Dodaj do ulubionych

Moda wśród nastolatków: Le parkour

29.06.06, 21:43
"...Po trzydziestce to będą inwalidzi. "

... oni juz sa inwalidami...
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.gorzow.mm.pl 29.06.06, 22:15
      Małolaty zobaczyły program w tv i teraz szpanują.
      • Gość: Klaster Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.gorzow.mm.pl 29.06.06, 23:05
        Taaa ... MTV generation ... jackassy, pierdasy i inne durnoty promowane przez
        ten program psują zdrowy rozsądek. Żeby zobaczyć Le parkour w najlepszym
        wydaniu polecam pierwsze 15 minut filmu 13 Dzielnica (reszta filmu to gniot).
        Wydaje mi się, że gorzowskie małolaty i tak są daaaaaaaaleko w tyle ... ale jak
        coś to ortopedzi i tak muszą z czegoś żyć
        • Gość: ffs A może tak skoki na "główkę" najpierw z 1 piętra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 08:05
          póżniej 2 itd.
    • pretty01 Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 29.06.06, 23:24
      A dlaczego używa się tu określenia "sport"??
      • login_tymczasowy Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 30.06.06, 10:41
        A czemu szachy albo jazda figurowa na lodzie to sport?

Skakaniu przez przeszkody blizej jest do antycznego kanonu niz piruetom czy
        roszadom.
        Nawet duzym.
        • pretty01 Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 30.06.06, 15:54
          No to pozwól poskakać któremuś z tych sportowców po swoim aucie. Niech sobie
          potrenuje.
          • Gość: Tele GDZIE maja trenowac... tylko trzepak IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.06.06, 17:37
            Ja mam tylko takie pytanie. Goscie sa sprawni ruchowo, maja zapal, itp.
            Gdzie sa WF-isci? Przeciez Gorzow to wylegarnia AWFu...
            Gdzie sa szkoly, przeciez tyle sie mowi.... ;-)
          • login_tymczasowy Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 01.07.06, 10:14
            pretty01 napisała:

> No to pozwól poskakać któremuś z tych sportowców po swoim aucie. Niech sobie
            > potrenuje.
            Skakanie przez auta bez zgody wlasciciela to przestepstwo. Podobnie jak
            malowanie na nim obrazkow. Ale to nie znaczy, ze malarstwo to przestepstwo.
            Jak sie zbierze wiecej takich kolesiow to zbuduja im tor przeszkod. Sk8terzy
            juz maja swoje skateparki.
            A i producent ochraniaczy sie znajdzie.
            Za 20 lat bedzie to dyscyplina olimpijska, zastapi piecioboj i WKKW.
            • amoremio Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 02.07.06, 02:17
              Za 20 lat nikt z nich juz nie zyje.....
        • Gość: ola Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 22:01
          szachy, jazda figurowa na lodzie, brydz, pływanie itepe to sport, bo we
          wszystkich tych przypadkach chodzi o rywalizacje, sprawdzenie, kto jest w czyms
          lepszy, a kto gorszy. czyja taktyka skuteczniejsza, kto szybszy, kto
          zreczniejszy, kto bardziej gibki i tak dalej...
    • Gość: xhon Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 18:13
      Poprostu zazdrościcie.
      • Gość: Gal ??? IP: 80.50.40.* 30.06.06, 18:50
        Glupoty? Raczej nie.
        • Gość: zdrajcev Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 19:34
          a moze sprawnosci fizycznej?ty jestes madry bo siedzisz po 18 h przed
          kompem??rusz
          sie i sprobuj dotrzymac im kroku a nie tylko obrazac ich zza monitora
          • ned_pap Re: ??? 02.07.06, 15:42
            "Nie dotrzymam kroku" również kibolom na ustawce. Nie oznacza to, że im
            zazdroszczę.

A co do "le parkour" - cóż, dzieci zawsze musiały się popisywać.
    • Gość: Dzidziak Kto widział 13 Dzielnice..... IP: *.ipt.aol.com 30.06.06, 18:21
      ten wie jaki to klimat le parcour nadaje sie do ucieczek przez zbirami np z
      Pruszkowa hehehe
    • Gość: Jaga Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 19:13
      Jak to już są inwalidami? tak, to niebezpieczny sport, jak wszystkie sporty
      walki i wiele, wiele innych. Więc lepiej się zaćpać pod blokiem, bo to robią
      dzieciaki nie mające pociągającego je zajęcia...fakt nie zostaniesz wtedy
      inwalidą tylko...... trupem
      • Gość: olo Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 19:59
        ***fakt nie zostaniesz wtedy inwalidą tylko...... trupem *** - z punktu
        widzenia interesu społecznego to drugie wyjście jest lepsze!!!
    • macsad Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 30.06.06, 19:53
      CIekaw jestem ilu z krytykujących ma nadwagę, jaki odsetek potrafi zrobić
      dziesięc przysiadów i nie dostać zadyszki. Pasja nie wymaga tłumaczenia,
      motywacji. Wyobrażam sobie, czym jest taki bieg na złamanie karku, bieg,
      jakiego nie potrafią zwyczajni przychodnikowi piechurzy. Szkoda tylko, że
      srodowisko miasta jest tak destrukcyjne dla człowieka. Srodowisko społeczne
      niszczy naszą osobowość (adresja, prochy), beton niszczy nasze kości, wygody
      zabijają nasze serce. Dosłownie i w przenośni.
      • Gość: Danny Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 23:36
        >Szkoda tylko, że srodowisko miasta jest tak destrukcyjne dla człowieka.
        >Srodowisko społeczne niszczy naszą osobowość (adresja, prochy),
        A powiedz stary (znaczy się młody macsadzie), czemu nie możecie napier-dalać na
        terenach popoligonowych, tylko w centrum miasta? Ja jak byłem młody to skakałem
        z kumplami po wykopach, bunkrach, drzewach czy atrapie mostu. To wszystko dalej
        tam jest i można sobie szaleć bez niszczenia czyjegoś mienia czy powodowania
        zagrożenia ruchu. Ale wygodniej dupska nie ruszać poza centrum, a przede
        wszystkim zapewnić sobie publikę, co nie?
    • e_werty Nuda... 30.06.06, 20:05
      Ja ich zupełnie rozumiem - z nudów można zdechnąć!!! Podczas gdy w TV
      ogladaja "cudowne" zycie ekranowych bohaterów!!! Jestem pełen podziwu dla
      kondycji i zreczności tych kolesi!!! W Kraku widziałem kilka razy takich
      biegaczy!!! To co pokazujecie na zdjęciach to pryszcz!! Pokazujecie tylko
      fikołki w miejscu doskonale oswojonym!!! Ci których widziałem szli na zywioł!
      Biegli w tłumie turystów łażcych w sposób nie przewidywalny!!! Także kierunek
      był wytyczany przypadkowo - czyli trasa nieprzewidywalna... łącznie z
      samochodami...
      • tomek854 Re: Nuda... 30.06.06, 20:13
        Też widziałem takiego kretyna w Krakowie. Omal na głowę mi nie zeskoczył na
        Nowym Kleparzu. W ostatniej chwili złapał się jakiegoś słupa, zleciał obok w
        jakieś smietniki czy skrzynie i poharatał sobie kolano. I jeszcze miał do mnie
        pretensje ze idę sobie chodnikiem jak człowiek...

Piękny sport, nie ma co.

Ja nie mam nic przeciwko, jak mądrze powiedział policjant "każdy ma prawo nabić
        sobie guza". Ale SOBIE a nie KOMUŚ.

Jeżeli tak oni śmigają, jak ten, co na mnie wleciał, to jestem przeciw - tak jak
        przeciw wysścigom ulicznym czy motocyklistom grzejącym 200 km/h
        • typowy_kark Re: Nuda... 30.06.06, 20:53
          trzeba bylo od razu kontrolnie zlamac nos - mialby komplet z kolanem.
    • Gość: !!!!!!!!!!!!!!!!! Patrzajta ludzie! Ruskie zmałpieli!!! IP: *.cable.ubr06.edin.blueyonder.co.uk 30.06.06, 20:16
      video.google.com/videoplay?docid=96157775693487558&q=russian+parkour
      • Gość: cougnight Re: Patrzajta ludzie! Ruskie zmałpieli!!! IP: *.icpnet.pl 01.07.06, 14:09
        No filmik, jako iż bardzo mało jestem obeznany z tematem niczego sobie.
        Najbardziej bym się obawiał wszelkich akrobacji na dachu, a raczej na
        zwieńczeniu konstrukcji budowanego budynku (bliżej początku filmu), oraz
        zeskoków z naprawdę sporej wysokości, czy przeskoków nad taką sporą wysokością,
        gdzie następny punkt zaczepienia to było się czegoś chwycić (inaczej by się
        spadło). Oczywiście i tak bym miał spore problemy z dobrze wykonanym technicznie
        skokiem przez zwykły płotek. Jedno co ten filmik uczy IMHO to przede wszystkim
        przygotowanie fizyczne (czyli nie wstaje od kompa bo widzę takie coś, i idę
        skakać z brzusiskiem, zadyszką itd, a większość to ma), i poprawna umiejętność
        upadku, bo zachwycają się tą dziedziną młodzi ludzie ale kompletnie nie wiedzą
        jak upaść i potem się prędzej łamią.
      • Gość: agata wg lekarzy kazdy sport prowadzi do inwalidztwa.. IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 02.07.06, 02:06
        bo biegajac krzywia sie kolana, plywajac mozna sie utopic a chodzac mozna
        polamac nogi.
    • Gość: katon Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:58
      gala.onet.pl/1,1344015,1,1,matthew_mcconaughey,gwiazdy.html
      w ty konteście - to wolę tych "wariatów" skaczacyh niz durniów kupujacych takie
      pisma - z takimi pier'dolonymi informacjami!!!!
    • Gość: jajcarz czytaj to IP: *.kon.tvknet.pl / 82.160.85.* 30.06.06, 22:51
      Hm...jesli piszesz ze juz jestesmy inwalidami, to spróbuj swoich sił w tym
      sporcie. Jeśli myślisz, że parkour to tylko SIŁA FIZYCZNA, to jesteś w błędzie.
      Połowa osób śmieję się z nas lub mówi na nas, że wszystko niszczymy, że
      jesteśmy wandalami. My jako traceur-zy bronimi się słowami: LEPSZE TO, NIŻ
      STANIE PRZED SKLEPEM I PICIE WINA CZY PIWA. Myślę, że jest to jakies
      wytłumaczenie, bo jest to sport, sport ekstremalny. Ja traktuję go bardziej
      jako sztukę. Człowiek buduje mury, ściany, stawia poręcze i nie wiem o tym, że
      dla kogoś to może być raj, w którym może spędzisz większość swego czasu. Jeśli
      uważasz że jesteśmy inwalidami, to naprawde musisz mieć chorą głowe i padaczke,
      nie mówie tego złośliwie, ale najpierw poznaj ludzie uprawiających PARKOUR, a
      póżniej coś dopiero o nas mów. Ludzi nie ocenia się po wyglądzie, tak samo
      ludzi nie ocenia się od razu po patrzeniu na to, co robią. Najpierw poznaj,
      później komentuj, takie jest moje zdanie i myślę, że przemyślisz to co
      napisałeś. Pozdrawiam INWALIDO. Zostawiam maila, bo nie wiem czy bede wchodzil
      tutaj jeszcze w razie kontaktu lub po prostu rozmowy: jajcarz-resistance@o2.pl
      pozdrawiam...
      • domoslaf Re: czytaj to 01.07.06, 10:21
        > nie mówie tego złośliwie, ale najpierw poznaj ludzie uprawiających PARKOUR, a
        > póżniej coś dopiero o nas mów. Ludzi nie ocenia się po wyglądzie, tak samo
        > ludzi nie ocenia się od razu po patrzeniu na to, co robią.

Ludzi nie ocenia się po patrzeniu na to co robią? To niby po czym, po
        wypowiedziach na forum albo ładnych butach?

Już Forrest Gump powiedział, że "głupi ten kto głupio robi". Ten "sport
        ekstremalny" nie wydaje mi się jakiś rewelacyjnie mądry, ale też jak dla mnie
        dopóki uprawiający go nie łamią prawa i nie zagrażają innym, to mogę sobie i
        urządzać skoki na główkę z 10 piętra. Na zdrowie, wolny kraj.
      • e_werty czytaj to inwalido 01.07.06, 14:20
        Tak. Uważam że jesteście inwalidami. W szerokim tego słowa znaczeniu -
        inwalidami emocjonalnymi. Wasze gruczoły wydzielające endorfine i adrenalinę
        źle pracują. Normalny - wedle norm społecznych przyjetych w Polsce - człowiek
        zadowala sie poziomem wydzielania gruczołów przypisanych przez naturę. A tylko
        inwalidzi potrzebuje aż tak ekstremalnych podniet!
      • Gość: tege uhm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 13:56
        > Połowa osób śmieję się z nas lub mówi na nas, że wszystko niszczymy, że
        > jesteśmy wandalami. My jako traceur-zy bronimi się słowami: LEPSZE TO, NIŻ
        > STANIE PRZED SKLEPEM I PICIE WINA CZY PIWA. Myślę, że jest to jakies
        > wytłumaczenie, bo jest to sport, sport ekstremalny.

no tak, tlumaczenie porownywalne do argumentacji zlodzieja, ktory twierdzi, ze
        przeciez lepiej krasc niz mordowac ;]...

ehhh, chlopaki. Co wam to daje? Niszczycie tylko wlasne zdrowie (w najlepszym
        przypadku). Czy nie byloby dla was lepiej ten wolny czas przeznaczyc np. na
        trenowanie jakiejs dyscypliny zespolowej typu koszykowka, pilka nozna,
        siatkowka? 40-milionowy narod nie ma godnych reprezentantow. I nawet jesli nic
        nie mialoby wyjsc z kariery sportowej, to te lata treningow i ciezkiej pracy
        owocuja chociazby lepszym przystosowaniem do pracy w zespole...
    • Gość: jajcarz czytaj to IP: *.kon.tvknet.pl / 82.160.85.* 30.06.06, 22:51
      Hm...jesli piszesz ze juz jestesmy inwalidami, to spróbuj swoich sił w tym
      sporcie. Jeśli myślisz, że parkour to tylko SIŁA FIZYCZNA, to jesteś w błędzie.
      Połowa osób śmieję się z nas lub mówi na nas, że wszystko niszczymy, że
      jesteśmy wandalami. My jako traceur-zy bronimi się słowami: LEPSZE TO, NIŻ
      STANIE PRZED SKLEPEM I PICIE WINA CZY PIWA. Myślę, że jest to jakies
      wytłumaczenie, bo jest to sport, sport ekstremalny. Ja traktuję go bardziej
      jako sztukę. Człowiek buduje mury, ściany, stawia poręcze i nie wiem o tym, że
      dla kogoś to może być raj, w którym może spędzisz większość swego czasu. Jeśli
      uważasz że jesteśmy inwalidami, to naprawde musisz mieć chorą głowe i padaczke,
      nie mówie tego złośliwie, ale najpierw poznaj ludzie uprawiających PARKOUR, a
      póżniej coś dopiero o nas mów. Ludzi nie ocenia się po wyglądzie, tak samo
      ludzi nie ocenia się od razu po patrzeniu na to, co robią. Najpierw poznaj,
      później komentuj, takie jest moje zdanie i myślę, że przemyślisz to co
      napisałeś. Pozdrawiam INWALIDO. Zostawiam maila, bo nie wiem czy bede wchodzil
      tutaj jeszcze w razie kontaktu lub po prostu rozmowy: jajcarz-resistance@o2.pl
      pozdrawiam...
      • Gość: rozbawiony Re: czytaj to IP: *.wroclaw.mm.pl 30.06.06, 23:29
        Czytając tę bezradną, infantylną polemikę traceurów jest mi was szczerze żal.
        Doczepianie do tego hobby górnolotnej filozofii wywołuje u mnie ból brzucha ze
        śmiechu, bo to prawie tak jak zacząć żyć zgodnie z kodeksem rycerzy jedi. Takimi
        wypowiedziami jak te wyżej na pewno nie zyskacie sobie popularności, bo
        kreujecie się w ten sposób na bande 10latków z kompleksami. Jezeli szukacie
        mocnych emocji to może zacznijcie grać w rosyjską ruletkę, będzie was mniej, a
        skończycie w miarę bezboleśnie swoją egzystencje na tym brutalnym świecie.
        Pozdrawiam
        • dunham no i dobrze 01.07.06, 03:31
          bardzo dobrze, skaczcie ile wlezie, inwalidami sa ci ktorzy nic nie robia.
        • alhor Re: czytaj to 02.07.06, 00:53
          Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe ale prawdopodobnie piszesz do gura 14-latka, a
          twoje argumenty brzmią jakby ich odbiorcą był wróg polityczny. Według mnie
          sytułacja ta jest analogiczna jak w przypadku sztuk walki, możesz chodzić na Box
          i narażać się na uszkodzaenia czaszki a możesz wybrać sztuke walki z pewnymi
          ograniczeniami przez co nie będziesz cierpiał przez wiele przebytych wstrząśnieć
          mózgu. Moim zdanie pomysł na ten sport jest bardzo dobry, jest to coś co można
          wykożystać w razie potrzeby i niepotrzebujesz do tego dodatkowego sprzętu.
          Pewnie za jakiś czas wyjdzie wersja mniej agresywna, gdzie najniebezpieczniejsze
          i szkodliwe dla zdrowia akrobacje przestaną być praktykowane (np. skoki ze zbyt
          dużej wysokości), z zastosowanie ochraniaczy tak jak w każdym niebezpiecznym
          sporcie. Jeśli jeszcze znajdą się miejsca do ćwiczeń tak aby sport nie odbywał
          się w ruchliwych częściach miasta to jestem za nim. A tak nwiasę mówiąc wolę
          modę na bieganie po mieście od mody na sztuki walki.
    • monami5 Le parkour 30.06.06, 23:34
      " Jeżeli to budynek, wdrapać się na niego i zejść po drugiej stronie".
    • maruda_4 Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 01.07.06, 10:49
      czy ty wogole wiesz co znaczy byc inwalida???w kazdym badz razie nie zycze tego
      nikomu
    • Gość: FreakyMisfit Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 01.07.06, 10:51
      Oto pokolenie MTV :) Dorabianie całej ideologii do jakiegoś "sportu" buahahaaa...
      Ciekawe czy ci kolesie są równie sprawni w szkole przy tablicy? Podejrzewam że stoją wtedy smutno z nosami spuszczonymi na kwintę...
      • maruda_4 Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 01.07.06, 11:03
        najlepiej krytykowac i nic nie robic a ja osobisicie poznalabym kogos kto
        uprawia ten sport bo bardzo mnie to zainteresowalo chociaz sama zapewne bym sie
        tego nie podjela bo sie poprostu boje gratuluje odwagi :)
        • Gość: krzyś mam Was gdzieś IP: *.gtech.com / 192.156.102.* 01.07.06, 11:49
          mam 14 lat i od roku uprawiam z kumplami parkour, naprawde mamy gdzieś czyjeś
          opinie, oburzenie, krzywe spojrzenia, jestesmy nową generacją wytzymałą i
          psychicznie i fizycznie. Żadne buractwo, element napływowy, prowincjusze
          zaśmiecający metropolie nie sa w stanie zrozumieć sposób bycia młodych ludzi
          urodzonych i wychowanych w dużym mieście.
          • Gość: krzyś Re: mam Was gdzieś IP: *.gtech.com / 192.156.102.* 01.07.06, 11:51
            "wytrzymałą", żeby nie było, że nie znam ortografii :p
          • Gość: aluminiowa_puszka Re: mam Was gdzieś IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 01.07.06, 13:10
            ci prowincjusze co trafiaja do wawy i inncyh duzych misteczek, to faktycznie
            plebs, ale sa tez prowincjusze, ktorzy sa duzo lepsi od Ciebie kolego wiec
            proponuje slowo "buractwo", a nie prowincjusze. Prowincjuszem sie nie rodzi, ale
            jest. Kiedys moj kumpel powiadal: "Debilem to sie trzeba urodzic", a urodzic
            mozna sie wszedzie :-) Pozdro
            • Gość: krzyś Re: mam Was gdzieś IP: *.gtech.com / 192.156.102.* 01.07.06, 14:57
              spoko, no do samej prowincji nie mam zarzutu, chodziło mi o mentalność
              motłochu, który najczęściej przyjeżdza z jakiejś zabitej krzyżami mieściny i
              przywozi te swoje zacofane, kołtuńskie zwyczaje do metropolii w dodatku
              narzucając je i jeszcze szykanując młodych nowocześnie myślących ludzi. pzdr;)
          • e_werty Re: mam Was gdzieś 01.07.06, 14:31
            "...urodzonych i wychowanych w dużym mieście."

... co dla kogo jest duże? A na wsi nie można uprawiać parkuru? Przecież sama
            nazwa jest wzieta ze wsi - to jest "tor przeszkód dla koni"....
            • Gość: Danny Re: mam Was gdzieś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 23:48
              Werty,
              Krzysiu ma dopiero 14 lat, ma prawo nie znać jeszcze wielu słówek.
          • svarozyc Skaczcie. 01.07.06, 16:37
            Skaczcie chłopaki. Też jak miałem naście lat, skakałem, wspinałem się po skałach i różne niebezpieczne rzeczy robiłem. Tak już musi być:) Szanujcie jednak cudze mienie. Nie skaczcie przez cude samochody bez zgody właścicela!!! Nie spadajcie na ludzi idących chodnikiem! Poza tym życzę wytrwałości, sukcesów i niewielu urazów;)
            • e_werty Re: Skaczcie. 01.07.06, 19:41
              "...Nie skaczcie przez cude samochody bez zgody właścicela!!! ..."

... zadwońcie do niego i zapytajcie o zgode... he he he..

"...Nie spadajcie na ludzi idących chodnikiem! "

... przeciez to na tym polega!!! W tej zabawie chodzi o zaskakiwnie
              sytucjami... o wpasownie sie i pokonanie przeszkód nieprzewidywalnych...
              Idąc twoim tokiem myślenia to musieliby biegac po pustyni!!! I to bez
              wielbładów!!! :)
              • Gość: Danny Re: Skaczcie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.06, 23:51
                >to musieliby biegac po pustyni!!!
                Otóż to, wystarczy podjechać (przebiec się?) pod Nomi/Euro-Cash i tam już
                zaczynają się świetne tereny pod wygłupy. Jest tylko jeden ból dla tych
                dzieciaków - tam nie ma przypadkowych kibiców i dlatego oni nigdy na to nie
                pójdą.
                • Gość: krzyś Re: Skaczcie. IP: *.gtech.com / 192.156.102.* 02.07.06, 08:28
                  tor przeszkód kojarzy mnie się z profesjonalnymi zawodami, nie z wsią. Znam 3
                  języki obce, daruj sobie złośliwości Starcze;)
                  • Gość: puriste Re: Skaczcie. IP: *.icpnet.pl 02.07.06, 17:13
                    to jeszcze się poducz francuskiego (parCourS)
                    • Gość: krzyś Re: Skaczcie. IP: *.acn.waw.pl 02.07.06, 22:19
                      jasne ;))
                  • danny_boy Skaczcie na poligonie 03.07.06, 13:16
                    Krzysiu, czy ty byłeś w ogóle na poligonie ćwiczebnym? Zastanów się do czego
                    żołnierzom służył poligon. Po co tam porobiono wykopy, nasypy, pobudowano
                    bunkry, atrapę mostu, postawiono zdezelowanego MIGa? To jest właśnie
                    profesjonalny teren do takich występów, jak wasze, młodzieńcze.
                    • e_werty Re: Skaczcie na poligonie 03.07.06, 16:35
                      I tu sie mylisz! To tak jakbyś wybrała sie na polowanie do... ZOO!!! Przecież
                      sensem tej zabawy jest "przetrwanie w mieście"!!! Taki bieg na chybił trafił -
                      np. jak cię młodzież wszechpolska goni!!! Chodzi o naturalne wrunki - takie
                      połączenie Capoeiry z ratowaniem tyłka jak cię ktoś goni...
      • e_werty Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 01.07.06, 14:29
        "...są równie sprawni w szkole przy tablicy?..."

... hey!!! pewnie masz racje... jednak szkoła to tylko kilkanascie lat z całego
        zyciorysu!!! Ze szkoły sie wyrasta - i dobrze mieć wówczas jakies
        zainteresowania - nawet tak dziwne jak parkur!!! Jeżeli ktoś ma taka skazę że
        zbieranie znaczków nie powoduje wydzielania endorfiny w zadowalajacej ilości -
        to skacze przez mury i samochody...
    • Gość: Piotrrek i bardzo dobrze IP: *.gorzow.mm.pl 01.07.06, 13:52
      wiadomo ze w kazdym sporcie sa urazy tego sie nie ukryje ! ale lepiej zeby
      sobie chlopaki po skakali a nie maja chodzic i cpac po klatach czy gdzie
      indziej , taka jest prawda .! a gdyby miasto zainwestowealo troche w lodziez
      zeby im wybudowac tor przeskod bylo by elegancko a nie policja sie tylko czepia
      ze skacza , policja sie kazdego czepiala taka prawda , jak by nie skakali to by
      siedzieli pod blokiem i kminili co by zrobic (* pojda na piwo - a tu siup
      pilicja ) a pojda poskakac i znowu policja chore panstwo chory system , sadze
      ze jak jest tylu zapalencow tego sportu niech urzad miasta zainwestuje zeby cos
      wybudowac a nie remontuja most ktory by posluzyl jeszcze jakis 10 lat ! taka
      prawda ! chlopaki powodzenia eLo
      • e_werty Re: i bardzo dobrze 01.07.06, 14:34
        "...zeby sobie chlopaki po skakali a nie maja chodzic i cpac po klatach "

... pewnie że tak.
        Jednak istnieje obawa że dla dodania odwagi - pójdzie w ruch amfa i inne
        speedy!!!
    • Gość: doczko Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.06, 15:29
      !!! myślą że jak przeskoczą jakiś murek to będą fajni ??? oni są według mnie za
      przeproszeniem pomyleni lu chorzy na mózg !!!
      • Gość: krzyś Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.gtech.com / 192.156.102.* 01.07.06, 17:58
        twój móżdżek jest zbyt wąski, żeby to sobie wyobrazić. Siedzisz na dupie całe
        dnie przed tym kompem Wojtku i podrywasz dziewczynki na czacie.
      • e_werty Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 01.07.06, 19:46
        "...myślą że jak przeskoczą jakiś murek to będą fajni ..."

... no bo będą... potrafisz tak skoczyć? Jezeli nie - to milcz!!!
    • uhu_an czy zeskakiwanie rano z łóżka 01.07.06, 20:36
      również mozna zaliczyć do le parkour? ;o)
    • Gość: posen Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 00:56
      a ty zazdrościsz;)
    • Gość: agata wg lekarzy kazdy sport prowadzi do inwalidztwa IP: *.sie.vectranet.pl / 81.15.177.* 02.07.06, 02:08
      bo biegajac krzywia sie kolana, plywajac mozna sie utopic a chodzac mozna
      polamac nogi.
    • amoremio Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 02.07.06, 02:12
      Jakies 15(!) lat temu
      widzialem reportaz dokladnie na ten temat
      w niemieckiej telewizji
      o (arabsko?-)francuskiej mlodziezy.

I to ma byc aktualnie hip ??!!!
    • Gość: Michał Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.aster.pl 02.07.06, 14:38
      Ja powiem tak każdy ma wolny wybór, tylko niech oni mają ubezpieczenie żeby
      inni nie musieli płacić na ich renty jak któryś będzie miał nieszczęśliwy
      wypadek.
      • morning.calm Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 02.07.06, 19:01
        Pewnie. Lepiej zeby cpali, okradali dzieciaki pod podstawowka z telefonow
        komorkowych niz rozwijali sie fizycznie. Niewazne w jaki sposob, wazne, ze
        rozwijajac sie fizycznie, rozwijaja sie rowniez psychicznie. Nie beda w wieku
        30lat mieli nadwagi i nadcisnienia, beda jezdzic ze swoimi dziecmi na rowerze,
        na nartach czy snowboardzie w przeciwienstwie do kilku osob wypowiadajacych sie
        u gory, ktorzy wnioskujac z ich wypowiedzi, albo maja straszne kompleksy wobec
        swojego wygladu i fizyki, albo pojecie "wysilek fizyczny" powoduje u nich
        przypomnienie traumatycznych przezyc z dziecinstwa. Ot, np. WFu, kiedy mamusia i
        tatus jako kochani rodzice, by dziecko sie nie spocilo przypadkiem wypisywali
        zwolnienia. A teraz siedzi taki obwieszony makdonaldowym tluszczem przed
        komputerem po 12h dziennie, a na prosbe dziecka o wspolne wyjscie na rower
        odpowiada cichym jekiem pod nosem i wciagnieciem kolejnej frytki.
        Niech skacza, niech biegaja, niech lamia sobie rece i nogi. Nie interesuje mnie
        to, jesli tylko nie powoduja zagrozenia dla innych ludzi (a widzialem w wielu
        miastach juz parkurowcow, bynajmniej nie 14letnich, ktorzy mimo "zabawy" w
        scislych centrach miast nie sprawiali zadnego zagrozenia). Jak sie gra w pilke
        nozna tez mozna sobie cos zlamac, jak sie jezdzi na nartach, rowerze,
        snowboardzie, desce (oj, przepraszam, to chyba tez dla was jest sport z gatunku
        tych "nieczystych") tym bardziej. Wiec o czym rozmawiamy? Jak pilkarz,
        szachista, biatlonista, koszykarz (...) by spadl z drugiego pietra to by pewnie
        przy dobrych wiatrach miesiac na rehabilitacje i odnowe biologiczna chodzil.
        Jakby wprawiony parkurowiec spadl z drugiego pietra to najwyzej by go stopa
        przez dwa kolejne dni bolala, pod warunkiem, ze akurat upadl na kamien.
        Nie wiem czy wiecie, ale pierwsze lekcje sportow gdzie wystepuje duzo kontuzji
        to zawsze jest "sztuka upadania" tak by minimalizowac kontuzje. Parkur sam w
        sobie jest wlasnie taka sztuka wspinania sie i upadania, ale efektownego.
        Lepiej zeby moje dziecko zajmowalo sie czyms takim niz chlalo z kolegami pod
        sklepem, okradalo dzieciaki z telefonow, ale tez zeby siedzialo po 14h w jednej
        pozycji przed ksiazka czy komputerem. Troche racjonalizmu, zloty srodek na pewno
        istnieje.
        • Gość: ola :)) Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 22:23
          Ja tam zazdroszcze :)) Moze nie skakania na beton z 4 metroe (bo to naprawde
          moze uszkodzic stawy), ale przez murki i biegania po miescie, i tej gibkosci w
          ruchach i tempa i szybkosci, ech... Bajer :))
    • Gość: kuo Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: 219.134.159.* 03.07.06, 03:29
      Podoba mi sie to slowo w tym artykule: trenuja HAHAHA
    • alex-alexander Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour 03.07.06, 08:08
      Czego to szczyle nie wymysla. Ale ksiazki do reki to zaden nie wezmie.
      • Gość: kzkmu Re: Moda wśród nastolatków: Le parkour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.06, 09:14
        Ksiazki nie wezmie ale przynajmniej nie wezmie tez dragow...
    • Gość: camel uwazam, ze to fajne, ale.... IP: 81.19.200.* 03.07.06, 08:29
      jestem za tym, zeby leczenie wszelkich urazow, zlaman itp bylo oplacane i ich
      kieszenie lub kieszeni ich rodzicow.

camel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka