Dodaj do ulubionych

Zidiocanie czy paraliz mozgowy ?

IP: *.sympatico.ca 15.01.03, 21:49
Nie sposob dyskutowac z ludzmi, ktorzy nie maja wiedzy, a jezeli jakas
posiadaja, to jeszcze je nie rozumieja.

Bolszewik mowi - to ty nim jestes, faszysta mowi - to nie ja, a ty, zlodziej
wola: lapaj zlodzieja. Znamy to. W tym jazgocie zagluszane sa sprawy
najwazniejsze.

Polacy musza zrozumiec, ze dostosowywanie Polski do wymogow unii
doprowadzilo kraj do totalnej zapasci na kazdym odcinku zycia. Zapasc bedzie
sie tylko poglebiala, jezeli zapanuje bruksela.

Korwin - Mike w ostatniej "Angorze" wyraznie pisze. Polska ma dostac 1
miliard z unii, ale bedzie MUSIALA wplacic 40 - slownie czterdziesci
miliardow na ochrone srodowiska - czyli ratowanie wrobelkow !
Trzeba byc jak widac Saksonem, zeby logicznie postrzegac swiat !

Jezeli Polacy tego nie zrozumieja, to juz nie ma ratunku.
Rzadzacy w Warszawie i Brukseli licza na zidiocenie Polakow.

OBY SIE NIE PRZELICZYLI !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: kotjo Re: Zidiocanie czy paraliz mozgowy ? IP: *.jinr.ru / *.jinr.ru 22.01.03, 10:51
      nazywac ochrone srodowiska "ochrona wrobelkow" moze (prosze wybaczyc)chyba
      tylko ktos niedorozwiniety
      • djradzik Re: Zidiocanie czy paraliz mozgowy ? 22.01.03, 12:02
        Podczas czytania tego listu uśmiech pojawił się na mojej twarzy :))) Chciałbym
        wiedzieć ile lat ma autorka, bo jeżeli chodzi o poruszoną sprawę i użyte
        słownictwo mam prawo sądzić że sporo, natomiast co do treści i sposobu
        rozumienia sprawy wejścia do Uni to uuuuuu... szkoła podstawowa???? Proponuję
        dokładne zapoznanie się ze wszystkimi aspektami wejścia polski do Uni
    • Gość: Jona Re: Zidiocanie czy paraliz mozgowy ? IP: *.76-136-217.adsl.skynet.be 22.01.03, 18:44
      Gość portalu: Elzbieta napisał(a):

> Nie sposob dyskutowac z ludzmi, ktorzy nie maja wiedzy, a jezeli jakas
      > posiadaja, to jeszcze je nie rozumieja.
      >

No tak tytul nie zly,zapewniam,ze na temat UE wiem sporo,zyje w niej od 13 lat
      i nie narzekam,myslec tez potrafie,a to co mysle to mowie-nawet jak moim
      rozmowca mialby byc szef mojej partii politycznej

>
      > Polacy musza zrozumiec, ze dostosowywanie Polski do wymogow unii
      > doprowadzilo kraj do totalnej zapasci na kazdym odcinku zycia. Zapasc bedzie
      > sie tylko poglebiala, jezeli zapanuje bruksela.

Tak czas Polsce dorownac do Europy i Brukseli-ja moge cos o tym powiedziec,bo
      znam zycie po dwoch stronach,a ty?
      >
      > Korwin - Mike w ostatniej "Angorze" wyraznie pisze. Polska ma dostac 1
      > miliard z unii, ale bedzie MUSIALA wplacic 40 - slownie czterdziesci
      > miliardow na ochrone srodowiska

COS NIE MASZ NAJLEPSZYCH WIADOMOSCI-SA NIEPRAWDZIWE
      >
      > Jezeli Polacy tego nie zrozumieja, to juz nie ma ratunku.
      > Rzadzacy w Warszawie i Brukseli licza na zidiocenie Polakow.
      >
      > OBY SIE NIE PRZELICZYLI !!!

Polacy to madrzy ludzie-to juz pokazali w Danii

Dobra rada-daj sobie spokoj z tym majaczeniem i nawroc sie na normalne myslenie
    • Gość: Elzbieta ZDRADA WSZEDZIE ZDRADA IP: *.sympatico.ca 23.01.03, 17:00
      FORUM - Liga Polskich Rodzin

"Moim obowiązkiem jest ostrzegać ludzi, żeby nie sprowadzili na swoje głowy
      nieszczęścia. LPR nie jest tym, za co chce być uważana. W rękach tych panów
      jest to organizacja niebezpieczna, zagrażająca rozwojowi kraju"

Artur Rojek "Głos": Panie Pośle, zdecydował się Pan na opuszczenie Klubu
      Parlamentarnego LPR. Co skłoniło Pana do tej decyzji?

Gabriel Janowski: Klub parlamentarny nie funkcjonuje tak, jak powinien. Nie
      mogłem już dłużej tolerować bezprawia i politycznego gangsterstwa, jakie
      uprawiają liderzy partii LPR, gdyż byłoby ono ze szkodą dla zwolenników Ligi i
      dla Polski.

Nieprawidłowe funkcjonowanie klubu nie było niczym nowym...

- To prawda i dlatego wystąpienie z klubu rozważałem od dawna. Zwlekałem z nim,
      gdyż uważałem, że należy doprowadzić do konsolidacji ugrupowań tworzących klub.
      A także dać szansę ludziom identyfikującym się z LPR na osiągnięcie dobrego
      wyniku w wyborach samorządowych. I to drugie w jakiejś mierze się powiodło.

Natomiast moje propozycje w sprawie konsolidacji, a także Macierewicza i
      Łopuszańskiego, były torpedowane przez kierownictwo tworzącej się wówczas
      partii LPR. Panowie ci zachowywali się jak "przewodnia siła" doby PRL...

Mimo to chciałem dać szansę władzom klubu parlamentarnego na naprawienie swoich
      błędów. Nie udało się.

Pragnę przypomnieć, iż już w połowie ubiegłego roku ostrzegałem opinię
      publiczną, że w klubie dzieje się źle. Później w proteście złożyłem funkcję
      wiceprzewodniczącego klubu, dając kolejny sygnał ostrzeżenia. Decyzja o
      wystąpieniu nie przyszła nagle, jest konsekwencją szeregu negatywnych zjawisk,
      patologii narastających od początku istnienia Klubu Parlamentarnego LPR.

Mówi Pan o bezprawiu i gangsterstwie politycznym. W czym się ono objawia?

- W LPR nie obowiązują żadne normy czy standardy, jakie przyjmuje się w
      cywilizowanych ugrupowaniach politycznych. Nie szanuje się procedur
      demokratycznych, nie ma jawności procesów decyzyjnych, nie dotrzymuje się
      żadnych umów, nie respektuje zobowiązań. (...)

LPR od samego początku robiła wszystko, aby usunąć z klubu niewygodnych dla
      siebie posłów, np. aby usunąć posła Macierewicza. Pan Maciej Giertych w
      rozmowie ze mną stwierdził, że Macierewicz jest w Klubie Parlamentarnym LPR
      zbędny. Podobnie Łopuszański.

Czyli jednym z zasadniczych powodów Pańskiego rozstania z klubem były
      zadrażnienia personalne?

- Nie. Obok łamania zasad najgorsze, co działo się w tym klubie, to gra
      pozorów, jaką Roman Giertych i jego koledzy uprawiają w sprawach kluczowych dla
      Polski. (...)

Proszę mi powiedzieć, co dokładnie oznacza gra pozorów kierownictwa partii LPR?

- Zupełnie co innego się mówi, a co innego robi. Na potrzeby opinii publicznej
      gęba jest pełna Polski, lecz kiedy przychodzi do konkretnych rozstrzygnięć, to
      panowie ci grają wspólnie z SLD na szkodę państwa i obywateli.

Proszę o przykład.

- Może po kolei. Pierwszym może być sprawa referendum ziemskiego. Już w trakcie
      zbierania podpisów zmieniono pytanie i pełnomocnika listy ze szkodą dla sprawy.
      Nie wykorzystano z całą mocą tej akcji do uświadomienia Polakom zagrożeń
      związanych ze sprzedażą ziemi obcokrajowcom. Całą sprawę ostatecznie
      przeprowadzono przez Sejm półgębkiem, bez wyraźnego efektu politycznego. (...)

Czyli, jak Pan Poseł twierdzi, kierownictwo LPR ma usta pełne frazesów o Polsce
      i obronie polskich interesów jedynie po to, by grając na uczuciach
      patriotycznych, nabijać sobie kapitał polityczny?

- Tak, dokładnie jest, jak pan mówi. W czasie konfliktu o STOEN, w gorącym
      tygodniu poprzedzającym wybory samorządowe, kierownictwo LPR uniemożliwiało mi
      publiczne przedstawienie naszych argumentów. Podczas gdy w mediach odsądzano
      mnie od czci i wiary. Giertych (delegujący przedstawicieli LPR do programów w
      mediach publicznych) przy aprobacie Kotlinowskiego i Wrzodaka uniemożliwili mi
      uczestniczenie w programie telewizyjnym "Forum" i "Tygodniku politycznym",
      ułatwiając tym samym zadanie naszym przeciwnikom.

Co więcej, zaproszony do "Kropki nad i" w TVN na dwie godziny przed programem
      dowiaduję się, że mam jednak nie przychodzić.

To ten sam program, w którym tak często gości Roman Giertych...

- ...po to, by go promować jako młodego gniewnego prawej strony sceny
      politycznej, gdy w rzeczywistości jest to człowiek, który działa po myśli
      rządzących.

Dlaczego Roman Giertych jest tak promowany w mediach liberalno-lewicowych?

- Mogę powiedzieć o sobie, że odbiera mi się prawo do debaty publicznej
      dlatego, że stoją za mną racje państwa i obywateli, konsekwencja w działaniu.

Ponadto promowanie Giertycha ma dla lewicy głęboki sens. Chodzi o wyhodowanie
      siły na pierwszy rzut oka skrajnej, posługującej się hasłami narodowymi i
      katolickimi, a w rzeczywistości będącej pod kontrolą.

A może poparcie dla Giertycha bierze się stąd, że odpowiedzialni politycy, tacy
      jak Janowski, Macierewicz czy Łopuszański, pewnych rzeczy nie zrobią i na pewne
      układy nie pójdą?

- To prawda, że on nie przestrzega absolutnie żadnych reguł. Każdego sprzeda,
      każdego zamorduje, byle tylko osiągnąć cel, który sobie wyznacza.

A tym celem jest przede wszystkim materialna i polityczna korzyść. Polityczna,
      gdy idzie o wygodne usadowienie się na karku wyselekcjonowanego elektoratu.
      Giertych nie widzi bowiem spraw polskich całościowo, jego pojmowanie polityki
      ogranicza się do wąskiego interesu, który jemu i jego kamratom zapewni
      powodzenie. Tyle i tylko tyle. (...)

Liga Polskich Rodzin powstała dzięki wspólnemu wysiłkowi kilku ugrupowań.
      Obecnie zdaniem wielu jej dorobek jest zawłaszczany przez członków Stronnictwa
      Narodowego, którzy bezpardonowo wykluczyli przedstawicieli innych formacji. Czy
      możliwy był inny scenariusz?

- Powstanie LPR do dzisiaj owiane jest mgłą tajemnicy i tak do końca nie
      wiadomo, kto za tym szyldem stoi. Byłem zdania, że istnieje konieczność
      ukształtowania jednej reprezentacji elektoratu patriotycznego. Formuła mogła
      być dowolna, nawet jednolitej partii. Pod jednym wszakże warunkiem - że wszyscy
      uczestnicy Ligi będą mieli równe prawa i będą przestrzegali przyjętych przez
      siebie reguł zgodnych z kanonami demokracji. Takie postępowanie jest jednak,
      jak już mówiłem, kompletnie obce liderom partii LPR - Kotlinowskiemu,
      Giertychowi i Wrzodakowi.

Obawiam się, że Liga jest jedynie zasłoną dymną, wygodnym narzędziem wpływu
      politycznego.

W większości szefowie partii LPR mają podwójną przynależność partyjną, mimo że
      statuty partii LPR i SN wykluczają podwójne członkostwo. Doskonale ilustruje to
      ich stosunek do reguł życia publicznego.

Chciałbym zapytać, jakie Pańskim zdaniem cele przyświecały Giertychowi i
      Kotlinowskiemu w ich działaniu?

- Pierwotnie, jeszcze przed wyborami, panowie ci w ogóle nie brali pod uwagę
      takiej ewentualności, że uda się im wejść do parlamentu. Ich celem było jedynie
      przekroczenie trzyprocentowego progu wyborczego i załapanie się na dotację
      budżetową dla partii politycznych.

Byłem jedynym członkiem komitetu wyborczego, który wierzył, że możemy wejść do
      Sejmu z niezłym wynikiem wyborczym.

Kiedy się okazało, że jednak próg wyborczy zostanie przekroczony i będą mieli
      reprezentację parlamentarną, wtedy uznali, że cały ten interes - w tym przede
      wszystkim pieniądze - trzeba zagarnąć w całości, ignorując pozycję polityczną i
      pomysły na działanie innych.

Ich zasadniczym zmartwieniem była dotacja z budżetu?

- Powiem więcej - nawet idąc do wyborów samorządowych, nie kierowali się
      interesem państwa, ale tylko i wyłącznie politycznym efektem. Stąd cała ich
      uwaga koncentrowała się na sejmikach, gdy tymczasem na poziomie gmin i powiatów
      LPR zupełnie zaniedbała interesy obywateli. (...)

Polacy jeszcze nie do końca sobie zdają sprawę, że te dwie siły - z lewej
      antyklerykalna Samoobrona, z drugiej pseudobogoojczyźniana Liga - to są dwa
      ramiona k
      • Gość: eh Re: ZDRADA WSZEDZIE ZDRADA IP: *.sympatico.ca 23.01.03, 20:38
        Bialy Holokaust na Narodzie Polskim

--------------------------------------------------------------------------------

From :
        "Jan G.

To :
        "Elizabeth

Subject :
        Witam

Date :
        Thu, 23 Jan 2003 12:18:40 -0600

Reply Reply All Forward Delete Put in Folder...InboxSent MessagesDraftsTrash
        Can Printer Friendly Version

Pani Elzbieto, czy pani uwaza ze partie polityczne w Polsce takie jakie obecnie
        sa na polskiej scenie politycznej to partie godne uwagi i zaufania? Ja mysle ze
        kazda z nich jest zazydzona i kazda ma okreslone zadanie aby narod Polski
        wprowadzac w blad. Jest to pozorna troska i walka o przecietnego Polaka, o jego
        przyszlosc, niepodleglosc i suwerennosc Polski.
        O to, aby Polacy zyli w swoim kraju tak naprawde juz nikt nie dba.
        Ludzie "Solidarnosci " wypedzeni z kraju, sama solidarnosc zdyskredytowana w
        oczach Polakow. Jedyna nadzieja narodu na poprawe zostala celowo rozbita,
        zbesztana a blotem. Zydzi rozbili ja od srodka, a teraz przygotowuja sobie nowe
        miejsce na wzor Izraela, jest to nasz kraj ktory powstapieniu do unii stanie
        sie ich wlasnoscia. To oni oczerniaja nas w oczach swiata, to oni przypisuja
        nam zbrodnie ktorych Polacy nie popelnili. To oni rowniez mowia ze Polak nie
        jest w stanie samodzielnie rzadzic swoim krajem. Oni obrabowali Polske
        tysiackrotnie i teraz szykuja dla Polakow cholokaust w bialych rekawiczkach.
        Aborcja, brak pracy, brak motywaci do zwiekszenia urodzin, odebranie zasilkow
        dla matek, odebranie wyprawek dla noworodkow urlopow macierzynskich,
        zmiejszenie zasilkow chorobowych wprowadzenie balaganu w sluzbie zdrowia. To
        wszystko i wiele wiecej o czym trudno nawet wspomiec sluzy po to, aby ten narod
        zniszczyc zredukowac maksymalnie. Podobnie jak narod Ukrainski w latach
        dwodziestych przed II wojna swiatowa, wyniszczyc glodem brakiem pracy
        wszystkiego co sluzy do normalnego zycia. Niestety obawiam sie, jezeli Polacy
        sie nie obudza, jesli nie dostrzega smiertelnego niebezpieczenstwa moze to sie
        skonczyc tragedia Polskiego Narodu. A obserwujac to wszystko co dzieje sie w
        Polsce wszystko zmierza ku zagladzie. Tam praktycznie nie ma polskiego zakladu
        przemyslowego, kluczowy przemysl zostal zniszczony albo wyprzedany za bezcen,
        teraz zostaly tylko resztki z ktorymi zrobia to samo. Tym spostrzezeniem
        chcialem sie z Pania podzielic, Pani Elzbieto.
        Dziekuje i pozdrawiam.
        J.J G.
    • Gość: Filip Re: Zidiocanie czy paraliz mozgowy ? IP: *.teleton.pl / *.teleton.pl 26.01.03, 09:12
      U Ciebie pierwsze objawy paraliżu mózgowego i zidiocenia już widać.
      • Gość: Elzbieta Re: Zidiocanie czy paraliz mozgowy u Filipa IP: *.sympatico.ca 26.01.03, 15:15
        Prosze obejrzec video i posluchac komentarza.

Skorumpowany zbrodniarz i poparcie dla niego.

Analogia skorumpowany premier RP i poparcie dla niego -
        • Gość: Filip Re: Zidiocanie czy paraliz mozgowy u Filipa IP: *.teleton.pl / *.teleton.pl 26.01.03, 19:07
          Jak tam główka, pani Elżbieto, nie boli?
          • Gość: Elzbieta Re: Zidiocanie czy paraliz mozgowy u Filipa IP: *.sympatico.ca 27.01.03, 01:24
            W Trojmiescie pisza:

Autor: Gość: Polak IP: *.i.net.au / 203.36.162.*
            Data: 27-01-2003 00:39 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
            Elzbieto 100-lat zycia !
            Polak.

Dziekuje Panu serdecznie. Najwieksza burze mamy za soba. Wszystkie
            najstraszniejsze epitety wyladowaly na oslej lawce, a potem zniknely. Nie da
            sie opisac mojego szoku, ale swoim zwyczajem, jak nie rozumiem czegos, szukam
            przyczyny. A ze mam madrego syna, ktory na dodatek studiuje psychologie, mam
            doradce nadwornego w domu. Wszystko wyjasnil mi w jednym zdaniu:

" You are the one - woman Army trying to convince the whole Country - Poland
            that the sky is purple. Everyone thinks it is blue and does not take kindly to
            someone convincing them that what they believe is false. "

Tak jest istotnie. Kiedy w cos wierzymy, a nagle okazuje sie to falszem,
            powoduje to bunt i chec spalenia na stosie kogos, kto mowi Prawde.

Po buncie przychodzi rozsadne rozwazenie wszystkiego od poczatku.
            Na koncu piekne zwyciestwo......... Galileusza, Kopernika i innych.
            Czekam !

• Gość: gosc Re:To jest nie ten Filip ! IP: *.i.net.au / 203.36.162.* 27.01.03, 07:27
              Pozdrowienia dla Elzbiety !
              -gosc-
              • j24 Elżbieto, tamatyka bardzo trudna. Stop. 27.01.03, 08:53
                Musisz pisać nie wiecej niż 2-3 zdania, żeby człek dał radę przeczytać.
                Stop. I bez zbytków patosu :)
                • Gość: Elzbieta Miasto rozsadnych ludzi IP: *.sympatico.ca 29.01.03, 13:50
                  Eurosceptyczni euroentuzjaści

Kompromitacją organizatorów zakończył się cykl konferencji proeuropejskich
                  organizowanych przez Lubelską Fundację Rozwoju, które odbywały się na terenie
                  województwa lubelskiego. W piątek (24 stycznia), podczas spotkania
                  organizowanego w Lubartowskim Ośrodku Kultury, okazało się, że cała akcje jest
                  grubymi nićmi szyta. – pisze Jacek Tomasiak nasz stały czytelnik.

Tego dnia w Lubartowskim LOK odbywała się konferencja pt. "Euro – wspólna
                  waluta zjednoczonej europy" (część projektu "Euro, ale z orłem"). Pod gmachem
                  zebrała się grupa przeciwników integracji Polski z UE reprezentowana przez
                  lokalne Stowarzyszenie Awangarda Narodowa oraz przedstawicieli Młodzieży
                  Wszechpolskiej. Pikieta miała cel pokojowy i informacyjny.

Podczas kolportażu ulotek oraz rozmów uświadamiających młodych ludzi czym tak
                  naprawdę jest UE okazało się, że reprezentanci tzw. Kół Proeuropejskich, które
                  istnieją prawie w każdej szkole, są... przeciwnikami integracji Polski z UE.
                  Młode działaczki "promujące" integrację przyznały się, że działają w takowych
                  kołach tylko dlatego, że wychowawcy obiecali im w zamian wycieczkę do Francji.

Innym miłym akcentem pikiety były słowa uznania dla organizatorów wyrażone
                  przez "zwolenników UE" oraz policjantów, którzy zostali wezwani na miejsce po
                  tym, jak młodzież zamiast uczestniczyć w zebraniu, wolała zostać przed
                  budynkiem i wysłuchać eurosceptyków co rozwścieczyło organizatorów.

Projekt "Euro, ale z orłem", powstaje dzięki wsparciu Narodowego Banku
                  Polskiego w ramach Programu Edukacji Ekonomicznej. Jego celem jest budowanie
                  wizerunku euro jako przyszłej waluty Polski. W ramach projektu realizowano
                  m.in. szkolenia, seminaria i warsztaty dla nauczycieli i uczniów szkół
                  średnich. Program wdrażany jest w powiatach: lubartowskim, łęczyńskim,
                  łukowskim, radzyńskim i włodawskim.

Jacek Tomasiak – czytelnik Innych Stron Integracji
                  • kobyla Re: A propos Unii 29.01.03, 13:55
                    Ela, masz może gumę do żucia? Może być miętowa.
                    • Gość: Elzbieta Re: A propos Unii IP: *.sympatico.ca 30.01.03, 01:28
                      Drogi W:

Od pieciu lat jestem zwiazana bardzo z Narodem Asyryjskim.

Dzisiaj dzwonilam do Ambasady Iraku. Jezeli ambasador zadzwoni i pomoga mi,
                      pojade jako ludzka tarcza -chronic ludzi.

Elzbieta

Elu,

Stanowczo sie nie zgadzam (!) choc wysoko cenie Twoj gest.
                      Jestes potrzebna Polakom. Tam u nas tez jest wojna i tez sa i jeszcze bada
                      ofiary.
                      Jest to jedna z najgorszych jej form. bo pod plaszczykiem demokracji !
                      Upior, ktory nas doil przez lata, kontynuuje swoja robote. Trzeba temu polozyc
                      kres.
                      I mysle, ze juz najwyzszy czas, zeby nasz narod mogl zyc normalnie.Nie chce
                      popadac
                      w przesade, ale bez nas ich przyszlosc jest wiecej niz niepewna. Wiec NIE !

Sciskam Cie ...
                      Wl

• Gość: Elzbieta Re: A propos IP: *.sympatico.ca 31.01.03, 13:17

Forum www.kielce.pl

quote="Gruby"][color=blue]

O, Elżbieto Bezlitosna!

I nie zapomnij odpowiedzieć na proste pytanie:[/color]

[b][color=red]Czy Polska w miedzywojniu była państwem suwerennym? [/color][/b]
                        [/quote]

Odpowiem na pytanie.

W momencie kiedy Jozef Pilsudski - mason w 18 stopniu Wielkiej Lozy Szkocji - (
                        zrodla brytyjskie) - kazal umiescic pod skrzydlami Orla Bialego dwie gwiazdy
                        piecioramienne masonskie - Polska utracila Niepodleglosc. Bylo to
                        przygotowanie do II Wojny Swiatewej, w ktorej zginelo tragiczna smiercia 5
                        Milionow Polakow.

Statystyki przedwojenne podaja, ze przed wojna Polska liczyla 36 milionow
                        mieszkancow. Po wojnie spis ujawnil - 22 miliony.

POLSKI HOLOKAUST NIGDY NIE BEDZIE ZAPOMNIANY

• klin! Re: Zidiocanie czy paraliz mozgowy ? 31.01.03, 15:20
      Po przeczytaniu tego wszystkiego, rzeczywiście następuje lekkie odrętwienie.
      Być może paraliż nastąpiłby przy drugim czytaniu. Wolę nie ryzykować. W każdym
      razie, mocne.
      • Gość: Elzbieta Re: Zidiocanie czy paraliz mozgowy ? IP: *.sympatico.ca 31.01.03, 16:18
        RATUJCIE POLSKIE SZKOLY
        Autor: Elzbieta (---.sympatico.ca)
        Data: 31-01-03 06:44

Na sniadania dla glodnych, biednych dzieci - pieniedzy nie ma. Sienkiewicza -
        wyrzucono ze spisu lektur.

Na wroga Polsce propagande - lotrow stac, by wydac miliony dolarow !!!!!!!!!!!!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: RATUJCIE POLSKIE SZKOLY
        Data: 31-01-03 06:49

Propaganda o Unii w szkołach

Do szkół regionu tarnowskiego trafią plakaty i ulotki o tematyce Unii
        Europejskiej. Kuratorium oświaty w Tarnowie zasypane zostało tymi materiałami.
        Do 400 szkół trafi: 80 tys. ulotek i 4,5 tys. plakatów. Podczas ferii są one
        rozwożone do placówek oświatowych. 6 rodzajów plakatów i cztery rodzaje ulotek
        przybliżające zagadnienia unijne będą umieszczane w widocznych miejsca, tak aby
        młodzież zainteresować tą tematyką. - podaje serwis Radia Plus.

Plakaty i ulotki tarnowskie Kuratorium otrzymało z Urzędu Komitetu Integracji
        Europejskiej i Ministerstwa Edukacji w ramach programu "Moja szkoła w Unii
        Europejskiej". - donosi RP. Ciekawe jak wygląda bezczelna agitacja w innych
        miejscach w Polsce i czy ulotki przeciwników też mogą liczyć na przychylność
        usłużnych dyrektorów.

Karol Kołakowski - Inne Strony Integracji
        www.radioplus.pl/

• Gość: Elzbieta Re: Zidiocanie czy paraliz mozgowy ? IP: *.sympatico.ca 31.01.03, 22:26
          Jerzy Przystawa

„ONI”
          (komentarz wygłoszony w Katolickim Radio Rodzina, 30 stycznia 2003)

Najnowszy numer tygodnika „Polityka” (Polityka nr 5 z 1 lutego 2003) zawiera
          artykuł Jacka Żakowskiego zatytułowany: „Kryzys elit – Afera towarzystwa”.
          Zaczyna się on tak: „Największą przeszkodą w modernizacji nie są małorolni,
          lecz polskie elity. III Rzeczypospolita wyczerpała możliwości samonaprawy. Czas
          zacząć myśleć o IV Rzeczypospolitej. Taki jest dziś dominujący ton
          publicystyki.” Dokładnie w tym samym duchu wypowiada się Jerzy Urban w
          najnowszym „Nie”. Postuluje tam konieczność zerwania z III RP poprzez radykalną
          zmianę konstytucji, gdyż tak jak jest do tej pory dalej rządzić się nie da.
          Socjolog, profesor Jadwiga Staniszkis twierdzi, że państwo polskie utraciło
          sterowność, że dzisiaj już praktycznie nikt nim nie rządzi.
          Dyrektor Instytutu Socjologii w Uniwersytecie Mikołaja Kopernika, profesor
          Andrzej Zybertowicz, wysuwa „Pakiet dla Polski”. Pierwszym i nadrzędnym punktem
          tego „Pakietu” jest konieczność zmiany systemu wyborczego i wprowadzenia
          jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu. W kolejnych tekstach i
          wystąpieniach taki sam postulat zgłasza inny wybitny polski socjolog i
          politolog, profesor Antoni Kamiński z Instytutu Problemów Politycznych PAN.
          Jego zdaniem bez wprowadzenia JOW nie mamy szansy na silne, rządne państwo. Ten
          sam postulat wysuwa światowej sławy specjalista teorii zarządzania, profesor
          Witold Kieżun. Kilka tygodni temu „Pakiet dla Polski” przedstawił w
          tygodniku „Wprost” Jan Nowak-Jeziorański. I w jego „pakiecie”, chociaż nieco
          innym niż zgłaszanym przez prof. Zybertowicza, pierwsze miejsce zajmuje
          postulat JOW. Z dalekiej Kanady docierają do nas, publikowane w Ameryce teksty
          Stanisława Tymińskiego, który wykazuje w nich potrzebę i konieczność
          wprowadzenia w Polsce JOW. Parę lat temu, postulat JOW zgłaszali, niezależnie
          od siebie, Jerzy Giedroyc i Gustaw Herling-Grudziński. W ubiegłym tygodniu
          dotarła do nas wiadomość, że postulat JOW dla Niemiec zgłosił prezydent
          potężnej centrali przemysłu niemieckiego, Bundesverband der Deutschen
          Industrie, dr Michael Rogowski, który podniósł ekonomiczną niezbędność JOW.
          Postulat JOW, który Ruch Obywatelski na rzecz JOW wysuwa od lat, jest jedynym
          dzisiaj konkretnym postulatem ustrojowym, którego wprowadzenie nic nie
          kosztuje, natomiast całkowicie odmieniłoby nasze życie publiczne i państwowe,
          dokonałoby zasadniczej zmiany elit rządzących państwem. Z dnia na dzień widzi
          to coraz więcej Polaków, ze wszystkich stron ideologicznego i politycznego
          spektrum. Jednakże, kiedy o tym mówimy, najczęściej pojawia się argument: „tak,
          masz rację, wprowadzenie JOW naprawiłoby nasze państwo, zgadzam się z tobą
          całkowicie. Ale jest to postulat nierealny, ponieważ ONI nigdy się na to nie
          zgodzą. A bez ich zgody na jego wprowadzenie nie ma szans.” Niedawno taki sam
          argument usłyszeliśmy w rozmowie z pewnym wybitnym Hierarchą Kościoła
          Katolickiego w Polsce: macie rację, ale ONI się na to nigdy nie zgodzą.
          W latach 80-tych, w tzw. drugim obiegu wydawniczym, furorę robiła książka
          Teresy Torańskiej „Oni”. Autorka przeprowadziła wywiady z szeregiem czołowych
          polityków komunistycznych, głównie z okresu stalinowskiego. Wtedy wszyscy
          wiedzieliśmy i rozumieliśmy kim byli ONI: przedstawiciele narzuconej nam
          przemocą sowieckiej władzy, namiestnicy i wykonawcy poleceń Kremla. ONI
          stanowili realną, ponurą siłę, trzeba było ich się bać i z nimi się liczyć,
          ponieważ za nimi stały nie tylko Służba Bezpieczeństwa, Milicja i ORMO, nie
          tylko Ludowe Wojsko Polskie, na którym nie wiadomo do jakiego stopnia można
          było polegać, ale przede wszystkim potworna siła atomowego mocarstwa,
          posiadająca pod bronią 5 milionów sołdatów, KGB, GRU, czołgi, rakiety etc. etc.
          W maju 1983 przyjechał do Polski redaktor naczelny największej amerykańskiej
          gazety „New York Times” Abraham Rosenthal. Trafił akurat na wielkie wydarzenie,
          na pogrzeb zamordowanego przez SB, warszawskiego licealistę, świeżo upieczonego
          maturzystę, Grzesia Przemyka. Wrażenia z podróży przedstawił w pięknym
          reportażu zatytułowanym „The Trees of Warsaw”, opublikowanym 7 sierpnia 1983
          w „The New York Times Magazine”. Rozmawiał z Polakami ze wszystkich kręgów
          społecznych, z dziennikarzami, politykami, robotnikami, intelektualistami,
          taksówkarzami. Także z Mieczysławem Rakowskim i Lechem Wałęsą. Zdumiało go i
          uderzyło jakieś niezrozumiałe, potężne natężenie nadziei na odmianę polskiego
          losu. Wszyscy mówili: wiemy, że Sowieci, że czołgi, że rakiety, ale trzeba mieć
          nadzieję. Rosenthal napisał: „Pamiętam, jak sobie myślałem – nadzieja,
          nadzieja, ci Polacy oni wciąż w kółko powtarzają to samo: nadzieja. Młodzi
          ludzie na ulicy i na cmentarzu, Wałęsa, dziennikarz wyrzucony z telewizji,
          młoda kobieta, która brała ślub w więzieniu – wszyscy nie tylko mieli nadzieję,
          ale właściwie całe ich życie ześrodkowało się wokół nadziei, zakorzeniło się w
          niej.” Artykuł zakończył tak: „Poruszyło mnie i uderzyło zrozumienie siły i
          przekonywującej mocy tej nadziei – nadziei, że odmienią się serca Sowietów,
          nadziei na cud, nadziei pokładanej w sobie, którą trudno wyrazić i określić.
          Może nie w sposób dramatyczny, ale po prostu otworzyło mi to trochę oczy,
          pozwoliło widzieć odrobinkę jaśniej. Jestem nadal politycznym realistą i nie
          wierzę, żeby posiadanie tylko jednego elementu siły – nadziei – było w stanie
          pokonać wszystkie przeszkody. Polska nadzieja istnieje. Istnieje też Armia
          Czerwona. Wierzę jednak, że pobudzeni siłą tej nadziei Polacy jakoś, pewnego
          dnia, powstaną znowu. Przekonany jestem, że zostaną znowu pokonani. Ale wierzę,
          że wtedy wstaną i pomaszerują znowu.”
          Dzisiaj każdy z nas może ocenić trafność tych opinii, napisanych 10 lat temu
          przez doświadczonego, sceptycznego amerykańskiego Żyda. Gdzie jest dzisiaj
          Armia Czerwona, gdzie są Sowieci, czołgi i rakiety, KGB i GRU? Gdzie są ONI,
          których władzę podtrzymywały i gwarantowały armie i rakiety?
          Kim są dzisiaj ONI, ci którzy odbierają nadzieję Polakom, że można cokolwiek w
          naszym kraju zmienić? Kogo dzisiaj mamy się bać i dlaczego? Kto i co stoi za
          zgrają pieczeniarzy i szalbierzy, którzy korzystając z naszych wad, z naszej
          niewiedzy, naszej nieznajomości mechanizmów wyborczych, naszej ignorancji w
          dziedzinie finansów międzynarodowych, giełd, rynków itd. itp., prawem kaduka
          zawłaszczyli nasz kraj i łupią nas ze skóry bez miłosierdzia?
          Kim jest to „towarzystwo”, o którym półsłówkami rozmawiają Rywin z Michnikiem?
          Parę dni temu przysłuchiwałem się uczonym dysputom w telewizji Puls: czy Polską
          rządzi towarzystwo? I cóż to za „towarzystwo”, którego mamy się bać, i które
          godzi się tylko na przekręty, na drenowanie publicznych pieniędzy, na
          złodziejskie „prywatyzacje”, na tuszowanie wszelkich afer? To „towarzystwo” w
          walce o łupy strzela do siebie. Któż bowiem zabił prezesa Najwyższej Izby
          Kontroli, profesora Waleriana Pańkę, kto zastrzelił komendanta głównego
          Policji, generała Papałę? Kto zamordował ministra Jacka Dębskiego? Kim jest
          Przywieczerski, o którym rozmawiają Michnik z Rywinem, nie bardzo nawet wiedząc
          czy już siedzi czy jeszcze siedzi? Nawet tego nie wiedzą o facecie, który
          sponsorował grubymi milionami Jacka Kuronia i jego Unię? Co mówi Rywin
          Michnikowi o największym bohaterze polskiego biznesu, druga pozycja na liście
          najbogatszych Polaków, Zygmuncie Solorzu? „Bandyta i złodziej, który ci wsadzi
          zardzewiały nóż w plecy”? Ale ty, Adaś, nie, ty jesteś w porządku, ty nie
          zawiedziesz przyjaciela, ty jesteś facet rzetelny, u ciebie jak słowo
          • Gość: Elzbieta Poezja z Australii IP: *.sympatico.ca 01.02.03, 18:57
            niestrudzeni - z kart historii
            ® © Miroslaw M. Krupinski
            (maj 1998)

spi pies w kota objeciach, porzekadlom przeczac,
            myszy sennie sie wlocza po pustej spizarni,
            spi wapniaczka i wapniak, spokojnie, nie grzeszac,
            brak zapalu tlumaczac bliskoscia dzieciarni.
            lube dziatki spia takze, mnozac sny wesole
            zanim ranek brutalnie je zwlecze z poduszki,
            w swych marzeniach ponownie podpalaja szkole,
            jekiem belfrow smazonych radujac swe uszki.

na sasiadce spi sasiad miloscia znuzony.
            budzik musi go zerwac tuz przed wschodem slonca,
            bo przed switem ma wrocic do opaslej zony,
            nim nasenne pigulki odespi do konca.

wlamywacze po schodach wynoszac pianino
            (bo kradzieze portfeli zaczely ich nudzic)
            przystaneli na chwilke, przed jakas godzina
            i troszeczke przysneli, nie mogac sie zbudzic.

spi milicjant na strazy porzadku i prawa,
            nie wiadomo co chrapie - czy to on czy spluwa,
            spi najmniejszy przysiolek i wielka Warszawa.
            w calym kraju spia wszyscy - tylko partia czuwa:

musi noca prostowac skrzywione granice,
            ktore znow ktos zlosliwy wykrzywil do wschodu,
            sto cokolow zbudowac, znow przezwac ulice,
            i dekretem sie wpisac do serca narodu.

musi wroga wymyslic, bo z kim tu wojowac
            - a bez walki dzis nie ma sukcesow i slawy,
            musi swoich nakarmic, dac innym glodowac
            i pilnowac by przy tym nie podniesli wrzawy.

musi dziela Lenina przepisac od nowa
            bo wczorajsze wydanie splowialo od prania,
            kilka faktow zamazac, kilka dat sfalszowac,
            zachowujac okladke i date wydania.

nie zapomniec prazdnikow i rozdienja daty
            aby w pore przyjaciol pocalowac pupy,
            temu trzeba lapowke a tamtemu kwiaty
            - bo od tego zaleza zaszczyty i lupy.

* * *
            i tak mija noc ciemna. slonca rabek zloty
            juz zaglada od Moskwy do zmeczonych oczat,
            teraz tylko zagonic motloch do roboty,
            a samemu przed noca nastepna odpoczac…

• Gość: Elzbieta Likwidacja polskiego pieniadza IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 04:00
              Likwidacja polskiego pieniadza

Media milczą o WSPANIAŁYM wystąpieniu ZYGMUNTA WRZODAKA w obronie polskiej
              suwerenności monetarnej !

Oficjalne media milczą o znakomitym wystąpieniu specjalisty LPR do spraw
              gospodarczych Pana Zygmunta Wrzodaka.

Podczas ostatniego posiedznia sejmu RP zapytał on

,,Chcę spytać, dlaczego kierownictwo Narodowego Banku Polskiego, na czele z
              panem Balcerowiczem, panem Bratkowskim, chce likwidacji suwerenności
              monetarnej. Czyim interesem kierują się państwo w działaniach mających na celu
              likwidację złotego i likwidację polskiej władzy monetarnej?

Czy ktoś, kto wysługuje się organom ponadnarodowym i zabiega o ich
              poplecznictwo, nie zważając na interes narodowy, powinien być uznany za
              autorytet czy za zdrajcę?

Dlaczego Wielka Brytania, Szwecja, Dania zachowały dotychczasową władzę
              narodową w zakresie polityki pieniężnej i emisji walutowej? Dlaczego laureaci
              nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii: Lucas, Friedman czy Becker są
              przeciwnikami unii walutowej? Czy potrafią państwo przytoczyć ich argumenty?

Czy Europejski Bank Centralny podlega jakiejkolwiek kontroli ze strony państw
              narodowych i jakie konsekwencje poniosą członkowie Europejskiego Banku
              Centralnego w przypadku, gdy ich polityka okaże się szkodliwa dla państw
              członkowskich?

Czy wprowadzenie wspólnej waluty podniesie wiarygodność inwestycyjną Polski?

Czy Wielka Brytania, Szwecja, Dania czy Norwegia utraciły wiarygodność
              inwestycyjną, nie przystępując do Europejskiego Banku Centralnego?

Czy prowadzenie wspólnej polityki pieniężnej w obrębie strefy euro będzie
              korzystne w równym stopniu dla wszystkich krajów członkowskich? Dla których
              krajów będzie to korzystne, a dla których nie?

Czy utrata własnej waluty to również utrata możliwości prowadzenia własnej
              polityki kursowej oraz polityki zarządzania rezerwami walutowymi?

Wysoka Izbo! Przynajmniej 100 (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) wątpliwości, pytań
              przygotowałem do panów prezesów z Narodowego Banku Polskiego. Nie wiem, czy
              odpiszą czy poinformują Wysoką Izbę, odpowiadając na te pytania podstawowe."

----------------------------
              • Gość: Elzbieta Polskie Murzynki IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 04:50

>Murzynow w Polsce (1-szej Rzeczpospolitej) mielismy na zamku Zmoyskich. Byli
                >oni tam egzotyczna gwardia przyboczna.
                >Poza tym, sa Kowalscy, Kwiatkowscy... na Haiti - tez czarni, maja nawet tam
                >swoj zwiazek czarnych Polakow. Pracowalem kiedys z inzynierem (civil eng.) z
                >Haiti i stad wiem, ze to prawda.

Toc ja same pozytywa podkreslilem, aczkolwiek bardziej lakonicznie niz
                Pan, Panie Slawku. Co wiecej, bazy amerykanskie z rakietami
                skierowanymi na wschod i zachod maja swoj urok - zadnej rewizji ziem
                odzyskanych ani wykupu ziemi przez sasiadow. Nawet wejscie do UE,
                ktorego nie popieram, moze sie rypnac.

Do negatywow bym zaliczyl ze Amerykance do Polski moga sie wprowadzic
                nie same a z "najblizszymi przyjaciolmi" dopilnowujac skrzetnie zwrotu
                wszystkich pierzyn wraz z lichwiarskimi procentamy i wszystkim co sie
                w nich wyleglo, zeby te kukulcze przyjacioly gniazdko sobie miekko
                wyscielily.

Ja sam jestem o dwie i pol pierzyny do tylu, bo tyle w ciagu swoich 42
                lat w PRLu na sztuczne muchy przerobic zdazylem. Pstragi je (zapach?)
                kochaly...

Poza tym wszystkie czerwone przemalowance, ktorym juz dzis zeby zolkna
                od calowania kolejnych, zapewniajacych im nietykalnosc d.- sie na
                stolkach rzadowo-prezydenckich w Polsce przy pomocy Amerykancow i
                pierzynobiorcow umocnia i zaden azotox ich nie ruszy.

Do pozytywow nalezy to ze "Stara Europa" moze z Polski w UE
                zrezygnowac (przyjecie musi byc jednoglosne, a tego moze nie byc),
                albo moze ja przyjac i przez pamiec popelnioego afrontu czerwonych z
                listy europejskich boznzow wyciac.

---
                Miroslaw Krupinski
                members.iinet.net.au/~miroslaw/KRAJ_UTRACONY_55a.htmhttp://members.iinet.net.au/~miroslaw/KU67a.htm
                members.iinet.net.au/~miroslaw/index.htmhttp://members.iinet.net.au/~miroslaw/Pegaz5.htm
                members.iinet.net.au/~miroslaw/KRAJ_UTRACONY.htm (aktualny)
                members.iinet.net.au/~miroslaw/KRAJ_UTRACONY_66.htmhttp://members.iinet.net.au/~miroslaw/grek.htm
                • Gość: Elzbieta Elzbieta IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 07:48
                  C:\WINDOWS\Desktop\mom.jpg
                  • Gość: Elzbieta Re: Elzbieta IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 13:03
                    Pani Elu:

Bylam czlonkiem Solidarnosci przez wiele lat. W Kanadzie jestem od 1996 roku w
                    ramach laczenia rodzin. Nie spodziewalam sie cudow i to sie sprawdzilo.
                    Klopoty z jezykiem mam do dzisiaj i z praca rowniez. Aktualnie wrocilam do
                    szkoly ale nie mam nadziei na radykalna poprawe sytuacji.
                    Pocieszajace jest jedynie to, ze glod mi tu nie grozi. Ale czy po to bylo
                    warto wyjezdzac? Chyba tak - mimo wszystko podroze ksztalca. Sprawy polskie
                    sa jednakze nadal wazniejsze dla mnie niz kanadyjskie. Nie zapomnialam rowniez
                    powodow, dla ktorych kolejne tysiace Polakow znalazly sie poza granicami kraju.
                    Nie zapomnialam dazen Solidarnosci. Wszystko sie pogmatwalo. Wielu Polakow
                    stracilo pamiec. Ja czesciowo tez. Jak mozna bylo pozwolic zeby skazano nas
                    na amnezje? Narod bez pamieci z wymazana historia lub sfalszowana - co gorsza -
                    przestaje byc narodem. Nie mozna na to pozwolic.

Pan Krupinski jest wyjatkowym czlowiekiem. Jest inteligentny, uczciwy i majacy
                    swietne rozeznanie w najnowszej historii Polski. Takze tej dziejacej sie
                    dzisiaj. Jego witryny zawieraja bogactwo materialow i unikalnych dokumentow.
                    Wielkim przezyciem intelektualnym i emocjonalnym byla dla mnie i wciaz jest,
                    wedrowka po jego stronach. Nie przypuszczalam, ze taki czlowiek moze istniec.
                    Pelna wstydu uswiadomilam sobie, ze za zgoda takich jak ja, jego osoba zostala
                    wymazana ze zbiorowej pamieci. Jestesmy mu winni bardzo wiele. Pamietam jak z
                    bibuly i z RWE dowiadywalismy sie o jego zawale po aresztowaniu i braku
                    nalezytej opieki. I co? Dalej juz nas nie interesowalo - czy przezyl, czy go
                    wykonczyli... Potem tylko jakies skromne wzmianki, ze opuscil Polske; jeszcze
                    pozniej, ze smial zadac odszkodowania za bezprawne uwiezienie, grabiez mienia i
                    utrate zarobkow. To my go opuscilismy. Opuscilismy ofiary stanu wojennego i
                    ofiary tych dziesiecioleci rzadow czerwonych zbrodniarzy. Zdradzilismy nasze
                    wspolne marzenia o sprawiedliwosci i prawdzie... Nie tylko Krupinskiego
                    zdradzilismy - zdradzilismy samych siebie zapominajac o wielu skrzywdzonych
                    ludziach nie wylaczajac tych z nas, ktorzy wyjezdzali z Polski pod przymusem.
                    Tak to czuje. Pewnych faktow nie da sie cofnac. Mozemy jednak wciaz w jakis
                    sposob starac sie zrehabilitowac w naszych wlasnych sumieniach. Nie mozemy
                    godzic sie na to co wyczyniaja w Polsce nasi przefarbowani wladcy za zgoda
                    czesci spoleczenstwa.
                    Naszym obowiazkiem jest pobudzenie tej biernej czesci Polakow do zajecia
                    zdecydowanego odpowiedzialnego stanowiska w referendum i nie tylko. Nie moze
                    tak byc, ze ludzie nie ida do wyborow bo nie wierza, ze to cos da. Te wielkie
                    masy maja moc w rekach, o jakiej im sie marzy tylko nie wiedza, ze trzeba
                    wyciagnac dlon i skorzystac z tej mocy. Nikt tego za nich nie zrobi. Decyzja
                    niesie za soba konsekwencje. To w duzej mierze od nas samych zalezy co bedzie
                    dalej. Nie mozemy pozwolic na falszerstwa i matactwa w zyciu gospodarczym i
                    tworzenie bialych plam w historii. Nie mozemy godzic sie na antypolskie
                    ogolnoswiatowe oszczerstwa. Podobno cenzura nie istnieje i mamy wreszcie
                    sprawiedliwa, wolna i demokratyczna Polske. To teoria. W praktyce w wielu
                    dziedzinach jest wolna amerykanka - dawne uklady nadal decyduja o
                    najwazniejszych sprawach. Wymiar sprawiedliwosci oslania zbrodniarzy i
                    zlodziei, media sa podlegle wladzy. Pieniadze rzadza swiatem i moralnoscia.
                    Wylamal sie o. Rydzyk. Wylamuja sie inni. Trzeba ich popierac - mamy wszakze
                    wolnosc slowa zagwarantowana przez prawo miedzynarodowe - nadrzedne nad
                    wewnetrznym. Wewnetrzne tez nam gwarantuje szereg praw, z ktorych nie
                    korzystamy a mozemy.
                    Pan Krupinski napisal wiele wierszy, w ktorych obnaza nasze slabosci i zmusza
                    do krytycznego myslenia. Jeden z nich jest umieszczony na karcie jego projektu
                    przeznaczonej do trzezwienia Polakow. Wlaczylam sie w to z calym
                    przekonaniem. Jestem Polka i mam prawo bronic polskich interesow i honoru
                    mojego kraju. W moim przekonaniu jest to nie tylko prawo ale i obowiazek.
                    Pani Elu, licze na Pani pomoc w dystrybucji kart. Jesli ma Pani jakies inne
                    sprawdzone kontakty - prosze podawac moj email i telefon: (613) 744-6937. Mam
                    wydrukowana pierwsza partie, w poniedzialek bedzie nastepna. Cene kartki z
                    koperta ustalilam na 2.50. Wliczam w to honorarium autora, ktory musi w koncu
                    wydac swoje ksiazki a nie ma na to zadnych srodkow ani chetnych sponsorow. Moj
                    wklad pracy jest nieprzeliczalny na pieniadze. Robie to w czynie spolecznym
                    splacajac zalegle dlugi wobec bliznich - takie sa moje korzysci. W ramach
                    zyskow licze tez na wydanie ksiazek Krupinskiego. Nie wszystkich na raz bo nie
                    wierze w nagle sukcesy ale mysle, ze to dopiero poczatek mojej akcji. Z pomoca
                    innych realne jest zebranie srodkow na publikacje tworczosci Krupinskiego z
                    pozytkiem dla Polski.
                    Jesli bylaby Pani zainteresowana wsparciem mnie w tej akcji - prosze o
                    kontakt. Moge przeslac Pani kartke do oceny jesli podalaby Pani jakis adres
                    pocztowy.

Pozdrawiam serdecznie

A.K

Ottawa

2 luty 2003
                    • Gość: Elzbieta TV dzieli ocean, poza tym nic IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 14:59
                      Kto finansuje tv program zukosa w Kanadzie?
                      Autor: Jerzy Malinski
                      Data: 22-09-02 06:36

Witam,
                      Ogladam polskie tv programy w Kanadzie. Przyznaje, ze czasami irytuja mnie ze
                      wzgledu na to co w Polsce nazywamy chaltura. Zamieszczaja bardzo często te same
                      informacje, a zwlaszcza ogloszenia dotyczace wydarzen z zycia spolecznosci
                      kanadyjskich Polonusow. Zapraszaja do uczestnictwa w tych wydarzeniach podajac
                      ich termin.
                      Kazdy tu się zdziwi - czego wiec się czepiam? Czepiam się tego, ze wiekszosc
                      tych wydarzen odbyla się juz czasem pare miesiecy temu! Widac jak to dziala.
                      Nagrywa się program i puszcza, az do upojenia wiele razy jak teledysk
                      przeplatajac tylko reklamowkami, z ktorych maja pieniadze. Czy starcza to na
                      wszystkie oplaty zwiazane z emisja programu - nie wiem?
                      Ja ogladam ten program by zobaczyc wiadomosci z kraju, a potem bye.

Ale do rzeczy. Ogladalem dzisiaj na kanale 4 telewizji kanadyjskiej
                      cotygodniowy polski program �Z ukosa" (zukosa@cfmt.com). Ogladalem jak zwykle
                      wiadomosci i doszedlem do wniosku, ze ow program jest finansowany przez
                      �dziwnych" sponsorow albo ci sponsorzy nie ogladaja tego co jest emitowane na
                      wizje, a zwlaszcza jak to się komentuje!
                      Otoz od czasu do czasu ow program emituje informacje, ze wypowiedzi emitowane w
                      ich programie nie musza się zgadzac z pogladami stacji CFMT (Canada's first
                      free over-the-air multilingual/multicultural television system).

Wiec czyje poglady prezentuja autorzy programu? Ocencie sami.

Otoz pokazali oni (za TV Polsat) wizyte doradcy UE pana Fisher�a w polskim
                      parlamencie, wypowiedzi polskich poslow-przeciwnikow wejscia Polski do UE na
                      warunkach proponowanych przez UE, obludna wypowiedz owego pana o tym, ze Polska
                      jest zapraszana do UE i reakcje poslow LPR, ktorzy za pomoca gwizdkow
                      wygwizdali pana Fisher�a za jego wypowiedzi i propozycje UE.
                      Kazdy kto obejrzal ten program i jest zorientowany w temacie doskonale widzial
                      hipokryzje i bezczelnosc pana Fisher�a mowiacego jak to Polska jest zapraszana
                      do UE. Dziwne to zaproszenie jesli zapraszany przed wejsciem w progi domu -
                      gdzie ma byc goszczony, a przynajmnie traktowany z szacunkiem - jest juz
                      okradany przez gosci gospodarza i traktowany jak pomiotlo.

Cale to wydarzenie zostalo wyemitowane jako �Skandal" w wykonaniu przez
                      przeciwnikow Polski do UE, a zwlaszcza poslow LPR.
                      W moim odczuciu powinno to byc wyemitowane jako �Wizyta doradcy UE pana
                      Fisher�a w polskim parlamencie".

Ponadto autorzy programu �Z ukosa" podali wiadomosc, ze Ojciec Swiety jest za
                      wstapieniem do UE(?!), a przedstawiciele Kosciola Katolickiego w Polsce beda
                      mowili cala prawde o UE przed jej wstapieniem do niej(!).

Bylem tym programem lekko zszokowany. Nie moglem uwiezyc co uslyszalem.
                      Po tym programie zrodzilo sie wiele pytan. A oto najwazniejsze z nich:
                      - czy autorzy owego programu moga wskazac wypowiedz Ojca Swietego, gdzie uzyl
                      on slow �ze chce aby Polska wstapila do UE",
                      - ktorzy to przedstawiciele KK w Polsce beda mowic prawde o UE i z czyjego
                      polecenia (czyzby Zycinski, Pieronek,itp.),
                      - kto zdecydowal juz o tym, ze Polska ma wstapic do UE; przeciez referendum
                      jeszcze przed nami,
                      - czyje interesy reprezentuje ta tv polska w Kanadzie.

Jesli ktos ogladal ten program i moze cos sprostowac w mojej wypowiedzi lub
                      dodac od sobie to bylbym wdzieczny. Ciagle nie moge uwierzyc w to co slyszalem.
                      Moze cos pokrecilem?

Pozdrawiam
                      Jerzy Malinski

• Gość: Elzbieta Ratunek dla najstarszej stolicy na swiecie IP: *.sympatico.ca 02.02.03, 22:04

DAM THREATENS ANCIENT ASSYRIAN CITY OF ASHUR

Mr. Andreas Mavrommatis

Special Raporteur of Human Rights in Iraq

UN Center for Human Rights

Palais de Nations

CH-1211 Geneva 10

Switzerland

Dear Mr. Mavrommatis,

The city of Ashur, the ancient sacred capital of the Assyrian Empire, may be
                        flooded as a result of waters rising behind a new dam near the city, according
                        to the "Iraq Press" reported on 23 July, 2001

Government of Iraq intents to flood the ancient city of Ashur, the "world
                        capital" and the first capital of the Assyrian Empire, with the waters of
                        Tigris river.

The present Assyrian Christian population in Iraq, numbering more than 1.5
                        million, are the descendents of the Assyrian Empire and are the true indigenous
                        people of Iraq. The ancient city of Ashur was one of the four ancient Assyria's
                        capitals and it is our spiritual city which the Assyrians took their name.

In furtherance of its Arabization scheme against the minorities in Iraq and to
                        implement its racist and ethnocide policy against the Assyrians, the Iraqi
                        regime has embarked on a sinister project to inundate the ancient Assyrian city
                        of Ashur with water from Tigris river. The proposed “Mackoul” dam and its
                        reservoir will ruin more than 100 Assyrian historical sites, including the city
                        of Ashur. The government of Iraq is trying to severe all connections between
                        the present the Assyrians in Iraq and their glorious history. Assyrians have
                        long suffered under the present government.

We are appealing to you to investigate this matter fully and voice your concern
                        against this cultural crime. We are asking that you approach UNESCO's World
                        Heritage Committee to inscribe the ancient city of Ashur in its list as a
                        cultural site with "outstanding universal value." Let the committee fulfill its
                        promise of "working to make sure that future generations can inherit the
                        treasures of the past."

Sincerely yours,

www.csmonitor.com/2002/0404/p16s02-stss.htm Christian Science Monitor

www.anthro.mankato.msus.edu/archaeology/sites/middle_east/assur.html
                        City of Ashur (Assur)

First Name:
                        Last Name:
                        Street:
                        City:

State: Choose a
                        State:AlabamaAlaskaArizonaArkansasCaliforniaColoradoConnecticutDelawareDistrict
                        of
                        ColumbiaFloridaGeorgiaHawaiiIdahoIllinoisIndianaIowaKansasKentuckyLouisianaMaine
                        MarylandMassachusettsMichiganMinnesotaMississippiMissouriMontanaNebraskaNevadaNe
                        w HampshireNew JerseyNew MexicoNew YorkNorth CarolinaNorth
                        DakotaOhioOklahomaOregonPennsylvaniaRhode IslandSouth CarolinaSouth
                        DakotaTennesseeTexasUtahVermontVirginiaWashingtonWest
                        VirginiaWisconsinWyomingOther
                        Zip code:

Country:
                        Telephone:

E-mail:

Your comments

BET-NAHRAIN,INC.
                        ASSYRIAN CULTURAL CENTER
                        3119 south Central Ave. Ceres, CA 95307
                        A Non-Profit Public Benefit Organization
                        Mailing address: P.O. Box 4116, Modesto, CA 95352 U.S.A

• mako75 Re: TV dzieli ocean, poza tym nic 03.02.03, 00:54
                        napewno już to widziałeś ale przypominam:

Polska ma pełne prawo, aby uczestniczyć w ogólnym procesie postępu i rozwoju
                        świata, zwłaszcza Europy. Integracja Polski z Unią Europejską jest od samego
                        początku wspierana przez Stolicę Apostolską. Doświadczenia dziejowe, jakie
                        posiada Naród polski, jego bogactwo duchowe i kulturowe mogą skutecznie
                        przyczynic się do ogólnego dobra całej rodziny ludzkiej, zwłaszcza do
                        umocnienia pokoju i bezpieczeństwa w Europie

Jan Paweł II
                        cytat z przemówienia w Parlamencie RP
                        Warszawa 11 czerwca 1999 roku

Bo gdzie indziej pozostawiono to bez odpowiedzi.

pozdrawiam
                        • Gość: Elzbieta List do polskich Zolnierzy IP: *.sympatico.ca 03.02.03, 01:59
                          Polska bezbronna... prosi o pomoc.
                          Autor: Piotr (---.ab.hsia.telus.net)
                          Data: 02-02-03 11:24

Temat: "Polska bezbronna" ...prosi o pomoc.
                          www.polska-zbrojna.pl/dyskusja

Witam "Polpota"
                          To imie jest dla mnie trudne do przyjecia... Byc moze w tym srodowisku to jest
                          jeszcze uzasadnione. Mimo to jednak widze, ze nie brakuje Ci w srecu polskiego
                          patriotymu i tak bardzo potrzebnego Polsce myslenia.

Jak najbardziej uwazam, ze Sluzby MUNDUROWE: wojsko, straz a szczegolnie
                          policja winna sie zjednoczyc bardzo scisle w ruchu Patriotycznym, ze Wladza
                          nie miala by szans na takie posuniecia jakich sie dzis dopuszcza. O takie silne
                          ogniwa spoleczenstwa polskiego winien zadbac prezydent Polski - prawdziwy
                          Prezydent. Dlatego, ze tego nie czyni dowodzi, ze naduzyl zufanie tych sluzb
                          i trzeba wiedziec, ze SA GRANICE POSLUSZENSTWA kiedy waza sie losy HONORU
                          ZOLNIERZA, POLSKI, losy SUWERENNOSCI I NIEPODLEGLOSCI !

. Nie moze zadna recydywa polityczna dopuszczac propaganda ksztaltowac sumienia
                          Polakow do tego stopnia, ze agresorzy II Wojny Swiatowej stawiani sa w szeregi
                          ofiar Wojny i ludobojstwa. Tak jak KACI Narodu
                          polskiego maja swoich spatkobiercow tak tez ofiary cierpien, mordow i wywozek
                          na przymusowe roboty i na Syberie maja swoich spatkobiercow. Zdecydowana
                          wiekszosc ich pragnela zyc we wlasnej Niepodleglej Ojczyznie. Honorem kazdego
                          zolnieza jest WIERNOSC TYM OFIAROM ! Uklady i umowy z Zachodem i Wschodem
                          korzystne dla Polski beda sie tworzyc same z respektem dl naszej tradycji i
                          godnosci Wolnego Polaka. Zycze Wszystkim Wam zolonierzom Wojska Polskiego
                          i najszlachetniejszych tradycji walk o wolnosc Polski abysmy mogli budowac
                          Polske Serc Polakow w mysl, ze Polska- dom - musi by najpierw dla Polakow.

Pisze do was z pewna doza poufalosci, poniewaz od dziecka wychowywalem sie
                          w srodowisku rodzin wojkowych, zolenierzy i oficerow WP czesto tez przyby-
                          wajacych z calej Polski do Buska-Zdroju w latach 1960-1971.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich slowami:
                          KU CHWALE OJCZYZNY, POLSKI SERC POLAKOW !

Piotr Z Calgary
                          www.rodzinywyborcow.net

• Gość: Elzbieta Re: TV dzieli ocean, poza tym nic IP: *.sympatico.ca 03.02.03, 02:02
                          maco, nie powoluj sie na papieza. Papiez mieszka w Watykanie. Tu jest Polska i
                          jej dobro jest prawda najwyzsza. Niejeden papiez kaza klaniac sie carom.
                          • mako75 Re: TV dzieli ocean, poza tym nic 03.02.03, 08:15
                            Odpowiedzialem tylkona pytanie które było zawarte w tamtym poście...Chiał
                            papieża i o zjednoczeniu Europy to dałem przykład...Jeżeli udowodnisz że
                            kłamałem i papiez tego nie powiedział prosze bardzo....Na forum patriota.pl
                            cytuje sie bardzo chętnie różnych dostojników kościelnych jeżeli chodzi o
                            obrone suwerenności Polski jednak jak podałem cytat że Papież jest za
                            wstąpieniem Polski do UE to jakoś przemilczano ten fakt....teraz się okazuje,
                            że Jan Paweł II stał sie niewygodny dla eurrosceptyków???

Pozdrawiam
                            • klin! Święta naiwności 03.02.03, 11:13
                              Oj, mako, mako. Papież nie jest Prawdziwym Polakiem.
                              • mako75 Re: Święta naiwności 03.02.03, 11:51
                                klin! napisał:

> Oj, mako, mako. Papież nie jest Prawdziwym Polakiem.

A kurde nie wiedziałem....Dzięki za łoświecenie...
                                A jak poznać takiego prawdziwka???
                                • klin! Re: Święta naiwności 03.02.03, 12:12
                                  mako75 napisał:

> A jak poznać takiego prawdziwka???

Myślę, że trzeba zapytać Elżbietę. Powinna wiedzieć. Np. pan Zygmunt Wrzodak
                                  jest Prawdziwym Polakiem, jak wynika z wcześniejszych postów.
                                  • mako75 Re: Święta naiwności 04.02.03, 12:20
                                    Widziałem już w necie liste Żydów...przygotowaną jak mniemam przez kolegów
                                    Elżbiety...Może przygotować liste prawdziwych Polaków...A może okazałoby sie że
                                    prawdziwkow jest mniej???

Pozdrawiam
                            • pontifexmaximus Re: TV dzieli ocean, poza tym nic 03.02.03, 11:48
                              mako75 napisał:

> Odpowiedzialem tylkona pytanie które było zawarte w tamtym poście...Chiał
                              > papieża i o zjednoczeniu Europy to dałem przykład...Jeżeli udowodnisz że
                              > kłamałem i papiez tego nie powiedział prosze bardzo....Na forum patriota.pl
                              > cytuje sie bardzo chętnie różnych dostojników kościelnych jeżeli chodzi o
                              > obrone suwerenności Polski jednak jak podałem cytat że Papież jest za
                              > wstąpieniem Polski do UE to jakoś przemilczano ten fakt....teraz się okazuje,
                              > że Jan Paweł II stał sie niewygodny dla eurrosceptyków???
                              >
                              >
                              > Pozdrawiam

Ale PAPA wystapił jako przeciwnik wojny z Irakiem :)
                              • mako75 Re: TV dzieli ocean, poza tym nic 03.02.03, 11:55
                                pontifexmaximus napisał:

> Ale PAPA wystapił jako przeciwnik wojny z Irakiem :)

No to wiele wyjaśnia w zakresie naszego wstąpienia do Unii..:))

Pozdrawiam
                                • pontifexmaximus Re: TV dzieli ocean, poza tym nic 03.02.03, 12:21
                                  mako75 napisał:

> pontifexmaximus napisał:
                                  >
                                  > > Ale PAPA wystapił jako przeciwnik wojny z Irakiem :)
                                  >
                                  > No to wiele wyjaśnia w zakresie naszego wstąpienia do Unii..:))
                                  >
                                  > Pozdrawiam
                                  Traktujmy autorytet PAPY poważnie. Jeżeli PAPA jest za wejściem do UE, to jest
                                  to jednym z ważniejszych argumentów w walece z przeciwnikami integracji. W
                                  przypadku gdy jest przeciwny wojnie z Irakiem, to siedzimy cicho - w tej kwesti
                                  PAPA już nie jest autorytetem?
                                  • Gość: eh Re: TV dzieli ocean, poza tym nic IP: *.sympatico.ca 03.02.03, 22:09
                                    Częstochowa

Re: Prawa Polakow
                                    Autor: Gość: bux IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl
                                    Data: 03-02-2003 11:55 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

Dlaczego wystapilem z Unia i porownaniem?
                                    Spojrzecie prosze co nasz rzad czyni. Telekomunikacja sprzedana obcemu
                                    kapitalowi, Energetyka rowniez, autostrady bedzie budowal obcy kapital.
                                    Prosze odpowiedzcie mi co to wszystko znaczy? Wiecie co sadze? Gdyby nie daj
                                    Boze Polska znalazla sie w opalach - obcy kapital i ci wszyscy darczyncy odetna
                                    nas dokladnie od calego swiata. Jak? Chyba proste. A Unia jest tylko w tym
                                    momencie postawieniem kropki nad "i".
                                    Nasi dziadowie walczyli o wolny kraj, wielu oddalo za szczytny cel zycie, a my?
                                    A my jak te "barany" zgadzamy sie, malo tego powinnismy sie cieszyc oddajac to
                                    wszystko dobrowolnie naszym bylym wrogom i tzw.sojusznikom,ktorzy tak bardzo
                                    nas wspierali poprzednio.Historia lubi sie powtarzac - NIE DOPUSCMY DO TEGO!!!

• Gość: eh Re: TV dzieli ocean, poza tym nic IP: *.sympatico.ca 03.02.03, 23:59
                                      1. integracja europejska Hiszpanii i Portugalii to zupełnie inne czasy i inne
                                      warunki - porównania z rokiem 2003 są zawodne;
                                      2. ze zdumiewającą śmiałością używa się w dyskusjach o integracji czasu
                                      przyszłego dokonanego; przypomina mi to refleksję jeszcze z dawnej epoki, że
                                      tylko przyszłość jest pewna, przeszłość ulega natomiast nieustannym zmianom; i
                                      Ty, i Grzegorz macie niezłomną pewność co do własnej wiedzy o przyszłości, co
                                      nie ułatwia dyskusji; ale:
                                      - jakie konkretnie obawy budzi w Tobie "unijna zasada swobodnego przepływu
                                      ludności i osiedlania się"? - że Niemcy, Holendrzy, Austriacy porzucą swoje
                                      wille i przeprowadzą się masowo do Polski? do Czech? może na Litwę?; zresztą
                                      zasada ta stwierdza jako fakt prawny to, co jest w naszych czasach powszechną
                                      praktyką: ludzie migrują; Polacy też;
                                      - "gloryfikowanie praw mniejszości narodowych ponad prawa większości" - to
                                      jakieś nieporozumienie, padłaś ofiarą propagandy, nikt nie przedkłada praw
                                      mniejszości nad prawa wiekszości, owszem, ustawy cywilizowanych krajów
                                      upominają się o respektowanie praw mniejszości, ale to jednak zupełnie coś
                                      innego;
                                      - "federalne superpaństwo z jednym rządem, parlamentem, konstytucją, walutą,
                                      armią, policją, itd., w stronę którego wyraźnie zmierza Unia. Wszystko zmierza
                                      ku centralizacji, ku jednej "unijnej" polityce, w której głosy społeczności
                                      narodowych przestają się liczyć"; powoli: albo federalne, albo superpaństwo;
                                      albo federacja, albo centralizacja; pamiętaj, że podstawą systemu prawa
                                      europejskiego jest zasada pomocniczości, tzn. delegowania na szczebel wyższy
                                      tego, czego nie da się załatwić na niższym; ludzie się śmieją, że EU wydała
                                      instrukcję posługiwania się drabiną (chodzi o tzw. BHP i odpowiedzialność firm
                                      ubezpieczeniowych za wypadki przy pracy), bo nie wiedzą, że taką instrukcję w
                                      Polsce wydano już w 1964r.; śmieją się, że marchewka została zaliczona do
                                      owoców: tak jest, bo chodziło o definicję dżemu, a Portugalczycy robią dżem
                                      m.in. z marchewki, chodziło zatem o uszanowanie ich przyzwyczajeń; różnym
                                      głupolom wydaje się to zabawne, ale cel jest jeden: szukanie porozumienia; czy
                                      od tego marchewka stała się mniej zdrowa albo mniej marchewkowa?
                                      - "Przecież to wszystko pracuje na rzecz Wielkiej Idei Stanów Zjednoczonych
                                      Europy z jednym "europejskim narodem", w którym nie ma miejsca na tradycyjnie
                                      pojmowaną narodowość, bo będzie ona zaledwie lokalnym kolorytem." Idea ta
                                      faktycznie jest wielka, odnajdziesz ją m. in. już w publicystyce Adama
                                      Mickiewicza, ale Twój ciąg dalszy ("jeden europejski naród ..." itd.) świadczy
                                      o nieumiejętności wnioskowania; jesteś o tyle usprawiedliwiona, że byłby to
                                      twór bez precedensu, a raczej z odległym, jedynym precedensem: unią polsko-
                                      litewską, po której oba narody zachowały odrębność, suwerenność, własne urzędy,
                                      nawet politykę zagraniczną;
                                      - "Przeciez efekt takich działań daje się wyraźnie przewidzieć, mieliśmy na to
                                      przykład w innym Wspaniałym Sojuzie, po którym niekóre nacje byłego ZSRR do
                                      dzis nie mogą się otrząsnąć z mentalnego sowietyzmu". Nie będę polemizował z
                                      czymś takim. Ale Twoja nauczycielka historii powinna Ci spuścić lanie. Disce,
                                      puella, historiae!
                                      - "euro-entuzjastom zdaje się wszystko jedno, czy ich dzieci będa się czuły
                                      najpierw Polakami czy Europejczykami"; tu się głęboko zadumałem i po namyśle
                                      zaryzykuję odpowiedź: tak, ja chcę, żeby moje dzieci czuły się najpierw
                                      Europejczykami, potem Polakami"; zrób to dla mnie, dla siebie i swoich dzieci i
                                      przeczytaj wiersz Norwida "Moja ojczyzna" - myślę, że się zrozumiemy;
                                      - "Co do Norwegii chyba się zgadzamy, że mieli olej w głowie odmawiając
                                      członkostwa" - otóż mieli olej w skałach, czyli petroleum, ale przede wszystkim
                                      drugi w Europie dochód na głowę mieszkańca i nie chcieli się z nikim dzielić;
                                      - "Polska ze swoimi bogactwami naturalnymi i położeniem w Europie mogłaby
                                      osiągnąć całkiem niezłą pozycję" - po to wchodzimy do UE, żeby tę pozycję
                                      osiągnąć; gdyby Kongo mogło wejść "ze swoimi bogactwami", weszłoby z
                                      pocałowaniem obu rąk; mówiąc krótko: wyprodukować możemy to, co potrafimy
                                      (technologia, kapitał), a sprzedać możemy to, co inni chcą kupić
                                      (nasze "bogactwa" są na ogół droższe niż oferowane przez innych uczestników
                                      rynku: węgiel, miedź, siarka); jeśli nie wejdziemy do EU, a ona w ramach
                                      polityki protekcjonistycznej utrzyma cła, to na śniadanie będziemy jedli węgiel
                                      i siarkę;
                                      - "gdyby jej elity troszczyły się najpierw o interes narodowy, a nie o interes
                                      innych państw?" - właśnie się zatroszczyły; natomiast dokładnie taki cytat
                                      pojawia się w publicystyce francuskiej i niemieckiej: niech się rządy zajmą
                                      rodzimymi problemami zamiast dofinansowywać nowe kraje członkowskie;
                                      - "Przecież na wejściu do UE tracimy nie tylko w wymiarze bilansu "dostaniemy-
                                      wpłacimy"" - to jest nieprawda; uważaj, bo o ile fantazje futurologiczne
                                      niełatwo sprawdzić, to kłamstwo rachunkowe źle służy Twojej propagandzie;
                                      - "Gdyby się Panu i innym Panu podobnym tak nie spieszyło do Euroraju, to
                                      Polska miałaby szansę wzmocnić swoją pozycję, a wtedy karty byłyby
                                      inaczej rozdawane." Tak? To ciekawe. Co to za szansa? Naprawdę jestem
                                      zainteresowany, koniecznie napisz coś więcej. A masz świadomość, że "wtedy"
                                      karty będą rozdawać nie tylko Grecy, Niemcy i Duńczycy, ale także Litwini,
                                      Łotysze i Estończycy? Ciekawe, jaka "wtedy" będzie pula dla krajów startających
                                      się o przyjęcie.
                                      - "To, że Niemcy wykupią spory płat Polski jest chyba oczywiste jak wschód
                                      słońca po nocy" - nie jest oczywiste; po co im to? albo tkwisz w kategoriach
                                      historycznych, kiedy ziemia była bogactwem ekonomicznym, albo sentymentalnych
                                      (powroty dawnych mieszkańców), które nie są zjawiskiem socjologicznym, tzn.
                                      masowym; dla porównania: ilu Polaków wypędzonych ze Wschodu chciałoby się tam
                                      znów przesiedlić?
                                      - "Czy Pan nigdy nie uczył się historii i nie dostrzega, do czego zawsze dążyły
                                      Niemcy? A może sądzi Pan, że czasy się zmieniły, i teraz już jest cacy?" -
                                      uczyłem się; a Ty? obawiam się, że masz silne resentymenty antyniemieckie i nie
                                      widzisz drugiej strony medalu, np. że Polska granica zachodnia w ciągu
                                      minionych 1000 lat była bodaj najspokojnieszą granicą w Europie; że Niemcy (2.
                                      Rzesza) powstały w 1870r., a poprzednio państwa niemieckie nie interesowały się
                                      Polską, więc jakie "zawsze"?; osadnictwo niemieckie na Śląsku dokonało się na
                                      zaproszenie Piastów i polegało na zagospodarowaniu pustek (puszczy); słownictwo
                                      polskie zdradza ogromny, pozytywny wpływ cywilizacyjny Niemiec - itd. Warto
                                      mieć i te aspekty na uwadze. A dalej: czasy się istotnie zmieniły. Również
                                      dzięki 50 latom procesu integracji europejskiej.
                                      - "**Unia Europejska gwarantuje też brak wojen na naszym kontynencie które
                                      rujnowały Europe przez setki lat, ** A na jakiej podstawie raczy Pan łaskawie
                                      to twierdzić? Bezpieczeństwo militarne mamy ponoć obstalowane dzięki NATO, więc
                                      po co tu UE? I owszem, Unia pracuje nad własną policją i armią, ale skąd Pan
                                      wie, czy nie po to, żeby mieć sposób na trzymanie nieposłusznych tubylców "za
                                      mordę"?" - Gwarancją stabilności i pokoju są (1) wspólnota interesów i więzi
                                      gospodarcze, (2) demokracja obywatelska. NATO jest powołane do obrony przed
                                      zagrożeniem militarnym z zewnątrz. UE pracuje nad własną armią, aby nie dac się
                                      zmajoryzować przez USA (unilateralizm), nie tworzy własnej policji - to jakieś
                                      nieporozumienie. A teraz i zawsze - sądzisz - nikt, żadna policja nie trzyma za
                                      mordę swoich nieposłusznych tubylców, czy też żyjesz w kraju, w którym tubylcy
                                      uchwalili rozformowanie policji i obywają się bez niej?

Zdrowego myślenia życzę i pozdrawiam

Jacek D.
                                      • Gość: Elzbieta Obronmy Polske IP: *.sympatico.ca 04.02.03, 11:48
                                        Nasza Polska: Obrońmy Polskę!

Tworzymy ogólnonarodowy ruch sprzeciwu wobec likwidacji Państwa Polskiego.
                                        Komuniści, dziś współtworzący szeroki obóz liberalny, dokonują eksperymentu na
                                        narodzie, którego celem jest krańcowe upodlenie Polaków, sprowadzenie nas
                                        poniżej progu egzystencji, do rangi ludzi drugiej kategorii.

Naród niech sobie umiera

W ubiegłym tygodniu opinię publiczną zaszokowała sprawa mieszkanki Jarosławia,
                                        wychowującej ośmioro dzieci, która ze względu na tragiczną sytuację finansową
                                        postanowiła sprzedać własną nerkę.

To oczywiście nie jedyny przypadek tego typu w skali Polski. Narasta z każdym
                                        miesiącem nędza i ubóstwo, o czym świadczą chociażby listy i tealefony do
                                        naszej redakcji. I podczas gdy urzędnicy państwowi i samorządowi, najczęściej z
                                        SLD i PSL, fundują sobie drogie limuzyny w tym samym czasie zwykli ludzie
                                        grzebią w śmietnikach. W czasie, gdy kolejny minister zdrowia, nie mający nic
                                        do zaoferowania poza czczą demagogią, z humorem apeluje o 60 dni spokoju,
                                        chorzy nie są przyjmowani do szpitali i umierają na ulicach lub w krążących
                                        pomiędzy szpitalami karetkach pogotowia.

Ale dobro obywateli nie jest priorytetem obecnej ekipy. Jest nim, jak
                                        powiedział minister spraw zagranicznych Włodzimierz Cimoszewicz, wprowadzenie
                                        Polski do Unii Europejskiej. Naród niech sobie... umiera

Niech żyją nam wszyscy esbecy!

Czas rządów Millera to rekomunizacja życia publicznego, obsadzanie głównych
                                        stanowisk państwowych byłymi funkcjonariuszami komunistycznych specsłużb.
                                        Oficerem łącznikowym, a więc oficjalnym przedstawicielem Agencji Bezpieczeństwa
                                        Wewnętrznego w Monachium, będzie Tadeusz Chętko, który w 1990 r. polecił
                                        zniszczyć dokumenty rozpracowywania przez bezpiekę Radia Wolna Europa. Szefem
                                        poznańskiej ABW został w ubiegłym tygodniu Ireneusz Wróblewski, dawny pracownik
                                        SB i UOP, do 1989 r. - w pionie śledczym SB. Z UOP odszedł na własną prośbę po
                                        przejęciu rządów przez AWS, przyznano mu specjalną rentę z uwagi na zły stan
                                        zdrowia. Dziś cudownie ozdrowiał.

Rekomunizacja to nie tylko powrót funkcjonariuszy SB i wywiadu, to także np.
                                        ostatni zamach na IPN - zamysł likwidacji pionu śledczego tej instytucji, o
                                        czym obszernie piszemy wewnątrz numeru.

Zniszczyć do cna

Ponadto, jak wskazuje ostatnia dekada, naród ma zostać wyeliminowany jako
                                        podmiot państwa polskiego. Władający Polską w interesie Unii Europejskiej
                                        wiedzą doskonale, że państwo bez świadomego narodu przestaje być państwem
                                        suwerennym i niepodległym i zamienia się jedynie w geograficzny punkt na mapie.
                                        Stąd też biorą się m.in. unijne pomysły tzw. obywatelstwa europejskiego, de
                                        facto wymazującego obywatelstwo narodowe.

Likwidację narodu i państwa szczególnie łatwo jest przeprowadzić jeżeli są one
                                        skrajnie wyniszczone. Taka polityka trwa u nas od trzynastu z górą lat.
                                        Składają się na nią:

- złodziejska prywatyzacja, a więc pozbywanie się najlepszych zakładów i
                                        oddawanie ich za półdarmo zagranicy (STOEN, sektor energetyczny, Ożarów itp.);

- zabijanie polskiego kapitału i polskiego kupiectwa poprzez tworzenie
                                        preferencyjnych warunków dla firm zagranicznych eksportujących do Polski swoje
                                        towary i otwierających tu hipermarkety;

- schładzanie rodzimej gospodarki, zamykanie zakładów, wyrzucanie ludzi na bruk
                                        oraz likwidacja tych gałęzi przemysłu, które jeszcze do niedawna stanowiły o
                                        sile i konkurencyjności Polski w świecie. Znakomitym przykładem jest tu
                                        przemysł okrętowy, który stanowił zagrożenie m.in. dla stoczni niemieckich,
                                        obrócono go więc w perzynę.

Bezpośrednim rezultatem powyższego jest wzrastające wciąż bieda i bezrobocie,
                                        które w niektórych regionach osiąga nawet 28 proc. Dalekosiężnym - wspomniana
                                        anihilacja państwa.

Na polu społecznym niszczenie substancji narodowej odbywa się poprzez:

- demoralizację młodzieży, kształtowanie wzorów postępowania sprzecznych z
                                        wartościami chrześcijańskimi, zmiany programów nauczania i usuwanie z nich
                                        historii Polski i literatury polskiej, brak reakcji państwa na wszelkiego typu
                                        patologie, takie jak m.in. narkotyki;

Kraj korupcją słynący

Obecna Polska to kraj kapitalizmu oligarchicznego, gdzie rządzące grupy
                                        interesu, grupy mafijne dzielą się państwem, a społeczeństwo jest jedynie
                                        przedmiotem, z którym nikt się nie liczy. Ujawniła to znakomicie tzw. afera Lwa
                                        R. (która coraz bardziej przekształca się w aferę spółki Agora). Z tej odmiany
                                        kapitalizmu bierze się wszechobecna korupcja i układy. Według ostatniego
                                        sondażu OBOP - 57 proc. Polaków uważa, że korupcja w Polsce występuje "bardzo
                                        często", a 32 - "raczej często". Podobnie rzecz się ma w ocenie życia
                                        publicznego. Dla blisko połowy ankietowanych za pieniądze można załatwić
                                        korzystny "zapis" ustawy w Sejmie, zaś zdaniem 62 proc. - korzystną decyzję w
                                        wysokim urzędzie państwowym.

Przestańmy tylko narzekać!

Co oznaczają opisane wyżej - choć oczywiście nie wszystkie - symptomy? Ano to,
                                        że Polskę toczy zabójcza gangrena, którą może zlikwidować jedynie szybka
                                        amputacja chorych organów.

Co więc możemy zrobić?

Przede wszystkim musimy przestać być pasywni i mówić, że nic nie można zrobić,
                                        gdyż "oni" mają pieniądze, propagandę, władzę. Zgadza się - "oni" to wszystko
                                        mają, ale naszą siłą jest świadomość narodowa i myślenie kategoriami polskimi.

Przestańmy więc narzekać, weźmy się do roboty i budujmy front sprzeciwu wobec
                                        likwidacji Polski. O to jako redakcja apelujemy i w tej akcji pomożemy. Taki
                                        ruch musi mieć charakter ogólnonarodowy. Doświadczenia z tworzonymi formacjami
                                        antyunijnymi, zrzeszającymi głównie ekspertów, profesorów, naukowców, pokazują,
                                        że stały się one szybko martwe, ponieważ nie potrafiły ze swoimi hasłami
                                        dotrzeć do przeciętnego Polaka.

Dlatego nasz apel kierujemy przede wszystkim do zwykłych ludzi żyjących "na
                                        dole" - we wsiach, miasteczkach i miastach, tam, gdzie największe są bieda i
                                        bezrobocie, często niewidoczne zza profesorskich biurek.

Tylko wtedy działanie będzie skuteczne.

Fakty, a nie demagogia

Aby tak się stało, musimy operować nie frazeologią, nawet tą
                                        najszlachetniejszą - patriotyczną, ale faktami. To fakty zadecydują,
                                        szczególnie w zbliżającej się kampanii referendalnej, o losie naszego i
                                        przyszłych pokoleń. Im więcej padnie konkretów z naszej strony, tym trudniejsza
                                        stanie się sytuacja obozu liberalnego.

Piszcie do nas

"Nasza Polska" od początku jest z Czytelnikami i dla Czytelników. Dlatego dziś
                                        szeroko otwieramy dla was nasze łamy. Tym bardziej że większość mediów polskich
                                        problemów w ogóle nie zauważa. Powiedzmy w końcu zdrajcom Polski nasze "NIE!".
                                        Polska musi należeć do narodu, a nie do wszelkiego rodzaju mafii politycznych i
                                        gospodarczych. Takich zmian chcą Polacy w kraju i na emigracji. Dlatego też
                                        chcemy skupić wokół naszego tygodnika wszystkich ludzi przeciwnych kłamstwu,
                                        rozkradaniu Polski, politycznemu złodziejstwu. Informujcie nas o tym, co się
                                        dzieje w waszych wioskach i miastach. Ale nie tylko: organizujcie się, by razem
                                        walczyć przeciw tym patologiom!

By ta walka była skuteczna nawiązaliśmy kontakty z najpoważniejszymi polskimi i
                                        polonijnymi portalami internetowymi oraz z organizacjami polonijnymi.

Dlatego pamiętajmy: wygramy Polskę, jeżeli wygramy walkę o świadomość. Nie
                                        bądźmy bierni!

Prezes wydawnictwa "Szaniec"
                                        Maria Adamus
                                        Redaktor naczelny "NP"
                                        Piotr Jakucki
                                        www.medianet.pl/~naszapol/

• Gość: Filip Re: Obronmy Polske IP: *.teleton.pl / *.teleton.pl 05.02.03, 22:01
                                          O, Ela, Ela - straciłaś przyjaciela.
                                          Siedź lepiej w kanadyjskiej puszczy, pierz kanadyjskie gacie i zżeraj okruchy z
                                          pańskiego, kanadyjskiego stołu. I wsadź sobie rozpaloną główkę do zimnego,
                                          kanadyjskiego jeziora. Dla otrzeźwienia. Tylko powoli i stopniowo. Przegrzane
                                          zwoje mogą nie wytrzymać.
                                          • Gość: Elzbieta Re: Obronmy Polske IP: *.sympatico.ca 06.02.03, 00:52
                                            IV Rzeczypospolita
                                            Re: IV Rzeczypospolita
                                            Autor: Jan (---.rod.sosnowiec.tdci.pl)
                                            Data: 05-02-03 11:35

Myślę,że nie tylko rzecz, w numerowaniu kolejnych Rzeczpospolitych.Pewnie w
                                            dobie techniki cyfrowej ,aż wszystko prosi się o to ,żeby stosować jak
                                            najwięcej cyfr,ale czy na pewno? Czy trzeba odnosić to do polityki? Niech
                                            będzie Rzeczpospolita Polska,niech będzie Trzecia R.P. Ogłosilibyśmy Swiatu
                                            powstanie Konfederacji Polskiej,czy Konfederacji Warszawskiej,w miejsce
                                            Trzeciej Rzeczpospolitej i myślę,że na niewielu zrobiłoby to jakiekolwiek
                                            wrażenie.Myślę,że stoimy w Polsce, w przededniu prawdziwej rewolucji sumień,w
                                            przededniu przejścia na swoiste 'zarządzanie przez mądrość'{managing by
                                            wisdom}.Każdy na swoim odcinku musi prowadzić prywatną batalię o prawdę,o
                                            zaniechanie destrukcji polskiej gospodarki i państwa.Na głupotę, zawsze
                                            skutecznym lekiem jest mądrość.Nie przeżyliśmy w ostatnich latach faszyzmu,ale
                                            przeżyliśmy epidemię głupoty,głupoty stokroć gorszej od faszyzmu. Głupota ta
                                            często próbowała przybrać postać światowości i uczoności.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: IV Rzeczypospolita
                                            Data: 05-02-03 15:19

Great God: Wielki Boze:

W Sosnowcu ukrywaja sie madrzy Polacy. Pieknie dziekuje za piekne mysli,
                                            prawdziwe i realne do spelnienia juz wkrotce.

forum polskijutro.pl
                                            • Gość: Elzbieta Re: Obronmy Polske IP: *.sympatico.ca 06.02.03, 06:24
                                              Poznan 5 lutego 2003 r.

Rada Wojewódzka
                                              NSZZRI „Solidarnosc"
                                              Województwa Wielkopolskiego
                                              60-163 Poznan ul. Sieradzka 29

PAN ANDRZEJ NOWAKOWSKI
                                              WOJEWODA WIELKOPOLSKI

P E T Y C J A

Rolnicy zagrozeni utrata dorobku wielu pokolen, niepewnoscia dalszego bytu ich
                                              samych i ich rodzin, poglebiajaca sie degradacja sektora rolnego,
                                              zaprotestowali organizujac manifestacje i blokady niezaleznie od swojej
                                              przynaleznosci zwiazkowej czy partyjnej.

Dialog spoleczny rzadzacych z rzadzonymi nie moze odbywac sie za posrednictwem
                                              policji, palek, tarcz i armatek wodnych.

Sa sily w kraju i za granica, którym zalezy na destabilizacji PANSTWA POLSKIEGO
                                              nawet kosztem przelania niewinnej krwi polskiej i zbicia przy tym wlasnego
                                              kapitalu politycznego. NSZZ RI „Solidarnosc" od samego powstania i obecnie
                                              opowiadala sie za szerokim dialogiem spolecznym i rozwiazywania wszelkich
                                              napiec metodami pokojowymi a nie silowymi.

Zalezy nam bardzo aby nie przybyla dodatkowa data na KRZYZACH POZNANSKICH.

Apelujemy do Pana Wojewody aby w trybie pilnym powolal komisje trójstronna z
                                              udzialem organizacji i zwiazków zawodowych rolniczych, samorzadu terytorialnego
                                              i przedstawicieli Rzadu w osobie Pana Wojewody. Celem tej komisji bedzie
                                              wypracowanie stabilnej, rozwojowej pro polskiej polityki rolnej korzystnej dla
                                              obywateli polskich i PANSTWA POLSKIEGO a nie sluzacymi interesowi Unii
                                              Europejskiej.

W trybie pilnym postulujemy:

Podjac skup interwencyjny miesa wieprzowego po cenach 4,0 zl/kg gwarantujacych
                                              minimum oplacalnosci.
                                              Zaprzestac w mediach jednostronnej kampanii pro unijnej i zapewnic dostep do
                                              publikatorów przeciwnikom UE.
                                              Dokonac rzetelnej oceny kosztów strat i zysków wejscia Polski do Unii
                                              Europejskiej.
                                              Zrestrukturyzowac zadluzenia gospodarstw rolnych, jak to mialo miejsce z
                                              zakladami przemyslowymi.
                                              Uruchomic kredyty preferencyjne naprawcze dla branzy rolniczej.
                                              Wypracowac skuteczny program skupu interwencyjnego na produkty rolne.
                                              Przeznaczyc srodki na doradztwo rolnicze w gminach a nie na agentów promujacych
                                              UE.

Informujemy Pana Wojewode, ze w porozumieniu z przewodniczacym NSZZ
                                              Rl „Solidarnosc" Rady Krajowej Romanem Wierzbickim oglaszamy na terenie calego
                                              województwa wielkopolskiego pogotowie strajkowe polegajace na oflagowaniu
                                              naszych posesji flaga narodowa, jako wyraz sprzeciwu wobec katastrofalnej
                                              sytuacji ekonomicznej rolników i poglebiajacej sie zapasci nie tylko w
                                              rolnictwie.

PRZEWODNICZACY NSZZ RI „SOLIDARNOSC"
                                              Woj. Poznanskiego
                                              Mgr Inz. Ryszard Majewski

• Gość: Elzbieta Re: Obronmy Polske IP: *.sympatico.ca 06.02.03, 14:48
                                                Komitet Obrony Polskiej Ziemi "PLACÓWKA"

APEL DO WSZYSTKICH ORGANIZACJI W KRAJU I POZA JEGO GRANICAMI, PRZECIWNYCH
                                                PRZYSTAPIENIU POLSKI DO UNII EUROPEJSKIEJ

Komitet Obrony Polskiej Ziemi "PLACÓWKA" , stojąc na stanowisku wolności ,
                                                niepodległości i suwerenności Polski , konstytucyjnej gwarancji praw
                                                obywatelskich wszystkich Polaków , zwraca się do wszystkich organizacji w kraju
                                                i w środowiskach polonijnych za granicą przeciwnych przystąpieniu Polski do
                                                Unii Europejskiej o zjednoczenie działań , a gdyby to okazało się niemożliwe o
                                                ich skoordynowanie i zsynchronizowanie.

Naszym zdaniem współdziałanie winno obejmować następujące zagadnienia:
                                                1. Wystąpienie do władz państwowych i samorządowych o równe traktowanie
                                                zwolenników i przeciwników przystąpienia Polski do UE
                                                2. Wywieranie nacisków na władze i media, by tzw. rządowe programy informacyjne
                                                i propagandowe sekwencje prounijne włączane do innych programów, traktowane
                                                były jako programy zwolenników integracji z UE i wymuszenie na władzach i
                                                mediach w ramach konstytucyjnego porządku prawnego, równorzędnego czasu
                                                antenowego i miejsca w mediach dla głoszenia przeciwnych rządowym poglądów
                                                organizacji i środowisk antyunijnych.
                                                3. W razie odmowy przez władze państwowe i samorządowe, wykorzystanie
                                                wszystkich dostępnych, prawem nie zabronionych, form protestu by to osiągnąć.
                                                4. Wymianę informacji, wspólne opracowanie materiałów wykazujących zagrożenia
                                                wynikające z przystąpienia Polski do UE i przygotowanie materiałów
                                                demaskujących kłamstwa rządowej i partyjnej prounijnej propagandy.
                                                5. Domaganie się od władz polskich respektowania prawa Polaków zamieszkałych za
                                                granicą do uczestniczenia w referendum unijnym.
                                                6. Nawiązanie kontaktów z przeciwnikami integracji z UE poza granicami Polski.
                                                7. Przekonanie posłów by ustawę o referendum według projektu prezydenckiego
                                                zaskarżyli do Trybunału Konstytucyjnego, gdy będzie ona dyskryminowała
                                                przeciwników akcesji Polski do UE na co wszystko wskazuje.
                                                8. Powołanie centrum i ośrodków regionalnych oraz wykorzystanie istniejących
                                                struktur terenie przeciwników akcesji do UE.
                                                9. Przygotowanie kompetentnych i uczciwych ludzi do komisji referendalnych i na
                                                mężów zaufania.
                                                10. Opracowanie równoległego liczenia głosów, by zapobiec fałszerstwom.
                                                11. Opracowanie sprawnego obiegu informacji.

Wierzymy mocno, że Wasze Organizacje - kierując się patriotyzmem i nadrzędnym
                                                interesem Narodu i Państwa Polskiego – podejmą wspólne działania, które
                                                przy pomocy BOŻEJ uwieńczone zostaną sukcesem. Wierzymy, że uda nam się
                                                wszystkim uratować Polskę przed nową szatańska, totalitarną doktryną zwaną
                                                globalizmem i jej agendą – UE oraz siłami zorganizowanego zła za nią
                                                stojącymi, planującymi opanowanie świata.

UCHROŃMY POLAKÓW PRZED OGRABIENIEM , ZNIEWOLENIEM I WYNARODOWIENIEM !!!
                                                POWIEDZMY NIE UE !!!

Gniezno , 3 luty 2003 r.

------------------------------------
                                          • pontifexmaximus Re: Obronmy Polske 06.02.03, 15:08
                                            Gość portalu: Filip napisał(a):

> O, Ela, Ela - straciłaś przyjaciela.
                                            > Siedź lepiej w kanadyjskiej puszczy, pierz kanadyjskie gacie i zżeraj okruchy
                                            z
                                            >
                                            > pańskiego, kanadyjskiego stołu. I wsadź sobie rozpaloną główkę do zimnego,
                                            > kanadyjskiego jeziora. Dla otrzeźwienia. Tylko powoli i stopniowo. Przegrzane
                                            > zwoje mogą nie wytrzymać.

Możesz nie zgadzać się z przedmówcą, ale na Boga nie traktuj go w taki sposób.
                                            Elżbieta wierzy w to co robi, a robi to do czego ma święte prawo. Wyrażanie
                                            opinii nie jest w tym kraju zabronione (choć z pewnością niektórym towarzyszom
                                            łezka się kresi w oku na wspomnienie funkcjonowania pewnego urzędu).
                                            • Gość: Filip Re: Obronmy Polske IP: *.teleton.pl 06.02.03, 15:53
                                              Widzę, że doskonale znasz środowisko byłych towarzyszy, ich nostalgie i powody
                                              do wzruszeń. Czyżby więc ......?
                                              • pontifexmaximus Re: Obronmy Polske 06.02.03, 16:09

> Widzę, że doskonale znasz środowisko byłych towarzyszy, ich nostalgie i
                                                powody
                                                > do wzruszeń. Czyżby więc ......?

a to już temat do zupełnie innej dyskusji...........................
                                                aby jednak zaspokoić twą ciekawość napiszę, iż znam towarzyszy, zarówno tych
                                                którzy trzymali za mordę, jak i tych wsadzanych do "pierdla" za swoje
                                                przekonania
                                                jednak jak już wspomniałem to temat do innej dyskusji np. pt. "Degeneracja elit
                                                politycznych oraz ideologiczne egalitaryzm przy żłobie"
                                                • Gość: Filip Re: Obronmy Polske IP: *.teleton.pl 06.02.03, 16:38
                                                  Te twoje uczone wywody dotyczą, jak rozumiem, UW, ZCHN-u, PIS-u, czy innego AWS-
                                                  u.
                                            • bart.q Re: Obronmy Polske 06.02.03, 19:13
                                              pontifexmaximus napisał:

> Wyrażanie opinii nie jest w tym kraju zabronione (choć z pewnością niektórym
                                              > towarzyszom łezka się kresi w oku na wspomnienie funkcjonowania pewnego
                                              > urzędu).

Właśnie dlatego, że wyrażanie opinii nie jest zabronione niniejszym wyrażam
                                              swoją opnię:
                                              Elżbieta do zimnego jeziora.
                                              Filip też.
                                              • pontifexmaximus Re: Obronmy Polske 07.02.03, 08:54
                                                bart.q napisał:

> Właśnie dlatego, że wyrażanie opinii nie jest zabronione niniejszym wyrażam
                                                > swoją opnię:
                                                > Elżbieta do zimnego jeziora.
                                                > Filip też.

w celu ochłodzenia, czy utopienia? (kto namawia do popełnienia czynu
                                                zabronionego.....) :)
                                                pozdro
                                              • Gość: Filip Re: Obronmy Polske IP: *.teleton.pl 07.02.03, 11:18
                                                No, a co z Tobą, kochasiu? Pod lód? A kto będzie bronił Polski, jak wszystkich
                                                wytopisz?
                                                • bart.q Re: Obronmy Polske 08.02.03, 09:28

> No, a co z Tobą, kochasiu?

Nie kochamy się aż tak bardzo.

> Pod lód?

Jaki lód? Na Syberię wysyłali komuniści i carscy.

> A kto będzie bronił Polski, jak wszystkich wytopisz?

Jedyny Słuszny Obrońca. Wyznaczę sobie hetmanów dzielnicowych. Na przykład w
                                                  Zielonej będzie Brachmański, w Gorzowie Pogorzelec.
                                                  • Gość: Filip Re: Obronmy Polske IP: *.teleton.pl 09.02.03, 17:07
                                                    Brachmański i Pogorzelec mogą uważać się za wyjatkowych szczęśliwców. Unikną
                                                    potopu. W swoich poglądach przyjmujesz spsób myślenia carskich i komunistów.
                                  • mako75 Re: TV dzieli ocean, poza tym nic 07.02.03, 09:23
                                    pontifexmaximus napisał:

>
                                    > > pontifexmaximus napisał:

> > Pozdrawiam
                                    > Traktujmy autorytet PAPY poważnie. Jeżeli PAPA jest za wejściem do UE, to
                                    jest
                                    > to jednym z ważniejszych argumentów w walece z przeciwnikami integracji. W
                                    > przypadku gdy jest przeciwny wojnie z Irakiem, to siedzimy cicho - w tej
                                    kwesti
                                    >
                                    > PAPA już nie jest autorytetem?

Wyjaśniam:
                                    Jeżeli dla kogoś Papież jest autorytetem w życiu to faktycznie powinien tak
                                    samo słuchać Papieża w sprawach naszego wstąpienia do Unii jak i wojny z
                                    Irakiem.
                                    Nie wiem czy papiez może byc jakimś argumentem w walce z przeciwnikami
                                    integracji. Fragment przemówienia zacytowałem ponieważ twierdzono, że Papiez
                                    nigdy nie wypowiadał się wprost za naszą integracją z UE. Postanowiłem pokazać
                                    że jednak cos w tej kwesti miał do powiedzenia.

Pozdrawiam
                                    • Gość: Elzbieta Re: TV dzieli ocean, poza tym nic IP: *.sympatico.ca 11.02.03, 05:49
                                      www.aina.org/bbs/index.cgi?read=5226
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka