Dodaj do ulubionych

SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW

IP: *.gorzow.mm.pl 10.01.05, 22:08
Radni uchwalili że aż jedna trzecia budżetu zostanie przekazana dla
nauczycieli,którym ciągle mało i mało.Jest to grupa,która pracuje w roku
najmniej godzin,a najwięcej wymaga.oim i nie tylko moim zdaniem to skandal.
Obserwuj wątek
    • Gość: tramwajarz Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 10.01.05, 22:19
      a my to co gorsze jakie? my tez chcemy wiecej.
      zabrac piniądze z budowy mostu i dać nam.

no.
    • Gość: Ranger Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 10.01.05, 22:21
      Mam dla Ciebie rade: wybierz się na dyżur radnej/wiceorzewodniczącej
      Wojciechowskiej Grażyny i porozmawiaj z Nią na ten temat. Dowiesz się, że to
      wszystko mało. Mało! Mało! Że potrzeby / czytaj płace / gorzowskiej oświaty są
      dużo wyższe. Co tam inwestycje, potrzeby innych grup społecznych. Nauczyciele
      muszą dostać swoje!!!!I jeszcze więcej.
      Przyjemnej rozmowy.
      • Gość: kolejorz Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 10.01.05, 22:22
        na gó.. w tym miescie nowe drogi?kaske na budowe dac nam ,my tez chcemy.

jeno szybko ku...
        • Gość: ogół Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 10.01.05, 22:27
          a w ogóle to w pizdu zaorać to miasto,zasadzić las,
          a kase rozdać i spokój.

amen
      • Gość: radny Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 11.01.05, 12:48
        Gorzów jest jadnym z miast, które wydają najmniej na jednego ucznia.
        Nie dziwota, że potem na forum pojawiają się nieuki, a wyborcy głosują na
        złodziejaszka.
    • Gość: Gorzowianin Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.05, 22:31
      Tak mamy jak głosujemy. Kto to widział aby osoby z tzw. budżetówki wybierać do
      Rady Miasta czy też innego Sejmu - Senatu. Policzcie ilu radnych jest nauczycie-
      lami,lekarzami, rencistami po(mi)licji.
      Przecież te 4 miliony z Sądu dla nauczycieli to ewidentny handel za głosy SdPl
      przy uwaleniu protestu kupców.
      PS. Nie chcę nikogo pokazywać palcem,ale czy kłamię?
      • Gość: juzek Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 23:05
        ale chlapieta ozorami, ze wam sie tak chce.... ino nie rozumiem jak mozna gadac ze glupi budzet czy cus tam, ze nauczyciele duzo dostac maja, a kolejorze by chcieli.... przedstawta swoje propozycje, pryriorytety czy jak to tam sie mowi i potem krytykujta... no ni w zab nie rozumiem takiego chlapania
        ja tam sie nie znam na tym wiec przyjmuje jak jest
    • Gość: nauczyciel Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 11.01.05, 12:45
      Ucz sobie swoje dzieci sam, inżynierze. Miasto oszczędzi trochę pieniędzy.
      • Gość: też inzynier Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 19:51
        Ty nie bądź taki mądry.
        Ty wykonujesz zawód nauczyciela, bo tylko to potrafisz.
        Ja mógłbym robićto co Ty, ale potrafię też inne trudniejsze rzeczy, o których
        Ty nie masz pojęcia.
        Ja wychowam swoje dzieci, a Ty nigdy nie usiądziesz do zadań jakie ja mam.
        Taka różnica.
        I ja nie szczekam o pieniądze państwowe.
        NARA
    • Gość: pupil Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 13:11
      Rzeczywiście skandal. Nauczyciele obok kupców stanowią
      najwiekszą grupę tzw "krzykaczy", tak naprawde to szara
      eminencja we władzach.
      Ciągle im mało i mało. A w pracy nie jest tak źle, niech
      spróbują innej fuchy.
      - 2 miesiące wakacji,
      - Dzień nauczyciela - wolne,
      - kilka lub kilkanascie godzin pracy w tygodniu,
      - przerwy co 45 minut,
      - ferie zimowe,
      - ferie swiateczne,
      - normalny urlop.
      i jeszcze mają czelność rzucać focha. Rozleniwili sie i tyle.
      Pieniadze powinny iść na inwestycje, tworzenie nowych miejsc
      pracy a nie na ich pensje.
      Nie zagłusuje nigdy na nauczyciela w wyborach do Rady Miasta.
      • Gość: go Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:05
        glupis ... ile wy macie lat po 15 - he ?
      • Gość: MAXX Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.01.05, 08:43
        A może zostań nauczycielem ????????? w końcu jeżeli mają tak dobrze.....
      • Gość: nauczyciel Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 22:35
        Obecnie pracuję w szkole prywatnej, wcześniej pracujac w państwowej.Praca w
        budżetówce troszkę mnie zszokowała. Cała masa dni wolnych, 13 tki,i jeszcze
        płaca za dni wolne. Obecnie dostaję to co wypracuję. 80% nayczycieli w szkołach
        to stara kadra (niereformowalna) na czele której stoi pani Wojciechowska
        (nauczyciele to jej zaplecze do głosowania).
        • Gość: nauczyciel Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 17.01.05, 20:45
          Ja pracuję wszkole państwowej i nie wiem w jakiej szkole państwowej Ty
          pracowałaś , ale u nas nie narzekamy na nadmiar czasu lecz jego brak.Mamy
          często taką sytuację że rodzice swoje pociechy przenoszą ze szkół prywatnych do
          naszej publiczne szkoły.Jaki stąd wniosek - nie można generalizować,
      • Gość: Kio Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.05, 18:06
        Pupil nie jesteś konsekwentnyw swojej wypowiedzi.Narzekasz na nauczycieli i na
        kupców.Twierdzisz, że zamiast na nauczycieli pieniądze winny iść na
        min.tworzenie nowych miejsc pracy.A kto,jak nie kupcy i drobni przedsiębiorcy
        (bo przemysłu tu jak na lekarstwo) tworzą nowe miejsca pracy?Ich zatem trzeba
        wspierać.Tak jest na Zachodzie i na całym cywilizowanym świecie!!!Więc dlaczego
        twierdzisz, że kupcy to (po nauczycielach)najgorsze zło?...Nie mam nic
        przeciwko nauczycielom, ale fakt, że w mieście są takie niezdrowe opinie o
        ludziach zajmujących się własną działalnością gospodarczą to wynik sposobu
        traktowania ich przez magistrackich urzędników i przez radnych RM właśnie
        wśród, których co drugi to nauczyciel.Co ci ludzie wiedzą o gospodarce,
        ekonomii i biznesie skoro całe życie są na budżetowym garnuszku i żyją z
        podatków, wypracowanych przez przedsiębiorców.
    • Gość: Janusz Takie będą Rzeczypospolite jakiemłodzieży chowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 13:21
      To piękne stwierdzenie jest do dziś aktualne i nie jest realizowane.
      • Gość: prezes Re: Takie będą Rzeczypospolite jakiemłodzieży cho IP: *.gorzow.mm.pl 12.01.05, 00:04
        Gość portalu: Janusz napisał(a):

> To piękne stwierdzenie jest do dziś aktualne i nie jest realizowane.

Stwierdzenie jest realizowane.
        Niestety, jak widać w wielu powyższych wypowiedziach, z raczej nieciekawym
        efektem.
        Czegóż jednak można oczekiwać po mieście robotników?
      • Gość: Protazy EJ MAXX !!! IP: *.gorzow.mm.pl 13.01.05, 09:41
        Nauczycielom też nikt nie każe nimi być jak im tak ciężko.
        • Gość: Gerwazy Re: EJ MAXX !!! IP: *.gorzow.mm.pl 13.01.05, 18:04
          Pewnie, że nie każe. Dlatego lepsi nie zostają nauczycielami. Za taką pensję?
          Pfff... :))
      • Gość: swingpop Re: Takie będą Rzeczypospolite jakiemłodzieży cho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 21:58
        -państwowe złe:
        -prywatne złe:SZKOŁY
        -świeckie złe:
        -katolickie złe:
        Jacy są tam pasożyci,kto te wasze "'zdolne" pociechy uczy???.Mślę,że ci którzy
        piszą dzisiaj, pobierali naukiw szkołach korespondencyjnych.Jakie to szkoły????
    • Gość: Bernard Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 14.01.05, 01:56
      Hey J.K.
      Jak na kogos kto podaje sie jako "mgr.inz" jestes nieco do tylu.....
      Dobrze, ze za edukacje nie placiles....
      Nie bylo za co!!!!!
      Pacan jestes...
      Jak mozesz powiedziec, ze nauczyciele dotaja za duzo???!!!
      Moze Ty za malo ( nie sadze po tym co piszesz...) ale na pewno nauczyciele nie
      za duzo...
      Prosta zasada panie (Pani...) mgr.inz. ....nie zagladaj nigdy innym w portfel...
      patrz na swoj...
      Zarabiasz za malo? Pisz o tym...
      Nie pisz ze ktos zarabia za duzo...
      To komunizmem smierdzi!!!
      Pozdrawiam i dobrej edukacji zycze!!!
      • Gość: ryszard Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 14.01.05, 03:30
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=19436536&a=19437341
        • Gość: Bernard Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 14.01.05, 23:57
          Hey ryszard,
          Dziekuje,
          Wesolego Nowego Roku...
          :)
          Pozdrawiam
      • Gość: mgr inż. J.K. Hey Bernardzie gdzieś tam z daleka IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.05, 10:31
        Jeżeli nie znasz obecnego "klimatu polskiego" to raczej nie zabieraj głosu.
        Ja nie mam zwyczaju zaglądania do cudzych portfeli pod warunkiem,że część tych
        pieniędzy jest z moich niemałych podatków.Za dużo w Polsce wydaje się
        społecznych pieniędzy na różnych pasożytów,często niedouczonych,takich jak
        nauczyciele,kościół kat. itp.
    • Gość: ben Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 14.01.05, 23:54
      Jesteś totalnym głupcem
      • Gość: Bernard Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 14.01.05, 23:58
        Hey ben,
        KTO???
        Listy dobrze jest adresowac...
        No, ale glupca trzeba by wiedzial...
        Pozdrawiam wiosennie (u mnie sie ocieplilo i jest juz -20C !!!
        Wiosna za rogiem...
        :)
        • marek_p HEY! 15.01.05, 00:07
          Hey Bernard!

Gość portalu: Bernard napisał(a):

> Pozdrawiam wiosennie (u mnie sie ocieplilo i jest juz -20C !!!
          > Wiosna za rogiem...
          > :)

Miało być sprawozdanko z postępów w urządzaniu przydomowego ogródka!
          No dalej, opowiadaj, czy Ci Hiro chwastów jakiś tam nie posiał :)
      • Gość: mgr inż.J.K. Ten ben to jakiś niedorobiony przygłup IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.05, 10:25
        To wynika z jego głupawych wypowiedzi.Niedouczone bydlę.
    • Gość: ben Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 14.01.05, 23:59
      Jesteś totalnym głupcem, oczywiście dotyczy mgr inżyniera
    • Gość: ala Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.05, 09:33
      Cztery miliony za lojalnosć.Sdpl to dalej sld. Oni nie mają żadnej nowej
      propozycji na rozwój miasta. A własciwie co to za partia i jakich ma
      przedstawicieli w radzie. Grarzyna Wojciechowska i trzech nawiedzonych którzy
      uwarzają się za polityków. To żenada!!!. Moim zdaniem oni zawiązali ten cyrk
      aby terroryzować naszego Tadzia. Dawaj szmal na nauczycieli albo będziemy
      przeciw budżetowi. Prezydent powinien ich olać. Tadzio nie dawaj się tej
      chołocie szantażować. Marzy im się że na twoich plecach pojadą w wyborach.
      • Gość: wwago SKANDAL: 1/3 BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW - PARTACZY! IP: *.chello.pl 15.01.05, 10:48
        W RANKINGACH TESTÓW DO GIMNAZJUM GORZOWSCY UCZNIOWIE ZAJĘLI BARDZO ODLEGŁE MIEJSCE W KRAJU. ROZUMIEM GDYBY TO BYŁA JESZCZE PREMIA ZA WYNIKI.
      • Gość: robert Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.05, 10:58
        a co ty się dziwisz? przecież to trzech nauczycieli i jeden konował.Prezydent
        Jedrzejczak powinien napulć im w twarz. To dzienki Jedrzejczakowi zostali
        radnymi i biorą szmal
        • Gość: nauczyciel Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.05, 16:40
          Tadeusz Jędrzejczak to również nauczyciel, ale są równi i równiejsi.Nagorsze
          jest to,że typowe nieuki zabierają głos na tym forum w każdej sprawie
          dla "zabawy", a może za pieniądze? Widzę, że media zrobiły wodę z mózgu co
          niektórym i zatracili zdolność analitycznego myślenia.Wara od nauczycieli,
          gdyby nie oni kroczyłbyś w jeszcze większej ciemności, a tak zapalają Tobie w
          tym tuneu głupoty chociaż nikły kaganek,
          • Gość: robert Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.05, 19:34
            nauczyciele jak inne grupy zawodowe maja swoje prawa i obowiązki.mają prawo
            pracować w dobrych warunkach,z odpowiednie wynagrodzenie ale również mają
            obowięzek uczyć a z tym nie jest najlepiej. piszesz że sa nauczyciele równi i
            równiejsi to skoro tak to napisz czym to się uwidacznia. nożna być
            idiotą,inbecylem czy nieukiem jak piszesz ale biorąc dietką to wszystko ma się
            głęboko gdzieś a zwłaszcza kolegów po fachu.
          • Gość: nauczyciel Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.05, 22:06
            Odpowiadam Robertowi: nie w tym kontekście o jakim myślisz napisałem, że są
            nauczyciele równi i równiejsi.Napisałem to porównanie w odpowiedzi na
            stwierdzenie, któregoś z forumowiczów,że T.Jędrzejczak to geniusz, natomiast
            nauczyciele zasiadający w radzie to karierowicze i nic poza tym.Stąd
            przypomniałem,że T.J. to także nauczyciel.Z tym,że jednych bezzasadnie można
            obrzucać błotem,a innych faworyzować bo mam w tym swój interes tzw.lizusostwo.I
            jeszcze jedno, nauczycielem jest się wówczas kiedy ten zawód się wykonuje, a
            nie ,gdy ma się tylko uprawnienia do wykonywania tego zawodu. Trudno więc
            przyznać rację tym , którzy identyfikują ludzi pracujących w danym zawodzie, z
            ludźmi, którzy posiadają jedynie uprawnienia, a nie parają się pracą w
            wyuczonym zawodzie.
    • Gość: student Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: 213.25.30.* 15.01.05, 22:43
      Nie wiem czemu forumowicze tak optymistycznie przyjmują wieść o tym
      że 100 mln z 300 milionowego budżetu miasta idzie na oświatę.
      W ostatniej chwili dzięki Sdpl 4 mln przeznaczone na Sąd administracyjny
      przekazano na nauczycielskie pensje.
      Za duzo nauczycieli we władzy - takie jest moje zdanie.
      Jesli poziom edukacji w Lubuskiem jest nieporównywalnie nizszy niz w innych częściach kraju to czemu mają za to dostawać podwyżki?
      Uwazam że nauczyciele wcale tak źle nie zarabiają w porównaniu z innymi zawodami. Moze tylko mają przewagę w tym ze potrafia upomnieć się o "swoje" - czytaj duza siła perswazji, ale to u nich rutyna.
      • Gość: nauczyciel Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:01
        na przykład z którymi? ...
      • blic Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW 16.01.05, 11:57
        Spróbuj, studencie, wyobrazić sobie taką sytuację, w której szkolnictwo byłoby
        przedsięwzięciem czysto komercyjnym, prowadzonym przez podmioty prywatne. Wiem,
        że to dosyć abstrakcyjne, niemniej jednak spróbujmy sobie to wspólnie wyobrazić.

Czy będziesz skłonny, studencie, wysłać swoje dzieci (lub swoich bratanków,
        młodsze rodzeństwo, kuzynów, co wolisz) do szkoły, w której czesne jest niskie
        (czyli nauczyciele są słabiej opłacani), czy też byłbyś skłonny wydać więcej
        pieniędzy na droższą szkołę i droższych nauczycieli?
        Jeśli nie masz szacunku do wykształcenia, jak niektórzy obecni na tym wątku, to
        być może wogóle nie posłałbyś tych dzieci do szkoły. Po co, lepiej oszczędzić.
        Podejrzewam jednak, że nie byłoby to Twoją decyzją.

Nie można oczekiwać, że szkolnictwo polskie ni stąd, ni z owąd zacznie być
        dobre, pełne świetnych nauczycieli.
        Po prostu nikt dobry nie pójdzie do szkoły pracować za pieniądze które są dane
        nauczycielom.
        Wiesz, że nauczyciel po dekadzie pracy, z wyjątkowymi wynikami ma dopiero
        ewentualnie szanse na dwa tysiące?
        Daj spokój...
        Cóż z tego, że kasjerki zarabiają tak samo słabo jak zwykli nauczyciele (czyli
        nie ci, którzy mają 2 tysiące - to są wyjątki). Nauczyciel może równie dobrze
        zostać kasjerem. Lepiej natomiast, żeby kasjerki nie zostawały nauczycielami.

Po to żeby skończyć tak idiotyczne odzywki, jak ta, która rozpoczęła ten wątek,
        należy w końcu doprowadzić do pełnej prywatyzacji szkolnictwa.
        Wtedy może przyjdzie różnym półgłówkom refleksja dotycząca wartości
        wykształcenia.
        • Gość: rysiek Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 16.01.05, 21:15
          Rozumowanie racjonalne, ale w tym gronie nie o takie wypowiedzi chodzi. Panując
          nad oburzeniem i zawiścią warto wziąć pod uwagę, że wynagrodzenia nauczycieli
          gwarantowane są ustawowo, a samorząd musi je realizować. To, że tak znaczną
          część budżetu stanowi oświata i pomoc społeczna, to niestety powszechny stan
          finansów samorządowych i państwa.
    • Gość: belfer do inżynierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 16:40
      Wiesz, mam dla Ciebie propozycję, popracuj na moim belferskim stanowisku i
      dopiero wypowiadaj się !!!
      • Gość: mgr inż. J.K. Do belferka IP: *.gorzow.mm.pl 16.01.05, 18:25
        A ciebie kto zmusza być belferkiem.Żle ci lub się nie nadajesz zmień pracę na
        sprzątacza.Przyjmę cię u siebie za pensję którą pobierasz pod warunkiem że i tu
        spełnisz stawiane wymagania.Napewno jednak było by ci brak tyle wolnego czasu w
        roku.
        • Gość: Zuza Re: Do inzynierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 21:29
          Oddałabym ci te wolne, za możliwość urlopu w ten czas, kiedy go naprawdę
          potrzeba.
          • Gość: Elektryk Budżet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 09:54
            Nie zadrośćmy nikomu zarobków.
            Zadbajmy o nasze pensje.
            Uważam, że ważniejszym problemem jest jakość nauczania.
            Jestem inż. przed emeryturą, niestety rumienie się, gdy młody człowiek świeżo
            po szkole niezna podstawowych pojęć technicznych, ma kłopoty z matematyką.
    • Gość: nauczyciel Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 11:17
      Kto nie pracował jako nauczyciel ten nie wie, ile czasu pochłania przygotowanie
      lekcji, sprawdzenie klasówek, sprawdzianów, testów itp.,prowadzenie lekcji
      bezpłatnych itp., bo akurat te czynności nie odbywają się w czasie lekcji!!!!
      Nie czuję się pasożytem a mogę spokojnie wskazać kilka osób, które na takie
      miano zasługują.
      Może tez magister inżynier zapomniał, że "oświata" to również remonty i
      modernizacja budynków szkolncyh?
      • Gość: wqrwiony Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 19:53
        Ile masz godzin w pensum? Ile masz w roku dni wolnych, za które Ci płacą?
    • Gość: Stary Belfer Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 16:48
      Przypomina się ludowe powiedzenie: Czemuś biedny - boś głupi, czemuś głupi boś
      biedny.
    • Gość: fortis -nauczyciel Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 18:45
      I słusznie, to skandal! Proponuję wyjście z tej sytuacji: 1/ należy
      zwolnić /wyrzucić/ z pracy wszystkich nauczycieli /czyli darmozjadów/, 2/
      dzieci i młodzież trzeba oddać pod opiekę Jurkowi Owsiakowi i
      feministkom /Środzie, Jarudze-Nowackiej, Labudzie i in./. Będą pod właściwą
      opieką i nagarną sporo szmalu dla służby zdrowia. 3/ pozostaje problem co
      zrobić z Ministerstwem Edukacji Narodowej i Sportu oraz Kuratoriami Oświaty;
      myślę, że nie zauważą co się dzieje i nadal bedą produkować tony "papieru" i
      zalecać robienie nikomu niepotrzebnych programów naprawczych. Amen.
    • jaloszynski Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW 22.01.05, 12:10
      Do obowiązków władz samorządowych należy finansowanie naszej oświaty i
      oczywiście nie tylko.Jednak głównym tematem wymiany poglądów jest
      oświata.Jestem członkiem komisji edukacji,kultury i sportu Rady Miasta i z całą
      odpowiedzialnością mogę stwierdzić,że gorzowska oświata to jeden z największych
      zakładów pracy w naszym mieście.Zatrunionych jest ponad 2500
      dyrektorów,pedagogów,księgowych itd.Z wieloma opiniami forowiczów nie mogę a w
      ręcz nie chcę się zgodzić.Co oznacza stwierdzenie "jedna trzecia budżetu dla
      pasożytów" gdy tak defakto oświata jest finansowana głównie z budżetu państwa,
      a miasto dokłada tylko dwa, no może trzy miliony.Tak więc nie jest uzasadniona
      opinia,że środowisko oświatowe żeruje na budżecie miasta.Fundusze jakie są
      przeznaczane z środków miejskich w znacznym stopniu kierowane są na remonty
      placówek, muszę tu dodać że co roku jest prowadzona wojna między prezydentem a
      radnymi o kwotę jaka ma być wyasygnowana na ten cel. Wiele instytucji
      kontrolnych takich jak sanepid,nadzór budowlany czy straż pożarna ma bardzo
      wiele zarzutów co do łazienek,klas,korytarzy itd,a co mówić o
      dachach,ogrzewaniu,oknach.Dzisi aj wiemy,że potrzebna kwota na przeprowadzenie
      wszystkich niezbędnych remontów to ok.15 milionów.Natomiast odnosząc się do
      wyników nauczania,to muszę stwierdzić,że mamy poważny problem.Nie jestem
      fachowcem w tej dziedzinie i nie chcę stawiać komukolwiek zarzutów,ale w moim
      odczuciu wiele krzywdy oświacie zrobiła sama reforma oświaty.Na koniec pragnę
      przypomnieć forowiczom,że każdy z nas chodził do szkoły i dzięki temu umiemy
      czytać,pisać i liczyć,jak również logicznie myśleć.Możemy szanować lub nie
      naszych nauczycieli,ale to dzięki nim większość z nas ukończyła
      podstawówkę,ogólniak i studia.W swojej wypowiedzi nie poruszałem problemów
      przedszkoli, ponieważ to zadanie jest finansowane w 100% przez miasto.

pozdrawiam
      Stanisław Jałoszyński
      Radny Gorzowa Wlkp
      • Gość: prezes Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 22.01.05, 17:24
        Popieram, zgadzam się.
        Z jedną uwagą - piszemy "de facto".
      • Gość: Klar Radny - do roboty !!! IP: 83.238.11.* 25.01.05, 10:36
        Wiemy na tym forum, co należy do obowiązków samorządu, a co do Państwa w
        zakresie finansowania oświaty.
        Panie Radny, pan nie jesteś od nauczania forumowiczów na ten temat, ale od
        SKUTECZNEGO dzialania na rzecz gorzowian, w tym oświaty.
        Jak Pan sobie wyobraża tę skuteczność z pozycji indywidualnego radnego, którego
        głos nie liczy się w pracy Rady?
        Przyłącz się Pan do PiS, zrób klub niezależnych z Szadnym i Kamińską, wróć Pan
        do SLD albo podłącz się do SdPl. Bo teraz to tylko głodne kawałki Pan wstawiasz
        na forum.
        • jaloszynski Re: Radny - do roboty !!! 25.01.05, 23:02
          Odpowiedzi dla Klarego.
          Widzę że masz pojęcie w sprawach podziałów w Radzie Miasta. Jak rozumiem masz
          bezpośrednią styczność z Radą albo jesteś urzędnikiem miejskim.Jednak dziwi
          mnie fakt że boisz się ujawnić z imienia i nazwiska przeciesz masz prawo
          krytykować radnego.
          Jeśli chodzi o głos w radzie to przykro mi, ale nie masz racji. Podział Rady
          jaki nastąpił jest nieodwracalny a z faktu, że jestem radnym niezrzeszonym
          bardzo się cieszę. Mam możliwość głosowania, opiniowania i wychodzenia z
          propozycjami bez konieczności łamania klubowej dyscypliny jak również mogą
          pozwolić sobie na luksus głosowania według własnego sumienia i rozumu a nie
          według nakazów.Osobiście nie uważam siebie za polityka a za samorządowca i jak
          na razie nie interesują mnie partie polityczne. Zobaczymy co przyniesie
          przyszłość, ja jestem obtymistą.

PS NIE MA LUDZI NIEZALEŻNYCH.ZAWSZE KTOŚ JEST ZALEŻNY OD KOGOŚ.
          JA JESTEM RADNYM NIEZRZESZONYM.

pozdrawiam
          Stanisław Jałoszyński
          Radny Gorzowa Wlkp
        • Gość: ania Re: Radny - do roboty !!! IP: *.gorzow.mm.pl 25.01.05, 23:56
          klary jak nie masz swojego radnego to szkoda ale do naszego się odczep.zawsze
          miałeś ciągotki aby komuś dokopać. tylko ty jesteś super co! a reszta to
          be.ojjjj zły jesteś klary zły.
          • Gość: Klar Re: Radny - do roboty !!! IP: 83.238.11.* 26.01.05, 08:25
            Pani Aniu!
            Ja jestem Klar, a nie Klary.
            Czy tą nazwę uzgadniała Pani z Panem Radnym Jałoszyńskim?
            A może Pani żona? Proszę zająć się sklepem "Mamut". Gorzów jest tak mały, że
            mistrza kajakowego SJ każdy Gorzowianin interesujący się choć trochę sportem
            zna.
            Pani zawsze broni SJ i bierze udział w dyskusjach tam, gdzie on. Fakt,
            przystojny jest.
    • greebo77 Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW 23.01.05, 20:33
      Proponuję autorowi wątku, by sprawdził, ile czasu poświęcam, jako polonistka,
      na pracę zawodową. Lekcje + konsultacje + sprawdzanie prac + przygotowanie
      lekcji - gwarantuję Ci, że wyjdzie więcej niż 40 godzin. Tak, mamy ferie, ale
      zapewniam, że też spędzane pracowicie. Co miesiąc dostaję za to 900 złotych na
      rękę i MAM PRAWO uważać, że to jałmużna.
      • Gość: urzędniczka Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 26.01.05, 08:45
        Nikt nie wspomniał o tym,że oprócz najmniejszej ilości przepracowanych godzin w
        roku w stosunku do innych grup społecznych tzw. nauczyciele mają jeszcze roczne
        płatne urlopy zdrowotne.Każdy traci zdrowie w swojej pracy,ale tylko uważa się
        że ta grupa je traci.Czas najwyższy skończyć z tymi przywilejami.
        • Gość: belfer do urzędasa, a raczej blondynki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:08
          Wiesz, mam dla Ciebie propozycję, popracuj na moim belferskim stanowisku i
          dopiero wypowiadaj się !!!
          • Gość: belfer do blondynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 10:13
            Wszystkie prawdziwe kobiety blond przepraszam za ten "skrót myślowy w tytule
            poprzednieego postu", ale ten urzędas lekko mnie zdenerwował :)))
    • Gość: trup Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 26.01.05, 19:29
      szkoły unicestfić, nauczycieli zwolnić, posiać jakieś zielsko i zapalić trawkę.
      potem zlikwidować inteligencję, szpitale wysadzić, zakłady pozamykać a na
      koniec zbubujemy wielkie KC. I TO JUŻ BĘDZIE RAJ
      • Gość: Bernard Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 26.01.05, 20:48
        Hey trup,
        Jesli sa tacy ktorzy kadre pedagogiczna uwazaja za pasozytow.... to zaczynam
        sie bac...
        Kiedy zaczynam sie bac, mam ochote komus przywalic...
        Naturalny odruch samozachowawczy...
        Pozdrawiam
        PS. Ten "odruch" bardzo zreszta agresywny nie ma nic wspolnego z kadra
        pedagogiczna...
        Instynkt broni mnie przed powrotem do jaskin....za ktorymi niektorzy tesknia...
        • Gość: trup Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.gorzow.mm.pl 26.01.05, 23:52
          a co czytać nie umiesz? to zobacz co piszą o nauczycielach.jeśli tak myślą co
          piszą to tylko wyjechać nam pozostało.przecież oni są powaleni.na całym świecie
          ludzie uczą się i nikt nie robi problemu że trzeba z kasy podatników wspierać
          naukę. tylko w gorzowie to jest możliwe aby obrażać inteligencję.

pozdrowienia z piekła
    • naukowiec Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW 26.01.05, 22:40
      Obyś cudze dzieci uczył!
      • Gość: belfer Re: SKANDAL - JEDNA TRZECIA BUDŻETU DLA PASOŻYTÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 23:32
        Powiedz to inżynierkowi.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka