mmmmmm000 20.05.11, 10:52 No własnie: "efektywność nauczania", a nie to z jakim tytułem skończy się szkołę!!! Jeśli ci ludzie tego nie rozumieją, to niech sobie może z nauczaniem dadzą spokój. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bb Re: Uczelnie dołują, a w PWSZ zdziwienie: "Przeci IP: *.net.pbthawe.eu 20.05.11, 11:16 tak na prawde to US filia gorzow ksztalci mgr :) a poza tym to tytul MAGISTRA JEST H...U...J...A... WARTY :) chodzi tylko o POPRAWIENIE STATYSTYK.... i RZAD daje wieksze SUBWENCJE na uczelnie im wiecej JELOPOW WYKSZTALCI.... POLSKIE UCZELNIE - NAUCZAJA MALO PRZYDATNEJ WIEDZY - a powinny POLACZYC WIEDZE Z PRAKTYKA - na zajeciach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Uczelnie dołują, a w PWSZ zdziwienie: "Przeci IP: *.gorzow.hypnet.pl 20.05.11, 12:51 Do bb, po Twoim stylu i języku wnioskuję, że zapisałeś(łaś) się na Harvard University, ale Cię wyrzucili po tygodniu i nawet nie chcieli przyjąć w PWSZ w Gorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Uczelnie dołują, a w PWSZ zdziwienie: "Przeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.11, 14:30 Mario, to, że ktoś napisał powszechnie znaną prawdę - pomijając wulgarny język - na temat kształcenia w Polsce i paradoksy subsydiowania uczelni to nie znaczy, że trzeba go krytykować. Problem polskiego szkolnictwa wyższego i takiego PWSZ jest o wiele głębszy. Ale skoro władze oddaje się na talerzu beztalenciom ze Szczecina, którzy tutaj są wręcz nieosiągalni dla studentów, przyjeżdżają kręcić lody to czego oczekujemy? Żeby PWSZ zaczął być uznawany w rankingach musi dojść do rewolucji w kadrze (począwszy od szefostwa i betonowego kanclerza po wielu wykładowców) i organizacji jako takiej (wydziały zamiast quasi instytutów, większa swoboda pracy naukowej i dydaktycznej). ALE trzeba chcieć, a nie zajmować się polityką i koszykówką. Odnośnie rankingów: Jak Kalego chwalić to Kali być dobry dla rankingu i chwalić się nim, jak Kalego ganić to Kali podważać i obrażać się na ranking ;) Zamiast ciężko pracować nad przyszłością i jakością uczelni władzę zajmują się absurdalnymi tematami typu zmiana nazwy. A efekty są już wyłożone na talerzu... Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: Uczelnie dołują, a w PWSZ zdziwienie: "Przeci 22.05.11, 17:14 > tak na prawde to US filia gorzow ksztalci mgr :) pwsz nadaje magistra samodzielnie od niedawna na niektórych kierunkach > a poza tym to tytul MAGISTRA JEST H...U...J...A... WARTY :) ale możesz go sobie oprawic w ramkę i postawić na kredensie. poza tym zastępuje dawne tytuły szlacheckie. a poważnie to ten tytuł się robi po to aby wejść na następny level jakim jest doctor. ale to warto robić tylko gdy się zosaje nauczycielem akademickim. bez mgra nie mozesz być takim natomiast po licencjacie z pedagogiki możesz nauczać dzieci w szkole np. informatyki. > POLSKIE UCZELNIE - NAUCZAJA MALO PRZYDATNEJ WIEDZY - a tu pwsz muszę pochwalić bo kończyłem ją i wiem co było. I wiem też co było na innych uczelniach bardziej prestiżowych jak UJ. dużo matematyki przemieszanej z fizyką. A program kształcenia pwsz i dobór przedmiotów przynajmniej na moim kierunku - była bardzo praktyczna i odnosząca się do konkretnych rzeczy. przykład? kierunek zarządzanie projektami. I projekt do wykonania. grafika prezentacyjna? i prezentacja. tworzenie stron www - strona www do wykonania programowanie - program do wykonania bazy danych - system bazodanowy do wykonania wspomaganie zarządzania wynikami przedsiębiorstw - analiza strategiczna firmy w której się pracuje i projekt zmian marketing - m.in. wygłoszenie prezentacji prognozy i symulacje komputerowe - projekt symulacji dla wybranego systemu itd studia jak wiesz dzielą się na wykłady i ćwiczenia albo laboratoria. na tych drugich się wdraża wiedzę teoretyczną w praktykę. jeśli chodzi o pwsz, niektórzy nauczyciele i to ci gorzowscy olali sprawę np. pan gigoła który 2 razy się pojawił w całym semestrze na zajęciach oraz jeden profesorek niedzielski ze szczecina który zapomniał przyjeżdżać na zajęcia z finansów. > a powinny POLACZYC WIEDZE Z PRAKTYKA - na zajeciach... i to właśnie robią. problemem raczej jest słabość rynku pracy gorzowska. najb. kompletne olanie praktyk zawodowych studentów. no i staże z urzędu pracy kieroweane w miejsca jak punkt ksero i solarium.. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: Uczelnie dołują, a w PWSZ zdziwienie: "Przeci 22.05.11, 17:23 jeśli chodzi o słabość pwsz, bardziej bym przycisnął tych rozleniwiałych studenciaków. paru było takich co przyciskało że 70% oblewało egz w 1 terminie. terminy bym poskracał do możliwości 1 poprawki i koniec. a nie po 10 razy przychodzą i za 10-tym zdają. Odpowiedz Link Zgłoś
competent PWSZ - synonim obciachu i zero szans na prace 21.05.11, 10:06 Nieporozumieniem jest pobieranie nauki na tej zalosnej szkolce.Jej dyplom to nic nie warty papierek.Co drugi z absolwentow jest na bezrobociu,a jeden na dziesieciu ma prace powyzej referenta,czyli przynies,zanies,sprzatnij... Chcesz studiowac? Idz gdziekolwiek,ale nigdy ani Gorzow,ani Zielona Gora.Bo obciach zostaje na cale zycie.I wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rada Re: PWSZ - synonim obciachu i zero szans na prace IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 14:12 Zadufanie władz chyba osiąga apogeum. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: PWSZ - synonim obciachu i zero szans na prace 22.05.11, 17:29 ja się dziwię że pwsz nic nie robi w spr poprawienia prestiżu który jest wiadomo na jak niskim poziomie. kształcenie w tej szkole wcale na tak niskim poziomie nie jest, kto nie wierzy zapraszam na egzaminy ze statystyki albo rachunkowości. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d parę słów nt pwsz 22.05.11, 17:37 mnie do studiowania w niej przekonał dobór przedmiotów - bardzo konkretnych. nie ma tu fizyk z astronomią itd bzdur jakie są na bardzo prestiżowych uczelniach jak UJ (po których absolwenci tak samo nie mogą znaleźć pracy w Krawkowie, jak absolwenci pwsz w Gorzowie). niedopasowanie do rynku pracy wynika z braku praktyk zawodowych i możliwości odbywania stazy w gorzowskich firmach których jest na lekarstwo oraz słaba renoma wynikająca z przepuszczania imbecyli na 10-tej poprawce. Jak się przyjrzymy rynkowi pracy - to nie ma tu gdzie pracować. miasto centrów handlowych, marketgów i montażowni zagranicznych. Podobnie jest w Szczecinie choć tam jest dużo lepiej bo większe miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: parę słów nt pwsz 22.05.11, 17:41 na dobrą sprawę, pwsz została stworzona w 97 bodajże roku i kierunki zostały dobrane na tamte potrzeby. w obecnym kształcie pwsz należałoby wyburzyć i zrobić na nowo, na podst badań nt obecnego rynku pracy i potrzeb na przyszłość. ale tej całej watachy nauczycieli-humanistów jak siekierą od koryta nie odrąbiesz to nie pójdą sobie. I brakuje takiego kto by to zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natemat Re: parę słów nt pwsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.11, 23:04 wolfenstein3d napisał: ale tej całej watachy nauczycieli-humanistów jak siekierą od koryta nie odrąbiesz to nie pójdą sobie. PWSZ stawia na humanistykę, magistra dają na j.polskim. Zresztą nazwa się zmieniła chyba na PSW> czyli zawodowa już nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: parę słów nt pwsz 24.05.11, 00:14 >> PWSZ stawia na humanistykę, magistra dają na j.polskim. Zresztą nazwa się zmieniła chyba na PSW> czyli zawodowa już nie jest. oczywiście. bo celem nie jest kształcenie młodzieży tylko oczywiste trwanie przy korycie armii nauczycieli-humanistów. dlatego rektorem zrobili tą panią od jezyka polskiego. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Jak sie "durnie" po polsku pisze?????!! IP: *.namao.albertacom.com 24.05.11, 01:54 Hey, Plakac sie chce.... Wy, wszyscy amatorzy budowania "prestizu" Gorzowa budynkami "uczelni"... Te wszystkie "rankingi" mozna o kant monitora rozbic bowiem nie mowia tego co powinny... Czego nie mowia? tego ze polska "produkuje" jedynie bardzo ograniczona ilosc wysokiej jakosci kadry naukowej niezbednej do nauczania na odpowiednim poziomie... Tworzac uczelnie w kazdym "ambitnym" powiecie doprowadza sie do sytuacji ze owa "kadra naukowa" majaca przyszla elite intelektualna tworzyc to nic innego jak "odrzutki" z innych uczelni.. Do falubazu czy Gorziowa ida tylko ci ktorych nigdzie indziej nie chca... Najgorsi z najgorzych... Dla nichj praca to praca wiec olewaja... Przy odpowiednich "zagrywkach i ukladach"..w zaleznosci z kim beda pic, jesc i spac... moga probowac "awansowac" z powiatowych dolow do uczelni wyzszych rankingow.. A ich miejsc zajma ci ktorym sie nie udalo i udac nie moze... Poniali? To sie zycie nazywa.... Bedzie niechciana i niepotrzebna uczelnia w ktorej niechciani i niepotrzebni "profesorowie" beda produkowac absolwentow ktorych nikt nie bedzie chcial zatrudniac... Ale prestiz, prosze pana.. Prestiz sie liczy... Preztiz glupoty... I to sa jaja!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w3d Re: Jak sie "durnie" po polsku pisze?????!! IP: *.gorzow.mm.pl 24.05.11, 07:53 >>Tworzac uczelnie w kazdym "ambitnym" powiecie doprowadza sie do sytuacji ze owa "kadra naukowa" majaca przyszla elite intelektualna tworzyc to nic innego jak "odrzutki" z innych uczelni.. Do falubazu czy Gorziowa ida tylko ci ktorych nigdzie indziej nie chca... ale głupoty chrzanisz. byłes na pwsz? wiesz jak tam jest? do gorzowa przyjeżdżają ze szczecina ci najlepsi a nie najgorsi! kierownicy instytutów tamtej "lepszej" uczelni. pisałem prace dyplomowe u profesorów zwyczajnych najwazniejszych w swoich wydziałach. Prezentowali sobą bardzo wysoki poziom, jeden był nominowany do nagrody nobla za osiągnięcia w dziedzinie ekonomii. więc nie wiesz bernardzik to nie pier*ol co ci się wydaje. jesli chodzi o rynek pracy to już coś ci mówiłem na ten temat. 50% absolwentów pwsz wyjezdża z Gorzowa. Bo nie ma tu pracy a nie dlaczego że mają słabe wykształcenie. Jedyną wadą pwsz jest to że przepuszcza się gamoni na 10-tej poprawce. Z tego wynika słabość jej prestiżu. Mniej pobłażania, więcej kos a będzie dobrze. Prestiżu to to to nie ma i nie będzie mieć jeśli nadal tak będzie się robić. Potrzebny jest odsiew idiotów. Na to pwsz się nie zgodzi, bo za zaocznych mają full kasy. Później stawiają studenta zaocznego na równi z dziennym i wyrabiają sobie krzywa opinie na podstawie tego 1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus gorzowską szkołę dołuje magistrat IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.11, 08:33 mmmmmm000 napisał: > No własnie: "efektywność nauczania", > a nie to z jakim tytułem skończy się szkołę!!! jedno z drugim jest ściśle powiązane. zabierają głos osoby, które wyższą szkołę widziały tylko od zewnątrz, a uważają się za specjalistów. mnie zachwyca wysoka pozycja gorzowskiej uczelni w porównaniu z zielonogórską, gdyż to jest zasługą wyłącznie poziomu nauczania, a nie warunków nauczania. zielonogórskie szkolnictwo wyższe otrzymuje dziesiątki milionów pomocy finansowej od miasta, a gorzowskie ma zero pomocy od miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: gorzowską szkołę dołuje magistrat 24.05.11, 19:03 bo w gorzowskiej wykładają profesorzy ze Szczecina a w zieloence lokalni dlatego tamtejsza jakość kształcenia być może jest gorsza, choć nie byłem na UZ i nie mam porównania. Gorzowska pwsz sobie radzi doskonale bez dofinansowywaania przez miasto, o czym świadczą zakupy nowych lymuzyn dla ówczesnego rektora gdy tąpnął w Polskę ten cały kryzys gospodarczy. Z zaocznych mają kasę.. A za dziennych też dostają z budżetu państwa. Fakt. zdobycie tytułu magistra oznacza dłuższe studia niż licencjat, więcej przedmiotów zaliczeń i 2-ga praca dyplomowa do napisania - porządniej i konkretniej niż ta poprzednia - za pierwszym razem. dlatego magister jest wyżej niż licencjat i inżynier - co tych drugich szczególnie boli bo nienawidzą magistrów bo ich zazdrość zżera że są od nich niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: gorzowską szkołę dołuje magistrat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.11, 15:47 @nicelus: jesteś mi winien za ściereczkę do monitora, bo czytając twoje wypociny ze śmiechu oplułem ekran ... UZ wspiera w dużej mierzę Urząd Marszałkowski, więc do niego kieruj swoje żale o pomijanie Północy (nie tylko w kwestii PWSZ). Kształcenie i jakość powiadasz? To kadra musi pracować co najmniej za czternastu podczas JEDNOgodzinnych konsultacji raz na dwa tygodnie ;-) Skoro jesteś takim specjalistą to za pewne wiesz, że polskim standardem są dwie godziny konsultacji TYGODNIOWO. Kolejna rzecz jest przygotowanie oferty kształcenia pod lokalny rynek pracy. Jest on niełatwy to fakt, ale PWSZ nie robi najmniejszego ruchu ku poprawie. A wręcz wszystko robi, żeby nic się nie zmieniło (ile lat słuchaliśmy o utworzenie nowego kierunku technicznego?). Aktualnie istnieje paląca potrzeba do kształcenia pielęgniarek, a co otwiera PWSZ? SZALENIE potrzebne na gorzowskim rynku pracy KULTUROZNAWSTWO! Sorry, ale po takich decyzjach uczelnia oraz jej władze pokazały, że kompletnie nie rozumieją o co chodzi w kształceniu i są kompletnie oderwani od (brutalnej) rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: gorzowską szkołę dołuje magistrat IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.11, 17:39 asd napisał: > UZ wspiera w dużej mierzę Urząd Marszałkowski ale też miasto pakuje dziesiątki milionów rocznie w szkolnictwo wyższe i naukę, a gorzów nic. podawałem liniki. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: gorzowską szkołę dołuje magistrat 31.05.11, 20:20 a gorzów pakuje setki milionów w filharmonię. i te dziesiątki rocznie teraz pójdzie na jej utrzymanie - zaimast na edukację wyższą. ale preziu wspiera mechanik na dąbrowksiego, zamierza oddzielne zrobić elektryka i mechanika w osobnych budynkach zeby tam było lepiej. pwsz olewa sikiem prostym. a nie był na tej uczelni nie był na wykładach u najlepszych i nie wie jak tam jest. ma tylko skrzywioną opinię podobnie jak większosć gorzowa. Ja też taką miałem póki tam nie trafiłem i zdziwiłem się bardzo. Każdemu radzę przejsć się z ciekawości na wykłady kani z prawa czy budzińskiego z informatyki. Prestiż studiowania się tam czuje w środku bo wykładają guru w swojej dziedzinie. to tylko na zewnątrz jest taki hu**owy marketing. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: gorzowską szkołę dołuje magistrat 31.05.11, 20:14 oni dobrze rozumieją ale mają jedyny cel -trwać przy korycie. cała armia humanistów nauczycieli musi mieć pracę. i tylko o to im chodzi. dopiero jak to sobie zapewnią to myślą o kierunkach. przecież do kierunków trzeba kadry technicznej. z czego im zapłacić? jak humanistom trzeba dać na pensję? winne jest bardziej państwo bo nie powinno dotować nierentownych kierunków. Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: gorzowską szkołę dołuje magistrat 31.05.11, 22:24 Na uczelni państwowej są jakieś "rentowne" kierunki? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard P-owiatowe zmiotki... IP: 199.19.221.* 02.06.11, 04:13 Hey, Podoba wam sie czy nie... Te wszystkie "powiatowe uniwersytety" nie maja najmniejszych szans na cokolwiek bowiem tworzone za na "odrzutkach z importu".;.. Zawsze beda niczym.... Na dole jakichkolwiek rankingow... Kadry ktorych nikt nie chce w "renomowanych" uczelniach kraju dostaja "posadke" w powiatowych...Takich jak Falubaz lub Gorzow.. Oczywiscie wiecie ze jakosc "kadr" decyduje o jakosci uczelni.. Oczywiscie nie wiedzieliscie... Wiec sie podniecajcie.. :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: P-owiatowe zmiotki... 02.06.11, 08:36 W Polsce małe uczelnie są w dużej mierze obsadzone kadrami z większych uczelni. Ale skąd miałbyś to wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: P-owiatowe zmiotki... IP: *.namao.albertacom.com 02.06.11, 13:59 Hey blic, Ja sie po prostu staram wyjasnic dlaczego w rankingach uczelnie z Gorzowa i Falubazu "doluja"... :)_:) Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: P-owiatowe zmiotki... 02.06.11, 22:13 >>Hey blic, Ja sie po prostu staram wyjasnic dlaczego w rankingach uczelnie z Gorzowa i Falubazu "doluja"... :)_:) z tego co mi wiadomo w takich rankingach liczy się liczba stopni nadanych naukowo doktorów profesorów itd. pod tym względem pwsz dołuje bo nie nadaje się tu stopni. jeżeli kształcą tutaj profesorowie z ZUT, to warto patrzeć na ZUT a nie na pwsz jako samoistną szkołę która zasilana jest kadrami z tamtej. Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: P-owiatowe zmiotki... 02.06.11, 22:08 >> tworzone za na "odrzutkach z importu".;.. bernard, kmiocie! w moim pwsz wykładali na kierunkowych przedmiotach profesorowie kierownicy tamtejszyuch instytutów i katedr ZUT ze Szczecina!! więc nie pitol ze odrzutki z importu jeżeli elementy prawa wykładał sędzia wieloletni z poznania (najlepszy) podstawy logistyki doradca prezydenta gdańska ds transportu itd nie wiesz nie pitol pierw sprawdź Odpowiedz Link Zgłoś
wolfenstein3d Re: gorzowską szkołę dołuje magistrat 02.06.11, 19:27 > Na uczelni państwowej są jakieś "rentowne" kierunki? :))) informatyka na politechnice krakowskiej medycyna w gdańsku zdaje się Szkoła Podoficerska Sił Powietrznych w Koszalinie inżynier spawalnik w gliwicach zdaje się budownictwo inżynier elektryk/elektronik/mechatronik Odpowiedz Link Zgłoś
blic Uczelnie dołują, a w PWSZ zdziwienie: "Przecież... 03.06.11, 13:43 Rozumiesz, mam nadzieję, że studia stacjonarne na uczelni państwowej są "za darmo", tj. płaci budżet państwa. Najdroższymi studiami na głowę studenta, czyli wymagającymi największych dotacji państwa, są studia medyczne i inżynierskie. W przypadku studiów zaocznych, które także są dotowane, pełne pokrycie tego kosztu z kieszeni studenta oznaczałoby na drogich kierunkach całkowite wykluczenie większości normalnie zarabiających ludzi. Nie ma takiego wielbłąda jak "rentowne studia" na uczelniach państwowych. Mogą się zdarzyć uczelnie, które zostały dobrze uwłaszczone w nieruchomości itp., pozostałe z czasów PRLu, które obecnie nie są im potrzebne i w ten sposób mogą służyć jako źródło przychodu uczelni, w formie wynajmu, bądź sprzedaży. To jednak jest obwarowane różnymi obostrzeniami natury prawnej. Upraszczając, uczelnie państwowe mają administracyjny zakaz zarabiania na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
blic powyższe do wolfensteina, oczywiście 03.06.11, 13:44 Wystrzeliło mnie na bandę. Odpowiedz Link Zgłoś