Dodaj do ulubionych

Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awantura!

12.04.06, 20:13
jak sie w te wszystkie teksty wczytac ,
to wielka awantura jest dla mnie pewna.
ciekawe , ze dziennikarz rm ,papieza od niemcow ,
ze tak to okresla ,obraza.
to , z jakiego kraju pochodzi papiez ,nie powinno miec zadnego znaczenia ,
mamy wiec , nieomylnego papieza ,
i jeszcze bardziej nieomylnych dziennikarzy i ludzi z rm zwiazanych.
ciekawe , naprawde ciekawe!
Obserwuj wątek
    • andrzejusa Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 12.04.06, 20:31
      nie znam sie na tym ,ale moze ktos mi powie:
      kto jest w hierarchii koscioja katolickiego wyzej?
      nuncjusz apostolski , czy prymas polski?
      bardzo mnie to interesuje.
      • Gość: zzz Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.gorzow.mm.pl 12.04.06, 20:49
        Andrzejusa sory ale interesuje mnie jak wyegzekwować czynność komornika
        pozdrawiam
      • e_kloszard Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 12.04.06, 20:58
        Zadzwoń do Prymusa, albo do Niuńka Apostolskiego.

To rada na marginesie, ja w innej sprawie:

Ty mi przypominasz Leppera. Ten sam styl narracji. No i ta "ludowa madrośc" -
        ten chłopski "rozsadek" Czy ty jesteś jego sympatykiem (no bo imie o niczym nie
        swiadczy - ot - przypadek!!!)

No i nie odpowiedziałes na pytanie "Skąd Kain wziął zonę?" Tak sie reklamowałes
        znajomości Pisma!!!
        • andrzejusa Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 12.04.06, 21:14
          czesc chlopaki ,
          tak e_kloszard , mysz racje ,
          czy ja kiedys pisalem ,ze pokonczylem jakies studia!
          nie .
          pisalem ze po zawodowce jestem.
          a skad kain wzial zone , to stary pojecia nie mam!
          ale z tej trzeciej strony ,
          to mi chyba nikt na moje pytanie nie odpowie ,
          bo tez i odpowiedzi nie zna.
          i ty e-kloszard , tez jej nie znasz ,
          ja nie musze , ale ty ?
      • Gość: mm Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.c29.msk.pl 13.04.06, 22:40
        Prymas jest kardynalem, więc w hierarchii stoi wyżej niż nuncjusz będący
        arcybiskupem (ksiądz, ksiądz pralat, ksiądz infulat, biskup, arcybiskup,
        kardynal, papież). Inną sprawą jest pelniona funkcja - tyle że porównywanie
        prymasa z nuncjuszem to tak, jakby porównywać prezydenta z ambasadorem
        (nuncjusz apostolski jest ambasadorem Watykanu). Chodzi jednak o to, że biskup
        ordynariusz kieruje diecezją, podczas gdy przykladowo kardynal swojej diecezji
        posiadać nie musi(np. kard. Stanislaw Nagy z Krakowa - jak wiadomo arcybiskupem
        metropolitą jest kard. Stanislaw Dziwisz). Poza tym możemy mieć do czynienia z
        arcybiskupem metropolitą (który stoi na czele wlasnej archidiecezji i calej
        metropolii)- np. wspomniany kard. Dziwisz, abp Damian Zimoń z Katowic, abp
        Stanislaw Gądecki z Poznania, abp Tadeusz Goclowski z Gdańska - i arcybiskupem
        ad personam (wyróżnionym tytulem przez papieża) - np. abp Slawoj Leszek Glódź,
        ordynariusz warszawsko-praski. Ordynariusz opolski Alfons Nossol też jest abpem
        (mimo że Opole jest tylko stolicą diecezji - należącej do metropolii
        katowickiej).
        Jak widać - sprawa jest skomplikowana.

PS. Dyktat papieski (Dictatus papae) Grzegorza VII (okres sporu o inwestyturę w
        11. i 12. w.) stanowil, że legat papieski może zdejmować innych z urzędu, nawet
        gdy jest niższy stopniem.
        • e_werty Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 14.04.06, 18:48
          "...ksiądz, ksiądz pralat, ksiądz infulat, biskup, arcybiskup, kardynal,
          papież)..."

Gratuluje znajomości tematu!!! I tak zapamietałem 1/3 ale zawsze... :)

Wynika z tego że "czapa" w Kosciele jest adekwatna do czapy noszonej przez jej
          hierarchów!!! No i równie bezsensowna.
    • Gość: Bernard Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.ed.shawcable.net 12.04.06, 23:30
      Hey andrzejusa,
      Ty jestes pacan ale tu masz racje..
      Dla niekytorych pacanow z kregow koscielnych papiestwo skonczylo sie ze
      smiercia Jana Pawla II...
      Te komentarze o "niemieckim Papiezu" obrazaja Ojca Swietego...
      Teraz twierdza ze tak oczekuja na jego przyjazd...
      Naprawde?
      Ten Kosciol w Polsce juz calkowicie nie wie gdzie jest..
      Pisze Kosciol poniewaz Kosciol popiera i chroni Radio Maryja i jego ludzi...
      Jak juz pisalem : odpowiedzialnosc za to co sie dzieje ponosi Kosciol.
      Moze skonczyc te glupoty a nie chce.
      Jedna decyzja sprowadziliby Radio Maryja na ziemie i zapobiegli dalszym
      podzialom.
      Wola nie....
      :)
      • Gość: wariat Ty durnowaty jesteś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 23:38
        Przeciez Rydzyk + Media = kasa

I to kasa na lata i wieki. Dlaczego Kośćół ma zarzynać kurę znoszącą złote
        jajca? Głupi by byli - a o to ich nie posadzam.
        • Gość: Bernard Re: Ty durnowaty jesteś? IP: *.ed.shawcable.net 13.04.06, 00:46
          Hey wariat,
          I tego wlasnie Kosciol powinien sie obawiac...
          Ludzie zaczna traktowac ich jak cwaniaczkow polityczno finansowych...
          Reputacja??? Jaka reputacja - ktos zapyta...
          Ostoja narodowej moralnosci? Jakiej moralnosci - ktos zapyta...
          • andrzejusa Re: Ty durnowaty jesteś? 13.04.06, 12:51
            czesc ,
            widzisz Bernard , sprawa nie jest prosta,
            pamietasz swoje slowa" ja sie nigdy nie myle",
            wiec pomysl, a wiem ze potrafisz ,
            i juz nigdy tak nie pisz!
            nieomylny jest bog , jezeli ktos w niego wierzy ,
            a papieze?
            sami sobie wymyslili ze bogu dorownuja.

to sa takie moje logiczki , ze tak to nazwe ,
            ale czuje, ze paru polskich biskupow ,
            bedzie mialo duze problemy,
            • Gość: Bernard Nie istnieje...lecz nieomylny... IP: *.ed.shawcable.net 13.04.06, 19:25
              Hey andrzejusa,
              Powiem ci tylko, ze doskonaly Bog stworzyl doskonalego Bernarda..
              Czy to nie wydaje sie byc logicznym???
              Na pewno jest..
              PS. Przyklad andrzejusowskiej filozofii:
              Nie wierzy w istnienie Boga lecz uznaje Go za nieomylnego...
              Cos ci powiem: Kazdy wierzy. Ty tez.
              • e_kloszard Re: Nie istnieje...lecz nieomylny... 13.04.06, 19:31
                Wierz we mnie!!! - powiedziala wieża
      • Gość: Carlo Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 14:00
        > Dla niekytorych pacanow z kregow koscielnych papiestwo skonczylo sie ze
        > smiercia Jana Pawla II...
        > Te komentarze o "niemieckim Papiezu"

Bernard, o czym ty piszesz??? To całe zamieszanie jest rozdmuchiwane przez
        portal, medium, w którym dyskutujemy. Ten list z Watykanu, którego nikt poza
        Nuncjuszem nie widział... Benedykt nie skrytykował radia, bo 1. prowadzi Kościół
        po linii JPII, który bardzo popierał RM, 2. nie ma argumentów przeciw niemu.
        Więc o czym dyskutować?
        • Gość: Bernard Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.ed.shawcable.net 13.04.06, 19:28
          Hey Carlo,
          Epitety rodzaju "niemiecki papiez" (uzyte pogardliwie) nie ma nic wspolnego z
          listem napisanym w Watykanie...
          Sluchaj (czytaj na internecie) Radia Maryja
    • Gość: xzx Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.06, 13:03
      www.teatrpolonia.pl/metryka.php?skad=przedstawienia&co=zapowiedzi&id=152
      • andrzejusa Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 13.04.06, 13:12
        wiesz xzx ,
        wierze bardziej swoim logiczka ,
        nie wiem dlaczego , ale takie konstrukcje problemowe ,
        mnie nie przekonuja.

przjacielem zadnego papieza nie bede ,
        byc moze bym sie z bogiem zaprzyjaznil?
        ale dla mnie on nie istnieje.
        • andrzejusa Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 13.04.06, 14:14
          wescie ludzie poczytajcie Carla,
          rece juz nawet nie opadaja ,a nawet ateista ,w proszacy gest sie skladaja.
          fanatycy , sa wszedzie sa tacy sami ,
          z tym ze katoliccy nie znaja sie na trotylu!

i jak ja mam w boga wierzyc?
          carlo udowadnia ze go nie ma:
          • e_kloszard Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 13.04.06, 19:38
            Którego? Carla Gustawa Junga? I jego „Symbole przemiany. Analiza preludium do
            schizofrenii”

Teraz rozumiem twoje nastawienie do zycia....
        • Gość: Bernard Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.ed.shawcable.net 13.04.06, 19:30
          Hey andrzejusa...
          W odpowiedzi dla mnie napisales, ze Bog jest nieomylny....
          PS. I chcialby...i boi sie...
          • andrzejusa Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 13.04.06, 20:18
            ale jaja , ze tak napisze Bernard.
            nie, moj ty nieomylny przyjacielu,
            napisalem , ze ty sie za nieomylnego uwazasz!
            jest nieomylny bog(jak ktos w niego wierzy) ,papiez ,rydzyk i Bernard.

ja w zadnego boga nie wierze ,
            a tu mi sie czterech od razu proponuje.
            ale jaja!
            • Gość: Carlo Temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 21:23
              Co się tak wozisz tym swoim niedowiarstwem? Prędzej czy później dojdziesz do
              tego, że nie jest powodem do dumy chwalić się tym, że żyje się tylko ot tak, by
              było.
              • andrzejusa Re: Temat 13.04.06, 21:32
                to nie jest Carlo niedowiarstwo ,
                to pewnosc!
                zyje , nie po to zeby bylo ,zyje dla moich dzieci ,
                a to juz cos.
                zaden najwyzszy nie jest mi potrzebny ,
                bo az taki naiwny , by w niebo wierzyc , nie jestem.
                • e_kloszard Re: Temat 13.04.06, 21:41
                  Biedne te dzieci - daj im spokój - zyj dla siebie - swoim zyciem!!! Chyba ze
                  poprosza o pomoc!!! Życie, zyciem innych - nawet "własnych" dzieci jest złe - i
                  co to znaczy "moje" dzieci? one sa swoje - jedyne i niepowtarzalne - tak jak i
                  ty.
                • Gość: Carlo Re: Temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:35
                  Musisz być mało bystrym obserwatorem rzeczywistości, skoro nie dostrzegasz ani
                  jednego dowodu.
                  > bo az taki naiwny , by w niebo wierzyc , nie jestem.
                  Obrażasz 95% Polaków! Zresztą pewnie sam jesteś ochrzczony, twoje dzieci również.
                  Jak myślisz, dlaczego więc dają się nabrać na jakąś religię największe
                  osobowości z JPII włącznie?
                  Dzieci to wartość, wielka. Ale to prowadzi do obłędu: wg ciebie ludzie jak
                  zwierzęta, żyją, umierają i koniec?
                  • Gość: Carlo Do niekatolików IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 00:07
                    Ogólnie dziwię się, dlaczego tak bardzo zależy wam, niekatolicy, na naprawianiu
                    Kościoła? Czy to was w jakikolwiek sposób dotyczy? A może uważacie, że lepiej
                    widać z dystansu, w jakim się znajdujecie, odchylenia od drogi Jezusa? Co wam
                    przeszkadza w naszej wierze? Co takiego w niej jest, że wszystkim wokół
                    przeszkadza? Dlaczego każdy niemal temat na forum o Kościele, ewangeliach czy
                    Radiu Maryja zaczyna akurat niewierzący? Dlaczego najszerzej te rewelacje (choć
                    w niekonwencjonalnych interpretacjach) opisuje Michnikowska GW?
    • kloda-wa Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 13.04.06, 23:42
      Jeżeli będzie nawet jakiś oficjalny konflikt między Rydzykiem , a Papieżem , to
      ja kibicuję Papie. Rydzyk to dla mnie sekciarz i jego działania są wrogie
      kościołowi katolickiemu.
      • Gość: Bernard Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.ed.shawcable.net 14.04.06, 00:14
        Hey klodawa,
        Moja calkowita sympatia lezy po stronie Kosciola i Papieza...
        Oczywistym jest ze w polski Kosciol (z calym szacunkiem) poczul "wolnosc" i jak
        rozbrykane dziecko nie wie co z nia zrobic wiec huligani..
        Mnie to nie bawi..
        Chca byc partia polityczna - niech sobie beda.
        Chca zabawiac sie w machlojki i toczyc "wojny" z inymi wyznaniami - ich sprawa.
        Chca popierac awanturnictwo polityczne. Niech sobie...
        Z jakiegos dziwnego powodu zaczyna mi byc wszystko jedno...
        • e_werty Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 14.04.06, 18:15
          "...Moja calkowita sympatia lezy po stronie Kosciola i Papieza..."

twój wrodzony serwlizm determinije taka postawę...

"...Mnie to nie bawi..
          Chca byc partia polityczna - niech sobie beda.
          Chca zabawiac sie w machlojki i toczyc "wojny" z inymi wyznaniami - ich sprawa.
          Chca popierac awanturnictwo polityczne. Niech sobie...
          Z jakiegos dziwnego powodu zaczyna mi byc wszystko jedno..."

Jak to "dziwnego"? Po prostu ty ze swojej kanadyjskiej kanapy nie masz nic na
          ten temat do powiedzenia. Jesteś bezwolnym obserwatorem i krytykantem. I jedyne
          wyjście - to "wszystko jedno"...

Wróc do kraju i bądź tak przebojowy w działaniu jak jesteś "mocny" w radzeniu
          na wszelkie możliwe tematy.
          • Gość: Bernard Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.ed.shawcable.net 15.04.06, 03:45
            Hey werty,
            Jest jeden Kosciol i jego najwyzszy autorytet Ojciec Swiety...
            Ja osobisccie do zbawienia ksiedza o nazwisku.."....ski" nie potrzebuje...
            Zaczynam nabierac przekonania ze wlasciwie moglby taki przeszkadzac...
            Brzydze sie brudna polityka, brzydze sie korupcja, brzydze sie uzywaniem
            Religii dla powyzszych celow...
            Mozliwe, ze Kosciol w Polsce uznal iz takie czasy nastaly ze...trzeba...
            Ich sprawa...
            Ja sie brudzic nie chce...
            Proste?

• Gość: olo Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.zgora.dialog.net.pl 14.04.06, 17:55
      jaka awantura !? abp.Michalik Przewodniczacy Episkopatu zajmie się
      sprawą "listu" w czerwcu,a treść tego listu jest mała w porównaniu z tym jak
      przedstawiały ją lewicowe media !!!
    • Gość: jacu Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan IP: *.zgora.dialog.net.pl 19.08.06, 21:32
      bla bla
    • gracz_nr_1 Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 19.08.06, 21:36
      trzeba wywiesc gdzies to torunsie gowno bo tylko wstyd Polsce przynosi!!!
      • andrzejusa Re: Papiez kontra Rydzyk ,szykuje sie wielka awan 19.08.06, 21:46
        fakt ludzie,
        pomylilem sie!
        awantury nie bylo!!

pozdrowienia jacu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka