Gość: nicelus Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.08, 18:08 roll-mops napisał: > swoja droga,to ze dominanta jest w tym konkursie swiadczy > dobitnie,ze gorzow sie rozwija za swoje pieniadze i jest o nim > glosno nie tylko w kraju. wcale o tym nie świadczy, a wręcz przeciwnie. inwestycja miała kosztować 30 mln, z czego połowę miał dać podatnik europejski. zapewne o inwestycji będzie iformacja w europie. być może nawet bez wymieniania nazwy miasta, a tylko informacyjnie. jednak europejski podatnik musi wiedzieć, że są też czarne owce, że nie wszędzie europejskie pieniądze są wydawane z głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus to moja największa porażka na forum ... IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.08, 19:07 muszę się publicznie przyznać, że gdy po raz pierwszy przeczytałem informacje o planowanej inwestycji i zobaczyłem wizualizacje wielkości znaczka pocztowego, byłem przekonany do dwóch rzeczy: 1. historyczny most będzie dokładnie odbudowany. 2. "dominanta" jest tylko dla sztucznego podniesienia kosztów wykonania projektu i tego koszmaru nikt nie zamierza naprawdę budować. co prawda bernard przekonywał, że "projekt jest świetny", ale uważałem że bernard jest wyjątkiem i gorzowianie w swojej większości idiotami nie są. niestety teraz muszę się uczciwie przyznać publicznie do mojej pomyłki. kawa na ławę: www.gorzow.com/index.php?action=informacje&id=8179 miasta.gazeta.pl/gorzow/1,36844,2458712.html forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=58&w=18781991&v=2&s=0 :| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Dominanta jest wspaniala...! IP: *.dial.telus.net 12.02.08, 19:22 Hey nicelus, Na swoje porazki uwagi nie zwracaja...Tak juz wam pisowcom porazkowo zyc przychodzi... Dominanta jest swietna.. Sam glosowalem by ja za "brzydote" uznac... A co... A jak... Uwazam, ze mozna ja kochac lub nienawidziec... Nie jest jednak nudna, bylejaka, politycznie poprawna kreatura zasmiecajaca Gorzow... Dosc architektowniczo-politycznej poprawnosci!!! Dominanta to wierza z jajami! Jak na Gorzow przystalo!!! Sie podoba? Swietnie... Nie podoba sie? Radze sie zaczac przyzwyczajac...Dominanta bowiem nigdzie sie nie wybiera... he he he he :) PS. Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent....z jajami!!! he he he he Tak trzymac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Dominanta jest wspaniala...! IP: *.dial.telus.net 12.02.08, 19:25 Hey nicelus, Zanim kopniesz.. Ja naprawde wierze ze "wieze" pisze sie przez "z"... Z kropka... :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: Dominanta jest wspaniala...! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 23:26 ty Bernard jakiś dziwny jesteś. Idż na fora polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanin Re: to moja największa porażka na forum ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 23:24 Dzięki za przypomnienie nazwisk projektantów! Pracownia autorska? Haha. Nie przypuszczałam,że jedna pracownia zaprojektowała ten cały kogel mogel: przecież zza tych balustrad "bulwarowych" (sic!) nie widać nic, kiedy przysiądzie się na ławce. Klinkier ma odcień brązowo-fioletowy, chodnik mostu jest czerwony, latarnie stylizowane na stare a do tego dominanta cytrynowo-niebieska (na domku teletubisiów,jak ktoś słusznie zauważył), ni z gruszki ni z pietruszki. Ta pracownia powinna zostać poddana ostracyzmowi. Co na to inni gorzowscy architekci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gorzowianin Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.08, 20:32 strasznie to brzydkie, a na górę i tak wejść nie można... i po co to? czyżby miasto nie miało na co kasę wydawać? ścieżki rowerowe mogli zrobić za te pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dial.telus.net 12.02.08, 20:43 Hey gorzowianin, Rowerem na wieze widokowa??? Z ciebie to cyrkowiec.. he he he :):) PS. Dominanta kaka brzydka ze nie mozna sie nie zakochac... he he he ale jaja... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku 12.02.08, 21:08 czesc nicelus, ty jednak prozielonogorski jestes! uparles sie koza przy wozie. co ci ta dominata przeszkadza? moze porownajmy ja z bryla zielonogorskiego basenu? zobaczymy czy taka nie na miejscu jest! wychodzi na to nicelus , ze piekne jest to co nie istnieje. jestem pewien , ze zielonogorski basen, zostal w tym roku super bryla roku!! nie zostal , bo nie istnieje? jaka szkoda! jaka szkoda..., pogadamy nicelus za 5 lat, a moze i za 10! cala polska wie ze istnieje w gorzowie dominata-kalamarnica! i o to chodzi nicelus! jedno tylko mi nie pasuje, dominata to okreslenie czegos dominujacego, a nad czym dominuje dominata? nad rondem? to troche za malo by sie dominata nazywala! pozdrowienia ps. nie sadze nicelus , by cala polska wiedziala , ze w z.gorze nie ma basenu. taka to dyskretna roznica nicelus. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejusa Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku 12.02.08, 21:10 czesc Bernard, ze sie tak mesko wyraze: ku-wa! nasza gorzowska kalamarnica PIEKNA JEST!!!! pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.12.14, 15:15 andrzejusa napisał: > czesc Bernard, > ze sie tak mesko wyraze: ku-wa! > nasza gorzowska kalamarnica PIEKNA JEST!!!! ARCHITEKTURKRITIK IST ... ... mit Sach- und Menschenverstand und unter Berücksichtigung der Umstände ihrer Entstehung zu beurteilen, ob Gebautes oder Entwurfsideen die Bedürfnisse der Menschen erfüllen, ihre Lebensbedingungen verbessern. KRYTYKA ARCHITEKTURY JEST ... ... oceną ze znajomością rzeczy i zrozumieniem przy uwzględnieniu okoliczności powstania, czy rzeczy wybudowane lub idee projektowe spełniają potrzeby ludzi, poprawiają ich warunki życia. Julia von Mende Tak po męsku należy przyznać, że wybudowana za europejskie pieniądze przeznaczone na poprawę komunikacji miejskiej dominanta nie oparła się krytyce, należy ją rozebrać i przedłużyć do Zawarcia linię tramwajową która ułatwiała mieszkańcom życie już przed wojną. Odpowiedz Link Zgłoś
hiro_polska Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku 27.12.14, 14:07 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Tak po męsku należy przyznać, że wybudowana za europejskie pieniądze przeznaczo > ne na poprawę komunikacji miejskiej dominanta nie oparła się krytyce, należy ją > rozebrać i przedłużyć do Zawarcia linię tramwajową która ułatwiała mieszkańcom > życie już przed wojną. > ty na prawdę żałosny jesteś. Polska już od jakiegoś czasu jest płatnikiem netto tej pojebanej komuny unijnej a ty chcesz w stolicy województwa ,na siłę jakieś powojenne, poniemieckie trakcje tramwajowe nam wciskać? halo chłopie! pamiętasz jeszcze Gorzów Wielkopolski z trzydziestego ósmego ,no spoko,ale wiele się tu zmieniło! przyjedź,a właściwie niech cie dowiozą! na h... komu na zawarciu tramwaj? tam głównie domki się rozmnożyły<dwa trzy samochody w każdym>! kiedy ty dorośniesz do tego ,że wojna skończyła się w czterdziestym piątym? nigdy? podpowiem ci ,że za hitleta po mieście jeszcze trolejbus jeździł! tak więc tramwaj na zawarcie to sobie w dupe wsadź! zły pomysł;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.12.14, 01:30 hiro_polska napisał: > ty na prawdę żałosny jesteś. Polska już od jakiegoś czasu > jest płatnikiem netto tej pojebanej komuny unijnej ... Widzę, że wygłupy ci lepiej wychodzą niż dyskusja o faktach. > przyjedź,a właściwie niech cie dowiozą! Czym, jeżeli nie ma tramwaju? > na h...komu na zawarciu tramwaj? > tam głównie domki się rozmnożyły > <dwa trzy samochody w każdym>! Przydałaby się pewnie restauracja, ale tramwaj klientów nie dowiezie, a z samych domków, to zbyt mało, więc nie powstanie... Ja byłem wczoraj w sobotę w drugim końcu Berlina w greckiej restauracji położonej wśród domków jednorodzinnych. Mogłem pić wino do obiadu bez ograniczeń, gdyż zawiózł mnie tam i przywiózł do domu z powrotem S-Bahn. Była to bardzo duża restauracja i mimo że była położona wśród domków jednorodzinnych, była pełna gości. Odpowiedz Link Zgłoś
hiro_polska Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku 28.12.14, 15:47 Gość portalu: nicelus napisał(a): > Czym, jeżeli nie ma tramwaju? w twoim wykonaniu to i tygrys może być;-) > Przydałaby się pewnie restauracja, ale tramwaj klientów nie dowiezie, a z samyc > h domków, to zbyt mało, więc nie powstanie... > > Ja byłem wczoraj w sobotę w drugim końcu Berlina w greckiej restauracji położon > ej wśród domków jednorodzinnych. Mogłem pić wino do obiadu bez ograniczeń, gdyż > zawiózł mnie tam i przywiózł do domu z powrotem S-Bahn. Była to bardzo duża re > stauracja i mimo że była położona wśród domków jednorodzinnych, była pełna gośc na prawdę wzruszyła mnie twoja opowieść o winie i turkach:-))))))))))))to jednak berlin ma dwa końce;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.12.14, 18:46 hiro_polska napisał: > w twoim wykonaniu to i tygrys może być;-) W twoim "samolot bez głowy" - tj. samolot z tobą w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
hiro_polska Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku 28.12.14, 20:30 dlaczego raz próbujesz mnie wepchnąć w objęcia sld,raz platformy,raz bezpartyjnego tadka a raz zupełnie nigdzie?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.08, 22:27 andrzejusa napisał: > co ci ta dominata przeszkadza? znam kilka wspaniałych osób z gorzowa. szkoda mi ich. po raz kolejny nic nie zawiniły i muszą się wstydzić za kilku idiotów. > ty jednak prozielonogorski jestes! zaraz prozielonogórski, bo nie lubię idiotów? > pogadamy nicelus za 5 lat, > a moze i za 10! w tej sprawie miałam rację w 2004 roku, mam teraz i tak będzie w przyszłości. możesz być tego pewien. > cala polska wie ze istnieje w gorzowie dominata-kalamarnica! > i o to chodzi nicelus! tak, to jest to bardzo ważne, aby decydenci wiedzieli jak kto potrafi europejskią pomoc wykorzystać. mam nadzieje, że przyczyni to się do lepszego wykorzystania tych pieniędzy. przecież wiele lubuskich miejscowości nie ma, nie tylko basenu, ale nawet kanalizacji. pomiki głupoty miasta powinny budować za własne pieniądze, a nie europejskie. > jedno tylko mi nie pasuje, > dominata to okreslenie czegos dominujacego, > a nad czym dominuje dominata? jest to symbol dominacji głupoty. pozdrawiam i gratuluje dobrego samopoczucia. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanek Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 23:30 Prawda, Nicelus, najprawdziwsza prawda. Kanalizacji nie ma a te cholery wydają pieniądze na takie szity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.14, 11:25 Gość portalu: Hanek napisał(a): > Prawda, Nicelus, najprawdziwsza prawda. Kanalizacji nie ma a te > cholery wydają pieniądze na takie szity. Andrzejusa chciał pogadać za 5 - 10 lat. Minęło 7 lat i co się zmieniło? Dominanta nie stała się dla wszystkich piękna, jak dla niego. Mało tego. Jego koronnym argumentem na to, że dominanta jest piękna, było to, że w Zielonej Górze nie ma basenu. Obecnie w Zielonej Górze jest basen już od ponad 4 lat. I co teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vts Kobylej gratuluję koejnego sukcesu IP: *.ztpnet.pl 13.02.08, 06:48 tym razem na największe g... roku Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: Kobylej gratuluję koejnego sukcesu 13.02.08, 21:36 Tylko chlorofile nie mają pojęcia, że Kobyla Góra leży obok Wielkopolskiego, ale Ostrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.centertel.pl 13.02.08, 09:53 No tak sobie stanąłem pod Dominanciorem i taka mnie wena naszła. Sami zobaczcie: O Dominanto Gorzowska zazdrości nam ciebie niejedna podlaska wioska a my gorzowianie architekta chcemy wychłostać. świecisz nocą pięknie serce niejednemu przechodniowi pęknie każdy turysta tu się zatrzyma bo cudu takiego nigdzie indziej nie ma Ech, pięknie umiem pisać, wprost styl Dominanciora.... ;-) A kto czytał ten trąba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanin Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 23:32 buahahahahahha. Odpowiedz Link Zgłoś
login_tymczasowy Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku 13.02.08, 11:53 Gorzowska Makabryla ma ta przewage nad innymi, ze niczemu nie sluzy. Jest jak pomnik, nie posiada wartosci praktycznej, a do tego nie posiada wartosci estetycznej. To sztuka sama w sobie. Miś naszych czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.centertel.pl 13.02.08, 13:26 Czyli tak: mamy Schody do nikąd, Studnię czarownic, która nie jest studnią, śfinstera, który wcale nie jest świntuchem, Fontannę Paukscha, w której nie ma wody, no i Dominantę nad niczym. Fajnie jest w Gorzowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.tktelekom.pl 13.02.08, 15:11 No niestety prezydent nasz ma taki gust ale to nie wszystko bo proszę zobaczyć co piszą w necie na temat Rubika. Najgorsze jest to że prezydent uważa siebie za nieomylnego i ze zawsze ma rację. Dosyć już fontann placów niby przebudowanych a zniszczonych, budowania CEA dla nielicznych osób. Wstydzę sie takiego prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: świeży projektanci Makabryły '08 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.08, 15:28 Warto dodać czyja to autorska kreacja.... "...Wczoraj po raz pierwszy Autorska Pracownia Projektowa Format publiczne zaprezentowała swoją koncepcję przebudowy bulwaru nadwarciańskiego, Mostu Staromiejskiego i ronda na Zawarciu. Architekci: Małgorzata i Waldemar Kłosowscy oraz ich syn Mateusz..." cytat za: www.gorzów.com 2004-12-22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Brawo Klosowscy.... IP: *.dial.telus.net 13.02.08, 18:58 Hey, Podziekowania za smiale projekty! Nude i marazm pozostawic milosnikom betonom z pisu... Ich jasny szlag trafia jesli cos nie po linii partyjnej... A dominanta....bardzo nie po linii... I tak trzymac! PS. Podoba mi sie to polaczenie talentow Klosowskich z odwaga Jedrzejczaka... Jest dobrze....Bedzie jesze lepiej... :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Brawo Klosowscy.... IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 20:42 Bernard napisał: > ...polaczenie talentow Klosowskich > z odwaga Jedrzejczaka... odnoszę odwrotne wrażenie. talent do marnotrawienia nieswoich pieniędzy ma jędrzejczak, a kłosowscy mają odwagę reklamować sie w wykazie firm jako specjaliści od zabytków i urbanistyki... może więc warto zapytać: 1. czy był konkurs urbanistyczno-architektoniczny na projekt zagospodarowania tak ważnej części miasta? jeżeli nie, to na jakiej podstawie zlecenie otrzymała ta pracownia? nie mogłem nawet znaleść jej strony internetowej, nie mówiąc już o jakichś udanych realizacjach. 2. jaka była opinia o projekcie, ustawowo-obowiązkowej w każdej gminie, rady urbanistycznej? czy była na ten temat jakaś publiczna debata? na te pytania warto odpowiedzieć, aby uniknąć podobnych błędów w przyszłości. nie chodzi mi tu tylko o brak dobrego smaku, ale o brak profesjonalizmu. moim zdaniem popełniono rażące błędy zawodowe. pierwszy przy zniszczeniu możliwości odbudowy zabytkowego mostu. drugi przy zablokowaniu na przyszłość możliwości przedłużenia komunikacji tramwajowej na zawarcie. jak na tak prosty projekt, to dużo. ponieważ prezydent zapałał do tej pracowni niezrozumiałą miłością, podobnie jak do rubika, to warto się przyjrzeć kolejnym owocom tego miłosnego spółkowania. www.gorzow.com/index.php?action=informacje&rd=0&id=9807 nie twierdzę, że są złe. uważam tylko, że może warto by było, je przedstawić mieszkańcom i przed decyzją o budowie zasięgnąć opinii fachowców. tak jest przecież normalnie. w komuniźmie było, że władza "dała" i ludzie klaskali. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Brawo Klosowscy.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 23:37 To fatalnie! Znowu ta pracownia?! Czyli kolejna makabryła???!!! U, coś tu chyba jest dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus bernard, pisz choć z odrobiną sensu. IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 21:14 Bernard napisał: > Podziekowania za smiale projekty! twoim podziękowaniem był już twój głos żeby obiekt za brzydote uznać. :) > Nude i marazm pozostawic milosnikom betonom z pisu... > Ich jasny szlag trafia jesli cos nie po linii partyjnej... > A dominanta....bardzo nie po linii... przecież u podstawy dominanty na trawniku leży tyle betonu, że nawet zagorzałym miłośnikom betonu robi się na jego widok niedobrze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: bernard, pisz choć z odrobiną sensu. IP: *.dial.telus.net 14.02.08, 00:13 Hey nicelus, Masz racje...Glosowalem w tej internetowej ocenie okreslonych budowli.. Tak jest - glosowalem by uzanc Dominante za brzydule... Wiesz dlaczego? Poniewaz ani przez sekunde powaznie tego cyrku nie traktowalem...Opinie swoja zaznaczali ludzie ktorzy zdecydowanej wiekszosci propozycji nie widzieli... Oceniac cokolwiek na podstawie amatorskiego zdjecia jest niepowazne.... Ktos na forum nawet zauwazyl iz zdjecie dominanty wydaje sie "tendencyjnie zle".... Oczywiscie twoja ocena tym bardziej sie nie liczy bowiem jest calkowicie motywowana politycznie... Nie mozesz zniesc Jedrzejczaka wiec cokolwiek w miescie sie podczas jego kadencji (liczba mnoga) dzieje jest automatycznie przez ciebie i innych jak ty kopane... Zalosne to, lecz co zrobioc... Jestes zalosny jak ten twoj pis... :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: projektanci Makabryły '08 20.02.08, 02:27 "...Małgorzata i Waldemar Kłosowscy oraz ich syn Mateusz..."..." ... z przewaga Mateusza... jak miał 6 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: projektanci Makabryły '08 IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.08, 14:56 e_werty napisał: > "...Małgorzata i Waldemar Kłosowscy oraz ich syn Mateusz..." > > ... z przewaga Mateusza... jak miał 6 lat... gdzieś dziecko musi poćwiczyć. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: az Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.tktelekom.pl 13.02.08, 15:37 Od kiedy wieże widokową stawia sie w najniższym miejscu miasta w korycie rzeki? Chyba tylko po to aby nic nie pokazać !! Albo o tej inwestycji decydował ktoś chory. Nigdy ktoś prywatnie nie wydałby kasy aby coś takiego i wybudować w takim miejscu. Proponuje przyznać order GLUPUTY dla wszystkich tych osób co decydowały o tyk koszmarku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rest-N Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.centertel.pl 13.02.08, 20:03 Cała ta inwestycja nadaje się do NIK-u lub prokuratury z następujących powodów: bezmyślnie przyjętej koncepcji tej inwestycji (rondo,"dominanta",przejście podziemne), oczywistych błędów projektowych i wykonawczych.Rondo jakie jest i jak się po nim jeździ -każdy widzi.Osobowym jest ok.pod warunkiem,że nie natkniesz się na autobus,który zajmuje na rondzie 1,5 pasa ruchu.Czy panowie fachowcy nie wiedzieli,że w Gorzowie funkcjonuje także komunikacja zbiorowa (autobusowa)? Użyteczność przejścia podziemnego w tym miejscu - 30 %,pozostały ruch odbywa się i zawsze będzie się odbywał przejściami naziemnymi , bo nikt nie zmusi pieszych, by nadkładali dodatkowej drogi, tylko dla wątpliwej przyjemności przejścia pod ziemią!"Dominanata" -szkarada -zupełnie niczemu nie służy ,bo żaden to efekt upiększający, a przy tym (jak się po fakcie okazało) żaden obiekt użytkowy, bo to bajki o wieży widokowej!Za całość zapłaciliśmy,my podatnicy,więc zmarnotrawiono bezmyślnie nasze pieniądze!A panowie i panie radni jakoś milczą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.centertel.pl 13.02.08, 20:27 rest-N napisał: Użyteczność przejścia podziemnego w tym miejscu - 30 %,pozostały > ruch odbywa się i zawsze będzie się odbywał przejściami naziemnymi , bo nikt nie zmusi pieszych, by nadkładali dodatkowej drogi, WRESZCIE ktoś popiera moje zdanie na ten temat!!! Cieszę się, bo to prawda oczywista! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Prokurator!!! IP: *.dial.telus.net 14.02.08, 00:39 Hey rest-N, Jakis ty pacan, Zaden autobus nie zmiesci sie w jednym pasie skrecajac lub bedac na rondzie..Chyba ze mini... Dlatego maja napisy z tylu (mam nadzieje ze w Gorzowie tez) ostrzegajace iz ten pojazd robi szerokie zakrety... Jest to normalne takze dla pojazdow towarowych (tiry) A jak juz prokurator chcesz zawolac to upewnij sie by byla to pani...Jakas ladna pani.. :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Prokurator!!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.02.08, 17:08 Bernard napisał: > Dlatego maja napisy z tylu (mam nadzieje > ze w Gorzowie tez) ostrzegajace iz > ten pojazd robi szerokie zakrety... a ja mam nadzieje, że prokurator zajmuje się tymi, którzy robią szerokie przekręty. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.dial.telus.net 17.02.08, 20:53 :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dial.telus.net 14.02.08, 00:17 Hey az, A kto powiedzial ze cale miasto bedziesz widzial? Dominanta pokaze ci ladna doline Warty... :) PS. Chcesz wiecej widziec? Wlez na wieze Katedry... he he he Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.08, 19:35 roll-mops napisał: > gorzow sie rozwija za swoje pieniadze "Cała inwestycja kosztować będzie blisko 30 mln zł, z czego ponad 20 mln przekaże miastu ministerstwo infrastruktury z funduszy europejskich." www.gorzow.com/index.php?action=informacje&id=8888&sd=1# Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.08, 23:43 Trochę to wszystko zasmucające jest w tym mieście. Drzewa wycięto na Chrobrego, nikt za to nie odpowiedział, bulwar nadwarciański z potworkiem, ba, to jeszcze się daje tym samym architektom teatr letni do skitraszenia. O co chodzi??? Czy naprawdę miasto jest prywatnym folwarkiem magistratu bez żadnej kontroli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Fajnie jest, co nie??? IP: *.dial.telus.net 15.02.08, 01:52 Hey Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eljaulde. Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: 83.12.243.* 19.02.08, 23:05 Bardzo podobne kontrowersje wzbudzała 118 lat temu wieża Eiffla, tak samo ówcześnie żyjący ludzie ogłosili ją najszkaradniejszą budowlą roku. A jednak tłumy ludzi z całego świata jeżdżą do Paryża żeby to szkaradztwo na własne oczy zobaczyć. Myślę że podobnie będzie z naszą Dominantą - rozsławi nasze miasto. Gratuluję pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.08, 02:22 eljaulde. napisał: > Myślę że podobnie będzie z naszą Dominantą. tak, tak... tak napewno będzie ... bo widzisz, ta dominanta wyprzedza swoją epokę. za sto lat niewątpliwie przejdzie do historii jako pionierskie arcydzieło techniki. za sto lat na największych światowych uniwersytetach będą studentów budownictwa i architektury o niej nauczać. trudno będzie wszystkim uwierzyć, że w polskim mieście bez uczelni, gorzowie, na początku XXI wieku nauka technika była już tak wysoko rozwinięta. za sto lat tłumnie przylecą do gorzowa turyści zza oceanu, aby zobaczyć słynne miejsce, gdzie wszystko się zaczęło.... tak będzie... a teraz dobranoc. przyjemnych snów życzę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.dial.telus.net 21.02.08, 05:32 :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Jedrzejczak to dobry i uczciwy Prezydent IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.08, 17:36 myślisz, że to napisał jędrzejczak pod nickem eljaulde? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.08, 06:25 ponieważ zdarzają się jeszcze idioci, którym dominanta kojarzy się z louvre'm, trzeba wyjaśnić, że louvre i dominanta, to są dwa przeciwieństwa. dominanta jest bezużyteczna, a widoczna. louvre odwrotnie. jest potrzebny, a schowany pod powierzchnią terenu po to, żeby nie dominował nad zabytkowymi obiektami. www.bc.edu/bc_org/avp/cas/fnart/fa267/pei/louvre9904.jpg mam nadzieję, że pomysł dominanty nie znajdzie naśladowców... natomiast pomysł na louvre ciągle wykorzystują najlepsi architekci i tym pomysłem wygrywają w pięknym stylu prestiżowe konkursy. nie tylko wygrywają, ale znacznie dystansują konkurencję. na przykład konkurs na muzeum w katowicach: www.gat.st/pages/de/nachrichten/2686.htm lub konkurs na muzeum we frankfurcie: www.baunetz.de/db/news/?news_id=85226 jest czym oko popieścić. :) Odpowiedz Link Zgłoś
widz.i.czytelnik Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku 13.07.08, 15:41 roll-mops napisał: > bezsensowny konkurs. > jak znam zycie,to u naszych zielonogorskich przyjaciol nastapilo > pospolite ruszenie i kto zyw ruszyl do komp glosowac za > dominanta,stad taki a nie inny wynik. > > mnie sie to podoba ,ma swoj styl i w polaczeniu z nowym centrum > handlowym stanowic bedzie fajna calosc. > > swoja droga,to ze dominanta jest w tym konkursie swiadczy > dobitnie,ze gorzow sie rozwija za swoje pieniadze i jest o nim > glosno nie tylko w kraju . Jest oblesna. Pstrokate kolory. Typowoe prowincjonalne podejscie: im wiecej i bogaciej tym lepiej czyli uroczysto i bogato. Odpustowy styl. ciekawe kto to zaprojektowal i dopuscil do budowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.net.fone.pl 13.07.08, 20:42 >Typowoe prowincjonalne podejscie: im >wiecej i bogaciej tym lepiej czyli uroczysto i bogato Im ubożej i bardziej szaro tym lepiej, co nie? Komuna się skończyła, stary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!? Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.gorzow.mm.pl 13.07.08, 21:06 Komuna się skończyła?Gdzie Ty żyjesz stary?Dowartościowujesz się popierając taki kiczowaty styl?Kolorowo właśnie jak na dawnym jarmarku. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku 28.12.14, 20:11 Zaproszenie na Sylwestra za.... rok! Takie byki to Makabycznytekst Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w3d Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.15, 12:50 A pałac nauki i kultury w wawie też jest niby makabryłą a przecież to symbol Warszawy bez niego nie wyobrażam sobie tego miasta i to taki polski empire state building. Dominanta została skopana głównie przejście podziemne którego nie powinno być w tym miejscu może preziu miał zamysł nigdy tramwajów na zawarcie bo zablokował tę możliwość wraz z budową drogiego mostu a bez ścieżki roweroweji z zatoczkami na których nikt się nie zatrzymuje. tory mogły być poprowadzone przez most na betonowym podłożu i pod wiaduktem nawiązującdo koncepcji architektonicznej miasta. Bardzoby poprawiło to wizerunek Gorzowa A falubazom by gały z oczodołów wypadnęły podczas marszu przez most z dworca pkp na żużel. W miejsce dominanty umieściłbym duży hologram edwarda jancarza na motorze jakosymbol zawarcia. Tramwaj by w niego wjeżdżał i rozbłyskiwał światłem. Tak bym widział Gorzów XXI wieku Z nawiązaniem do architektury przedwojennego landsberga. Miasto powinno mocno zaakcentować swoje niemieckie pochodzenie. Także gospodarczo wykorzystać bliskość granicy. Niemiecki w każdej szkole technicznej i zawodowej oraz na studiach Kierunki studiów dopasowane do rynku pracy niemieckiego Tanie bezpośrednie połączenie z Berlinem jesli kolejowe za drogie to polskibus I bezposrednie polaczenie z lotniskiem w Berlinie dla wyjezdzajacych do Anglii i w swiat. I nie trzeba lotniska jak w babimoscie I niemieccy klienci w polskich sklepach i firmach I rozwoj gospodarczy Gorzowa w tym branzy budowlanej. Gorzowskie targi pogranicza z wiekszym rozmachem zawodowki z porządnymi praktykami to samo studia inzynierskie i wspolpraca naukowa z niemieckimi inzynierami ktorzy uchodza za najlepszych na swiecie bo maja rozwiniety przemysl techniczny produkuja 5 marek samochodow przemysl zbrojeniowy czolgi leopard i maszyny produkcyjne do fabryk bransony i CNC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: Trochę wstyd, nasza dominanta makabryłą roku IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.01.15, 16:44 Gość portalu: w3d napisał(a): > A pałac nauki i kultury w wawie też jest niby makabryłą > a przecież to symbol Warszawy bez niego nie wyobrażam > sobie tego miasta i to taki polski empire state building. Symbolem Warszawy, czyli dominantą znaczeniową, jest Kolumna Zygmunta. Natomiast Pałac Kultury i Nauki jest najwyższym budynkiem, czyli jedynie dominantą formalną. Jest tylko jednym z kilkunastu takich socrealistycznych pałaców. Kilkanaście wybudowano w Moskwie. Jeżeli jednak uwzględnimy polityczne warunki powstania, to zrozumiemy że nic lepszego wtedy nie wolno było wybudować, a to co wybudowano spełniało w jakimś stopniu potrzeby ludzi i poprawiało ich warunki życia. W Pałacu Kultury i Nauki mieściła się Sala Kongresowa, teatry, muzea, instytucje naukowe i oświatowe itd. Nie ma żadnego podobieństwa do dominanty prezydenta Jędrzejczaka, która nie poprawia warunków życia ludzi, a wręcz przeciwnie. Uniemożliwia komunikację szynową na Zawarcie. Gorzowska dominanta jest bardziej podobna do gówna na trotuarze niż do Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. > ... wspolpraca naukowa z niemieckimi inzynierami ktorzy uchodza > za najlepszych na swiecie bo maja rozwiniety przemysl techniczny > produkuja 5 marek samochodow ... Włosi produkują znacznie więcej! ... Ale marka marce nierówna. Odpowiedz Link Zgłoś