Dodaj do ulubionych

Proboszcz S. zaczyna budowę...

29.03.11, 12:08
Budowa dotyczy nowych krypt w Katedrze i zwiazana jest z dużymi wykopkami czyli również z dużą kasą.
Samociak(to nie ten polityczny figofago ,to brat w sukience) wspomina o krypcie, o kosztach, o zabytku ,popierają go przykuriewni specjaliści od -czy zawali sie jak zaczną kopać pod zabytkiem czy też nie .
Słowem nie pisną ile zapłaci za te fenaberie Kościół ,a ile miasto czyli my!
Wiadomo kosciół powtarza ,że jest biedny to tylko nadzieja w naszych podatkach (tak zapisano w Konkordacie). Państwo wyznaniowe pokrywa koszty KK
Juz zaczął działania ... co podrożeje woda ,czynsze?
Obserwuj wątek
    • nadworny_psychoanalityk Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 29.03.11, 12:32
      Mam nadzieję że za te jak to nazwałeś fanaberie zapłaci tylko kościół.Co prawda panowie w sukienkach nie zdają sobie sprawy że jest kryzys bo żyją w innym świecie duchowo - materialnym z naciskiem na to drugie.Być może urzędnicy ostudzą ich zapał do sięgania po cudze pieniądze.
      • Gość: Robert P. Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.gorzow.mm.pl 29.03.11, 13:14
        www.mmgorzow.pl/artykul/dlaczego-w-katedrze-nie-powinno-byc-krypt-316967.html
        • Gość: login_t Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.11, 14:30
          Gość portalu: Robert P. napisał(a):

> rel="nofollow">www.mmgorzow.pl/artykul/dlaczego-w-katedrze-nie-powinno-byc-krypt-316967.html

Gdyby treść odcedzić z różnych fobii antykościelnych to można wyczytać, że budynek katedry może być zagrozony wykopaliskami.

I to raczej, bo "pośród nie do końca myślę stabilnych murów" to niezbyt kategoryczne określenie.
          • e_werty Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 29.03.11, 18:23
            że budynek katedry może być zagrozony wykopaliskami.

... gdzies w mediach mignęła info. że w trakcie remontu ul. Warszawskiej natrafiono na jakieś zabytkowe skorupy! I ze nie bedzie sie prowadzic dalszych poszukiwań...
            To dlatego że opóźniłoby sie otwarcie tego cennego dwupoziomowego garazu obok Filharmonii wykonanjej z taniego drewna krajowego?
          • zetkaf Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 30.03.11, 05:56
            > Gdyby treść odcedzić z różnych fobii antykościelnych
            Kto nie z nami, ten przeciwko nam? A mozesz pokazac te fobie w podanym artykule? Bo ja cos widze, ze ktos odwazyl sie na rzeczowa krytyke pomyslu koscielnego, a ty niczym durny proboszcz z ambony: oni smia nas, Nieomylnych, krytykowac, znaczy oni=pomiot szatanski.

> że budynek katedry może być zagrozony wykopaliskami.
            Moje pytanie: czy mowa o ODKOPYWANIU krypt, czy o ich BUDOWANIU? Niestety, nie znam tematu, ale z podanych informacji wyglada mi na to, ze krypt pod katedra nie ma, a ktos je tam probuje na sile zrobic, bo przeciez katedra musi miec krypty. Co tam, ze nie ma trupow, jakies nobliwe trupy sie zalatwi, bo krypty musza byc?
            Oczywiscie, jezeli mowa tylko i wylacznie o odslanianiu juz istniejacych krypt, jestem za, przy czesciowym wspoludziale podatnika, byle rozlozonym w czasie.

> I to raczej, bo "pośród nie do końca myślę stabilnych murów"
            a podloze piaskowe nie jest wystarczajacym argumentem? Czy loginie mozesz przedstawic dokladne wyliczenia wytrzymalosciowe gruntu? Bo inaczej twoje argumenty sa jeszcze bardziej kruche, niz autora tekstu.
            • Gość: login_t Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 07:45
              zetkaf napisał:

> Czy loginie mozesz przed
              > stawic dokladne wyliczenia wytrzymalosciowe gruntu?

Opieram się na wyliczeniach Roberta.
              "Nie do końca myślę stabilne".

Kopią pod Katedrą, budynkiem 13-wiecznym, pod którym od setek lat kopane nie było.
              Znajdą coś na pewno; śmieci, groby, narzędzia... Materiał archeologiczny.
              Boję się o te mury, ale rozumiem, że nikt nie robi tego systemem gospodarczym i że istnieją ekspertyzy dopuszczające wykopki.

Tekst Roberta niby o murach Katedry, a pełen odniesień do destylarni, maskarady etc.
              Cokolwiek bez związku z murami.
              • Gość: hiro Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.gorzow.mm.pl 30.03.11, 07:54
                jak były baaaardzo głębokie wykopki przy katedrze(od strony sklepu muzycznego) to dlaczego nikt nie krzyczał?
                a tak swoją drogą po h... nam krypty? w falubazowni niech kopią pod katedrą!....
                podobno toto zielonogórsko-gorzowskie jest.......
              • zetkaf Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 30.03.11, 17:31
                > "Nie do końca myślę stabilne".
                To by tlumaczylo twoj belkot, ze antyklerykalni atakuja ;)

> Kopią pod Katedrą, budynkiem 13-wiecznym, pod którym od setek lat kopane nie by
                > ło.
                Czyli, nie mozemy bazowac na doswiadczeniach.

> Boję się o te mury, ale rozumiem, że nikt nie robi tego systemem gospodarczym i
                > że istnieją ekspertyzy dopuszczające wykopki.
                A istnieja? Czy takie same, jak ojca Rydzyka?

> Cokolwiek bez związku z murami.
                No, poza piaskiem ;)
                Mnie, inzyniera (choc nie budowlanego) przekonuje argumentacja o niestabilnosci piasku. Oczywiscie, wiecej moglbym powiedziec, gdybys do mnie przemowil jezykiem inzynierskim - MATEMATYKA, obliczeniami. A nie humanistycznym gdybaniem...
        • Gość: nicelus robert piotrowski IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.11, 00:18
          ponadto rozpowszechnia nieprawdę pisząc o 11 tysiącach dziewic bez stosownego sprostowania, gdyż powinien wyjaśnić, że tak naprawdę dziewic było tylko 11. po prostu kiedyś błędnie zinterpretowano skrót wyryty na nagrobku. napis z nagrobka "XI.M.V." oznacza "XI martyres virgines" (11 męczennic dziewic) a nie "XI milia virgines" (11 tysięcy dziewic).
          • Gość: Bernard Re: robert piotrowski IP: *.namao.albertacom.com 01.04.11, 07:56
            Hey nicelus,
            Co ty z tymi "dziewicami???
            Odbilo ci?
            :):)
            • Gość: nicelus Re: robert piotrowski IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.11, 08:53
              Bernard napisał:

> Co ty z tymi "dziewicami???

nawiązuję do linkowanego artykułu roberta piotrowskiego.

> Odbilo ci?

nie mnie. ja nie wierzę w 11.000 dziewic. jestem w stanie uwierzyć w 11. to i tak już wystarczająco dużo.

• zetkaf Re: robert piotrowski 01.04.11, 20:26
                > nawiązuję do linkowanego artykułu roberta piotrowskiego.
                A gdzie ty w linkowanym artykule dziewice znalazles?
                Glodnemu chleb na mysli, tylko ty juz chyba za stary na dziewice, zreszta, obawiam sie, ze juz w Polsce nie znajdziesz na tyle starych dziewic, zeby ci kara za seks z nieletnim nie grozil ;)

> nie mnie. ja nie wierzę w 11.000 dziewic.
                A ja nie jestem w stanie uwierzyc w twoja inteligencje. Czy to wystarczajacy dowod, zeby uznac ze jestes glupcem?
    • thebird2 Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 29.03.11, 13:24
      Teraz wszyscy mamy zafundować lokatorom biskupiego pałacu także fantazyjne miejsce spoczynku w naszym najważniejszym zabytku.

Kiedys pyszczyłem ,że miasto daje forsę na remonty budowli Kościoła Katolickiego ale to zgodnie z konkordatem, którgo cwane sukienkowe zapisali w tekście.
      Jak w Urzedzie lub Radzie znajdzie sie nawiedzony moher czy inny ministrant to forsę zabiorą np.z dróg ,a dadzą na remont spoin ceglanych.

Czy tam rozliczą podmianę materiałów budowlanych ?
      • e_werty Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 29.03.11, 13:33
        Kosciól na skale zbudowany!

... nie na zadnych betonach architektonicznych
        • e_werty Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 29.03.11, 13:35
          No i skala ponadczasowa...

.. a nie jakieś filharmonijne pitu pitu!
          • Gość: Bernard Co na miejscu po Katedrze postawic? IP: *.namao.albertacom.com 29.03.11, 20:54
            Hey,
            Baran-skiemu nie podobalo sie patrzenie na Katede z perspektywy dominanty.. i na odwrot..
            Cos w tym oczywiscie jest, choc...moze nie..
            Tak czy inaczej istnieje duza szansa na to ze problem zostanie rozwiazany i ze nasza ukochana (choc pokraczna) Katedre jasny szlag trafi...
            Gorzow nie potrzebuje 9.0 stopniowego trzesienia trzesienia ziemi i tsunami..
            Gorzow ma proboszcza ktory moze dokladnie to samo....
            Z Boza pomoca ma sie rozumiec...

Nie ma sensu z "nawiedzonym" sluga bozym sie sprzeczac...
            Jesli z woli bozej chce zrobic to czego ruskie bombowce nie dokonaly...tak sie stanie..
            "Niech sie dzieje wola Nieba, z nia sie zawsze zgadzac trzeba....
            A wiec z "boza" wola przez proboszcza katedry przedstawiona trzeba sie pogodzic i zaczac myslec...co z tym pustym miejscem zrobic?
            Na mysl przychodzi nowe i wieksze Tesko... A moze nowa wieksza..dominanta....
            Nie upieram sie i otwarty jestem na propozycje...
            :):):)
            I to sa jaja
            • dachowiecgorzowski Re: Co na miejscu po Katedrze postawic? 29.03.11, 22:12
              Widzę że Thebird znowu wyszukał sensację tam, gdzie jej nie ma. Eeeeech fajnie mieć jakieś hobby. Nawet tak perwersyjnie zdrożne jak wojujący anonimowo-internetowy antyklerykalizm:)
              Thebirdzie drogi - a dzieci do chrztu i komunii posłałeś? Tak szczerze proszę.
              • Gość: xxz Re: Co na miejscu po Katedrze postawic? IP: *.gorzow.mm.pl 29.03.11, 22:27
                Dachowiec a gów..o cie to powinno obchodzić czy posłał birdy dzieci do komunii i czy je ochrzcił.
                • dachowiecgorzowski Re: Co na miejscu po Katedrze postawic? 29.03.11, 22:58
                  Gość portalu: xxz napisał(a):

> Dachowiec a gów..o cie to powinno obchodzić czy posłał birdy dzieci do komunii
                  > i czy je ochrzcił.

Thebirdzie drogi o zmiennych nickach. Pytam, ponieważ wśród Polaków panuje rodzaj rozdwojenia jaźni. Z jednej strony 90%(?) deklaruje się za osoby wierzące i katolików, z drugiej nienawidzi własnego Kościoła jak pies listonosza. Z jednej strony posyłają dzieci do komunii, bierzmowania, chodzą do kościoła co niedziela, z drugiej piszą obelżywe teksty na necie lub głośno i soczyście komentują w domach sprawy kościelne. Z jednej strony stawia się w Polsce więcej pomników JPII niż miał Lenin i Stalin razem wzięci, z drugiej "katolicy" i "antykatolicy" najchętniej wyrżnęli by się niczym Hutu i Tutsi.
                  Ciekawi mnie zatem Thebirdzie drogi, czy jesteś w swoim antyklerykaliźmie tak samo szczery w życiu i w rodzinie, jak w necie. A może odstawiasz szopkę jak większość "pobożnych" i jedynie pod przykryciem kąsasz i obrażasz na lewo i prawo?
                  • Gość: Bernard Re: Co na miejscu po Katedrze postawic? IP: *.namao.albertacom.com 29.03.11, 23:33
                    Hey,
                    Panowie...Spokojnie..
                    Przypominam: interes w centrum miasta moze byc do zrobienia..
                    Proboszcz zanim kopac zacznie moze juz oferty zaczal przyjmowac...
                    Wezcie przyklad z Marcinkiewiczow..
                    Myslec!i ..
                    Marcinkiewiczom jakies durne zasady koscielno-moralno-religijne nie przeszkadzaly...
                    Pod choragwiami i krzyzami i pod reke z biskupami...
                    W imie Ojca i Syna i calej reszty wladze zdobyli wystarczajaco duza by i oblowic sie na Radzie i dziewczynke z niewielkim przebiegiem podlapac...
                    Moze licznik podrabiany, ale zawsze...
                    Bog pomaga tym co sobie umieja pomoc...
                    Skupic sie..Nie pieprzyc...bo znowy jakis pisowiec w balona wszystkich zrobi...
                    Ile za to pokatedralne gruzowisko dacie?
                    :):):):):)
                  • zetkaf Re: Co na miejscu po Katedrze postawic? 30.03.11, 17:38
                    > Thebirdzie drogi o zmiennych nickach. Pytam, ponieważ wśród Polaków panuje rodz
                    > aj rozdwojenia jaźni.
                    A moze jedynie niewolnictwo moralne, ze kazdy musi wierzyc w Kosciol, bo inaczej nie wypada?

> Z jednej strony 90%(?) deklaruje się za osoby wierzące i
                    > katolików
                    deklaruje sie? Czy jedynie sie nie wypisaly z kosciola, a kosciol je wciaz deklaruje jako katolikow?

> strony posyłają dzieci do komunii, bierzmowania, chodzą do kościoła co niedzie
                    > la,
                    bo trzeba.

> z drugiej piszą obelżywe teksty na necie lub głośno i soczyście komentują w
                    > domach sprawy kościelne.
                    Przymus budzi agresje. Przypomina mi sie analogia do komuny i solidarnosci - wiec oni sa solidarnoscia ;)
    • Gość: thebird Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.gorzow.mm.pl 30.03.11, 09:50
      Tak szczerze proszę.
      Nie !
      To nie antyklerykalizm to pokazywanie polskiego kołtunizmu i klekanie przed panami z Korporacji katolickiej czyli strach.
      Co do jawności jeden nick jeden poglad na głupotę i debilizm narodowy i wiare w gusła i cudy.
      • Gość: thebird Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.gorzow.mm.pl 30.03.11, 09:54
        Co do kontaktów z sukienkowymi to pamietam jak jeden z nich przypierd... mi sznurem po zapytaniu gdzie znajduje sie dusza .
        Wtedy religia była w szkole .
        Potem jakis rosądny facet pogonił sukienkowych do swoich ( wtedy jeszcze panstwowych) budynków .
        To był pierwszy i ostatni mój kontakt .
        Nie mylić kontaktów ministrantów z sukienkowymi
        • Gość: nicelus Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 10:19
          thebird napisał:

> pamietam jak jeden z nich przypierd... mi sznurem

nie dziwi, że jesteś przeciw rozbudowie budynku kościelnego.

• dachowiecgorzowski Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 30.03.11, 16:14
          Gość portalu: thebird napisał(a):

> Co do kontaktów z sukienkowymi to pamietam jak jeden z nich przypierd... mi szn
          > urem po zapytaniu gdzie znajduje sie dusza .

Ciekawe jakiej udzieliłeś odpowiedzi skoro nie wytrzymał:P

> Wtedy religia była w szkole .

A to już nie jest?

No a tak ogólnie to już rozumiem Twoją nienawiść i brak obiektywizmu do wszelkiego co choćby lekko powiązanie z księżmi i zakonnikami. Urazy z dzieciństwa rzeczywiście mocno mogą wpłynąć na psychikę i postrzeganie świata i często wymagają ... pomocy medycznej:)
          • e_werty Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 30.03.11, 16:37
            > Wtedy religia była w szkole .

A to już nie jest?

Nie...
            ...a ty chodzisz?
            ktoś cie oszukuje...
    • Gość: hiro a tu się elle ukrywałeś;-)pedale jeden! IP: *.gorzow.mm.pl 30.03.11, 11:07
      forum.gazeta.pl/forum/w,58,118118470,118122100,Re_Slugusy_czarnych_.html
      www.rp.pl/artykul/556251-Lenistwo-na-koszt-Izraela.html
    • thebird2 Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 30.03.11, 11:42
      przeciw rozbudowie budynku kościelnego.
      to było w klasie państwowej szkoły i jestem przeciw likwidacji szkół .heheee
    • Gość: nicelus takich głupot od dawna nie czytałem! IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 14:51
      "Jak w tym wszystkim teraz pośród nie do końca myślę stabilnych murów kopać głębokie „krypty"?"

chyba jakaś gospodyni domowa to pisała?... ale nawet mądra gospodyni domowa też wie, że jajka, są świeże, lub nie. tak samo i budynek stoi, lub nie. mury są stabilne, lub jest katastrofa budowlana. nie mogą być "nie do końca stabilne".

aby budynek stał, tj. aby budynek nie utracił stateczności, czuwa i odpowiada statyk. nie jest to zmartwienie na głowę gospodyni domowej. statyk nie będzie miał z tym żadnych problemów i wszystkie gospodynie domowe mogą spać spokojnie, zwłaszcza że:

"Fara Mariacka postawiona została na piachu, ... "

a piaski są znakomitymi gruntami budowlanym. dwukrotnie bardziej wytrzymałymi na obciążenia niż najczęściej występujące w praktyce gliny i iły, więc nie oglądać się na jęki gospodyń domowych, tylko śmiało budować!

jeżeli tylko jest potrzeba i możliwości, to oczywiście, że budować. w miarę potrzeb i możliwości wszystkie kościoły są budowane, przebudowywane, obudowywane, uzupełniane, jednym słowem żyją. katedrę w koloni ponad 600 lat budowano. ile piękniejsza jest gotycka katedra na wawelu przez dobudowanie w innej epoce renesansowych kaplic, czy luwr uzupełniony o podziemny kompleks. takie uzupełnienia znakomicie uatrakcyjniają budynek. jestem przekonany, że gorzowska katedra też będzie piękniejsza.

ps. tylko budować nowocześnie z dobrym architektem, a nie w stylu "à la gotyk", żeby katedry nie spieprzyć, tak jak gorzów spieprzono mostem w stylu "à la stary".

• e_werty Re: takich głupot od dawna nie czytałem! 30.03.11, 15:07
        tylko śmiało budować!

... hmmm rycie podkopów w ustabilizowanym gruncie
        to nie jest budowa! Wszelkie manipulacje pod taka kupa cegieł
        mogą zachwiać rownowage ustabilizowej konstrukcji.
        • Gość: Gorzowiak Re: takich głupot od dawna nie czytałem! IP: *.gorzow.mm.pl 30.03.11, 17:47
          e_werty napisał:
          Wszelkie manipulacje pod taka kupa cegieł
          > mogą zachwiać rownowage ustabilizowej konstrukcji.

No i niech się spierd.. będzie większy plac na imprezy
          • Gość: Bernard Cicho tam!!! Niektorzy chca spac!!! IP: *.namao.albertacom.com 30.03.11, 20:33
            Hey,
            Ja wszystko staram sie zrozumiec..
            Rozmumiem ze krypty sa porzebne, wszak po pochowaniu Lecha w wawelskiej krypcie (w przedsionku, ale zawsze...), kazdy pisowiec czuje ze ma do tego takze prawo...
            Wielu ich nie jest ale Wawel wszystkich nie pomiesci wiec..
            Kazda parafia dba o zapewnienie odpowiedniego miejsca pochowku dla pisowcow by po skonczeniu robienia glupot na tym padole ziemskim, nie musieli z dziadostwem i innymi postokunistami na jakims cmentarzu komunalnym sie tloczyc...
            Ja proponuje protest: wszyscy udajacy sie na msze do Katedry powinni zakladac metalem podkute buty i tupac idac...
            Juz slysze Surmacza wrzeszczacego spod posadzki:
            Cicho tam!! Niektorzy chca spac!!! Mial byc wieczny odpoczynek, a tu mi nad glowa stukaja!!!
            komuchy cholerne!
            Prokurator!!!

he he he he
            I beda jaja
            PS. konserwator zabytkow tez liczy chyba na "kawalek gruntu" pod Katedra skoro milczy....
            • Gość: nicelus daj sobie z tym spokój. IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.11, 21:21
              Bernard napisał:

> Ja wszystko staram sie zrozumiec..

zupełnie niepotrzebnie. twoje starania są z góry skazane na niepowodzenie. nie jesteś ani trochę myślicielem. nie posiadasz podstawowych wiadomości, ani o hierarchii i funkcji kościołów, ani o tym co się dzieje w gorzowie. nie wiesz nawet, że kościół mariacki w gorzowie pełni funkcję katedry i martyrium już od 1945 roku. więc daj sobie już spokój z tymi swoimi staraniami.

• Gość: Bernard Re: daj sobie z tym spokój. IP: *.namao.albertacom.com 31.03.11, 04:26
                hey nicelus,
                Jak to zwal tak to zwal..
                Proboszcz wykopkami swoimi w kupe gruzu to przemieni tak czy inaczej...
                I beda jaja..
                :):):)
        • Gość: nicelus co, jak nie budowa? polityka? IP: *.dip.t-dialin.net 31.03.11, 09:22
          e_werty napisał:

> rycie podkopów w ustabilizowanym
          > gruncie to nie jest budowa!

jest.

zajrzyj do prawa budowlanego i przeczytaj co zalicza się do rozpoczęcia budowy.

> Wszelkie manipulacje pod taka kupa cegieł mogą
          > zachwiać rownowage ustabilizowej konstrukcji.

mogą.

dlatego prawo budowlane wymaga pozwolenia na budowę i budowania według sporządzonego przez fachowców projektu i pod nadzorem fachowców.

• Gość: hiro Re: co, jak nie budowa? polityka? IP: *.gorzow.mm.pl 31.03.11, 09:39
            durny jesteś !!!!!!!!!!!!!durny i psychiczny! my piszemy zawsze o polskim prawie a nie hitlerowskich zapędach eriki steinbach !!!!!!!!!!!
      • zetkaf Re: takich głupot od dawna nie czytałem! 30.03.11, 20:33
        > a piaski są znakomitymi gruntami budowlanym. dwukrotnie bardziej wytrzymałymi n
        > a obciążenia
        na obciazenia pionowe, czyli nacisk. Co innego ze SPOJNOSCIA gruntu. A wiec, mowiac po gospodarskiemu: co innego postawic ciezki gar na piasku, sie nie zapadnie, a co innego robic dziury, haldy, itp. - piasek bedzie sie zsuwal, zwlaszcza przycisniety od gory. A wlasnie z taka sytuacja mamy w przypadku kopania krypt...
        • e_werty Re: takich głupot od dawna nie czytałem! 30.03.11, 20:50
          piasek bedzie sie zsuwal

... i tu jest kasa do odkopania...
          ... aneksy do umów z powodu
          nieprzewidzainych ruchomych piasków...

I tu jest (albo bedzie) klecha pogrzebany!
          • Gość: Bernard Stawiam sto zlotych - sie zawali!!!!! IP: *.namao.albertacom.com 30.03.11, 21:17
            Hey,
            Mozna na tym zarobic..
            Zrobmy internetowa loterie:
            Zawali sie czy nie..
            Marek, masz 10% gwarantowane wiec przymknij oko na te mafijne zagrywki..
            Ja mowie: Runie na buzie ta gorzowska katedra z takim lomotem ze CNN przyjedzie..
            he he he he he
            I zapytaja: Gdzie ten duren co to zaczal kopac???. A ludzie pokaza pod ziemie i powiedza...On juz w Niebie..
            Ja stawiam stowe!. Pierdyknie i to tak krzywo ze Titanik ze soba zabierze..
            Proponuje ewakuowac Titanik juz dzisiaj...
            i beda jaja
            PS. Bp. Plute proponuje tez zaczac ratowac...
            Baran-ski poroponowal by postawic Plute przy stadionie Jancarza...
            Zrobic to... Bedzie bezpieczny...
            • Gość: Leonardo da Vinci Re: Stawiam sto zlotych - sie zawali!!!!! IP: 82.177.57.* 31.03.11, 08:24
              Beniu ale ty jesteś geszefciarz. Jest poziom bycia polegający na tym żeby wyrwać drugiemu kawał ścierwa i nażreć się, jest poziom żeby oszukać innych i zarobić, można tez robić coś pożytecznego i zarobić, można służyć ludziom, jest tez poziom wartości który kazał ludziom w XIII wieku wybudować świątynię i modlić się. Beniu swoimi wpisami o innych nie piszę, bo nie są zdolni do żadnej refleksji, sprowadzasz nas do najniższych poziomów, niemal instynktów. Zagryźć innych . Troska o mury jest uzasadniona ale te mury są bo było uduchowienie i wartości dla których je wzniesiono. Co z tymi wartościami?
              • Gość: Bernard Niech sie dzieje wola Nieba... IP: 199.19.221.* 31.03.11, 16:35
                Hey Leonardo,
                Przybrales sobie jako nick-name imie madrego czlowieka..
                Dlaczego wiec tak pieprzysz moj drogi? Dlaczego?
                Jaja sobie z pomyslu "udokonalania" Katedry robie, bowiem na temat niemadrych pomyslow powaznie pisac nie mozna...
                I wbij sobie kochanienki do glowy iz tematem jest budowla..
                Nic wiecej.
                Budynek Katedry podlega takim samym prawom fizyki jak szopka w kumpla ogrodku, ktora on postanowil "zmodyfikowac" czym do jej zawalenia doprowadzil..
                Powaznie - kupa smiechu byla...i desek...
                Nie mieszaj tematow dotyczacych budownictwa z religia..
                To niezdrowe tak dla budownictwa jak i religii.
                Zadne "uduchowienie" nie pomoze jesli struktura budowli (Katedra) zostanie zagrozona lub uszkodzona...
                Centrum Gorzowa wybudowany jest na bardzo niestabilnym gruncie...
                Ten "uduchowieniem" motywowany eksperyment moze przerodzic sie w permamentna akcje ratownicza...
                A z drugiej strony..Pizza ma swoja wieze, wiec dlaczego Gorzow nie moze byc z glupoty budowlanej takze slynny... Bo powodem problemow tamtejszej wiezy byla wlasnie glupota, to oczywiscie wiesz...
                :):):):):):)

• Gość: x Re: Stawiam sto zlotych - sie zawali!!!!! IP: *.play-internet.pl 31.03.11, 16:41
                Gość portalu: Leonardo da Vinci napisał(a):
                sprowadzasz nas do najniższych poziomów, niemal instynktów. Zagryźć innych

Tez mi nowość to bardzo popularne na tym forum
        • Gość: nicelus Re: takich głupot od dawna nie czytałem! IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.11, 00:01
          zetkaf napisał:

> piasek bedzie sie zsuwal, zwlaszcza przycisniety od gory.
          > A wlasnie z taka sytuacja mamy w przypadku kopania krypt
          > ...

raczej przy robieniu babek z piasku.

• Gość: Bernard Pozwolic im... IP: 199.19.221.* 01.04.11, 07:54
            hey nicelus,
            Nikt nie wierzyl ze Kaczynscy to nawiedzeni wariaci - trzeba bylo im Polske dac na jakis czas by ludzie zrozumieli jak blisko do katastrofy komuno-faszystowskiej PsS narod zaciagneli..
            To ta sama grupa pomylencow..
            Pozwolic im pod Katedra kopac... Trzeba miec nadzieje ze sie nie przewroci..
            I na zadne "wola boza" radze nie liczyc..
            Bog idiotow nie lubi.....
            PiS juz sie przekonal...
            :)
            • Gość: Kosik Re: Pozwolic im... IP: *.gorzow.mm.pl 01.04.11, 08:04
              Tak tak Beniu Bóg idiotów nie lubi zwłaszcza tych z patologiczną alergia na inne partie i to są jaja
            • Gość: Leonardo da Vinci Re: Pozwolic im... IP: 82.177.57.* 01.04.11, 09:50
              Nie chodzi o religie i budowę ale o ludzi. Ty raczej katedry swoimi występami na forum nie wznosisz chłopie? Katedra ma wyjątkowe fundamenty budowlane z tego powodu jest atrakcją architektury i budownictwa ale dobrze ze proboszcz dba o fundamenty duchowe. Czego tu się czepiać.
              • Gość: Bernard Re: Pozwolic im... IP: *.namao.albertacom.com 01.04.11, 16:22
                Hey Leonardo,
                Nie bedzie dobrze gdy proboszcz w fundamentach Katedry bedzie grzebal, a Franek betoniarz zaczal dbac o "fundamenty duchowe"....
                Niech kazdy robi swoje i wtedy bedzie dobrze..
              • Gość: Bernard Re: Pozwolic im... IP: *.namao.albertacom.com 01.04.11, 16:22
                Hey Leonardo,
                Nie bedzie dobrze gdy proboszcz w fundamentach Katedry bedzie grzebal, a Franek betoniarz zaczal dbac o "fundamenty duchowe"....
                Niech kazdy robi swoje i wtedy bedzie dobrze..
          • zetkaf Re: takich głupot od dawna nie czytałem! 01.04.11, 20:28
            > > piasek bedzie sie zsuwal, zwlaszcza przycisniety od gory.
            > > A wlasnie z taka sytuacja mamy w przypadku kopania krypt
            > raczej przy robieniu babek z piasku.
            A co, w kryptach inny piasek, nieosypujacy sie?
            PS. babki mozna zbudowac bez osypywania piasku, zbierajac rownomiernie piasek na duzej powierzchni. Krypt sie tak nie da odkopac...
            no, ale to trzeba w ogole wiedziec, jak sie buduje babki z piasku, ze o kryptach nie wspomne ;)
            • e_werty Re: takich głupot od dawna nie czytałem! 01.04.11, 20:34
              babki z piasku

... to chodzi o te 11 dziewic?
              • Gość: nicelus Re: takich głupot od dawna nie czytałem! IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.11, 11:12
                e_werty napisał:

> babki z piasku
                >
                > ... to chodzi o te 11 dziewic?

:)

z piasku, nie z piasku, nie ważne.

ważne że poświęcona im czwarta symfonia mahlera jest prawdziwa.

mahler - 4. sinfonie (1/2)

mahler - 4. sinfonie (2/2)

• e_werty Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 01.04.11, 08:05
      Budowa dotyczy nowych krypt w Katedrze

... a jak z budowa starych krypt?
      • Gość: nicelus Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.11, 09:13
        e_werty napisał:

> ... a jak z budowa starych krypt?

budowa starych krypt na podstawie planów i przekazów historycznych nazywa się "rekonstrukcja", jeżeli odbywa się za życia jednego pokolenia nazywa się "odbudowa", jeżeli jest składaniem zachowanych kawałków, nazywa się "anastyloza".

• Gość: hiro Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.gorzow.mm.pl 01.04.11, 09:41
          wystawił cie jak chłopca;-))))))))))))))))))
          zacznij budować zabytki w enerde;-))))))))
      • Gość: nicelus Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.11, 10:35
        e_werty napisał:

> Budowa dotyczy nowych krypt w Katedrze

gdyby było napisane:

Budowa dotyczy krypt w Katedrze

to by nie było wiadomo o jakie krypty chodzi. czy o nowe, czy o odbudowę wcześniej istniejących. może dla laika brzmi głupio, ale jest ok.

definicję budowy znajdziesz w art. 3 prawia budowlanego:

"Ilekroć w ustawie jest mowa o budowie - należy przez to rozumieć wykonywanie obiektu budowlanego w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego."

• thebird2 Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 01.04.11, 12:12
          definicję budowy
          Oczyszczanie cegły i fug koscielnych to w tym przypadku równiez "definicja budowy" czy tylko remont zabytku?
          • e_werty Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 01.04.11, 14:39
            fug koscielnych

...dobry koscielny dba o fugi!

Bardzo dobry koscielny dba
            o Die Kunst der Fuge
            • Gość: nicelus Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.dip.t-dialin.net 01.04.11, 14:59
              e_werty napisał:

> ...dobry koscielny dba o fugi!

a złego ratuje fuga.

• Gość: Bernard Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.namao.albertacom.com 01.04.11, 20:44
            Hey thebird,
            Widzialem gdzies jak stary budynek ceglany "odnawiano..
            Fajowe to..
            Wielki kompresor z ktorego odchodzily weze ze sprezonym powietrzem..W odpowiednich pijemnikach" mieszalo sie to powietrze ze specjalnym "piaskiem" i poprzez odpowiednia dysze odpowiednich pistoletow przez operatorow (nie proboszcza) kontrolowanych pod duzym cisnieniem wylatwywawszy w zabrudzona nawierzchnie starej cegly tluklo piekna acz ukryta "nowosc" cegly" odslanialo...ku gawiedzi radosci...
            • Gość: wektor Bernard szczytuje? IP: *.dynamic.chello.pl 01.04.11, 21:00
              I co? dostałes orgazmu? Trzeba było fiuta w piaskarke wsadzić!
    • thebird2 Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 04.04.11, 12:44
      Ciekawe jakiej udzieliłeś odpowiedzi skoro nie wytrzymał:P
      To jak dziecie wychowane w niewierze do wszelakich gusłów zapytałem faceta ze sznurami przy boku.

mieszalo sie to powietrze ze specjalnym "piaskiem" i poprzez odpowiednia dysze...
      razem z wodą .

Uzywa sie tez nie tyko piasku ale drobniuśkiegoo korundu . Metoda czyszczenia znana od lat, w Gorzowie też .
      Niech sobie czyszczą "co ichne", niech czyszcza od rana do wieczora ale nie za pieniadze gorzowskich podatników czyli moje .
      Mnie miasto obciąża podatkami i wydaje na zachcianki budowlane czarnych
      • Gość: nicelus piasek? korund? co za prymitywy! IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 13:41
        thebird2 napisał:

> Uzywa sie tez nie tyko piasku ale drobniuśkiegoo korundu .

różne rzeczy się używa. nie tylko piasek i korund, ale i stal, szkło, żużel, tworzywa sztuczne, łupiny orzechów czy sodę - a wszystko w różnych stopniach rozdrobnienia...

jednak zasadniczy podział jest na materiały rysujące czyszczoną powierzchnie, jak piasek czy korund, oraz na materiały nie rysujące czyszczonej powierzchni, jak co2 granulki, czy co2 śnieg.

do czyszczenia, na przykład zabytkowych belek z farby, czy zabytkowych murów z graffiti, mchów i porostów, resztek przylg powojów i dzikiego wina, &c., stosuje się metody które nie powodują rysowania czyszczonej substancji zabytkowej, jak na przykład "suchy lód". mini granulki co2 uderzają z prędkością dźwięku w czyszczoną powierzchnię i razem z brudem eksplodują powiększając tysiąckrotnie swoją objętość. dwutlenek węgla ulatnia się w postaci gazu pozostawiając nienaruszoną powierzchnie zabytku. nie ma kurzu i piasku ...

do zabytku z korundem! co za prymityw! 100 lat za murzynami! ...

• e_werty Re: piasek? korund? co za prymitywy! 04.04.11, 13:53
          do zabytku z korundem! co za prymityw! 100 lat za murzynami

... no to co tu jeszcze robisz?
          Fruwaj do katedry dziobac glony z predkościa dzwięku...
          • Gość: nicelus Re: piasek? korund? co za prymitywy! IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 14:50
            e_werty napisał:

> Fruwaj do katedry dziobac glony z predkościa dzwięku...

ja się tym nie zajmuję. robią to specjalistyczne firmy.

• Gość: Bernard Spowiedz u Majstra budowlanca? IP: *.namao.albertacom.com 05.04.11, 21:35

Hey,
            Jak bede w Gorzowie to do spowiedzi wybiore sie gdzies na budowe..
            Czasami taka "potrzeba przychodzi"...
            Idzie sobie jakis Majster przez plac budowy a ja do niego:
            "Hey, Majster, chcialbym sie wyspowiadac"...
            A Majser na to: "Alez oczywiscie grzeszniku, odkad ksieza budowami sie zajmuja my robimy ich robote...
            Nawijaj...
            Powiedz mi jak narozrabiales i ja chce wszystkie brudy slyszec..
            I kosztowac cie bedzie kszynke piwa...
            Ja ci oczywiscie "odpuszcze i to taniej niz u proboszcza..."
            I beda jaja
            • Gość: thebird Re: Spowiedz u Majstra budowlanca? IP: *.gorzow.mm.pl 07.04.11, 10:16
              odpuszcze i to taniej niz u proboszcza..."
              Za odpuszczenia tez sie juz płaci w Korporacji K.
    • Gość: thebird Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.gorzow.mm.pl 07.04.11, 10:39
      To jakies dyrektywy dostali czarni na wyciaganie kasy . Teraz kolejny klecha, tym razem z Grobli ,wystepuje o uznanie swojego kościoła za zabytek ,bo z lat 30.
      'We wszystkich wnioskach o dofinansowanie remontu takiego obiektu z unijnych pieniedzy jauz na starcie właściciel dostaje dodatkowe punkty"
      że tez czarnych nie brzydzą unijne pieniądze .
      Zakładam sie ,że na 100% ,że unijna forsa zostanie przyznana .
      Pewnie Jędrzejczak -starym lewicowym zwyczajem- cóś dorzuci biednym sukienkowym. Ostatnio remont tej budowli kosztował nas podatników 280 tys zł tyle miał dac Urząd, a ile dał juz nie podali.
      • Gość: tfu Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.gorzow.mm.pl 24.04.11, 21:59
        rmg.fm/2011/04/remont-katedry-coraz-blizej/
      • Gość: nicelus Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.11, 09:08
        thebird napisał:

> że tez czarnych nie brzydzą unijne pieniądze .

dlaczego mają brzydzić? ...

powinny brzydzić czerwonych, którzy tyle lat pluli na ten "zgniły zachód".
    • Gość: nicelus Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.11, 22:49
      ciekawa sprawa. przy takich odkrywkach można poznać wiele z historii miasta. ale z tą perłą "gotyku gorzowskiego" to chyba jest przejęzyczenie? chyba codzi o perłę gotyku w gorzowie? jeszcze nie słyszałem o "gotyku gorzowskim". gotyk, albo jest, albo jest "gotyk krakowski".

budowlańcy w krakowie bali się zastosować charakterystyczne dla gotyku rozwiązanie konstrukcyjne polegające na przeniesieniu na zewnątrz budynku całych siły rozpierających. w krakowie część sił przenosili na zewnątrz, a część zostawiali w środku. tak krakowskim targiem. stąd charakterystyczne dla "gotyku krakowskiego" są pogrubienia słupów od zewnątrz. taka "głupia przybudówka" do słupa jest właśnie po to, aby przenieść siły rozpierające od sklepienia, które zostały w środku.

lubię odwiedzać wielkie gotyckie katedry, bo w nich można fajnie "grać na słupach". tak jak uderzona struna gitary wydaje różny dźwięk w zależności od siły naciągnięcia, tak samo uderzone słupy gotyckiej katedry wydają różne dźwięki w zależności od siły ściskającej. po dźwięku można z łatwością znaleźć najbardziej obciążony słup w katedrze.

• Gość: nicelus Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.11, 00:05
        "gotyk gorzowski"?
        • e_werty Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 25.04.11, 08:37
          gotyk gorzowski

... otynkowac!

P.S.
          Wymienic okna...
          • thebird2 Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 26.04.11, 10:43
            dlaczego mają brzydzić? ...

powinny brzydzić czerwonych, którzy tyle lat pluli na ten "zgniły zachód".

Faktycznie mnie tez by nie brzydziły choćby były w kapitalistycznym gó...e umazane. To 500zł unijnej dopłaty do kazdego ze 150 tysięcy hektarów kościelnej ziemi .
            To forsa do kazdego remontu każdej plebani, kościoła, pałacyku wszystkiego co koscielne ,bez mrugniecia okiem .
            Powstały całe sztaby ,szkoili sie ludzi w sukienkach( równiez na polskich uczelniach) jak wyciagnac kasę unijną .
            W Polsce nie muszą ,to państwo samo rozdaje (wypłaty za religie w szkołach -5 mld rocznie) itd
            • Gość: nicelus Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.dip.t-dialin.net 26.04.11, 13:41
              thebird2 napisał:

> To forsa do kazdego remontu każdej plebani, kościoła,
              > pałacyku wszystkiego co koscielne ,bez mrugniecia okiem .

na remonty siedzib komitetów pzpr nie chcą dawać?

• Gość: thebird Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.gorzow.mm.pl 27.04.11, 12:43
                na remonty siedzib komitetów pzpr nie chcą dawać?
                najwiecej wybudowano kościołów i przekazano kosciły niemieckie w latach gierkowskich (PZPR) i Rakowskiego (PZPR) wydano najwiecej niesłusznych pozwoleń na obiekty które nie były własnościa kościoła na których klechy budowały bez zezwolenia ( budynek przy białym kościele ) . Tak więc był to złoty okrez w dzijach koscioła i tak pozostało do dnia dzisieszego . Trzeba byc slepym by tego faktu nie zuważać . No choćby tego widocznego ubóstwa poszczególnych klechów . Bieda i jeszcze raz bieda . Jak biskup może wyzyć z ,a 746zł(Życiński)
                Może to faktycznie mógł biegac po biedazupki a tak ...
                • Gość: login_t Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.11, 12:47
                  Gość portalu: thebird napisał(a):

> Jak biskup może wyzyć z ,a 746zł(Życiński)
                  Toteż nie żyje.
                  • e_werty Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 27.04.11, 13:31
                    Toteż nie żyje.

... za ile pogrzeb?
                    Co łaska?
                    • Gość: login_t Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.11, 13:48
                      e_werty napisał:

> Toteż nie żyje.
                      >
                      > ... za ile pogrzeb?
                      > Co łaska?

Myślisz, że za Twoje?
                      • e_werty Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... 27.04.11, 14:31
                        Myślisz, że za Twoje?

... nie - ja nie jestem łaskawy...
    • Gość: mother Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: 184.171.162.* 27.04.11, 15:37
      Gość portalu: login_t napisał(a):
      Myślisz, że za Twoje?

Nie Juras nie za jego. Za jego to jest ta bryka za która czarny nie zapłacił cła i którą książę proboszcz przyjedzie odprawić pogrzeb.
      • Gość: login_t Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.11, 16:05
        Gość portalu: mother napisał(a):

> Nie Juras nie za jego

Mother, I want to fuck you
        • Gość: mother Re: Proboszcz S. zaczyna budowę... IP: 184.171.162.* 27.04.11, 19:26
          Co ty tam Juras mruczysz pod nosem ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka