Dodaj do ulubionych

Czy Miller dotrzyma słowa i zlikwiduje chore kasy

IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.01, 22:09
Jak myślicie ?
Czy urzędas LKCh będzie dalej przejadał pieniądze przeznaczone na leczenie
pacjentów ?
Czy może służba zdrowia zamiast karmić nierobów zacznie leczyć chorych ?
Obserwuj wątek
    • Gość: koko Re: Czy Miller dotrzyma słowa i zlikwiduje chore kasy IP: 217.97.234.* 26.10.01, 00:43
      a Senat?
    • Gość: Blic Re: Czy Miller dotrzyma słowa i zlikwiduje chore kasy IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 10:37
      Gość portalu: Marek P. napisał(a):

> Czy urzędas LKCh będzie dalej przejadał pieniądze przeznaczone na leczenie
      > pacjentów ?

I tu Marku strzeliłeś jak kulą w płot.
      Słyszałeś o wynikach kontroli NIK w lubuskiej KCh?
      Są wyjątkowo dobre.

> Czy może służba zdrowia zamiast karmić nierobów zacznie leczyć chorych ?

Zaczynasz strzelać populistycznymi banałami.
      Stworzenie Kas Chorych to był dobry ruch. Można to było zrobić lepiej. Być może
      to czego chce sld będzie lepsze. Ale czy na pewno?
      I nie opowiadaj historii o służbie zdrowia, która nie leczy chorych bo to są
      zawołania z teczki Leppera.

pzdr
      Bx
      • Gość: Marek P. Gorący temat IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 21:55
        LRKCh to sprawna instytucja. Kilku dyrektorów tylko za dużo miała, ale już im
        zmniejszono wynagrodzenia, po kontroli NIK, pewnie z miejscowej delegatury.
        Mała kasa, mała delegatura, małe miasto..., ale sukces duży.

Bartek, powiedz mi przyjacielu kiedy ostatnio miałeś kontakt ze służbą zdrowia.
        Pozwolisz, że Ci opowiem o swoim: żona kilka minut po zażyciu tabletki
        antybiotyku dostała wypieki i zaczęła w oczać puchnąć. Zanim dojechaliśmy na
        pogotowie miała już problemy z oddychaniem.

Książeczka rumoska, książeczka ubezpieczeniowa, adres, nr buta... zemdlała.
        Ktoś poza mną się wystraszył, zastrzyk, karetka do szpitala.

Izba przyjęć.

Książeczka rumoska, książeczka ubezpieczeniowa, skierowanie, adres, nr buta...
        zasłabła, zostałem wyproszony.
        Po kilku godzinach i kilku kroplówkach, sugestia, żeby do domu raczej okazała
        się nie na miejscu...
        Powędrowała na oddział. Miejsc na salach nie było, kroplówka, korytarz, kotara,
        noc...
        Pytanie za 10 punktów: gdyby udało się sejmikowi już wtedy zlikwidować szpital
        na Warszawskiej, lub chociaż dokonać redukcji łóżek, a co za tym idzie
        korytarzy szpitalnych ?

Reanimacja w cieniu kasztanów, w listopadzie o 21:00. Kolejeczka łóżek na
        kółkach przy wejściu do szpitala od ul.Warszawskiej (po drugiej stronie ulicy
        jest kościół i cmentarz).

Chcesz historyjkę nr 2: proszę.
        Higienistka w szkole, to w myśl reformy osoba prowadząca działalność
        gospodarczą. Dochód brutto 700 zł.
        ZUS, podatek, radosny liberalizm ... ma kobita w końcu męża, to niech zarabia.
        O.K.
        Tyle, że z każdą pierdołą musi urządzać pielgrzymkę do południowej stolicy
        naszego województwa, osobiście, przed oblicze zielonej kasy.
        W zasadzie powinna na ten dzień załatwić zastępstwo, bo jakiś smarkacz drugiemu
        może wybić kilka zębów.

Spytajcie LRKCH, ile wydali na komputeryzację. Nietety nie mają do niej
        zaufania. W gorzowskim oddziale pani higienistka - prywaciarz nic nie załatwi.
        Wszystkie sprawy trzeba załatwić na miejscu przed zielonym obliczem.
        Zabytkowy budynek po biurach URSUSA, w który wtopiono pieniążki potrzebne do
        ratowania ludziom życia, służy wyłącznie do tego by jakiś pacjent z
        temperamentem mógł wyżyć się na gorzowiankach tam pracujących.
        Tam w Zielonej nie potrzebują, dziarskich dziadków z laseczką niezadowolonych z
        doktora. Oni są tam od tego, żeby rozdawać karty (i kontrakty, ewentualnie
        przyjmować - to takie tradycyjne i popularne zajęcie w służbie zdrowia, jak
        posiadanie broni palnej w krajach arabskich).

Chcesz szczegóły tej sprawy ?
        Nie wyciśniesz ich ode mnie nawet poprzez łamanie kołem.
        ONA CHCE PRACOWAĆ DALEJ. Ludzie wykształceni (urzędnicy) to osoby z wyćwiczoną
        pamięcią.

Historyjka nr 3,4... Jestem do dyspozycji, czekam tylko za sygnał, że kogoś to
        interesuje.

Bartku: ta kobieta bardzo chce pracować (prowadzić działalność gospodarczą) za
        te 700 zł brutto. Zakład jej nie zapłaci połowy ZUS-u, bo ona jest PRACODAWDCĄ.
        Czy zarobi 300 zł na rękę ?
        Powtórzyłem się..., żeby to zdanie utkwiło Ci w pamięci, szczególnie po tym jak
        pisałeś, że trzeba importować kolorowych, bo Polacy niektórymi robótami się
        brzydzą. Masz taką fuchę ? Podeślę Ci kilku sąsiadów.

Ps. Do redakcji GW: razie potrzeby zgoda na skróty.
        • Gość: Blic Re: Gorący temat IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 27.10.01, 18:55
          Przytłoczyłeś mnie tymi historiami.
          Co prawda mam lekarzy w rodzinie, ale być może są w ma tyle dobrej sytuacji, że
          nie nie narzekają.

pozdrowienia
          Bx
        • klin! Radosny liberalizm 27.10.01, 19:45

> Higienistka w szkole, to w myśl reformy osoba prowadząca działalność
          > gospodarczą. Dochód brutto 700 zł. ZUS, podatek, radosny liberalizm ...

Nie bardzo zrozumiałem, co ma ZUS i podatek do radosnego liberalizmu? Czy to, że
          z 700 zł zostaje jej, jak napisałeś, 300 jest skutkiem jakiejś idei liberalnej?
          Czy może, że z każdą duperelą musi gdzieś tam jechać? Myśl to niezwykle ożywcza,
          ale być może inaczej rozumiemy pojęcie "liberalizm"?
          • Gość: Tom Re: Radosny liberalizm IP: 10.40.193.* 28.10.01, 11:07
            Pytania zasadnicze:
            1. Czy jeśli nie będzie kasy to higienistka będzie miała lepiej?
            2. Jeśli niebędzie kasy to jak będzie działał fundusz - bez urzędników?
            3. Czy gdyby kasa była w Gorzowie to działałby lepiej?

W słuzbie zdrowia jest do d.. ale niektórzy lekarze zrobili się bardziej uprzejmi. (to z moich
            doświadczeń)
          • borys-krakow Re: Radosny liberalizm 28.10.01, 16:56
            :)
    • klin! Dotrzyma! 30.10.01, 09:29
      Wszystko wskazuje na to, że pan Miller słowa dotrzyma. Powstała rewolucyjna
      koncepcja zlikwidowania siedemnastu kas chorych i powołania Funduszu Zdrowia z
      szesnastoma oddziałami wojewódzkimi. Co prawda, dopiero w 2003 roku, ale na
      pewno warto poczekać! Taką koncepcję wczoraj rano przedstawił w radiu minister
      zdrowia. Do czasu przełomowych zmian w systemie, minister zapowiedział
      przełomowe zmiany personalne. Wczoraj zwolnił cztery osoby. Oj, będzie się
      działo, tyle ślicznych etatów! :))
      • Gość: J24 Re: Dotrzyma! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 09:56
        klin! napisał(a):

> Wszystko wskazuje na to, że pan Miller słowa dotrzyma. Powstała rewolucyjna
        > koncepcja zlikwidowania siedemnastu kas chorych i powołania Funduszu Zdrowia z
        > szesnastoma oddziałami wojewódzkimi. Co prawda, dopiero w 2003 roku, ale na
        > pewno warto poczekać! Taką koncepcję wczoraj rano przedstawił w radiu minister
        > zdrowia. Do czasu przełomowych zmian w systemie, minister zapowiedział
        > przełomowe zmiany personalne. Wczoraj zwolnił cztery osoby. Oj, będzie się
        > działo, tyle ślicznych etatów! :))

To raczej nie zmówię obiecanych zdrowasiek za Tow. Milę :((((

Naprawdę wierzysz, Klin, w moją łatwowierność :)
        Metoda wyboru mniejszego zła, to dobra, sprawdzona metoda.

... a może jesteś z miłośników aw-korupcjowa, Pięknego Mariana, i Dostojnego
        Jurka ?
        Może te chłopaki Ci się podobały ?
        Może po prostu ich lubisz ? (bo tak)

Wracając do białych kitli, myślę, że gorzej w lecznictwie (i biurokracji z nią
        związanej) być już nie może...
        Może chociaż da się wyeliminować pielgrzymki do Jasnej, o przepraszam, Zielonej
        Góry.
        Lekarze z Koszalina załatwiają wszystko u siebie na miejscu. Przypuszczam, że
        zielonym ludkom zabrakło DOBREJ WOLI.
        Co ja pier... (wymieniam), kiedy oni ją mieli ?
        • klin! Re: Dotrzyma! 30.10.01, 10:16
          Gość portalu: J24 napisał(a):

> ... a może jesteś z miłośników aw-korupcjowa, Pięknego Mariana, i Dostojnego
          > Jurka ?
          > Może te chłopaki Ci się podobały ?
          > Może po prostu ich lubisz ? (bo tak)

Nie mam ulubionych chłopaków. Preferuję płeć piękną. A jeśli chodzi Ci o moje
          przekonania polityczne, to chyba wystarczająco jasno o nich na tym forum piszę,
          by nie doszukiwać się na siłę powiązań i upodobań.

> Wracając do białych kitli, myślę, że gorzej w lecznictwie (i biurokracji z nią
          > związanej) być już nie może...

Nie powinno być już gorzej. Ale było, i to przez kilkadziesiąt lat.
          • Gość: J24 Re: Dotrzyma! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 10:24
            klin! napisał(a):

>> Wracając do białych kitli, myślę, że gorzej w lecznictwie (i biurokracji z
            >> nią związanej) być już nie może...
            >
            > Nie powinno być już gorzej. Ale było, i to przez kilkadziesiąt lat.

Kiedy ?
            Chyba nie chcesz wracać do poprzedniej epoki ? (sierpa i młota).
            Ta epoka już nie wróci, i bardzo dobrze, że nie wróci !
            • klin! Re: Dotrzyma! 30.10.01, 11:09

> Chyba nie chcesz wracać do poprzedniej epoki ? (sierpa i młota).
              > Ta epoka już nie wróci, i bardzo dobrze, że nie wróci !

No, tego to już zupełnie nie pojmuję. Przekonujesz mnie, że epoka sierpa i młota
              nie wróci i że to dobrze? Może zwróc swoje edukacyjne zapędy w stronę kogoś
              innego, może młodszego... Mi one niepotrzebne.
              • Gość: J24 Tak dla przypomnienia... IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 11:37
                ... dyskutowaliśmy o kasach chorych i służbie zdrowia.

Pisałeś, że "nie powinno być już gorzej. Ale było, i to przez kilkadziesiąt lat."
                Zaproponowałem, żeby nie wracać do poprzedniej epoki.

I tyle...

Wracając do chorych kas: co prawda III Rzeczpospolita ma dopiero 12 lat, ale
                chore reformy cieszą nas tylko 3 lata.

Służba zdrowia to bardzo trudny temat: mafia anasteziologów (po ile w końcu oni
                teraz zarabiają), pielęgniarki, lekarze na stażu, teksty, że pani swoje już
                przeżyła, dowody wdzięczności, gigantyczne przekręty w ministerstwie (pamiętacie
                jeszcze te darowizny, co nie bardzo się przydały, ale za to kupowano odczynniki
                kilka razy drożej ?, ileż takich afer było).

Do tych tradycyjnych problemów dołączył jeszcze jeden. Biurokratyczna machina,
                pożerająca środki na działalność, do której służba zdrowia jest powołana...
                • Gość: Tanatos Nepotyzm w KCH i nie tylko IP: 195.94.196.* 30.10.01, 13:53
                  Konserwator powierzchni płaskich w KCh zarabia więcej niż nauczyciel z 20
                  letnim stażem, kierowca szefa KCh ma wynagrodzenie większe od pensum dyrektora
                  szpitala - to paranoja, i jak każdą paranoję należy ją zlikwidować. Zobaczcie
                  jak w dodatku wygląda proces zatrudniania w KCh - tam funkcjonują klany
                  rodzinne (AWS, UW, SLD, PSL, PO)........taka patologia jest jedną z przyczyn
                  kryzysu polskiej gospodarki..............
                  Apropos pozdrawiam gorzowski oddział ZUS - nepotyzm tam panujący został
                  doprowadzony do perfekcji :)))))))))))))))
                  Drodzy czytelnicy, jeśli macie kontakty z ZUS, to proszę zwrócić uwagę na
                  dublowanie się nazwisk, Gorzów nie jest dużym miaste, więc dociekliwy prędzej
                  czy później zobaczy jak przebiega rekrutacja w ZUS i który z klanów jest
                  na "topie"
                  Pozdro :)))))))))))))))
                  • Gość: J24 Re: Nepotyzm w KCH i nie tylko IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 30.10.01, 14:20
                    Dzięki, o Panie, że w końcu ktoś nowy w tej sprawie się odezwał !
                    Do tego konkretnie i na temat. Dzięki Tanatos.

Gość portalu: Tanatos napisał(a):

> Konserwator powierzchni płaskich w KCh zarabia więcej niż nauczyciel z 20
                    > letnim stażem, kierowca szefa KCh ma wynagrodzenie większe od pensum dyrektora
                    > szpitala - to paranoja, i jak każdą paranoję należy ją zlikwidować.

Tu podpisuje się prawą...
                    tu lewą (z "ą" miałem problemy).

> Apropos pozdrawiam gorzowski oddział ZUS - nepotyzm tam panujący został
                    > doprowadzony do perfekcji :)))))))))))))))
                    > Drodzy czytelnicy, jeśli macie kontakty z ZUS, to proszę zwrócić uwagę na
                    > dublowanie się nazwisk...

...i dlatego gorzowski ZUS tak kiepsko działa. "Dublowanie się nazwisk" zwalnia
                    od wysiłku :)

Pozdrawiam. Pisz częściej !
                    • kajzerka Re: Nepotyzm w KCH i nie tylko 11.11.01, 11:24
                      zgadzam sie z Blicem.

Z niektorych wypowiedzi tchnie takie przesłanie, ze jak socjalkomuna jest u władzy, to zaraz bedzie
                      lepiej. Polikwiduje sie
                      to i o wo, i Miller jak czarodziej z różdżką wszystko uzdrowi.
                      Przypominam, że żadnych reform nie ruszyli jak byli wczesniej u złobu. Za to z jaką lubością rzucali
                      kłody pod nogi, gdy ktoś się w końcu wziął z a to bagno.(nb awuesy tez sie niezle podkladaly)
                      Ludzie zdaje sie chca wierzyc że jak sie co s reformuje, to ma byc raj z chwila wejscia w zycie ustawy
                      tak przynajmniej ustawiali spoleczenstwo ci, co teraz rzadza. ciekawe czy ta sama zasada bedzie
                      obowiazywac przy lataniu dziury budzetowej.
                      No i te kasy: oczywiscie ze komuna nie chce miec wielu malych kas. Chyba sie nie ludziecie co jest
                      lepsze: duzo malych samodzielnych czy jeden wielki moloch.
                      Tak, tak, moloch sie podzieli na swoje oddziały , bo jest duzo kolesiow do biurek. Nie chodzi o to, ze
                      one bedą tańsze, bo nie będą , Chdzi o to, ze te oddzialiki bedą pod jedną czapeczka sterowaną przez
                      �naszych�. I o to chodzi, a nie o to ze kasy są z gruntu złe.
                • Gość: Blic Re: Tak dla przypomnienia... IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 31.10.01, 07:37

> Zaproponowałem, żeby nie wracać do poprzedniej epoki.
                  >
                  > I tyle...

Bynajmniej nie 'tyle', i zaraz zobaczysz dlaczego.

> Wracając do chorych kas: co prawda III Rzeczpospolita ma dopiero 12 lat, ale
                  > chore reformy cieszą nas tylko 3 lata.

O właśnie, dlatego.
                  Skoro jesteś zwolennikiem 'mniejszego zła', to czy sugerujesz, że system
                  funkcjonujący przed powstaniem Kas Chorych był mniejszym złem?
                  Zdaje się, że ten system właśnie był systemem o proweniencji sierpomłotowskim...

pozdrowienia
                  Bx
    • Gość: Ula Re: Czy Miller dotrzyma słowa i zlikwiduje chore kasy IP: *.teleton.pl 11.11.01, 13:51
      Gość portalu: Marek P. napisał(a):

> Jak myślicie ?
      > Czy urzędas LKCh będzie dalej przejadał pieniądze przeznaczone na leczenie
      > pacjentów ?
      > Czy może służba zdrowia zamiast karmić nierobów zacznie leczyć chorych ?

I jeszcze jedno pytanie: kiedy lekarze tzw."rodzinni" przestana zalowac pacjentom
      skierowan do specjalistow? Kiedy znikna jakies dziwne "limity"?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka