IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 03.12.01, 16:47
"Przy ul. Myśliborskiej w Gorzowie firma Tesco otworzy ogromny sklep. Market
będzie głównym konkurentem HIT-a."

"Dziś plan zagospodarowania tego terenu będzie rozpatrywał Zarząd Miasta.
Później plan zostanie wystawiony na 21 dni do konsultacji społecznych,
mieszkańcy będą mogli składać do niego swoje uwagi."

Chcecie poskładać uwagi? :)
SD, ciekawe, że im tak opłaca się budować następny hipermarket w Gorzowie. W
najbliższej okolicy już są dwa supermarkety - Netto i Minimal. Teraz jeszcze
to. Aż tyle kupujemy?
Szczególnie zaskakujące jest to ponieważ:
"Zarząd Miasta wynegocjował, że inwestor dołoży kilka milionów złotych na
budowę drogi łączącej ul. Myśliborską z ul. Słowiańską."

Chyba naprawdę w Gorzowie źle się nie dzieje. :)

pzdr
Bx
Obserwuj wątek
    • ula_ Re: Tesco 03.12.01, 17:50
      O powstaniu Tesco słyszałam już dosyć dawno, jednak nie myślałam, że dojdzie do
      tego. Więc, jeśli powstanie, to rozglądnijcie się drodzy gorzowianie, ile
      naszych lokalnych sklepów i firm znowu upadnie. I co z tego, że będzie kolejny
      hipermarket? Jest już ich wystarczająco dużo, jak na Gorzów, a i w nie jednym z
      nich półki pełne towaru a klientów brak. Osobiście znam ludzi, którzy bardzo
      boleśnie odczuli na własnej skórze obecność np. Hita itp. w Gorzowie. Pewnie
      grono takich ludzi się powiększy:((
      Nie podoba mi się ten pomysł.
      Kompletnie.
      Pozdrawiam.
      U.
      • Gość: Blic Re: Tesco IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 03.12.01, 20:12
        ula_ napisał(a):

> Więc, jeśli powstanie, to rozglądnijcie się drodzy gorzowianie, ile
        > naszych lokalnych sklepów i firm znowu upadnie.

No więc Ulo:
        "Budowę hipermarketu będzie musiała zaakceptować Rada Miejska, trzeba opracować
        analizę wpływu sklepu na drobny handel w mieście, poza tym inwestycje muszą
        zaakceptować sąsiednie gminy. W przypadku tej inwestycji procedura zmierza ku
        końcowi. Analiza jest już gotowa (pozytywna dla budowy hipermarketu), również
        gminy sąsiadujące z Gorzowem oraz miejski rzecznik konsumentów zaakceptowali tę
        inwestycję."

Ktoś to już sprawdzał. Oczywiście, możesz stwierdzić, że wzięli w łapę albo coś
        takiego. Ale czy sądzisz, że strzelaliby sobie gola przed wyborami do samorządu?

pzdr
        Bx
        • Gość: ula_ Re: Tesco IP: *.teleton.pl 03.12.01, 22:23
          Gość portalu: Blic napisał(a):

> "Budowę hipermarketu będzie musiała zaakceptować Rada Miejska, trzeba opracować
          > analizę wpływu sklepu na drobny handel w mieście...

Wnioskuję, że powstanie wszystkich hipermarketów w Gorzowie musiała owa Rada
          zaakceptować, po opracowaniu wpływu ...itp., a firmy bankrutowały i bankrutują,
          właśnie dzięki hipermarketom. Więc co z tymi analizami?Ktoś nie potrafi liczyć?
          Czy przewidywać?
          Nie zgadzam się z Tobą w tej kwestii, mnie tam nie jest potrzebny do szczęścia
          następny hiper, zwłaszcza na osiedlu, gdzie co rzut kamieniem - w taki właśnie
          trafisz :)
          Pozdrowka
          U.
    • Gość: J24 Zaskoczę Was ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 20:45
      Jako znany gnębiciel "wybrańców podatkowych" zaskoczę Was: uważam, że lokalizacja
      supermarketu w tym rejonie jest korzystna dla miasta i jego mieszkańców.

Po pierwsze: rodzimy handel został już w tej okolicy wytępiony przez
      supermarkety, które wyjątkowo obficie tu obrodziły.

Po drugie: kilka milionów złotych na inwestycje drogowe w tej dzielnicy może być
      impulsem do rozwoju tej posiadającej znaczne rezerwy niezagospodarowanych terenów
      części miasta.

Po trzecie: konkurencja między obcokrajowymi supermarketami będzie przebiegała
      burzliwie, będziemy bez stresów się jej przyglądać. Wynikiem tej konkurencji będą
      atrakcyjne ceny dla gorzowskiego klienta.
      • Gość: ula_ Re: Zaskoczę Was ! IP: *.teleton.pl 03.12.01, 22:29
        Gość portalu: J24 napisał(a):

> Po trzecie: konkurencja między obcokrajowymi supermarketami będzie przebiegała
        > burzliwie, będziemy bez stresów się jej przyglądać. Wynikiem tej konkurencji bę
        > dą atrakcyjne ceny dla gorzowskiego klienta.
        Tak, bez stresów mogą się przyglądać klienci supermarketów, nie mający własnej
        działalności gospodarczej o podobnym kierunku :(
        Nie mam nic do Tesco, we Wrocławiu mi się nawet podobał, ale uważam, że
        hipermarketów jest u nas dostatek. A wyrośnie kolejny sklep, okrzykami wznoszony,
        że to przecież kolejne miejsca pracy! A za ile się pracuje w takowych? Za
        najniższą krajową po 12h dziennie lub więcej, a jak się nie podoba to na
        Pani/Pana miejsce jest tylu chętnych itp... :((
        Nie chcę Tesco ani żadnych innych temu podobnych.
        Pozdrówka.
        U.

• Gość: J24 Re: Zaskoczę Was ! IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 07:56
          Gość portalu: ula_ napisał(a):

> A wyrośnie kolejny sklep, okrzykami wznoszony, że to przecież kolejne miejsca
          > pracy! A za ile się pracuje w takowych? Za najniższą krajową po 12h dziennie
          > lub więcej, a jak się nie podoba to na Pani/Pana miejsce jest tylu chętnych
          > itp... :((

Od dawna takimi tekstami sieję. Blic, od kołyski liberał, okłada mnie za te
          teksty równo i dokładnie :)))

> Nie chcę Tesco ani żadnych innych temu podobnych.

Uważam, że w tej części Gorzowa rodzimy handel już się skończył. Zmarł.
          Oczywiście jest mi przykro, ale nic na to nie poradzą.
          Teraz zagraniczniaki niech się biją ile chcą, DLATEGO JESTEM ZA BUDOWĄ TESCO,
          przy jednoczesnym zaangażowaniu finansowym tej firmy w urbanizację terenu (budowa
          dróg).

Pozdrawiam
          • Gość: Paja Re: Zaskoczę Was ! IP: *.icpnet.pl 04.12.01, 09:32
            Przeczytałam bardzo uważnie wszystkie wypowiedzi na tema budowy Tesco i moje
            zdanie jest takie: 1. Nowe miejsca pracy bardzo dobre posunięcie, szczególnie,
            że tej pracy brakuje w Gorzowie. Mieszkam niedaleko Minimala i Netto wiem jak
            wyglądają osiedlowe ulice, oraz jak prezentują się oba sklepy.
            2. Kolejny supermarket w Gorzowie to zdrowa konkurencja, tylko mam wrażenie, że
            Tesco nie będzie zwracać uwagi na poczynania Hitu i odwrotnie, bo oba leżą po
            przeciwnej stronie miasta.
            3. Teraz wszyscy jeżdżą do Hitu bo tam taniej, to fakt, ale ja z doświadczenia
            na własnej skórze wiem, że po kilka drobiazgów nie chce mi się jechać na drugi
            koniec miasta. Tesco będzie bardzo blisko mojego domu, więc sprawa załatwiona.
            4. Mali sklepikarze, którzy handlują w urągających warunkach świeżtm towarem,
            gdzie na półce ma np. żiemniaki a na podłodze chleb, na samą myśl robi mi sie
            niedobrze, czasami jak kupuję w takich malutkich sklepach zastanawiam się czy
            te sprzedawczynie (niektóre!) wiedzą do czego służy woda i mydło oraz czy mają
            szkolenie z podstawowych zasad higieny przy obrocie środkami spożywczymi.
            Na koniec powiem tak: Każda osoba powinna takie szkolenie ukończyć a pracodawca
            powinien pokryć koszty szkolenia, ale jest to w tej chwili koszt ok. 140 zł. W
            większości przypadków pracodawca albo wcale nie upomina się o takie
            zaświadczenie, albo jeśli już to pracownik musi sam pokryć wydatki związane ze
            szkoleniem. Wiem, że w takich wielkich marketach jeśli pracownik nie ma takiego
            szkolenia jest kierowany zaraz po przyjęciu do pracy i nie musi martwić się
            skąd wziąć 140 zł., bo market sam to pokrywa.
            Ostatnie pytanie: czy uważacie, że Polacy nie są nauczenia uczciwej pracy,
            powiem inaczej, czy różni się zwrot: pracować lub przychodzić do pracy? Bardzo
            serdecznie Was pozdrawiam.
            • Gość: J24 Wiesz Paja... IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 09:39
              ... nie polubię Cię i to nie dlatego, że zadajesz pytania.
              Po prostu jesteśmy z "innej bajki".

Pozdrawiam
            • Gość: ula_ Re: Zaskoczę Was ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 12:17
              Gość portalu: Paja napisał(a):

ɭ. Nowe miejsca pracy bardzo dobre posunięcie, szczególnie,
              Zgodziłabym się, gdyby pracownik był szanowany, a nie wykorzystywany.

> Ostatnie pytanie: czy uważacie, że Polacy nie są nauczenia uczciwej pracy,
              > powiem inaczej, czy różni się zwrot: pracować lub przychodzić do pracy?
              Jak wyżej, dodam tylko, że jeśli pracownik ma motywację w postaci papierków jakże
              istotnych do życia, to i praca jakoś lepiej idzie. Znam z autopsji. I odkad
              zaczęłam pracować to daję z siebie wszystko.
            • Gość: J24 Przepraszam mister "Paja" IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 20:57
              Przepraszam za wcześniejszy występ (ten od bajki).

> 4. Mali sklepikarze, którzy handlują w urągających warunkach świeżtm towarem,
              > gdzie na półce ma np. żiemniaki a na podłodze chleb, na samą myśl robi mi sie
              > niedobrze..

Ja mam wrażenie, że w supermarketach jest większy brud. Nikt się nie przejmuje
              porozrywanymi kartonami, rozsypanym cukrem...
              W koszykach na tani ciuch (HIT) panuje sodoma i gomora, majtki z butami,
              wszystko tanie i tandetne, przypomina wyciągniete psu z gardła.
              Raz jeden kupiłem buty w Hicie, miałem je też raz na nogach (odparzyły mi
              stopy), wywaliłem do kosza. Więcej tanizny nie kupuję, nie stać mnie na nią.

> Na koniec powiem tak: Każda osoba powinna takie szkolenie ukończyć
              > a pracodawca powinien pokryć koszty szkolenia, ale jest to w tej chwili koszt
              > ok. 140 zł.

Mały sklepikarz nie ma za co dać łapówki urzędnikowi z SANEPID-u.
              Musi wszystko mieć jak należy, inaczej zbankrutuje.

Jeszcze jedno, gdy idę w kapciach po chlebek do sąsiada, zawsze ma dla mnie
              świeżutki i ciepły. Wita mnie uśmiechnięta, życzliwa buzia, choć zbyt wiele
              kasy nie dam mu zarobić.
              Ten gościu wstaje o 4:30 rano, choć za dochody ze sklepiku raczej nigdy nie
              kupi merca, wstaje z chęcią do pracy u siebie, bo "najgorszy interes jest
              lepszy od najlepszej pracy".

Może w końcu jakiś zachodni kapitał (supermarket) go wykosi. Wtedy będzie spał
              do 12:00, oglądał sitcomy, odwiedzał pośredniaka i popijał liche wino...

Pozdrawiam serdecznie.
          • Gość: ula_ Re: Zaskoczę Was ! IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.01, 12:17
            Gość portalu: J24 napisał(a):

> Uważam, że w tej części Gorzowa rodzimy handel już się skończył. Zmarł.
            Nie zmarł, zabili go z premedytacją :(
            Pozdrówka :)
            • borys-krakow Handel na Staszica 04.12.01, 13:30
              Handel rodzimy na Staszica (mieszkałem tasm trochę) składał się głównie ze sklepu Jadwiga, Pod
              Pegazem, Dorotki przy Myśliborskiej i targowiska przy Marcinkowskiego.
              Gdy byłem tam w sierpniu, targowisko wyglądało na eksmitowane, ale nie sądzę, żeby Tesco
              zastąpiło warzywniak, który na pewno się jakoś odbuduje.
              Jadwiga i Pegaz to IMO beznadziejne relikty gierkowskiej ery Sam-ów. Ich pracownicy obecni to
              najlepsze kadry dla Tesco, na pewno tam znajdą pracę.
              A Dorotka? Jest nie do podrobienia, na pewno ma stałych klientów.
              • Gość: Blic handelek IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 15:50
                borys-krakow napisał(a):

> Handel rodzimy na Staszica (mieszkałem tasm trochę) składał się głównie ze skle
                > pu Jadwiga, Pod
                > Pegazem, Dorotki przy Myśliborskiej i targowiska przy Marcinkowskiego.

Dorzucić jeszcze trzeba małe sklepiki i zakłady usługowe wokół klubu "U Szefa", a
                także wewnątrz oraz wokół granatowego pawilonu.

> Gdy byłem tam w sierpniu, targowisko wyglądało na eksmitowane, ale nie sądzę, ż
                > eby Tesco zastąpiło warzywniak, który na pewno się jakoś odbuduje.

Nie odbuduje się bo już się dawno odbudował pod postacią hali targowej "Orbi",
                także na Marcinkowskiego, tyle że bardziej w stronę pętli autobusowej.
                Likwidacja starego targowiska była jak na razie najefektowniejszym "upadkiem"
                drobnego handlu. Spowodowanym jednak decyzją magistratu.

Jeśli chodzi zaś o drobny handel w miejscach, których Borys omieszkał wymienić to
                powstaje on lub upada kompletnie niezależnie od istnienia marketów już od 10 lat.
                Tak się jednak składa, że jest. Więc ktoś doszukujący się w hiperkarketach siły
                sprawczej bankructw drobnych handlarzy miałby jeszcze na kogo wskazać jako na
                potencjalną ofiarę hiperośmiornicy.

To w czym zgadzam się (o dziwo! ;)) z Markiem to fakt, jest to absolutnie
                niesprawiedliwe jeśli wielkie markety są zwalniane z podatków. W tym względzie
                drobni kupcy mają absolutną rację.

Natomiast jeśli chodzi o wyzysk pracowników to... myly państwo... ktoś ich tam na
                siłę trzyma?
                Jeśli nie byłoby chętnych do pracy za tę płacę i na takich warunkach to
                pracodawca MUSIAŁBY polepszyć swoją ofertę.
                Nie zmuszajcie mnie też do powtarzania, że każdy jest odpowiedzialny za siebie i
                jeśli chce lepszej pracy to powinien zadbać o swoje kwalifikacje.
                Jakoś tak się składa, że Wy wszyscy, myly państwo, którzy to czytacie, macie
                pracę (czy się mylę?) i nie obawiacie się za bardzo jej stracić (czy może się
                jednak mylę?).
                A jakim cudem (w tej naszej szalejącem bezrobociem gospodarce)? Czyżbyście
                geniuszami byli, czy jak? Wy możecie a inni nie? A może po prostu Wam się
                chce/chciało a innym nie?
                Zastanówcie się nad odpowiedziami na te pytania zanim znowu zaczniecie pleść
                androny o wyzysku (w naszym najbardziej zsocjalizowanym kraju w Europie).

pzdr
                Bx
                • ula_ Re: handelek 04.12.01, 18:47
                  Gość portalu: Blic napisał(a):

> Natomiast jeśli chodzi o wyzysk pracowników to... myly państwo... ktoś ich tam
                  > na siłę trzyma?
                  > Jeśli nie byłoby chętnych do pracy za tę płacę i na takich warunkach to
                  > pracodawca MUSIAŁBY polepszyć swoją ofertę.
                  Tu się nie zgodzę. Bo co ma zrobić człowiek, który obszedł miasto wiele razy
                  wzdłuż i wszerz i znalazł właśnie tam pracę? I ma na utrzymaniu rodzinę, morze
                  opłat i inne podobne? Wzgardzić ostatnią deską ratunku?

> Nie zmuszajcie mnie też do powtarzania, że każdy jest odpowiedzialny za siebie
                  > i jeśli chce lepszej pracy to powinien zadbać o swoje kwalifikacje.
                  A co powiesz o kobiecie po studiach, która poszła szukać pracy na fermie drobiu,
                  bo innej nie może znaleźć? A dbała o kwalifikacje.
                  Nie mówię, że jest tak w każdym przypadku, wiele jednak osób bardzo usilnie szuka
                  pracy i niestety nie znajduje.
                  Pozdrówka.
                  • Gość: Blic Re: handelek IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 04.12.01, 20:02
                    ula_ napisał(a):

> > Jeśli nie byłoby chętnych do pracy za tę płacę i na takich warunkach to
                    > > pracodawca MUSIAŁBY polepszyć swoją ofertę.
                    > Tu się nie zgodzę.