Dodaj do ulubionych

Zmarła Wisława Szymborska

01.02.12, 21:34
Przykre tak cudowni ludzie odchodzą...............kolejna strata dla polskiej literatury.
Maleńka, ale OGROMNA...
Obserwuj wątek
    • Gość: Bernard Zasluguje na "wieczor poezji".... IP: *.namao.albertacom.com 01.02.12, 21:46
      Hey,
      Musze dzisiaj "polatac" po mojej domowej "ksiaznicy" i jej poezje znalezc...
      Wiem, ze mam...
      Zasluguje na dlugi, cichy wieczor jej poezji....
      Tak na "dowidzenia"....
      :):):)
      • slawek_wieczorek Re: Zasluguje na "wieczor poezji".... 01.02.12, 22:18
        Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Musze dzisiaj "polatac" po mojej domowej "ksiaznicy" i jej poezje znalezc...

"Szukajcie, a znajdziecie". Pomogę Panu:

Szymborska Wisława

"Lenin

Że w bój poprowadził krzywdzonych,
        że trwałość zwycięstwu nadał,
        dla nadchodzących epok
        stawiając mocny fundament -
        grób, w którym leży ten
        nowego człowieczeństwa Adam,
        wieńczony będzie kwiatami
        z nieznanych dziś jeszcze planet."

(wiersz pochodzi z tomiku DLATEGO ŻYJEMY, wyd. II, wydawnictwo Czytelnik 1954 rok)

Wisława Szymborska

"Wstępującemu do Partii"

"Pytania brzmią ostro,
        ale tak właśnie trzeba,
        bo wybrałeś życie komunisty
        i przyszłość czeka
        twoich zwycięstw.
        Jeśli jak kamień w wodzie
        będzie twe czuwanie,
        gdy oczy zamiast widzieć
        będą tylko patrzeć,
        gdy wrząca miłość
        w chłodne zamieni się sprzyjanie,
        jeśli stopa przywyknie do drogi najgładszej.

Partia. Należeć do niej,
        z nią działać, z nią marzyć
        z nią w planach nieulękłych,
        z nią w trosce bezsennej -
        wierz mi, to najpiękniejsze,
        co się może zdarzyć,
        w czasie naszej młodości
        - gwiazdy dwuramiennej."

Wiersz ukazał się w tomiku pt. "Pytania zadawane sobie" w 1954 roku.
        • Gość: Bernard Re: Zasluguje na "wieczor poezji".... IP: *.namao.albertacom.com 02.02.12, 01:10
          Hey,
          Znalazlem jej tomik...
          Dzis w domu bedzie cichutko...
          Gdzies w zimowej Kanadzie..
          Z dala od smierdzacej nienawisci Kaczynskich, Rydzykow i innych gnojkow Wieczorkow...
          Po prostu bede mial niezasluzona, wspaniala wizyte poetki Wieslawy Szymborskiej.........
          Az chce sie zyc...by z kogos takiego tworczascia moc obcowac...
          :):):):)
          PS. Juz postanowione: w nadchodzacy sobotni wieczor zapraszam do siebie Milosza....
          Tomiki juz na kominku czekaja...
          Malzonka zapytala: "Bernie, czy ktos cie wnerwil"????
          Nawet nie pytaj kochanie..Nawet nie pytaj...
          -)-)
          • Gość: Pandora Re: Zasluguje na "wieczor poezji".... IP: *.dynamic.chello.pl 02.02.12, 09:27
            Tomiki juz na kominku czekaja... na podpalke? Przeciez nie umiesz czytać!
        • klodawa1952 śp Szymborska o Palikocie i Stalinie 03.02.12, 06:45
          W programie Konrada Piaseckiego „Piaskiem po oczach” Janusz Palikot wyznał, że dostaje z całej Polski tysiące dowodów poparcia, w tym również od najwybitniejszych autorytetów.
          Przyciśnięty do muru przez prowadzącego ujawnił, że chodzi o Kazimierza Kutza, Andrzeja Olechowskiego i …uwaga!... Wisławę Szymborską, która stwierdziła w formie sms-owej ni mniej ni więcej „Uwielbiam Pana”.
          Zapomniałeś też o tym wierszu naszej zmarłej wieszczki :
          Ten dzień
          o śmierci Józefa Stalina

Jaki rozkaz przekazuje nam
          na sztandarach rewolucji profil czwarty?
          - Pod sztandarem rewolucji wzmacniać warty!
          Wzmocnić warty u wszystkich bram!
          Oto Partia - ludzkości wzrok.
          Oto Partia: siła ludów i sumienie.
          Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie.
          Jego Partia rozgarnia mrok.
          Niewzruszony drukarski znak
          drżenia ręki mej piszącej nie przekaże,
          nie wykrzywi go ból, łza nie zmaże.
          A to słusznie. A to nawet lepiej tak.

• Gość: Juras Re: śp Szymborska o Palikocie i Stalinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 10:39
            Ty Kłodawa masz szczęście! Wieczorek cytował wiersz Szymborskiej o Leninie ty o Stalinie, ale czerwoni rzucili się tylko na niego. Ciekawe dlaczego?
    • slawek_wieczorek Re: Zmarła Wisława Szymborska 01.02.12, 21:53
      Partia...nic piękniejszego się nie może zdarzyć..
      Lenin nowego człowieczeństwa Adam.
      • e_werty Re: Zmarła Wisława Szymborska 01.02.12, 21:56
        Wieczorek - wiekszy sku...syn sie nie moze zdarzyc...
        • Gość: sruwieczorkiem Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.12, 21:59
          e_werty:
          Wyobrażam sobie takie epitafium na nagrobku tego śmiecia.
        • slawek_wieczorek Re: Zmarła Wisława Szymborska 01.02.12, 22:11
          Dlaczego obraża Pan noblistkę, nie dając możliwości cytowania jej utworów?
          • Gość: Bernard Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: 199.19.221.* 01.02.12, 22:45
            Hey wieczorek,
            Byla polska poetka..
            Miala wlasne przekonania..
            Masz cos przeciwko temu?????
            Masz cos przeciwko wolnosci przekonan i opinii???
            Masz cos przeciwko wolnosci artystow??!!!
            Powiedz slowo i zabierzemy sie za te twoje dzikie kaczki i ich sekte pomylencow PiS opiewana w piesniach i poezjach dla dzieci i doroslych!!!!!!!
            Jak smiesz obrazac pamiec Polki??!!!
            :(:(:(:(:(
        • Gość: Bernard Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.namao.albertacom.com 01.02.12, 22:17
          Hey werty,
          Nie znajdziesz wielu by sie z toba tutaj nie zgodzilo!!!!
          Wieczorek smierdzi zgnilym PiSem!!!!!!!!!!!!
          W imie Ojca i Syna...I calej reszty!!!
          :(
          • Gość: emziziomal Poetycki komentarz do pewnego wpisu Pana "w" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.02.12, 23:08
            Pantofelek
            Dzieci są milsze od dorosłych
            zwierzęta są milsze od dzieci
            mówisz że rozumując w ten sposób
            muszę dojść do twierdzenia
            że najmilszy jest mi pierwotniak pantofelek

no to co

milszy mi jest pantofelek
            od ciebie ty sku...synie.
            • Gość: .... Re: Poetycki komentarz do pewnego wpisu Pana "w" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 19:31
              To napisala Szymborska baranie a nie pan W.
              • Gość: emziziomal Re: Poetycki komentarz do pewnego wpisu Pana "w" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.02.12, 23:16
                Po "Szymborska" a przed "baranie" powinieneś analfabeto postawić przecinek.
    • Gość: login_t Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 01.02.12, 23:37
      Santo subito.
      Najlepszy dowód świętości to nawrócenie Benia na poezję.
      Benio jeszcze niedawno deklarował, że od poezji lepsza wódka i śnieg po jaja.

Trochę neofickie podejście każe mu bluzgać na cytowane przez Enfant Terrible wiersze Noblistki.

Benio, zło dobrem zwyciężaj, a poezję - poezją.
      • Gość: Bernard Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.namao.albertacom.com 02.02.12, 00:50
        Hey login,
        Lzesz ...Jak pisowski pies..
        Nalezysz z Wieczorkiem do tego samego smierdzacego worka nazywanego PiS..
        W imie Ojca i Syna i calej reszty...

Ale to juz wasz smierdzacy problem...
        :(:(:(:(:
    • e_werty Re: Zmarła Wisława Szymborska 02.02.12, 08:45
      Niestety...

... ja muszę zyc...
    • e_werty Zmarła Wisława Szymborska 02.02.12, 08:48
      A mogła zyc...

... w odróżnieniu ode mnie
      miala za co...

I po co...
    • e_werty Re: Zmarła Wisława Szymborska 02.02.12, 09:20
      Dlaczego?

... miala jeszcze tyle do wydania!
      • Gość: login_t Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.12, 09:26
        Może powinieneś zacząć pisać wiersze.
        Może Najwyższy czeka na twoje Opus Magnum.
        • e_werty Re: Zmarła Wisława Szymborska 02.02.12, 09:44
          Może powinieneś zacząć pisać wiersze.

Po co?
          ... tylko noblistom sie to opłaca...
        • e_werty Re: Zmarła Wisława Szymborska 02.02.12, 10:21
          Najwyższy czeka...

... a ja czekam na

Obiad niedzielny

Z zawiścią ogladam gołębie
          i gawrony, na sniegu pod oknem.

One jedza -
          sąsiad za dużo ugotował na obiad...

Niedzielny...
          ... z sasiadem.

Co innego ptaki...
          z nimi sie dzieli.

Czy gołębie czują głębie?
          a najedzone traca wenę
          i polot?

Takie - refleksje przez okno głodu.
          • e_werty Re: Zmarła Wisława Szymborska 02.02.12, 10:43
            Idąc za ciosem...

Rola poety to
            zwerbalizować
            życie do

?
            !

$$$

dla poety
            to zadna
            sztuka.
          • Gość: login_t Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.12, 11:16
            gołębie
            niebo w gębie

Ale nawet gołąbki
            samenie lecą do gąbki
            • e_werty Re: Zmarła Wisława Szymborska 02.02.12, 11:24
              Lepiej z boćkiem nie miec dzieci
              niz Wieczorka czytac w sieci.
            • e_werty Re: Zmarła Wisława Szymborska 02.02.12, 11:32
              Lepiej nie jeść ze szczypiorkiem
              niz miec wzdęcia wieczorkiem.
    • danny_boy UBek Wieczorek 02.02.12, 10:33
      Gdyby ten chory człowieczek urodził się dużo wcześniej, to patrząc na formy jego wypowiedzi, w czasach stalinowskich byłby bardzo zaangażowanym UBekiem niszczącym innych ludzi, którzy nawet w czasie wojny byliby zasłużeni, np. Stanisław Skalski.
      • Gość: login_t Wieczorek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.12, 11:03
        Torturowałby Skalskiego czytając mu jego wiersze?

Widzę, że występ Wieczorka zainicjował wzmożenie moralne i etyczne Forowiczów.
      • klodawa1952 Re: UBek Wieczorek 03.02.12, 06:51
        danny_boy napisał:

> Gdyby ten chory człowieczek urodził się dużo wcześniej, to patrząc na formy jeg
        > o wypowiedzi, w czasach stalinowskich byłby bardzo zaangażowanym UBekiem niszcz
        > ącym innych ludzi, którzy nawet w czasie wojny byliby zasłużeni, np. Stanisław
        > Skalski.
        Rewelacja. Wieczorek nie żył w tych czasach a jakiś śmieć etyczny podaje jako nieomal fakt własne chore wyobrażenia.
        Wieczorek cytuje wiersze Szymborskiej i nic w tym złego. Takie są. To Ona je napisała ! śp Szymborska ma do nich prawa autorskie.
        • Gość: klodawie Re: UBek Wieczorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 10:30
          Na podstawie postów wieczorka można zbudować profil psychologiczny i ten profil odpowiada profilowi przypisywanemu ubekom.
          nocnik,bo jeździł na nocniku godzinami w przedszkolu, którym kierowała jego matka, trzyma poziom i nie ma zamiaru go podnieść a obniżyć i tak się nie da.
        • Gość: Juras Re: UBek Wieczorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 10:33
          Wieczorek cytuje wiersze Szymborskiej bez żadnego komentarza! Tylko je przepisał. Nigdzie ich nie ocenił. To czerwoni rzucili się na niego. Podają, że pasjonują się poetką, a nie kochają jej dzieł? Czerwoni zawsze kłamali.
          • Gość: KKS Varta Re: UBek Wieczorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 13:53
            Dokładnie tak. Nic Wieczorek nie komentował. Zapodał wiersz, tylko!
            Na forum kraj spróbowałem tylko napisać, któryś z tych wierszy. W 10 minut zniknął.
            Taką wizję wolności mają komunistyczne ścierwa. To trzeba mieć tupet aby UBek wyzywał innych od UBeków.
            • Gość: Juras Re: UBek Wieczorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 14:13
              Nie trzeba ACTA, żeby czerwoni cenzurowali. UB-ecy zawsze wprowadzali w błąd.
            • slawek_wieczorek Re: UBek Wieczorek 03.02.12, 22:52
              Gość portalu: KKS Varta napisał(a):

> To trzeba mieć tupet aby UBek w
              > yzywał innych od UBeków.

"Na liście Wildsteina pod numerem IPN BU 707/324 znajduje się rzecywiście nasz
              SŁAWOMIR WIECZOREK . Mało tego, na tej liście takich osób o nazwisku Wieczorek
              jest ponad 200. Liczyłem. Adres listy : lista.gpv.pl/wie-wig.html.
              Sprawdźcie sami. To musi być jakaś rodzina z wielkimi tradycjami w zakresie
              donosicielstwa i pracy agenturalnej PRL-u. Zapewne jest tam także bardzo wielu
              wujków, cioć, kuzynów i kuzynek Pana Sławomira Wieczorka. Może i rodzice. Kto
              by przewidział, że liczna chmara Wieczorków tak mocno się wyspecjalizowała w
              najbardziej podłych praktykach PRL-owskich służb tajnych. Tajniak S.W. wystąp !"

forum.gazeta.pl/forum/w,58,54210433,55175401,Re_www_sw_org_pl_lista_html.html
              lena.home.pl/sw/lista.html
      • slawek_wieczorek Re: UBek Wieczorek 03.02.12, 22:16
        danny_boy napisał:

> byłby bardzo zaangażowanym UBekiem niszcz
        > ącym innych ludzi, którzy nawet w czasie wojny byliby zasłużeni, np. Stanisław
        > Skalski.

Miałem zaszczyt poznać Świętej Pamięci Marię Fieldorf-Czarską, córkę generała Augusta Emila Fieldorfa "Nila", legendarnego Dowódcy Kedywu Armii Krajowej. Tylko ze względu na pogarszający się stan zdrowia, nie skorzystała z mego zaproszenia i nie przyjechała do gorzowskiego Heliosnet na premierę filmu Ryszarda Bugajskiego "Generał Nil".
        Czytając wypowiedzi Peerelczyków wypada mi za nią napisać:
        "Moją Ojczyzną jest Polska Podziemna".
        • e_werty Re: UBek Wieczorek 03.02.12, 22:19
          Moją Ojczyzną jest Polska Podziemna

... oki... nie wyłaź!
          • Gość: gol Re: UBek Wieczorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 22:26
            Podziemna? Byłem! Chodzi o to coś pod Fontanną Pauckscha?
        • Gość: kolo Re: UBek Wieczorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 10:48
          No właśnie przecież generała Nila zamordowali po wojnie UB-ecy zapomniałeś to dodać.
    • Gość: argentina Re: Ubek Wieczorek IP: 200.32.70.* 02.02.12, 13:19
      A co tam dla szczocha Polska Nobliska jakby suwnicowa wydaliła z siebie jakieś dwie zwrotki to Wieczorek by je cytował wieczorkiem zamiast paciorka.
      • Gość: Juras Re: Ubek Wieczorek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 10:36
        Ty chyba nie wiesz o czym piszesz! Poetka Szymborska wywaliła z siebie jakieś dwa wiersze i Wieczorek je cytował. Nie pisz czerwony, jak nie wiesz o czym.
    • Gość: hiro sławku wieczorku jesteś nikim IP: *.gorzow.mm.pl 03.02.12, 12:17
      jesteś pyłem który można spierdnąć dostałeś kiedyś nobla?..........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
      wiem......................................obama tez dostał-----ale....................................................
      • Gość: Juras Re: sławku wieczorku jesteś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 12:51
        Kolejny nawiedzony czerwony? Czemu ty się czepiasz tylko jego? Przecież Kłodawa też cytował stalinowskie wiersze Szymborskiej.
        • Gość: gol Re: sławku wieczorku jesteś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 15:22
          liczą się intencje.
          • slawek_wieczorek Re: sławku wieczorku jesteś nikim 03.02.12, 16:11
            Gość portalu: gol napisał(a):

> liczą się intencje.

Mszalne?
        • slawek_wieczorek Re: sławku wieczorku jesteś nikim 03.02.12, 16:21
          Gość portalu: Juras napisał(a):

> Czemu ty się czepiasz tylko jego? Przecież Kłodawa
          > też cytował stalinowskie wiersze Szymborskiej.

Ale mój przyjaciel Kłodawa1952 nie opublikował wykazu zasłużonych dla władzy ludowej, który wzbudził taką wściekłość wśród lokalnych funkcjonariuszy komunistycznych bądź i dzieci:

lena.home.pl/sw/lista.html
          Dwaj portretów malarze słynęli przed laty:
          Piotr dobry, a ubogi. Jan zły, a bogaty.
          Piotr malował wybornie, a głód go uciskał,
          Jan mało i źle robił, więcej jednak zyskał.
          Dlaczegoż los tak różny mieli ci malarze?
          Piotr malował podobne, Jan piękniejsze twarze.

Ignacy Krasicki
      • Gość: KKS Varta Re: sławku wieczorku jesteś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 13:54
        On zaprezentował wiersz? Co takiego złego zrobił? Odpowiedz bez emocji .
        • Gość: Juras Re: sławku wieczorku jesteś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 14:15
          Ale czerwoni się wściekli. Przecież w szkole jest coś takiego jak analiza wiersza. Takie nawet tematy były na maturach. Wieczorek nie dokonał analizy ani nie skomentował. Tylko zamieścił wiersze Szymborskiej. Czy ci którzy się na niego rzucili nie obrażają swojej idolki?
        • Gość: Solidarny Re: sławku wieczorku jesteś nikim IP: *.centertel.pl 03.02.12, 15:10
          Jak po 13 grudnia cała gorzowska bolszewia rzuciła się na Sławka Wieczorka. Pytanie, czy znają twórczość Szymborskiej? Sławek zamieszczając wiersze na nowo odkrył jej poezję.
          • Gość: Janusz Re: sławku wieczorku jesteś nikim IP: *.play-internet.pl 03.02.12, 20:09
            Wystarczy tylko podać racjonalne argumenty, by zamknąć usta internetowej komunie. Twórczość Szymborskiej poznałem dzięki Sławkowi i Kłodawie.
            • Gość: Sru Re: sławku wieczorku jesteś nikim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.12, 20:39
              Chociaż spróbuj chociaż na Google bo księgarnia, widzę jest takim entuzjastom jak Ty, niedostępna.
            • Gość: gość Re: sławku wieczorku jesteś nikim IP: *.gorzow.mm.pl 03.02.12, 21:29
              Gość portalu: Janusz napisał(a):
              > Wystarczy tylko podać racjonalne argumenty, by zamknąć usta internetowej komuni
              > e. Twórczość Szymborskiej poznałem dzięki Sławkowi i Kłodawie.

To bardzo niewiele z tej twórczości poznałeś. Na szczęście miłośnicy poezji i członkowie Szwedzkiej Akademii Literatury mają znacznie szersze horyzonty.
    • slawek_wieczorek Neonaziści na Forum 03.02.12, 22:27
      Przypomniałem dwa wiersze zmarłej noblistki. Zwyczajnie przepisałem bez słowa komentarza. Ale zdaniem adwersarzy, utworów tych nie należy upowszechniać, ba, należy je wymazać ze zbiorowej pamięci. Zostałem też obrażony.
      W historii byliśmy już świadkami publicznego palenia książek.

www.niemcy-online.pl/kultura/587-nazim-w-niemczech-dzi.html
      • Gość: Juras Re: Neonaziści na Forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 10:31
        Brunatni to też czerwoni.
        • Gość: sru Re: Neonaziści na Forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 11:17
          nocnik jest oczywiście tęczowy! W odróznieniu od czerwonego i brunatnego.
    • slawek_wieczorek Panu Bernardowi i Kłodawie1952 04.02.12, 01:01
      Pierwszy zapragnął szukać wierszy noblistki, drugi zaś przytoczył jeden z jej zapomnianych utworów.
      Oto kolejne:

TEN DZIEŃ

Jeszcze dzwonek, ostry dzwonek w uszach brzmi.
      Kto u progu? Z jaką wieścią, i tak wcześnie?
      Nie chcę wiedzieć. Może ciągle jestem we śnie.
      Nie podejdę, nie otworzę drzwi.

Czy to ranek na oknami, mroźna skra
      tak oślepia, że dokoła patrzę łzami?
      Czy to zegar tak zadudnił sekundami.
      Czy to moje własne serce werbel gra?

Póki nikt z was nie wypowie pierwszych słów,
      brak pewności jest nadzieją, towarzysze...
      Milczę. Wiedzą, że to czego nie chcę słyszeć -
      muszę czytać z pochylonych głów.

Jaki rozkaz przekazuje nam
      na sztandarach rewolucji profil czwarty?
      - Pod sztandarem rewolucji wzmacniać warty!
      Wzmocnić warty u wszystkich bram!

Oto Partia - ludzkości wzrok.
      Oto Partia: siła ludów i sumienie.
      Nic nie pójdzie z jego życia w zapomnienie.
      Jego Partia rozgarnia mrok.

Niewzruszony drukarski znak
      drżenia ręki mej piszącej nie przekaże,
      nie wykrzywi go ból, łza nie zmaże.
      A to słusznie. A to nawet lepiej tak."

Za: "Życie Literackie" nr 11/61 z 15 marca 1953 r.

Mały przypis: dnia 5.03.1953 roku zmarł Józef Stalin

ROBOTNIK NASZ MÓWI O IMPERIALISTACH

Nienawidzą naszego węgla.
      Nienawidzą naszych cegieł i przędzy.
      Nienawidzą tego, co już jest.
      Nienawidzą wszystkiego, co będzie.

Naszych okien i kwiatów w oknach.
      Naszych lasów i ciszy leśnej.
      Nawet wiosny, bo to nasza wiosna.
      Nawet szkoły z wesołymi dziećmi.

Rozpruli atom jak pancerną kasę,
      lecz nic prócz strachu nie znaleźli w kasie.
      O, gdyby mogli, gdyby mogli tym strachem
      uderzyć w domy i fabryki nasze.

W nasze okna i kwiaty w oknach.
      W nasze lasy i ciszę leśną.
      Nawet w wiosnę, bo to nasza wiosna.
      Nawet w szkoły z wesołymi dziećmi.

O, gdyby mogli - gdyby mogli... Wiemy.

Więc oczy mamy przenikliwe.
      Więc serca mamy niełamliwe.
      Więc czoła mamy nieustraszone.
      Więc ręce mamy niezwyciężone.
      • Gość: Bernard Re: Panu Bernardowi i Kłodawie1952 IP: *.namao.albertacom.com 04.02.12, 07:50
        Hey wieczorek,
        Bogu za kazde slowo jej tworczoci dziekujemy....
        Uczynila nas lepszymi i madrzejszymi ludzmi....
        Swiat piekno jej serca i umyslu uznal...
        A ciebie to mierzi!!!!!
        :(:(
        PS. Jestes zlym czlowiekiem
    • klodawa1952 Gintrowski śpiewa Herberta/Herbert 04.02.12, 07:36
      www.youtube.com/watch?v=cluvCj0nvpg
      Potęga smaku (Zbigniew Herbert)
      To wcale nie wymagało wielkiego charakteru
      nasza odmowa niezgoda i upór
      mieliśmy odrobinę koniecznej odwagi
      lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
      Tak smaku
      w którym są włókna duszy i chrząstki sumienia

Kto wie gdyby nas lepiej i piękniej kuszono
      słano kobiety różowe płaskie jak opłatek
      lub fantastyczne twory z obrazów Hieronima Boscha
      lecz piekło w tym czasie było jakie
      mokry dół zaułek morderców barak
      nazwany pałacem sprawiedliwości
      samogonny Mefisto w leninowskiej kurtce
      posyłał w teren wnuczęta Aurory
      chłopców o twarzach ziemniaczanych
      bardzo brzydkie dziewczyny o czerwonych rękach

Zaiste ich retoryka była aż nazbyt parciana
      (Marek Tulliusz obracał się w grobie)
      łańcuchy tautologii parę pojęć jak cepy
      dialektyka oprawców żadnej dyskryminacji w rozumowaniu
      składnia pozbawiona urody koniunktiwu

Tak więc estetyka może być pomocna w życiu
      nie należy zaniedbywać nauki o pięknie

Zanim zgłosimy akces trzeba pilnie badać
      kształt architektury rytm bębnów i piszczałek
      kolory oficjalne nikczemny rytuał pogrzebów

Nasze oczy i uszy odmówiły posłuchu
      książęta naszych zmysłów wybrały dumne wygnanie

To wcale nie wymagało wielkiego charakteru
      mieliśmy odrobinę niezbędnej odwagi
      lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
      Tak smaku
      który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
      choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
      głowa

• nadworny_psychoanalityk Re: Zmarła Wisława Szymborska 04.02.12, 11:15
      W 1966 r. Szymborska, podobnie jak wielu polskich artystów i naukowców, wystąpiła z PZPR po wyrzuceniu z partii Leszka Kołakowskiego, a w 1975 podpisała "List 59", w którym czołowi polscy intelektualiści protestowali przeciwko zapisowi w konstytucji, mówiącemu o kierowniczej roli PZPR i sojuszu z ZSRR.

Trochę wiedzy oraz przyzwoitości panowie. Od ciebie Juras nie wymagam nic patologia i podstawówka nie idą w parze z literacką wiedzą.
      • wiosnaludzikow Re: Zmarła Wisława Szymborska 04.02.12, 14:13
        nadworny_psychoanalityk napisał:

> W 1966 r. Szymborska, podobnie jak wielu polskich artystów i naukowców, wystąpi
        > ła z PZPR po wyrzuceniu z partii Leszka Kołakowskiego, a w 1975 podpisała "List
        > 59", w którym czołowi polscy intelektualiści protestowali przeciwko zapisowi w
        > konstytucji, mówiącemu o kierowniczej roli PZPR i sojuszu z ZSRR.
        >
        > Trochę wiedzy oraz przyzwoitości panowie. Od ciebie Juras nie wymagam nic patol
        > ogia i podstawówka nie idą w parze z literacką wiedzą.
        Niepotrzebnie sie denerwujesz? Swoim wpisem poszerzyles wiedze o sp Szymborskiej. Przeciez TVN tego nie poda :)
        • nadworny_psychoanalityk Re: Zmarła Wisława Szymborska 04.02.12, 15:16
          wiosnaludzikow napisał:

Niepotrzebnie sie denerwujesz?

Bardzo ciekawe spostrzeżenie wynikające z czego . No właśnie z czego ?
          • Gość: ... Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 19:30
            nadworny_psychoanalityk napisał:

> wiosnaludzikow napisał:
            >
            > Niepotrzebnie sie denerwujesz?
            >
            > Bardzo ciekawe spostrzeżenie wynikające z czego . No właśnie z czego ?
            Zrozumiec to mozesz tylko z pomoca psychoanalityka :) Sam nie dasz rady. To widac.
      • Gość: nigdy PZPR Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 16:36
        "wystąpiła z PZPR po wyrzuceniu z partii Leszka Kołakowskiego"

A dlaczego choćby nie 10 lat wcześniej, gdy władza ludowa strzelała do głodujących robotników Poznania?
        • Gość: sio Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 18:31
          Władza Ludowa usiłowała wtedy wytłumaczyć, że inaczej kapitał zachodni zatrzyma produkcje silników okrętowych, Stoczni itd, i cała załoga wraz z firmami kooperującymi pójdzie na dno.
          Poza tym przyjdą do Poznania kamienicznicy i sprawa się rypnie. Prace będzie miał tylko dudek co zrobi nawet na tym interesie doktorat. W tej sytuacji nawet Kołakowski z partii nie występował więc nie było za kim się ujmować.
        • Gość: .... Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.12, 06:04
          komunisci tak naprawde to mieli robotnikow w d...... bardziej przejmowali sie soba i wspoltowarzyszami.
          • Gość: sio Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.12, 11:25
            " komuniści tak naprawdę to mieli robotników w d..... bardziej przejmowali się sobą i współtowarzyszami."

Święta prawda Kolego! Święta prawda! Na nasze szczęście czasy się zmieniły i teraz jest inaczej!
        • Gość: paszoł won Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 05.02.12, 15:41
          To rzeczywiście ogromny akt "odwagi" Szymborskiej! Wystąpiła z PZPR, gdy inni towarzysze usunęli z niej jej ideowgo i narodowego pobratymca. A gdzie ona była, gdy komuniści wymordowali tysiące żołnierzy Armii Krajowej czy nawet bezbronną ludność cywilną (Obława Augustowska).
    • Gość: sss Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.aster.pl 05.02.12, 13:12
      I. Czy Wisława Szymborska swoim działaniem spowodowała czyjąś śmierć w
      czasach stalinowskich? Oszukała lub okradła kogoś? Przecież ten ustrój był
      dziełem nie tylko Stalina, ale również wszechwiedzącej i wyzwolonej Ameryki!!!
      Poetka co najwyżej łaskotała sekretarzy PZPR, jak zdecydowana większość
      społeczeństwa. A trzeba przyznać, że sekretarze PZPR żyli w przyjaznej
      symbiozie z funkcjonariuszami KK. Podobnie, jak w obecnych czasach.

II. Gdy umarł Stalin, kierownik szkoły nakazał, by wszyscy uczniowie przyszli na
      apel w uroczystych strojach, z czerwonymi krawatami. Jedna dziewczynka z I kl.
      przyszła bez krawata, bo ojciec zabronił. Kierownik szkoły wyszedł wściekły, po chwili
      przyniósł krawat i na oczach ok. 150 dzieci, zawiązał jej na szyi. Dziewczynka była
      najlepszą uczennicą w klasie, więc na zakończenie roku dostała nagrodę - książkę
      p.t. "SOSO". Gdy wróciła do domu, ojciec spojrzał na okazałe dzieło i bez słowa
      wrzucił je do pieca. Dziewczynka-dzisiaj stara kobieta unika czerwonych szalików,
      bo czuje sznur i ogień na szyi.

III. Cenię poezję Wisławy Szymborskiej i Jej skromność.
      Cześć Jej Pamięci [*].
      • Gość: login_t Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 05.02.12, 14:44
        Gość portalu: sss napisał(a):

> I. Czy Wisława Szymborska swoim działaniem spowodowała czyjąś śmierć w
        > czasach stalinowskich?

W 53 roku podpisała pismo wykopujące taboret spod nóg księży Kurii Krakowskiej skazanych na śmierć w sfingowanym procesie.

W ostatnich dniach toczył się w Krakowie proces grupy szpiegów amerykańskich powiązanych z krakowską Kurią Metropolitarną.

My zebrani w dniu 8 lutego 1953 r. członkowie krakowskiego Oddziału Związku Literatów Polskich wyrażamy bezwzględne potępienie dla zdrajców Ojczyzny, którzy wykorzystując swe duchowe stanowiska i wpływ na część młodzieży skupionej w KSM działali wrogo wobec narodu i państwa ludowego, uprawiali – za amerykańskie pieniądze – szpiegostwo i dywersję.

www.krajski.com.pl/szymbor.htm

Ale, z drugiej strony, Wieczorkowi do sztambucha kilka słów z ubeckiego raportu z lat 70-tych.

lustratorpolski.salon24.pl/387208,wislawa-szymborska-cenzura-i-agentura
        • Gość: lubekombat Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.12, 16:23
          A tym czasem, w Przedszkolu, jak zwykle, życie toczyło się leniwie. Dzieci wycinały z papieru gołąbki pokoju, sierpy i młoty, napisy "Pokój" itp,itp,itd...a potem naklejały to na szyby okien - koniecznie od ulicy!
          Z portretu zawieszonego na ścianie, ciepło spoglądał kolorowy Józef Stalin a w kotłowni palacz dokładał węgiel do pieca.
    • slawek_wieczorek Proszę, przeproście! 09.02.12, 00:20
      Bernardzie!
      e_werty!
      Sruwieczorkiem!
      Emsiziomal!
      danny_boy!
      Argentina!
      Hiro!
      Sru!

Przeproście Wisławę Szymborską! Obrzuciliście mnie stekiem wyzwisk tylko za to, że bez słowa komentarza zacytowałem jej utwory.
      Za swą współpracę ze stalinizmem, w przeciwieństwie do innego noblisty Czesława Miłosza, nigdy nie przeprosiła. W 1992 roku, podczas obalania Rządu Jana Olszewskiego, opowiedziała się przeciw lustracji i dekomunizacji. I swym poglądom do końca pozostała wierna, żądając świeckiego pochówku.
      To Wy, zarzucając mi przypomnienie jej utworów, nadaliście im znamiona wstydu i hańby. Naznaczyliście je czymś złym. Sama zainteresowana z pełną świadomością czerpała z nich podczas swej ziemskiej wędrówki profity, które nie były udziałem innych mieszkańców totalitarnego państwa. A Wy zaprzeczacie jej drodze życiowej i dorobkowi.
      Czy, stosując Waszą sofistykę, w polemice z rasistą dowodzilibyście, że Martin Luther King, legendarny przywódca czarnoskórej amerykańskiej mniejszości, wcale nie był Murzynem?!
      • Gość: Bernard Wieczorek, jestes czlowiekiem zlem przezartym!!! IP: *.namao.albertacom.com 09.02.12, 01:32
        Hey,
        Manipulujesz, klamiesz, szydzisz , drwisz i wysmiewasz sie z ludzi ktorzy wlasnie umarli...
        Ty , gnojku pisowski w imie Ojca i Syna i calej reszty decydujesz czy zmarla osoba bedzie wspomniana jako "bohater" czy jako "komunistyczna gnida"....
        Widzialem w zyciu wielu zlych ludzi...
        Ty jestes najgorszy!!!
        Ty jestes gnojem niegodnym ludzkiej skory!!!!!
        Obstawiles sie gorzowskimi pralatami i odwaznym sie czujesz....
        Oni cie motywuja..oni cie wspieraja...
        Jestes w tej samej kategorii co pedofile ktorych Kosciol chroni....
        I tak dlugo jak nie zobacze ze jakis pralat zamknie ci twoja grzeszna morde...Kosciol bede obwinial!!!!
        Ty jestes brudna szmata ktora oni uzywaja...
        :(:(:(:(:(:(
        PS. A wielkiej polskiej poetki nie mamy za co przepraszac... I ona wie o tym..
        • slawek_wieczorek Re: Wieczorek, jestes czlowiekiem zlem przezartym 09.02.12, 01:45
          Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Manipulujesz, klamiesz, szydzisz , drwisz i wysmiewasz sie z ludzi ktorzy wlasn
          > ie umarli...

Konkretny przykład?
          • Gość: nkac Re: Wieczorek, jestes czlowiekiem zlem przezartym IP: 176.31.202.* 09.02.12, 07:15
            A co się Benek spodziewać po Wieczorku synalku komunistycznej aktywistki.Szydzenie i drwiny wyssał z mlekiem matki.
          • Gość: Bernard Re: Wieczorek, jestes czlowiekiem zlem przezartym IP: *.namao.albertacom.com 09.02.12, 07:30
            Hey Wieczorek,
            I o to wlasnie chodzi gnido pisowska!!!
            Ty myslisz ze swoja moralna zgnilizne potrafisz zakumuflowac...w smierdzace szmaty pseudo religijnosci i pseudo patriotyzmu!!!!
            Ze nikt nie zauwazy...Ze nikt nie zrozumie!!!
            Wydaje ci sie ze jestes wyrafinowany w klamstwie jak twoj rydzyk czy jarek....
            Ze nikt twoich prawdziwych intencji nie dostrzega....
            Ty mozesz udawac co chcesz i kogo chcesz....
            Ja udawac nie musze!!!!
            Ja cie widze jakim jestes...
            Jestes zlym czlowiekiem Wieczorek...
            Bardzo zlym...!!!!
            :(:(:(:(
      • Gość: hiro Re: Proszę, przeproście! IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.12, 08:09
        Odpowiadasz na:
        slawek_wieczorek napisał:

> Bernardzie!
        > e_werty!
        > Sruwieczorkiem!
        > Emsiziomal!
        > danny_boy!
        > Argentina!
        > Hiro!
        > Sru!
        a już ku... myślałem ,że i mnie zaczepiasz,
        pozdro hiro
      • e_werty Re: Proszę, przeproście! 09.02.12, 09:30
        I tu nie chodzi o to co i kiedy napisala!

... chodziło o ciebie - wlazłeś z osranymi buciorami do Jej trumny!
        • Gość: login_t Re: Proszę, przeproście! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.12, 09:42
          e_werty napisał:

> ... chodziło o ciebie - wlazłeś z osranymi buciorami do Jej trumny![/b]
          Zdumiewasz mnie, Werty.
          Ty, stary cynik i stoik, doznajesz uniesień moralnych i etycznych, w dodatku po tym jak w Polsce regularnie używano sobie na trumnie Kaczyńskiego?

I to w związku z tym, że ktoś zacytował wiersze Szymborskiej?

Drobnomieszczaństwo, kołtuneria i obłuda.
          Wstydził byś się.
          • e_werty Re: Proszę, przeproście! 09.02.12, 09:51
            Buty sie wyciera...

... choćby z szacunku do pracy.
          • e_werty Re: Proszę, przeproście! 09.02.12, 11:02
            używano sobie na trumnie Kaczyńskiego?

... porównanie takie sobie.
            Kaczyński - pominąwszy wypadek lotniczy w ktorym zginął - w mojej pamieci zapisal sie jak ktoś bez dystansu do siebie i do swojej wiekopomnej roli jaką przyszlo mu pełnić! Obrażajacego się na dowcipy o sobie w mediach...
            Szymborska odwrotnie miala dystans do siebie i swojej roli w swiatowej kulturze. Porownac sie nijak nie da - Szymborska bedą cytowac - a o Kaczyńskim bedzie wzmianka w encyklopedii (Wikipedii?)
            • Gość: hiro Re: Proszę, przeproście! IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.12, 11:14
              drwiłem sobie z tego nobla niedawno, drwię i dzisiaj co to jest ten nobel....?
              dostał go obama....;-)
            • Gość: login_t Re: Proszę, przeproście! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.12, 11:16
              e_werty napisał:

> ... porównanie takie sobie.
              Żadne porównanie.
              Jeśli uważasz, że na jednego mozna sr... a o drugim tylko peany, to współczuję.
              Oburzasz się na Wieczorka, czy na Szymborską za jej wiersze?
              To Wieczorek napisał te wiersze?
              • e_werty Re: Proszę, przeproście! 09.02.12, 11:28
                To Wieczorek napisał te wiersze?

... pewnie tak. Szymborska go tylko cytowala...

Wisi mi - no i smieszy "walka o to kto na cokół kto pod most"!

Zeby jeszcze z tego był kawałek schabowego!
                Oczywiście dla mnie - nie dla Wieczorka!
              • Gość: Juras Re: Proszę, przeproście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 13:11
                No właśnie! Jacy czerwoni są zakłamani. Szymborska napisała te wiersze, a opluwają za nie Sławka. Pomylenie z poplątaniem.
                • e_werty Re: Proszę, przeproście! 09.02.12, 13:40
                  Czy szczury maja prawo cytowac wiersze które zjadły?

... może cos wlasnego napiszą... i wówczas poddadza sie ocenie.
                  • Gość: koleżka Re: Proszę, przeproście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.12, 21:44
                    Czytelnikom postów niejakiego sławka wieczorka - wielkiego wojownika z komuną, należy się wyjaśnienie, że w stanie wojennym, tak ważnym dla wspomnień o walce, sławek wieczorek miał zaledwie 8 ( osiem) lat i chodził do II klasy Szkoły Podstawowej.
                    • Gość: hiro Re: Proszę, przeproście! IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.12, 21:53
                      piszesz nieprawdę! sławek wtedy walczył z komunizmem!on tylko tak niepozornie wyglądał!
      • Gość: obywatel Re: Proszę, przeproście! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.12, 16:15
        "Czy, stosując Waszą sofistykę, w polemice z rasistą dowodzilibyście, że Martin Luther King, legendarny przywódca czarnoskórej amerykańskiej mniejszości, wcale nie był Murzynem?!"

GENIALNE!!!
      • danny_boy Re: Proszę, przeproście! 10.02.12, 01:09
        > Przeproście Wisławę Szymborską! Obrzuciliście mnie stekiem wyzwisk tylko za to, że bez
        > słowa komentarza zacytowałem jej utwory.
        Ależ dlaczego mamy cię przepraszać? Jesteś współczesnym UB-ekiem i tyle. Nie chodzi kogo gnoisz, tylko w jakiej formie.
        • slawek_wieczorek Re: Proszę, przeproście! 10.02.12, 01:16
          danny_boy napisał:

> > Przeproście Wisławę Szymborską! Obrzuciliście mnie stekiem wyzwisk tylko
          > za to, że bez
          > > słowa komentarza zacytowałem jej utwory.
          > Ależ dlaczego mamy cię przepraszać? Jesteś współczesnym UB-ekiem i tyle. Nie ch
          > odzi kogo gnoisz, tylko w jakiej formie.

Wyraźnie napisałem, że nie mnie, tylko Wisławę Szymborską.
          Czy cytowanie czyichś wierszy to gnojenie? Może więc zakaże Pan publikować "Treny" Jana Kochanowskiego?
          • Gość: Juras Re: Proszę, przeproście! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 10:30
            Tacy czerwoni zaraz po Trenach wywnioskowaliby, że Kochanowski musiał być pedofilem, a publikowanie jego wierszy to obraza i należy ich zakazać. Tak jak czerwoni oburzyli się za przytoczenie wierszy Szymborskiej.
            • Gość: czerwony Re: Proszę, przeproście! IP: *.gorzow.mm.pl 10.02.12, 14:22
              Co Juras mój kumplu my czerwoni potrafimy się maskować hej
    • Gość: [*] Pożegnanie Wisławy Szymborskiej IP: *.gorzow.mm.pl 09.02.12, 21:01
      W samo południe na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie odbył się pogrzeb Wisławy Szymborskiej, wybitnej polskiej poetki, laureatki Nagrody Nobla. Urna z prochami Szymborskiej spoczęła w grobowcu rodzinnym. Zgodnie z jej wolą ceremonia miała świecki charakter.

Tuż po hejnale trębacz zagrał z Wieży Mariackiej "Nic dwa razy się nie zdarza" utwór do wiersza Wisławy Szymborskiej, który miała w swoim repertuarze Kora i Maanam, a wcześniej Łucja Prus.
    • slawek_wieczorek Tacy sami! 10.02.12, 21:53
      Czy ktokolwiek, z rzucających się tu na mnie z agresją, zna chociaż twórczość poetki? Ba, wie, tak jak Pani Wicemarszałek, kto zacz?

(...)

"Kiedy zmarła wybitna poetka Wisława Szymborska, nie wszyscy potrafili stanąć na wysokości zadania i oddać hołd polskiej noblistce. Gigantyczną wpadkę zaliczyła wicemarszałek Sejmu Wanda Nowicka, która pomyliła Wisławę Szymborską z...Wisłocką."

(...)

""Coraz mniej wielkich ludzi - najpierw Havel, teraz Wisłocka" - tak skomentowała posłanka Ruchu Palikota śmierć Wisławy Szymborskiej."

(...)

"Kto jak kto, ale wicemarszałek Sejmu powinna znać imię i nazwisko wybitnej polskiej poetki. Powinna też wiedzieć, że Michalina Wisłocka zmarła blisko siedem lat temu. Jej poradnik "Sztuka kochania" wydany w 1976 roku, okazał się być w tamtych czasach hitem i spowodował, że seks nie był już tematem tabu."

www.mowimyjak.pl/styl-zycia/z-przymruzeniem-oka/wpadka-wicemarszaek-sejmu-wandy-nowickiej-po-smierci-wisawy-szymborskiej-na-czym-polegaa,112_37491.html
      • Gość: fan Re: Tacy sami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 10:57
        Milczenie wskazuje, że jednak nikt z tych forumowiczów nie zna twórczości noblistki.
        • Gość: koleżka Re: Tacy sami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 11:08
          Milczenie wskazuje, że nikt nie ma ochoty na dyskusje z bezrobotnym szczawiem spod gorzowskiej wioski kreującym się na wojownika o wolność choć stan wojenny oglądał jako ośmiolatek.
          • Gość: fan Re: Tacy sami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 11:12
            Swoją odpowiedzią zaprzeczasz temu co sam napisałeś.
    • slawek_wieczorek Ach ci podli amerykańscy imperialiści! 12.02.12, 22:24
      Wreszcie przełamałem tabu. Komentarz zawarłem w tytule!

"Z Korei

Wykłuto chłopcu oczy. Wykłuto oczy.
      Bo te oczy były gniewne i skośne.
      - Niech mu będzie we dnie jak w nocy -
      sam pułkownik śmiał się najgłośniej,
      sam oprawcy dolara w garść włożył,
      potem włosy odgarnął od czoła,
      żeby widzieć, jak chłopiec odchodził
      rozglądając się rękami dokoła

W maju w czterdziestym piątym
      nazbyt wcześnie pożegnałam nienawiść
      umieszczając ją pośród pamiątek
      czasu grozy, gwałtu, niesławy.
      Dzisiaj znowu się do niej sposobię.
      Jest i będzie mi jej żar potrzebny.
      A zawdzięczam ją również i tobie -
      pułkowniku, wesołku haniebny."

Wisława Szymborska
      • Gość: hiro nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.12, 22:37
        karamazow..................
        • slawek_wieczorek Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia 12.02.12, 22:39
          Nie polecam zerosiódemek. Po cóż biegać po stacjach benzynowych.
          • Gość: hiro Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.12, 22:53
            "Strzeż się wariatów. Ci są mili,
            Póki w zakładach ich więzili,
            Albo trzymali w zwykłej stajni.
            Są dziś wariaci m i a r o d a j n i.
            I każdy macha swą pałeczką
            I patrzy z góry, moje dziecko.
            Zaiste, wariat na swobodzie
            Największą klęską jest w przyrodzie."
          • Gość: hiro Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.12, 23:00
            mnie wódę w nocy dowożą kierowcy taxi;-))))))))))))))))))))))))))))
            a ja nie jestem mucha żeby biegać;-)
            • slawek_wieczorek Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia 12.02.12, 23:05
              Gość portalu: hiro napisał(a):

> mnie wódę w nocy dowożą kierowcy taxi;-))))))))))))))))))))))))))))

A ja preferuję picie niskobudżetowe.
              • Gość: gość Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia IP: *.gorzow.mm.pl 13.02.12, 08:15
                slawek_wieczorek napisał:

> A ja preferuję picie niskobudżetowe.

Czyli albo na krzywy ryj, albo denaturat. Jedno i drugie pasuje do bezrobotnego
                • Gość: arg Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia IP: 200.32.70.* 13.02.12, 09:04
                  Gość portalu: gość napisał(a):

> slawek_wieczorek napisał:
                  >
                  > > A ja preferuję picie niskobudżetowe.
                  >
                  > Czyli albo na krzywy ryj, albo denaturat. Jedno i drugie pasuje do bezrobotnego

Raczej to pierwsze :)
            • Gość: login_t Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 12.02.12, 23:06
              Móha biega po ścianie a nie po wódkę.
              • Gość: hiro Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.12, 23:10
                > Móha biega po ścianie a nie po wódkę.
                do czasu łapki..........................................................................................................
              • slawek_wieczorek Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia 12.02.12, 23:22
                Gość portalu: login_t napisał(a):

> Móha biega po ścianie

Czy to jakaś drogowzkawczyni mej ideowości? - Wszak powiadają, iż na prawo ode mnie jest już tylko ściana.
                • Gość: hiro Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.12, 23:47
                  czyli jak powiadają wszaki: nie masz już wyboru!:-)))))))))))))))))))))
                  • slawek_wieczorek Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia 13.02.12, 00:07

> czyli jak powiadają wszaki: nie masz już wyboru!:-)))))))))))))))))))))

Ani Wyborowej. Piję wszak Finlandię.
                    • Gość: hiro Re: nad litrem z osowiałą twarzą zasiedli bracia IP: *.gorzow.mm.pl 13.02.12, 00:14
                      to pij ! tylko pamiętaj:nie samym chlebem człowiek żyje ale i słowem które go otacza...........
                      podpadłeś mnie dzisiaj!
          • Gość: hiro od szymborskiej i miłosza przeszliśmy do wódy IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.12, 23:13
            to jest pewien progres! forum normalnieje!
            jebać barbi aż się zgarbi!
            • slawek_wieczorek Re: od szymborskiej i miłosza przeszliśmy do wódy 12.02.12, 23:24
              Oby nie do papierosów!
            • Gość: login_t Re: od szymborskiej i miłosza przeszliśmy do wódy IP: *.dynamic.t-mont.net.pl 12.02.12, 23:26

> jebać barbi aż się zgarbi!

Elementy poezji na wątku Noblistki?
              • slawek_wieczorek Re: od szymborskiej i miłosza przeszliśmy do wódy 12.02.12, 23:31
                Gość portalu: login_t napisał(a):

> Elementy

Ele! Mendy...

Skrzyżowanie dyżurnego forumowego antysyjonisty z roznosicielami chorób wenerycznych?!
                • Gość: hiro Re: od szymborskiej i miłosza przeszliśmy do wódy IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.12, 23:45
                  nie pisz o sobie odpowiadaj lub nie na posty!;-))))))))))))
              • Gość: hiro Re: od szymborskiej i miłosza przeszliśmy do wódy IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.12, 23:40
                Elementy poezji na wątku Noblistki?

jaki sławek taki wieczorek;-))))))))))
                poezję noblistów ponoć znacie nieuki;-)))
                • slawek_wieczorek Re: od szymborskiej i miłosza przeszliśmy do wódy 12.02.12, 23:47

> poezję noblistów ponoć znacie nieuki;-)))

Bywają problemy. Zacytowałem tylko utwory i zostałem wyzwany.
                  • Gość: hiro Re: od szymborskiej i miłosza przeszliśmy do wódy IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.12, 23:48
                    a ja zacytowałem miłosza i to samo z twojej strony..................................
                    • Gość: hiro nie męcz się bo widzę,że....... IP: *.gorzow.mm.pl 12.02.12, 23:57
                      basiaacappella.wordpress.com/traktat-moralny/
          • Gość: hiro no dobra szymborska nie miłosz nieznany może IP: *.gorzow.mm.pl 13.02.12, 11:26
            może pogadamy o skłodowskiej?
            • Gość: znawca Re: no dobra szymborska nie miłosz nieznany może IP: *.gorzow.mm.pl 13.02.12, 12:57
              Skłodowska była kobietą , Kopernik też.
    • Gość: nkac Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: 176.31.202.* 16.02.12, 22:40
      No i proszę jak to jeden gnojek z drugim potrafi z szanowanej na całym swiecie noblistki zrobić sobie spluwaczkę.
      • slawek_wieczorek Re: Zmarła Wisława Szymborska 16.02.12, 23:25
        Gość portalu: nkac napisał(a):

> No i proszę jak to jeden gnojek z drugim potrafi z szanowanej na całym swiecie
        > noblistki zrobić sobie spluwaczkę.

A którzy to?!
      • Gość: Bernard Re: Zmarła Wisława Szymborska IP: *.namao.albertacom.com 16.02.12, 23:31
        Hey nkac,
        Nic to.....
        Naprawde nic to...
        :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka