Dodaj do ulubionych

Niemy protest w obronie ryb

IP: *.dip.t-dialin.net 21.12.04, 13:29
To juz chyba idzie troche za daleko. ja wprawdzie tez nie jestem fanka miesa,
ale namawiac ludzi do zrezygnowania z tradycji i wyrzeczenia sie
najwazniejszej wlasciwie, wigilnej potrawy, to juz przesada. Fakt, ryby to
zywe stworzenia, ale mieso je sie przeciez i tak i tak. W innych krajach je
sie indyki itd. wiec my z naszym karpiem nie wypadamy tutaj jakos specjalnie
barbarzynsko. Nie popadajmy w przesade i zachowajmy przede wszystkim ansza
tradycje. Kapusta tez wlasciwie zyle i moze nawet czuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: troja Re: Niemy protest w obronie ryb IP: *.swk.vectranet.pl / 81.15.246.* 23.12.04, 07:18
      Jedzenie karpia nie jest tradycją. Zawsze wigilia była prawdziwie postną
      kolacją, bez odrobiny jakiegokolwiek mięsa. Jedzenie ryb wprowadzili dopiero
      tłuści mnisi i szlachta, jakies 100-150 lat temu. To samo zresztą dotyczy
      spozywania ryb podczas postu. Za kilka - kilkanaście lat ludzie juz zaczną
      twierdzić, że mięso jest tradycyjną potrawą wigilijna, bo kosciol katolicki
      poraz kolejny zmienia prawdy biblijne i prawdziwą tradycje, wlasnie poprzez
      zniesienie zakazu jedzenia miesa w wigilię.
      • Gość: Bernard Re: Niemy protest w obronie ryb IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 23.12.04, 08:24
        A kto stanie w obronie Pietruszki...Selera, Marchewki, Ziemniekow, ...
        No, kto???!!!
        Jedzenie to zbrpdnia...!!!
        Nie tylko w okresie Swiat...
        Jezusku, jacy oni durni... az boli...
        • Gość: giga Re: Niemy protest w obronie ryb IP: 193.109.212.* 23.12.04, 09:22
          Jak ktos nie widzi roznicy miedzy pietruszka a zwierzeciem to moze niech sie
          choc troszke zastanowi zanim bedzie chcial sie podzielic wspanialymi
          przemysleniami.
          • Gość: prezes Re: Niemy protest w obronie ryb IP: *.gorzow.mm.pl 23.12.04, 12:47
            Benek nie widzi różnicy między gębą a tyłkiem. ;))
          • Gość: Bernard Re: Niemy protest w obronie ryb IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 23.12.04, 19:57
            Hey Giga,
            Jaka roznica???
            To ze marchewka nie wrzeszczy kiedy ja skrobiesz, nie znaczy ze ja nie boli!!!!
            Pozdrawiam
    • Gość: giga Re: Niemy protest w obronie ryb IP: 193.109.212.* 23.12.04, 09:25
      Jak nie widzisz roznicy miedzy kapusta i ryba, to polecam jakakolwiek ksiazke z
      biologii :) Chyba znacznie mniejsza jest roznica miedzy ryba a czlowiekiem?
      Polecam teksty ze strony Empatii o rybach i tym, ze tez czuja bol i
      przerazenie ... a kapusta??? no coz. Pozdrawiam! :)
    • Gość: łapserdak Niemy protest w obronie komarów !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 11:59
      SOPR czyli Stowarzyszenie Obrony Praw Komarów wystosowało list do prezydenta
      miasta z prosbą o przestrzeganie praw tych żyjątek.
      Najwazniejsze postulaty to:
      - Legalizacja zwiazków komarzych tej samej płci,
      - Prawo komara do aborcji,
      - Możliwość przelotu komarów do wszystkich krajów UE bez paszportu,
      - Kara grzywny za zabicie komara.
      • Gość: bialy_oleander Re: Niemy protest w obronie komarów !!! IP: *.dip.t-dialin.net 23.12.04, 12:20
        Lapserdak, dobre :) Nie dajmy sie zwariowac! Ludzie od poczatku dziejow jedli
        mieso i to jest normalne, naturalny lancuch pokarmowy. I nikt nie ma prawa
        probowac w nas budzic jakis wyrzutow sumienia. Az zal tego sluchac
    • Gość: poinformowany Re: Niemy protest w obronie ryb IP: *.gorzow.mm.pl 23.12.04, 12:31
      Wczoraj widziałem żywego karpia zapakowanego w reklamówkę (bez wody) na taśmie
      przy kasie w Tesco.
      To jest barbarzyńska głupota, której można uniknąć. Nawet jeśli chce się karpia
      zjeść.
    • Gość: jp Re: Niemy protest w obronie ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:14
      od pierwszego stycznia 2005r.
      zakaz jedzenia jakiegokolwiek
      mięsa pod rygorem sankcji karnej !!!
      • Gość: Bernard Re: Niemy protest w obronie ryb IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 23.12.04, 20:05
        Hey jp,
        Tu chodzi o rowne prawa...
        Jesli ludzie jedza zwierzeta to uwazam, ze zwierzeta maja prawo jesc ludzi...
        Jaj rownosc to rownosc...
        Jako pozywienie dla zwierzat proponuje wyznaczyc co niektorych uczestnikow tego
        forum...
        Pozdrawiam
        • Gość: Stefan Re: Niemy protest w obronie ryb IP: *.gorzow.mm.pl 23.12.04, 20:16
          A ja tam z moim żywym karpiem poszedłem na piwo. Przy trzecim kufelku gościu
          usnął, i wiecej się nie obudził. Czyli wszystko odbyło się humanitarnie. No
          nie...
          • Gość: open Re: Niemy protest w obronie ryb IP: *.gorzow.mm.pl 23.12.04, 22:05
            Mój karp- już drugi- pływa . Jeden w parku drugi w przydomowym stawie .
            Jedzenie mniejszych braci szkodzi tow. katolicy
            • Gość: Bernard Re: Niemy protest w obronie ryb IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 24.12.04, 00:08
              Hey open,
              A ja mojemu karpiowi powiedzialem:
              " Panie Karp, Moja rodzinka i ja zapraszamy Pana na Wigilie.....
              A Pan Karp na to:
              " Dziekuje za zaproszenie.... Mam nadzieje ze moja wizyta bedzie dla was
              przyjamna..."
              A ja na to:
              " Panie Karp, moja malzonka postara sie na pewno by o Karpiu po Wigilii wszyscy
              mowili z uznaniem..."
              A Karp na to:
              "Bardzo sie ciesze"...
              A ja na to:
              " Wszyscy bedziemy sie cieszyc"...
              :)
    • Gość: radny Re: Niemy protest w obronie ryb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 17:05
      a ja wychodowałem sobie karpia
      w stawie 134kg.
      • Gość: Bernard Re: Niemy protest w obronie ryb IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 25.12.04, 00:58
        Hey radny,
        Nie wiem co ty tam chodujesz...
        Jednak 134 kg staw...nie wydaje sie az taki dorodny...
        :)
        Pozdrawiam
        • Gość: antyben Re: Niemy protest w obronie ryb IP: *.gorzow.mm.pl 25.12.04, 03:00
          Gość portalu: Bernard napisał(a):
          > Nie wiem co ty tam chodujesz...

Uważaj na błędy, gościu. Młodzież czyta.
          • Gość: Bernard Re: Niemy protest w obronie ryb IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 25.12.04, 03:45
            Hey antyben,
            Radny napisal:
            ..."a ja wychodowałem sobie karpia w stawie 134kg."...
            Moja odpowiedz:
            "Nie wiem co ty tam chodujesz...
            Jednak 134 kg staw...nie wydaje sie az taki dorodny..."
            Rozumiesz cwiercinteligencie forumowy???
            Pozdrawiam i rozumu zycze...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka