Dodaj do ulubionych

Zatrzymać kod

18.05.06, 18:01
Autorom listu proponuję złożyć list w podobnym duchu na ręce ministra
edukacji R. Giertycha (z pewnością poprze) - wszakże Kościół do niedawna
uważał, że Ziemia jest płaska... w związku z wizytą Benedykta oddajmy mu
cześć i zmieńmy podręczniki... z pewnością z uwagi na przyjazd Benedykta
padnie jeszcze parę ciekawych pomysłów "ludzi wolnej woli"...
Każdy głupi wie, że film to wymyślona historia ale mam wrażenie, że ludzi w
Polsce traktuje się jak "ciemną masę", która nie potrafi odróżnić fikcji od
faktu... czyzby fikcja była niebezpieczna dla Kościoła? (... swoją drogą w
film mogą uwierzyć "moherowe berety" i to chyba jest niebezpieczeństwo)
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Zatrzymać kod IP: 195.175.37.* 18.05.06, 19:11
      Skoro Bóg dał ludziom rozum, to pozwólcie tym ludziom samodzielnie ocenić
      wartość filmu. Popieram wypowiedź lockera_obserwatora.
      • Gość: Sygnatariusze List otwarty ws. filmu „Kod da Vinci” IP: *.kam.pl 18.05.06, 22:59
        Gorzów Wlkp., 18.05.A.D.2006

Kontakt:
        Tel. 695659489

LIST OTWARTY WS. FILMU „KOD DA VINCI”

Stanowczo protestujemy przeciwko projekcji filmu „Kod da Vinci” w gorzowskich
        kinach. Film ten świadomie atakuje chrześcijaństwo i wszelkie świętości. Uderza
        w nasze uczucia religijne i w ten sposób narusza Konstytucję RP. Popieramy
        działania zmierzające do zakazu rozpowszechniania „Kodu da Vinci” na terenie
        naszego kraju.

Zgadzamy się z opinią kard. Stanisława Dziwisza, który uznał, że „ukrytym celem
        filmu jest przekonanie widzów, że chrześcijaństwo jest religią sprzeczności,
        zatajeń i fałszu. Film jest oparty na licznych błędach i kłamstwach, zaprzecza
        Bóstwu Jezusa Chrystusa, podważa wiarygodność Ewangelii oraz w bezprecedensowy
        sposób uderza w Kościół katolicki”. Jak określił abp Amato, najbliższy
        współpracownik Ojca Św. Benedykta XVI „jeśli taki stek kalumnii, obelg i błędów
        dotyczyłby muzułmanów lub żydów, z pewnością wywołałby ogólnoświatową histerię.
        A ponieważ dotyczy Kościoła i katolików, twórcy są nietykalni”.

Właścicieli gorzowskich kin prosimy o wzięcie pod uwagę także tego, iż Benedykt
        XVI wkrótce odwiedzi Polskę. Apelujemy do sumień wszystkich osób zaangażowanych
        w propagowanie tego filmu, by odmówiły rozpowszechniania go. Będzie to ważne
        świadectwo wskazujące, iż są wartości ważniejsze niż doraźny zysk.

mgr Robert Jałowy – prezes Stowarzyszenia Rodzin Katolickich Diecezji
        Zielonogórsko-Gorzowskiej

mgr Tadeusz Gronowski – prezes Akcji Katolickiej par. Św. Maksymiliana w
        Gorzowie

ks. kan. Henryk Grządko – diecezjalny duszpasterz ds. trzeźwości

mgr Paweł Walewacz – prezes Gorzowskiej Grupy Obywatelskiej

mgr inż. Augustyn Wiernicki – prezes Stowarzyszenia Brata Krystyna w Gorzowie

mgr Mariusz Zbanyszek – prezes Akcji Katolickiej par. Pierwszych Męczenników
        Polski w Gorzowie
        • Gość: Maria Re: List otwarty ws. filmu „Kod da Vinci IP: 195.175.37.* 19.05.06, 11:51
          Lepiej zabronić, zakazać, zamknąć - przynosi to efekt natychmiastowy. Można tez
          zaistnieć w mediach. Trudniej natomiast wychowywać, tłumaczyć, przekonywać - to
          wymaga czasu i cierpliwości, a i efekt medialny się rozmywa.
        • Gość: stalek Re: List otwarty ws. filmu „Kod da Vinci IP: *.gorzow.mm.pl 19.05.06, 18:46
          kazdy kto sie troche orientuje w Gorzowie widzi kto to podpisal ;))))
          Gratulacje!
          a slabiutki film sensacyjny ma coraz wieksza reklame
        • Gość: da-vinci dziekuję wam serdecznie za reklamę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 21:15
          ...
    • e_werty Re: Zatrzymać kod 18.05.06, 19:19
      "...Organizacje katolickie zaapelowały..."

... czy te organizcje zapłacą kasę jaka Marcinkiewicz straci nie puszczając
      tego filmu? A zakaz jego projekcji w Gorzowie czy gdziekolwiek na świcie nie
      zmieni niczego - oprócz braku dochodów dla kiniarza Ark M.
      • Gość: ant777 Re: Zatrzymać kod IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.06, 21:50
        e_werty napisał:

> "...Organizacje katolickie zaapelowały..."
        >
        > ... czy te organizcje zapłacą kasę jaka Marcinkiewicz straci nie puszczając
        > tego filmu? A zakaz jego projekcji w Gorzowie czy gdziekolwiek na świcie nie
        > zmieni niczego - oprócz braku dochodów dla kiniarza Ark M.
        >
        werty, "organizacje" mogą w prosty sposób doprowadzic do tego, że Kodu nikt w
        Gorzowie nie obejrzy. Jak? Wystarczy wykupić wszystkie bilety.
        • e_werty Re: Zatrzymać kod 18.05.06, 22:11
          "...Wystarczy wykupić wszystkie bilety...."

BINGO!!!

Mógl Rydzyk zamiast "świdectw wiary" zbierac Świadectwa Udzialowe niech wierni
          idąc za jego przykładem - w myśl protestu - wykupia wszystkie bilety na
          wszystkie seanse... I wowczas chapeau bas...!!!
          • ant777 Re: Zatrzymać kod 19.05.06, 07:15
            Werty, to już miało kiedyś miejsce. Kiedyś Żydzi mieli za złe jakiemuś muzykowi-
            śpiewakowi-aktorowi, że podał rękę Hitlerowi. Jak facet zorganizował występ w
            jakimś mieście, to oni wykupili wszystkie miejsca i oczywiście nie przyszli na
            występ. Niestety nie jestem w stanie podać szczegółów.
    • mega_faflun Re: Zatrzymać kod 18.05.06, 19:21
      jezeli czlonkowie organizacji katolickiej uwazaja ze film jest profanacja uczuc
      religijnych niech nie ida ogladac tego filmu ja wolny czlowiek zyjacy niby w
      kraju demokratycznym chce ten film obejrzec a pozatym co za moda na jakies
      ograniczania swobod obywat. nastala w tym kraju . w sredniowieczu jak nastapilo
      zacmienie slonca kler krzyczal ze to diabel ukradl slonce ale je zgubil a lud w
      to uwierzyl
    • Gość: logik Re: Zatrzymać kod IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.06, 19:44
      Demokracja polega na tym, że rózne organizacje mogą wyrażac swoje opinie, uwagi
      i apelować w różnych sprawach. Jeżeli wam to przeszkadza to przenieście się na
      Kubę.
      • Gość: vader Re: Zatrzymać kod IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.06, 19:49
        Racja logik! Przecież oni nie panoszą sie po ulicach z transparentami jak
        homosie i ich adwersarze tylko wysłali zwykły list. Życzę wszystkim żeby z taką
        kulturą i klasą zajmowali stanowisko w sprawach publicznych.
    • zetkaf A moze cos w nim jest??? 18.05.06, 19:49
      > Każdy głupi wie, że film to wymyślona historia ale mam wrażenie, że ludzi w
      > Polsce traktuje się jak "ciemną masę", która nie potrafi odróżnić fikcji od
      > faktu... czyzby fikcja była niebezpieczna dla Kościoła? (... swoją drogą w
      > film mogą uwierzyć "moherowe berety" i to chyba jest niebezpieczeństwo)
      A moze Kosciol sie boi tego filmu, bo wie, ile prawdy w nim jest. Coby nie
      mowic, czesc pozornie herezji zawartych w ksiazce okazuja sie najprawdziwsza
      prawda, pytanie tylko jak duza czesc. Np. to, ze swieto Bozego Narodzenia ma
      korzenie jak najbardziej poganskie, przynajmniej jesli chodzi o sama date...
      • Gość: Maria Re: A moze cos w nim jest??? IP: 195.175.37.* 18.05.06, 21:33
        Jeśli jakiś film jest w stanie zagrozić wierze, to co to za wiara i co to za
        wierzący???
        • Gość: logik Re: A moze cos w nim jest??? IP: *.gorzow.mm.pl 18.05.06, 21:47
          A jeśli jakiś film nie jest w stanie zagrozić wierze, tylko obraża wierzących
          to co to za film?
          • Gość: Maria Re: A moze cos w nim jest??? IP: 195.175.37.* 18.05.06, 22:29
            Skąd wiesz, że ten film kogoś obraża? Może obraża, może nie. Chcę sama to
            ocenić, a nie słuchać "tendencyjnych" w jedną lub drugą stronę mądrali. Nie
            podoba mi się próba (mam nadzieję, że tylko próba) zakazania i cenzury. Nie mam
            nic przeciwko protestom "środowisk", każdy może wyrazić swoją opinię na każdy
            temat, ale aby mieć swoje zdanie należy wiedzieć o czym się mówi. Filmu jeszcze
            nie widziałam, ale skoro jest od 18 lat, to chyba dzieciom nie poprzewraca się
            w głowach?
          • Gość: Marek Re: A moze cos w nim jest??? IP: *.gorzow.mm.pl 19.05.06, 09:16
            Wierzących obraża wszystko... obrażanie się stało się ich domeną, obrażają się,
            że nakręcono film, że Ziemia jest okrągła, że namalowano obraz, zrobiono
            fotografie, że ktoś może być inny... a nawet zaczyna obrażać ich prawda... no
            chyba, że prawda jest zgodna z ich oczekiwaniami i zapatrywaniami... to wtedy
            jest najprawdziwsza prawda. W sprawie filmu "Kod.." wypowiadali się
            działacze "Opus Dei" raczej byli zadowoleni z filmu ponieważ zmuszał ludzi do
            poszukiwania, myślenia a to w tym najważniejsze - strony internetowe
            organizacji przeżywaja oblężenie. Czy "Opus Dei" jest organizacją katolicką? Z
            pewnością tak! Z tego widać, że mamy do czynienia z wieloma aspektami tego
            filmu, każda reklama powodująca zagłebienie się w Pismo Święte jest dobra a o
            tym czy coś jest prawdą czy fałszem powinien decydować widz (jego umysł)a nie
            przygodnie zebrane stowarzyszenie - powaga tego typu stowarzyszeń polega na
            tym, że nie zajmują się one "pierdołami" lecz prawdziwą pracą i prawdą a
            przykład już podałem... polecam iść za przykładem bądź co bądź organizacji,
            która działa od wieków a nie od paru lat.
        • Gość: Bernard Re: A moze cos w nim jest??? IP: *.ed.shawcable.net 18.05.06, 23:33
          Hey Maria,
          Wielu mysli i mowi podobnie...
          Wielu czuje sie "urazonymi" traktowaniem ich jak "ludzi malej wiary" lub po
          prostu "male dzieci" ktorych trzeba "chronic" przed zewnetrznym swiatem..
          Gorsze wyzwania doswiadczamy na co dzien i nie widze fanatykow ingerujacych...
          Na filmie sie skupili...
          Spodziewam sie wspanialej i buzmiwej dyskusji na tym forum po filmie...
          :)
          PS. Sie bac...to oni, a nie my...
    • e_werty Re: Zatrzymać kod 18.05.06, 21:49
      "...Arkadiusz Marcinkiewicz, radny PiS, powiedział "Gazecie", że ma związane
      ręce podpisaną w styczniu umową z dystrybutorem filmu. - Film wejdzie na
      ekrany. Gdybym w styczniu, przed podpisaniem umowy z dystrybutorem, wiedział,
      jaki będzie to film, zapewne trzy razy bym się zastanowił. Teraz nie mam
      wyboru. Jeśli nie dopuszczę filmu do wyświetlania w Koperniku, to od tego
      samego dystrybutora nie dostanę w październiku drugiej części filmu o Papieżu.
      Moim zdaniem atmosfera wokół całej sprawy sprawi, że do kina na ,,Kod"
      przyjdzie więcej ludzi, a to, jak się okazuje po komentarzach recenzentów,
      wcale nie jest taki dobry film."

Arek - co ty pier'dolisz!!!! Gdybys był prwadziwy katolik to te swoje kina w
      powietrze bys wypier'dzielił - aby tylko nie graly filmu który cie obraza...
      znaczy ... twoje "uczucia religijne" - niestety - więcej u ciebie kultu
      pieniądza niż kultu katolickiego!!!

I za diabła nie wierze że nie wiedziałeś co bedzie grane....!!!! Liczyłeś tylko
      kasę...

No i trudno miec do ciebie o to pretensję - wszak prowadzisz rodzinny interes.
      A tu.. "Askana" sie czai!!!
      • zetkaf Re: Zatrzymać kod 18.05.06, 21:55
        Taaaa.... "gdybym wiedzial w styczniu jaki to film"... to gdzies ty sie
        czlowieku chowal? Afera o ksiazce juz stara jest. Prawdziwy wlasciciel kina w
        styczniu, to juz od paru miesiecy wiedzial, ze film bedzie mial premiere w tym
        roku. I wiedzial, o czym jest ksiazka i ze zapewne o tym samym jest film.
        No coz, jesli chodzi o gorzowskie kina, to widac, ze puszcza sie przez iles
        tygodni kiczowate masowki, a juz filmy srednie pod wzgledem kasowosci, a za to
        duzo wyzszej klasy w Gorzowie sie nie pokazuja. Lepiej masowke przez miesiac
        bez alternatywy puszczac...
        A druga czesc filmu o papiezu faktycznie bylaby WIELKA STRATA... kasowa.
        Chcialbym wiedziec, ile kina zarobily na filmie o papiezu?

• Gość: jona Re: Zatrzymać kod IP: *.242.81.adsl.skynet.be 18.05.06, 22:02
          Ja wczoraj widzialam film i jest.............poprostu nudny,nie rozumiem o co
          tyle halasu.Oczywiscie bardzo rozczarowal mnie i duzo roznil sie od ksiazki.Nie
          warto tych 16 euro
          • e_werty Re: Zatrzymać kod 18.05.06, 22:07
            "...poprostu nudny,nie rozumiem ..."

... bo to film dla ludzi ze średnim IQ!!!

Idź na jakis film Disneya... chciaz się wzruszysz... a tak to straciłaś 16 €!!!!
            • Gość: jona Re: Zatrzymać kod IP: *.118-200-80.adsl.skynet.be 19.05.06, 18:22
              Co to jest 16 euro???Apo tej reklamie to kazdy czlowiek nawet z przecietnym iq
              (moje jest troche wyzsze :-))chce zobaczyc ten film,a z Disneya to nawet moje
              dzieci wyrosly :-)))
              • e_werty Re: Zatrzymać kod 19.05.06, 21:31
                "Co to jest 16 euro???..."

... he he he ... po tej odpowiedzi sadzę że twoje IQ jest troche wyższe niż
                średnia IQ pomocy domowych z przedwojennej Polski...

"...z Disneya to nawet moje dzieci wyrosly :-)))"

... no to im współczuje...
        • andrzejusa Re: Zatrzymać kod 18.05.06, 22:05
          sluchajcie , sluchajcie!
          kolejny krzyk fanatykow katolickich!

ale przeciez rydzyk ma telewizje i mozliwosci ,
          moze zamiast "kodu leonarda "
          jakis "kod ojca rydzyka ",
          ku_wa sfilmowac!!!

niech sie rydzyk do roboty bierze ,
          bo tylko majbachami sie rozbija ,i jakies "swiadectwa" liczy!
          • Gość: Bernard Re: Zatrzymać kod ? Niemozliwe! Niepotrzebne... IP: *.ed.shawcable.net 18.05.06, 23:26
            Hey andrzejusa,
            A ja ogladam tutaj wywiady z ksiezmi katolickimi zachecajacymi wiernych ....do
            dyskusji w klubach parafialnych "na herbatce po filmie".... i o filmie....
            Z tych ludzi madrosc i sila Wiary przebija...
            "Idzcie, mowia....Obejzyjcie ten film..Zobaczcie, co maja do
            pokazania..Posluchajcie co maja do powiedzenia...
            Podyskutujemy na ten temat po filmie"
            Tylko prosci i slabi sa pelni strachu...
            Ja osobiscie chcialbym wiedziec czy "Pasja" zrobila kogos "lepszym"
            Katolikiem...lub czy "Kod.." gorszym...
            To tylko filmy...
            To fantazja i przyczynek do dyskusji...
            Czarne listy inkwizycji nie zatrzymaja filmu a odbiora mozliwosc "odpowiedzi"...
            Niektorzy ludzie Kosciola popelniaja kardynalny blad uciekajac sie do zakazow i
            nakazow...
            Polacy w tym Gorzowianie to ludzie o utrwalonych pogladach oraz Wierze...
            Zadna produkcja filmowa nie zmieni tego...
            Za pare miesiecy nikt o filmie pamietac nie bedzie..
            Jesli ktos bedzie cos pamietac, to cyrk z probami cenzury...
            Ja ide zobaczyc w ten weekend..
            • Gość: Danny Re: Zatrzymać kod ? Niemozliwe! Niepotrzebne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 23:30
              >Tylko prosci i slabi sa pelni strachu...
              Wreszcie Benek obnażyłeś polskie mochery.
      • Gość: Bernard Re: Zatrzymać kod IP: *.ed.shawcable.net 18.05.06, 23:36
        Hey werty,
        Co ma ten fiolm wspolnego z Katolicyzmem???
        To fantazja...
        Skad wiesz, ze film kogokolwiek obraza - nie widzieli go jeszcze!!!!!!!
        Chyba, ze cie obraza to co ktos ci powie ze obrazac powinno zanim dowiesz sie
        nawet co to jest....
        Sredniowiecze.
    • Gość: Leonardo Re: Zatrzymać kod IP: *.thyssen.com / *.thyssen.com 19.05.06, 09:08
      Zgadzam sie z lockerem_! Ale zastanawiam sie, czy przypadkiem nie jest to chwyt
      reklamowy, zeby na film "zwalilo" sie do kin wiecej, osob niz planowano.
      Ludzie! Powiesc fascynujaca, ale nie ma zadnego potwierdzenia w prawdzie
      historycznej!
      Czy filmu moze boja sie przedstawiciele Ciemnogrodu, ktorzy sa zbyt leniwi, lub
      najnormalniej na swiecie glupi, by poczytac troche o historii religii
      chrzescijanskiej?
    • Gość: Andrzej Re: Zatrzymać kod IP: *.nll.se 19.05.06, 09:52
      Po co wydawac kase na taki n e d z n y film (widzialem!), kiedy mozna sciagnac
      go za darmo z internetu!
      • Gość: Danny Andrzej - złodziej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 23:32
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):
        > Po co wydawac kase na taki n e d z n y film (widzialem!), kiedy mozna
        UKRAŚĆ
        > go z internetu!

• cichykibic Re: Zatrzymać kod 19.05.06, 12:18
      Czytając szanownych forumowiczów, to z większąścią sie zgadzam. Mam tylko dużo
      wątpliwości czy w naszym kraju "zaistnieje" takie coś jak tolerancja.
      Pytanie zasadnicze. Dlaczego kler boi się tak tego filmu i "podładowuje" ( w
      rózny sposób)wszelkie zwiazane z nim organizacje. Prawdziwy wierzący (nie
      zależnie w jakie wierze jest) przejdzie koło filmu obok i będzie robił
      wszystko co jest zgodne z jego wiarą. Najśmieszniejsze jest toże wielu np.
      biznesmenów chodzi do kościoła( w każdą niedzielę ), ostentacyjnie wrzuca
      banknot na tacę, a od poniedziałku gnębi swoich pracowników. Czy pod wpływem
      wiary nie powinien się zastanowić czy nie dać pracownikom podwyżki , których
      zatrudnia na najniższej krajowej( a z tego ciężko wyżyć), a na urlop wyjeżdza
      za granicę ( znam przykłady że nawet i daleko w świat).Niech w całym życiu swym
      postępuje jak przykładny katolik,szanujący wszystkich (bez znaczenia)ludzi, a
      nie wyrywa się by potępić to czego nie widział i czego nie chce oglądać. To
      tylko jeden z przykładów.
      Pozdrawiam.
    • e_werty Re: Zatrzymać kod 19.05.06, 12:38
      Ludzie!!!
      Przecież te protesty sa preparowane po to aby film budził zainteresowanie!!!

Przeciez dzięki takim akcjom - zaczyna sie dyskusja o wierze o Kościele - i
      dzięki temu Kościół wychodzi z medialnego niebytu!!!
    • e_werty Re: Zatrzymać kod 19.05.06, 12:55
      Książkę czytałem - jak tylko sie ukazała... No i podczas lektury -
      zaintrygowany - porównywałem podawane interpretacje wydarzeń z faktami. Nic sie
      wyraźnie nie potwierdziło np. opisywany fresk Leonarda "Ostatnia wieczerza"...
      ze zdjęc w sieci niewiele widac jako że jestw tragicznym stanie - i dopatrzeć
      sie w nim mozna wszystkiego - nawet nie wiadomo czyjej reki z nożem!!! Albo
      kolorystyka strojów Jezusa i MariMgdaleny... kompozycja obrazu zależy od
      fantazji malarza... i tyle. Interpretowac można go na setki sposobów.

Kościół powinien nakrecić riposte na ten temat!!!

P.S.

... a na film nie pójde... nie cierpie masówek... tak w kosciele jak i w
      kinie!!!
    • Gość: cynico wierzycie że marcinkiewicz nie wiedział? IP: *.gorzow.mm.pl 19.05.06, 13:32
      nie wiedział co to za film?pewnie, skąd mógłby skoro prowadzi tylko własne kino
      i nie wie nic o świecie filmu, o książce też wcześniej nie słyszał. a argument
      że nie dalibymu filmu o papieżu aż mnie poraził, chyba ten pan śmieszniejszego
      argumentu nie mógł znaleźć żeby uciszyć ciemne katolickie koła
    • Gość: daisy nie zatrzymywac kodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 14:13
      dlaczego ktos ma ograniczac moja wolosc, niech ida na film ci co chca, a tym
      ktorym sie to nie podoba niech zostana w domu!! mamy wolny kraj chyba nie!!??
      czy tylko mi sie wydaje??
    • Gość: BL Re: Zatrzymać kod IP: *.proxyplus.cz / 195.205.249.* 19.05.06, 14:31
      Jak się tak zastanowić to mają rację - powiesz coś o żydzie lub homosiu to masz
      przerąbane, a na katolikach można jeździć jak na łysej kobyle. Nie podoba mi
      się to zbytnio. Po A.Marcinkiewiczu nie spodziewałbym się takiej głupiej
      odpowiedzi. Szkoda komentarza. Jeśli puści film, to stracę złudzenia, że wiara
      jest dla niego czymś więcej niż drogą doczesnej kariery - ergo niech nie liczy
      na mnie więcej.
    • zetkaf Polecam inny film - czeski sen.... 19.05.06, 18:09
      Zwlaszcza ci wszyscy protestujacy powinni obejrzec, moze by wreszcie
      zrozumieli, jak kiepski skutek maja ich protesty i dlaczego tak antyreligijny i
      tak oprotestowany benetton tak latwo stal sie swiatowa marka...
      • Gość: scierwus Re: Polecam inny film - czeski sen.... IP: 217.153.6.* 21.05.06, 22:54
        kolejny chory pomysl a dlaczego ktos ma zakazywac ogladania tego filmu... zyjemy
        w wolnym kraju ci ktorzy beda chceli to pojda i zobacza ci ktorzy uwazaja ze nie
        ejst to ciekawy fil nie wybiora sie do kina, a przez takie postepowanie robicie
        tylko darmowa reklame tej ekranizacji i skutkiem tego bedzie fakt iz zarobi krocie
        • zetkaf Re: Polecam inny film - czeski sen.... 22.05.06, 07:29
          I wlasnie dlatego polecam TEN wlasnie film, ktory doskonale ukazuje to zjawisko.
          Wiesz, tym filmem nie interesowalem sie wogole, od momentu kiedy uslyszalem, ze
          jest cienki. TYM RAZEM uwierzylem na slowo... po tym szumie medialnym nawet sie
          zainteresowalem, nawet sie dowiedzialem, ze gra moj ulubiony aktor, i zeby nie
          to, ze zestawienie Connery+Hanks raczej mi nie pasuje, to bym wlasnie poszedl
          na ten film... wlasnie w zwiazku z tym mowieniem nie...
          nie IDZCIE DO KINA...

nie wystepuja TOM CRUISE, BRAD PITT. SHAH RUKH KHAN, NICOLE KIDMAN, LEONARDO DI
          CAPRIO, CAMERON DIAZ, GWYNETH PALTROW filmu nie wyprodukowal STEVEN SPIELBERG
          muzyki nie skomponowal JOHN WILLIAMS zdjec nie zrobil CHRISTOPHER DOYLE
          scneariusza nie napisal QUENTIN TARANTINO filmu nie wyrezyserowal PEDRO
          ALMODOVAR
          (z ulotki czeskiego snu, szkoda, ze nie mozna sie jeszcze pobawic wielkoscia
          czcionki i kolorami, zeby bardziej dobitnie ukazac efekt) nie IDZCIE DO KINA ;)
    • Gość: frustrat Katolicyzm po gorzowsku ! IP: *.gorzow.mm.pl 21.05.06, 23:02
      Grządko, Walewacz, Wiernicki protestują a ich promotor guru i przywódca duchowy
      radny PiS Arkadiusz Marcinkiewicz bije kasę zarabiając na fałszu. Panowie
      jesteście wstrętni w tej swojej obłudzie i zakłamaniu ! Obłuda siega szczytów !
      • Gość: brat Adam Nie lękajcie się .... klanu ! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 22.05.06, 08:34
        Właścicieli gorzowskich kin prosimy o wzięcie pod uwagę także tego, iż Benedykt
        XVI wkrótce odwiedzi Polskę. Apelujemy do sumień wszystkich osób zaangażowanych
        w propagowanie tego filmu, by odmówiły rozpowszechniania go. Będzie to ważne
        świadectwo wskazujące, iż są wartości ważniejsze niż doraźny zysk.

mgr Robert Jałowy – prezes Stowarzyszenia Rodzin Katolickich Diecezji
        Zielonogórsko-Gorzowskiej

mgr Tadeusz Gronowski – prezes Akcji Katolickiej par. Św. Maksymiliana w
        Gorzowie

ks. kan. Henryk Grządko – diecezjalny duszpasterz ds. trzeźwości

mgr Paweł Walewacz – prezes Gorzowskiej Grupy Obywatelskiej

mgr inż. Augustyn Wiernicki – prezes Stowarzyszenia Brata Krystyna w Gorzowie

mgr Mariusz Zbanyszek – prezes Akcji Katolickiej par. Pierwszych Męczenników
        Polski w Gorzowie

Oczekujemy na zdecydowaną rekację w sprawie kina Kopernik !!!!!!!!!

• Gość: sri lanka Re: Nie lękajcie się .... klanu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:14
          Byłem zobaczyłem... i beznadzieja. Film beznadziejny, ani ciekawy, ani
          śmieszny, ani trzymający w napięciu. Nuda, nuda i jeszcze raz nuda. Nie
          zakazujcie tego filmu. Takim badziewiem nie ma co sobie głowy zawracać. Książka
          jest naprawdę ciekawa, a film spartolony. Tyle na temat
          • Gość: koko Re: Nie lękajcie się .... klanu ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:54
            Oglął ktoś film "Pytanie do Boga"? Teza, postawiona w filmie jest taka, ze
            Chrystus nie zmartwychwstał, bo w grobie znaleziono, optrócz groty właściwej,
            także ukrytą, w której znajdowały się szczątki człowieka. Po badaniach
            ustalono, iż pochodząz okolic 35 roku n.e. Wniosek - to szczątki Chrystusa.
            Kod da Vinci stawia inne tezy. Filmu jeszcze nie wiedziałem, wiec sie nie
            wypowiadam. Ale ludzie, na Boga! TO TYLKO FILMY. Jak powiedział bp Pieronek, to
            nie jest film dokumentalny, ale fabularny. A to jest zasadnicz aróżnica.
            Dlaczego taki magister Zbanyszek chce narzucać, co wolno puszczac w kinach, a
            czego nie? Boi się zwątpić we własną wiarę? Boi się, ze ktoś po obejrzeniu
            filmu odejdzie od Kościoła? od koscióła odchodzą ludzie nie z powodu takich
            filmów, ale zachwoań w stylu ojca Rydzyka i innych pseudo-księży. A tak poza
            tym to jednak nie wszyscy w tym kraju to katolicy. Jest demokracja, więc
            puszczać mozna wszytsko. po to Bóg dał nam rozum, żebyśmy dokonywali sai
            wyborów. A jak juz dokonamy i pójdziemy sobie na fiorlm, to mamy myslec...
            • andrzejusa Re: Nie lękajcie się .... klanu ! 22.05.06, 16:13
              film juz w koperniku leci,
              to co teraz ma zrobic brat Adam?
              chyba trzeba kino podpalic i brata premiera na straty narazic!
              przykady sa:
              we wloszech dwoch fanatykow katolickich,
              robowalo spalic ksiazke "kod leonarda..."
              byly kamery i zdjecia pokazane na calym swiecie!

to bardo dobry sposob na zrobienie kariery,

wezme pomysl pod uwage, jak bede chcial kariere zrobic!!
        • Gość: buuuu Re: Nie lękajcie się .... klanu ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 17:04
          Tak, wartością najważniejszą powinna byc PRAWDA!!! Film, z założenia jest
          fikcją, więc o co tyle szumu? NIKT NIE MOŻE ZABRONIĆ TEGO, CO MA KINO
          POKAZYWAĆ, A CO NIE! Jestem osobą wierzącą, ale krew mnie zalewa, jak widzę
          nagonkę kościelną. Na szczęście sa jeszcze kapłani, którzy rozumnie się
          wypowiadają o tym filmie. I nie życzę sobie tekstów w stylu "ratowanie sumień".
          To samo było w przypadku filmu KSIĄDZ. A może nie ma takich sytuacji w życiu?
          Nie ma podwójnego życia niektorych księży? Nie ma ich dzieci? Nie ma
          niebotycznych kwot, jakie mają księża? Samochody, itp. A podobno ślubują
          ubóstwo. I ktoś taki ma mi mówić o sumieniu? Wrrrr
    • zetkaf Wroga trzeba poznac... 22.05.06, 20:28
      zeby umiec z nim walczyc. To byla podstawa strategii jednego z wiekszych
      generalow II wojny swiatowej (Patton). Kosciol chyba nie uznaje tej reguly -
      czyzby sie bal, ze ktos w ramach poznawania dojdzie do wniosku, ze wrog wcale
      nie jest wrogiem?
      Coz, prawdziwa cnota krytyk sie nie boi... a Kosciol sie boi...

Czyz nie po to Bog dal ludziom wolna wole, zeby sami potrafili odrozniac prawde
      od falszu, a zakaz puszczania filmem nie jest proba walki z decyzja nieomylnego
      Boga, proba poprawiania go? Czyz ksieza staraja sie poprawiac doskonala
      tworczosc Boga? Czyz pycha nie jest jednym z grzechow glownych?
      • andrzejusa Re: Wroga trzeba poznac... 22.05.06, 20:31
        jest zetkaf,
        to na pewno grzech,
        mimo ze w grzechy nie wierze!
        • pelikano73 Re: Wroga trzeba poznac... 23.05.06, 08:29
          Andrzejusa, jak można nie wierzyć w coś, co jest faktem? Wytłumacz mi to, ale
          tak wiesz, jak czterolatkowi ;)
          • e_werty Re: Wroga trzeba poznac... 23.05.06, 20:09
            "... co jest faktem..."

... "fuck" tem?
        • Gość: Bernard Re: Wroga trzeba poznac... IP: *.ed.shawcable.net 27.05.06, 01:47
          Hey andrzejusa,
          Widze, ze nie rozumiesz pojecia "grzech"...
          "Grzech", moj ty niedouczony, a grzeszacy przyjacielu, to wystepek" (grzech
          lekki) lub "przestepstwo" (grzech ciezki)...
          Wystepek mozesz "zmazac" po prostu zalujac za jego popelnienie i...obiecujac
          sobie, ze wiecej glupot robic nie bedziesz..
          Grzech ciezki to przestepstwo a wiec wymaga "osadzenia" ...co w przypadku wiary
          katolickiej wiaze sie z wizyta w konfesjonale...(to taki koscielny sad)
          Chodzi o to by miec cywilna odwage przyznac sie komus (duchownemu)do
          popelnienia przestepstwa...
          To wlasnie ta odwaga powiedzenia komus prawdy usunie twoja wine i da, jak to
          Katolicy okreslaka...rozgrzeszenie...
          Oczywiscie prawo karne, moralne i religijne nie zawsze sie zazebiaja..
          To oczywiscie wiesz..
          Na forum mkozesz klamac i krecic i do wiezienia nie pokjdziesz...
          Popelniasz jednak przestepostwo w/g praw koscielnychh (10 Przykazan ) czyli
          grzech ciezki i na usmiech sw. Piotra liczyc raczej nie mozesz..
          Tak to mniej wiecj wyglada..
          Masz wiecej pytan?
          Wstap do pierwszego Kosciola po drosdze i pogadaj...
          Jak ci ktos zacznie pisowska propagande wciskac to sie nie zdziw.. he he he he
          Skup sie na swoich winach. Ten ktos bedzie musialk sie za swoje tlumaczyc...
          PS. Jedrzejczak to dobry Prezydent
          • zetkaf Re: Wroga trzeba poznac... 27.05.06, 12:20
            > Wystepek mozesz "zmazac" po prostu zalujac za jego popelnienie i...obiecujac
            > sobie, ze wiecej glupot robic nie bedziesz..
            Gwoli dokladnosci, religia katolicka nie przewiduje zeby samemu sobie odpuscic
            grzechy. Z najmniejszym grzechem trzeba isc do spowiedzi. Obejsciem jest
            jedynie formulka "wiecej grzechow nie pamietam, za wszystkie serdecznie
            zaluje", ale pod warunkiem wypowiedzenia jej w trakcie spowiedzi...
    • Gość: woka Re: Zatrzymać kod IP: 212.6.124.* 23.05.06, 09:16
      Ranking filmw o posyukiwaniach wi€tego grala wedug mnieÖ
      1. Monthy Python i poszukiwacze świętego grala (czy jakoś tak)
      2 Indiana Jones (wartka akcja)
      3.
      4.
      długo nic
      999. Kod Leonarda
    • Gość: bss Re: Zatrzymać kod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 15:59
      Zakazać emisji "Czterech pancernych i psa" oraz wszystkie z filmowane dzieła
      Sieńkiewicza z powodu zafałszowań historii. Jeszcze nie tak dawno Bill Gates
      był ze swoim INTERNETEM na czrnej liście KK jako syn szatana, doszukiwano się w
      jego życiorysie szatańskich cyfr. Dziś kościół z rozkoszą korzysta z
      dobrodziejstw internetu. Stosy dla nauki, dla dążeń do poznania świata - to
      jest odwieczna walka KK z człowiekiem i jego rozumem.
      • login_tymczasowy Re: Zatrzymać kod 23.05.06, 19:41
        Gość portalu: bss napisał(a):

> dzieła Sieńkiewicza
        Zadne z dziel Sieńkiewicza nie bylo jeszcze sfilmowane.

> Jeszcze nie tak dawno Bill Gates był ze swoim INTERNETEM na czrnej liście KK
        Do tej pory jest! Widzialem te czarna liste wczoraj!
        A fakt, ze Gates jest wlascicielem INTERNETU, powoduje, ze czarnej listy w
        internecie nie ma.
        • Gość: Bernard Re: Zatrzymać kod IP: *.ed.shawcable.net 24.05.06, 00:21
          Hey login_tymczasowy,
          Mylisz sie...
          Gates nie jest wlascicielem internetu...
          Jest wlascicielem Microsoft...
          Wlascicielem internetu, jakkolwiek obecnie durno to brzmi....nie jest nikt..
          I to jest piekne..
          Podobnie z GPS. GPS "wynalezli eksperci z US Army i teoretycznie sa tego
          systemu wlascicielem..
          Od wielu jednak lat pozwalaja prywatnemu sektorowi na korzystanie z Global
          Positioning System poniewaz jest bardzo pomocny dla ludzi...
          Pamietaj ze GPS jes tedynym na swiecie (europa i japonia dopiero prowadza
          doswiadczenia) i teoretycznie armia USA moze zatrzasnac drzwi w kazdej chwili..
          Nie zrobia tego jednak. Sa sprawy wazne i te wazniejsze..
          PS. Najwyzsze "rezolucje" ciagle sa dostepne jedynie dla Pentagonu...
      • e_werty Re: Zatrzymać kod 23.05.06, 20:17
        "...Dziś kościół z rozkoszą korzysta ..."

... czyżbyś cos imputował???
        • Gość: bss Re: Zatrzymać kod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 03:08
          imputował??? Kto wie, zależy z jakich stron rozkosznie się korzysta. E e_werty
          nie łap mnie za słówka. Prawda jednak jest taka, że KK zawsze starał się
          niszczyć to co było niezgodne z jego jedynie słuszną nauką. Przez wiele wiele
          lat Ziemia musiała być PŁASKA...,a za jej OKRĄGŁOŚĆ na stosach ginęli
          przeciwnicy.
          • Gość: Bernard Swiat ani Kosciol sie nie zawalil.... IP: *.ed.shawcable.net 24.05.06, 06:34
            Fanatycy istnieja wsrod Muzulmanow i Katolikow...
            To prawda, ze jednio w imie milosci swojego boga i spedzenia troche czasu z
            kilkoma dziewicami zgadzaja sie na mordowanie niewinnych...
            Fanatycy Kosciola Katolickiego mimo ogromnych checi na razie wstrzymuja sie do
            cenzury i ograniczen...
            Dla mnie jedna cholera prawie...
            Wymuszanie chorych opinii na innych...
            Wiara to nie tylko (jakby chcieli fanantycy) bezmyslne podazanie sciazka przez
            nich wskjazana...
            Bog nie kocha idiotow...'
            Film sie pokazal...za pade tygodni nikt nie bedzie pamietal...i tak jak zawsze
            na idiotow wlasnie wyszli radykalowie. Jak zawsze...
    • Gość: Danny Zgadzam się z listem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 23:22
      >Zgadzamy się z opinią kard. Stanisława Dziwisza, który uznał, że (...)
      > chrześcijaństwo jest religią sprzeczności, zatajeń i fałszu.
      Mocne słowa, ale jakże prawdziwe
      • e_werty Re: Zgadzam się z listem 26.05.06, 23:28
        "Zgadzamy się z opinią kard. Stanisława Dziwisza..."

... to dobrze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka