Dodaj do ulubionych

kapitalizm upada

02.04.11, 19:58
ludzie bankrutują, cały gorzów ma wywieszone karteczki że sprzedają samochód.
Nikogo nie stać na jego utrzymanie. Horrendalne ceny paliw do tego doprowadziły a to one windykują obywateli wszystkich państw kapitalistycznych z ich comiesięcznej krwawicy. Ludzie zrabiają po 1200 zł w TPV-ach, faureciach i te firmy ani myślą o podwyżkach, mimo rosnącej inflacji - ceny w Polsce są teraz dużo wyższe niż w Niemczech - i w przeciągu 2 lat odwróciło się i bardzo każdy dostał po kieszeni. Ludzie tracą pracę, ciągłe branie kredytów na kolejne telewizory i samochody wyczerpały się i jest bida z nędzą aż piszczy. Wszędzie to się obserwuje dookoła i jest coraz gorzej.

Ludzie najwięcej wydają kasy na domy, mieszkania oraz na samochody a raczej jeżdżenie nimi tzw koszt eksploatacji, spadek wartości auta, no i zalewanie paliw.

Stanowi to większośc wydatków każdego obywatela.

I tak: najwięcej zarabiają budujący domy i mieszkania oraz producenci samochodów (zagraniczni).

Volkswagen niemiecki wypuścił milion sztuk samochodów jeżdżących po całej europie, w tym dużo w Polsce.
W Niemczech jest conajmniej 4 dobrych marek samochodów (jedne mniej dobre drugie bardziej):
mercedes
volkswagen
audi
opel

że składane w polsce to inna sprawa. Gdzie idzie największa kasa? do firmy-centra właścicieli i udziałowców którzy łoją na tym kasiorę.

Czy po europie jeżdżą jakieś samochody polskich marek?

A Renault, Peugeot francuskie, volvo szwedzkie,
nissany, toyoty, mazdy japońskie.

Tak te kraje są wysoko cywilizacyjnie rozwinięte.

My też mieliśmy swojego FSO i produkowaliśmy na włoskiej licencji fiaty duże i małe oraz szereg innych słabych raczej samochodzików.

Czemu nie możemy produkować dobrych? Lobby firm motoryzacyjnych którzy mają dużą kasiorę nigdy nie pozwoli na to aby powstała jakaś nowa marka samochodów i je produkowała.

Prawo unijne jest tak skonstruowane żeby nic nie móc zrobić, za dużo przepisów zakazów,

henry ford gdyby dzisiaj żył - nikt by mu nie pozwolił na wybudowanie fabryki samochodów co uczynił 2 wieku temu.

Nic dzisiaj nie wolni i nic nie można. Krępuje nas urzędnicza machina która wszystkim steruje ustanawia prawo nie do przejścia, wydłużone procedury.

Nie ma szans dzisiaj postawić fabryki samochodów w Polsce.

a w XX-leciu międzywojennym, ile się w Polsce zbudowało. Zdaje się port w Gdyni cały za Grabskiego.

A jakie działania podejmuje obecna władza niezależnie od opcji politycznej?

jakaż jest przeciw włóczni złego twoja tarcza człowieku XXI wieku?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bernard The end is near !!!!! he he he he IP: *.namao.albertacom.com 02.04.11, 21:42
      Hey wolfenstein,
      Koniec swiata.. dla glupcow zyjacych ponad stan...
      I to sa jaja
      PS. bylo nie kupowac kolego tego na co cie nie stac to bys problemow nie mial..
      Tusk Lecha zamordowal ( i wielu innych przy okazji), kryzys cenowy sprowadzil, trzesienie ziemi wywolal w Japonii i ciebie do durnych zakupow namowil...
      Fajnie jest miec kogos kto jest winny...
      Jakis ty glupiutki...(i dlatego biedniutki..)
      I to nie sa jaja
      PS. Mowiac o "glupich zakupach"...
      Kupuje spawarke.
      Tak... Mala, podreczna elektryczna typu MIG (powinienes wiedziec ze to nie ruski samolot)
      Jedna firma wycenila mi koszt zrobienia ogrodzenia z przodu posiadlosci...
      Droooooooooogo...Bardzo drooooogo.
      Jesli zrobie to sam...bedzie mnie kosztowac (material, spawarka, gas i reszta) okolo 15%....
      Moj kumpel nauczy mnie spawac (mowi ze to proste)..
      Moglbym ciebie zatrudnic, ale nie lubie gdy ktos marudzi kolo mnie..
      he he he he he
      I to sa jaja
      • e_werty Re: The end is near !!!!! he he he he 02.04.11, 21:46
        Moj kumpel nauczy mnie spawac (mowi ze to proste)..

... pewnie - sadzenie tulipanów również jest proste...
        • Gość: Bernard Re: The end is near !!!!! he he he he IP: *.namao.albertacom.com 03.04.11, 05:05
          ey werty,
          Swinia jestes...
          Nie powinienes mojej tulipanowej kleski pamietac..tyle lat..
          he he he he
          Tej wiosny spodziewam sie widziec je szybko. Zanim posadzilem jesienia dokladnie sprawdzalem "gdzie glowa a gdzie nogi"...
          chyba ze pomylilem...
          he he he he
          A jesli chodzi o spawanie to kumpel pokazal mi na swojej (ma podobna do tej ktora kupuje...
          Nie wyglada skomplikowanie. Wiekszym problemem bedzie przygotowac elementy do kazdej sekcji i je odpowiednio ulozyc. Zaden ze spawow nie bedzie przekraczal pol cm... Bede bardziej zgrzewal elementy niz spawal...Zreszta kumpel obiecal mi pomoc na poczatku.. Powinno byc dobrze..

:):):)
          • wolfenstein3d Re: The end is near !!!!! he he he he 03.04.11, 21:09
            niech ci rowa zespawa
      • wolfenstein3d Re: The end is near !!!!! he he he he 03.04.11, 12:06
        ogrodzenie to możesz se sam pospawać. Na to nie trzeba żadnych umiejętności. tyle że zrobisz to pewnie bylejak i się nie poparz

• Gość: Bernard Re: The end is near !!!!! he he he he IP: *.namao.albertacom.com 03.04.11, 18:06
          Hey wolfenstein,
          Moj kumpel kory potrafi spawac dal mi rady ktore powiny pomoc..
          Po zakupieniu materialow musze je pociac dokladnie wg planu i w specjalnej "formie" zlozyc kazda sekcje by uniknac "wypaczen"...Wlasnie teraz buduje "stol spawalniczy' z ta "forma" ktora pozwoli unieruchomic elementy. Reszta powinna byc jak robienie ciasteczek foremka - to opinia kumpla ktory sie zna...
          Jeden z sasiadow uslyszal o moim projekcie i zapowiedzial ze jak mi wyjdzie o sam u siebie zrobi. Obiecalem spawarke udostepnic..
          W koncu po tym projekcie co ja z nia bede robil?
          he he he he
          • zetkaf Re: The end is near !!!!! he he he he 03.04.11, 19:29
            > am u siebie zrobi. Obiecalem spawarke udostepnic..
            > W koncu po tym projekcie co ja z nia bede robil?
            Wsparlbys lokalny interes i przekazal wolfsteinowi ;)
          • wolfenstein3d Re: The end is near !!!!! he he he he 03.04.11, 21:11
            >> W koncu po tym projekcie co ja z nia bede robil?

uruchomisz produkcję ogrodzeń i porzucisz pracę na etacie. Staniesz sie przedsiębiorcą -samozatrudnionym. Czyli najgorszym jaki może być bo tyra jak osioł więcej od etatowca.
            • zetkaf Re: The end is near !!!!! he he he he 03.04.11, 22:25
              > uruchomisz produkcję ogrodzeń i porzucisz pracę na etacie. Staniesz sie przedsi
              > ębiorcą -samozatrudnionym. Czyli najgorszym jaki może być bo tyra jak osioł wię
              > cej od etatowca.
              Ech, mentalnosc robola nigdy nie pozwoli ci dojsc do bogactwa...
        • e_werty Re: The end is near !!!!! he he he he 03.04.11, 19:33
          i się nie poparz

... widziałes nie poparzonego spawacza?
          • wolfenstein3d Re: The end is near !!!!! he he he he 03.04.11, 21:13
            >> ... widziałes nie poparzonego spawacza?

powinieniem był ująć - jak się poparzysz to się nie popłacz

sam się poparzyłem drut tiga se wbiłem w klatę bo mi się odbił od szyny a przez maskę nic nie widać poza światłem.

a ile razy paluchy poparzone od brania w łapy niewystygniętego metalu.
            ale do poparzeń się można przyzwyczaić później jak ukąszenie komara - nie robi wrażenia.
            • wolfenstein3d i jeszcze wzrok siada od spawania 03.04.11, 21:15
              kuzyn spawa od lat i okulary już musi nosic.
              generalnie wzrok sie psuje od wszystkiego co się patrzy dużo z bliska. musi być równowaga - dal -bliż

jak ktoś sie daleko patrzy przez całe życie to po 40-tce zaczyna nie widzieć z bliska i musi okulary

a ten co z bliska sie patrzy czyta dużo itd to później daleko nie widzi.

ale korekcja wzroku jest laserem i wszystko można tylko trzbea zabulić kasę.
              • zetkaf Re: i jeszcze wzrok siada od spawania 03.04.11, 22:26
                > ale korekcja wzroku jest laserem i wszystko można tylko trzbea zabulić kasę.
                Wolfi, mam dla ciebie nisze - operacja oka lukiem spawalniczym ;) Ew. mozesz sprobowac, gdzie wbic elektrode (nie, nie w klate, podpowiadam ;) zeby sie wzrok poprawil ;)
    • e_werty Re: kapitalizm upada 02.04.11, 21:48
      Odwrotnie!

... to sa typowe objawy XIX wiecznego kapitalizmu - w powijakach!
    • klodawa1952 Re: czytanie książek ...upada 03.04.11, 08:13
      wolfenstein3d napisał:

> ludzie bankrutują, cały gorzów ma wywieszone karteczki że sprzedają samochód.
      > Nikogo nie stać na jego utrzymanie.
      To nie kapitalizm upada ale socjalizm tylko w trochę innej postaci. Bywa czasami nazywany kapitalizmem politycznym czyli socjalizmem chińskim.
    • zetkaf Re: kapitalizm upada 03.04.11, 10:02
      > Nikogo nie stać na jego utrzymanie
      Na jeden to wielu stac, ale...

> Horrendalne ceny paliw do tego doprowadziły
      ale horrendalne ilosci samochodow przypadajace na rodzine tez podnosza koszty.
      Sam powiedz, czy nie masz dosc samochodu kupionego przez tatusia, nie zamienilbys na inny? A moze juz zamieniles?

> kieszeni. Ludzie tracą pracę, ciągłe branie kredytów na kolejne telewizory i s
      > amochody wyczerpały się i jest bida z nędzą aż piszczy.
      A ktos kazal kupowac telewizor i samochod? To juz indywidualna decyzja ludzi, i nie obwinijamy za to tpvow czy innych faureci.

> Czy po europie jeżdżą jakieś samochody polskich marek?
      Spytam inaczej: czy po europie jezdza samochody ktore w najmniejszym kawalku nie zostaly wyprodukowane w Polsce?

> My też mieliśmy swojego FSO i produkowaliśmy na włoskiej licencji fiaty duże i
      > małe oraz szereg innych słabych raczej samochodzików.
      I my do interesu doplacalismy, a Wlosi zarabiali ;)

> Czemu nie możemy produkować dobrych?
      Bo... NIE UMIEMY?

> Lobby firm motoryzacyjnych którzy mają duż
      > ą kasiorę nigdy nie pozwoli na to aby powstała jakaś nowa marka samochodów i je
      > produkowała.
      Lobby jest coraz slabsze, Opel walczyl, zeby wyrwac sie z upadajacego GM, Toyota tez cienko przedzie (wpadka z pedalami, teraz trzesienie w Japonii, podobno ostatnio znowu zaliczyli wpadke)... W miedzyczasie mowi sie o powrocie marki Trabant, Lada zdaje sie wrocila na rynek, Tata Auto, itp.

> Prawo unijne jest tak skonstruowane żeby nic nie móc zrobić, za dużo przepisów
      > zakazów,
      Prawo unijne jest tak skonstruowane, zebys nie stworzyl auta niebezpiecznego, nic wiecej.

> Nic dzisiaj nie wolni i nic nie można. Krępuje nas urzędnicza machina która wsz
      > ystkim steruje ustanawia prawo nie do przejścia, wydłużone procedury.
      Dobrze, wyprodukuj samorobke, w ilosci 100 tys sztuk. A potem stan przed rodzinami zabitych przez te auta - zrozumiesz...

> a w XX-leciu międzywojennym, ile się w Polsce zbudowało. Zdaje się port w Gdyni
      > cały za Grabskiego.
      I co, w porcie samochody produkowano? ;)
      • wolfenstein3d Re: kapitalizm upada 05.04.11, 16:36
        >> mowi sie o powrocie marki Trabant, Lada zdaje sie wrocila na rynek, Tata Auto, itp.

tak jak było z junakiem? tyle że made in japan? to nie przejdzie.
        junak był dobry dlatego ze polski

>> Prawo unijne jest tak skonstruowane, zebys nie stworzyl auta niebezpiecznego, nic wiecej.
        każde jest niebezpieczne. raczej tak skonstruowane jest prawo żebyś musiał w łapę dać za pozwolenie.
        politycy do kieszeni za coś biorą za ustanawianie takiego prawa a nie innego - korzystnego dla obecnych oligarchów
        jak miało to miejsce ze schetyną który blokował ustawę hazardową i nadal zasiada na fotelu marszałka sejmu.
        to jest kpina z prawa polskiego.

>> I co, w porcie samochody produkowano? ;)

statki. a dzisiaj nie wolno. Mimo że na takie statki jest zapotrzebowanie.
        • zetkaf Re: kapitalizm upada 05.04.11, 19:39
          > każde jest niebezpieczne. raczej tak skonstruowane jest prawo żebyś musiał w ła
          > pę dać za pozwolenie.
          Nie, wystarczy spelnic wszystkie wymagania. Np. auta bez pasow czy poduszki powietrznej nie sprzedasz, i tyle. To takie zle?

> jak miało to miejsce ze schetyną który blokował ustawę hazardową i nadal zasiad
          > a na fotelu marszałka sejmu.
          > to jest kpina z prawa polskiego.
          sorry, ale wymagania dla samochodu to nie prawo polskie, a europejskie.

> >> I co, w porcie samochody produkowano? ;)
          > statki.
          No, a mowiles o branzy samochodowej...

> a dzisiaj nie wolno.
          Wolno, wolno - tylko trzeba miec kase do zainwestowania.
          • wolfenstein3d Re: kapitalizm upada 05.04.11, 19:47
            >> Wolno, wolno - tylko trzeba miec kase do zainwestowania.

której się nie da zdobyć w tym państwie w tych warunkach, przy obecnym obciążeniu podatkowym - drogie żarcie, drogie paliwo w tym 50% podatki, drogi VAT wysoki ZUS.
            i urzędnicze procedury wydłużone - rejestracja firmy 1,5 miesiąca.

na przełomie lat 89/wczesne lata 90 kto pomyślał się dorobił gdy było można.
            widziałeś żeby jakieś nowe firmy znaczące powstały w ostatnich latach?
            mestile, gomy, zremby, browary witnickie. to wszystko z tych lat..
            nawet śniezka cukiernia z czasów prlu jeszcze działa.

na południu niby te spryciarze.pl powstały.. ale ile oni z tego kasy mają? chyba niewiele z tego co wiem. autor naszej klasy te z ma 7% udziałów zdaje się tylko.

polacy nie umieją (nie mogą, nie mają możliwości) gromadzić i generować kapitału.
            w polskich warunkach da się zarobić tylko na przekrętach takich jak robią polscy oligarchowie pokroju kulczyk i krauze.

z gorzowa jeden co w pełni uczciwie się dorobił to właściciel gofinu magazynu podatkowego. A reszta to szkoda gadać.
    • Gość: nicelus Re: kapitalizm upada IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.11, 11:06
      wolfenstein3d napisał:

> a w XX-leciu międzywojennym, ile się w Polsce zbudowało.
      > Zdaje się port w Gdyni cały za Grabskiego.

dodałbym centralny okręg przemysłowy, oraz całkiem udane początki przemysłu lotniczego. produkowano fiata i uruchomiono program telewizyjny. nie należy zapominać, że polska w dwudziestoleciu międzywojennym z dużym wysiłkiem finansowym i gospodarczym wygrała wojnę z armią czerwoną, oraz uporządkowała cały system prawny państwa, który przecież w każdym zaborze był inny. natomiast warto zauważyć, że obecna ekipa chłopaków z podwórka robi totalną rozpierduchę w systemie prawnym państwa.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka