login_tymczasowy 01.01.08, 01:19 Ze dwudziestolatki spiewaja z Golcami, to moge zrozumiec. Ale ze znaja na pamiec Konika na biegunach, albo wrzeszcza "zebrzac wciaz o benzyne..." troche mnie przerasta. Wrazenia z koncertu sylwestrowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bernard Re: Yolka, Yolka... IP: *.dial.telus.net 01.01.08, 01:29 Hey login,' Pamietam... Patrze na niebo przez kraty... Nie dlatego zem romantyczny...lecz...alternatywa byl kolega w celi myjacy zeby...W szortach... Pfuj...he he he Klawisze podlaczyli glosniki do radia i slucham tego "Jolka...Jolka..." Oni wiedzieli jak czlowieka wk...rwic... he he he he :):):) PS. Mysle ze po odpowiedniej ilosci drinkow mozna nawet przy tym potanczyc....Tylko nie z Jolka... he he he he Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Yolka, Yolka... 01.01.08, 17:25 login_tymczasowy napisał: > Ze dwudziestolatki spiewaja z Golcami, to moge zrozumiec. > Ale ze znaja na pamiec Konika na biegunach, albo wrzeszcza "zebrzac > wciaz o benzyne..." troche mnie przerasta. no coś Ty? moja 18-letnia bratanica zna większość polskich piosenek z moich i mojego brata lat szkolnych. A konika to nawet Kózka zaśpiewa. :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Yolka, Yolka... 01.01.08, 17:42 "... nawet Kózka zaśpiewa..." ... przecież Kózka ma radio... Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Yolka, Yolka... 01.01.08, 17:46 e_werty napisał: > ... przecież Kózka ma radio... radio ma Koza, coś pokręciłeś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Yolka, Yolka... IP: *.dial.telus.net 01.01.08, 20:09 Hey werty, Koza ma radio, wiec kozka podsluchuje i nasiaka tymi przykladami produkcji muzycznych okresu komunizmu!!! Ech te matki... :):)_:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Yolka, Yolka... IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.08, 17:48 calama napisała: > moja 18-letnia bratanica zna większość polskich piosenek z moich i > mojego brata lat szkolnych. a kto był wykonawcą konika? Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Yolka, Yolka... 01.01.08, 17:53 Gość portalu: nicelus napisał(a): > a kto był wykonawcą konika? www.youtube.com/watch?v=F2DhMWaW5yk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Yolka, Yolka... IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.08, 18:28 :(((((((((((((( myślałem, że michał hochman... www.mhochman.com/media/music/koniknabiegunach.mp3 wtedy to się nazywało "big bit"... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Yolka, Yolka... IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.08, 20:02 zatkało cię, że to piosenka z moich lat szkolnych? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Yolka, Yolka... 01.01.08, 20:10 "..a kto był wykonawcą konika?" ...CONNICK, JR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Yolka, Yolka... IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.08, 04:16 e_werty napisał: > "..a kto był wykonawcą konika?" > ...CONNICK, JR. a connicka jr. zapewne connick sr.? :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Yolka, Yolka... 01.01.08, 20:18 "...a kto był wykonawcą konika?" ... wykonawca i autorem był.... Franek Serwatka P.S. Taki polski Frank Sinatra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Yolka, Yolka... IP: *.dip.t-dialin.net 01.01.08, 22:18 miasta.gazeta.pl/szczecin/1,40765,3314244.html jeżeli słowa tadeusza klimowskiego, że na pierwszym festiwalu piosenki studenckiej w częstochowie II miejsce zajął autor i wykonawca piosenki franek serwatka, to mielibyśmy autora i pierwszego wykonawcę. :) ale chyba II miejsce na tym festiwalu w 1962 roku zdobyła niejaka ewa demarczyk z krakowa??? www.strefapiosenki.pl/content/view/122/ ciśnie się na usta znane polskie powiedzenie o panience lekkiego prowadzenia i muzyce, tj. coś mi tu ku/rwa nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Yolka, Yolka... 02.01.08, 00:28 strefapiosenki.pl/index.php?searchword=piekutowska&option=com_search&Itemid=5 A to równiez wieści ze Strefy Piosenki prowadzonej przez Drożdżówkę.. ten link mówi o gorzowskiej obecnie aktorce Ani Łaniewskiej de domo Piekutowskiej... Idąc dalej za linka: IX Ogólnopolskie Spotkania Zamkowe "Śpiewajmy Poezję" 1982 (do góry) - Anna Bańdo (Lira Orfeusza) - Piotr Bukartyk - Ewa Niżańska - Anna Piekutowska X Ogólnopolskie Spotkania Zamkowe "Śpiewajmy Poezję" 1983 (do góry) nagrody równorzędne - Krystyna Świątecka (Brązowa Statuetka) - Anna Piekutowska (Brązowa Statuetka) - Krzysztof Żyliński (Lira Orfeusza) wyróżnienia - Piotr Bukartyk - Radosław Ciecholewski ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Yolka, Yolka... IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.08, 04:33 wygląda na to, że autorami piosenki są f. serwatki i j. dybek, a wykonawcą który wylansował piosenkę na przebój nr 1 lublina jest jednak michał hochman. :) www.mhochman.com/prasa/gazety/1965_5-cio_lecie_Kurier_Lubelski__1965.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: michał hochman. IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.08, 06:10 "Michał Hochman wprowadził piosenkę z kabaretu “Cyrulik” krakowskich autorów Jacka Dybka i Franciszka Serwatki “Konik na Biegunach” na estrady ogólnopolskie. Po raz pierwszy wykonał Konika w audycji radiowej “Mikrofon dla Wszystkich w 1962 roku, a następnie nagrał go dla III programu Polskiego Radia z warszawskim zespołem “Kawalerowie” w 1965 roku. W latach 90-tych zainspirował Urszulę podczas jej pobytu w Stanach do nagrania Konika." www.mhochman.com/index2.html przestudiowałem dokładniej jego stonę wycinki prasowe i wszystkie fotografie. ile sław znalazłem i chyba nawet jedną moją znajomą. :) Odpowiedz Link Zgłoś