kołchozy, które padły bo były do niczego i tera > z > dostaniemy 'solidne' azjatyckie obozy. A niektórzy będą wmawiać jak to nam > dobrze. Ciekawe czym oni się zajmują ? No oczywiście, że lepiej posiedzieć na zasiłku lub L4 niż skalać się pracą u "Azjatów" za marne 1200 netto. A najlepiej by NASA zbudowała w Gorzowie swoje zakłady, bo wiadomo że tu mieszkają jedynie wybitni specjaliści i inżynierowie kosmiczni jak niejaki Krytyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 13:32 Ja za miesiąc wyjeżdżam stąd bo i szans na to, żeby NASA coś tutaj zbudowało nie ma. I jeszcze ta propaganda sukcesu w Gorzowie, która mydli oczy i utrudnia zmiany na lepsze. Gorzów zawsze był miastem taniej siły roboczej. Szkoda studentów, wszyscy się tu marnują. Jedyne co pozostaje to życzyć maturzystom, żeby szli na studia poza Gorzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antykretyn Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 14:37 Gość portalu: krytyk napisał(a): > Ja za miesiąc wyjeżdżam stąd bo i szans na to, żeby NASA coś tutaj zbudowało ni > e > ma Szerokiej drogi. Tęsknić nie będziemy. > I jeszcze ta propaganda sukcesu w Gorzowie, która mydli oczy i utrudnia > zmiany na lepsze. Gorzów zawsze był miastem taniej siły roboczej. Jak kupisz mieszkanie w Poznaniu, Warszawie lub wynajmiesz pokój w Londynie czy Oslo - to dopiero poznasz prawdziwą definicję "taniej siły roboczej". > Jedyne co pozostaje to życzyć maturzystom, > żeby szli na studia poza Gorzów. A od kiedy Gorzów otoczony jest kordonem granicznym? Będą chcieli to pojadą. Będą chcieli to powrócą. Jak setki innych, którzy po studiach na UAM czy UJ powrócili. A Ty krytyku śmigaj z Gorzowa jak najprędzej. Należysz do osób, które potrafią jedynie krzyczeć : daj, daj, daj jak mewy z Nemo. A my gorzowianie - którym się chce ruszyć tyłek - zrobimy wszystko bez Twojego jęczenia. Zajrzyj za 10 lat. My do tego czasu świetnie się urządzimy bez takich nierobów jak Ty. Bon voyage!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 15:12 >Zajrzyj za 10 lat.My do tego czasu świetnie się urządzimy bez takich >nierobów jak Ty. Bon voyage! I wpadnę za te 10 lat (6.04.2020). Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej 06.04.10, 15:56 Zajrzyj za 10 lat. ... zagladam po 10 latach... i co? parę budynków przybyło - poziom zycia taki sam... Nawet przy korycie ciagle ci sami... Jak kupisz mieszkanie w Poznaniu, Warszawie lub wynajmiesz pokój w Londynie czy Oslo - to dopiero poznasz prawdziwą definicję "taniej siły roboczej". ... kupiłem w Krakowie - definicja sie nie zmieniła - nie rozumiem zależności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antykretyn Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 18:19 e_werty napisał: > ... kupiłem w Krakowie - definicja sie nie zmieniła - nie rozumiem > zależności... To że nie rozumiesz jakoś mnie nie dziwi e-werty. Nic nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej 06.04.10, 18:26 > zmiany na lepsze. Gorzów zawsze był miastem taniej siły roboczej. Taaa, bo na zachodzie kazde miasto posiada glownie dobrze zarabiajaca "kadre" - inzynierska, zarzadcza, biurowa, itp., a sily roboczej nie ma w zadnym? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 20:11 Więc będę obserwował co dzieje się w GW i dla porównania jakimś innym mieście.I przyjadę za jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antykretyn Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 21:10 Gość portalu: krytyk napisał(a): > Więc będę obserwował co dzieje się w GW i dla porównania jakimś innym mieście. Zapewne z Poznaniem, Wrocławiem lub ... Berlinem:P takich jęczydeł jak Ty było tu dziesiątki i nie wiem dlaczego właśnie te miasta wybierali za punkt odniesienia. A może poprsotu porównać Gorzów AD 2000 do Gorzowa 2010. Różnica jest kolosalna i dostrzegalna dla każdego umiejącego pisać i czytać. Technologie NASA nie są do tego potrzebne. > I > przyjadę za jakiś czas. Po co? Szanuj swój czas. Przecież i tak wiesz, że tu "nic się nie dzieje". Twój powrót jest zupełnie zbyteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 21:16 > Po co? Szanuj swój czas. Przecież i tak wiesz, że tu "nic się nie dzieje". Twój > powrót jest zupełnie zbyteczny Racja. A ja nie zauważyłem większych zmian w Gorzowie przez te czasy. No dostawiono to i owo. Ale to tak jakby wybudować dodatkowe babki z piasku w tej samej piaskownicy z tym samym piaskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antykretyn Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 21:30 Gość portalu: krytyk napisał(a): > A ja nie zauważyłem większych zmian w Gorzowie przez te czasy No teraz żeś poszedł po bandzie i spowodowałeś, że uchachałem się zdrowo. Zaprawdę takich bystrzaków w Gorzowie nie trzeba:) Możesz spokojnie wyjechać ... skąd przybyłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szkicownik Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 21:29 Ja nie chcę wam przeszkadzać, dodam tylko, że zajmuję się grafiką komputerową, wyjechałem do Wrocławia i powodzi mi się. Mam mieszkanie, samochód i ogółem jest OK. W Gorzowie nie było wiele do roboty. To tak na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antykretyn Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 21:47 Jak sam wspomniałeś, wykonujesz zawód, dla którego w Gorzowie NIE MA RYNKU. Ilu grafików potrzebuje 120-tysięczne miasto? Każdy rynek pracy ma swoją charakterystykę i zapotrzebowanie. Wziąłeś byka za rogi i wyjechałeś za pracą. I chwała Ci za to, że nie siedzisz jak co niektórzy i nie marudzisz. W Gorzowie potrzebne są miejsca pracy dla PRZECIĘTNEGO KOWALSKIEGO ze średnim wykształceniem. Tak było, jest i będzie. Nowy inwestor przyczyni się do spadku bezrobocia ale również przewiduje działalność badawczo-rozwojową. A to już jest duża zmiana jakościowa. I jak to jest na normalnym rynku pracy - wielu wyjedzie, wielu przyjedzie. Rynek nie lubi próżni i ... próżniaków:) Ci eliminują się z z rynku sami hehe. Gorzów zmienił się, zmienia się i będzie się zmieniał. Coraz szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Re: sam pracuję w podobnej strefie ekonomicznej IP: *.gorzow.mm.pl 06.04.10, 21:58 I lepiej żeby tak było. Odpowiedz Link Zgłoś