Dodaj do ulubionych

No! Okopuję sie...

24.12.11, 10:52
... i do srody siedze w domu...

Wydałem na swieta ponad 60 zł!

... jak na mnie to i tak duzo - ale zarcia mam na tydzień...

Dopracowuje projekt zgloszony do rekrutacji...
Wyniki by były wcześniej - tylko swieta nabruździły.

Projekt dotyczy "e_learningu"...
w połaczeniu z digitalizacja...

Projekty aktywizacji zawodowej...

Szukam namiarow na skanery ZETA - nigdzie nie moge trafić na cennik...
Moze ktos wie cos na ich temat?
Obserwuj wątek
    • wolfenstein3d Re: No! Okopuję sie... 24.12.11, 14:07
      to jest nabór do projektu przyznawania kasy unijnej 40 tys zł i 800 zł 6/12 m-cy wsparcia pomostowego (m.in. na ZUS)

a nie nabór do pomysłu na własną DG
      • wolfenstein3d Re: No! Okopuję sie... 24.12.11, 14:07
        to jest nabór dla firm szkoleniowych i takich co będą przyznawać po 40 tyś na DG
    • wolfenstein3d Re: No! Okopuję sie... 24.12.11, 14:12
      w sumie to się pomyliłem ja.

e-learning - jeden mój profesorek się tym zajmował stary i niezbyt kumaty. Moim zdaniem nie m a przyszłości. Ludzie z wiosek chcą wyjeżdżać do większych miejscowości na studia, nikt się nie chce uczyć przez komputer.

Zastosowanie elearningu w tym bym widział tylko w nauce języków obcych albo nt e-biznesu.
      przykład cneb.pl.
      • wolfenstein3d Re: No! Okopuję sie... 24.12.11, 14:13
        ten profesorek uwzględniał konsultacje on-line z profesorem przez taki specjalny czat.
        podobnie ma to miejsce w cneb.pl

fajna sprawa to mogłoby się udać.
        video-czat z zadawniem pytań profesorkowi na uczelni w trakcie konsultacji
        bo na nie i tak nikt nie chodzi a przez internet mogliby się komunikować z całego województwa bez dojeżdżania na konsultacje.
        • e_werty Re: No! Okopuję sie... 24.12.11, 14:25
          fajna sprawa to mogłoby się udać.

... moja oferta e-learning jest skierowana do...

...to Ci powiem jak zaczne realizować pomysl.

Diabel się zasada w szczegółach!

:)

Bo - niezaleznie od kasy z dotacji - mam zamiar robic to za własną kase...
          Sprzedaje mieszkanie... (chociaz teraz pora na kupowanie mieszkań)
          • wolfenstein3d Re: No! Okopuję sie... 24.12.11, 18:47
            >> ... moja oferta e-learning jest skierowana do...

bezrobotnych 50+ wysuwających postawy roszczeniowe :)

nie sprzedawaj mieszkania. to kiepski okres. przeczekaj kryzys bo za dużo tysięcy stracisz.
            • wolfenstein3d Re: No! Okopuję sie... 24.12.11, 18:49
              chyba że chcesz zrobić to co radziłem - sprzedać 1 mieszkanie i kupić 2 w gorzowie. jedno pod wynajem a w drugim mieszkać i brać kredyt inwestycyjny na to drugie mieszkanie jako zabezpieczenie. a spłacać go płaconym od lokatora czynszu.

potrzeba też zgromadzić małą rezerwę na czas jakby nie chciał lokator płacić albo jak go pogonisz komornikiem, czas znalezenia kolejnego.
    • klodawa1952 Re: No! popieram branżę 24.12.11, 17:34
      E Lerning ? Doskonała perspektywa. Trochę nad tym siedziałem od strony praktycznoekonomicznej ale przede wszystkim od strony gotowych , dużych projektów.
      Piszę o tym tylko dlatego,że pytasz o jakiś skaner a mimo iż rok w tym pracowałem to na hardware się kompletnie nie znam. Nie mogę pomóc. Byłem natomiast nawet na uniwerku, który powstał jako elerningowy i działa w 90% tylko poprzez elerning.
      Dobry wybór branży.
      Kiedyś, w starych czasach kiedy komuniści nie mogli sobie poradzić z dostarczeniem sznurka do snopowiązałek do sklepów, takie to były tęgie umysły, korespondencyjne kursy rozkwitały i dały wykształcenie i wiedzę wielu ludziom z zapyziałych wiosek.
      Dzisiaj w praktyce na dojazd do mista gdzie na przykłąd możny by uczyć się języka angielskiego młody człowiek musi wydać około 400 zł miesięcznie. Sam dojazd i powrót dwa razy w tygodniu. E-lerning to kaganek oświaty w wersji elektronicznej i jako taki winien mieć szczególne oparcie w państwie...niestety nie ma.
      • wolfenstein3d elearning to totalna głupota 24.12.11, 18:51
        ludzie więcej się uczą od rówieśników, i rzeczy nie związenej bezpośredio z tym co wykłądają w szkołach - tylko realia - tego co jest potrzebne na rynku pracy i w nowej gospodarce (internet, e-commerce).

sama edukacja szkolna to jest 10% edukacji.

konieczna są spotkania i utrzymywanie i nawiązywanie kontaktów z innymi.
        • wolfenstein3d Re: elearning to totalna głupota 24.12.11, 18:52
          jak robiłem magistra kazali przyjeżdżać do szczecina na egzaminy. I dobrze bo zobaczyłem duże miasto i różnice do Gorzowa.
        • e_werty Re: elearning to totalna głupota 24.12.11, 19:58

ludzie więcej się uczą od rówieśników

... równiez złych nawyków.

A e-learning nie wyklucza kontaktow rowieśniczych...
          ...wprost przeciwnie - rozszerza ich skalę.

To nie tylko rowiesnicy z jednej czy kilku uczelni w miescie...
          ale w setkach na calym swiecie...

Ale mój pomysl idzie troche w innym kierunku...
          .. na razie - psssyt... nie zapeszam...

Skanery - to ramach dywesyfikacji dzialań i branż...
          W latach 2002 - 2003 brałem udzial
          w digitalizacji Archiwum Akt Dawnych w Wa-wie,
          w bibliotekach seminaryjnych Pomorza i W-wy
          ... itd.

Chcę do tego wrócic jako główny wykonawca
          Ogloszenia o potrzebie takich dzialań sa coraz wieksze...

Pracowalem na Suprascan DigiBook

Taki skaner jest w Pelplinie...

Jednak teraz powstało multum lepszych i szybszych skanerow.

Dlatego kasa potrzebna...
          • wolfenstein3d Re: elearning to totalna głupota 24.12.11, 22:12
            w bibliotece multimedialnej pwsz na światłowodzie są podłączone takie skanery co skanują 2 strony otwartej książki w 2 sekundy, zeskanowuejsz sobie kilkadziesiąt stron i wysyłasz to na maila seriami. taki sprzęt.

jak byłem studentem pwsz to sobie skanowałem. teraz jako absolwent nie mogę bo nie mam karty.
            • e_werty to sobie skanowałem... a moze kserowalem? 24.12.11, 23:19

Są podłączone takie skanery a mimo to ogłaszane sa przetargi na digitalizacje zbiorow - ty piszsz o kserowaniu a nie o digitalizacji...
              • e_werty Re: to sobie skanowałem... a moze kserowalem? 24.12.11, 23:35

Tak wygladalo to urzadzenie do skanowania?

czy tez tak...

... "• do dyspozycji czytelników pozostaje ksero samoobsługowe na monety (0,20 za stronę formatu A4)."
                tak dziala ten skaner?

"Możliwość korzystania przez czytelników z własnego
                sprzętu komputerowego (laptopy, skanery)."
                • wolfenstein3d Re: to sobie skanowałem... a moze kserowalem? 25.12.11, 11:06
                  nie,

jak zwykła kserokopiarka.
                  tyle że sie przykłądało książkę i to skanowało do pamięci a później wysyłało sobie na wpisanego maila. brało po kilkanaście - 20 parę stron naraz bo jak więcej to sie zacinał.

zeskanowałeś 20 parę storn i wyślij później następne 20 parę i wyślij. szybko to szło.
                  • wolfenstein3d Re: to sobie skanowałem... a moze kserowalem? 25.12.11, 11:07
                    inna sprawa że w bibliotece podłączono światłowód i jest ze 100 komputerów z zainstalowanym linux
                    i studenci tam przychodzą sobie popykać w komputer książek nikt nie czyta chyba że musi z nich coś napisać jakaś prace dyplomową to wtedy zagląda.
    • Gość: Bernard Niezalezna Bezswiateczna Republika Wertowska IP: *.namao.albertacom.com 24.12.11, 17:59
      Hey werty,
      Po tygodniu zglodniejesz i sie znowu na swiat "odkopiesz"..he he he
      :):):):):)
      Wesolych Swiat (mimo wszystko)
      • andrzejusa Re: Niezalezna Bezswiateczna Republika Wertowska 24.12.11, 20:17
        werty ,
        ty zamiast sie podniecac , wez sie do roboty.
        sprzedaj mieszkanie i nie kupuj nastepnego tylko sobie mieszkanie wynajmij.
        kase na konto wloz , 5-6 % mozna dostac i poczuj sie wolny!!
        pracujesz na komputerze to wszystko jedno gdzie nieszkasz
        tyle hopie , ze musisz byc godny zaufania (i to chyba jedyny problem)

pomysl 300 tys. na 5% procent do ci da ci 15 tys. zlotowek rocznie
        za wynajem zaplacisz 7-8 stowek miesiecznie... plus koszta, 1000-1100 na miesiac,
        myj sie rzadko , gotuj nie czesto,cieplo sie odziej,
        a bedziesz mogl chodzic na objadki do pasji,
        chociaz klimat w gorzowie paskudny:(((((
        • wolfenstein3d a adnrzejusa ci będzie puszczał przelewy :) 24.12.11, 22:14
          co uzbiera do kapelusza pod katedrą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka