wolfenstein3d
05.04.15, 13:32
dotyczące naszego kraju
i nie można nigdzie znaleźć rzetelnych informacji.
GUS oblicza PKB zamiast PNB
obliczając bezrobocie - nie koreluje tego z liczbą wyjazdów do pracy za granicę po otwarciu rynków pracy UE - głównie Wielkiej Brytanii i Niemiec.
Dane podaje nieaktualne,
wynagrodzenia podaje w medianie brutto
zamiast w modalnej netto
liczy pensję co 2 lata ale ostatnie obliczenia są z 2012 roku
pensja modalna w Polsce wynosiła wtedy 1591 zł netto.
Bezrobocie wynosi około 11% (w roku bazowym 2000 gdy było największe wynosiło 20%).
Nie jest to skorelowane z wyjazdami Polaków za granicę ani z modą trendem na studiowanie - przez co młodzi nie trafiają na rynek pracy, stażami zawodowymi finansowanymi przez państwo.
Ciężko te wszystkie dane znaleźć w internecie.
Chciałem porównać PNB Polski z Niemcami, Wielką Brytanią, Francją, Chinami, Rosją, Hiszpanią, Portugalią, Ukrainą, Białorusią, i państwami słowiańskimi.
porównać poziom płac modalnych
policzyć liczbę osób pracujących w stosunku do liczby osób w wieku produkcyjnym w tych krajach
żeby mieć jasny obraz gdzie stoi Polska na tle świata.
Zamiast tego mamy fałszywy obraz że PKB Polski wzrasta 3% PKB w czasach gdy w Europie szalał kryzys
co na podstawie tego można wywnioskować? NIC
PKB nie jest żadnym wyznacznikiem poziomu życia Polaków
podobnie jak nie jest nim średnia mediana pensja
ani wskaźnik procentowy bezrobocia o niczym nie mówi.
Pewnie jakbym siedział tydzień na internecie to znalazłbym i stworzył rzetelnie opracowanie.
Obrazujące gdzie jesteśmy - 25 gospodarka świata. Ale nikt mi nie płaci za siedzenie i liczenie. Od tego są instytucje państwa - urzędy pracy, gusy, ministerstwa, magistraty.
Niech do cholery robią co do nich należy! Bo mają za to płacone.
Ja jako obywatel chce mieć jasne i rzetelne informacje podane do publicznej wiadomości.