Gość: Kamil IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 22:49 Zbieram na ubezpieczenie samochodu. POMÓŻCIE Proszę o pomoc Kamil Mac o9-500 Gostynin ul. krośniewicka 12 woj. Mazowieckie Wszystkim, którzy mi pomogą, z góry serdecznie dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bernard Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady IP: *.ed.shawcable.net 10.09.03, 08:39 Idea szlachetna. Szanse na sukces? Marniutkie. Wyglada na to ze pomyslodawcy nie studiowali doswiadczen innych miast, lub wola uczyc sie na wlasnych, a nie cudzych bledach. Szkoda tylko, ze bedzie kosztowac. Duzo. W czy problem? W tym, ze Mieszkancy Gorzowa podobnie jak Nowego Yorku czy Edmonton, nie zmienia swego mieszkania w punk selekcji odpadkow. Wyglada na to ze wszystko bedzie wszedzie. Wielki balagan. Powinny byc jedynie dwa pojemniki: Jeden na odpadki ktore da sie przerobic (szklo, papier, plastic itp.), a drugi na reszte. Prostota systemu daje szanse na sukces. Bede obserwowal i w odpowiednim czasie powiem : A nie mowilem.. PS. Tak bardzo chcialbym sie mylic... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady IP: 5.5D* / 24.70.95.* 11.09.03, 06:28 Jesli Forum jest jakims wykladnikiem zainteresowania spolecznosci gorzowskiej tematem przetworu odpadkow, to...czarno widze.. A szkoda Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady IP: *.gorzow.mm.pl 20.09.03, 13:07 Dodam obrazek z tej strony oceanu: ze Szwajcarii. W miasteczku w którym byłem w soboty można za darmo dostarczać odpady nadające sie do recyclingu. Na czyściutki plac podjeżdzaja samochody z rodzinami i dzieciaki mają frajdę. Uczą sie co można wrzucić do dziurki w kontenerze z napisem "Szkło zielone" a co do innego z napisem "Szkło brązowe". Jest okazja do spotkań ze znajomymi i ma się poczucie dobrze spełnionego obowiązku wobec społeczności lokalnej. Zauwazyłem że często to ostateczne sortowanie odbywa się własnie na ostatnim etapie (wybór kontenera dla konkretnego odpadu). U nas długo jeszcze cos takiego będzie brzmiało jak bajka :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanisław Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.03, 13:09 Bardzo to chwalebne! Ale....... Ja mieszkam w Międzyrzeczu. U nas świadomość społeczna przerosła organizatorów segregowania śmieci. Najczęściej pojemniki są przepełnione ( nie opróżniane ), a mieszkańce przynoszący makulaturę i plastik i szkło składają je obok. Następnie jest to rozwlekane przez psy i dzieci. Zapraszam fotoreportera Gazety Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: open Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady IP: *.gorzow.mm.pl 11.09.03, 13:39 Jaka segregacja ? W moim budynku, sąsiedziu wyrzucają śmieci przez okno, a niedopałki to generalnie wszyscy, którzy palą w oknach i na balkonach . My tu mówimy o wejsciu do świata ,do cywilizacji .Jeszcze nie wyszliśmy z wpływów wschodu. Proszę zobaczyć jak zaśmiecone są ogródki barowe po nalocie... ludzi. Odgaszone papierosy na stołach i krzesłach plastikowych , niedopałek na ziemie, wszystkie śmieci również . Resztki piwa również . Takie nawyki z domu bo w domu posiadają lub posiadali do niedawna klepisko.Dobrowolna segregacja odpadów nie ma szans. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady IP: 5.5D* / 24.70.95.* 12.09.03, 02:25 Najlepszym rozwiazaniem jest....praca. Bardzo odkrywcze, co??? Inne rozwiazanie: sprzedaj samochod - kup ubezpieczenie. Nie dziekuj. Nie ma za co. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady 12.09.03, 18:27 To, ze kazdy prosty czlek mieszkajacy na zachodzie, osobiscie segreguje smieci ma podloze materialne a nie wylacznie troska o stan srodowiska naturalnego. Po prostu sortujac smieci zmniejsza sie ilosc smieci wyrzucanych do smietnika z odpadami "ogolnymi". Oplata obliczana jest wg. pojemnosci (litrazu) pojemnika na smieci. Tylko w ten sposob powstaje manufaktura do segregacji smieci. I tak oto mamy tzw. "zolte worki" na plastiki, puszki itp., zielone pojemniki na odpady "kompostowe", szare pojemniki na "ogolne" odpadki, no i pozostaje makulatura, ktora mozna wystawic, oczywiscie zapakowana, np. co 2 tygodnie na ulice lub wywiezc do kontenerow. Ale i tu szykuje sie zmiana. Maja przybyc nastepne pojemniki na makulature, bo ponoc ta wystawiana w kartonach, w czasie deszczow traci na wartosci. Qrcze zapomnialbym o szkle. Te, bez kaucji mozna wywiezc do kontenerow w "miescie". I tak oszczedzajac na oplatach szary czlowieczek na zachodzie nauczany jest szacunku do swego, naturalnego srodowiska. Zasada, jak widac marchewki i ... Pozdrawiam bardgorzowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady IP: 5.5D* / 24.70.95.* 13.09.03, 03:24 Hey bardgorzowski, Nie wiem co ty czytasz ale nie masz za duzo pojecia co sie dziej poza osiedlem na ktorym mieszkasz... Nikt tutaj smieci nie "sortuje" !!! ( w sensie gorzowskim) Powtorze jeszcze raz: Istnieja jedynie dwa pojemniki stojace obok siebie: Zielony - ten na normalne odpady\ Niebieski - ten na materialy przetworcze.Wrzuca sie do niego plastic, papier, szklo i wszystko inne co sie da przerobic. Kontenery oprozniane sa raz na tydzien i ich zawartosc zabierana do (trzeba przyznac) najnowoczesniejszej "fabryki" przerobki odpadow na swiecie. Tam elektronicznie, mechanicznie, chemicznie i z ludzka pomoca, segregowane jest wszystko na odpowiednie grupy i wysylane do odpowiednich przedsiebiorstw do wtornego uzycia. Oplata za wywoz smieci jest stala(ustalana prtzez City Hall) i nie zalezy od wymiaru pojemnika. Wszyscy placa tyle samo. Rozumiem ze chcialbys pokazac jakas wiedze o tym co siedzie poza twoja ulica... Nie ma sprawty. Napisz do mnie. Doinformuje Cie, zanim znow sie "popiszesz"... Serdecznie pozdrawiam zanim zaczniesz Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady 13.09.03, 21:51 Gość portalu: Bernard napisał(a): > Hey bardgorzowski, > Nie wiem co ty czytasz ale nie masz za duzo pojecia co sie dziej poza osiedlem > na ktorym mieszkasz... Czy ja wspomnialem, ze mieszkam na osiedlu ...? Nie brales pod uwage, ze mieszkam np.na wiosce ? ;-) > Nikt tutaj smieci nie "sortuje" !!! ( w sensie gorzowskim) > Powtorze jeszcze raz: > Istnieja jedynie dwa pojemniki stojace obok siebie: > Zielony - ten na normalne odpady\ > Niebieski - ten na materialy przetworcze.Wrzuca sie do niego plastic, papier, > szklo i wszystko inne co sie da przerobic. > Kontenery oprozniane sa raz na tydzien i ich zawartosc zabierana do (trzeba > przyznac) najnowoczesniejszej "fabryki" przerobki odpadow na swiecie. > Tam elektronicznie, mechanicznie, chemicznie i z ludzka pomoca, segregowane > jest wszystko na odpowiednie grupy i wysylane do odpowiednich przedsiebiorstw > do wtornego uzycia. > Oplata za wywoz smieci jest stala(ustalana prtzez City Hall) i nie zalezy od > wymiaru pojemnika. Wszyscy placa tyle samo. O ile mi wiadomo ta firma (City Hall) takiego zasiegu jeszcze nie ma, aby dotarla w me okolice. A oplata za wywozone smieci, musisz mi uwierzyc, obliczana jest napewno (BANKOWO) wg. litraza pojemnika. > Rozumiem ze chcialbys pokazac jakas wiedze o tym co siedzie poza twoja ulica... > Nie ma sprawty. Napisz do mnie. Doinformuje Cie, zanim znow sie "popiszesz"... Ta wiedza, ktora pozwolila mi powyzsze fakty przytoczyc, oparta nie jest na wiadomosciach "przychodzacych" z sasiedniej ulicy, lecz jest to NAGA rzeczywistosc w jakiej przychodzi mi zyc. Czy chcialbys mnie doinformowac w sprawach, ktore nie ciebie ale mnie "otaczaja" ? "Popisywac" sie nie mialem nawet zamiaru !!! Chcialem po prostu przytoczyc pare faktow z mojego otoczenia. > Serdecznie pozdrawiam > zanim zaczniesz Pozdrawiam rowniez serdecznie bardgorzowski Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Bernardzie ... 20.09.03, 06:24 ...fajnie sie z toba dyskutuje, a twe argumenty sa wrecz miazdzace. ;-) Pozdrawiam bardgorzowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: Bernardzie ... IP: 5.5D* / 24.70.95.* 20.09.03, 06:33 Hey bardgorzowski, Jak ktos madry zapytal: Dlaczego jestes taki mily ... i ile mnie to bedzie kosztowac...? Serdzecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Re: Bernardzie ... 20.09.03, 11:12 Gość portalu: Bernard napisał(a): > > > Hey bardgorzowski, > Jak ktos madry zapytal: > Dlaczego jestes taki mily ... i ile mnie to bedzie kosztowac...? Zapewne byl to klient w banku lub tez salonie samochodowym. ;-) > Serdzecznie pozdrawiam Oczywiscie rowniez pozdrawiam bardgorzowski P.S. Ale czy o to chodzilo ? Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady 20.09.03, 12:38 bardgorzowski napisał: > To, ze kazdy prosty czlek mieszkajacy na zachodzie, osobiscie segreguje smieci > ma podloze materialne a nie wylacznie troska o stan srodowiska naturalnego. Jesteśmy jak Włosi. Polak, Włoch - dwa bratanki. Włoskie kosze na śmieci są trójdzielne (że niby segregacja). Wszyscy to olewają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady IP: 5.5D* / 24.70.95.* 21.09.03, 01:35 Hey, Zapytajmy otwarcie: Jesli celem ktory chcemy osiagnac jest zwiekszenie przerobki odpadow (a przez to oszczednosc energii, poprawa estetyki i ochrona srodowiska naturalnego...) to co za roznica czy motywacja bedzie natury ekonomicznej, politycznej , prawnej czy jakiejkolwiek innej... Oczywiscie ze kozysc materialna motywuje nas wszystkich. Jesli bedzie mi sie oplacac cos zrobic to prawdopodobnie zrobie to bardzo chetnie... System wprowadzony w Gorzowie skazany jest na niepowodzenie poniewaz njednej strony wymaga ogromnego wysilku ze strony mieszkancoe a zdrugiej nie ma w tym zadnej motywacji. Zadnej. Finansowa nie wchodzi w rachube, poniewaz placac za "odpadki" doprowadza sie do sytuacji w ktorej bardziej oplaca sie na przyklad wycinac drzewa. Wracamy znowu do tematu "edukacji". Nalezy doprowadzic do sytuacji w ktorej wstydliwym i czyms nagannym bedzie wrzucenie papieru czy plastiku do "smieci" Pamietam, w szkole podstawowej dostarczalismy raz na jakis czas makulature do szkoly. Oczywiscie jako uczen szczesliwy z tego powodu nie bylem... Nie przypominam jednak sobie by szkola starala sie nas przekonac o waznosci tego programu. Po prostu musiales i juz.... Zastanowmy sie jednak. Jest w Gorzowie 23000 studentow. Jezeli kazdy student w ramach "programu ochrony srodowiska" przyniesie do szkoly 10 kg makulatury rocznie to... 230 ton odpadkow papierowych zamiast znalezc sie na smietnisku bedzie moglo wrocic do obiegu. I to tylko studenci!!! A przedsiebiorstwa, firmy, urzedy... Z wystawianiem pojemnikow na odpady jest tak jak z postawieniem skarbonki przed dzieckiem ... Nie da nic bez uprzedniego wdrozenia wiedzy i madrosci oszczedzania. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady 21.09.03, 16:33 Bernardzie czlowiek to taka smieszna, troche istota. Smieje sie z kawalu o gosciu podcinajacym galezi na ktorej siedzi, a z drugiej strony robi to samo wlasnie z Natura. Czyz czlowiek i natura to nie "Jedno" ? Pozdrawiam bardgorzowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: W Gorzowie zaczynamy segregować odpady IP: 5.5D* / 24.70.95.* 21.09.03, 18:16 Hey bardgorzowski, Teoretycznie czlowiek jest czescia Natury. W praktyce Czlowiek jest jedyna jej czescia ktora sie "wynaturzyla". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś