ant777 04.01.08, 19:18 Witnica bez browaru, to jak forum bez Bernarda :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Landsberger Re: Witnicki browar szuka inwestora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 21:06 Szkoda byłaby niepowetowana gdyby upadł ten browar - a właściwie gdyby przestał produkować piwo, jest bowiem jednym z niewielu w kraju, które piwo warzą. Znakomita większość tzw. piwa na naszym rynku to napój wytwarzany według technologii niewiele mających wspólnego ze sztuką piwowarniczą; to po prostu wzmacniany alkoholem, rozcieńczany wodą w "browarach" koncentrat, produkowany według wydajnych przemysłowych technologii koncernów władających dziś polskimi browarami. Ci, którzy lubią piwo i potrafią odróżnić smak polskiego piwa od tych napojów rodem z Heinekena, Carlsberga et consortes wiedzą o czym mówię. Wiele małych browarów produkujących znakomite, w tym niepasteryzowane piwo w ciągu ostatnich dwóch - trzech lat nie wytrzymało konkurencji z wielkimi kompaniami piwowarskimi, które zawładnęły 90% naszego piwowarstwa. Wymienię tylko te, których piwo częściej lub rzadziej bywało drzewiej w Gorzowie: Jurand z Olsztyna, Bojanowo, Lwówek śląski a także browar w Zielonej Górze; trzyma się jakoś Krajan. I tak jest w całym kraju - z wielką stratą dla miłośników piwa skazanych dziś na picie tych sików w ładnych butelkach z coraz ładniejszymi nalepkami. Kto pamięta smak Warki Strong z lat osiemdziesiątych, piwa warzonego w browarze wareckim lepiej niech kontentuje się pięknym wspomnieniem i broń Boże nie próbuje pić świństwa sprzedawanego pod tą nazwą a produkowanego albo w Elblągu, albo - częściej - w jednym z śląskich miast. żal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Witnicki browar szuka inwestora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 22:36 W Belgii jest 600 lokalnych browarów, a w Polsce zostało kilka, część niestety produkuje siki, ale czarny boss czy piwo z Czarnkowa to jest klasa samo w sobie. Ach żal. Na marginesie przypominam o smutnym losie gorzowskich browarów, z których najpiękniejszy został właśnie niedawno zburzony przez barbarzyńców w celu budowy baraku dla kauflanda - wstrząsające!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Witnicki browar szuka inwestora 05.01.08, 14:15 I co sie chwalisz, w Niemczech w jednym miescie potrafi byc tyle samo browarow, albo i wiecej? Bo kazdy pub/restauracja/itp. w niektorych miastach maja swoje browarki. A ze sie kupuje nie lokalne marki, a krajowe? No coz, po tym zalaniu rynku piwami typu Alt Stettiner (produkowanym, o zgrozo, w Lodzi), czy inne biedronkowe po 4 zl/6pak, to balbym sie probowac czegos lokalnego - zeby nie trafic na to samo. Porownajmy piwo produkowane w Spizu we Wroclawiu z piwem produkowanym w podobnym lokalu w Waw- ce. No niestety, po warszawskim, nawet jednym, boli mnie glowa dnia nastepnego (typowa reakcja mojej glowy na sladowe nawet ilosci kiepskiego piwa - w przeciwienstwie od kaca od przedawkowania ;) Poza tym w Niemczech, jak kupujesz lokalne piwo, wiesz mniej wiecej jaki smak bedzie mialo to piwo - sa subtelne roznice, ale smak ogolnie jest ten sam. A u nas, jak ktos pierw wypije Zywca, a potem lecha czy tyskie, na koniec warka strong - no nie mowmy, ze smaki sa podobne... wiec jesli mam sprobowac trzy lokalne marki i wyjsc zdegustowany z pubu - to na wakacjach wole nie ryzykowac, i kupowac ogolnopolskie, znane sobie marki. A jesli chodzi o wybor piwa, znaczenie ma: - niestety, reklama, to Witnica ma male szanse z wydatkami na reklame ze strony browarow ogolnopolskich; wiesz, jak sie zdziwilem, gdy po 3 (slownie: TRZECH) latach w Gorzowie znalazlem produkty witnickie w intermarche? wiedzialem, ze cos tam istnialo - ale wtedy myslalem, ze browaru juz dawno nie ma... - smak, jakosc, - DOSTEPNOSC - czy widziales witnickie piwa w tesco? Jak na razie - tylko w intermarche... a jesli chodzi o gorzowski browar - to z niego taki browar, jak z gorzowskiego arsenalu - magazyn broni. Ot, historyczny budynek, ktory tylko przez nazwe mowi, czym kiedys byl... Odpowiedz Link Zgłoś
thebird1 Re: Witnicki browar szuka inwestora 05.01.08, 20:35 zetkaf napisał: > - niestety, reklama, to Witnica ma male szanse z wydatkami na > reklame ze strony browarow ogolnopolskich; wiesz, jak sie zdziwilem, > gdy po 3 (slownie: TRZECH) latach w Gorzowie znalazlem produkty > witnickie w intermarche? wiedzialem, ze cos tam istnialo - ale wtedy > myslalem, ze browaru juz dawno nie ma... Jest faktem ,że reklama Bossa jest kiepska . Trochę się poruszam w temacie piwa i staram sie pić "regionalne " a nie koncentraty. W Gorzowie jedyna widoczna reklama BOSSA jest markiza pabu "Ewa" przy dworcu PKP . Tam tez czesto spożywam Portera witnickiego z nalewaka 8.5 alk (chyba jedynego w Gorzowie). Jest też butelka mała i duża czyli mała przed ,a duża po pracy. hehehe Facet posiada na półce całą produkcje jaka sprzedaje Boss. Chyba z 10 róznych butelek piwa? Ponadto jeszcze z jakieś 50 róznych innych piw . Oczywiści przednia muzyka z najwyzszej bluesowej o rockowej półki.Z moich obserwacji widzę ,że Boss się pije, mówimy że nie? W innych pabach ,barach i sklepach faktycznie Bossa nie uświadczysz. Nawet nalewkę, na porterze muszę sobie sam sporządzać. pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Jesli kupie butelke...jestem inwestor???? IP: *.dial.telus.net 08.01.08, 02:06 Hey, Po prostu zastanawiam sie jak pomoc... he he he Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: Witnicki browar szuka inwestora 06.01.08, 18:38 > - DOSTEPNOSC - czy widziales witnickie piwa w tesco? Jak na razie - > tylko w intermarche... Bo niestety Boss ma ten sam problem, którego nie był w stanie przeskoczyć Lwówek. Kiedyś brałem udział w jednej z promocji Bossa, i troszeczkę poznałem ten browar i jego problemy "od kuchni". W Tesco - ale w innych marketach jest chyba podobnie - osobno płaci się za prawo postawienia kilku butelek piwa na półce (za każdy cm szerokości się płaci), osobno za prawo wstawienia skrzynek z piwem pod półki, osobno za prawo postawienia skrzynek w przejściu (jak są promocje na przykład). Najdroższe z tego wszystkiego jest wstawienie na stałe na półkę, dlatego w większości marketów Boss był, ale tylko w skrzynkach pod ladą, więc jak ktoś szukał, to i znaleźć mógł. Na dzień czy dwa kupili tylko prawo do wstawienia skrzynek "na promocję". A wstawienie lodówki to już zupełnie inna półka ... Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Gambrinus 04.01.08, 21:14 Jako wynalazca piwa powinien interweniowac u władz zwierzchnich... zamiast kolejnej fontanny postawic pipę z Witnickim piwem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwosz Witnicki browar szuka inwestora IP: *.gorzow.mm.pl 05.01.08, 11:35 to jest kpina ze w Polsce nie ma lokalnych browarow! Wszystkie piwa smakuja bardzo podobnie.Ostatnia ostoja to Porter witnicki i Piast Mocny (chociaz tez sie troche "popsul")jeszcze wypije okocima mocnego, ale nie jest to piwo wysokich lotow.Smieszne jest to ze jadac do innej miejscowosci pije sie to samo piwo co we wlasnym miescie a nie kosztuje lokalnych wyrobow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Hey patrioci...Pic do cholery!!! IP: *.dial.telus.net 05.01.08, 19:31 Hey, Jesli browar upada to znaczy ze jego piwa zbyt malo ludzi kupuje... By uratowac browar witnicki proponuje by przy kazdym poscie...kazdy forumowicz oproznil jedna butelke... A wiec...butelki w dlon!!!! ( te z witnickim browarem oczywiscie) PSW. Ja piwa nie pije... Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: Hey patrioci...Pic do cholery!!! 06.01.08, 18:41 Ok, z chęcią się napiję witnickiego portera. Tylko powiedz mi, gdzie w Warszawie lub okolicach (20 km promień) go kupić. Nie ma? No właśnie. Jak mam kupić coś, czego producent nie chce mi sprzedać ? Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Witnicki browar szuka inwestora 05.01.08, 14:26 Rozmowa zeszla na lokalne piwa. Pozwalam sobie wstawic linka do inicjatywy spolecznej, ktora odniosla sukces na tym polu. www.camra.org.uk/ Odpowiedz Link Zgłoś
thebird1 Re: Witnicki browar szuka inwestora 05.01.08, 20:41 A gdzie w Gorzowie mozna wypić piwo z Czarnkowa, kiedyś niepasteryzowane?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Witnicki browar szuka inwestora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 22:59 Kiedyś była chyba Blue Cafe, czy jakoś tak na 30 stycznia, ale już nie ma. Teraz nie wiem, widziałem ostatnio w takim sklepie z produktami regionalnymi przy rynku w Poznaniu. Ten gorzowski browar był rzeczywiście już tylko budynkiem, ale budynki mają też swoją wartość. W Łodzi, Warszawie i na Śląsku robi się lofty, idą po 12-15 tys. za m2, a u nas się wszystko burzy. Już prawie nie ma zabytków przemysłowego niegdyś miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Witnicki browar szuka inwestora 06.01.08, 09:32 Jako birofilista z zamiłowania, nie mogę nie dodać swoich 0,03 PLN do tej dyskusji. Sam pochodzę z Gorzowa, choć właściwie nie mieszkam w nim już od kilku ładnych lat. Ostatnio przyjechałem do Gorzowa na Boże Narodzenie i stwierdziłem, ze korzystając z okazji, napiję się witnickiego piwa. I co? I kicha. Wchodzę do jednego osiedlowego sklepu, a tam po Bossie ani śladu. Idę do drugiego - to samo. Dopiero w markecie znalazłem portera: kilka dosłownie butelek, upchniętych gdzieś między butelkami "piwa" produkowanego w fabrykach żywca, okocimia itp. W październiku browar witnicki postanowił wypromować się przy okazji 750 kolei w Gorzowie, i związanego z tym specjalnego przejazdu pociągu z Krzyża do Berlina. Rozstawili swój kram przy dworcu w Witnicy, gdzie serwowali kwas chlebowy i podpiwek - dwa nowe produkty browaru. Widziałem, że Niemcom też smakowały. Konia z rzędem jednak temu, kto znajdzie w sklepie te produkty. Jakiś czas temu miałem okazję być w Lwówku Śląskim, by przy okazji zwiedzić tamtejszy browar. Niestety - browar zamknięty, produkcja wstrzymana. Powód: miejscowi ponoć nie chcą pić tego piwa. Ale to, że w innych częściach kraju ludzie wręcz zabijali się o ten trunek, to już do nich nie docierało ... Ponoć drugim powodem były koszty, jakie trzeba ponieść, by wstawić piwo do supermarketu. A kto kurcze powiedział, że dobre piwo to się powinno w Tesco kupować? Jest mnóstwo sklepików, specjalizujących się właśnie w handlu piwem z małych browarów, prowadzonych często przez entuzjastów. I jestem pewien, że gdyby i Śląskie ze Lwówka, i witnicki Boss były w kraju w ten sposób dystrybuowane, sprzedaż znacznie by wzrosła. No właśnie - czy gdzieś poza lubuskim można kupić Bossa? Nie? Za drogi transport? No to się kiście w swojej Witnicy. Kilka lat temu, gdy browar startował, piwo Boss było faktycznie, lekko mówiąc, "średnie". Wiem jednak, ze sporo poprawiło się. No ale z produktem to trzeba do ludzi wyjść! A to, że browar jest lokalny, wcale nie znaczy, że nie można jego produktów w całym kraju sprzedawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thebird1 Re: Witnicki browar szuka inwestora IP: *.gorzow.mm.pl 06.01.08, 12:59 To,że nie pijemy reginalnego piwa to też wynika z naszej przywary . Wszystko dobre co obce ,nie nasze . Tak też jest w tym przypadku . Druga sprawa ,że te wszystkie chemiczne calsbergi hainekeny ,żubry wiedzą jak przyzwyczaić klienta do swojego produktu. W Witnicy czas się zatrzymał. W tamym roku bawiłem w kotlinie kłodzkiej i ze zdziwieniem patrzyłem jak piją bossa i zachwalają bez żadnej reklamy tego piwa. Dla nich to jest obce piwo . Co do Lwówka to jest potwierdzenie powyższego .Nie bedzie nam Niemiec (właściciel browaru) produkowała piwo. Kosztem utraty nie tylko b.dobrego piwa ale i miejsc pracy . Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: Witnicki browar szuka inwestora 06.01.08, 18:31 > W tamym roku bawiłem w kotlinie kłodzkiej i ze zdziwieniem patrzyłem > jak piją bossa i zachwalają bez żadnej reklamy tego piwa. > Dla nich to jest obce piwo . Ee, gdzie tam znalazłeś bossa? A może wiesz, gdzie w Warszawie da się go kupić :) > Co do Lwówka to jest potwierdzenie powyższego .Nie bedzie nam Niemiec > (właściciel browaru) produkowała piwo. > Kosztem utraty nie tylko b.dobrego piwa ale i miejsc pracy . Z tego, co mówiły mi sprzedawczynie w Lwówku, to problem zaczął się od tego, że chcieli ze Śląskim wejść do marketów. A markety zażądały pieniędzy za prawo do wprowadzenia produktu. No więc stwierdzili, że jak nie, to oni piwa produkować nie będą. A to, że miłośnicy DOBREGO piwa w całej PL się o niego zabijali, to już insza kwestia ... Oby Bossa nie zgubiło podobne myślenie. A co do tego, ze Boss stoi w miejscu - nie zgodzę się. Z początku faktycznie mieli problemy z utrzymaniem jakości, piwo z jakiegoś powodu psuło się podczas leżakowania i waliło zgnilizną. No ale zmienili coś w recepturach i zwalczyli ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thebird1 Re: Witnicki browar szuka inwestora IP: *.gorzow.mm.pl 07.01.08, 12:29 Piłem bossa w Polanicy ,trafiłem tez kuflowego . Ostatnio facet mówił mi ,że spożywał w Cieszynie z Marketu (chyba Intermarche ). Podobno boss sprzedaje się w róznych sieciach ale pod różnymi nazwami tylko po producencie mozna dociec kto produkuje . Tak w Intermarche sprzedają sie "diabelskie mocne ", które jest podobno zachodnim mocnym . Jakośc juz jest na poziomie ale reklamy to zero . Kilka parasoli i jedna markiza nad barem wiosny nie czyni. Wejdzie nowy inwestor to i przypuszczalnie bedzie nowy kop! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Witnicki browar szuka inwestora IP: *.dial.telus.net 08.01.08, 05:43 Hey , Niech otworza wlasne sklepiki z piwem...i innymi "podobnymi"... Proste.... :):):) Odpowiedz Link Zgłoś