Dodaj do ulubionych

Bezpośrednio na cmentarz ze Staszica i Górczyna?

06.05.13, 17:19
A dlaczego one muszą jeździć z największych osiedli? Nie mogą odjeżdżać z centrum, gdzie dociera większość innych linii autobusowych? Byłoby zdecydowanie taniej. Nie można pojechać na cmentarz z przesiadką??
Obserwuj wątek
    • Gość: Bernard Kiedy nastepne podwyzki cen biletow? IP: *.net.albertacom.com 06.05.13, 17:57
      Hey,
      Z artykulu wynika, ze MZK zlikwidowal nierentowne linie w okresie finansowych klopotow...
      Skoro teraz rozwaza przywrocenie nierentownych linii, to znaczy ze sytuacja finansowa sie poprawila....
      I mozna zaczac pracowac nad jej pogorszeniem...
      To oczywiscie musi sie skonczyc nastepnymi podwyzkami cen biletow lub wzrostem podatkow....oraz likwidowaniem nierentownych linii....
      Ja rozumiem polityka SLD - on o pieniadzach myslec nie musi.. On musi myslec o wyborach...
      Mam nadzieje jednak ze magistrat I szczegolnie MZK dobrze sie zastanowia....
      Czasy kryzysu nie sa najlepszym okresem na "podlizywanie sie" wyborcom I rozdawaniem drogich prezentow...
      :):):)
      PS. Jedrzejczak to dobry I uczciwy Prezydent
    • tramp1-0 Bezpośrednio na cmentarz ze Staszica i Górczyna? 06.05.13, 18:37
      Z Górczyna nie najkrótszą linią bo będzie mało chętnych - proponuję zahaczyć o Dolinki przez Czereśniową. Niedawno Dolinki straciły bezpośredni dojazd do Tesco-Słowiańska - 126 teraz kończy bieg równolegle z 113. Byłbym za przedłużeniem 113 do Tesco-Słowiańska.
    • danny_boy Re: Bezpośrednio na cmentarz ze Staszica i Górczy 06.05.13, 21:27
      mmmmmm000 napisał:
      > Nie można pojechać na cmentarz z przesiadką??
      Dopóki nie będzie biletu czasowego, to nie można. Z jakiej okazji mam bulić za przejazd do centrum i potem ponownie? Tak samo, jak chcę pojechać z Górczyna czy Zawarcia na Słoneczne (chyba że w nocy, to wtedy jest jakiś pseudonocny do dowożenia pracowników MZK).
      • Gość: mmmmmm000 Re: Bezpośrednio na cmentarz ze Staszica i Górczy IP: *.net.pbthawe.eu 07.05.13, 00:43
        ...a nie właśnie!

Dlatego brak biletów czasowych po prostu KOSZTUJE! Bo autobusy puszcza się bez sensu pomiędzy maksymalną liczbą przystanków początkowych, a maksymalną liczbą przystanków końcowych. A i tak zawsze będzie więcej niezadowolonych niż zadowolonych. W takim systemie co jakiś czas znajdzie się ktoś, kto zaproponuje kolejne linie "skądś" "dokądś" i tak w nieskończoność. A ostateczny efekt jest taki, że autobusy jeżdżą stadami i na wielu odcinkach (tam gdzie się dublują) wożą powietrze.

"Dopieszczanie" tak jak w tym przypadku dużych osiedli powoduje, że gorzej rozwijają się mniejsze osiedla (oraz tereny, gdzie osiedla dopiero powstają lub mogłyby powstać), bo są komunikacyjnie mniej atrakcyjne.
        Komunikacja wbrew pozorom, też ma wpływ na rozwój miasta. Jeśli jest dobrze zorganizowana i funkcjonuje prawidłowo, to miasto się zdecydowanie lepiej rozwija. Nieprzypadkowo komunikacja miejska nazywana jest krwiobiegiem miasta. Jeśli w organizmie krwiobieg szwankuje, to cały organizm ma się źle...
        • Gość: mmmmmm000 errata IP: *.net.pbthawe.eu 07.05.13, 00:44
          "...a nie właśnie!"

miało być:

a no właśnie!

(znów ten pośpiech)
          • e_werty Re: errata 07.05.13, 10:39
            (znów ten pośpiech)

... na cmentarz czy z powrotem?
    • Gość: / A ja chcę na Słowiankę z centrum miasta :-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.13, 08:50
      :-(
      • Gość: jona Re: do mmmmmmmmmmmmmmmm IP: *.access.telenet.be 07.05.13, 10:15
        dlaczego ze Staszica? Bo stamtad sporo starszych schorowanych osob czesto odwiedza swoich bliskich na cmentarzu.Niestety dojazdy komplikuja im to,a na taxi nie zawsze ich stac, tym bardziej,ze niestety wielu taksowkarzy widzac starsze osoby oszukuje je.
        • Gość: / Re: do mmmmmmmmmmmmmmmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.13, 11:17
          Gość portalu: jona napisał(a):
          ze niestety wielu taksowkarzy widzac starsze osoby oszukuje je.

Jona w Gorzowie są korporacje taksówkarskie które dbają o swoje interesy i nie bawią się w oszukiwanie klientów bo na takiej wsi jak Gorzów informacja o nierzetelnej korporacji szybko się rozchodzi.
          • Gość: jona Re: do / IP: *.access.telenet.be 09.05.13, 10:35
            Jestes prezesem jednej z tych korporacji?Akurat tak sie zdarza,ze na poczatku roku codziennie jezdzilam ze Staszica taksowka na cmentarza i.... owszem byli tacy co wolali normalne podobne ceny,ale byla jedna firma ktora brala +50% na tej samej trasie (i tu nie mam na mysli week endow,ale normalny dzien).Kiedy panu z czarnej mazdy zwrocilam na to uwage to wrecz zacza na mnie krzyczec i byl wrecz niebezpieczny.Pisalam o tym na poczatku roku.Przypuszczam,ze od tego czasu nic nie zmienilo sie
        • Gość: mmmmmm000 Re: do mmmmmmmmmmmmmmmm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.13, 12:15
          ...i tylko tam mieszkają starsi ludzie?

Zdaje się, że masz problem ze zrozumieniem tego co napisałem!
          • Gość: jona Re: do mmmmmmmmmmmmmmmm IP: *.access.telenet.be 09.05.13, 10:36
            ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem....bo gdzie ja napisalam,ze tylko tam mieszkaja starsi ludzie?Chyba za duzo wypiles albo wzieles...
        • Gość: oluszek Re: do mmmmmmmmmmmmmmmm IP: *.gorzow.mm.pl 07.05.13, 12:24
          Jona ma rację co do jednej, bardzo ważnej rzeczy. Osiedle Staszica to teraz osiedle ludzi starszych. Młodzi , na ogół, powyprowadzali się na nowe osiedla lub powyjeżdżali a starsi pozostali. Ciężko 70-cio latkowi jechać z przesiadką, bo to już długa wyprawa i bardzo uciążliwa , a na taksówkę po prostu nie stać. Proponuję wprowadzić chociaż dwa kursy dziennie. A oszczędności poszukać w planowaniu odjazdów z pętli , kiedy trzy autobusy jadą za sobą. Co to za tłumaczenie, że w mieście się rozjeżdżają w swoje strony. Przez pół miasta jadą prawie puste, bo ten kto chce do centrum to wsiada do pierwszego. To wg mnie powoduje duże straty.
          • Gość: ._. Re: do mmmmmmmmmmmmmmmm IP: *.gorzow.mm.pl 07.05.13, 14:22
            > Ciężko 70-cio latkowi jechać z przesiadką, b
            > o to już długa wyprawa i bardzo uciążliwa , a na taksówkę po prostu nie stać.
            Co za bzdury wypisujesz.?To człowiek ,który niedługo ,dopiero co będzie kończył pracę zawodową.Nie pisz,że przez trzy lata tak zmarnuje mu się zdrowie,że problemem będzie przesiadka z autobusu do autobusu.
        • danny_boy Re: do mmmmmmmmmmmmmmmm 07.05.13, 20:00
          Gość portalu: jona napisał(a):
          > niestety wielu taksowkarzy widzac starsze osoby oszukuje je.
          Tak, wiemy jono, że raz zostałaś oszukana (założyłaś kiedyś osobny wątek o twojej krzywdzie, jak to utraciłaś miesięczne brukselskie dochody), ale nie wiedzieliśmy, że jesteś tak stara i schorowana.
          • Gość: JONA Re: do danny boy IP: *.access.telenet.be 09.05.13, 10:39
            ty jestes glupkiem....a co zazdroscisz moich dochodow? Rob egzaminy i tez przyjezdzaj tu do pracy....Trzeba byc idiota,zeby takie cos jak ty napisac?A moze mam byc instytucja charytatywna,ktora bedzie rozdawac kase cwanym glupim taksiarzom,ktorzy oszukuja?
            • Gość: login_t Re: do danny boy IP: *.noc.fibertech.net.pl 09.05.13, 10:51
              Właśnie. Jona zrobiła egzaminy i głupia nie jest.
              • Gość: login_t Re: do danny boy IP: *.noc.fibertech.net.pl 09.05.13, 11:04
                Jona, masz jakiś eurocertyfikat, że nie jesteś matołem?
                Może być po francusku, byle był oznakowany zgodnie z systemem wizualizacji Programu Kapitał Ludzki.
    • mmmmmm000 Jak to powinno wyglądać... 07.05.13, 13:44
      Wystarczy popatrzeć na schemat komunikacji autobusowej, żeby wnioski nasunęły się same.

Wystarczyłoby zorganizować trzy centra przesiadkowe. Nie zaraz DWORCE, bo to niepotrzebny wydatek, ale jakiś zadaszone perony. Jedno w okolicach Ronda Myśliborskiego, drugie gdzieś koło Ronda Piłsudskiego, a trzecie w okolicach Nova Park.
      Pomiędzy tymi centrami powinny jeździć dość często trzy podstawowe linie autobusowe. Natomiast z każdego z tych centr, powinny autobusy jeździć albo "gwiaździście" albo "w kółko" (w obu kierunkach) autobusy na okoliczne osiedla.
      Efekt będzie taki, że przez np. Most Dworcowy nie będzie przejeżdzało ... 12!!! jak do tej pory linii autobusowych. Linii, do których i tak mało kto wsiada, bo każdy czeka na swój numer, który zawiezie go możliwie najbliżej domu. Każda z tych 3 linii, zawiezie pasażera do najbliższego centrum przesiadkowego, gdzie złapie kolejny autobus na swoje osiedle. Linie na poszczególne osiedla czy waniejsze miejsca jak np. cmentarz będą mogły kursować z różną częstotliwością w zależności od potrzeb i liczby pasażerów. Niektóre może nawet co pół gdziny, inne co 10 minut.
      To jest koncepcja pomijająca kwestię tramwajów. Natomiast koncepcja włączająca tramwaje w krwiobieg komunikacyjny musiała by uwzględniać pętle tramwajowe. Wówczas nawet 2 linie autobusowe w centrum byłyby zbędne. Musiała by pozostać jedynie linia na Zawarcie.

Oczywiście warunkiem podstawowym jest wprowadzenie biletów czasowych oraz całego systemu różnych sieciówek.
      • mmmmmm000 Re: Jak to powinno wyglądać... 07.05.13, 13:46
        ech chyba wiosna mi się daje we znaki i mnie rozkojarza...

Chodzi oczywiście nie o Most Dworcowy, a o Staromiejski ;)

(poznańskie skojarzenia :) )
        • danny_boy Re: Jak to powinno wyglądać... 07.05.13, 20:09
          mmmmmm000 napisał:
          > ech chyba wiosna mi się daje we znaki i mnie rozkojarza...
          > Chodzi oczywiście nie o Most Dworcowy, a o Staromiejski ;)
          > (poznańskie skojarzenia :) )
          Nie przejmuj się, widziałem ten Dworcowy, ale też miałem na myśli Staromiejski. Ogólnie taki dworzec powinien być w okolicach łaźni - jest tam największy przerób, zwłaszcza w godzinach szczytu. Co do dworca przy Rondzie Górczyńskim, to aż się prosi, żeby zrobić dokładnie tak, jak to napisałeś. Jak widzę zjeżdżające prawie jednocześnie 124 i 126, które następnie razem jadą do centrum, a potem przez pół godziny nic, to szlag mnie trafia. Wtedy się zastanawiam, czy dyrekcja MZK nie ma udziałów w korporacjach taksówkarskich. Innego wytłumaczenia oprócz krótkowzroczności lub debilizmu nie widzę.
          • Gość: mmmmmm000 Re: Jak to powinno wyglądać... IP: *.net.pbthawe.eu 07.05.13, 22:03
            W tej chwili tam jest najwięcej ludzi, bo się tam zbiega sporo linii autobusowych. Gdyby one w ogóle nie wjeżdżały do centrum, to by tam nie było tłoku. W ogóle uważam, że najlepszym rozwiązaniem dla centrum byłoby wywalenie stamtąd ruchu. Torowiska powinny być zielone (obsiane trawą), a ulice wyłożone kostką brukową i oświetlone stylowymi lampami...
            Ten najbardziej wzmożony ruch powinien wyjść poza centrum. Nie ma kompletnie żadnych powodów, żadnego uzasadnienia, żeby w mieście z miejsca na miejsce (z osiedla na osiedle) koniecznie jeździć przez ścisłe centrum miasta! To jest chore i absurdalne przyzwyczajenie. Nic tylko przyzwyczajenie, bo na pewno nie konieczność!
          • blic Re: Jak to powinno wyglądać... 07.05.13, 22:56
            danny_boy napisał:

> Jak widzę zjeżdżające
            > prawie jednocześnie 124 i 126, które następnie razem jadą do centrum, a potem
            > przez pół godziny nic, to szlag mnie trafia.

Nihil novi. W Gorzowie autobusy zawsze były istotami stadnymi. W każdym zakątku miasta.
            • Gość: turbosprężarka Re: Jak to powinno wyglądać... IP: *.gorzow.mm.pl 08.05.13, 20:13
              Idą wybory? A może spadły obroty w kwiaciarni przy nowej bramie cmentarnej, prawem Kaduka mającej monopol dzięki koneksjom towarzyskim?
              • Gość: Bernard Nikt placic nie bedzie...Poza podatnikami... IP: 199.19.221.* 09.05.13, 05:54
                Hey,
                Z calym szacunkiem dla wszystkich starszych osob ktore na osiedlach mieszkaja I spedzac chca czas na miejskim cmentarzu...
                Rzecz w tym ze Gorzow, jak cala Polska I Europa zakopana jest w biedzie...
                Proponowane autobusy beda w wiekszosci uzywane przez osoby ktore z racji swojego wieku za przejazdy nie placa....
                Czy miasto stac na takie luksusy... Przynajmniej nie teraz gdy kazdy tnie wydatki by przetrwac...
                Polaczenia przeciez istnieja wiec nikt nie moze powiedziec ze jest od Zwirowej odciety...
                Radni miasta nie ponosza zadnej odpowiedzialnosci za zle decyzje...Zawsze wina bedzie zwalana na Prezydenta...
                Dlatego tak ochoczo glupoty wygaduja...
                :):):):)
                I to nie sa jaja
                • Gość: login_t Re: Nikt placic nie bedzie...Poza podatnikami... IP: *.noc.fibertech.net.pl 09.05.13, 09:01
                  Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Czy miasto stac na takie luksusy...

Touche, Benio.
                  Polski nie stać na emerytów w ogóle.
                  Jak już sobie pojechali na cmentarz, to niech tam zostaną.
                  Ulży to miastu (oszczędności pójdą na żużel), Państwu (na koncert Madonny), NFZ zaoszczędzi na opiece paliatywnej.

Beniu, jak już będziesz starym, niepotrzebnym emerytem - mam nadzieję, że sam pozwolisz zaoszczędzić swojemu krajowi.
                  • Gość: turbosprężarka Re: Nikt placic nie bedzie...Poza podatnikami... IP: *.gorzow.mm.pl 09.05.13, 09:51
                    Biorąc pod uwagę, że po nastu latach rządów TJ Gorzów to miasto emerytów i rencistów - pozbawianie Gorzowian dojazdu na cmentarz, to strzał w stopę... "wyborczą":)
                    Osoby przejawiające instynkt samozachowawczy opuszczają to miasto. Łatwiej spotkać znajomego ze szkoły w Poznaniu, Amsterdamie czy Hamburgu, niż na gorzowskiej ulicy...
                    • Gość: Bernard Re: Nikt placic nie bedzie...Poza podatnikami... IP: *.net.albertacom.com 10.05.13, 09:21
                      Hey turbo....
                      Nikt od Zwirowej odciety nie jest... Nikt nikomu nie kaze na pieszo chodzic...
                      Polaczenia autobusowe istnieja...
                      Tak jednak juz z wami PiSowcami jest ze udajecie ze macie serce a rozumu...nie macie...
                      Radni, jak zwykle beda wrzeszczec ze przynoszace straty linie trzeba otworzyc, a pozniej beda wrzeszczec ze "decyzjami Prezydenta" zrujnowano miejski budzet...
                      Stare chwyty...

A poza tym...
                      Prawie wszyscy w wieku emerytalnym I tak na PiS glosuja wiec zadnej wyborczej szkody nie bedzie...
                      I to sa jaja
                      :):):)
                      • Gość: turbosprężarka Re: Nikt placic nie bedzie...Poza podatnikami... IP: *.gorzow.mm.pl 11.05.13, 17:11
                        Bernardzie - z chęcią odwiedzę Cię, i mam nadzieję że już wkrótce, na Żwirowej:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka