go_bsh 26.08.08, 22:09 a podwyzek chca wszyscy i strajkowac tez beda! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lubuszczyzna Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 23:37 "W Zielonej Górze najlepiej z j. polskim poradzili sobie uczniowie III LO - są liderami obu części. Arkusz rozszerzony napisali najlepiej w całym województwie, z podstawowego zajęli trzecie miejsce. To duży skok, bo szkoła jeszcze kilka lat temu nie wchodziła do pierwszej dziesiątki. Świetnymi wynikami mogą pochwalić się także uczniowie "piątki", "jedynki" i "czwórki", ale w klasyfikacji wojewódzkiej NIESTETY prześcigają ich małe licea w Deszcznie czy Skwierzynie." - Dlaczego "niestety" zielonogórski dziennikarzu? Coś Ci w tym przeszkadza? Że są z północy województwa? Czy że "zielonogórski król" jest nagi? Całe zielonogórstwo wyszło na wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 00:29 ZG przegrywa (wg GUSu) w wiekszosci porownan z Gorzowem - maja nieznacznie(!) wieksza liczbe studentow no i oczywiscie wiecej osob zatrudnionych na stanowiskach urzedniczych. Cala reszta hmm... domylscie sie :P A i tak bez zmian systemowych beda liczyc sie tylko nieliczne szkoly ponadgimnazjalne. Ciekawe co na to Mr Sondej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubuszczyzna do msw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.08, 22:13 W imieniu małych liceów w Deszcznie i Skwierzynie - dziękuję za tę zmianę w tekście artykułu. Co nie zmienia mojego zdania z poprzedniego postu. Bo to była taka "zielonogórska dyskryminacja po lubusku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lubuszczyzna niestety msw IP: 150.254.156.* 28.08.08, 15:40 msw, drobny cwaniaczku, na zielonogórskiej stronie nic nie zmieniłeś. Podsycasz swoje kompleksy tym "niestety"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: *.gorzow.mm.pl 27.08.08, 00:38 Ludzie, najpierw trzeba obejrzeć wyniki. Potem dyskutować. W różnych szkołach różna liczba uczniów bierze udział w egzaminach. Jak porównać szkoły w których 100 uczniów zdaje np. rozszerzoną fizykę z taką w której zdają 2 osoby? Może dziennikarze też wprowadzą takie rozróżnienie. Statystyka to ważna kwestia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyjaciel belfra Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: *.gorzow.mm.pl 27.08.08, 11:06 no to będziesz widział wyniki: w szkole pozostaną tylko nieliczni nauczyciele pasjonaci i większość takich, którzy gdzie indziej się nie załapali. Chcesz takiej szkoły? Daj dobrze zarobić, to przyjdą dobrzy fachowcy. Tak jest np. w banku, więc czemu nie ma być w szkole? Dopóki średnie płace w szkolnictwie (dla przeciętnego belfra) będą tak bardzo odstawać od średniej krajowej, selekcja kadry nauczycielskiej będzie selekcją negatywną - przyjdzie ten, kto gdzie indziej się nie nadaje! Pomyślcie ludzie, jakich chcecie nauczycieli i pomyślcie, że to _musi_ kosztować!!! Na bliskim mi przykładzie widzę, ile czasu poświęca nauczyciel, aby uzyskać jako takie dochody: praca w jednej szkole na pełny etat, praca w innej wieczorami na kawałek etatu, weekendy poświęcone na pracę w policealnej zaocznej i jakieś godziny w uczelni prywatnej. A gdzie czas na samokształcenie, na opracowywanie mądrych i przemyślanych tematów zajęć, gdzie czas dla rodziny i dla siebie? Człowiek w ciągu weekendu przepracowuje często 18 - 20 godzin. Nie dla super dochodów - ma trochę lepiej, niż średnia krajowa. Pominąłem nie mniej ważną sprawę dofinansowania szkół. Dlaczego często z daleka można rozpoznać budynek szkolny, bo brudny, oszpecony malunkami itd? Dlaczego gorsze od szkolnych są tylko toalety dworcowe (a i to coraz rzadziej)? Dlaczego poza pracowniami informatycznymi wszystkie inne gabinety są niedoposażone? Jak chcemy mieć kształcone nasze dzieci: dziewiętnasty wiek, czyli kreda i tablica, czy odpowiednio wyposażone pracownie, sprzęt, multimedia, internet itd. i kadra przygotowana do jego obsługi? Mówiąc nieco górnolotnie w szkołach buduje się przyszłość narodu. Bez środków nic sensownego się nie stworzy. Moim zdaniem wszyscy powinniśmy się domagać poprawy sytuacji szkolnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 11:13 No ale czemu w lubuskim jest najgorzej w kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 11:16 Gość portalu: login_t napisał(a): > No ale czemu w lubuskim jest najgorzej w kraju? bo tu sami debile mieszkają wszyscy mądrzy już wyjechali ps. mieszkam w Gorzowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 11:18 calama napisała: > bo tu sami debile mieszkają > wszyscy mądrzy już wyjechali He, widze emocje gora... Nie unos sie. Za wysoko. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 11:31 spoko po prostu zlikwidowałam ;)))) z sygnaturki :) ps. zapomniałam dodać, że tu debile, bo rodzice głosuja na SLD ;))) (już jest ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 11:35 calama napisała: > zapomniałam dodać, że tu debile, bo rodzice głosuja na SLD ;))) Coz, moze to i przyczynek do diagnozy... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 11:41 Gość portalu: login_t napisał(a): > Coz, moze to i przyczynek do diagnozy... > ;) oczywiście :) temat wielokrotnie wałkowany obszary Polski, gdzie mieszkają najlepsi uczniowie pokrywają się z tymi, gdzie najwięcej ludzi głosuje na PIS a ja przeciez nic mądrego napisac nie mogę, bo moi rodzice głosowali na SLD. ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 11:46 calama napisała: > temat wielokrotnie wałkowany > obszary Polski, gdzie mieszkają najlepsi uczniowie pokrywają się z > tymi, gdzie najwięcej ludzi głosuje na PIS Widze, ze poglad zdobywa coraz szersze grono zwolennikow. > a ja przeciez nic mądrego napisac nie mogę, bo moi rodzice głosowali > na SLD. ;)))) Najwazniejsze, ze Ty glosowalas na UPR! Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 11:55 Gość portalu: login_t napisał(a): > Widze, ze poglad zdobywa coraz szersze grono zwolennikow. a po czym? :P > Najwazniejsze, ze Ty glosowalas na UPR! głosowałam na PO to Kózka tez za mądra nie będzie ;) dlatego jeżdżę rowerem - jak nie mogę być mądra, to chociaż będę silna i wytrzymała ;) jakby trzeba było drzewa narabać, czy wody z Kłodawki przynieść :) a Kózka ... cóż, dziewczynki najważniejsze by ładne były, a ona jest ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 11:59 :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 12:02 Gość portalu: login_t napisał(a): > :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) miło mi, że Cię ubawiłam z rana :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 27.08.08, 12:05 Wlasciwie to w samo poludnie. Good afternoon. Odpowiedz Link Zgłoś
calama Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 12:10 Gość portalu: login_t napisał(a): > Wlasciwie to w samo poludnie. > Good afternoon. no widzisz! nawet na porach dnia się nie znam :( a uśmiech dobry chyba o każdej porze :) Buenos tardes. Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków 27.08.08, 23:00 Gość portalu: login_t napisał(a): > calama napisała: > > > temat wielokrotnie wałkowany > > obszary Polski, gdzie mieszkają najlepsi uczniowie pokrywają się > > z tymi, gdzie najwięcej ludzi głosuje na PIS > Widze, ze poglad zdobywa coraz szersze grono zwolennikow. Ów pogląd utraci posmak zabobonu i nabierze znamion wstępnej hipotezy w momencie gdy w Polsce zacznie głosować ze 2/3 wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: 83.238.175.* 28.08.08, 10:03 blic napisał: > Ów pogląd utraci posmak zabobonu i nabierze znamion wstępnej > hipotezy w momencie gdy w Polsce zacznie głosować ze 2/3 wyborców. Coz, w Polsce powaznie traktuje sie badania opinii oparte na telefonicznych rozmowach z tysiacem respondentow, a fakty wynikajace z analizy pogladow CALEJ populacji Polski maja "posmak zabobonu". Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sokrates Re: Poznaliśmy wyniki matur i ranking ogólniaków IP: *.ztpnet.pl 27.08.08, 22:10 Mawz racje calama. W Zielonce w III LO dyrektor to radny wojewódzki PiS, a nauczyciel WOS i historii to radny miejski PiS. Mowa o Kościku i Budzińskim.Coś w tym jest. Szkola idzie do góry w rankingach, w rewelacyjnym tempie, wbrew temu co o PiS-ie piszą GW i inne liberalne media. Odpowiedz Link Zgłoś