calama Re: w Gorzowie też tak wieje...? ;) 18.01.07, 19:34 Wieje. I leje. Cudna zima. Piękne ferie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erni Re: w Gorzowie też tak wieje...? ;) IP: *.kam.pl 18.01.07, 19:45 No zaczyna nie zle powiewac:(( Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: w Gorzowie też tak wieje...? ;) 18.01.07, 19:50 Wiatr do polski idzie z zchodu. "Idzie" to za malo powiedziane, w UK wieje 160 kmh, wywraca ciezarowki na autostradach i przerywa kablowke tuz przed emisja Simpsonow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: w Gorzowie też tak wieje...? ;) IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.07, 05:45 nie wiadomo co gorsze... Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 20:03 Uprzedziłaś mnie :) Wierzyć się nie chce! Szykuje mi się też chyba romantyczny (?) wieczór przy świecach, bo już dwa razy nie było prądu. A jak bez prądu, to i pod kołderką, bo piec też na prąd :)) Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 20:07 pretty01 napisała: > Uprzedziłaś mnie :) Wierzyć się nie chce! Szykuje mi się też chyba romantyczny > (?) wieczór przy świecach, Czemu (?)? (!)!!! Upieczesz poledwice w piecu weglowym, flaszka wina na stole i odbudowane wiezy malzenskie. Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 20:17 login_tymczasowy napisał: > Czemu (?)? > (!)!!! A, bo w ciemnościach, to nigdy nic nie wiadomo... :) Więzy są o.k. a na stole flaszeczka... bimberku :)) Dostałam dziś w prezencie do spróbowania. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 21:14 Pretty, no wiesz co... Bimber w domu, gdzie wychowują się dwie małe dziewczynki - coś strasznego ;)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 21:18 Bimber od wodki rozni sie tylko paskiem akcyzy... Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 20.01.07, 10:38 :)) Nie napisałam przecież, że pędzę :)) tylko, że dostałam do spróbowania:) Dosyć paskudny trunek ale moc to on ma :)) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 20:08 pretty01 napisała: > Uprzedziłaś mnie :) Wierzyć się nie chce! Szykuje mi się też chyba romantyczny > (?) wieczór przy świecach, bo już dwa razy nie było prądu. U mnie w mieście :))) też przygasły żarówki, ale jak na razie elektrownia górą ! Wracajac do mojej/Twojej wsi - żeby tylko mi uli wiatr nie powypierniczał, że o drzewach i innych sprawach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 20:20 marek_p napisał: żeby tylko mi uli wiatr nie powypierniczał, > że o drzewach i innych sprawach nie wspomnę. No, bo po ostatniej wichurze coraz mniej ich w okolicy. Koło Twoich uli też trwa jakaś siekierezada. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 21:19 pretty01 napisała: > No, bo po ostatniej wichurze coraz mniej ich w okolicy. Koło Twoich uli > też trwa jakaś siekierezada. Strasznie połamało, nawet modrzewie. Na szczęście mam już piękne odchodowane lipy nad rzeczkę. Przejeżdżam koło Twojej robinii lepkiej (akacji kwitnącej na różowo) i trochę mam ochotę zraza odciąć, do zaszczepienia u siebie, ale się wstydzę :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 20.01.07, 10:47 Możesz sobie odciąć, może będzie lepiej rosła, bo jak na razie, to jest dosyć rachityczna. Ma do tego mało liści i kwitnie dwa razy - jednym słowem dziwadło i zaszczepiasz na własną odpowiedzialność :) Tak na marginesie, to nie sadź raczej już nic poza swoim gospodarstwem, bo Twoja glicynia rośnie sobie przy płocie sąsiada na rogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: aha! IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.07, 05:55 1. jak się ma robinię lepką, trzeba uważać żeby się komu do rąk nie przykleiła. 2. różowa robinia rośnie rachitycznie, tak jak zresztą biała glicynia. 3. glicynie sadzi się u sąsiada, bo cała roślina jest trująca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: aha! IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.07, 06:05 ps. u sąsiada glicynię najlepiej posadzić przy rurze spustowej. www.fassadengruen.de/uw/kletterpflanzen/uw/blauregen/blauregen-dateien/fallrohrschaden_240.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: aha! 22.01.07, 21:08 Sąsiad sam sobie markową glicynię po cichu przytargał i przy płocie posadził. Od strony drogi jednak, tak więc gdyby Marekpe chciał glicynię odbić, stanę na czatach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: nie lubię glicynii. IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.07, 23:18 glicynia cała truje, wszystko niszczy, puszcza się do sąsiada. a te nasienie jak na niej wygląda! lepiej nie mówić: www.gartendatenbank.de/pflanzen/wisteria/img/045.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: nie lubię glicynii. IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.07, 23:23 www.gartendatenbank.de/pflanzen/wisteria/045.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! IP: *.ztpnet.pl 18.01.07, 20:21 W ZG wieeeeeeeejeeee Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 20:25 pretty01 napisała: > Szykuje mi się też chyba romantyczny > (?) wieczór przy świecach, bo już dwa razy nie było prądu. A jak bez prądu, to > i > pod kołderką, bo piec też na prąd :)) Prądu u mnie dużo. I mam nadzieję,ze tak zostanie. Ogzrewanie na prąd. Najwyżej powyciągam grzałki i będe palić drewno. Węgla nie mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 20:35 Tłumaczenie dla pretty ;) > Prądu u mnie dużo. Nie miałam przerw w dostawie prądu. >I mam nadzieję,ze tak zostanie. Znaczy,ze cały czas bedzie prąd. :) >Ogzrewanie na prąd. Mam tez ogrzewanie na prąd. Grzałki elektryczne w piecach kaflowych i grzejniki w pomieszczeniach, gdzie nie ma pieców. > Najwyżej powyciągam grzałki i będe palić drewno. Węgla nie mam :) Piece są czynne. Kominy też. Gdy nie będzie prądu mogę wyciągnać grzałki i palić w piecu. Drewnem, bo węgla nie mam. Za dużo skrótów myślowych... Obiecuję poprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 20:44 Aaa... widzicie ją, grzałki ma w piecach, spryciara... :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 20:46 Węgla nie chciało mi się nosić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 21:10 calama napisała: > Węgla nie chciało mi się nosić ;) Wegiel mozna skladowac na strychu i wtedy znosic. O ile sam nie spadnie ze stropem. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 21:18 login_tymczasowy napisał: > Wegiel mozna skladowac na strychu i wtedy znosic. Wot wymyslil! > O ile sam nie spadnie ze stropem. Nie spadnie. Strop odciążony. O kilka ton. Mój pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 21:20 calama napisała: > Nie spadnie. Strop odciążony. O kilka ton. Mój pomysł. Technikum budowlane sie przydalo... Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 21:24 login_tymczasowy napisał: > Technikum budowlane sie przydalo... Tak. W końcu do jednego chodziliśmy :P > Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 21:23 calama napisała: > Nie spadnie. Strop odciążony. O kilka ton. Mój pomysł. Łoł - konstruktorka - ach te dziewczyny, wszędzie by coś tylko zmieniały. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Grzmi i błyska!!!!!!!! 18.01.07, 21:25 marek_p napisał: > Łoł - konstruktorka - ach te dziewczyny, wszędzie by coś tylko zmieniały. Ja zmieniam tylko na lepsze. Powinnam być inzynierem. moze jeszcze dam radę? Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 18.01.07, 21:20 Górale mówia,ze najcieplejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... IP: *.proxy.aol.com 18.01.07, 22:10 A moze spadnie snieg??? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 18.01.07, 22:19 a lato tego roku bedzie bardzo gorace! a kobiety wszystko przestawiaja, najczesciej przestawiaja meble w domach, czyli przemeblowuja! pozdeowienia Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 18.01.07, 22:25 czesc be_em! przeciez to ty ten watek zalozylas, prawie ze przeoczylem, ale tylko prawie! pozmienialo sie u ciebie be_em, cholera, zastanawiam sie czy wiekszosc kobiet okolo trzydzieszki, to takie zwolenniczki radykalnych zmian? pozdrowienia be_em, i zycze duzo, duzo szczescia! Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 18.01.07, 22:25 W B elgii tez wiatrzysko straszne i super cieplo 15 stopni...Powywracane samochody,przystanki,drzewa,dachy fruwaja,a nawet dachowki w tunelach w BXL,a tak po cichu moj maz slyszal,ze te zmiany to nie ozon tylko w tamtym roku robiono specjalne doswiadczenia jadrowe w atmosferze i tu tak twierdza naukowcy ze mamy nastepstwa...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proa Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... IP: *.gorzow.mm.pl 18.01.07, 23:36 Matko Bosko,toż to srach się bać.A tak wogóle to lubię taką jesienną pogodę (oczywiście niekoniecznie zimą)Przy takiej pogodzie mam dobre samopoczucie,RR w normie....Jakoś mi tak dobrze,nie znoszę upałów,latem wypełzam z domu tylko jak muszę.Pozdrawiam Was ludziki,dobrego samopoczucia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 18.01.07, 23:40 Wieje coraz mocniej. A mi coraz milej ;) Uwielbiam wiatr. Mam nadzieję,ze nei zrobi nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_p Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 18.01.07, 23:59 calama napisała: > Wieje coraz mocniej. > A mi coraz milej ;) > Uwielbiam wiatr. Dopiero jutro będzie widać rozmiar strat. Byłem chcilę na zewnątrz - nie podzielam Twojego, Calamo, dla wiatru uwielbienia. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 19.01.07, 01:26 marek_p napisał: > nie podzielam Twojego, Calamo, dla wiatru > uwielbienia. Wiem,ze to nei jest normalne. Nie lubie wyrządzonych strat. ALe uwielbiam jak wieje. I lepiej sie czuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.07, 06:12 > ... uwielbiam jak wieje. I lepiej sie czuję. ja identycznie. czuję się rześki i wesoły. nie wiem dlaczego? wiem że po sztormie jest ładna pogoda, ale dobre samopoczucie i optymizm jest nie tylko z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 19.01.07, 07:59 Uśmiechnęłam się pod nosem jak dziś rano Rod Steward śpiewał: "have you ever seen the rain?" Ale ... wypogadza się :) Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 19.01.07, 09:30 ... a na zachod od GW juz calkiem czyste niebo i ptaszyny spiewaja, bo cos im gniazda porozpieprzalo. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 19.01.07, 09:55 login_tymczasowy napisał: > ... a na zachod od GW juz calkiem czyste niebo W GW też. I słonko świeci. :) >i ptaszyny spiewaja, bo cos im > gniazda porozpieprzalo. Tak...... najpierw jakies kury rozdeptywałeś, teraz się za gniazda bierzesz? Szkodnik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.07, 10:01 > ptaszyny spiewaja, bo cos im gniazda porozpieprzalo. < ptaszyny gniazda robią wiosną, a nie teraz. śpiewają z radości, gdy się wypogadza, a nie gdy im się gniazdo rozpieprzy. na wiosnę po burzy zawsze nasłuchuję który pierwszy się wyrwie. minutę później przejaśnia się, przestaje padać i wtedy już wszystkie śpiewają. :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 19.01.07, 10:20 Gość portalu: nicelus napisał(a): > śpiewają z radości, gdy się > wypogadza, a nie gdy im się gniazdo rozpieprzy. Wybacz loginusowi ;) Wczoraj pouczył się o pszczołach to dziś może doczyta o ptakach ;) Zresztą... ma cięzki styczeń ;) :) Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 19.01.07, 10:24 Gość portalu: nicelus napisał(a): > ptaszyny gniazda robią wiosną, a nie teraz. śpiewają z radości, gdy się > wypogadza, a nie gdy im się gniazdo rozpieprzy. Czyli w zimie nie gniazduja? Tylko mieszkaja w hotelach? Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 19.01.07, 10:46 login_tymczasowy napisał: > Czyli w zimie nie gniazduja? Tylko mieszkaja w hotelach? > Mają all inclusive w ciepłych krajach wykupione ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.07, 17:11 > Mają all inclusive w ciepłych krajach wykupione ;) w polsce jest duża różnorodność ptaków, a przez to ciekawie. jedne odlatują, a inne przylatują. problem jest tylko z dokarmianiem. dużo osób teraz regularnie dokarmia i niektóre przestają odlatywać, a powinny. problem jest też z dużymi sikorkami. potrzebują więcej pokarmu. kiedyś nie nadążały szukać. część z głodu wymarzała i była równowaga. teraz, zimą dokarmiane, latem się panoszą. latem robią konkurencje małym sikorkom. małym grozi całkowite wymarcie. ja przynajmniej budki wieszam z otworami średnicy 18 - 22 mm, aby duża sikorka się nie zmieściła. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 19.01.07, 17:26 Gość portalu: nicelus napisał(a): > budki wieszam z otworami średnicy 18 - 22 mm, aby duża sikorka się > nie zmieściła. > Co roku planuję powiesić taka budkę. Mąż obiecywał zrobić. Nawet dostał w elementach... Tej wiosny kupię w zelaznym i sama powieszę :) Będę miała świergot ptaków. Jeszcze tylko powystrzelam koty sąsiadom ;) W jałowcu miałam gniazdo ptasie z trzema jajami, w zeszłym roku. Niestety, koty się rozprawiły... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.07, 21:04 > kupię w zelaznym ... :) dobrze, że jeszcze nie wszyscy kupują w hipermarkecie. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... 22.01.07, 22:06 Gość portalu: nicelus napisał(a): > dobrze, że jeszcze nie wszyscy kupują w hipermarkecie. Nie wiem,czy budki dla ptaszków są w hipermarketach ;) Jadę na tydzień do Szczecina, może znajdę ;) Jestem nietypowa kobieta - nie lubię zakupów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Zastanawia mnie jakie bedzie lato ... IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.07, 16:56 > Czyli w zimie nie gniazduja? nie gniazdują. śpią na gałęzi i w nocy nie spadają. podczas mrozów i śnieżycy, chowają się w różnych zakamarkach, dziuplach i budkach. ale zawsze gniazda zaczynają budować na wiosnę. budki powinno się czyścić, lub nowe wieszać na jesieni. jak się zimą budka ptakom spodoba, to na wiosnę zbudują w niej gniazdo. wiesza się na wysokości ok 3 m od strony południowo-wschodniej. powieś im to będą ci wiosną śpiewały. jeszcze nie jest zapóźno. ja też wieszam pod koniec zimy, żeby uniknąć przenoszenia się pasożytów. pomimo to wszystkie są zasiedlone. przednia ścianka pod otworem powinna być pogrubiona, żeby się kuna do piskląt nie dobrała. Odpowiedz Link Zgłoś
ant777 Park Róż - 3 drzewa 19.01.07, 10:54 Na kasztanowce leżą na ziemi, jeden złamał się w połowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Park Róż - 3 drzewa IP: *.ed.shawcable.net 19.01.07, 18:25 Hey mrowka, Trzy drzewa zostaly???? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Park Róż - IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.07, 21:00 > 3 drzewa widziałem w telewizji reportaż z nadrenii-westwalii. las wygląda jak po metorycie tunguskim. wszystko leży, jak zboże po gradobiciu. do kwietnia trzeba to usunąć, bo zgnije. szkoda drewna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Park Róż - pod opieka mrowki IP: *.ed.shawcable.net 22.01.07, 21:10 Hey nicelus, Rabie was zdrowo - to prawda.. O Park Roz za bardzo sie nie martwie.. Mrowka przez okno drzewostan sprawdza i przy wiekszych podmuchach z chlopakami najslabsze drzewa podpiera.. Wie ze go ktos rozliczy z kazdej zlamanej galazki... he he he Ciekawym jest ze tutaj mamy nieomal wisenna pogode.. Po listopadowych sztormach snieznych i temp. ponizej -30C jest wlasciwie bardzo cieplo.. Od tygodnia i przez caly nastepny okolo 0C i przewaznie slonko..Jutro +5C Zadnych wiatrow - bardzo przyjemnie.. Biznes oczywiscie cierpi z tego powodu, ale jak to mowia: nie mozna miec wszystkiego na raz... A wiec, ja ide garaz sprzatac i psy wypuszcze by pobiegaly.. Bede jednak pogode w Gorzowie sprawdzal i szczerze wam wspolczul... he he he (ja sie nie smieje...ja sie tylko...smieje...) Powodzenia :):):)_ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Park Róż - 3 drzewa IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.07, 06:31 > kasztanowce leżą na ziemi może stare i schorowane były? nie martw się. posadzą młode. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpis Re: w Gorzowie też tak wieje...? ;) IP: *.gorzow.mm.pl 07.03.07, 00:18 wiałol, wiało aż (nie)miło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na rekord Re: w Gorzowie też tak wieje...? ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.07, 18:29 na rekord Odpowiedz Link Zgłoś