e_werty 24.11.12, 16:18 Dzięki mojemu doświadczeniu chcę tchnąć nowe życie w ten obiekt i zająć się nim kompleksowo - mówi ... pewnie wyprawiał tam swoje wesele? "Kompleksowe śluby"? - w pakiecie z rozwodem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmmmmm000 Szanowny TJ... 24.11.12, 17:00 Zajmij ty się problemami miasta i nie wpieprzaj w kompetencje tradycyjnie już niezależnych (także w PRL) uczelni wyższych. Tak będą mieli jak będą dbali. A prezydent miasta powinien się nie przystaniami zajmować ale np. porządkiem w mieście albo komunikacją publiczną. Patrząc na ich stan w zapewniania o "poradzeniu sobie) z tym obiektem jakoś nie brzmią przekonująco... Dość jest innych problemów, żeby jeszcze brać sobie na głowę kolejny obiekt. Przypominam, bo pewnie wywietrzało z głowy. Są do wyremontowania budynki poszpitalne na Warszawskiej. W przyszłorocznym budżecie nie przeznaczono na nie zdaje się nawet jednej złotówki! Czyżby temat już umarł? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Szanowny TJ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.12, 19:27 @mmmmmm000: właśnie brak właściwej kontroli nad uczelniami prowadzi do takich paranoi jak AWF Gorzów i ich ostatni remont. Tutaj TJ ma uzasadnione roszczenie, bo to miasto (czytaj tutejsi podatnicy) częściowo sponsorowali rozbudowę obiektu, który miał służyć utrwalaniu tradycji miejskich we wioślarstwie i kajakarstwie. Tak nie dzieje się obecnie, a w zamian za to obiekt jest wykorzystywany jedynie w celach komercyjnych. Pytanie co powiedzą na ten temat organa kontrolne i służby śledcze. ps. Uczelnie państwowe są finansowane przez podatnika i powinny być pod jego kontrolą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmmm000 Re: Szanowny TJ... IP: *.net.pbthawe.eu 24.11.12, 20:13 Nie wiem czy kiedykolwiek studiowałeś. Ale uczelnie mają swoje senaty, rady uczelniane i są samorządne W CAŁYM CYWILIZOWANYM ŚWIECIE! Wara komukolwiek, by się tam wtrącać. Jak popełniają błędy - sami za nie odpowiadają. Jak popełniają przestępstwa, to są od tego prokuratury, ale NIE PREZYDENCI MIAST!!! Jeśli miasto cokolwiek sponsoruje, to zależnie od umowy ma prawo np. do wglądu na co konkretnie ta kasa poszła. Ale nic więcej. Jak będzie źle wykorzystana, to po prostu następnym razem nie da i tyle. Natomiast kontrola nad taką dotacją jest dokładnie taka sama jak nad wysłanym przez ciebie SMS-em (np.) "pomagam" czy jakimś podobnym. Jak dajesz to dajesz, ale wpływu na to co, się z tą kasą stanie nie masz żadnego. Czy ktoś sobie wyobraża np. zabranie Kościołowi jakiegoś budynku kościelnego? Np. tylko dlatego, że stoi niewykorzystany a parafianie raz z burmistrzem czy prezydentem miasta dorzucili się do jego gruntownej renowacji? Co innego, gdyby to była jakaś organizacja społeczna, stowarzyszenie itp, które by źle wykorzystało jakąś konkretną dotację celową. Czyli np. OSP, która zamiast zakupić sobie wóz strażacki wydałaby kasę na potańcówkę... Wówczas żądanie zwrotu byłoby jak najbardziej uzasadnione. Poza tym powtarzam - nie wierzę, że TJ by sobie z tym budynkiem poradził, bo np. z budynkami na Warszawskiej sobie jak dotąd nie radzi... Ewidentnie chodzi po prostu o przejęcie istniejącego obiektu i wykorzystanie go na własne cele. Kolejne pytanie - za jakie pieniądze? Kolejne obciążenie dla budżetu miasta, bo TJ ma kolejny kaprys? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga29 Re: Szanowny TJ... IP: *.klodawa.infineo.pl 24.11.12, 20:15 Dkaczego złotówki zarobione "na weselu" są gorsze od złotówek zarobionych przez miasto np. za kiosk w budynku urzędu miasta ??? Dlaczego nikogo nie bulwersują kwiaciarnie w szpitalach (to akurat widziałam w Polsce), albo w szkołach prywatne automaty z batonikami ? Władzom AWF należy się pochwała za znajdowanie chętnych na organizacje komercyjnych imprez na rynku, gdzie wcale nie jest łatwo zaistnieć. Miejsc na organizację wesel w Gorzowie są dziesiątki, a tak chociaż zarobią na wodę albo prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Szanowny TJ... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.11.12, 21:49 Po co przystań? Bo po zużlu byłaby blisko meta, gdzie i pochlać można i kolejne cygaro w zadufanym gronie.... Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: Szanowny TJ... 25.11.12, 12:46 mmmmmm000 napisał: > Są do wyremontowania budynki poszpitalne na Warszawskiej. W przyszłorocznym budżecie nie > przeznaczono na nie zdaje się nawet jednej złotówki! Zdaje się, że jednak 200000 złotówek, słabo się interesujesz miastem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmmm000 Re: Szanowny TJ... IP: *.net.pbthawe.eu 25.11.12, 14:08 Słabo się interesuję miastem? Skoro tak twierdzisz... Napisałem "zdaje się", bo przyznaję, nie przeglądałem szczegółowo projektu budżetu. Niewielkie kwoty po prostu pomijałem... 200 000 to i tak tyle co nic... Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: Szanowny TJ... 26.11.12, 01:57 >Skoro tak twierdzisz... A :) widział na końcu? Te 200000 to zdaję się na dokumentację . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiro jak tadeo taki mądry to niech wynajmie to wszystko IP: *.gorzow.mm.pl 24.11.12, 22:10 ...co jest pod tym elementem tarczy antyrakietowej na zawrciu:-))))))) wesela jak wesela...dobrze,że agencji towarzyskiej nie wydzierżawili pomieszczeń przystani:-)))) ale byłoby śmiesznie....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: jak tadeo taki mądry to niech wynajmie to wsz IP: *.gorzow.mm.pl 24.11.12, 22:26 Dlaczego w takim razie po stadionie żużlowym ganiają kłusaki że ledwie na wirażu wyrabiają , stadion też miejski to chyba jakąś kasę z tego geszeftu Tadeo bierze i nie słychać że to skandal !!!. Ale to hipokryta !!! Odpowiedz Link Zgłoś
gorzowianin-on Re: Wesela na przystani wioślarskiej? Jędrzejczak 25.11.12, 09:29 Bo uczelnie w mieście to trzeba dotować panie Jędrzejczak. Zastanawia mnie jak to jest możliwe że w naszym mieście jest kasa na bzdety typu sylwestry, Grand Prix itp. a ni ma kasy na wspomożene uczelni? Porównajmy władze Gorzowa i Zielonej Góry. ZG co roku dotuje Uniwersytet pieniędzmi z miejskiego budżetu. Gorzów prawie że wcale. W przyszłym roku ZG wyda na UZ przeszło 30 milionów. Ile wyda Gorzów na PWSZ, WSB czy tgeż AW? Nic. I tu jest pies pogrzebany! Gorzów nigdy nie będzie prężnym ośrodkiem akademickim bo poprostu lobrał sobie inne "priorytety"! Odpowiedz Link Zgłoś
blic fatum nad akademią 25.11.12, 11:33 Los nie chce żeby w Gorzowie kiedykolwiek powstała akademia. Jak już miasto w końcu dołoży, którejś uczelni konkretny pieniądz, to kończy się to żenująco. Miasto znowu nabierze uprzedzeń na kolejne lata. Do tego jeszcze bezlistosne dane demograficzne, z których wynika, że spadek liczby absolwentów szkół średnich zatrzyma się dopiero za 10 lat (!), a i tak przynajmniej przez jeszcze kolejną dekadę nie wróci choćby do obecnego poziomu, jeśli kiedykolwiek wróci. O jakimkolwiek rozroście uczelni wszerz można zatem zapomnieć. Można w najlepszym wypadku rozwijać je wgłąb - wchodząc w konkretne specjalizacje. Może nawet to byłby jakiś sposób na dojście do "akademickiego" celu. Nie chciałbym jednak być na miejscu tych rektorów, którzy będą informować swoich pracowników o tym, że ich kierunek nie będzie jednym z tych pogłębianych i mają sobie już zacząć szukać innej pracy. Nie wierzę też żeby taki rektor znalazł sie w Gorzowie. Na razie mamy ciągle to samo XX-wieczne myślenie o szkolnictwie wyższym. Ba, musimy wręcz cieszyć się, że nie jest XIX-wieczne, bo takie mają się w kraju całkiem dobrze. Aha, sugerowanie, że lepiej oddać uczelnie w zamiejscowe oddziały pobliskich uniwersytetów, to najszybszy sposób na likwidacje jakichkolwiek perspektyw. Demografia stawia pod ścianą wszystkich, łącznie z najwyższą ligą polską. Prędziej UAM zlikwiduje zamiejscową filię niż swoje studia zaoczne. I będzie to logiczne pod każdym względem - finansowym, organizacyjnym czy marketingowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: fatum nad akademią IP: *.gorzow.mm.pl 25.11.12, 13:11 W Gorzowie jest jedyny nieomylny REKTOR , a mianowicie prezydent tej mieściny który słowo Uniwersytet zna tylko z prasy !!!. Takiego REKTORA sobie gorzowianie sami wybierają od lat bo Tadeo sponsorował żużel a młodzi gorzowianie uciekają na uczelnie do innych miast a także i młodzi sportowcy opuszczają to dziwne miasto gdzie niema szans na dalsze kształcenie i rozwój !!!!. PS . Na Akademie to prezio chodzi ale tylko na 1 maja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmmm000 Re: fatum nad akademią IP: *.net.pbthawe.eu 25.11.12, 14:17 "sugerowanie, że lepiej oddać uczelnie w zamiejscowe oddziały pobliskich uniwersytetów, to najszybszy sposób na likwidacje jakichkolwiek perspektyw. Demografia stawia pod ścianą wszystkich, łącznie z najwyższą ligą polską. Prędziej UAM zlikwiduje zamiejscową filię niż swoje studia zaoczne. I będzie to logiczne pod każdym względem - finansowym, organizacyjnym czy marketingowym." Rozumiem, że pijesz do mnie. Idąc śladem twojego rozumowania już niedługo grozi nam likwidacja Viadriny, Gorzowskiego AWF i np. Kolegium Europejskiego w Gnieźnie... Czy ja na prawdę aż tak niezrozumiale piszę???? Mi ABSOLUTNIE NIE CHODZI o tworzenie filii wydziałów już istniejących czyli NIE CHODZI mi np. o tworzenie w Gorzowie np. filii wydziału historii, matematyki, chemii czy dziennikarstwa UAM. Chodzi mi o tworzenie KOLEJNYCH WYDZIAŁÓW, których tam do tej pory nie ma ni nie było. Czyli tak jak w przypadku Kalisza, gdzie znajduje się Wydział Pedagogiczno-Artystyczny KTÓREGO W POZNANIU NIE MA! To jest zupełnie inna bajka! To jest po prostu kolejna część uniwersytetu i to jest praktykowane na całym świecie! Mylisz WYDZIAŁY zamiejscowe z OŚRODKAMI zamiejscowymi!!! TO NIE TO SAMO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.net.albertacom.com 26.11.12, 04:33 Hey, :):):):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- xxx Re: Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.gorzow.mm.pl 26.11.12, 11:44 No Beniu - Odpowiedz Link Zgłoś