Dodaj do ulubionych

informacja z urzędu skarbowego

14.03.03, 11:24
dzwonie pod numer 721 56 27
ja: "dzień dobry, chciałabym uzyskac informację o tym,
jak poinformowac państwa o zmianie danych osobowych"
pan w słuchawce: "pani, ja nie wiem, dam pani koleżankę"
jakaś pani: "halo"
ja: "dzień dobry, chciałabym uzyskac informację o tym,
jak poinformowac państwa o zmianie danych osobowych"
pani w słuchawce: "na formularzu"
ja: "na jakim formularzu"
pani: "nip"
ja: "ale na którym formularzu"
pani: "no normalnym, zaznacza pani krzyzyk i już"
ja: "to może maja państwo jakies strony internetowe,
gdzie mogłabym sobie znaleźć taki formularz i sie
czegoś dowiedzieć?"
pani: "pani, ja nie wiem..."

pozostawiam bez komentarza. powiem tylko, że dzwoniłam
do informacji w biurze rejestracji w urzędzie skarbowym
w gorzowie...
Obserwuj wątek
    • pontifexmaximus Re: informacja z urzędu skarbowego 14.03.03, 11:44
      Część zatrudnionych uważa, że trafiła im się ciekawa tzw. ciepła posadka. Wielu
      urzedników działa w oparciu o starą ustawę o urzędnikach administracji
      państwowej (bodajże z 1983 r). Co prawda mamy już od kilku lat ustawę o słuzbie
      cywilnej, ale lex retro non agit, więc ci starsi nie są poddawani egzaminom
      kwalifikacyjnym. Co prawda wprowadzono ocenę okresową, ale w przypadku gdy
      struktury są oparte na starych wzorcach nie zdaje ona egzaminu.
      Obecnie dokształcają się w trybie ekspresowym, aby spełniać wymagane kryteria
      wiedzy, ale jednoczesnie blokują miejsca pracy dobrze przygotowanym kadrom.
      Egzemplifikacje stanowi chociażby sytuacja ubiegłorocznych absolwentów KSAP,
      którzy nie mogli znaleźć miejsca w administracji rządowej. Warto zaznaczyć, że
      ksapowcy (ale także pracownicy Służby Cywilnej) muszą zdać egzamin językowy
      (posiadać certyfikat), a także egzaminy z: KPA, konstytucyjnego, prawa pracy,
      ustawy o SC, ustawy o działach administracji rządowej, psychologii, socjologii,
      statystyki (tu oczywiście podstawy na poziomie licencjatu), ect. Tymczasem
      wielokrotnie widzialem jak osoby na stanowiskach radcowskich, specjalistycznych
      szły na kurs angielskiego z podręcznikiem blueprint part one, podobnie ma się
      rzecz z wiedzą z innych przedmiotów. Oczywiście nie można tworzyć projekcji w
      oparciu o generalizowanie pewnych zachowań, warunkowań, etc., niemniej jednak
      dość spetryfikowana struktura administracji oraz pewne zaszłości kulturowe
      implikują taki, a nie inny poziom pracy w tym sektorze.(dodam jeszcze nepotyzm,
      szczególnie widoczny w terenie)
      ps.
      przepraszam ciężko pracujących urzedników ;)
      • i_n_a Re: informacja z urzędu skarbowego 14.03.03, 11:54
        aha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka