IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.12, 23:30
jak to jest do cholery z umową zlecenie? Co miesiąc mam przedlużaną umowę a moja księgowa mówi, że zgodnie z tym co dostała od komornika musi mu przekazywać 100% wynagrodzenia, czy nie jest tak że cykliczna, regularna umowa zlecenie jest na takich samych prawach jak umowa o prace (stanowi jedyne moje źródło utrzymania).
Obserwuj wątek
    • mordimer.madderdin Re: bajzel 20.06.12, 06:17
      Gdzie w prawie jest bajzel, to jest bajzel. Tu akurat masz do czynienia z niedouczoną księgową - idiotką. Nie wiem, jaka jest twoja pozycja w firmie, ale wygarnąłbym jej to w oczy i zrobił karczemną awanturę.

KPC stawia sprawę jasno:
      Art. 833.
      § 1. Wynagrodzenie ze stosunku pracy podlega egzekucji w zakresie określonym w
      przepisach kodeksu pracy.

[...]
      § 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do uposażeń posłów i senatorów, należno-
      ści członków rolniczych spółdzielni produkcyjnych i ich domowników z tytułu
      pracy w spółdzielni, wynagrodzeń członków spółdzielni pracy oraz wszystkich
      świadczeń powtarzających się, których celem jest zapewnienie utrzymania.
      • Gość: m. Re: bajzel IP: *.centertel.pl 20.06.12, 13:43
        Ale prawdą jest też to, że komornicy mają te przepisy w d... i przysyłają zajęcie na 100%. Ja złodziejowi ani grosza nie pozwoliłem zabrać, przeszedłem do szarej strefy i teraz państwo podatku ode mnie nie uświadczy. Jeśli funkcjonariusze tego państwa omijają przepisy, to nie widzę powodu bym i ja tego nie robił.
        • Gość: zadłuzona Re: bajzel IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.12, 14:52
          zajecie z umowy zlecenia podlega w całości natomiast ochrona od zajecia jest wtedy gdy jest to jedyne źródło utrzymania dłuznika.więc jesli w twoim wypadku tak jest musisz udać sie do komornika na wyjasnienia.
          • Gość: m. Re: bajzel IP: *.centertel.pl 20.06.12, 15:10
            Żadne wyjaśnienia z komornikiem. Z nimi można tylko na ostro - sąd albo przejście do szarej strefy. Komornik przecież dysponuje wiedzą o tym, czy to jest jedyne źródło utrzymania czy nie, ale ma to w d...
            • frediiii Re: bajzel 20.06.12, 21:28
              komornik zawsze ma prawo wysłać takie pismo, co go to kosztuje, ale to księgowa powinna wiedzieć takie rzeczy, tak samo jak znać kwotę wolną od zajęcia.
    • Gość: totalnyburdel Re: bajzel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 17:55
      jest to moje jedyne źródło utrzymania, w dniu dzisiejszym podpisałem umowe zlecenie na okres 3 miesięcy. Księgowa powinna wiedzieć ile ma komornikowi wysłać, a ona twierdzi, że jak ma napisane 100% to całość przeleje komornikowi. Kurde, chyba powinna wiedzieć co w takich sytuacjach i jak się nalicza pensję, e tam, to jakaś paranoja.
      • Gość: zadłużona Re: bajzel IP: *.adsl.inetia.pl 20.06.12, 18:12
        dlatego mówie udaj sie do komornika on musi wstrzymać pobór nalezności musisz złozyc wyjasnienia ,że to jedyne zródło dochodu.i nie słuchaj tam wyżej ze z nimi to na ostro bo na ostro nic nie załatwisz.
        • Gość: m. Re: bajzel IP: *.centertel.pl 20.06.12, 18:14
          Właśnie po dobroci nic nie załatwisz. A nawet jak chwilowo coś uzgodnisz, to on nie ma żadnego obowiązku się tych ustaleń trzymać. Tylko sąd albo szara strefa.
    • Gość: totalnyburdel Re: bajzel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.12, 18:26
      z komornikiem boję się umawiać na gębę, bo wiadomo, że najzwyczajniej w świecie może mieć te ustalenia w dupie. Myślałem, że księgowa będzie znała prawo a tu takie szopki, jak jej każą włożyć palec w gó... to też włoży?
      Chyba powinna wiedzieć, że umowę zlecenie w przypadku powtarzalności i jedynego źródła mojego dochodu traktuje się jak umowę o prace.
      • Gość: m. Re: bajzel IP: *.centertel.pl 20.06.12, 21:30
        Moim zdaniem księgowa nie ma ruchu. Jedyny myk jaki można teraz zastosować, to nie wystawiać na razie rachunku (bo do umowy pewnie masz dołączony rachunek będący podstawą wypłaty). To pozwoli wstrzymać przelanie kasy komornikowi do czasu decyzji sądu.
      • frediiii Re: bajzel 20.06.12, 21:31
        boi się kary 500 zł ;), kolega podał ci podstawę prawną, wydrukuj w/w ustawę i pokaż księgowej, prawo jest prawo
        • Gość: zadłużona Re: bajzel IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.12, 14:53
          ja juz sie nie wypowiadam zrobisz jak uważasz ja ci doradziłam co ja bym zrobiła,księgowa wcale nie musi wiedzieć że to twoje jedyne źródło dochodu więc zejdźcie z niej bo postepuje zgodnie z prawem tylko na wniosek komornika przestanie przesyłać pieniądze bo jesli zlozysz mu wyjasnienia to on to sprawdzi (składki w urzędzie).a ksiegowa na słowo nie moze tego zrobić.
          • mordimer.madderdin Re: bajzel 21.06.12, 17:57
            Gość portalu: zadłużona napisał(a):
            > ja juz sie nie wypowiadam zrobisz jak uważasz ja ci doradziłam co ja bym zrobił
            > a,księgowa wcale nie musi wiedzieć że to twoje jedyne źródło dochodu

A skąd ci się wzięło to "jedyne źródło dochodu" ? W ustawie nie ma o tym ani słowa, natomiast wyraźnie jest mowa o powtarzalności świadczenia. A że mamy tutaj do czynienia z powtarzalnością - tą wiedzę nawet ta niedouczona księgowa posiada.
            • Gość: zadłużona do mordimer.madderdin IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.12, 19:03
              skąd mi się to wzieło? wzieło mi sie to z porad prawnych.
              natomiast załozyciel tematu powinien złożyć wniosek do komornika o ograniczenie zajęcia w oparciu o regulację z art. 833 § 2 kpc. i do wierzyciela też.

cyt; "W sytuacji, gdy umowa zlecenia jest jedynym źródłem dochodu zleceniobiorcy i stanowi podstawę utrzymania jego i rodziny oraz jest wypłacana w okresach miesięcznych, (czyli można powiedzieć, że jest to świadczenie powtarzające się), mogą mieć tu zastosowanie przepisy Kodeksu postępowania cywilnego, tj. art. 833 § 1 oraz § 2."
              • mordimer.madderdin Re: do mordimer.madderdin 23.06.12, 05:42
                > skąd mi się to wzieło? wzieło mi sie to z porad prawnych.

No właśnie pytam o PODSTAWĘ PRAWNĄ dla twierdzenia, że musi to być:
                twoje jedyne źródło dochodu

A jak ma dwie cykliczne umowy - zlecenia, każda po 250 pln? Wtedy jedna podlega ochronie z art. 833 kpc, a druga już nie?
                • Gość: zadłużona Re: do mordimer.madderdin IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.12, 16:34
                  Umowy powtarzające się

W przypadku gdy wypłata wynagrodzenia z umowy zlecenia następuje okresowo np. w każdym miesiącu i stanowi podstawowe źródło utrzymania zleceniobiorcy, wtedy zleceniodawca nie przekazuje go w całości komornikowi.
                  Dokonuje wtedy potrąceń komorniczych tak jak z wynagrodzenia za pracę. Zezwala mu na to art.833 par.1 i 2 K.p.c. w powiązaniu z art.87 par. 1 pkt 1 i 2 K.p
                  Zgodnie z art.87 par.1 pkt 1 i 2 oraz art.4 K.p. z wynagrodzenia za pracę po odliczeniu składek na ubezpieczenia społeczne oraz zaliczki na podatek dochodowy od osób fizycznych bez zgody pracownika - pracodawca może potrącić:
                  1) sumy egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych (do wysokości połowy wynagrodzenia);
                  2) sumy egzekwowane na mocy tytułów wykonawczych na pokrycie należności innych niż świadczenia alimentacyjne (do wysokości trzech piątych wynagrodzenia).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka