marek_p
15.07.13, 12:30
Mam skrzynkę e-mail na wp.
Nie wiem jak u Was, ale oferty i reklamy KRD stają się niezwykle upierdliwe. Jeden z ich adresów już zablokowałem, a cierpliwość pomału mi się kończy, a bo ten drugi: info@krd.pl mógłby mi przysłać jakąś istotną informację, więc na razie nie blokuję.
Ta firma promowana przez Ministerstwo Finansów jako źródło wiedzy o wiarygodności finansowej Kowalskiego i jego firmy wydaje się działać ponad prawem.
Inne przychodzące do mnie oferty są nieśmiałe typu:
"Szanowna/y Pani/Panie,
W związku z wymogami ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. Nr 144 z 9 września 2002 r., poz. 1204), chciałbym uzyskać Pani/Pana zgodę na przesłanie atrakcyjnej oferty dot. stolarki okiennej, drzwiowej wraz z asortymentem osłonowym.
Jeśli wyraża Pan/Pani zgodę na przesłanie informacji o ofercie - uprzejmie proszę o e-mail zwrotny z wyrażeniem zgody, np w postaci słowa TAK w temacie wiadomości e-mail lub kliknąć na odnośnik: TAK
Jeżeli natomiast nie wyraża Pani/Pan zgody na przesłanie informacji proszę o e-mail zwrotny np w postaci słowa NIE w temacie wiadomości e-mail lub kliknąć na odnośnik: NIE".
KRD wali wprost:
"Zobacz, kto sprawdzał Twoją firmę w Krajowym Rejestrze Długów BIG SA!"
Dzisiaj dostałem 2 takie e-maile. Tydzień byłem off-line, ponad 10% korespondencji było z tej firmy). Nic nikomu nie zalegam, bynajmniej nic nie wiem, żebym komuś coś zalegał.
Ta sama firma wystawia Certyfikat Rzetelnej Firmy. Widzę czasem coś takiego o konkurencji więc zapytałem. Okazuje się, że przy okazji (kiedy powiedziałem, że opłaty miesięczne mnie nie interesują bez względu na ich atrakcyjną wysokość) byli gotowi wpisać do rejestru dłużników firmę, która mi nie zapłaciła za fakturę 11 lat temu, ale ja sam miałem bardzo poważne wątpliwości, bo w zasadzie nic nie było na piśmie, a zlecający, nie do końca zrealizowaną usługę, przedstawiciel firmy zwolnił się w trakcie adaptacji programu.
Właściwie, to wprowadzono zapisy prawne pozwalające ścigać autorów niechcianej korespondencji, ale jak to się ma do firm chwalących się wsparciem ministerstw IV lub III RP ?