hiramski Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 08:56 Cześć! Ja kupiłem kilka dni temu "Dolinę Nicości" Bronisława Wildsteina. Jeśli podejdzie się do zawartości książki bez uprzedzeń światopoglądowych to czyta się... wartko. Nie jest to dzieło, ale książka należy do tych z górnej półki Pozdrowienia dla Bogatyrowicza Panowie administratorzy... Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 09:03 dzięki za przypomnienie była na liście "do przeczytania" Odpowiedz Link Zgłoś
pyttacz Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 08:59 "Cesarz" Kapuscinskiego to zaleglosc, ktora uzupelnilem ostatnio, bardzo zgrabna ksiazeczka. Ale na jeden - dwa dni. A naprawde duzo czytania (nie tylko ze wzgledu na objetosc ale i na gestosc materialu) to wywiad Parysa z Bochenskim "Między logiką a wiarą" Kupilem za dyche w taniej ksiazce. Ale mozna i drozej. www.stereo.pl/product/index/240363?gclid=COe3qpmsxpQCFQuJ1QodLy2hlA Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 09:04 myślałam o hebanie Kapuściński będzie się nadawał :) "Między logiką a wiarą" chyba cieżko czytać na basenie... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pyttacz Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 09:28 calama napisała: > "Między logiką a wiarą" chyba cieżko czytać na basenie... ;) Faktycznie. Ja czytalem nad jeziorem. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 09:54 pyttacz napisał: > Faktycznie. Ja czytalem nad jeziorem. odludnym :P ludziska rozpraszają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 10:44 ”imperium„ kapuscinskiego na jednym oddechu do tego czytane koniecznie z mapa imperium - ciekawa podroz... a z rowerowej maniki niezmiennie polecam ”szkice piorkiem„ bobkowskiego howgh Odpowiedz Link Zgłoś
pyttacz Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 11:13 redcloud napisał: > a z rowerowej maniki niezmiennie polecam ”szkice piorkiem„ > bobkowskiego Faktycznie, Bobkowski przedni. Rowery i Francja. Moze nawet mniej rowerow i wiecej Francji. www.pascal.pl/na_rower.php?ind=wiadomosci&state=2&id=240 Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 11:39 pyttacz napisał: > Rowery i Francja. > Moze nawet mniej rowerow rowery fajne, naprawiane, chyba nie narzekali, że mają kiepskie manetki ;) ostatnio tata opowiadał mi jak robili z kumplami płetwy, maski do nurkowania i rurki. Oczy otwierałam ze zdumienia. > i wiecej Francji. gdzie nie jade to mam ze trzy przewodniki, i dwa okolic dalszych ;) jedni czytają ksiażkę telefoniczną, inni przewodniki ;) "szkice piórkiem" koniecznie na listę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 11:25 poczytam :) nie mogę wchodzić za bardzo w klimaty rowerowe, bo ... zmuszę rodzinę do wzięcia rowerów ;) a jak mi się do tego zackni za Francją... niebezpieczne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 12:21 "...a jak mi się do tego zackni za Francją..." ... to na rower i do Francji... zapytaj "Drupiego" jak to sie robi... Odpowiedz Link Zgłoś
calama mam! 17.07.08, 22:05 redcloud napisał: > ”imperium„ kapuscinskiego na jednym oddechu do tego czytane > koniecznie z mapa imperium - ciekawa podroz... > a z rowerowej maniki niezmiennie polecam ”szkice piorkiem„ > bobkowskiego Kapuściński i Bobkowski załadowany, ale ... znalazłam jeszcze coś wspaniałego! "Rowerem i pieszo przez Czarny Ląd" Kazimierza Nowaka. Są to listy z podróży afrykańskiej z lat 1931-36 zebrane przez Łukasza Wierzbickiego.A dlaczego Wierzbicki je zebrał? Bo jak był mały, to dziadek opowiadał mu o podróżniku, który samotnie przejechał rowerem Afrykę z północy na południe i z południa na północ w 5 lat. Dziadek znał tą wyprawę z relacji prasowych. Na moją sentymentalną duszę, na uwielbienie podróży i miłość do roweru ... to miód! Marzeniem Kazimierza Nowaka było napisać książkę z owej podróży. Nie zdażył. Wiele lat później Łukasz Wierzbicki spełnił jego marzenie. www.kazimierznowak.pl/ksiazka/ www.kazimierznowak.pl/trasa-podrozy-1931-1936/ Co niektórzy mogą obejrzeć nawet wystawę zdjęć z podróży: www.kazimierznowak.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: mam! 17.07.08, 22:10 a kto brał udział w odsłonięciu płyty upamiętającą wyprawę? Ryszard Kapuściński! www.tutej.pl/cms.php?i=17495 Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: mam! 17.07.08, 22:18 Kazimierz Nowak - bezrobotny z Poznania - wyjechał po to aby... zrabiac na rodzine - pisal reportarze a kase wysyłał zonie i dziecku... Jechał a raczej pchal rower przez pustynie... Jakis czas temu natknąłem sie w sieci na opis tej postaci... szczegóły juz sie zatrały nie czytałem książki tylko notatki o tej wyprawie - facet zmarl krotko po powrocie z Afryki na malarie... chyba. W Afryce ciężko na nia chorowal... Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: mam! 17.07.08, 22:39 idź na wystawę! www.kazimierznowak.pl/ i mi opowiedz ;) książka wspaniała, podróż ( oj ... tu brakuje słów jaka podróż), gościu niesamowity ale zauważyłam, że zostawił żonę i dzieci (córka miała 9 lat, a syn 6) na 5 lat, by spełnić swoje marzenie ... a z tym wysyłaniem kasy ... to gorzej było - jak wrócił do Europy to z Paryża ściągała go żona i ... stomil. Nie miał już na bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 12:15 > co polecacie? Jesli juz chce ci sie czytac na urlopie, to polecam cos lekkiego i humorystycznego. A wiec: Ziemianski - niepowaznie, o powaznym - Achaja 3 tomy, lub Toy Wars - ale niestety, pol ksiazki traci humor Ziemianskiego i przechodzi w hard SF przeplecione z kryminalem, Pipiliuk - ale tylko seria Jakuba Wedrowycza - zwlaszcza, jesli lubisz wschodnia granice. Urywasz boki, czytajac, jak zwykly pijaczek okazuje sie pogromca milicji, szanowanym na swiecie (takze przez Watykan) egzorcysta, pogromca wampirow, itp. Koniecznie trzeba przeczytac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardr11 Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 12:36 A ja trochę lżejsze pozycje: Dana Browna - "Anioły i demony"-coś w stylu "Kodu Leonarda" otaz "Cybernetyczna twierdza" (chyba taki tytuł:) Frederick Forsyth - "Ikona" Hanes Hemluth Kirst - "Fabryka Oficerów" - opowieść o "produkcji" oficerów wermahtu i próbie uczenia ich samodzielnego myślenia przez kilku nieskażonych propagandą oficerów. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 13:51 brown przerobiony - taki pan samochodzik dla trochę starszych ;) forsytha, grishama i podobne - też bardziej mnie ciągnie do literatury faktu, powieści obyczajowej, biografii Odpowiedz Link Zgłoś
ryszardr11 Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 16:40 calama napisała: > bardziej mnie ciągnie do literatury faktu, powieści obyczajowej, > biografii To polecam Kirsta - "Fabryka" jest oparta na faktach. pożyczyłbym,ale już ją komuś pożyczyłem i nie pamiętam komu, a więc ten "ktoś" stał się właścicielem obu tomów. Ale za to dzisiaj kupiłem sobie przez internet DVD z filmem "Fabryka Oficerów". Zobaczę czy ekranizacja dorównuje oryginałowi. Bo "Kod Leonarda" jest zdecydowanie lepiej napisany niż zekranizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
zetkaf Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 23:40 > A ja trochę lżejsze pozycje: > Dana Browna - "Anioły i demony"-coś w stylu "Kodu Leonarda" otaz "Cybernetyczna > twierdza" (chyba taki tytuł:) > Frederick Forsyth - "Ikona" > Hanes Hemluth Kirst - "Fabryka Oficerów" - opowieść o "produkcji" oficerów To maja byc lzejsze pozycje? Ja tam uwazam, ze Wedrowycza i Ziemianskiego lekkoscia nie przebijesz. I nie zmienia faktu, ze tematyka ksiazek jest ciezka (patologiczny alkoholizm, walka z okupantem i organami scigania), a slownictwo rynsztokowe - bo sztuki pieknych przeklenstw, to i Pasikowski moglby sie uczyc od Ziemianskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 13:49 fantasy nie a pijaczek egzorcysta już prędzej :) Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 13:30 a dokad to nasza calama sie udaje? howgh Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 13:54 redcloud napisał: > a dokad to nasza calama sie udaje? > howgh gdzie oczy poniosą ;) sama do końca nie wiem żadnych rezerwacji nie mam wczoraj wspomniałam, że wolałabym namiot :) większa niezależność wtedy jest pewna będę ... jak wrócę :) Odpowiedz Link Zgłoś
kemot_ski Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 17:26 calama napisała: > co polecacie? książkę na urlop?;) ...bez urazy- sama jedziesz?;) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 22:18 kemot_ski napisał: > książkę na urlop?;) ...bez urazy- sama jedziesz?;) jeden z największych relaksów - dobra książka czytana na leżaku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kemot_ski Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 21.07.08, 21:36 ;)))..każdy kamień to inna historia... ...opinie są podzielone!!!;))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiro Re: Jaką książkę wziąć na urlop? IP: *.gorzow.mm.pl 17.07.08, 22:13 rwący nut historii,podróże z herodotem,wojna futbolowa,lapidaria- moim zdaniem, to coś co ostatnio czytałem i zaręczam,że zaciekawi i ciebie.ale nie sądzę żebys akurat posłuchała hiro;))) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Jaką książkę wziąć na urlop? 17.07.08, 22:17 no i się możesz zdziwić :) na ulrop już mam, ale wykorzystam Twoje propozycje po urlopie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiro Re: Jaką książkę wziąć na urlop? IP: *.gorzow.mm.pl 17.07.08, 22:30 jeszcze niezły był:busz po polsku allleeee;) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty dla anglojęzycznych 17.07.08, 22:26 polecam książke ktora akurat skladam dla amerykańskiego wydawcy RedFrog "Heart of Stone" - a novel by Robert C. Fleet Niekoniecznie na lato ale... jak kto zaintersowany to podeslę plik . pdf albo w Wordzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: gdzie w Gorzowie "tania książka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.08, 22:50 Odpowiedz Link Zgłoś
pretty01 Książka na urlop 18.07.08, 10:57 Hmmm... właściwie, to nie wiem, czy to dobry pomysł na urlop, bo książkę łyka się jednym tchem, a cykl składa się z bodajże 8 tomów (jak na złość, tom, którego nie mam osiąga na Allegro cenę mercedesa:) Tak więc tylko, jak masz dużo miejsca w walizkach :) Pamiętacie film "Wszystkie zwierzęta małe i duże"? Polecam książkę Jamesa Herriota. Jest czasami przezabawna, czasami wzruszająca, przede wszystkim prawdziwa. W sam raz na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Książka na urlop 18.07.08, 11:09 pretty01 napisała: > Hmmm... właściwie, to nie wiem, czy to dobry pomysł na urlop, bo książkę łyka > się jednym tchem, to nie biorę ;) bo gór nie zobaczę :) mam ku temu skłonności ;) najlepiej jak wieczorem biorę książkę, by zobaczyć czy dobra i nad ranem odkładam i mówię "dobra była" :))) > Pamiętacie film "Wszystkie zwierzęta małe i duże"? Polecam książkę Jamesa > Herriota. Jest czasami przezabawna, czasami wzruszająca, przede wszystkim > prawdziwa. W sam raz na wakacje. zapisuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus proponuję coś lekkiego ... IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.08, 11:29 żadne osiem tomów! przecież to nosić trzeba. zabierz mały przewodnik po górach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: proponuję coś lekkiego ... 18.07.08, 11:33 Gość portalu: nicelus napisał(a): > żadne osiem tomów! przecież to nosić trzeba. zabierz mały przewodnik > po górach. > :) nie musi być lekkie, jadę kombi ;)))) przewodniki mam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicelus Re: proponuję coś lekkiego ... IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.08, 13:48 calama napisała: > przewodniki mam :) nie zapomnij o ilustrowanych tygodnikach, żebyś wiedziała co się dzieje na świecie - "czy obama złapie osama?" i takie tam ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: proponuję coś lekkiego ... 18.07.08, 14:17 Gość portalu: nicelus napisał(a): > nie zapomnij o ilustrowanych tygodnikach, żebyś wiedziała co się > dzieje na świecie - "czy obama złapie osama?" i takie tam ... > :) zapomnę :) odizoluję się od wydarzeń to jest fajne :) jakby coś poważnego się działo to mnie ktoś pewnie powiadomi :) Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: proponuję coś lekkiego ... 22.07.08, 00:08 "...jakby coś poważnego się działo..." ... np. - urlop sie skończył.... Odpowiedz Link Zgłoś