Dodaj do ulubionych

Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków

26.08.08, 22:09
a podwyzek chca wszyscy
i strajkowac tez beda!
Obserwuj wątek
    • Gość: lubuszczyzna Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 23:37
      "W Zielonej Górze najlepiej z j. polskim poradzili sobie uczniowie
      III LO - są liderami obu części. Arkusz rozszerzony napisali
      najlepiej w całym województwie, z podstawowego zajęli trzecie
      miejsce. To duży skok, bo szkoła jeszcze kilka lat temu nie
      wchodziła do pierwszej dziesiątki. Świetnymi wynikami mogą pochwalić
      się także uczniowie "piątki", "jedynki" i "czwórki", ale w
      klasyfikacji wojewódzkiej NIESTETY prześcigają ich małe licea w
      Deszcznie czy Skwierzynie." - Dlaczego "niestety" zielonogórski
      dziennikarzu? Coś Ci w tym przeszkadza? Że są z północy województwa?
      Czy że "zielonogórski król" jest nagi? Całe zielonogórstwo wyszło na
      wierzch.
      • go_bsh Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 00:29
        ZG przegrywa (wg GUSu) w wiekszosci porownan z Gorzowem - maja
        nieznacznie(!) wieksza liczbe studentow no i oczywiscie wiecej osob
        zatrudnionych na stanowiskach urzedniczych. Cala reszta hmm...
        domylscie sie :P

A i tak bez zmian systemowych beda liczyc sie tylko nieliczne szkoly
        ponadgimnazjalne. Ciekawe co na to Mr Sondej?
      • Gość: lubuszczyzna do msw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 22:13
        W imieniu małych liceów w Deszcznie i Skwierzynie - dziękuję za tę
        zmianę w tekście artykułu. Co nie zmienia mojego zdania z
        poprzedniego postu. Bo to była taka "zielonogórska dyskryminacja po
        lubusku".
        • Gość: lubuszczyzna niestety msw IP: 150.254.156.* 28.08.08, 15:40
          msw, drobny cwaniaczku, na zielonogórskiej stronie nic nie zmieniłeś. Podsycasz
          swoje kompleksy tym "niestety"?
    • Gość: p Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: *.gorzow.mm.pl 27.08.08, 00:38
      Ludzie, najpierw trzeba obejrzeć wyniki. Potem dyskutować. W różnych szkołach
      różna liczba uczniów bierze udział w egzaminach. Jak porównać szkoły w których
      100 uczniów zdaje np. rozszerzoną fizykę z taką w której zdają 2 osoby? Może
      dziennikarze też wprowadzą takie rozróżnienie. Statystyka to ważna kwestia.
      Pozdrawiam.
    • Gość: przyjaciel belfra Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: *.gorzow.mm.pl 27.08.08, 11:06
      no to będziesz widział wyniki: w szkole pozostaną tylko nieliczni nauczyciele
      pasjonaci i większość takich, którzy gdzie indziej się nie załapali. Chcesz
      takiej szkoły?
      Daj dobrze zarobić, to przyjdą dobrzy fachowcy. Tak jest np. w banku, więc czemu
      nie ma być w szkole?
      Dopóki średnie płace w szkolnictwie (dla przeciętnego belfra) będą tak bardzo
      odstawać od średniej krajowej, selekcja kadry nauczycielskiej będzie selekcją
      negatywną - przyjdzie ten, kto gdzie indziej się nie nadaje!
      Pomyślcie ludzie, jakich chcecie nauczycieli i pomyślcie, że to _musi_ kosztować!!!
      Na bliskim mi przykładzie widzę, ile czasu poświęca nauczyciel, aby uzyskać jako
      takie dochody: praca w jednej szkole na pełny etat, praca w innej wieczorami na
      kawałek etatu, weekendy poświęcone na pracę w policealnej zaocznej i jakieś
      godziny w uczelni prywatnej. A gdzie czas na samokształcenie, na opracowywanie
      mądrych i przemyślanych tematów zajęć, gdzie czas dla rodziny i dla siebie?
      Człowiek w ciągu weekendu przepracowuje często 18 - 20 godzin. Nie dla super
      dochodów - ma trochę lepiej, niż średnia krajowa.

Pominąłem nie mniej ważną sprawę dofinansowania szkół. Dlaczego często z daleka
      można rozpoznać budynek szkolny, bo brudny, oszpecony malunkami itd? Dlaczego
      gorsze od szkolnych są tylko toalety dworcowe (a i to coraz rzadziej)? Dlaczego
      poza pracowniami informatycznymi wszystkie inne gabinety są niedoposażone?
      Jak chcemy mieć kształcone nasze dzieci: dziewiętnasty wiek, czyli kreda i
      tablica, czy odpowiednio wyposażone pracownie, sprzęt, multimedia, internet itd.
      i kadra przygotowana do jego obsługi?

Mówiąc nieco górnolotnie w szkołach buduje się przyszłość narodu. Bez środków
      nic sensownego się nie stworzy.

Moim zdaniem wszyscy powinniśmy się domagać poprawy sytuacji szkolnictwa.
      • Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 11:13
        No ale czemu w lubuskim jest najgorzej w kraju?
        • calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 11:16
          Gość portalu: login_t napisał(a):

> No ale czemu w lubuskim jest najgorzej w kraju?

bo tu sami debile mieszkają
          wszyscy mądrzy już wyjechali
          ps.
          mieszkam w Gorzowie
          • Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 11:18
            calama napisała:

> bo tu sami debile mieszkają
            > wszyscy mądrzy już wyjechali
            He, widze emocje gora...
            Nie unos sie. Za wysoko.
            • calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 11:31
              spoko
              po prostu zlikwidowałam ;)))) z sygnaturki :)
              ps.
              zapomniałam dodać, że tu debile, bo rodzice głosuja na SLD ;)))
              (już jest ;))))
              • Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 11:35
                calama napisała:

> zapomniałam dodać, że tu debile, bo rodzice głosuja na SLD ;)))
                Coz, moze to i przyczynek do diagnozy...
                ;)
                • calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 11:41

> Coz, moze to i przyczynek do diagnozy...
                  > ;)

oczywiście :)
                  temat wielokrotnie wałkowany
                  obszary Polski, gdzie mieszkają najlepsi uczniowie pokrywają się z
                  tymi, gdzie najwięcej ludzi głosuje na PIS

a ja przeciez nic mądrego napisac nie mogę, bo moi rodzice głosowali
                  na SLD. ;))))
                  • Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 11:46
                    calama napisała:

> temat wielokrotnie wałkowany
                    > obszary Polski, gdzie mieszkają najlepsi uczniowie pokrywają się z
                    > tymi, gdzie najwięcej ludzi głosuje na PIS
                    Widze, ze poglad zdobywa coraz szersze grono zwolennikow.

> a ja przeciez nic mądrego napisac nie mogę, bo moi rodzice
                    głosowali
                    > na SLD. ;))))
                    Najwazniejsze, ze Ty glosowalas na UPR!
                    • calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 11:55

> Widze, ze poglad zdobywa coraz szersze grono zwolennikow.
                      a po czym? :P

> Najwazniejsze, ze Ty glosowalas na UPR!
                      głosowałam na PO
                      to Kózka tez za mądra nie będzie ;)

dlatego jeżdżę rowerem - jak nie mogę być mądra, to chociaż będę
                      silna i wytrzymała ;)
                      jakby trzeba było drzewa narabać, czy wody z Kłodawki przynieść :)
                      a Kózka ... cóż, dziewczynki najważniejsze by ładne były, a ona
                      jest ;))))
                      • Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 11:59
                        :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                        • calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 12:02

> :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

miło mi, że Cię ubawiłam z rana :P
                          • Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 12:05
                            Wlasciwie to w samo poludnie.
                            Good afternoon.
                            • calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 12:10

> Wlasciwie to w samo poludnie.
                              > Good afternoon.

no widzisz!
                              nawet na porach dnia się nie znam :(
                              a uśmiech dobry chyba o każdej porze :)
                              Buenos tardes.
                    • blic Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 23:00

> calama napisała:
                      >
                      > > temat wielokrotnie wałkowany
                      > > obszary Polski, gdzie mieszkają najlepsi uczniowie pokrywają się
                      > > z tymi, gdzie najwięcej ludzi głosuje na PIS
                      > Widze, ze poglad zdobywa coraz szersze grono zwolennikow.

Ów pogląd utraci posmak zabobonu i nabierze znamion wstępnej
                      hipotezy w momencie gdy w Polsce zacznie głosować ze 2/3 wyborców.
                      • Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 28.08.08, 10:03
                        blic napisał:

> Ów pogląd utraci posmak zabobonu i nabierze znamion wstępnej
                        > hipotezy w momencie gdy w Polsce zacznie głosować ze 2/3 wyborców.
                        Coz, w Polsce powaznie traktuje sie badania opinii oparte na
                        telefonicznych rozmowach z tysiacem respondentow, a fakty wynikajace
                        z analizy pogladow CALEJ populacji Polski maja "posmak zabobonu".

Smacznego.

• Gość: sokrates Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: *.ztpnet.pl 27.08.08, 22:10
                    Mawz racje calama. W Zielonce w III LO dyrektor to radny wojewódzki
                    PiS, a nauczyciel WOS i historii to radny miejski PiS. Mowa o
                    Kościku i Budzińskim.Coś w tym jest. Szkola idzie do góry w
                    rankingach, w rewelacyjnym tempie, wbrew temu co o PiS-ie piszą GW i
                    inne liberalne media.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka