Dodaj do ulubionych

Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!

26.09.08, 10:32
Chcesz przyjąć się do pracy w TPV?
Czy oby napewno?
Zastanów się, bo nie wiesz co Cię czeka...

1. "WSZYSTKIE WEEKENDY BĘDĄ WOLNE" (cytat z rozmowy kwalifikacyjnej) - Bzdura, Chińczycy właśnie wywiesili OGŁOSZENIE informujące nas, że w najbliższą sobote mamy odrobić WIGILIE, a przez cały październik będziemy przychodzić KAŻDĄ sobotę z rzędu... czyli pracować po 6 dni w tygodniu. Ciekawe co na to INSPEKCJA PRACY?
Co najlepsze, te soboty będą płatne JAK ZWYKŁE DNI ROBOCZE W TYGODNIU!!!

2. SETKI ZA SOBOTY? Zapomnij... Za sobote dostaniesz całe 60 złotych. Nie wierzysz? No to przyjdz... i nie zapomnij o tym, że pieniądze dostaniesz PO TRZECH MIESIĄCACH...

3. GRUDZIEŃ - TPV NIECZYNNE? Wiele mówi się o tym, że Chińczycy mają w GRUDNIU zamknąć fabryke... bo oni jadą na święta... Twoja wypłata grudniowa to całe 400 złotych. Cieszysz się? To idz i nakarm swoje głodne dziecko.

4. KOMPLETNY BRAK ORGANIZACJI!!! Syf, burdel na kółkach, całkowity brak kontroli nad tym co dzieje się na hali... tak wygląda rzeczywistość TPV. NIKT sobie nie radzi z tym co tutaj się dzieje.
TPV = CHAOS...

5. CIĄGLE ZABIERANE PREMIE!!! - Linia produkcyjna stoi, bo BRAKUJE JEJ CZĘŚCI DO ROBIENIA TELEWIZORÓW... Pismo z góry informuje pracowników, że nie dostaną premii bo nie wyrobili NORMY... PARANOJA!!!

6. Premia OBECNOŚCIOWA 200 złotych - DO KASACJI... No bo przecież firmy nie stać na premie dla pracowników!

7. BRAK KOMPETENTNEJ OSOBY!!! Jedynie Dyrektor Lipiec jakoś radzi sobie z tym co dzieje się wokół, ale on jest tylko JEDEN. Gdzie reszta? NIE MA TU KOMPETENTNEJ OSOBY, A KAŻDY UWAŻA SIĘ ZA BOGA I KIEROWNIKA. CZYSTA ANARCHIA.

8. WOJNY MIĘDZY DYREKTORAMI - ciągłe kłótnie między CIEPLIŃSKIM a japońskim dyrektorem Hiterem. Do czego to doprowadzi!?!?!

9. KŁAMSTWA NA ROZMOWACH KWALIFIKACYJNYCH... czyli obiecanki macanki... nie dostaniesz tyle kasy ile Ci mówią!

10. Jesteś z małego miasta niedaleko gorzowa? Płać sobie za przejazdy sam (200-300 zł miesięcznie, przy zarobkach 1200 to chyba mało ciekawa OPCJA!....) ... A jak nie masz czym dojechać to TWÓJ PROBLEM!!!

11. Punkt jedenasty dopisz sobie sam.

Obserwuj wątek
    • Gość: olaboga Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 26.09.08, 14:31
      ja juz dawno stamtad odszedlem :/
      • Gość: asiak Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: 213.25.164.* 28.08.09, 10:21
        skond wiecie ze w grudniu jest wolne gadacie bzdury ja też pracuje i nic takiego
        mnie słyszałam wiec bzdura
    • e_werty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 26.09.08, 14:58
      To wszystko przez Hitera?
      • Gość: inżynier mam kilka pytań IP: *.tktelekom.pl 26.09.08, 17:33
        1.jak wygląda tam sprawa instalacji elektrycznych, ogólnie
        rozumianego BHP
        2. czy przy stanowiskach pracy są instrukcje obsługi (zakładam że
        przyjęto dużo 'zielonych' osób), a jeśli tak to czy są one w jęz.
        polskim, czy np. angielskim lub niemieckim
        3. czy wolno jeść/spędzać przerwę śniadaniową przy stanowisku pracy
        4. czy przed przyjęciem do pracy były specjalistyczne badania
        5. czy często zdarzają się awarie (spowodowane np. przeciążeniem
        urządzeń, eksploatowaniem ich na siłę) - słyszałem tylko o wentylacji

jeśli znacie odpowiedzi na te pytania, to może dałoby się coś
        zrobić, tzn. przywalić ich prawem (póki go jeszcze tuski nie
        zmieniły).
        • Gość: ? Re: mam kilka pytań IP: *.tpvaoc.com.pl 25.10.08, 11:05
          1. ok
          2. tak(j.polski + j.angielski)
          3. nie
          4. tak
          5. nie
          • Gość: bs Re: mam kilka pytań IP: *.gorzow.mm.pl 09.01.09, 13:10
            a iel wam tam chinczyki w biurach placa ???
      • Gość: alek Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.ztpnet.pl 26.09.08, 17:34
        Wredne falubazy znowu jątrzą !!!

TPV to firma dzięki której o Gorzowie uslyszy cały świat !!!!

Ps. dlaczego nie napisali nic o misce ryżu jako dziennej stawki wynagrodzeniowej
        ???
        • e_werty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 26.09.08, 17:41
          "...dlaczego nie napisali nic o misce ryżu..."

... no bo już nie ma miski ryżu!
          W wyniku działań bandy chlorofolów zwiększono racje do... wiaderka
          ryżu! Tak więc mieszkańcy chlorofilowej góry mogą liczyc na
          poczestunek!
          • Gość: alek Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.ztpnet.pl 26.09.08, 17:52
            O wiaderku możecie pomarzyć

Micha to micha...jedna !!!!

Ten wątek to kolejny dowód na tą tanią chińszczyznę ;/

• Gość: Kika69 Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gprs.plus.pl 26.09.08, 18:56
      Nooo.... Juz trochę tam pracuję... Atmosfera DObijająca, powietrze
      ZAbijajace, super klimatyzacja(nie da się ukryć)... Ludzie oddychają
      tym, co wydychają.Ciekawe co będzie zimą, bo futra to chyba za
      mało...premia lojalnościowa_przerobiona na wydjnościową, nie złe??
      Co? he atych śmiesznych norm nie da rady wyrobić i nie przez to, że
      ludzie żle pracują, ale cały system do du...
      • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 26.09.08, 19:54
        Nie podoba się? Wyjście znasz.
        • budrys77 Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 26.09.08, 21:58
          Bezrobocie w Gorzowie wynosi za sierpień 4%. Ogłoszenia o pracę wiszą wszędzie. Pracowników przyjmie praktycznie każdy większy i mniejszy zakład. Mimo to, nie widać masowych odejść z pracy z TPV.

Każda firma ma swój wewnętrzny "bałagan". Nawet ta najlepiej zorganizowana. Czasami odnosi się wrażenie, że walisz głową w mur. Jeśli nie ma się zdolności pracy w dużej organizacji, najlepiej ... założyć własną firmę. A co do plotek, to stanowią siłę napędową zamieszania w każdej firmie:)
          • Gość: x2x Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.centertel.pl 29.09.08, 11:59
            zanim poszłam do pracy w TPV naczytałam sie troszke o tym zakladzie. W koncu się zdecydowalam i wiecie co .......jest tak jak w kazdym koncernie.Czy to mozliwe żeby jeszcze tyle osób pracowało pomnimo nieprzychylnych komentarzy. Tym co sie niepodoba niech zmienią prace. Zaklad jak każdy inny z tą róznicą że jeszcze nie ma nawet roku i wszystko jest w trakcie dogrywania. Niecierpliwym radze troche cierpliwości albo zmieńcie pracę będziecie mieć wtedy skale porównawczą.
            • surma_bojowa Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 29.09.08, 13:12
              Skoro TPV Technology to dno muliste, niby jakim cudem udało mu się zostać
              największym na świecie producentem monitorów (28% rynku) i jednym z największych
              (piąte miejsce, 4,7%) telewizorów LCD?

Jeżeli warunki pracy i płacy w zakładzie gorzowskim są tak okropne, co skłoniło
              trzy tysiące ludzi co podjęcia w nim pracy? I dlaczego jakoś nie słychać o
              masowych zwolnieniach?

Czy to przypadek, że na forum systematycznie pojawiają się posty, a teraz już
              watek, których celem jest odmalowanie sytuacji w TPV w jak najczarniejszych barwach?

Po mojemu: ci, którzy za dzień pracy płacili i chcieliby nadal płacić - żeby
              trzymać się poetyki alka - pół miski niekraszonego kapuśniaku, poczuli się mocno
              zagrożeni.

A tonący, jak pisał Lec, brzydko się chwyta.
              • ciqasty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 30.09.08, 12:52
                Ba, ciagle sa nowe przyjecia! :>

Byla mala fala zwolnien ludzi ktorzy szli na studia dzienne, ale na ich miejsce nie brakuje chetnych :)
              • farrier Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 01.10.08, 23:17
                surma_bojowa napisał:

> Jeżeli warunki pracy i płacy w zakładzie gorzowskim są tak
                >okropne, co skłoniło trzy tysiące ludzi co podjęcia w nim pracy? I
                >dlaczego jakoś nie słychać o masowych zwolnieniach?
                Surma, jesteś bystry, nie wierzę, jakoby nie potrafisz sam sobie
                odpowiedzieć na tak postawione pytanie:) Mylę się?

• farrier Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 02.10.08, 00:20
            budrys77 napisał:

> Bezrobocie w Gorzowie wynosi za sierpień 4%. Ogłoszenia o pracę
            wiszą wszędzie.
            > Pracowników przyjmie praktycznie każdy większy i mniejszy zakład.
            Mimo to, nie widać masowych odejść z pracy z TPV.

Budrys, wyżyjesz za mniej niż 1500 na miesiąc? utrzymasz rodzinę???
            więc nie pierd_ol, dobra?;) jakie są różnice w płacy na produkcji
            bezpośredniej w gorzowskich zakładach!?! nie wiem, czy jesteś w
            stanie sobie to wyobrazić, ale dla większości społeczeństwa 100 zł
            na rękę więcej, to naprawdę gra warta poświęceń!

chińczycy z tajwanu już nas dymają - ukłony dla władz wydających
            zezwolenie na zatrudnienie chińczyków. składają monitory i
            telewizory z etykietą made in EU!!! ...a do pracy ściągają tanią
            siłę roboczą z dalekiego wschodu. Bo nie ma rąk do pracy? g_ówno
            prawda!!! brakuje rąk tylko do pracy "niewolniczej".
            • budrys77 Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 02.10.08, 08:20
              A jaki ja mam do ku... nędzy wpływ na płac e wTPV??? Płace reguluje lokalny rynek. Jeszcze 2-3 lata temu, standardem było w Gorzowie 800-900 netto. Teraz 1500? No to tylko się cieszyć. A jeśli chcesz więcej, to podnoś kwalifikacje i szukaj innej pracy.
              • farrier Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 02.10.08, 11:04
                budrys77 napisał:

> A jaki ja mam do ku... nędzy wpływ na płace wTPV??? Płace reguluje
                >lokalny rynek.

:) nie większy ode mnie:)

po prostu moim zdaniem, trzeba spróbować wczuć się w sytuacje
                pracowników produkcji bezpośredniej na lokalnym rynku. biadolenie
                pracodawców, że niby brakuje rąk do pracy (nie mam na myśli wysoko
                wykwalifikowanej kadry) jest w pełni uzasadnione tylko wówczas,
                kiedy oferują płacę za pracę na poziomie przetrwania, a nie na
                pułapie dającym podstawy do planowanie sensownej przyszłości w tym
                mieście. chyba zgodzisz się ze mną, że fala emigracji po wejściu
                Polski do EU, nie wynikała z braku patriotyzmu rodaków, a dla
                większości wyjeżdżających była umotywowana brakiem perspektyw na
                wiązanie przyszłości z tym krajem.

powstanie TPV już wymusiło podniesienie płac na lokalnym rynku.
                i z tego wszyscy powinniśmy się cieszyć. można by się cieszyć
                jeszcze bardziej, gdyby nie wydawanie zezwoleń na zatrudnianie
                chińczyków. koszty utrzymania mamy zbliżone do tych w
                krajach "starej" Unii, a płace - wciąż daleko w tyle.

> A jeśli chcesz więcej, to podnoś kwalifikacje i szukaj innej
                > pracy.

panie Budrysie!:) nie pracuję dla TPV:) i na moje szczęście, też nie
                za stawki na poziomie biedy:)

pozdrawiam:)
              • Gość: tpv Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 01:35
                ale jakie 1500? jakby dostawać 1500 na ręke to by było dobrze. ale jest 1500
                brutto a na ręke ile? no policzcie sami
        • farrier Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 01.10.08, 23:21
          Gość portalu: xxx napisał(a):

> Nie podoba się? Wyjście znasz.
          rzekł xxx obnażając najokazalszy kwiat dyletanctwa;)))

wybacz xxx, nie mogłem się powstrzymać:)))

• ciqasty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 29.09.08, 14:47
      Ad 1. To zle? Chcialabys isc w wigilie do pracy na druga zmiane?? W kolejne soboty odrabiane sa kolejne dni miedzy swietami a sylwestrem, nie powiesz ze po swietach ochoczo pojdziesz do pracy, ba, nawet w sylwestra na nocna zmiane, co? :>

Ad 2. Jakby tak nie placili to by tyle osob w sobote nie przychodzilo, a jakos chodza i sa zadowoleni ;>

Ad 3. Niepotwierdzona plotka, ot ;]

Ad 4. Jak to bywa w nowych zakladach, dajmy troche czasu zeby sie ogarneli :P

Ad 5. Trudno, nic sie na to nie poradzi, bedzie lepiej ;>

Ad 6. Jakos nie zauwazylem tej "kasacji" ;>

Ad 7. ??

Ad 8. DO niczego ;>

Ad 9. nie narzekam, poki co sie zgadza ;>

Ad 10. Zlozcie sie w 5 na byle grata i dojezdzajcie, taniej bedzie o wiele ;P Jak was kosza autobusiarze 15/zl dziennie od osoby to do nich z pretensjami ;> Chociaz w sumie moglby zaklad costam ufundowac, nie wiem na jakiej zasadzie mialoby to dzialac ;)
      • Gość: mąż Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 30.09.08, 10:27
        Pisałem już w innym wątku na temnat warunków pracy w TPV. Pisałem, że brak jest
        klimatyzacji i odpowiedniej wentylacji. Pisałem, że wysokośc wypłaty nie
        zgadzała się z obietnicami z rozmowy. Nie wspominałem o fatalnym obowiązkowym
        obuwiu.
        Juz wtedy niektórzy (pewnie związani z TPV, ale nie pracujący bezpośrednio na
        produkcji) odpowiadali, że to wszystko nieprawda choć moja żona, która do tej
        pory nie miała problemów zdrowotnych "dzięki" pracy w TPV wylądowała w szpitalu.
        Obrońcy TPV najczęściej uzywają argumentu: jak się nie podoba w TPV to czemu tu
        ludzie pracują skoro jest takie niskie bezrobocie.
        Odpowiedź jest banalnie prosta: bo tak naprawdę dla kobiet w Gorzowie nie ma
        zbyt wiele pracy!!!!!!
        • Gość: Bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 30.09.08, 11:17
          Tpv tandeta, pracz z chinczykami
          • surma_bojowa Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 30.09.08, 11:43
            Gość portalu: Bs napisał(a):
            > Tpv tandeta, pracz z chinczykami

NEC, Dell, Philips, LG to też tandeta? Bo tak się składa, że monitory i
            telewizory dla tych marek są produkowane właśnie przez TPV, m.in. w zakładzie w
            Gorzowie...

Niech żyje chiński kapitał, klasa robotnicza oraz inteligencja pracująca ;)

• Gość: pracownik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.08, 12:08
              Ty chyba jesteś mało rozgarnięty .Duża część odbiorników bazuje na takich
              samych płytach głównych nie wspominając już o zasilaczach .Różnica jest w
              sofcie .Zakład w Gorzowie montuje kity w systemie SKD czyli demontują skręcone
              kity wsadzają panele i na powrót skręcają .Na koniec testy , pakowanie .Tyle
              tutaj jest wysokiej technologi jak u pana Franka w garażu .Warunki pracy
              ...jeżeli o takich można powiedzieć np. szafka pracownicza na dwie osoby ,kilka
              pryszniców na prawie 2 tyS. pracowników , wieczny bałagan na terenie zakładu
              ,złe oświetlenie na stanowiskach testowych ,kadra mało wiedzących i
              niekompetentnych chińczyków ,brak odzewu na braki kadrowe w niektórych działach
              ,ściema z wielce wiedzącymi Chińczykami na produkcji (są to zwykli robole którzy
              narobili mnóstwo bubli ), i na deser za wszystkie błędy w zakładzie są
              odpowiedzialni tylko Polacy ,Chińczycy za nic nie odpowiadają i tworzą
              największy bałagan w zakładzie .Pozdrawiam z Chińskiej prowincji , miasta
              Gorzowa jeszcze WLKP .
              • ciqasty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 30.09.08, 12:48
                A to zes za*ebal xD

Jesli nei widzisz roznicy miedzy plyta glowna od LG a od AOC, to ja Ci gratuluje ;D. A fakt ze plyta glowna od IIYAMY 2201 i IIYAMY 2202 jest prawie taka sama i tylko rozni sie softem (i wejsciem audio) no to akurat takie postanowienie producenta IIYAMY ;>. Owszem demontuja kity, ale wsadzaja nie tylko panele, ale tez np. plyty glowne (nei w kazdym kicie jest, do niektorych plyt trzeba tez przylutowac najpierw tuner).

BTW to sa zaklady gdzie na 2000 pracownikow (jedna zmiana to i tak ok 500 bedzie?) przypada po 1 prysznicu na glowe? Pytam serio ;>

Balagan sie w koncu kiedys uprzatnie ;)
                • Gość: pracownik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.08, 23:28

A czy coś ci mówi Hanspri a Aoc 42 cale .Bałagan jest coraz większy , a trochę
                  tu pracuję .W płytach głównych są kosmetyczne zmiany , z philipsa zrobisz aoca i
                  na odwrót ,chodzi o monitory i nie wdając się w szczegóły , a co powiesz o buchu
                  to nie philips... tylko gorszy .Kupując Della ,w środku masz 89% gOwnianego
                  chinczyka .Pozdro dla naiwnych .
                  • ciqasty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 01.10.08, 00:42
                    No jasne ze z Phillipsa zrobie Aoca, wezme plyte od phillipsa, dobiore zasilacz od phillipsa, wpakuje panel, calosc w obudowe i przerobie napis phillips na aoc ;D.

Zadaniem plyty i tak ejst przesylanie obrazu etc etc. czy to od Busha, czy od Aoca, czy Phillipsa jej zadaniem jest jedno, a uklad sciezek i ogolna budowa musi byc podobna, bo to w koncu telewizor a nie komputer - nie bedzie sie niewiadomo jak roznic.
                    BTW zarowno KIT jak i reszta komponentow pochodza od PRODUCENTA (tj od np. Phillipsa, a ze on je produkuje w chinach to trudno, wazne, ze dziala), nie produkuje sie tu przeca plyt glownych xD.
                    • Gość: pracownik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.08, 10:37
                      Widzę że w dalszym ciągu jesteś nieświadomy tego że płyty główne np. do Philipsa
                      nie wykonuje fabryka Philipsa tylko badziewiasty podwykonawca z Chin który
                      również wykonuje płyty do LG ,Bucha ,Acera itp.Zobacz ile bubli jest w tych
                      płytach ,nie wspomnę o nieszczęsnym lutowaniu głowic w TPV ...NIe kiedy całe
                      partie płyt to jedno wielkie gó... .Tak samo podwykonawcą jest TPV które robi
                      np.DELLa z pseudo jakością , oczywiście chińską . Nie czepiając się TPV
                      producenci dążą do unifikacji elektroniki , telewizor np. Sony może mieć klona
                      tak samo wyglądającego ,ale... o nazwie Kaziu .Różnica między tymi modelami
                      będzie tylko w nazwie ,w sofcie i ...oczywiście w cenie .Pozdro dla naiwnych
                      posiadaczy Della ,LG ,Sonny itp.
                      • ciqasty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 02.10.08, 10:35
                        No to skoro wszystko jest takie be i tandetne to jakie marki polecasz? :>

BTW - lutowanie glowic? Chyba tunerow?

A tak patrzac na to co piszesz - jaka jest w tym wina TPV? Tam sie tylko sklada monitory, jakos wszelkich produktow to juz wina konkretnego producenta, skoro pozwala aby robic to z chinska i badziewna jakoscia ;).

Chociaz z ta badziewna jakoscia tez jakos zle nie jest, skoro spasc z linii potrafia monitory z byle ryska, zlym typem panela itp ;)

A plyty mozna naprawic ;D
                        • Gość: pracownik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.08, 11:09
                          Sorry ,fakt lutuje się tunery a nie głowice .A spaść to może telewizor z windy i
                          z palety , chyba wiesz o czym mówię .A chciałbyś TV po naprawi płyty głównej ???
                          np. naprawa żle przylutowanego tunera z lutami wielkości kulki od dużego łożyska
                          i oczywiście z przegrzanymi ścieżkami .Panel też można pomylić i... jest problem
                          z doborem parametrów .Teraz producenci idą tylko w stronę oszczędności
                          np.rdzewiejący mercedes Vito .Ciekawym przykładem są lodówki gdzie
                          rozszczelnienie układu chłodzącego następuje w niedostępnej tylnej częsci
                          lodówki ,jest to równoznaczne ze złomowaniem tego sprzętu .Czynnik chłodzący
                          jest teraz bardziej agresywny więc można obliczyć ile pożyje lodówka
                          ,niezależnie od producenta jest to od 6 do 8 lat .Pozdrowienia i miłych zakupów
                          powszechnej tandety .
                          • ciqasty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 02.10.08, 12:21
                            Wiem o czym mowisz ;), ale popularnei na wadliwy telewizor mowi sie ze spada z linii ;P.

Co do naprawy to gdy wymienimy tylko wadliwy element to co za roznica? Albo gdy poprawimy lutowanie? Jest jak nowe, natomiast jesli plytka drukowana jest uszkodzona, no to takich sie naprawic (raczej ;>) nie da ;).

Inna sprawa, ze jak widze te lutownice co zaklad kupil to mnie krew zalewa... Niby wszyscy chwala ze takie super, ale mysle ze zwykla pistoletowa by sie lepiej robilo i latwiej - mniejsza szansa na zrobienie zwarcia jak i przegrzania ukladow lub plytki ;)
                    • Gość: pracownik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.08, 11:10
                      Muszę jeszcze dodać jedno ,o jakości chińskich towarów ,poczytaj w "wyborczej
                      "na temat skażonego chińskiego mleka , a wcześniej o rakotwórczej chińskiej
                      bieliżnie ,o trujących zabawkach ,o trującej karmie dla psów (zatrucia w USA )to
                      wszystko tylko w tym roku .To świadczy że nie od parady mówi się "chińskie gó...
                      " Fakt że ich gospodarka rozwija się bardzo szybko ale przy takiej "jakości
                      "szybko poleci na dół .TPV jak spieprzy sobię renomę bublami to nie znajdzie
                      klientów ,już niektórzy uciekają zobaczywszy manufakturę z "XXI"wieku
                      produkującą wyroby z jakością garażową pana Franka . Pozdr .
              • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 08.10.08, 09:32
                > kity wsadzają panele i na powrót skręcają .Na koniec testy ,
                pakowanie .Tyle
                > tutaj jest wysokiej technologi jak u pana Franka w garażu .
                A w trakcie wgrywania softu ile jest "hi-techu"? Ja tam zawsze
                mowilem,ze TPV to bedzie high-tech - ale pod wzgledem produktu, a
                sam proces produkcji to bedzie manufaktura na poziomie XIX wieku.

> osoby ,kilka
                > pryszniców na prawie 2 tyS. pracowników , [...]
                > ,złe oświetlenie na stanowiskach testowych
                Normy, normy, normy. PIP je sprawdzi, jak zglosi - boisz sie, ze
                wyjdzie, ze wszystko jest OK?

> niekompetentnych chińczyków ,brak odzewu na braki kadrowe w
                >niektórych działach
                A skad maja wziasc? Jak nikt nie chce przyjsc, miedzy innymi dzieki
                takim, niczym nie uzasadnionemu obrabianiu d... firmie, to kogo maja
                zatrudnic? Rownie niekompetentnych Polakow?

• farrier Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 30.09.08, 14:31
              surma_bojowa napisał:

> Niech żyje chiński kapitał, klasa robotnicza oraz inteligencja
              >pracująca ;)

niech żyją "chińskie" wersje norm ISO! niech nam żyje oficjalne
              wywieranie nieoficjalnej presji na pracowników, by
              podpisywali "lewe" raporty, bo TIR-y na rampie nie mogą czekać!
              niech nie żyją żabojady, którzy cofają TIR-y z produktami made in
              TPV-Gorzów! a nade wszystko niech żyją nieświadomi klienci... w
              błogiej nieświadomości!;)
              • surma_bojowa Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 02.10.08, 09:29
                Odpowiadam nie tylko na ostatni, ale i kilka innych postów farrier'a, które są
                rozsiane po całym drzewku.

Maz rację, że o podjęciu pracy decyduje głównie przymus ekonomiczny (żeby nie
                umrzeć z głodu, muszę sprzedawać swoją pracę), a więc argument, że skoro jakiś
                zakład potrafi pozyskać i utrzymać u siebie pracowników - jest niezbyt mocny.

Ale jednak jest to jakiś argument. Skoro TPV zdołał w ciągu kilku miesięcy
                zrekrutować ponad trzy tysiące ludzi na niezbyt dużym rynku pracy, świadczy to,
                że oferuje przynajmniej nieco lepsze warunki, niż inne zakłady.

Zgoda, że za płacę na poziomie 1.500 zł netto nie da się utrzymać pięcioosobową
                rodzinę, a taka jest potrzebna, żeby zapewnić reprodukcję siły roboczej.

Tobie nie muszę tego tłumaczyć, ale zwolennikom neoliberalizmu, których pełno na
                forach, trzeba rzecz wyłożyć łopatologicznie. Aby gospodarka mogła się rozwijać,
                konieczne jest zapewnienie następstwa dla pracowników, którzy umierają, tracą
                zdrowie lub przechodzą na ten wstrętny wymysł socjalistów, nie wiadomo dlaczego
                zaakceptowany przez Bismarcka, czyli na emerytury. W tym celu każde małżeństwo
                powinno spłodzić, wychować i zapewnić wykształcenie przynajmniej trójce dzieci.
                Musi je wykarmić, przyodziać, zapewnić dach nad głową, zaopatrzyć w podręczniki
                nawet nie za dwie pensje, tylko za jedną, bo przecież matka nie może pracować
                zawodowo w okresie, kiedy rodzi dzieci i pielęgnuje niemowlęta.

Nie jest to żadne odkrycie, w tym duchu wypowiadali się klasycy burżuazyjnej
                myśli ekonomicznej, jednak ta prosta prawda została zapomniana z chwilą
                rozpoczęcia transformacji ustrojowej. Z punktu widzenia Nowego Polaka, czyli
                świeżo upieczonego przedsiębiorcy, zarobki zatrudnionych pracowników należy
                sprowadzić do absolutnego minimum, bo one przecież stanowią koszty umniejszające
                zysk, no i oczywiście zlikwidować wszelkie świadczenia socjalne. Odbicie
                takiego stanowiska znajdziesz choćby w publicystyce ekonomicznej Wybiórczej, w
                której pełno jeremiad nad rzekomo strasznym zagrożeniem, jakim jest fakt, że od
                ok. dwóch lat płace w Polsce rosną nieco szybciej, niż wydajność pracy i ani
                słowa o tym, że przez kilkanaście lat było odwrotnie, a w niektórych latach
                realna płaca spadała mimo stałego wzrostu wydajności pracy oraz zysków
                przedsiębiorstw.

W kapitalizmie praca jest towarem i jego cena zależy głównie od relacji popyt -
                podaż. Została ona poprawiona na korzyść pracobiorców z chwilą otwarcia
                możliwości legalnej masowej emigracji zarobkowej, a teraz mamy w Gorzowie do
                czynienia z kolejnym korzystnym zjawiskiem.

Pojawił się oto na rynku nowy pracodawca, posiadający duże zapotrzebowanie na
                siłę roboczą i zaczął podbijać stawki. Nie o tyle, ile byśmy chcieli, ale jednak
                znacząco. A w dodatku zaoferował coś, co w każdym dużym zakładzie w PRL było
                normą i nie jest czymś nadzwyczajnym w krajach zachodnioeuropejskich, czyli
                świadczenia socjalne, symbolizowane przez tanią stołówkę.

Nie ma co ukrywać, że oba te zjawiska (emigracja zarobkowa + pracochłonne
                inwestycje) są sporym zagrożeniem dla lokalnych przedsiębiorców. Kończą się dla
                nich czasy, kiedy można było pozyskać pracowników za grosze i jeszcze okradać
                ich z emerytury, zatrudniając na czarno. Żeby przetrwać, muszą na długa metę
                podjąć działania konkurencyjne, czyli zaoferować płace wyższe lub na tym samym
                poziomie.

Ale na krótką metę mogą próbować innych metod, a jedną z nich jest czarna
                propaganda, wytwarzanie negatywnych opinii o TPV. No bo zastanówmy się: w jaki
                inny sposób można wytłumaczyć wysyp na tym forum postów i całych wątków
                przedstawiających tę firmę w czarnych barwach? Przynajmniej część z nich operuje
                pół lub całkowitą nieprawdą, co wykazywali forumowicze zatrudnieni u Chińczyków,
                a jednak pojawiają się kolejne. Na przykład mgr inż. pisze, że zaoferowano mu
                pracę za 1.750 zł brutto, a ja wiem o świeżych absolwentach, którzy zaczynali od
                ładnych kilkuset złotych więcej i po trzech miesiącach otrzymali znaczące
                podwyżki. Albo sprawił on złe wrażenie, albo jest np. inżynierem zootechnikiem,
                któremu zakład o profilu TPV może zaoferowac tylko prace przy taśmie, albo po
                prostu usiłuje wprowadzić nas w błąd.

To co napisałem, nie znaczy oczywiście, że w TPV wszystko jest cacy. Nie
                pracuję w tej firmie, wiadomości o niej mam z drugiej ręki i część z nich
                dotyczy kłopotów z organizację pracy. Trzeba jednak pamiętać, że zakład dopiero
                raczkuje i jednocześnie rozrasta się poprzez tworzenie nowych linii i masowy
                nabór pracowników. Produkcja niby jest prosta, bo polega na montowaniu monitorów
                oraz telewizorów, jednak jej skala oraz wielość typów w połączeniu z brakiem
                doświadczenia musi stwarzać problemy.

Ale spójrzmy na to z innej strony, oczami właścicieli, czyli kapitalistów z
                Tajwanu oraz kadry wywodzącej się z Chin Ludowych. Skoro decydują się oni na
                rozbudowywanie fabryki ponad pierwotne założenia i - jak słychać - wybudowanie
                obok zakładów wytwarzajacych komponenty, widać satysfakcjonuje ich tempo
                rozruchu TPV, jakość produkcji, atmosfera i warunki życia w mieście,
                kwalifikacje i wydajność polskich pracowników. Z pewnością nie są na tyle
                naiwni, by sądzić, że utrzymają ich za przysłowiową miskę ryżu (którą z taką
                lubością onanizuje się alek). Oni tez kalkulują: płaca w Polsce jest wyższa, niż
                w Chinach i będzie rosła, ale więcej zaoszczędzą na cłach i kosztach transportu.

Reasumując: powstanie zakładu TPV, a bardzo możliwe, że całego kompleksu
                przemysłowego, zdecydowanie poprawia pozycję pracobiorców (również tych, którzy
                nie pracują i nigdy nie podejmą pracy w chińskich zakładach) z Gorzowa i okolic.
                Tworzy również bardzo interesującą perspektywę dla Gorzowa, który nie tylko
                odzyskuje rangę znaczącego ośrodka przemysłowego, ale i nabiera ciekawego
                kolorytu miasta wielokulturowego.
                • Gość: pracownik robol Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.08, 10:39
                  Ty chyba jesteś jakimś kiepskim cynikiem ,podwyżek nie ma z powodu pracy
                  chińczyków za dużo mniejsze angaże .Czy słyszałeś ile dostali podwyżek
                  pracownicy którym przedłużono umowy ....0 zł ,lub nawet obniżano stawki licząc
                  na ich niedopatrzenie .Skąd masz takie informacje o podwyżkach o ekstra
                  podwyżkach ???Specjalistom wspomagającym produkcje proponuje się od 2000 do2500
                  zł brutto ,i dlatego za te pieniądze trafiają się ofiary losu .Pracowałem w
                  wielu zakładach ale takiego bałaganu i szmacenia pracownika to nie widziałem
                  .Zakład zamiast przytrzymać przeszkolonych pracowników woli przyjmować nowych
                  tańszych ,efektem tego są ciągłe problemy z jakością oraz z kompetencją
                  pracowników .Na słowo podwyżka ,odpowiedz jest jedna "za ciebie przyjmiemy
                  tańszych chińczyków ".Pozdawiam i do zobaczenia ale już nie w kołchozie TPV.
                  • surma_bojowa Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 02.10.08, 12:12
                    Gość portalu: pracownik robol napisał(a):
                    > Ty chyba jesteś jakimś kiepskim cynikiem...

Nie, mój drogi. Nie jestem cynikiem, tylko troszkę liznąłem ekonomii i nie mam
                    złudzeń co do mechanizmów rządzących tzw. gospodarką rynkową. Informacje
                    dotyczące plac kadry inżynieryjno-technicznej mam od bardzo bliskich znajomych,
                    a jeśli idzie o pracowników produkcyjnych, chciałbym przypomnieć, że od 1 maja
                    wszyscy dostali podwyżki z automatu z okazji oficjalnego otwarcia zakładu. Pokaż
                    mi drugi taki w bliższej i dalszej okolicy, który uczynił to z własnej woli, nie
                    przymuszony akcją protestacyjną, czy groźbą strajku.

Ale skoro już przy tym jesteśmy... W poprzednim, i tak nadmiernie długim poscie,
                    pominąłem bardzo istotna kwestię. Relacja podaż - popyt na pracę jest głównym,
                    ale nie jedynym czynnikiem determinującym wysokość plac i ogólnie warunki pracy.
                    Bardzo ważny jest również stopień zorganizowania świata kapitału oraz pracy,
                    których interesy tylko w pewnej części się pokrywają, a w dużym stopniu są
                    rozbieżne.

Kapitał jest w Polsce coraz lepiej zorganizowany i choć podlega mechanizmom
                    walki konkurencyjnej, wytworzył metody porozumiewania się, uzgadniania własnych
                    zasadniczych interesów oraz oddziaływania na władze państwowe (które w gruncie
                    rzeczy są jego polityczną ekspozyturą) i oddziaływania na opinię publiczną.

Ludzie pracy najemnej są zatomizowani i zdezorganizowani, a więc w gruncie
                    rzeczy bezradni wobec pracodawców. Mogą powiedzieć "odchodzę", ale do niedawna
                    nie za bardzo mieli gdzie, a przede wszystkim nie posiadają reprezentacji, z
                    którą kapitał musi się poważnie liczyć.

Spójrz na to przez przykład swojego zakładu. Jeśli Ty i Twoi koledzy widzicie
                    sprawy, które Was bolą - czy jest ktoś, kto powie o tym dyrekcji, a w razie
                    potrzeby walnie pięścią w stół?

Nie miej złudzeń. Dopóki nie powstanie reprezentacja "roboli" (ale i szeregowych
                    urzędników oraz niższej kadry technicznej i zarządzającej), która będzie w
                    stanie podjąć dialog w sprawach, które Was bolą, a jeśli to nie pomoże,
                    zagrozić strajkiem i potrafić skutecznie go przeprowadzić - zawsze będziecie
                    robieni w konia. Będą Wam płacić tyle ile muszą (czyli to, co podyktuje rynek)
                    i ani grosza więcej. Będą pozwalać sobie na "szmacenie", nie kiwną palcem w celu
                    poprawy warunków pracy, jeśli nie wynika to z przepisów lub nie wpłynie w
                    oczywisty sposób na jej wydajność. No i oczywiście straszyć tymi, co "za bramą
                    czekają na prac"ę lub sprowadzeniem do Gorzowa tysięcy tanich chińskich robotników.

Będą tak czynić, bo taka jest natura kapitalizmu, niezależnie od tego, czy ma on
                    wilczą, XIX wieczną postać, czy ufryzowaną wedle standardów demokracji
                    parlamentarnej.
                    Temat jest stary, ćwiczony w Europie zachodniej od co najmniej półtora wieku z
                    nienajgorszym rezultatem dla ludzi pracy najemnej, a w gruncie rzeczy i dla
                    kapitału, który przez swój egoizm nie potrafi sam z siebie dostrzec interesów
                    ogólnospołecznych i dopiero trzeba wbić mu to do głowy.

Nieszczęście Polski polega na tym, że reprezentacja świata pracy, czyli związki
                    zawodowe, najpierw zostały "upaństwowione", poddane "kierowniczej roli partii"
                    w okresie PRL, potem nadmiernie upolitycznione, a ich kierownictwa zassane do
                    establishmentu. No i mamy, co mamy...

Gorzej, bo to się nie zmieni dopóki pracobiorcy nie zorganizują się na nowo.
                    Nie jest to łatwe i nie stanie się jutro. Na Solidarność ani związki zrzeszone w
                    OPZZ nie ma co liczyć, bo one są zbyt mocno umoczone politycznie i powiązane
                    różnorakimi interesami z partiami. Ale powstają i powoli zyskują na sile nowe,
                    antysystemowe ruchy w rodzaju Sierpnia'80.

Najwięcej zależy jednak od stanu świadomości samych zainteresowanych, od tego,
                    czy zdecydują się otworzyć oczy i ruszyć tyłki. Im prędzej to zrobią, tym
                    lepiej dla nich samych i dla Polski.

I taki jest mój starego, bezpartyjnego socjalisty - "cynizm"...
                    • Gość: pracownik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.08, 00:51
                      I tu się zgadzamy .Pozdowienia .
                • kemot_ski Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 03.10.08, 00:43
                  dziękuję- jestem pod wrażeniem, pozytywnym:)

nie rozumiem tych przedsiębiorców, którzy głowią się zamiast jak
                  zatrzymać dobrych pracowników, tworzących markę firmy, owocujących
                  w perspektywie długoterminowymi profitami- jak tu szybko, kupić
                  nowszy model merca cy postawić większy "domek":)

Każda złotówka więcej w ręku Gorzowianina, to więcej pieniądza w
                  obiegu na lokalnym rynku i pośrednie źródło zysku lub przynajmniej -
                  podniesienia stopy życiowej nas wszystkich.

• zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 08.10.08, 09:36
                > niech żyją "chińskie" wersje norm ISO!
                Akurat wszedzie ISO sie mocno naciaga...

> niech nam żyje oficjalne
                > wywieranie nieoficjalnej presji na pracowników, by
                > podpisywali "lewe" raporty, bo TIR-y na rampie nie mogą czekać!
                Juz wiesz, czemu tylko Polacy sa winni bubli, a Chinczycy nie? Bo
                oni sie pod bublami NIE PODPISUJA. To sie nazywa odpowiedzialnosc -
                nawet nie za swoja prace, ale za swoj podpis... Jak w banku
                podpiszesz sie pod przelewem na 30 tys na czyjes konto - to tez ci
                zdejma pieniadze z konta, i nie masz do nich o to pretensji?

• zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 08.10.08, 09:29
          > Pisałem już w innym wątku na temnat warunków pracy w TPV. Pisałem,
          że brak jest
          > klimatyzacji i odpowiedniej wentylacji.
          Zglos do PIP i Sanepidu. Normy jasno mowia, jaka wymiana powietrza.
          Albo stwierdza zgodnosc, albo niezgodnosc i nakaza poprawe. I tyle.
          Ale nie, prosciej udawac madrego...

> Pisałem, że wysokośc wypłaty nie
          > zgadzała się z obietnicami z rozmowy.
          Zgadza sie z umowa, po potraceniu podatkow? To teraz mi powiedz, KTO
          ta umowe podpisal?

> Nie wspominałem o fatalnym obowiązkowym
          > obuwiu.
          > Juz wtedy niektórzy (pewnie związani z TPV, ale nie pracujący
          bezpośrednio na
          > produkcji) odpowiadali, że to wszystko nieprawda choć moja żona,
          która do tej
          > pory nie miała problemów zdrowotnych "dzięki" pracy w TPV
          wylądowała w szpitalu
          Podobno to byla klimatyzacja, a nie obuwie?
          Btw, obuwie ma miec CE. Jak ma - pretensje do tego, kto to CE wydal.
          A nie do tego, kto uzywa takiego obuwia.
    • Gość: ciekawy Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 02.10.08, 14:24
      a czy ktoś orientuje sie, jak kształtują się płace na stanowiskach
      kierowniczych w TPV?
      • Gość: tpvd Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 02.10.08, 22:35
        A co cie to obchodzi ile kto zarabi ? Co z urzędu skarbowego jestes ?
        • Gość: ele ! Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.ztpnet.pl 03.10.08, 07:51
          Buhahahaaaahahabuahahah ! a takie MOCARSTWOWE zapedy były ! ho ho
          co to nie będzie w gorzydlowie !! cuda cuda fantastyczne ! i co ?
          budrys77 ? i co rolmops ? smród został i kasety wideo !
          buhahahbuahah nawet w gorzydlowie nie ma chetnych do pracy za
          niewolnicze pieniadze ! ZIELONA GÓRA JEST WIELKA ! JEST PERŁĄ W
          KORONIE LUBUSKIEGO WOJ. !
          • ciqasty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 03.10.08, 10:05
            Tak jest! A ponad 2000 osob zatrudnionych w TPV to tak naprawde sami chinczycy! ;>
          • budrys77 Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 03.10.08, 11:41
            Gość portalu: ele ! napisał(a):
            > ZIELONA GÓRA JEST WIELKA ! JEST PERŁĄ W
            > KORONIE LUBUSKIEGO WOJ. !

Chyba raczej "pierłą", na garnuszku budżetu państwa:

"W Gorzowskiem ponad połowa mieszkańców pracuje. W strukturze dochodów gospodarstw domowych zdecydowanie przeważają tu dochody ze stałej pracy. Na południu województwa mieszka natomiast więcej emerytów i rencistów, którzy żyją z emerytury lub renty".

No ktoś musi pracowaqć na SBeckie renty na poziomie 5000 zł zielonogórskich aparatczyków PRL.

miasta.gazeta.pl/zielonagora/1,89089,5705813,CBOS__Lubuszanie_oddalaja_sie_od_kosciola.html
            • Gość: skin Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 06.10.08, 18:16
              kto zyw zdala od chinczyka sie trzyma
    • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 08.10.08, 09:24
      > 1. "WSZYSTKIE WEEKENDY BĘDĄ WOLNE" (cytat z rozmowy > ę z rzędu...
      czyli pracować po 6 dni w tygodniu. Ciekawe co na to INSPEKCJA PRA
      > CY?
      Zacytuje ci przepisy Kodeksu Pracy? SREDNIOMIESIECZNIE 5 dni
      roboczych w 3MIESIECZNYM OKRESIE ROZLICZENIOWYM. Czyli wszystko moze
      byc ok, w zamian musza dac kiedy indziej wolne. Minimalny czas
      przerwy dobowej i tygodniowej tez jest zachowany, max 48 godzin
      tygodniowo tez (ale w takim tygodniu nie mozesz miec nadgodzin). A
      co cie dziwi odpracowywanie WIGILII? Przeciez Wigilia, 24 grudnia,
      jest dniem ROBOCZYM, a firma idzie wam na reke, dajac wtedy wolne.
      Wolalbys siedziec na II zmianie (albo na nocce) z dala od rodziny?

> Co najlepsze, te soboty będą płatne JAK ZWYKŁE DNI ROBOCZE W
      > TYGODNIU!!!
      Bo to beda dni robocze z harmonogramu. W zamian, musisz miec inne
      dni wolne w okresie rozliczeniowym (np. 24 grudnia). Pretensje do
      Sejmu, ze takie prawo wprowadzil, a nie do TPV, ze z niego korzysta.

> 3. GRUDZIEŃ - TPV NIECZYNNE? Wiele mówi się o tym, że Chińczycy
      > mają w GRUDNIU
      No widzisz, sam sobie odpowiadasz... za te soboty, ktore teraz
      robicie, macie caly miesiac wolnego.

> zamknąć fabryke... bo oni jadą na święta... Twoja wypłata
      grudniowa to całe 400
      > złotych. Cieszysz się? To idz i nakarm swoje głodne dziecko.
      A ile bedzie za pazdziernik, wlacznie z sobotami? Po prostu,
      pieniedzmy trzeba umiejetnie gospodarowac, zwlaszcza jak ma sie ich
      malo, a nie roztrwaniac od razu.

> 4. KOMPLETNY BRAK ORGANIZACJI!!! Syf, burdel na kółkach, całkowity
      > TPV = CHAOS...
      Jak kazda firma bedaca w okresie rozruchu?

>
      > 5. CIĄGLE ZABIERANE PREMIE!!! - Linia produkcyjna stoi, bo BRAKUJE
      > O ROBIENIA TELEWIZORÓW... Pismo z góry informuje pracowników, że
      > emii bo nie wyrobili NORMY... PARANOJA!!!
      Jezeli w umowie jest zapisane, ze premia jest od ilosci wykonanych
      telewizorow - to skoro ich nie wykonaliscie, to premia sie NIE
      NALEZY. Premia to nie cos, co sie nalezy z automatu - obijac sie
      bedziesz na tej linii, a premie chcesz?

> 9. KŁAMSTWA NA ROZMOWACH KWALIFIKACYJNYCH... czyli obiecanki
      macanki... nie dos
      > taniesz tyle kasy ile Ci mówią!
      Nie podpisuj umowy, i tyle. Tesco szuka pracownikow...

> 10. Jesteś z małego miasta niedaleko gorzowa? Płać sobie za
      przejazdy sam (200-
      > 300 zł miesięcznie, przy zarobkach 1200 to chyba mało ciekawa
      OPCJA!....) ... A
      > jak nie masz czym dojechać to TWÓJ PROBLEM!!!
      To nie podpisuj umowy. Zawsze mozesz isc do tesco, bezrobocia juz
      nie ma. Ktos kazal akurat w TPV pracowac?
      Czy moze w kazdej innej firmie juz cie znaja i nie chca?
    • Gość: axis Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 08.10.08, 21:39
      Lipie fajny gość? - ha ha! Niekompetenty nieudacznik jak wiekszośc dyrektorów w tej fabryce.

Burdel i syf - prawda

Przestoje z powodu braku materiałów z magazynu - prada. Na dniach pojawił sie nowy dyrektor magazynu. Powinien zrobić porzadek. Tylko czemu tak długo to trwało? Zapewne generalnemu ciezko było kolesia wywalić.

Generalny też pewnie trzyma się stołka tylko przez koneksje z gorzowskimi władzami i dziękii przetartym szlakom w urzedach.

400zł w grudniu? Ściema jakich mało. Po to soboty pracujace żeby odpracować grudzień i w cyklu 4-miesiecznym wypracować właściwy czas pracy. Zabieg po to żeby miec wiecej wolnego w grudniu i normalna pensję. Inna sprawa to ściema z premiami w TPV...

Najbardziej jednak wkurzają mnie ludzie (przeważnie Polacy) którzy wtykają nosa w sprawy o których nie mają zielonego pojecia i robią zamęt motywowani swoimi chorymi ambicjami. Totalny wyścig szczurów. Ja tam dziękuję za karierę w takim bagnie.

Ogólnie zasada jest prost. Nie pasuje Ci? To zmień pracę. Ja tak właśnie zrobię.

Zatem na koniec zycze każdemu pracownikowi TPV znalezienia nowej lepszej pracy i złożenia wypowiedzenia w TPV.
      • Gość: xyz Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 09.10.08, 12:25
        młodzi wogóle nie chcą pracować,najlepiej przyjść i
        posiedzieć,porozmawiać i osiem godzin przeleci,zgroza.
    • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 15.10.08, 15:54
      ad.1 Sb są wolne ja wpisuję się na ochotnika.W soboty, w które
      odrabiamy dni między świętami muszę przyjśc ale w grudniu będę miał
      luz.
      ad.2 Wystarczy poznac podstawy matematyki tj. mnożenie i dzielenie
      aby wyliczy płacę za soboty...podstawówka się kłania.100% dostaję
      więcej niż za normalny dzień pracy.Jeden dzień pracuję a dostaję jak
      za dwa:)(w sierpniu wyszło za sobotę 140 zł brutto)
      ad.3 wypłata będzie zgodnie z kodeksem i nie siej głupot..
      ad.4 Ziarenko w tym prawdy...
      ad.5 Jak firma nie ma co sprzedac to skąd weźmie na bonusy? TPV to
      nie Robin Hood
      ad.6 nic o tym nie słyszałem ale skoro kierowca w 104 tak mówił to
      musi byc prawda
      ad.7 To prawda ale uważajcie jak Lipiec całoś ogarnie to dopiero
      zacznie się jazda i będzie wszystko w takim porządku, że nie
      będziemy mieli siły na pisanie postów.
      ps. Pozdrawiam pana R.Lipca
      ad.8 zapewne doprowadzi to do szpitala psychiatrycznego.
      ad.9 nie mam zdania
      ad.10 jest kupe ludzi z Gorzówka więc jak nie ma potrzeby sprowadzac
      ludzi zza miedzy to po co przepłacac?
      ad.11 muszę odpocząc po ciężko przepracowanej dniówce w biurze TPV
      • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 15.10.08, 16:23
        ad.7 co masz na myśli,przecież wiadomo jak będzie jazda to ludzi nie
        będzie.
      • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 15.10.08, 16:24
        I tak jest bardzo duża rotacja.
        • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 15.10.08, 21:42
          Nie myśl,że taka firma jak TPV pozwoli sobie na "dyktat
          proletariatu"."Jazda" mam na myśli zwiększenie dyscypliny i
          wydajności pracy.Nie ma firm, które długo pociągną bez uzyskiwania
          wydajności co najmniej na poziomie konkurencji.Żółtki się zwiną i
          znowu będzie ściernisko a biadoleniom nie będzie końca. Jeśli się
          rozwiną powstanie kampus technologiczny a więc powstanie
          konkurencja, również płacowa.Rotacja jest i będzie a firma
          funkcjonuje dopiero 9 miesięcy i też przebiera.Działa to w dwie
          strony.Czy sugerujesz, że wszyscy odejdą? Gdzie? do VW(czy co tam
          teraz jest)czy Faureci aby za takie same pieniążki jeszcze ciężej
          pracowac?
          Tylko nie pisz o wyzysku. To jest kapitalizm tj ktoś daje i ryzykuje
          swój kapitał aby odzyskac go z nawiązką. Spróbuj swoje ciężko
          zarobione pieniążki zainwestowac w firmę a później daj swoim
          pracownikom najwyższe płace za prostą i lekką pracę...lepiej od razu
          prześlij je na moje konto bo tobie nic po nich.
          Wracając do tematu: Znam z opowieści dyr. Lipca, jego dokonania z
          kilku firm i wiem, że jest fachowcem, który potrafi wprowadzic
          wysoką kulture pracy.
          Na koniec: jest wiele do poprawy z obu stron na tym polega rozwój
          firm.
          • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 16.10.08, 15:15
            co masz na myśli pisząc o kulturze pracy?
            • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 16.10.08, 19:05
              KULTURĘ PRACY.
              • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 16.10.08, 20:10
                aż tak żle jest z kulturą? a może ktoś inny powinien nauczyć się
                kultury pracy i dać przykład?
                • Gość: chińcol Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 01:40
                  Cześć a powiedzcie mi czemu te chińcole tak łażą z gorzowa z kapcia tyle km?
                  biletu sobie nie mogą kupić autobusowego?
    • Gość: tpv Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 15:31
      ja wiem czemu tak jest. to jest wina tych od rekrutacji, mam wyższe
      wykształcenie i mnie tam nie chcieli przyjąć. Bo oni tam wymagają tylko żeby
      znać angielski. Jak ktoś umie po angielsku to zwykle nic innego prócz mówienia w
      obcym języku nie potrafi. Nie liczy się wykształcenie tylko angielski +
      doświadczenie na stanowisku o które się ubiegasz. A jak nie masz to won na taśme
      a nad Tobą będą durnie tacy stali którzy robią burdel.
      • Gość: pracownik robol Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.08, 18:43
        Ja wiem dlaczego nie chcieli cię przyjąć ,jeżeli piszesz z takimi błędami
        stylistycznymi to nadajesz się tylko na operatora szczotki do czyszczenia kibla
        , nawet sprzątaczka będzie miała problem ze zrozumieniem wielce wykształconego
        gościa od niczego .Ja nie znam języka angielskiego ,nie mam wyższego
        wykształcenia ,ale wiem co mam robić i jak mam robić , dodam że pracuję nie na
        produkcyjnym stanowisku .Na tym stanowisku pracują również osoby z wyższym
        wykształceniem które wcale nie górują większymi kompetencjami .Wiele osób
        starało się zatrudnić na tym stanowisku z wyższym wykształceniem , ale ale
        posiadało żenująco niski poziom wiedzy .Pozdrawiam zapatrzonych w swój dyplom
        ekspertów od niczego .
        • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 19.10.08, 19:07
          Masz słuszną rację,wielu młodych ludzi pracuje na linii produkcyjnej
          znających język angielski.
      • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 19.10.08, 19:11
        > ja wiem czemu tak jest. to jest wina tych od rekrutacji, mam wyższe
        > wykształcenie i mnie tam nie chcieli przyjąć.
        Wiesz co? Mam wrazenie, ze jestes quasi-wyksztalciuchem, co tak
        naprawde matury nie powinien miec, a pojecie o sobie wygorowane jak
        nie wiem co. Jesli sie nie myle, to TPV tylko zyskala nie przyjmujac
        Ciebie.
        Lista zarzutow:
        1. Wyksztalcenie dzis nic nie znaczy. Dzis studia skonczy kazdy, kto
        sie zdecyduje na nie isc i finansowo moze na to sobie pozwolic. Nie
        mowie, zdarzaja sie madrzy ludzie z wyzszym - problem, ze to powinna
        byc WIEKSZOSC, a nie mniejszosc.
        2. Sorry, jezeli ty nie rozumiesz, po co angielski w zagranicznej
        firmie - to nie swiadczy o tobie dobrze. Nie swiadczy tez dobrze,
        jesli masz wyzsze wyksztalcenie i NIE ZNASZ JEZYKOW? To tez swiadczy
        o twoich checiach do nauki i zdolnosciach, bo od wielu juz lat
        wyzsze wyksztalcenie teoretycznie wymaga znajomosci jezykow obcych.
        3. Obrazasz mnie. Dwa certyfikaty z angielskiego - i uwazam, ze
        jednak za swoj wiekszy atut uwazam wiedze zawodowa, a nie znajomosc
        jezyka. Jak ktos zna jezyk to co, nic wiecej nie potrafil pojac?
        Sorry, nie kazdy jest tak ograniczony jak ty. Btw, w tym kraju jest
        wiecej specjalistow, ktorzy nie znaja angielskiego, niz znawcow
        angielskiego bez znajomosci czegokolwiek wiecej.
        4. A co, doswiadczenie na stanowisku, o ktore sie ubiegasz, to nic?
        Zes sie osmieszyl... myslisz, ze byle papierek z uczelni wazniejszy?
        Widzisz, ja na poczatku, majac wyzsze wyksztalcenie, moglem sie
        bardzo duzo uczyc od ludzi, ktorzy mieli zawodowke czy technikum - i
        wieeeeele lat doswiadczenia.
        5. Nie wiem, jak dzial kadr - ale np. o Lipcu musze powiedziec, ze
        jak ktos sie zna, to potrafi to docenic. Inna sprawa, ze zatrudnia
        duzo osob po znajomosci - ale... ale pozostaje pytanie, na ile te
        znajomosci to jedynie tzw. klika, czy moze wlasnie fachowcy, ktorych
        poznal w poprzedniej firmie, i teraz sciaga do nowej?
        • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 19.10.08, 22:08
          w ostatnim punkcie,nie zgodzę się z Tobą.
          • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 20.10.08, 08:59
            > w ostatnim punkcie,nie zgodzę się z Tobą.
            Mozesz rozwinac?
            Nie zatrudnia po znajomosci? Czy moze nie zatrudnia ludzi o ktorych
            sie przekonal, ze sa dobrzy? Nie docenia fachowcow, ktorzy sa
            fachowcami, a nie tylko papierko-posiadaczami?
            • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! zetkaf IP: *.gorzow.mm.pl 20.10.08, 15:51
              że jak ktoś się zna to potrafi docenić,pudło,pozdrawiam
        • Gość: tpv Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 22:11
          nie zrozumieliście mnie. nie uważam się za kogoś lepszego od człowieka po
          zawodówce, tylko skoro skończyłem studia to w jakimś celu, a nie żeby iść do
          pracy na stanowisko gdzie jest wymagane tylko podstawowe. Problem Gorzowa jest
          taki ze to miasto robotnicze w którym wykształcenie się nie liczy i dlatego tak
          wielu ludzi uważa że studia są niepotrzebne. W rozwiniętych miastach Polski jest
          inaczej myślę. Za granicą jest inaczej. a w Gorzowie jest tak jak jest. Po
          studiach proszę bardzo na taśmę. A jak ktoś wybrał język niemiecki zamiast
          angielskiego to co? Angielski też musi umieć? tylko około 5% ludzi zna dobrze
          angielski na poziomie umożliwiającym swobodne porozumiewanie się. Co do
          doświadczenia zawodowego to gdzieś je trzeba zdobyć a w Gorzowie szuka się ludzi
          już z kilkuletnim doświadczeniem na tym samym stanowisku. Tacy już pracują i
          wśród bezrobotnych ich nie znajdziecie. Stąd "brak rąk do pracy" jak oni to
          mówią. Czyli od zera nie da się nigdzie dostać. Nie ma żadnych szkoleń ani
          staży. Jak są staże to do obsługi klienta. A praca na taśmie produkcyjnej nie
          liczy się do doświadczenia zawodowego bo po takiej pracy można iść tylko do
          innej fabryki również na taśmę gdzie nie jest wymagane doświadczenie bo te
          stanowiska nie wymagają żadnych kwalifikacji. Ja mam ważniejsze rzeczy do roboty
          niż wypowiadanie się na forum pisząc poprawną polszczyzną. Pisze bardzo szybko
          to i byle jak bo mi się nie chce wyraźniej dla niektórych matołów którzy nie
          patrzą na treść tylko na formę. na razie
          • Gość: tpv Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 22:17
            tpv źle działa i wszyscy to wiedzą i mówią bo takie barany tym rządzą co nie
            potrafią nad tym zapanować. w Polce i Gorzowie panuje korupcja układy
            kolesiostwo, ciemnota, stanowiska kierownicze dostają kolesie po znajomości a
            później wszystko kuleje bo nie mają kompetencji by czymś rządzić. przy
            rekrutacji patrzy się tylko czy już pracował na danym stanowisku. Jeśli tak - ok
            bierzemy. nawet jak źle zarządzał, doprowadził do upadłości, uciekali od niego
            ludzie z pracy, był baranem i kretynem, nieważne ważne że już to robił i będzie
            robił u nas. rozumiecie już co mam na myśli? Jeśli nie to radze wrócić do szkoły
            nauczyć się myśleć.
            • surma_bojowa Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 20.10.08, 00:50
              Gość portalu: tpv napisał(a):
              > rozumiecie już co mam na myśli? Jeśli nie to radze wrócić do szkoły
              > nauczyć się myśleć.

Hm, za tzw. moich czasów w szkołach uczono nie tylko myśleć, ale i poprawnie
              myśli formułować i wyrażać w mowie oraz piśmie. Jeżeli ktoś tych umiejętności
              nie posiadł w stopniu przynajmniej dostatecznym, nie mógł marzyc o zdaniu
              matury, a zatem i o studiach.

> Ja mam ważniejsze rzeczy do roboty niż wypowiadanie się na forum
              > pisząc poprawną polszczyzną. Pisze bardzo szybko to i byle jak
              > bo mi się nie chce wyraźniej dla niektórych matołów którzy nie
              > patrzą na treść tylko na formę.

Powinieneś sobie zdać sprawę, iż wielu ludzi uważa, moim zdaniem słusznie, że
              jeśli ktoś mówi nieskładnie lub pisze niepoprawnie, to ma braki w edukacji lub
              mętlik w głowie. Albo jedno i drugie.

Ale zostawmy te uwagi, bo żal mi Ciebie i każdego innego człowieka, który ma
              kłopoty ze startem zawodowym. Piszesz, że nie TPV nie zaproponował Ci stanowiska
              odpowiadającego kwalifikacjom, ale ani słowa o tym, jakie one właściwie są.
              Przecież zakład może po prostu nie potrzebować ludzi o takim wykształceniu,
              jakie zdobyłeś, a np. inżynierów informatyków, elektroników, elektryków.

Nie dziw się, że nie zaproponowano Ci stanowiska kierowniczego. Wprawdzie
              zarządzanie niewielkim zespołem ludzkim, wykonującym dość proste prace, nie jest
              wielką filozofią, ale nie każdy to potrafi. Ponadto trzeba mieć jakieś pojęcie o
              tym, co i jak się produkuje. Dlatego tych funkcji z reguły nie powierza się
              świeżym absolwentom nawet dobrych uczelni.

Co do znajomości języków obcych - w tej akurat branży "obowiązkowy" jest
              angielski. Jeśli uczyłeś się niemieckiego, skieruj swoje kroki do którejś z
              gorzowskich firm należących do kapitału niemieckiego, bo tam może to stanowić atut.
              • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 20.10.08, 08:08
                > Nie dziw się, że nie zaproponowano Ci stanowiska kierowniczego.
                Wprawdzie
                > zarządzanie niewielkim zespołem ludzkim, wykonującym dość proste
                prace, nie jes
                > wielką filozofią, ale nie każdy to potrafi. Ponadto trzeba mieć
                jakieś pojęcie
                > o
                > tym, co i jak się produkuje. Dlatego tych funkcji z reguły nie
                powierza się
                > świeżym absolwentom nawet dobrych uczelni.
                Powiedzmy, ze jednak wiele firm tak robi, ze nie wspomne o
                programach manadzerskich wielkich koncernow. Ale wyobrazasz sobie
                kogos pod jego kierownictwem? Ciekawe, po ilu dniach (godzinach)
                podwladni oskarzyliy go o mobbing? Bo, ze traktowalby ludzi jak
                smieci, to jestem pewien. A ile wpadek by bylo przez jego
                nieumiejetnosc mowienia? Naplecie jakichs glupot, ktos go zle
                zrozumie - i bedzie zapewne wina pracownika?

> Co do znajomości języków obcych - w tej akurat
                > branży "obowiązkowy" jest angielski.
                Btw, na niektorych kierunkach (np. inzynierowie) wyraznie widac
                przewage angielskiego "z zalozenia".

> Jeśli uczyłeś się niemieckiego, skieruj swoje kroki do którejś z
                > gorzowskich firm należących do kapitału niemieckiego, bo tam może
                > to stanowić atut.
                Po co, prosciej zwalic na Gorzow, TPV, forum, ... ze to przez
                nich/nas gosciu pracy nie moze znalezc. W okresie ogromnego braku
                rak do pracy, ale szczegol ;)
            • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 20.10.08, 08:03
              > tpv źle działa i wszyscy to wiedzą i mówią bo takie barany tym
              > rządzą co nie
              [...]
              I znowu sie madralinski musi bzdurami wykazac. Pierw pisze, ze tylko
              po znajomosci zatrudniaja, potem znowu, ze patrza czy miales
              doswiadczenie w zawodzie (to zle? Wolalbys, zeby na inzynierow brali
              wieloletnie ksiegowe?). Na koniec, ze nie patrzy sie czy ludzie od
              niego uciekali - to panie madralinski, powiedz mi, jak to sprawdzic?
              Jesli chodzi o te barany - taaaa, owieczki takie madre, nie widzieli
              fabryki w okresie rozruchu, widzieli jedynie stilon, ktory o
              rozruchu dawno zapomnial, i sie wymadrzaja. Ale stilon tez
              potrzebowal lat, zeby wszystko ladnie ulozyc. Tak ciezko to
              zrozumiec? A, przepraszam, zapomnialem z kim rozmawiam ;)
            • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 20.10.08, 20:30
              Czy możesz podac zestaw kwalifikacji jakie potrzebne są na
              stanowiska np. inżynierskie, czy kierownicze aby zapobiec
              nieprawidłowemu procesowi rekrutacji...Co do wykształcenia mam
              mieszane uczucia.Owszem,jest to niezbędne ale jeśli ja na 4 roku nie
              napisałem pracy inż. (musiałem szybko wyjechac zarobic na potomka)
              to mam wiedzę zdobytą w ciągu tych lat czy nie?
              Nie twórz niepotrzebnie problemów lecz przedstaw propozycje.Może
              masz głowę na karku i możesz coś ruszy do przodu i wykazac się.
              Jeśli już podasz zestaw kwalifikacji to oceń czy ty je posiadasz i
              czy będziesz potrafił uzdrowic chore TPV ?
              • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 20.10.08, 22:17
                > Czy możesz podac zestaw kwalifikacji jakie potrzebne są na
                > stanowiska np. inżynierskie,
                wiedza techniczna. Oceniana zazwyczaj przez przyszlego przelozonego.

> czy kierownicze
                umiejetnosc wspolpracy grupowej i zarzadzania ludzmi, znajomosc
                przepisow pracowniczych (bhp, czas pracy, itp.) - oceniane zazwyczaj
                przez kadrowych.

> mieszane uczucia.Owszem,jest to niezbędne ale jeśli ja na 4 roku
                > napisałem pracy inż. (musiałem szybko wyjechac zarobic na potomka)
                > to mam wiedzę zdobytą w ciągu tych lat czy nie?
                Niby tak, ale...
                a) czy potrafisz przekonac pracodawce, ze studiow nie skonczylem nie
                z powodu brakow umyslowych, a finansowych? Bo taki sam tekst moze
                walnac osoba, ktorej ktos z profesorow "zalecil" "przyspieszone
                zakonczenie studiow" ;)
                b) 4 lata to nie 5 lat, pelnego programu nie przerobiles,
                c) jezeli stanowisko nazywa sie inzynier czegostam, to wypadaloby
                miec papierek inzyniera, a nie byc inzynierem z awansu ;) (nie
                matura lecz chec szczera zrobi z ciebie inzyniera? ;)
                d) praca dyplomowa - dla wielu pierwszy w zyciu tak powazny projekt,
                pierwsze zetkniecie z wiedza praktyczna (niestety, czasem to
                przerost teorii :(, samodzielne zdobywanie wiedzy. Umiejetnosci,
                ktorych wielu ludkow z niepelnym wyzszym nie ma - a niezbednych w
                pracy. Studia to nie tylko sama wiedza - to takze umiejetnosc jej
                zdobywania, bo idac do pracy, dopiero zobaczysz, ile jeszcze musisz
                sie nauczyc.

> Jeśli już podasz zestaw kwalifikacji to oceń czy ty je posiadasz i
                > czy będziesz potrafił uzdrowic chore TPV ?
                No przeciez to nasz najmadrzejszy, doskonaly forumowicz - czy ty
                kwestionujesz jego umiejetnosci? ;)
          • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 20.10.08, 07:59
            > studiach proszę bardzo na taśmę. A jak ktoś wybrał język niemiecki
            > zamiast angielskiego to co?
            Widzisz, w faurecji np. ciagle byl problem, bo pol polskiej kadry
            niemieckojezycznej, pol - angielsko. Wiec jak mialo byc spotkanie z
            cudzoziemcami - to nigdy nie bylo wiadomo, po jakiemu...

> Angielski też musi umieć?
            Jesli niemiecki mu nic nie daje...

> tylko około 5% ludzi zna dobrze
            > angielski na poziomie umożliwiającym swobodne porozumiewanie się.
            Dobrze, ale nikt nie wymaga od robola na produkcji znajomosci
            angielskiego. Co innego kadra w biurach - szczegolnie, jesli ma miec
            spotkania z Chinczykami. Tak ciezko to pojac?

> doświadczenia zawodowego to gdzieś je trzeba zdobyć a w Gorzowie
            > szuka się ludzi już z kilkuletnim doświadczeniem
            Tak, to sie ofiary moga tlumaczyc. Widzisz, ja, w okresie ogromnego
            bezrobocia, znalazlem prace SWIEZO PO STUDIACH, mimo iz szukali
            osoby z doswiadczeniem. Wlasnie w Gorzowie, choc szukalem w calej
            Polsce... A sytuacja na rynku jest zupelnie inna, nadal jest brak
            pracownikow, zwlaszcza specjalistow. A ty mimo wszystko, w
            luksusowej sytuacji w porownaniu do mnie - nie potrafisz znalezc?

> liczy się do doświadczenia zawodowego bo po takiej pracy można iść
            > tylko do innej fabryki również na taśmę
            Mozna awansowac. Niektore firmy wlasnie z produkcji biora znaczna
            czesc nizszej kadry biurowej. Ale... to trzeba sie wykazac na tej
            produkcji. Btw, np. dla inzyniera procesu, uwazam, ze wogole nie
            powinni zatrudniac na takim stanowisku bez pracy minimum rok na
            stanowisku produkcyjnym w DOWOLNEJ firmie produkcyjnej.

> stanowiska nie wymagają żadnych kwalifikacji. Ja mam ważniejsze
            > rzeczy do roboty niż wypowiadanie się na forum pisząc poprawną
            > polszczyzną.
            Tak, masz gdzies kulture, lepiej wyjsc na durnia. Jesli tak samo
            potraktowales kadrowych na rozmowie - to sie nie dziwie, ze nie
            znalazles pracy...

> Pisze bardzo szybko
            > to i byle jak bo mi się nie chce wyraźniej dla niektórych matołów
            > którzy nie patrzą na treść tylko na formę.
            Taaa, najwieksi tego swiata mowia w stylu "kali miec krowa", bo nie
            maja czasu zeby myslec nad forma? A moze... ci inteligentni umieja
            rozmawiac, tylko jakies niedorozwoje nie nadazaja z mysleniem zeby
            pomyslec co napisac, i jak to poprawnie napisac?
            • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 20.10.08, 08:06
              zetkaf w ostatnim punkcie nie zgodzę się z Tobą
              • Gość: ddd Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 01:16
                ja pier**le ale wy ciemni jesteście henremu fordu tez tak wszyscy srali na głowe
                wmawiali że jest ciemniak nie umie się wypowiedzieć a stworzył największą firme
                motoryzacyjną świata i był miliarderem
                • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 21.10.08, 10:13
                  > ja pier**le ale wy ciemni jesteście henremu fordu tez tak wszyscy
                  srali na głow
                  > e
                  > wmawiali że jest ciemniak nie umie się wypowiedzieć a stworzył
                  Z tego co kojarze, Henry Ford mial tak celne odpowiedzi, ze nadal
                  jedna z nich sie cytuje ;)
                  "mozemy wyprodukowac samochod w KAZDYM kolorze, ktory sobie pani
                  zazyczy - pod warunkiem, ze bedzie to czarny" ;)
                • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 21.10.08, 16:43
                  Henry Ford...widzę, że dyskusja wspina się na wyżyny zarządzania
                  przedsiębiorstwem i dobrze. Należy zrobi jak Ford i wyprodukowac
                  swój "pierwszy samochód" a nie tylko biadolic na firmę, wktórej się
                  pracuje . Ale to przecież H.F. był znienawidzony przez klasę
                  robotniczą za linię produkcyjną i pracę w takt time.W tamtychczasach
                  na pewno to forum miałoby spersonalizowanego chłopca do bicia a nie
                  jakieś TPV.
                  H.F. nie wmawiano,że jest ciemniak ale, że nie ma szans zaistnienia
                  w przemyśle motoryzacyjnym. To były inne czasy i inne realia. on
                  zatrudnił pionierów zarządzania produkcją.
                  I jeszcze jedno pan Dr Jason Hsuan też założył jedną z największych
                  firm i jest zapewne miliarderem...oto anologia do naszych czasów ;)
                  • surma_bojowa Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 22.10.08, 13:37
                    W swojej skrzynce pocztowej znalazłem dziś ulotkę TPV Displays, zatytułowaną
                    krótko i węzłowato "Rekrutacja". Firma poszukuje kandydatów na montażystów
                    monitorów, ale i pracowników magazynu, serwisu napraw, inspektorów jakości,
                    elektryków, liderów w dziale produkcji (po naszemu, zdaje się, znaczy to tyle,
                    co brygadzista), specjalistów produktu i systemów pomiarowo-testowych. .

Co to może znaczyć? Po pierwsze - potwierdzenie wieści dotyczących zamiarów
                    znacznej rozbudowy zakładu i dalszego zwiększania załogi, której liczebność już
                    dawno przekroczyła bardzo znacznie pierwotne założenia.
                    Po drugie - TPV poszukuje nie tylko robotników do najprostszych prac, ale i
                    specjalistów, a także niższej kadry kierowniczej.

W ulotce jest jeszcze jedna interesująca informacja: "...fabryka telewizorów i
                    monitorów w Gorzowie Wielkopolskim (...) stanowić będzie docelową bazę
                    produkcyjną grupy TPV Technology Limited na Europe".

Premierowi Tuskowi, który właśnie składa wizytę w ChRL, akurat dzisiaj powinny
                    towarzyszyć nasze najlepsze życzenia.
                    • budrys77 Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 22.10.08, 16:15
                      surma_bojowa napisał:

> W swojej skrzynce pocztowej znalazłem dziś ulotkę TPV Displays, zatytułowaną krótko i węzłowato "Rekrutacja".

I tyle na temat masowych zwolnień w gorzowskich firmach, ogłoszonych niedawno przez naszego nieocenionego aleczka:)
          • Gość: a taka jedna z tpv Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 20:01
            dziwnie jak dla mnie piszesz....może i jest troche prawdy i logiki w
            tym co myślisz.....tylko skoro jest tak zle w gorzowie twoim
            zdaniem,to czemu nie wyniesiesz sie za granice naszego kraju bądz do
            innego miasta i zamiast narzekać na Gorzów spróbować gdzie
            indziej....?
    • Gość: dax Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: 77.242.227.* 23.10.08, 18:12
      no tak... tylko pytanie do tych co to piszą : PO JAKĄ CHOLERĘ TAM
      JESZCZE PRACUJECIE SKORO JEST TAK ŹLE...?!!!!!!
      Znam wiele zakładów i ten również.
      Wiem, że każdy popełnia błedy, ale wypisywanie bzdur na własny
      zakład pracy woła o pmstę do nieba..
      Najwyższy czas aby autorzy zastanowili się nad stanem swojego
      zdrowia umysłowego bo chyba jest z nimi coś nie tak.
      • Gość: alek Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.ztpnet.pl 23.10.08, 18:45
        Z czegoś ci biedni ludzie muszą żyć.
        To ze w Gorzowie tylko takie zakłady pracy (FABRYKI) to nie ich wina przecież.

Dziś zatrudniają 5 osób, jutro zwalniają 30.

• budrys77 Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 23.10.08, 23:54
          Gość portalu: alek napisał(a):

> Dziś zatrudniają 5 osób, jutro zwalniają 30.

W sąsiednej firmie zatrudnią 50. Ja wiem że to dla ciebie aleczku niepojęte. Szczególnie że mierzysz Gorzów miarą zielonogórskiej stagnacji.
          • Gość: nieznajomy Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.tktelekom.pl 25.10.08, 13:08
            burdel to jest malo powiedziane brak organizacji kompletny nie ma
            msc na stolowce o wyjsciach nie ma co mowic jeszcze do tego te
            parkingi a kierownicy zgroza nie umieja angielskiego podstawowego
            wstyd zmiencie cos bo ludzie beda sie zwalniac na bhp mowia ze
            bedzie 1800 brutto bajki i fantazje osmiesza soe ten zaklad i tyle
            pracuje troche to wiem a po co ci chinczycy mieli nas nauczyc pracy
            a tu co wszystko psuja do domu a nie do polski syf i nic po za tym
            • surma_bojowa Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 25.10.08, 13:27
              Gość portalu: nieznajomy napisał(a):
              > a po co ci chinczycy mieli nas nauczyc pracy
              > a tu co wszystko psuja do domu a nie do polski syf i nic po za tym

Tak się składa, że zakład, w którym pracujesz, jest własnością Chińczyków i
              skoro odsyłasz ich do domu - ryzykujesz, że stracisz miejsce pracy. Bo łachy im
              nie robisz, TPV zawsze może przenieść produkcję w inne miejsce, gdzie zostanie
              przyjęty z pocałowaniem w rączkę.

> a kierownicy zgroza nie umieja angielskiego podstawowego

Zaś Tobie przydałaby się nauka polskiego, a zwłaszcza wiedza, że jest coś
              takiego, jak przecinek i do czego on służy.
              • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 27.10.08, 20:18
                cały czas są przyjęcia do pracy w TPV.
                • Gość: hiro Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 27.10.08, 20:23
                  i cały czas będą zwolnienia!
                  • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 27.10.08, 20:35
                    co niektórzy na własne życzenie.
                  • surma_bojowa Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 27.10.08, 21:02
                    Potral gorzow24.pl, którego "dziennikarze" wprawdzie nie potrafią pisać bez
                    rażących błędów gramatycznych, stylistycznych, ortograficznych oraz
                    interpunkcyjnych, ale za to są nieźli w zdobywaniu informacji i niejednokrotnie
                    wyprzedzają w tym GW i GL, donosi o akcji promocyjnej "Mówię Gorzów – myślę TPV".
                    www.gorzow24.pl/news/5054/mowie-gorzow-%E2%80%93-mysle-tpv.html
                    Na mój nos, chodzi tak naprawdę o werbunek do TPV, który nadal przyjmuje
                    każdego, kto ma obie ręce i wyraża chęć do pracy. Nie przeszkodziło temu
                    sprowadzenie liczącej półtorej setki grupy chińskich robotników, o co było
                    trochę krzyku m.in. na tym forum.

Może to wyglądać trochę dziwnie, ale firma zachowuje się tak, jakby niezbyt
                    zależało jej na reklamie marki, natomiast bardzo na pozyskaniu pracowników. Nie
                    jest zbyt wylewna w informowaniu o swoim rozwoju, który znacznie przekroczył już
                    zapowiedzi sprzed roku, a dane o wielkości zatrudnienia ostatnio podawane w
                    prasie, są już bardzo nieaktualne. Ale przynajmniej jedna ważna informacja
                    poszła otwartym tekstem: gorzowski zakład ma być europejskim centrum koncernu.

Tak nawiasem, jest to pierwsza od dawien dawna sensowna akcja promocyjna
                    Gorzowa, bo nakierowana na konkretnego odbiorcę i posiadająca jasno określony
                    cel. Rzecz charakterystyczna, że prowadzi ją nie Wydział Promocji i Czegoś Tam
                    na czele z lalunią cud urody, lecz Biuro Obsługi Inwestora UM. Szkoda tylko, że
                    strona internetowa jest dziełem amatora, a plakaty takie sobie.
                    • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.08, 19:12
                      nadal są przyjęcia.
                    • e_werty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 28.10.08, 20:53
                      "...gorzowski zakład ma być europejskim centrum koncernu...

... logistycznym! zapomniałeś dodać. Czyli magazyny i montaz. A
                      Gorzów liczył na rozwój placówek badaczych i napływu "wysokich
                      technologii" do Miasta! A sprowadza sie do tego że szukaja
                      najprostszych pracowników - o zatrudnianiu naszych inzynierów czy
                      techników - cisza! Myslę że TPV nie stanie sie "drugim Stilonem"...
    • Gość: koks Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: 80.197.123.* 28.10.08, 20:02
      widze ta firma to jedno wielkie nieporozumienie..... nalot skosnookich na Polske
      hehe dobre jesli tak jest, to gó...; nie ma prawa bytu ale z drugiej strony
      znajdą tam prace ludzie stanowiacy najgorszy sort społeczenstwa bez zawodu
      szkoły itp,takich to wszedzie potrzebują
      • Gość: XXX Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 28.10.08, 21:05
        kompletnie nie masz racji.
        • surma_bojowa Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 29.10.08, 07:24
          e_werty >
          Żeby rozwijać placówki naukowo-badawcze, trzeba je najpierw utworzyć, to chyba
          logiczne. A ilu ludzi rok, czy pół roku temu znało się w Gorzowie na
          konstruowaniu, czy choćby tym pogardzanym montażem telewizorów i monitorów? No,
          pewnie znalazłoby się paru hobbystów, którzy potrafiliby złożyć takie codo i ono
          nawet by działało, ale tutaj idzie o produkcję idącą w miliony egzemplarzy
          rocznie, w dodatku wielu rożnych typów i marek. A to jest już wyższa szkoła
          jazdy, którą trzeba opanować, co - sądząc po niektórych postach w tym i innych
          wątkach - wcale nie idzie bezproblemowo.
          Ale spoko, TPV rośnie nie tylko pod względem ilościowym, ale i jakościowym. Już
          istnieje zalążek komórki badań i rozwoju, wedle mojej wiedzy nadal jest szansa
          na powstanie obok TPV m.in. wytwórni komponentów, w tym paneli
          ciekłokrystalicznych.
          Wbrew temu, co niektórzy sądzą, TPV zatrudnia nie tylko robotników, ale i całą
          masę inżynierów, potrzebuje specjalistów od organizacji produkcji. A jak dobrze
          pójdzie, niedługo dojrzeje do zatrudnienia dobrego grafika ;) bo jakość plakatów
          i stronki www, o których pisałem wyżej, określiłem jako "takie sobie" wyłącznie
          przez grzeczność.

koks >
          Widzę i podziwiam, jaki to z Ciebie prawdziwy Prawdziwy Polak. Ale w takim razie
          może zdobądź się na patriotyczny wysiłek i naucz poprawnie pisać po polsku, bo
          inaczej ryzykujesz zaliczenie do "ludzi stanowiących najgorszy sort
          społeczeństwa, bez zawodu, szkoły, itp".
          • budrys77 Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 29.10.08, 08:08
            Cześć Surma:)
            Ja dodam tylko - "Nie od razu Kraków zbudowano".
            Jeszcze rok temu było tam pole:)

nowygorzow.pl/index.php?id=82&tx_go2webfotoreports_pi1[repUid]=11&cHash=abc36d32be
            Najwidoczniej wielu już o tym zapomniało, a obecność TPV stała się tak oczywista jak Warta w centrum. A przecież inwestycja wcale nie musiała dojść do skutku i 1800 miejsc pracy mogło trafić na drugi koniec Polski. Powrócimy do tematu ośrodka badań i innowacji za rok.
          • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 29.10.08, 16:15
            > logiczne. A ilu ludzi rok, czy pół roku temu znało się w Gorzowie
            > konstruowaniu, czy choćby tym pogardzanym montażem telewizorów i
            > monitorów?
            No, a ilu ludzi w GORZOWIE nauczylo sie KONSTRUOWANIA monitorow w
            ciagu ostatniego roku? Zaden?
            A jesli chodzi o ten pogardzany montaz - tez sie jest czym chwalic,
            ze sie "telewizor umie zlozyc". Sorry, ale mowimy o prostych
            czynnosciach manualnych, to skladanie telewizora, to jak ten
            specjalista z Forda... ktory przez cale zycie wkrecal lewa gorna
            srubke do prawego tylnego blotnika, i sie dziwi, czemu go do
            warsztatu samochodowego nie chca. Sorry, ale to juz samo wlaczenie
            maszyny w faurecii potrafi byc bardziej skomplikowane, niz to
            skladanie telewizorow...

> produkcję idącą w miliony egzemplarzy
            > rocznie, w dodatku wielu rożnych typów i marek. A to jest już
            > wyższa szkoła jazdy, którą trzeba opanować,
            Owszem, jest to wyzsza szkola jazdy - ale glownie pod katem
            organizacji stanowiska, dobrych instrukcji. Dla operatora... jest to
            rownie skomplikowane, co dla kucharza opanowanie setki roznych
            przepisow na obiad. Czyli... kwestia powtarzania, powtarzania, i
            jeszcze raz powtarzania. Kwestia seryjnego robienia tego -
            zapamietanie z czasem samo przyjdzie.

> Wbrew temu, co niektórzy sądzą, TPV zatrudnia nie tylko
            > robotników, ale i całą
            > masę inżynierów, potrzebuje specjalistów od organizacji produkcji.
            Oj, bardzo, bardzo, zwlaszcza ze wzgledu na roznorodnosc produkcji -
            odpowiednie stanowiska pracy moga byc wazniejsze dla produkcji i
            jakosci, niz sama praca ludzi. Czasem drobna rurka z dwoma
            wycieciami okazuje sie niesamowitym przyrzadem jakosciowym, ktory
            zamienia "wydaje mi sie, ze raczej dobrze" na absolutna pewnosc, ze
            jest ok.
        • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 29.10.08, 16:17
          Oj, XXX sie wkurzyl, bo nawet XXX z duzej litery napisal ;)
          • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 29.10.08, 17:55
            1800 osób zatrudnionych, ok, ale nie nazwał bym tego wielkim sukcesem
            gospodarczym zwykła montownia i tyle za parę lat pewnie przeniosą się do innego
            kraju i tyle będzie po i ośrodkach naukowo-badawczych
            • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 29.10.08, 21:12
              > 1800 osób zatrudnionych, ok, ale nie nazwał bym tego wielkim
              sukcesem
              > gospodarczym
              Gospodarczym - to tak, bo zatrudnic 1800 w tak malym miescie, to
              musi wplynac na gospodarke. Ale na pewno nie jest to sukces pod
              wzgledem rozwoju technologii ;)
              • Gość: edek -pracownik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 19.01.09, 12:57
                A czy ktoś wie coś o wolnym od 22 stycznia?Bo podobno ma być znowu
                postój i mamy brać urlopy tak jak w grudniu.
            • budrys77 Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 29.10.08, 21:37
              Gość portalu: bs napisał(a):
              > za parę lat pewnie przeniosą się do innego
              > kraju i tyle będzie po i ośrodkach naukowo-badawczych

Naturalna kolej rzeczy. Ale jak na razie są w Gorzowie, a nie pod Łodzią, na co się zanosiło. A co będzie, czas pokaże. Przypominam ponownie - rok temu było tam pole, a co niektórym marzy się Krzemowa Dolina. Pohamujcie trochę i nie wydajcie wyroku na TPV, skoro dyskusja nad ośrodkiem badawczym jest bezprzedmiotowa.
              • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 09.01.09, 11:37
                hahah, narazie zwalnija
            • Gość: szakal Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 16.10.09, 08:56
              tu jest total syf ,masz plecy nie musisz miec szkoly masz dobre
              stanowisko i PLACE jestes sam,,masz gowno.CIEPLINSKI,LIPIEC,KOTOWA
              IWIELU INNYCH to grupa LUDZI LEKCEWAZACA PRACOWNIKOW ZARABIAJA
              KROCIE,ANAS MAJA W DUPIE,co niektorzy na tych samych stanowiskach
              maja nawet o 1500zl roznicy ,jeden ma 2300,a drugi3000 a robia to
              samo iten co 2300 robi lepiej ,aten drugi robi burdel i ma potezne
              premie ZA CO? mowie o magazynie.
              • Gość: ccc Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 12:10
                >> aten drugi robi burdel i ma potezne
                > premie ZA CO?

hehe takie sie robi wałki u zagraniczniaka jak go nie ma i nikt nie pilnuje co
                tu się wyprawia.

polski prywaciarz by nie pozwolił na takie coś
        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 09.01.09, 13:09
          oj chyba ma racje
    • Gość: zołty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.08, 20:06
      www.tvn24.pl/2170437,12690,0,1,1,zemsta-koreanczykow,wideo.html
      • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 30.10.08, 20:48
        Popier... ich? Ze niby co - Polska ma wypowiedziec Korei wojne?
        Sorry, ale skonczyl sie okres komunizmu, gdzie kazdy musial
        pracowac...
        • e_werty Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 31.10.08, 01:17
          Nie będzie Polak Chińczykowi w ryż dmuchał!!!
          • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 31.10.08, 04:50
            > Nie będzie Polak Chińczykowi w ryż dmuchał!!!
            Znaczy, nie atakujemy Korei ani Chin? ;)
      • Gość: magda Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.08, 07:13
        ale tego nie ma w TPV.
        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.08, 21:38
          Czego Magdo nie ma w TPV ?
          mobbingu ?
          kiepskich płac ?
          złych warunków pracy ?
          • Gość: magda Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 01.11.08, 07:22
            to jest odpowiedz do żółtego.
            • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 01.11.08, 11:26
              Strajków w Tpv jeszcze nie ma, to prawda.
              • Gość: magda Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 01.11.08, 13:55
                i nie będzie.
                • Gość: XXX Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 06.11.08, 22:56
                  zastanówcie się,gdyby nie było tego zakładu to co?? biadolenie że
                  nie ,ma pracy i do opieki,itd
                  • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 19.11.08, 18:57
                    Co tam słychać w TPV, zwalniają ?
                    • surma_bojowa Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty 19.11.08, 20:30
                      Przyjmują.
                      Również do pracy we Wrocławiu, żeby było ciekawiej:
                      www.jobpilot.pl/job_suche/bycompany.phtml?employer=TPV+Displays+Polska+Sp.+zo.o.®ion=239&appkind=all&Jobs_Session=ad0e9e12624f789c98a0d392206319fc
                      • Gość: XXX Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 20.11.08, 09:02
                        przyjęcia są wstrzymane
                        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 20.11.08, 21:08
                          Ilu tam chińczyków pracuje ? Więcej ich niż polaków?
                          • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 21.11.08, 08:38
                            Polaków jest o wiele więcej.
                            • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!żółty IP: *.gorzow.mm.pl 26.11.08, 21:07
                              hej
                              • Gość: Gosia Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 28.11.08, 20:24
                                jest coraz lepiej
                                • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 30.11.08, 16:33
                                  Coraz gorzej, zbrali premie i bonów na świeta nie bedzie
                                  • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 30.11.08, 16:42
                                    zła informacja-bony będą
                                    • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 01.12.08, 21:03
                                      A premia ? ;-) Na które świeta ? A ile osób zwolnia przed swietami ?
                                      • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 01.12.08, 22:21
                                        Bony będą w grudniu 2008r+paczka rodzinna.
                                    • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 03.12.08, 22:45
                                      > zła informacja-bony będą
                                      Osobiscie wczoraj w tesco na gorczynie widzialem pare palet z
                                      paczkami, na kazdej z nich napis: PACZKI TPV.
                                      Myslicie, ze TPV zzaplacilo tesco za reklame? Czy moze... za paczki
                                      swiateczne?
                                      • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 04.12.08, 07:30
                                        zetkaf,zapłaciło za paczki dla pracowników które będą wydawane od
                                        dziś
                                        • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 05.12.08, 07:53
                                          > zetkaf,zapłaciło za paczki dla pracowników które będą wydawane od
                                          > dziś
                                          xxx, to bylo pytanie retoryczne polaczone z ironia, nie trzeba bylo
                                          odpowiadac. No, chyba ze ktos chcial sie osmieszyc, to mogl
                                          odpowiedziec, ze TPV za reklame zaplacilo ;)
                                          • Gość: Magda Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.08, 09:00
                                            Już od wczoraj są wydawane paczki rodzinne na Święta.
                                          • Gość: Mirek Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! zetkaf IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.08, 09:02
                                            o jakiej reklamie Ty piszesz???
                                            • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! zetkaf 05.12.08, 11:23
                                              > o jakiej reklamie Ty piszesz???
                                              O tych paczkach, co staly w tesco. Mogly to byc rzeczywiscie paczki
                                              dla tesco, a wtedy tesco wrecz pozwolilo sobie na "zdradzenie
                                              tajemnicy handlowej", i pare innych drobiazgow.
                                              Rownie dobrze, moglaby byc to reklama firmy TPV, a biorac pod uwage
                                              zblizajacy sie okres - dodatkowo podswiadome traktowanie tejze firmy
                                              jako "dobrego pracodawcy", dajacego paczki swoim pracownikom, gdy
                                              tak naprawde nie jest. Druga opcja jest absurdalna - i wlasnie
                                              dlatego zostala uzyta jako kontrast dla pierwszej. Taki srodek
                                              artystyczny... szkoda, ze nie dla wszystkich zrozumialy...
    • Gość: ........ Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 18:47
      Witam wszystkich. Tak sie zastanawialem nad zmiana miejsca pracy ( zaznaczam ze
      pracuje w konkurencyjnej firmie ) po okolo 2 latach zarabiam 2000zl. Jestem
      wykwalifikowanym pracownikiem ze wszystkimi szkoleniami i certyfikatami EPS,
      ISO, LeaderShip, ESD oraz wewnetrznymi MES, TRACTAS, COM'a etc, poza tym znam
      sie na procesie produkcji telewizorow lcd oraz modulow lcd. Z tego co tu
      przeczytalem sytuacja nie jest za klarowna jezeli chodzi o wynagrodzenia. W
      zwiazku z tym mam nastepujace pytanie, a mianowicie:
      Jakie zarobki mogliby mi zaproponowac uwzgledniajac moje umiejetnosci, oraz jak
      wyglada umowa, czy zostalbym bezposrednio zatrudniony przez firme czy moze przez
      posrednika.
      • Gość: xyz Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.08, 19:57
        1. ok. 3 tys. na początek
        2. żadnych pośredników

Dodatkowa informacja: za parę miesięcy osoby znające się na produkcji paneli LCD
        mogą być w Gorzowie na wagę złota.
        • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.08, 07:48
          zgłoś się do kadr.
          • Gość: zenek Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.08, 11:18
            Wkurza mnie to,że za przerwę świąteczną nie będzie płacone postojowego tylko
            wysyłają pracowników na urlopy!Przerwę mamy od 18grudnia do 5stycznia-wychodzi
            10 dni urlopu(tylko wigilię udało się odrobić,bo ciągle wypadały jakieś śmieszne
            dni wolne w tyg.,które odrabialiśmy w soboty-i nie było kiedy odrabiać przerwy
            świątecznej)!!!A jak ktoś już nie ma urlopu to mają dawać z nowego!Jak to
            możliwe?!Przecież 10 dni to jest dużo!!!Czy resztę urlopu mamy trzymać na
            następne święta?!A wakacje?Niektórym pracownikom 3miesięczna umowa kończy się w
            połowie stycznia-skąd naliczą im te urlopy?
            • Gość: . Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.08, 11:23
              Przynieście im zwolnienia L4! Urlop jest pracownika a nie
              pracodawcy.Jeżeli dalej będą podskakiwać nadal przynoście L4 i tak
              do skutku.
              • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 05.12.08, 11:26
                > Przynieście im zwolnienia L4!
                Podzeganie do przestepstwa tez jest przestepstwem - podobnie jak
                lewe zwolnienia L4.

> Urlop jest pracownika a nie pracodawcy.
                A gdzies ty to wyczytal. Pracownikowi nalezy sie 20/26 dni urlopu
                wypoczynkowego, z tego min. jeden okres min. dwutygodniowy, reszta
                do dowolnej dyspozycji. I nigdzie nie pisze, kto ma wnioskowac.
                Powiem wiecej, prawo dopuszcza sytuacje, ze to pracodawca moze
                wyslac pracownika na urlop, co wiecej, wymusza na pracodawcy, zeby
                pracownik go wykorzystal...

• Gość: . Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.08, 11:31
                  reszta
                  > do dowolnej dyspozycji.
                  Pracownika nie pracodawcy!!
                  > Powiem wiecej, prawo dopuszcza sytuacje, ze to pracodawca moze
                  > wyslac pracownika na urlop,
                  Tak .Na zaległe urlopy.Jak masz wątpliwości co do zarządzania swoim
                  urlopem wypoczynkowym zadzwń do PIP.
                  > Podzeganie do przestepstwa tez jest przestepstwem - podobnie jak
                  > lewe zwolnienia L4.
                  Powiedz to celnikom lub policjantom a nie strasz mnie tego typu
                  bzdurami!
                  • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 05.12.08, 19:59
                    > > do dowolnej dyspozycji.
                    > Pracownika nie pracodawcy!!
                    Wlasnie problem w tym, ze tak sie pracownikom wydaje. Ale przepisu
                    na to NIE MA. Jesli sie myle - podaj konkretny zapis, ktory zabrania
                    pracodawcy wyslac pracownika w dowolnym okresie?

> > Powiem wiecej, prawo dopuszcza sytuacje, ze to pracodawca moze
                    > > wyslac pracownika na urlop,
                    > Tak .Na zaległe urlopy.
                    I biezace tez. Nie moze ci jedynie rozdysponowac urlopu, ktorego nie
                    masz...

> urlopem wypoczynkowym zadzwń do PIP.
                    Ze skrotow, wole KP. Bardziej wiarygodny. Lokalny PIP juz mi raz
                    zinterpretowal wyniki na niekorzysc pracownika, niezgodnie z prawem.
                    A wystarczylo poszperac w necie, a czytanie ustaw zrodlowych to
                    potwierdzilo...

> > Podzeganie do przestepstwa tez jest przestepstwem - podobnie jak
                    > > lewe zwolnienia L4.
                    > Powiedz to celnikom lub policjantom a nie strasz mnie tego typu
                    > bzdurami!
                    No coz, tylko myslisz, ze dla pracodawcy nie bedzie podejrzane, ze
                    sie rozchorowales akurat w okresie, kiedy oni cie na urlop wysylaja?
                    Pol zakladu? Sorry, ale to nawet ZUS moze zaczac cos podejrzewac...
              • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.08, 11:46
                Tak do skutku,aż będziecie sobie inną pracę szukali.
                • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.08, 18:48
                  No nie czyż to nie szaleństwo i krótkowzrocznośc przynoszenie L-4
                  będzie od razu zwracało uwagę przełożonych (nie potrzebują
                  pracowników na L-4) i pożegnanie będzie szybkie ;)
                  • Gość: monia Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.08, 23:09
                    Paczki na święta są dość bogate,jak na firmę która jeszcze nie ma
                    roku
                    • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 06.12.08, 18:53
                      Monia masz rację.
                      • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 07.12.08, 22:50
                        Powiem więcej.Będą bony i teraz wszystkim malkontentom zamknęły się
                        buzie ;)
                        A przecież TPV nie musiała nic dawac i miałaby wymówkę. Teraz w
                        firmie dzieje się coraz lepiej i to widac gołym okiem. Mam nadzieję,
                        że choc odrobina zaawansowanych technologi trafi do nas i firma
                        rozwinie się na europejskim poziomie,a nie tylko para rączek,
                        wkrętak i lets go to assembly HD TV.
                        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 08.12.08, 02:29
                          Przerw w pracy to już ponoć od 15 ma się zacząć
                          • Gość: zenek Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 12.12.08, 22:09
                            oczywiscie to wiąże sie z dodatkowymi dniami urlopu...,bo jaki sens brać
                            bezpłatny i dostać później mniejszą wypłatę
                          • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 13.12.08, 17:49
                            nie wszyscy mają od 15 wolne.
                            • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 17.12.08, 20:12
                              Wszyscy w TPV już na przymusowym urlopie ? Ciekawe jakie pensje będą 700 złotych
                              chyba uda się uskrobać ?
                              • Gość: (00) Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: 82.160.209.* 18.12.08, 18:19
                                Powiem wam szczeze że nie moge sluchać jak ktoś mowi że w TPV jest
                                coraz lepiej bo tak nie jest!

Po pierwsze : postuj w firmie i wysyłanie ludzi na przymusowe urlopy
                                wypoczynkowe i bezplatne do czego pracodawca nie ma prawa!Artykuł
                                174 § 1 kodeksu pracy (tekst jednolity: Dz. U. 1998 r., Nr 21, poz.
                                94 ze zmianami)mówi nam że pracodawca może udzielić urlopu
                                bezpłatnego tylko na wnisoek pracownika jesli takiego wniosku nie ma
                                pracownikowi należy się wynagrodzenie postojowe.

Jeśli ktośma wątpliwości co do tego czy mam racjie zapraszam na
                                strone :
                                www.prawo-pracy.pl/przymusowy_urlop-p-449.html
                                Po drugie: Dzisiejszego dnia nie przedluzono umów o prace ponad 100
                                pracowniką! Decyzja odgórna!!

Po trzecie: mamy kolejny przestuj w firmie (05-06.01.09) i planowane
                                są nastepne na luty i lipiec

Po czwarte: odgórne blokowanie awansów i podwyżek

Jeśli ktośmi powie że tego wszystkiego nie ma w TPV to zanczy że tam
                                nie pracuje
                                • super.halusia Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 18.12.08, 18:58
                                  a dlaczego im nie przedłużono umów????
                                  • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 18.12.08, 19:57
                                    Chwilowe problemy z zamówieniami.
                                    Co do przymusowe urlopy to czyż pracodawca nie jest zmuszony dac
                                    możliwośc wykorzystania dni urlopowych do końca roku? Owszem jest
                                    jeszcze czas do końca kwartału następnego roku ale w wypadkach braku
                                    możliwości wykorzystania urlopów z ustawowym terminie. Blokowanie
                                    podwyżek...jakie blokowanie po prostu nie ma obowiązku dawania
                                    podwyżek z urzędu ale zawsze można poszukac w innych firmach lepszej
                                    kaski. Znowu biadolenie a ja się cieszę, że mam urlop przed świętami
                                    i mogłem sobie wyjechac. Oszczedzałem urlop własnie na takie chwile
                                    a nie szastałem nim na lewo i prawo.
                                    • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 18.12.08, 20:41
                                      > Chwilowe problemy z zamówieniami.
                                      Wiesz, znam firme rozkrecajaca sie, ktora tez w takim stanie byla...
                                      teraz zatrudnia ZNACZNIE mniej ludzi :(
                                      I nie widac, zeby mialo byc lepiej...

> Co do przymusowe urlopy to czyż pracodawca nie jest zmuszony dac
                                      > możliwośc wykorzystania dni urlopowych do końca roku?
                                      Owszem, jesli ktos jeszcze ma platny. A co jesli ktos nie ma? Prawo
                                      nakazuje "postojowe", a i to w pewnych przypadkach, inaczej pelna
                                      wyplata i sie martw, co z pracownikiem zrobic i zeby niepilnowany
                                      nie wlazl gdzie nie trzeba...

> kaski. Znowu biadolenie a ja się cieszę, że mam urlop przed
                                      > świętami
                                      > i mogłem sobie wyjechac. Oszczedzałem urlop własnie na takie
                                      chwile
                                      > a nie szastałem nim na lewo i prawo.
                                      O jejku, jaki ty cudowny jestes, a jakie ciolki wokol Ciebie -
                                      czyzbys pracowal w biurze? A teraz postaw sie w sytuacji INNYCH
                                      ludzi. Niektorzy wola maksymalnie wykorzystac urlop w trakcie lata,
                                      ich prawo, i nie masz prawa ich obrazac, sugerujac, ze sa rozrzutni.
                                      Inni maja dziecko, i wola systematycznie spedzac z nim czas, pomoc
                                      chocby w problemach zdrowotnych, a nie, raz na rok, na swieta, nagle
                                      przypominac sobie o rodzinach. Kazdy ma prawo do urlopu, i nie ma,
                                      ze ktos nim szasta, lub nie. Nie kazdy musi sobie zostawiac urlop na
                                      okreslony termin, bo TOBIE tak pasuje...
                                      • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 18.12.08, 21:55
                                        zetkaf mylisz się. Żadne postojowe. Firma ogłosiła wystarczająco
                                        wcześnie przerwę urlopową aby można było uniknąc tzw. postojowego.
                                        (może faktycznie trochę przesadziłam z wykorzystaniem urlopów)
                                        Zawsze można w Inspekcji Pracy ale z moich info wynika,że ogłaszając
                                        wcześniej przerwę urlopową firma nie musi wypłacac postojówki.
                                        Info ze Świata:
                                        Fiat wysłał swoich pracowników na przymusowy urlop- nie płaci
                                        postojówki
                                        Chrysler zrobił to samo czy myślisz, że przy tak silnych związkach
                                        jak we włoszech mógłby olac prawo pracy. Postojowe to strata dla
                                        przedsiębiorstwa, które i tak ma kłopoty z brakiem zamówień.
                                        • Gość: (oo) Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: 82.160.209.* 19.12.08, 15:35
                                          Kerna przepraszam ale to ty sie mylisz firma na samym poczatku
                                          oglosila przerwe postojowaa dopiero potem przerwe urlopowa.A wiec w
                                          gruncie rzeczy tak naprawde mamy w TPV przerwe postojową i jeśli nie
                                          podpisaliscie prosby o urlop wypoczynkowy czy tez urlop bezplatny
                                          nalezy wam sie postojowe(art. 80 Kodeksu pracy) !!!!
                                          A co do infa ze świata:
                                          To zgodze sie iz chrysler i fiat wyslal pracownikow na przymusowe
                                          urlopy i nie placi im postojówki i mysle ze takie silne zwiazki jak
                                          we wloszech nie olaly by prawa pracy ale czy ktos powiedzial ze we
                                          wloskim prawie pracy jest mowa o przerwie postojowej???
                                          No moze Cie kerna zaskocze ale nie ma takiego zapisu!!
                                          • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 19.12.08, 17:02
                                            Sprawdzę to ale za pewne jest jakas regulacja w tej sprawie.Tak jak
                                            regulacja co do nadgodzin. Chciałem sprawdzic Włoskie prawo pracy i
                                            co mnie zdziwiło to dodatki za nadgodziny:
                                            1 dwie h +25%, następne+35%
                                            przy pracy zmianowej w święta +55%
                                            przy pracy zmianowej w święta w nocy 75%
                                            To my mamy całkiem ok.
                                            Strasznie sie rozwodzimy nad tematem postojowego a faktem jest
                                            wysłanie ludzi na urlop IP milczy, TPV działa w przekonaniu, że ma
                                            rację a częśc ludzi traci pracę. Taka jest obecna sytuacja a w
                                            prawie pracy nie ma (chyba) wzmianki ile wczesniej musi byc
                                            ogłoszona przerwa urlopowa, czy postojowa aby wysłac pracowników do
                                            domu. Na pewno ma to byc wcześniej ale ile wcześniej aby było to
                                            zgodne z kodeksem.
                                            • Gość: zenek Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 20.12.08, 23:40
                                              Ogólnie im człowiek dłużej tam pracuje stwierdza,iż organizacja jest
                                              beznadziejna.Nie wiem czy Polacy są tak głupi (nie obrażając nikogo) ale gdy
                                              tylko dopadną koryta to robią wiele niepotrzebnych rzeczy-by pokazać kim są-
                                              zanim zabrać się porządnie do roboty.Chyba wolałbym by Chińczycy przejrzeli na
                                              oczy i by zwolnili tych,którzy naprawdę są niepotrzebni.Bo ci co pracują w tpv
                                              już chyba zdążyli zobaczyć,że większość"naszych"od koryta zupełnie nie zna się
                                              na tym co robi.Przecież wyżej są tylko ci "po plecaku",którzy nie pracują już w
                                              swoich byłych firmach-bo tam "przegięli".Więc mam nadzieję,że Chińczycy się
                                              przekonają(bo wbrew pozorom są bystrzi niż nam się wydaje)i zajmą się TYMI
                                              ludźmi.Bo zwalniając ludzi z produkcji nić się nie osiągnie.Przecież każda
                                              zwolniona osoba nie zostawia zdrowej opini o tpv.Więc kto będzie tam pracował
                                              jak wszystkich zwolnią?Ci od koryta?Nasi?Masakra!
                                              • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 21.12.08, 15:12
                                                Zenek nie wiem, czy zauważyłeś, że właśnie tam gdzie chinczycy
                                                zwalniają miejsca i wstawiają polaków zaczyna byc koniec haosu i
                                                zaczyna się organizacja. Właśnie taka słoma wystaje niektórym
                                                polakom z butów jak tobie. Wolałbyś chinczyków no to masz na górze i
                                                masz w chinach tam zapier..la się i nie marudzi jak się nie podoba
                                                to na ulicę. Prawo pracy? Jakie prawo pracy? To polacy tłumaczą
                                                chinolom w TPV ,że za nadgodziny się płaci i że można ich
                                                przepracowac określoną ilośc . Zenek lepiej pisz gdzie indziej jak
                                                jak masz pisac o rzeczach, o których nie masz pojęcia. Znajdź firmę
                                                na świecie, gdzie nie przyjmuje się po znajomości. Jak ja bym był
                                                dyrektorem to też otaczał bym się ludźmi zaufanymi, którzy w moim
                                                mniemaniu są kompetentni a nie dobierał współpracowników na
                                                podstawie dyplomów, a którzy niekoniecznie muszą wiedziec jak się
                                                pracuje.
                                                • Gość: chomik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 21.12.08, 21:32
                                                  A pani kerna to chyba plecaczek,bo mówi zenkowi ,że pisze o czymś o czym pojęcia
                                                  nie ma a ja się z nim zgadzam.A z tą słomą to wyhamuj.Ta stronka jest poświęcona
                                                  takim wypowiedziom,które zamieścił tu zenek.Więc skąd ten atak?Może prawda zabolała?
                                                  • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 21.12.08, 22:27
                                                    ha..ha..pan zenek wykupił abonament na tę stronkę.(przypominam:to
                                                    jest net)
                                                    A rozumowanie "chomika" jest iście przynależne gryzoniom. A ja się
                                                    zgadzam ze wszystkimi "plecakami" świata, że głupich zazdrośników
                                                    nie sieją.Pan zenon i chomik to za pewne wspaniali fachowcy
                                                    niedocenieni przez otaczający ich świat i krzywdząco wyrzuceni przez
                                                    gospodarkę na niższe stanowiska niż w swoim mniemaniu zasługują.
                                                    WSPÓŁCZUJĘ! a stwierdzenia, że jestem "plecakiem" świadczą o
                                                    histerycznej pokusie obu na obrażanie innych (choc nawet nie wiedzą
                                                    kogo)aby wynieśc się na piedestały erudycji.GRARULUJĘ!
                                                  • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 22.12.08, 13:09
                                                    I to jest właśnie charakter plecaka-mowa o p.kerna.Poniżanie osób na niższym
                                                    stanowisku.Przecież tu nikt nikomu nie zazdrości i nikt nad sobą się nie
                                                    użala!Chodzi tu o fakty i tyle.I śmieszna jest Twoja reakcja na te opinie.No i
                                                    widać kto tu kogo obraża.Pozdro dla zenka i chomika!
                                                  • Gość: kerna Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 22.12.08, 15:25
                                                    I tu was mam! jestem prywatnym przedsiębiorcą, i sama siebie
                                                    zatrudniam. Chciałam wywołac u was merytoryczną dyskusje a teraz
                                                    sami przeczytajcie swoje posty i oceńcie je. zero maretoryki sama
                                                    zapyziała retoryka. A, to mi się nie podoba a tamten też się nie
                                                    zna...tylko ja wiem najlepiej...ludzie zamiast pisac "polskie" posty
                                                    weźcie się do pracy nad sobą i zapomnijcie o TPV (bo widocznie ta
                                                    firma wam nie odpowiada)i poszukajcie pracy, która przyniesie wam
                                                    radośc a nie same smutki.
                                                    Ps. Proszę o wybaczenie p. kerna za podszycie się pod nick z innego
                                                    forum ale to dało mi trochę radości.
                                  • Gość: ggg Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: 82.160.209.* 18.12.08, 19:58
                                    Głownie chodzi o ostatni nabór pracowników TPV!!!
                                    A czemu to juz trzeba by bylo sie spytac Dyrektora Cieplinskiego i
                                    Siedzinickiej!! Wiem że decyzja o nieprzedłużeniu nie była decyzją
                                    kierowników poszczególnych działów!
                                    • Gość: XXX Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!!ggg IP: *.gorzow.mm.pl 22.12.08, 19:54
                                      a skąd ta pewność
                                      • zetkaf XXX na priva 22.12.08, 23:27
                                        Ahoj,
                                        Jako iz piszesz bez logowania sie, nie moge cie zlapac na priva.
                                        Wiec mozesz wyslac maila do mnie (oczywiscie zetkaf at gazeta.pl ;),
                                        bo cos mi wyglada, ze w pewnej sprawie mozesz mi pomoc ;)
                                        PS. Nie zwiazane z TPV!
                                        • Gość: xxx Re: XXX na priva zetkaf IP: *.gorzow.mm.pl 23.12.08, 07:32
                                          zależy z którym xxx chcesz pogadać z tego co widzę jest Nas
                                          dwóch,pozdrawiam
    • Gość: angela-abc Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 18.12.08, 20:50
      WYdaje mi sie ze troche przesadzilas. Tez pracuje w Tpv i choc nie
      jest tak jak sobie wyobrazalam , wierze ze firma rozwinie skrzydla i
      bedzie lepiej. Jak w kazdej firmie na poczatku jest nielad. Moze to
      dlatego, ze jest duzo pracy i panuje chaos, ale z drugiej strony tez
      za malo wykwalifikowanych ludzi zdaje sie wydawac. Co do punktow
      dot. premii i wolnych sobot- nie wypowiadam sie. Moze i tak jest,ale
      nie mozna pisac w ten sposob ze wszystko jest do niczego. SKoro tak
      jest to po co sie tam meczysz?
      P.S Patrzac na obecna sytuacje na swiecie i rynku pracy,
      zastanowilabym sie nad takim gderaniem, bo moze byc tak, ze to Firma
      nie bedzie Cie potrzebowac...Szanuj prace poki masz.
      • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 16:13
        z tego co mi wiadomo,sporo osób już zwolniono.
        • Gość: mikrus Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 23:06
          Nie zwolniono tylko nie przedłużono umowy, a to jest ogromna różnica!
          • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.08, 23:15
            zgadza się,ale dlaczego nie przedłużono umów?
            • Gość: chomik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 29.12.08, 20:51
              Mieli wszystkim przedłużyć umowy.Ale że zamówień nie ma-nie ma roboty i do
              widzenia.Szkoda tylko,że ludzie są o tym informowani w trakcie tej przerwy
              świątecznej.Nieźle, pozwalniali ludzi na święta...
              • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 30.12.08, 12:43
                Nie płaczcie, Tpv zapiowiedzialo ze zwiekszy zatrudnienie do 3500 bedzie super i
                wyplaty tez maj byc 3500 brutto, niestety, ha ha
                • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! bs IP: *.gorzow.mm.pl 30.12.08, 13:02
                  no widzisz,będzie dobrze.
                  • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! bs IP: *.gorzow.mm.pl 30.12.08, 20:13
                    Pewnie ze bedzie, trzeba dziekowac przezydentowi za to
                    • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! bs IP: *.gorzow.mm.pl 01.01.09, 21:22
                      Masz rację
                      • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 02.01.09, 09:56
                        Tak się zastanawiam,co naprawdę pracownicy oczekują od pracodawcy,a
                        co w zamian dadzą.
                        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 04.01.09, 20:18
                          właśnie, szkoda tylko, że TPV tak mało oczekuje od pracowników , a jeszcze mniej
                          daje w zamian
                          • Gość: alek Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.aster.pl 04.01.09, 20:42
                            Trzeba sie liczyć z takim postępowaniem wielkich koncernów.
                            Stanie za michę ryżu przy taśmie i jeszcze sie uśmiechać do prezydenta czy
                            budryska i marka z forum.

Tak czy inaczej oni kiedyś wyjadą.
                            • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 05.01.09, 11:58
                              nikt tam nie pracuje za miskę ryżu,tylko za pensję
    • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 08.01.09, 11:31
      Ile osób zwolnili od grudni czy ktoś wie ?
      • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 14.01.09, 14:13
        Chińczycy to kiedy do chin wrócą ???
        • Gość: chinczyk Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.rootnode.net 14.01.09, 16:45
          ;-)
        • Gość: XXX Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 14.01.09, 23:01
          a dlaczego mieli by wracać?
          • Gość: chomik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 15.01.09, 01:05
            Bo z naszych juz nikt nie bedzie pracował.
            Urąbali obecnosciówkę a góra zadowolona.
            Ludzie-nie przychodźcie do pracy do Tpv,przecież tu jest cyrk!!!
            Praca-fakt,lekka.Ale organizacja...
            • Gość: xyz Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 16.01.09, 07:28
              Będą przyjęcia w marcu.
              • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 16.01.09, 13:03
                którego roku, a polaków tez przyjmą czy tylko chińczyków. Proszę o poważna odpowiedz
                • Gość: xyz Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 16.01.09, 22:40
                  którego roku-2009 tylko Polaków przyjmują
    • 0xxxxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 17.01.09, 09:06
      TPV skończy się tak jak Stilon
      • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 17.01.09, 09:53
        Co jest, samych de... przyjmuja do TPV? To juz kolejny, co jedynie
        krzyzykami sie umie podpisac?
        • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! zetkaf IP: *.gorzow.mm.pl 17.01.09, 19:54
          Jesteś w błędzie,pozdrawiam
        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 17.01.09, 21:17
          ;-) Wydaje mi się ze XXX jest chyba na etacie w TPV. Czy to prawda ? Proszę o
          poważna odpowiedz ;-)
          • Gość: XXX Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 17.01.09, 22:22
            TAK
        • Gość: chomik Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 18.01.09, 00:33
          A co za różnica kto jak się podpisuje?!Czy to świadczy o debiliźmie?!Jeśli to jest Twój punkt widzenia to kim Ty jesteś?(do wypowiedzi zetkafa).Sorki ale wymieniajmy opinie nie obrażając siebie.Jesteśmy tu po to,by wymienić swoje doświadczenia z tpv lub po to by dowiedzieć się się jaka jest tam sytuacja(dla tych,którzy jeszcze tam nie pracowali).
          • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 18.01.09, 09:48
            > A co za różnica kto jak się podpisuje?!
            Drobny zart z tego, ze tu juz coraz wiecej osob podpisuje sie trzema
            krzyzykami, to juz jakies odmiany tych trzech krzyzykow, zeby sie
            ludzie rozrozniali (trzy krzyzyki malymi, duzymi, jeszcze piec
            krzyzykow z zerem na poczatku ;).

> Czy to świadczy o debiliźmie?!
            Kiedys taki podpis swiadczyl o analfabetyzmie...
            Btw, jak sie widzi niektore postawy roszczeniowe pewnych ludzi, i
            wydumane wypowiedzi, co to im sie nalezy, to naprawde mozna zwatpic,
            co do jakosci myslenia tych osob (btw, ten xxx lub XXX co
            najczesciej broni tpv, to akurat chyba mysli normalniej od
            przecietnej inteligencji ludzi zakladajacych watki).

• Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 18.01.09, 10:56
              zetkaf od dziś podpisuję się,aga ok,pozdrawiam
              • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 19.01.09, 11:22
                TPV ma pracownika na etacie który dba o wizerunek firmy na forum, BRAWO
                • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 19.01.09, 14:22
                  > TPV ma pracownika na etacie który dba o wizerunek firmy na forum,
                  BRAWO
                  Gratuluje spostrzegawczosci i refleksu ;)
                  • Gość: aga Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 19.01.09, 18:19
                    Jeżeli komuś dobrze się pracuje w TPV,to dlaczega ma nie dbać o
                    wizerunek firmy?
                    • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 19.01.09, 22:50
                      A na jakim stanowisku pracujesz, Aga ?
                      • Gość: Aga Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 20.01.09, 18:06
                        na odpowiednim stanowisku zgodnie z obowiązującymi
                        kwalifikacjami,pozdrawiam
                        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 20.01.09, 20:12
                          dziekuje za pozdrowienia
                        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 21.01.09, 12:33
                          Pozdrawiam, mam nadzieje, że osoby szukające informacji na temat TPv przeczytają
                          ten wątek i same wyciągną wnioski na temat firmy TPV
                          • Gość: aga Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 21.01.09, 17:53
                            bardzo bym chciała.
                          • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 21.01.09, 19:01
                            > ten wątek i same wyciągną wnioski na temat firmy TPV
                            Np., ze pracownicy tpv maja duuuzo czasu na czytanie forum ;)
                            A na powaznie, jako osoba nie pracujaca w tpv, za to znajaca sie
                            troche na prawie, nie dostalem dowodow, ze te marudzenia, to nie
                            zwykle objawy przyszlozwiazkowego krzykactwa i pieniactwa, a lamania
                            prawa.
                            • Gość: aga Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 22.01.09, 13:48
                              o jakie łamania prawa Tobie chodzi,pozdrawiam
                              • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 22.01.09, 14:03
                                > o jakie łamania prawa Tobie chodzi,pozdrawiam
                                O to rzekome (np. wyplaty pol pensji za przepracowanie pol
                                miesiaca ;), o ktorym tyle pisano na forum, ale jak zaczales pytac o
                                szczegoly, to nagle placzacy milkli albo glupie teksty: ty tutaj nie
                                pracujesz, ty nic nie rozumiesz. Ciekawe, czy jakby poszli do sadu
                                pracy, tez by sedziemu takie teksty rzucali, zmuszali by go do
                                zatrudnienia sie w tpv, zeby pokazac, ze lamane jest np. prawo co do
                                wynagrodzen? Przeciez to latwo sprawdzic - bierzemy umowe,
                                sprawdzamy kwote, sprawdzamy dodatki, sprawdzamy jaki przelew
                                poszedl z tpv do pracownika - i wszystko wiadomo. Nie trzeba
                                pracowac w tpv...
                                • Gość: aga Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 22.01.09, 15:36
                                  mi osobiście zawsze się wszystko zgadza
                        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 24.01.09, 12:11
                          ;-)
                        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 24.01.09, 12:12
                          Ostatnio ciekawy artykuł w Lubuskiej czytałem

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090123/POWIAT04/880787477
                          • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 24.01.09, 13:32
                            No nie, zarzuty jak na razie swietne. Jeszcze sie okaze, ze tpv
                            bedzie sie cieszylo z tych skarg. Bo jak przyjdzie inspekcja,
                            stwierdzi, ze zarzuty sa bezpodstawne, to potwierdza, ze pracuje sie
                            swietnie, a to ludzie maja postawy roszczeniowe.
                            Ot, chocby to:
                            "Przed tygodniem napisaliśmy jak koncern pożegnał się z naszym
                            Czytelnikiem: gdy ten przyszedł do pracy, usłyszał, że właśnie nie
                            przedłużono mu umowy. - Mogli mi to powiedzieć dwa tygodnie
                            wcześniej, przynajmniej szukałbym innego zajęcia"
                            A gdzie w prawie jest zapis, ktory by to wymuszal? Ot, mieli prawo,
                            i tyle. Btw, czy pracownik poszedl wczesniej i sie spytal, czy
                            wyszedl z zalozenia, ze na pewno przedluza? Czy ktos mu chociaz
                            obiecywal: tak, tak, przedluzymy, a tu nagle nie? Btw, jesli
                            pracownik sie nie dopytuje, moze byc to wrecz na jego niekorzysc - w
                            ten sposob sugeruje pracodawcy, ze nie jest zainteresowany jej
                            przedluzaniem ;)
                            Zglaszanie wyjscia do toalet jest wlasnie postepowaniem ZGODNYM z
                            prawem (jest to opuszczenie stanowiska pracy, wiec nalezy informowac
                            przelozonego, a PIP, jakby sie uparla, moglaby skazac przelozonego
                            za to, ze nie wie, ze jego pracownik jest w toalecie, co w przypadku
                            przeprowadzania ewakuacji moze miec ogromne znaczenie).
                            "Dziwna praktyka" jest tez usankcjonowana prawem (NIESTETY!).
                            Pracodawca moze sam, bez wniosku pracownika, udzielic mu urlopu.
                            Pozostaje kwestia planu urlopow - ale z tego mozna zrezygnowac, poza
                            tym w planie urlopow pracownicy zazwyczaj umieszczaja
                            jedynie "ustawowe 2 tygodnie". Urlopy bezplatne - tu sie
                            zaskoczylem. Zdaje mi sie, ze caly ten watek zaczal sie od LEGALNEGO
                            zamieszania ze zmiana harmonogramu pracy - w listopadzie pracujemy w
                            soboty, za to w grudniu pare dni wolnego. To byloby legalne, ale
                            wtedy nie nazywa sie to urlopem bezplatnym. Chyba ktos w tpv dal
                            ciala ;)
                            Oczywiscie, jesli sie udowodni, ze byly sugestie zwolnienia - to
                            ewidentny mobbing, i tu jest zarzut podstawny. Ale... ja juz
                            mowilem, co sadze o tzw. "szkole volkswagena", to wlasnie typowe
                            zachowanie. Tym ludziom zycze ogromnych kar za mobbing, i mam
                            nadzieje, ze to ich kiedys nauczy szacunku do ludzi.

Btw, ciekawy cytat, dla pieniaczy, jak widac, mialem racje:
                            "Szósta kontrola była przed miesiącem. - Dotyczyła wątpliwości przy
                            naliczaniu wynagrodzeń, ale wszystko było w porządku. Poradziliśmy
                            tylko lepiej zapoznać z regulaminem wynagrodzeń wszystkich
                            pracowników".

PS. A Solidarnosc... jak zwykle, albo szuka rozroby, albo nic nie
                            robi. Pan Porwich wie, ale nic do PIP nie powie. Bo po co zrobic cos
                            dla pracownika? Poczeka, az sie znajda frajerzy do zalozenia
                            organizacji, na razie widac zadnego losia nie moze znalezc, wiec
                            niech sie ludzie mecza dalej...
                            • Gość: aga Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 24.01.09, 14:39
                              a niby w czym solidarność miałaby pomóc,bez przesady,pracowałam już
                              kiedyś gdzie były związki,żenada
                              • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 24.01.09, 15:25
                                > a niby w czym solidarność miałaby pomóc,bez przesady,pracowałam
                                > kiedyś gdzie były związki,żenada
                                TEORETYCZNIE - w walce o godziwe warunki pracy, gwaramtowane prawem
                                pracy.
                                W PRAKTYCE - to walcza o wladze polityczna, o jakies pieniactwo, o
                                wyrwanie pracodawcy kazdej kaski, nawet jakby mial zbankrutowac.
                                Godziwa praca to nie tylko 4 zera w wyplacie, ktorych i tak prawie
                                nikomu nie zapewnia...
                                • Gość: aga Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 24.01.09, 17:45
                                  właśnie,była przewodnicząca takich związków,podpisała aneks do
                                  pakietu socjalnego na niekorzyść pracowników.
                                  • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 24.01.09, 19:00
                                    > właśnie,była przewodnicząca takich związków,podpisała aneks do
                                    > pakietu socjalnego na niekorzyść pracowników.
                                    To mozemy dorzucmy, ze radca prawny przy PIP do orlow prawa nie
                                    nalezy, jedyne co umie, to przeczytac z Kodeksu Pracy, o
                                    jakiejkolwiek innej ustawie czy rozporzadzeniu nie wspomni. I tak
                                    wyglada ochrona pracownika w lubuskim...

PS. Nie wiem, czy wszyscy, ale z jednym inspektorem PIP mialem do
                                    czynienia i trzeba przyznac, ze chyba sie zna. Czyzby radca prawny
                                    to taki stazysta, zanim sie nauczy prawa i zasluzy na stanowisko
                                    inspektora? ;)
                                    • Gość: SISSI Re: Tpv - nowa umowa??? - obiecanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 20:41
                                      Pracowałam i chcę tam nadal pracować.... świetna atmosfera, płace
                                      zawsze mi się zgadzały... z dniem 1 stcznia jestem bezrobotna nie
                                      dostałam dalszej umowy choć miałam ją obiecaną... miałam nawet
                                      wzięty urlop z nowego roku... załoga z którą pracowałam była ze mnie
                                      zadowolona.... nic nie wiedziałam że nie dostanę nowej umowy więc 5
                                      stycznie jak niby nigdy nic przyszłam do pracy na nockę i proszę
                                      niemiłe zaskoczenie ;( załoga nie mogła uwierzyć że nie nie dostałam
                                      dalszej umowy. to było straszne patrzeć komuś w oczy....czułm się
                                      podle i OSZUKANA....
                                      • Gość: aga Re: Tpv - nowa umowa??? - obiecanki IP: *.gorzow.mm.pl 27.01.09, 10:10
                                        będą przyjęcia,złóż ponownie podanie.
                                        • Gość: SISSI Re: Tpv - nowa umowa??? - obiecanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 10:16
                                          Tak wiem ;) nim odebrałam świadectwo pracy to już mniałam złożone
                                          ponownie podanie ;)
                                          • Gość: aga Re: Tpv - nowa umowa??? - obiecanki IP: *.gorzow.mm.pl 27.01.09, 12:41
                                            Z pewnością będziesz przyjęta,pozdrawiam
                            • Gość: sido Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.09, 22:47
                              hej zetkaf
                              jestes inteligentnym idiota
                              albo chcesz go zrobic z Porwicha...
                              jaki on ma w tym interes - zaden (a ludzie fakt sie mecza)
                              taki sam przyklad moge na tobie podac:
                              masz co jesc - a ludzie sie mecza...
                              a Ty oczywiscie nic nie zrobisz...
                              czekasz na innych losi??????????????
                              • Gość: chomik Re: ZETKAF IP: *.gorzow.mm.pl 08.02.09, 12:26
                                Widzę Zetkaf,że w otaczjącym Cię świecie wszystkich masz za debili a sam jesteś
                                najmądrzejszy.Po co się w ogóle wypowiadasz skoro tam nie pracujesz?Nie mówię,że
                                w Tpv jest tragicznie ale trzeba mieć styczność z tym co się tam dzieje by
                                wyrobić sobie zdanie.A że ludzi oceniasz poprzez debilizm to sorki ale świadczy
                                to tylko o Twoim szacunku do człowieka.
                        • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 28.01.09, 01:11
                          xxx
                        • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 29.01.09, 20:17
                          ile aktualnie osób jest zatrudnionych w TPV ?
                          • Gość: Ciekawy Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 29.01.09, 20:30
                            No ile? Kto zgadnie? Ja obstawiam na 1900.
                            • Gość: SISSI Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 22:39
                              Ja obstawiiam na 1750...... ( zbyt wiele osób poleciało)
                              • Gość: aga Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 30.01.09, 09:14
                                i nie tylko w TPV są zwolnienia
                              • Gość: xxx Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 31.01.09, 15:14
                                1749...
                                • Gość: SISSI Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 16:48
                                  Prawdy dowiemy sie po 10 lutego.... wtedy będą odcinki z wypłaty a
                                  na nich piszę liczba zatrudnionych!!! pozdrawiam :)
                                  • Gość: aga Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 31.01.09, 20:27
                                    ale w marcu ponoć będą przyjęcia,szósta linia jest budowana,nie
                                    będzie żle,pozdrawiam
                                    • Gość: Sissi Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 14:35
                                      Bez sensu budować nową linię jak 5 B prawie wcale nie chodziła może
                                      ok 3 tygodnie.....
                                      • super.halusia Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 02.02.09, 20:50
                                        ??????????????
                        • Gość: bs Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.gorzow.mm.pl 07.02.09, 13:13
                          zwolnienia, zwolnienia, o co tym chińczykom chodzi ????
    • Gość: senator123 TPV Kradnie !!! IP: *.gorzow.mm.pl 03.02.09, 20:36
      TPV ? - odradzam wszystkim, którzy jeszcze nie mieli okazji tam pracować, dlaczego?
      Z prostego powodu, każdy kto pracował, czy też pracuje w tym chorym zakładzie,
      dobrze wie że to sami Debile i Złodzieje, zaczynając od pseudo-dyrektorów i
      kierowników, którzy napychają sobie kieszenie naszym kosztem. Nie dajcie się
      zrobić w bambuko.
      Za dużo obiecują, a w rzeczywistości jest naprawdę Tragicznie, nie miejcie
      oczywiście pretensji to kobiet, które prowadzą z wami rozmowy kwalifikacyjne,one
      tylko wykonują polecenia tych BURAKÓW na stołkach, zaczynając od p.
      Cieplińskiego a kończąc na Chnczykach i p.Bartold, bo rządzących jest tam więcej
      niż pracowników, karierowicze po trupach, którzy się nadają ale do "lizania
      znaczków na poczcie !!!
      Zganiają winę na Kryzys gospodarczy, dobre sobie, mówią że TPV się rozwija i
      będzie więcej miejsc pracy...TAK??? nie wierzcie Im. Bo skoro tak , to dlaczego
      zwalniają ludzi i pracując dotychczas na cały etat ( dotyczy to wszystkich
      pracowników, produkcja-magazyn ) każą podpisać anex do umowy na 3/5 etatu to
      daje nam jakieś 700-800 zł netto - SKANDAL!!!

Z powodu kryzysu i Dobra Firmy zabierzemy Tobie pół pensji drogi
      pracowniku-Dyrekcja TpV Displays ( przecież firma się rozwija) tylko że nie w tą
      stronę co powinna.
      Jest to dobrowolny przymus - stawiają człowieka pod ścianą, albo podpisze
      pan/pani anex w/w. albo wypowiedzenie : co wybierasz drogi czytelniku???
      Niech Ci którzy wydali takie rozporządzenie teraz sami wyżyją w tych czasach za
      800 zł - oczywiście dla nich jest to nie możliwe.

Większość ludzi ma większe opłaty za mieszkanie, a nie mówiąc o kredytach
      mieszkaniowych, czy też nakarmieniu dzieci. Cytuję "Co to ma ku...a być, czy ja
      do renty dorabiam czy jak? STAWKI GŁODOWE !!!" -mówi jeden z pracowników. I
      takie zdanie podziela większość pracowników TPV. Nikt nie może zrozumieć
      dlaczego tak się dzieje i dlaczego Ci, którzy zarabiają najwięcej OKRADAJĄ, w
      dosłownym tego słowa znaczeniu, ludzi którzy ledwo wiążą koniec z końcem i żyją
      od wypłaty do wypłaty.
      Inspekcja pracy??? - jak najbardziej, jednak bez skutków i jakichkolwiek zmian.
      Już siedmiokrotnie PIP gościł w naszym zakładzie i co ? skończyło się na paru
      nie wielkich mandatach dla zatuszowania sprawy : wnioski? nasuwa się jeden,
      mianowicie jakiś wysoko ustawiony urzędas Gorzowskiej Inspekcji Pracy musi być
      opłacony??? być może, nie można tego wykluczyć, skoro po mimo wielokrotnych
      skarg pisemnych i słownych nie ma efektów, a wręcz przeciwnie jest co raz gorzej
      - to jak sadzicie drodzy czytelnicy?? teraz chyba udać się do SĄDU PRACY ???
      tylko pytanie : czy ta instytucja ma taką siłę przebicia aby bronić praw
      pracownika czy też weźmie łapówkę ???
      • Gość: xxx Re: TPV Kradnie !!! IP: *.gorzow.mm.pl 03.02.09, 21:42
        a gdzie nie zwalniają?
      • zetkaf Re: TPV Kradnie !!! 03.02.09, 23:45
        > dobrze wie że to sami Debile i Złodzieje, zaczynając od pseudo-
        xxx, jako przedstawiciel kadr moglbys sie wziasc za jakies
        szkolenia, edukacje w zakladzie, itp. Zaczynajac od zgloszenia
        obrazy do prokuratury i "edukacyjnej" wspolpracy z sadem celem
        zasadzenia gostkowi jakies kary za obraze ;)
        A autora tego ctowanego tekstu spytam: jak zes taki genialny, czemu
        robisz za robola, a nie za dyrektora? Zabraklo talentu na dyrektora?

> tylko wykonują polecenia tych BURAKÓW na stołkach, zaczynając od p.
        Jak na razie, to ja widze buraka, ktory nawet nie wie o co pyszczyc.
        Za duzo rozmow z przedstawicielami zwiazkow?

> Zganiają winę na Kryzys gospodarczy,
        Nie no, zadnego kryzysu na swiecie nie ma, a ludzie zabijaja sie,
        zeby kupic telewizor... slyszales, juz trzeba sie nawet zapisywac,
        do parlamentu wchodzi projekt ustawy, ze telewizory na kartki beda ;)

> pracowników, produkcja-magazyn ) każą podpisać anex do umowy na
        3/5 etatu to
        > daje nam jakieś 700-800 zł netto - SKANDAL!!!
        POLSKIE PRAWO - im na to zezwala... 3/5 etatu, 3/5 minimalnej
        krajowej - i jak sie nie podoba, mozesz napisac skarge do PIP. Znowu
        stwierdza brak nieprawidlowosci ;)

> Z powodu kryzysu i Dobra Firmy zabierzemy Tobie pół pensji drogi
        > pracowniku
        i damy dwa razy wiecej czasu wolnego ;)
        Pracujesz mniej, dostajesz mniej, czego oczekujesz... wolisz byc w
        puli zwolnionych?

> Jest to dobrowolny przymus - stawiają człowieka pod ścianą, albo
        > podpisze pan/pani anex w/w. albo wypowiedzenie : co wybierasz
        > drogi czytelniku???
        A wiec nikt cie nie zmusza... zawsze mozesz pojsc gdzie indziej,
        gdzie ci bedzie lepiej...

> Niech Ci którzy wydali takie rozporządzenie teraz sami wyżyją w
        > tych czasach za 800 zł - oczywiście dla nich jest to nie możliwe.
        Ci co wydali takie rozporzadzenie (a wlasciwie ustawe) maja
        zapewnione dobre posadki - i sam ich na te posadki wybierales...

> dlaczego tak się dzieje i dlaczego Ci, którzy zarabiają najwięcej
        > OKRADAJĄ,
        Czlowieku, licz sie ze slowami, bo sad moze ci wrabac 2 lata, bez
        zawiasow...
        Jak na razie NIKT NIKOGO NIE OKRADA - ktos ci cos fizycznie zabral?
        Wyciagnal ci pieniadze z portfela?

> Inspekcja pracy??? - jak najbardziej, jednak bez skutków i
        > jakichkolwiek zmian.
        Bo jedyne co moze zrobic PIP, to PRZESTRZEGAC PRAWA. Jesli
        oczekujesz, ze beda wymuszali cos nielegalnie - to sie nie
        osmieszaj...

> Już siedmiokrotnie PIP gościł w naszym zakładzie i co ? skończyło
        się na paru
        > nie wielkich mandatach dla zatuszowania sprawy
        Tam, gdzie stwierdzili nieprawidlowosci, to dali mandaty, z tego co
        wiem, nie takie niewielkie. No, chyba ze 3 tys wylozone z prywatnej
        kieszeni to niewielki mandat dla ciebie? A coz, podziekuj znowu
        panom z Wiejskiej, ze PIP duzo wiecej nie moze...

> mianowicie jakiś wysoko ustawiony urzędas Gorzowskiej Inspekcji
        > Pracy musi być opłacony???
        Glupis, i probujesz madrego udawac.
        Po pierwsze, wiele spraw to bylo durne pieniactwo ludzi nie
        znajacych prawa. Po drugie, PIP ma swoje ograniczenia co do
        wysokosci nakladanych mandatow.
        Ale ty wiesz lepiej, ciebie obowiazuja twoje wlasne prawa, a nie
        polskie?
        Btw, zycze milych wczasow za kratkami, tam ci zapewnia wikt,
        opierunek, i nawet telewizor ;)

> - to jak sadzicie drodzy czytelnicy?? teraz chyba udać się do SĄDU
        > PRACY ???
        A idz... potrwa to dluzej niz interwencja w PIP, a efekty beda te
        same... ew. dojdze ci zarzut o pomowienia...

> tylko pytanie : czy ta instytucja ma taką siłę przebicia aby
        > bronić praw pracownika czy też weźmie łapówkę ???
        Czy tez stanie po stronie prawa, a nie bezpodstawnych roszczen
        pracownikow?
        • Gość: aga Re: TPV Kradnie !!! IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.09, 15:10
          przecież logiczne,pracujesz mniej godzin,zarabiasz mniej
        • Gość: inspektor Re: TPV Kradnie !!! IP: *.gorzow.mm.pl 04.02.09, 16:46
          Ciekawe zetkaf czy byłbyś taki mądry gdyby tobie przyszło tam
          pracować za te stawki głodowe? A może ty tam pracujesz i jesteś
          Kierownikiem? Jeśli tak to pewnie znasz zasadę, że wszyscy są równi
          ale niektórzy są równiejsi. Ty może potrafisz wykarmić dzieci,
          opłacić mieszkanie i jeszcze kupić rzeczy codziennego użytku za 800
          zł. TAK. Za 800zł bo tyle teraz zostało zaproponowane przez POTĘŻNE
          TPV, firmę solidną i uczciwą. Nie, ty poprostu albo nie znasz do
          końca realiów albo nabijasz sobie kieszeń tak samo jak ta banda
          polsko-chińskich złodziei będąc poza tym wszystkim i siedząc na
          pierwszym piętrze, na które zwykli pracownicy nie powinni wchodzić.
          Tak zresztą było mówione przez panią na rozmowie wstępnej. Zresztą
          panie z kadr to już wogóle księżniczki. Pierwszy raz spotykam się z
          firmą, która chroni te "biedne istoty" przed atakami rozjuszonych,
          okantowanych na wynagrodzeniu pracowników, dochodzących swoich
          racji. "Dochodzących" bo raczej im się to nie uda w przypadku
          rozczenia swoich praw przez gów... wartych kierowników. Stoją
          zwartym murem za pionem dowodzącym a nie za swoimi pracownikami
          wiedzą, że jest źle ale nie wychylą nawet nosa bo oberwie im się tak
          samo. I gdzie tu logika? Przecież Kierownik jakiegokolwiek działu
          powinien mieć niby choć trochę więcej do powiedzenia niż zwykły
          szarak. Niestety tak nie jest. I choćby Prezes firmy był bardziej
          biały niż żółty to i tak nie będzie dobrze bo i tak zawsze wszystko
          rozgrywa się o pieniądze. Podsumowując:
          zetkaf zacznij myśleć rozsądniej zanim skomentujesz czyjeś żale
          jako niemoc pracy na wymarzonym stanowisku bo ja tam pracowałem na
          pośrednim ale mimo wszystko byłem za tym zwykłym pracownikiem. Po
          drugie takich kierowników powstało tam mnóstwo tylko nie każdy był
          do tego przygotowany ale stwarzano ich nimi bo większość miała twoje
          poglądy.
          • zetkaf Re: TPV Kradnie !!! 07.02.09, 04:27
            > Ciekawe zetkaf czy byłbyś taki mądry gdyby tobie przyszło tam
            > pracować za te stawki głodowe? A może ty tam pracujesz i jesteś
            Prawo jest prawo - nie ma opcji "stawki glodowe". 3/5 atetu - 3/5
            minimalnej krajowej, nic wiecej wymagac nie mozesz.
            A wolalbys byc w tych 2/5 wyrzuconych z pracy?
            Jak masz pyszczyc - to powiedz, o co pyszczysz... a potem, zastanow
            sie, CO MOWI PRAWO.
            Prawo niewygodne - nie oskarzaj mnie, oskarzaj sejm... ktory sam
            wybrales...
            PS. Nie pracuje w tpv... nie dostalem sie ;)

> zł. TAK. Za 800zł bo tyle teraz zostało zaproponowane przez
            A ile oczekujesz za 3/5 etatu? Jak za malo - zatrudnij sie gdzie
            indziej, ktos zabrania? Albo na kierownika, skoro taki genialny
            jestes?
            Co? NIE NADAJESZ SIE? To nie pyszcz...

> końca realiów albo nabijasz sobie kieszeń tak samo jak ta banda
            > polsko-chińskich złodziei będąc poza tym wszystkim i siedząc na
            Oczywiscie, jak ktos ma inne zdanie niz ty - znaczy, ze zlodziej?
            Czlowieku, ucz sie, co znaczy DEMOKRACJA... komuna z jedynym
            slusznym pogladem sie skonczyla, pora odzwyczaic sie od bycia
            cenzorem...

> okantowanych na wynagrodzeniu pracowników, dochodzących swoich
            > racji.
            Jak na razie wychodzi, ze to pracownicy sa glaby, bo nie wiadomo,
            czego sobie chca, a prawo mowi, ile im sie nalezy... i DOKLADNIE
            TYLE DOSTAJA... o czym swiadczy kontrola PIP!

> powinien mieć niby choć trochę więcej do powiedzenia niż zwykły
            > szarak.
            I wiecej do powiedzenia, niz kryzys?

> zetkaf zacznij myśleć rozsądniej zanim skomentujesz czyjeś
            Jak na razie to TY masz roszczenia, a nie zdrowy rozsadek...
            Ja tez chcialbym zarabiac 200tys/miech.... ale nie mowie, ze swiat
            jest glupi, bo daje maly ulamek tego...
    • senator123 TPV Okrada pracowników 06.02.09, 18:39
      Gorzów WLKP ulica Złotego Smoka 9, właśnie tam powstała firma TPV zajmująca się
      produkcją
      monitorów i telewizorów. Rozwijająca się na początku zeszłego roku w szybkim
      tempie firma,
      przez właścicieli i dyrekcję TPV zostało nazwane “chlubą Gorzowa” zatrudniającą
      w pewnym
      okresie ponad 1500 osób zmniejszając bezrobocie w woj. Lubuskim obiecując na
      wszelkich forach
      dyskusyjnych firmy i ogłoszeniach prasowych zarobki około 500 euro netto
      miesięcznie. Owszem
      na początku jak mówili, tak było, oczywiście biorąc “małą” poprawkę jeżeli
      chodzi o zarobki.
      Długo nie musieliśmy czekać, aby się przekonać o tym że nasza “chluba Gorzowa “
      jaką miała być
      firma TPV Displays Polska – ma poważne problemy zaczyna okradać pracowników, o
      czym mówi
      poniższy artykuł.
      TPV ? - odradzam wszystkim, którzy jeszcze nie mieli okazji tam pracować, dlaczego?
      Z prostego powodu, każdy kto pracował, czy też pracuje w tym chorym zakładzie,
      dobrze wie że to
      sami Debile i Złodzieje, zaczynając od pseudo-dyrektorów i kierowników, którzy
      napychają sobie
      kieszenie naszym kosztem. Nie dajcie się zrobić w bambuko.
      Za dużo obiecują, a w rzeczywistości jest naprawdę Tragicznie, nie miejcie
      oczywiście pretensji to
      kobiet, które prowadzą z wami rozmowy kwalifikacyjne,one tylko wykonują
      polecenia tych
      BURAKÓW na stołkach, zaczynając od p. Cieplińskiego a kończąc na Chińczykach i
      p.Bartold, bo
      rządzących jest tam więcej niż pracowników, karierowicze po trupach, którzy się
      nadają ale do
      "lizania znaczków na poczcie” !!!
      Zganiają winę na Kryzys gospodarczy, dobre sobie, mówią że TPV się rozwija i
      będzie więcej
      miejsc pracy...TAK??? nie wierzcie Im. Bo skoro tak , to dlaczego zwalniają
      ludzi i pracując
      dotychczas na cały etat ( dotyczy to wszystkich pracowników, produkcja-magazyn )
      każą podpisać
      aneks do umowy na 3/5 etatu to daje nam jakieś 700-800 zł netto - SKANDAL!!!
      Z powodu kryzysu i Dobra Firmy zabierzemy Tobie pół pensji drogi
      pracowniku-Dyrekcja TpV
      Displays ( przecież firma się rozwija) tylko że nie w tą stronę co powinna.
      Jest to dobrowolny przymus - stawiają człowieka pod ścianą, albo podpisze
      pan/pani aneks w/w.
      albo wypowiedzenie : co wybierasz drogi czytelniku???
      Niech Ci którzy wydali takie rozporządzenie teraz sami wyżyją w tych czasach za
      800 zł -
      oczywiście dla nich jest to nie możliwe.
      Większość ludzi ma większe opłaty za mieszkanie, a nie mówiąc o kredytach
      mieszkaniowych, czy
      też nakarmieniu dzieci. Cytuję "Co to ma ku...a być, czy ja do renty dorabiam
      czy jak? STAWKI
      GŁODOWE !!!" -mówi jeden z pracowników. I takie zdanie podziela większość
      pracowników
      TPV. Nikt nie może zrozumieć dlaczego tak się dzieje i dlaczego Ci, którzy
      zarabiają najwięcej
      OKRADAJĄ, w dosłownym tego słowa znaczeniu, ludzi którzy ledwo wiążą koniec z
      końcem i
      żyją od wypłaty do wypłaty. Podpisaliśmy przedstawione nam dokumenty z prostego
      powodu, nie
      mieliśmy wyjścia!!! Mamy związane ręce. Nikt nie chciał nam pomóc mimo licznych
      skarg i
      zażaleń do odpowiednich instytucji odpowiedzialnych za rozwiązywanie podobnych
      problemów,
      jaką np. jest Państwowa Inspekcja Pracy z oddziałem w Gorzowie.
      Inspekcja pracy??? - jak najbardziej, jednak bez skutków i jakichkolwiek zmian.
      Już siedmiokrotnie
      PIP gościł w naszym zakładzie i co ? skończyło się na paru nie wielkich
      mandatach dla
      zatuszowania sprawy : wnioski? nasuwa się jeden, mianowicie jakiś wysoko
      ustawiony urzędas
      Gorzowskiej Inspekcji Pracy musi być opłacony??? być może, nie można tego
      wykluczyć, skoro po
      mimo wielokrotnych skarg pisemnych i słownych nie ma efektów, a wręcz przeciwnie
      jest co raz
      gorzej - to jak sadzicie drodzy czytelnicy?? teraz chyba udać się do SĄDU PRACY
      ??? tylko
      pytanie : czy ta instytucja ma taką siłę przebicia aby bronić praw pracownika
      czy też weźmie
      łapówkę ???
      . Sami Państwo wiedzą że tego typu firmy mają zabezpieczenia na wszelkie
      wątpliwości i skargi
      pracowników do takich instytucji jaką jest Państwowa Inspekcja Pracy mając tam
      swoje znajomości
      i poparcie.
      Jeśli chodzi o Sąd Pracy jest to ostateczność, jednak są też obawy że mogą i tam
      w jakiś sposób
      zatuszować sprawę,jednak jak w/w. Jest to ostateczność.
      Za każdym razem korygują swoje decyzje regulaminem wewnątrz-zakładowym, gdzie ogólny
      kodeks pracy jest po to by bronić praw pracownika , bynajmniej powinien w
      większości,również
      wprowadza lub też zabrania pracodawcom pewnych działań przeciwko podwładnym,
      natomiast ich
      regulamin wewnątrz-zakładowy na to samo zezwala, więc o co tu chodzi? Albo jest
      jeden kodeks
      pracy,albo wcale i rządzi prawo dżungli, a szczerze mówiąc dużo nie brakuję aby
      z tego powodu
      powstały zamieszki w zakładzie.
      Więc nasuwa się pytanie, po co jest kodeks pracy? jeżeli każdy pracodawca nie
      musi się do niego
      stosować i stosuje własne prawo, łatając soje "dziury budżetowe" zabierając
      pracownikom pół
      pensji, gdzie i tak zarabiamy nie wiele, dopychając sobie kieszenie i cieszyć
      się w koncie że się
      znów udało. Naprawdę należy przeprowadzić kontrolę z prawdziwego zdarzenia i
      dobrać im się do
      tyłka, ale nie taką zapowiedzianą jak to miało za każdym razem miejsce, tylko z
      zaskoczenia i
      sprawdzić od A do Z co do joty, aby nie mieli czasu się przed niczym
      zabezpieczyć i ukryć
      wszystko co mogło by ich pogrążyć.
      • ciqasty Re: TPV Okrada pracowników 07.02.09, 01:07
        daj spokoj, pieprzysz jak potluczony :/

Panasonic zamyka 27 fabryk i zwalnia 15 tys ludzi a Ty krzyczysz, bo na 3/5 pracujesz??

Nie ma zamowien i koniec, trzeba poczekac, az skonczy sie ten caly kryzys. Owszem TPV moglo wywalic wszystkich na bruk i zamknac sie do czerwca, ale gdzie by potem znalazla kadre (ktora juz jest przeszkolona?)? Znow by musieli szkolic, znow by byly defekty i znow firma w plecy ;>.

Dlatego nei patrz tak na czubek wlasnego nosa, tylko pomysl o tym, ze firma jednak cos robi w kierunku, zeby przetrzymac ten kryzys i jak beda zamowienia to ruszy pelna para.

Zreszta, tydzien ma 7 dni, w tpv 3, zostaja Ci jeszcze 4 na dorywcza prace ;>. Zawsze tez mozesz sie zwolnic (co zapewne by nastapilo, gdybys nie dostal oferty na 3/5) i znalezc nowa prace na pelen etat ;D.

Ciezkie czasy nastaly, ale chyba lepiej tak robic, niz zostac zwolnionym?
      • zetkaf Re: TPV Okrada pracowników 07.02.09, 04:37
        > Niech Ci którzy wydali takie rozporządzenie teraz sami wyżyją w
        tych czasach za
        > 800 zł -
        > oczywiście dla nich jest to nie możliwe.
        Jak sie nie podoba - zastanow sie, kto takie prawo ustanowil? Sejm?
        Przez kogo wybrany? m.in. PRZEZ CIEBIE????

> dokumenty z prostego powodu, nie mieliśmy wyjścia!!!
        Nawet majac lufe przy glowie, masz wybor... ale niektorzy wola sie
        upodlic...

> jaką np. jest Państwowa Inspekcja Pracy z oddziałem w Gorzowie.
        > Inspekcja pracy??? - jak najbardziej, jednak bez skutków i
        jakichkolwiek zmian.
        Bo juz pokazywalem wam, ze debile wymagaja niewiadomo czego...
        Ale przeczytac regulaminy - to juz dla tych debili zbyt
        skomplikowane, prosciej pyszczyc...

> zatuszowania sprawy : wnioski? nasuwa się jeden, mianowicie jakiś
        > wysoko ustawiony urzędas
        > Gorzowskiej Inspekcji Pracy musi być opłacony???
        Oczywiscie opcji, ze w TPV jest ktos na tyle madry, zeby robic
        wszystko w zgodzie z prawem, nie uwzgledniasz... bo prawo jest
        stanowione przez ciebie, tys wyrocznia prawa, tys najmadrzejszym
        prawnikiem...
        wiesz, to sie daje wyleczyc, moze nawet w Gorzowie ;)

> kodeks pracy jest po to by bronić praw pracownika
        Kodeks pracy jest po to, zeby USTALIC ZASADY. Nikogo bronic, nikogo
        pograzac - USTALIC ZASADY. Nie podoba sie - czemu podpisales umowe,
        a wraz z nia zaakceptowales regulamin?
        Ale nie, wszyscy maja bronic Ciebie, super-czlowieka, ideal
        doskonaly...

> jeden kodeks pracy
        A podaj KONKRETNIE, KTORY PARAGRAF KP zostal zlamany? No, numerkami
        podaj, bo na cytaty z KP to juz cie wogole nie stac...

> Więc nasuwa się pytanie, po co jest kodeks pracy? jeżeli każdy
        Po to, zeby PRZESTRZEGAC PRAWA. Zeby sobie duren-pracownik nie
        myslal, ze wszyscy wokol niego beda skakac - kawke parzyc, pensje
        wyplacac, a jak sie taki raz na miesiac laskawie ruszy do roboty, to
        jeszcze premie 200% wyplacac?
        Chyba zbyt dlugo w zwiazkach byles ;)

> stosować i stosuje własne prawo, łatając soje "dziury budżetowe"
        Podaj, ktory punkt KP zostal zlamany? Ktory puntk regulaminu? Mowie,
        o regulaminie zakladowym, a nie twoim wydumanym ;)

> znów udało. Naprawdę należy przeprowadzić kontrolę z prawdziwego
        >zdarzenia i
        Oczywiscie, tylko ty umialbys taka przeprowadzic?
        Btw, nadal obowiazuja przepisy, ze kontrole sa NIEZAPOWIEDZIANE...
        ale ty jestes madrzejszy, ty wiesz lepiej?
        • Gość: ata Re: TPV Okrada pracowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 20:23
          ale macie problemy mi nie przedłużono umowy i nie mam nawet 800 zł jak wam nie
          pasuje to chętnie się z wami zamienię
          • Gość: zdziwiony Re: TPV Okrada pracowników IP: *.xdsl.centertel.pl 30.03.09, 19:53
            Nie rozumiem jak można pracować za takie pieniądze, 800zł wydaje miesięcznie na
            piwo i papierosy.Zatrudnianie za takie pieniądze to wstyd dla pracodawcy.
            • Gość: ktoś Re: TPV Okrada pracowników IP: *.gorzow.mm.pl 31.03.09, 10:00
              Raczej dla pracodawcy który obiecywał złote góry
              • Gość: inzynier Re: TPV Okrada pracowników IP: *.gorzow.mm.pl 31.03.09, 20:25
                500 euro obiecywali, eh szkoda gadać.
    • Gość: WIDZ Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: 88.199.112.* 06.07.09, 13:54
      tpv - niebezpieczna mieszanka dwóch światów
      Chiny - komunistyczny kraj gdzie liczy się tylko zysk dla
      prominentnych włodaży
      Polska - kraj złodziei i dorobkiewiczów.
      Co z tego wyszło?....masówka , masówka i jeszcze raz masówka
      człowiek w tej fabryce nie brzmi dumnie.To ma być robol który ,
      zrobi jak najwięcej , najtańszym kosztem . Tu się jakość nie liczy
      tylko ilość.Trzeba szybko robić bo czekają samochody na wysyłkę
      towaru, i nie ważne że to wróci z hukiem jako reklamacja , ważna
      jest chwila obecna.Patrząc na twarze przełożonych na różnych
      szczeblach dostrzegam u nich grymas niepokoju '' uda mi się ten
      dzień przetrwać czy nie? , jutro będzie kolejny ...'' i tak w
      kółeczko :) zero organizacji. Cała kadra kierownicza do wymiany.Taka
      sytuacja jednak chińczykom jest na ręke nie od dzisiaj wiemy jaką
      jakość mają ich towary i wie o tym cały świat.To że to jest
      tajwański koncern nie chiński to przykrywka , więcej jest chińczyków
      niż tajwańczyków , oj dużo by tu pisać to jest mały
      skrót.Podsumowując moją wypowiedź ciśnie mi się na usta pewne
      przysłowie ..'' Jaki Pan taki kram ''
      • Gość: cccccc Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 15:49
        >> i tak w
        kółeczko :) zero organizacji. Cała kadra kierownicza do wymiany.Taka

dlatego że nie rekrutują spejcalistów od zarządzania (w tym np mnie) po
        studiach, tylko biorą ludzi majacych dośw. na stanowisku nie ważne jak wcześniej
        na nim robili czy leżeli tylko wentylem do góry na kanapie (znam taki przypadek)
        - czy mobbingowali ludzi. nieważne czy umiesz, ważne że to wcześniej robiłeś
        (nieważne jak) i jesteś przyjęty. A umiesz to robić, wiesz jak, znasz się na
        zarządzaniu - w życiu cie nie przyjmą bo musisz wcześniej sobie po kolesiowsku
        załatwić dośw na identycznycm stanowisku gdzie indziej.
        • Gość: XXX Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.09, 08:09
          Tu cię nie poprę.Pracowałem z gościem po studiach zarabiał więcej niż ja ale
          wiedza pożal się Boże.Także "miszczu" studia to nie wszystko.
          • Gość: Emigrant Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 23:40
            Nie rozumiem Was. Jeśli ktoś zna język angielski i potrafi cokolwiek, dalej
            świat stoi otworem. Bez problemu można jechać na 2-3 miesiące i przywieźć min 3
            tysiące Euro. To jest praktycznie rok Waszej pracy w TPV. Ale z chęcią
            przeczytałem Wasze wszystkie posty, od tych "oh-ów" i "ah-ów" na początku, że
            firma się rozwija, paczkę na święta dali, itp.. (najbardziej mnie rozbawił
            jeden, że "w przyszłym roku będzie zatrudnionych 3500 osób i pensja 3500 brutto)
            aż do końca, gdy nastał mobbing, burdel taki sam jak rok wcześniej, zaczęły się
            zwolnienia... Jeszcze pytanko? Powstało już to Centrum Badawczo-Rozwojowe, które
            miało gorzowskich absolwentów zatrudniać? I nigdy nie powstanie, kiedy tylko się
            się skończą ulgi dla skośnookich przeniosą się błyskawicznie do Rumunii. Trzeba
            być frajerem, żeby wierzyć, że ta firma zamierza w jakikolwiek sposób bratać się
            z Gorzowem... To jest bezduszna korporacja, nie wybudowała się w Łodzi, Gorzów
            się zniżył do większych ukłonów w postaci ulg i tyle.. Za 2-3 lata skończy się
            to tak, że TPV zniknie stąd, zostawiając 2 tysiące bezrobotnych, ze zmarnowanym
            życiem, bo nie powiedzie mi, że przy zarobkach 1200-1300 złotych odłożyliście
            choć złotówkę... Po prostu zmarnowaliście kilka lat na wegetację, nabijając
            kabzę inwestorowi... Powiem Wam jeszcze, że TPV otworzył się w Gorzowie,
            ponieważ ma tutaj siedzibę firma Mestil - spece od przeniesienia każdego zakładu
            w dowolne miejsce na ziemi w przeciągu kilku tygodni. Pozdrawiam z emigracji...
            • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 30.07.09, 15:50
              > ponieważ ma tutaj siedzibę firma Mestil - spece od przeniesienia
              ech, widac, ze swym umyslem poza granice Gorzowa nie siegasz, a
              twoja wyobraznia nie siega juz miast wielkosci Poznania czy Lodzi.
              Bo nie wmowisz mi, ze w Poznaniu nie ma firm takich jak mestil -
              powiem wiecej, ciezko by mi bylo uwierzyc, ze w kazdym z tych miast
              jest zaledwie jedna firma sklonna przewozic linie technologiczne.
        • Gość: C Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: 74.125.16.* 30.07.09, 19:42
          To pytanie czemu zostal zrekrutowany-czyzby sie na niczym nie znal tylko mu sprawdzili czy b.dobry angielski i ze zdobyl dosw. Na identycznym stanowisku bo mu ktos zalatwil po znaj.fuche? Wielu baranow 100x glupszych ode mnie ma stanowiska bo ma plecy skuteczna metoda sprawdzania czy ktos jest gamoniem jest sprawdzanie ocen na suplemencie bo rozni sie studenciak trojkowy od piatkowego a nikt tego nie sprawdza tylko oceniaja rowna miara geniusza i gamonia nawet gamonia preferuja bo naklamal,plecy bo gamon
          • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 30.07.09, 21:03
            Gość portalu: C napisał(a):
            a gadaj ty do siebie, gadaj, tylko obiegowe opinie o sobie
            potwierdzasz ;)
            • Gość: Solidarnosc Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: 74.125.16.* 30.07.09, 21:27
              Zwiazek zawodowy w takim zakladzie musi byc a to nie zwiazki zawodowe wykanczaja firmy bo ci tylko egzekwuja nalezne im prawa i dbaja o poszanowanie pracownika a prywaciarze odwrotnie maja was za tepa mase do urobienia jak ciasto i z zadowoleniem patrzy jak sie dajecie mu urabiac za nedzne garsc srebrnikow yenow czy jaka zoltki maja tam walute
              • Gość: C A IP: 74.125.16.* 30.07.09, 21:35
                Firmy sie wykanczaja bo nie ma poszanowania pracownika bo firmy blednie zakladaja ze ludzie dadza sie im urabiac za grosze z lamaniem podstawowych praw,dobrych obyczajow i norm etycznych
              • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 31.07.09, 15:57
                > Zwiazek zawodowy w takim zakladzie musi byc
                A z czego wynika, ze MUSI? Chyba nie z prawa?

> a to nie zwiazki zawodowe wykanczaj
                > a firmy bo ci tylko egzekwuja nalezne im prawa i dbaja o
                > poszanowanie pracownika a prywaciarze odwrotnie maja was za tepa
                Akurat zwiazki tez maja was za tepa mase, co zreszta widac bylo juz
                pare razy. Btw, ciekawe jak to bylo z faurecia, jak solidarnosc
                obcych ludzi zwozila pod bramy zakladu, bo nikt z zakladu nie chcial
                strajkowac? A jak to bylo, jak zwiazkowiec namowil cala zmiane do
                zastrajkowania, po czym okazalo sie, ze jako jedyny nie zostal
                wywalony?

• Gość: E Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: 74.125.16.* 31.07.09, 17:17
                  Wywalili wszystkich na zbity pysk z faureci z tych co chcieli zwiazku zawodowego a ten 1 co byl w zwiazku to go nie mogli ruszyc bo by przegrali w tych kolchozach zagranicznych tpv faurecia borndetze powinny byc zwiazki bo bez tego moze se robic co chce swinia prywaciaz z ludzmi np ich numerowac jak bydlo mobing, brak bezposr umow tylko przyjm przez posrednikow zwaln za byle co nie kapuje czemu jestes przeciwny strzezeniu poszanowania ludzi przez kapo
                  • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 01.08.09, 10:26
                    > Wywalili wszystkich na zbity pysk z faureci z tych co chcieli
                    > zwiazku zawodoweg
                    Jakie wywalili, jakie wywalili? Po prostu dali im takie stawki,
                    jakie byly dla pracownikow produkcji, i basta. A ze w Irlandii byly
                    wyzsze, to z 3 dwoch wyjechalo. A ten jeden pozostal w sytuacji
                    patowej, bo w ustawowym okresie zalazek zwiazku nie dobral nikogo do
                    pomocy, wiec jak 2 wyjechali po tym okresie, to nic nie mozna bylo
                    zrobic.
                    A potem byl strajk jednej zmiany - wylali wszystkich, a jedynie tego
                    niedoszlego zwiazkowca zapobiegawczo zostawili...

> w tych kolcho
                    > zach zagranicznych tpv faurecia borndetze powinny byc zwiazki bo
                    > bez tego moze se robic co chce swinia prywaciaz z ludzmi
                    Wiesz, w tych "kolchozach" zagranicznych, powinien byc dyrektor
                    zagraniczny, bo inaczej jakis polaczek bedzie chcial sie wykazac
                    przed centrala i aby podwyzszyc cel, bedzie robil wszystko -
                    mobbowac, upodlac, itp. Wierz mi, dopoki faurecia byla zarzadzana
                    przez Niemcow, bylo dobrze. Potem przyszli Polacy - i jest to, co
                    jest. Wielokrotnie pisalem, ze pracowalem w koncernach zarowno
                    zagranicznych, jak i pozornie zagranicznych - i w tych prawdziwie
                    zagranicznych, gdzie jest albo stala kadra zagraniczna, albo sa
                    czeste odwiedziny "obcych" na dowolnym szczeblu, to miesza sie tez
                    kultura pracy, i dochodzimy do zachodnich standardow.
                    Problem jest, gdy nie mamy do czynienia z zachodem, wtedy mamy
                    typowy polski wyzysk, niewolnictwo i ponizanie...

> np ich numerowac jak bydlo mobing,
                    Ponizanie - tak, mobbing to chyba jeszcze nie jest. Polecam lekture
                    stron zajmujacych sie mobbingiem, bo chyba wypowiadasz sie o czyms,
                    o czym nie wiesz...

> rak bezposr umow tylko przyjm przez posrednikow
                    jest tolegalne, i nie podskoczysz. Ale zwiazkowcy zawsze robia burdy
                    nie tam gdzie trzeba i gdzie mozna cos osiagnac.

> zwaln za byle co
                    szykanowanie? Czy moze... dbanie o przepisy? Zwolnionym pozostaje
                    sad pracy, kara niewspolmierna do winy (np. w przypadku zwolnienia
                    za jednorazowe spoznienie), wtedy sad nakazuje ponowne przywrocenie
                    do pracy, wyplate wynagrodzenia za czas bycia na bezrobociu, itp. I
                    wtedy juz musza troche wiecej twoich przewin nazbierac, zeby
                    ponownie cie wyrzucic...

> nie kapuje cze
                    > mu jestes przeciwny strzezeniu poszanowania ludzi przez kapo
                    Jestem przeciwny samej ideii kapo, ale dobrze porownales zwiazki do
                    tej funkcji. Akurat jest ona dosyc obrazliwa, nigdy nie mielismy o
                    takich dobrego zdania, nadzorcy niewolnikow w obozach pracy - jesli
                    tak oceniasz swoje zwiazki... ;)

Jestem przeciwny zwiazkom, bo wiele spraw mozna zalatwic rozmowa i
                    nie trzeba od razu wypowiadac wojny. Zwiazki wychodza z zalozenia,
                    ze najpierw nalezy zaczac wojne, a dopiero potem zastanawiac sie po
                    co. Kolejne miejsce, gdzie stanowiska rozdziela sie nie wedlug
                    kompetencji, a wedlug ukladow...
                    • Gość: nszz Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 10:47
                      >> dopoki faurecia byla zarzadzana przez Niemcow, bylo dobrze.
                      to napisz list do niemców do centrali żeby wymienili kierownictwo
                      na zagraniczne. I podpisy wszystkich pracowników. Oni myślą
                      że zrobili ukłon polakom - bo ci sami mogą zarządzać - pytanie
                      czy pracownicy tego chcą - może w większośći tak bo nie są
                      świadomi że zagraniczniak ich będzie traktował lepiej (a może nie
                      będzie, może oni tylko swoich dobrze traktują, a polaków mają
                      za świnie?).

> rak bezposr umow tylko przyjm przez posrednikow
                      >>jest tolegalne, i nie podskoczysz.

nie powinno być.

>> Jestem przeciwny zwiazkom, bo wiele spraw mozna zalatwic rozmowa i
                      nie trzeba od razu wypowiadac wojny.

jak cie pederasta gwałci to też będizesz z nim próbował rozmawiać
                      bo on udaje ze nie wie że źle robi? Jak ktoś bezczelnie robi
                      cie w h**a to normalne że trzeba walnąć pięścią w stół (albo
                      w zęby)
                      • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 01.08.09, 11:05
                        > świadomi że zagraniczniak ich będzie traktował lepiej (a może nie
                        > będzie, może oni tylko swoich dobrze traktują, a polaków mają
                        > za świnie?).
                        Spytaj starych pracownikow o okres Stareya (wlasnie Niemca) i czy
                        chcieliby jego powrotu. Zdziwie sie, gdyby powiedzieli, ze nie...
                        no, moze jedynie ci, co dzieki odejsciu Niemcow dorwali sie do
                        wyzszych stanowisk i teraz sie znecaja ;)

> > rak bezposr umow tylko przyjm przez posrednikow
                        > >>jest tolegalne, i nie podskoczysz.
                        > nie powinno być.
                        A dlaczego? A moze jeszcze wprowadz zakaz... wynajmowania uslug
                        inzynierskich (gdzie firmy kupuja gotowa maszyne, a nie skladaja je
                        same, czyli kupuja prace inzynierow i robotnikow ja skladajacych, a
                        nie zatrudniaja ich), ksiegowych, bhp-owskich, cateringowych (gdzie
                        wynajmuje sie pracownikow kucharskich przez posrednika), itp.?
                        A poza tym, jesli chcesz walczyc z zapisami prawnymi, to co ci
                        pomoga ZZ w firmie? To walka w sejmie i senacie, a nie strajki w
                        firmie...

> jak cie pederasta gwałci to też będizesz z nim próbował rozmawiać
                        > bo on udaje ze nie wie że źle robi? Jak ktoś bezczelnie robi
                        > cie w h**a to normalne że trzeba walnąć pięścią w stół (albo
                        > w zęby)
                        To wystarczy anonimowy donos do PIP, jak co 10 pracownik zglosi, to
                        chyba o czyms swiadczy? Problem w tym, ze juz na tym forum ktos
                        robil wielkie larum o to, ze ktos sie pomylil o pare nadgodzin,
                        wystarczylo pojsc, spytac, i firma nie robila podobno zadnych
                        problemow z zaplata tego. A pracowniko nie zostal wyrzucony. Ale
                        mozna bylo od razu pojsc do sadu, podac firme o nierzetelne
                        regulowanie naleznosci, naslac PIP - tylko po co? Odsetki by
                        dodatkowo naliczyli za miesiac, paredziesiat groszy, a pracownika
                        zwolniono by dyscyplinarnie przy pierwszej mozliwej okazji.
                        Oczywiscie pomijam takie koszty, jak nerwy obydwu stron, koszty
                        procesowe, koszty ktore ponosi sad (na koszt obywateli), itp.
                        Zreszta, podejscie: dajmy w ryja, powod zawsze sie znajdzie, bylo
                        widac na tym forum. Pare watkow o tpv, niektore po pareset postow
                        (jak ten), i dopiero po pewnym czasie pierwszy wlasciwy zarzut,
                        bodajze o ponizanie, a reszta - to jeki i placze ludzi, ktorym sie
                        robic nie chce, za to wiedza, co im sie powinno nalezec, tylko ze te
                        prostaki z sejmu zapomnieli im to do KP wpisac...
                        • Gość: qqqqqqq Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 12:35
                          > > rak bezposr umow tylko przyjm przez posrednikow
                          > >>jest tolegalne, i nie podskoczysz.
                          > nie powinno być.
                          >>A dlaczego?

dlatego ze na tym tle dochodzi do nadużyć,
                          firma zmienia nazwę po pół roku, albo jakiś inny wałek
                          i cały czas przyjmują stałych pracowników przez pośrednika.
                          Chciałbyś tak pracować? Nie być pracownikiem TPV czy faurecii
                          ale u nich zapier**lać ale dla pośrednika? A ciebie traktować
                          będą jak intruza, obcego itd? A konstytucja mówi ze każdy
                          ma prawo do godnego życia. Więc ma prawo a tu jakiś ciul
                          pośrednik cie zatrudnia bo pracodawcy sie nie chce cie zatrudnić
                          po co jak może cie nie zatrudniać i tak będziesz u niego robił? A jeszcze on
                          będzei dawał na mercedesa pośrednikowi a ci g**no da. A to ty zapier**lasz u
                          niego a ci więcej nie da a pośrednikowi da. I co nie ku**as z niego?

>> Zreszta, podejscie: dajmy w ryja, powod zawsze sie znajdzie, bylo
                          widac na tym forum.

uwierz mi że pradocawcom się w ryja należy. To nie są dobrzy ludzie
                          tylko wyzyskiwacze. Wyciułają cie na tyle na ile będą mogli.
                          I tylko egzekwowanie prawa i kontrole ich powstrzymują.
                          • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 01.08.09, 13:59
                            > dlatego ze na tym tle dochodzi do nadużyć,
                            > firma zmienia nazwę po pół roku,
                            to wprowadzic ograniczenia w tej kwestii... np. ze po zamknieciu
                            firmy posredniczacej, nie zezwala sie na ponowne otwarcie firmy w
                            tej branzy przez lat...
                            Widzisz, nawet firmy prywatne sie wycwanily, ze jak zrywasz umowe z
                            nimi, to przez pare miesiecy nie mozesz kombinowac z zadnymi
                            promocjami, a panstwo nie potrafi?

> Chciałbyś tak pracować? Nie być pracownikiem TPV czy faurecii
                            > ale u nich zapier**lać ale dla pośrednika?
                            Jesli bede mial stale zatrudnienie, to co za roznica, czyim
                            pracownikiem jestem? to, ze ktos jeszcze ma przy okazji mercedesa?
                            to nie zmienia nic w kwestii tego, ze ja dalej jezdze maluchem...

> będą jak intruza, obcego itd? A konstytucja mówi ze każdy
                            > ma prawo do godnego życia.
                            a co tu niegodnego? Ze nie pracujesz dla tpv? Pracownicy w askanie
                            tez nie pracuja dla tpv, czy to jest ponizanie ich?

> pośrednik cie zatrudnia bo pracodawcy sie nie chce cie zatrudnić
                            > po co jak może cie nie zatrudniać i tak będziesz u niego robił?
                            I to jest upokarzajace, ze masz angaz w innej firmie? To, ze inny
                            bhpowiec ci opowiada, jakie zagrozenia sa przy pracy, ktos inny
                            rozlicza twoje podatki, ktos inny daje ci ciuchy robocze? Wazne,
                            zebys je dostal...

> będzei dawał na mercedesa pośrednikowi a ci g**no da.
                            I tak nie dostalbys wiecej. Przeszkadza ci, ze ktos jezdzi
                            mercedesem? Niech by sobie jezdzil, moj maluch nie stanie sie od
                            tego gorszy... aaa, tylko jak bedzie za duzo mercedesow, to laski na
                            malucha nie da sie wyrwac, o to ci chodzi? ;)

> niego a ci więcej nie da a pośrednikowi da.
                            I tak by ci wiecej nie dal...

> uwierz mi że pradocawcom się w ryja należy.
                            Bo sa pracodawcom? Wlasnie problem w tym, ze wszyscy czepiali sie o
                            rzeczy zgodne z prawem lub drobne pomylki, a powazne problemy po
                            prostu przyjmowali do wiadomosci. Czepiali sie o to, ze nie
                            dostawali premii wedlug wlasnego uznania, a wedlug regulaminu - i to
                            jest chore.

> I tylko egzekwowanie prawa i kontrole ich powstrzymują.
                            Wiec tego prawa w wiekszosci przypadkow PRZESTRZEGAJA. Btw,
                            pracownicy jak by mogli, to tez by rozkradli majatek firmy premiami,
                            ktore im sie nie naleza, wynagrodzeniami, ktore im sie wydaje, ze im
                            sie naleza, itp. Kazda strona ciagnie do siebie, i prawo to w jakis
                            sposob reguluje. Gorzej, ze strona pracownicza chce wiecej, niz mowi
                            prawo i nie potrafi zrozumiec, ze jej sie wiecej nie nalezy.
                            • Gość: ttttttt Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 14:29
                              >> Przeszkadza ci, ze ktos jezdzi
                              mercedesem? Niech by sobie jezdzil, moj maluch nie stanie sie od
                              tego gorszy... aaa, tylko jak bedzie za duzo mercedesow

tak jeśli kupił sobie mercedesa za pieniądze przycięte na mnie - firma impel czy
                              jakaś tam płaciła pracownikom mniej niż im się należało - chy ba 800 zł, a
                              reszte brała do kieszeni - stąd mercedes. Popytaj trochę ludzi co robili przez
                              pośredników. W faurecji robiłem przez tymczasowego, dostawałem 1138 miesięcznie
                              netto, kumpel przez innego pośrednika - 800 zł miesięcznie a robił już pół roku.
                              Wyje**li go po pół roku z faurecii bo wiecej nie może być zatrudniony tymczasowo
                              i poszedł przez pośrednika do tpv. nastał kryzys i go wyje**li z tpv, poszedł na
                              staż do urzedu (bez możliwośći zatrudnienia bo w urzędach się nie da bez pleców).

a problem bezrobocia młodych wynika z tego że starzy na wcześniejszej emeryturze
                              i rencie pracują wszyscy - ciągną kase od państwa w postaci emerytury lub renty
                              (czyli niezdolności do pracy w wyniku starości, choroby), A PRACUJĄ I ZABIERAJĄ
                              MIEJSCA PRACY MŁODYM! Mało tego, biorąc wcześniejsze emerytury, pomostówki,
                              renty (pracują a biorą rente czyli socjal państwa za niezdolność do pracy),
                              powodują że ZUS jest wyższy i koszty pracy są wyższe i prywaciarze wstrzymują
                              się z zatrudnianiem ludzi bo są ZA WYSOKIE KOSZTY PRACY. Dlatego się pieklą żeby
                              ZUS zlikwidować. A ja mówie nie. Zlikwidować wcześniejsze emerytury. Każdy
                              powyżej 50 lat tylko kombinuje jak tu przejść na wcześniejszą emeryturę, jak
                              przejść na pomostówkę, rentę, wszystko zrobi byle tylko nie pracować. Dlaczego
                              to robią? Bo mają już dość pracy są zmęczeni, schorowani, a do 65 lat daleko..
                              Średnio faceci żyją 68 lat, a kobiety 76. A kobiety przechodzą na emeryturę w
                              wieku 60, a faceci w wieku 65 i tylko 3 lata średnio dożywają, a wielu nawet nie
                              dożywa emerytury. A kobiety żyją często po 80 i więcej lat i ciągną emeryturę
                              państwową.

Zrobiłbym tak: feministki chcą równouprawnienia - proszę bardzo, zawyżyć
                              kobietom wiek emerytalny do 65 lat - tak jeszzce sobie 11 lat pożyją na
                              emeryturze. A facetom obniżyć do 60. To sobie pożyją 8 lat i tak krócej od
                              kobiet. Byłoby równouprawnienie? Byłoby!

Męska emerytura powinna być od 60 roku życia. Albo zrównać wszystkim od 60-ciu,
                              zlikwidować wcześniejsze wszystkim, skorygować wszystkie pobierane renty na
                              podst wykazu - kto pracuje.

I sie skończą cyrki - nie będize ogłoszeń - zatrudnie z grupą inwalidzką
                              najchętniej emeryta wcześniejszego lub rencistę.

Co śmieszne mam starego który pobiera emeryture wcześniejszą i pracuje a piekli
                              się na mnie że nie pracuję. I do niego nie dociera że mi zabiera miejsce pracy i
                              dlatego nie mogę znaleźć.
                              • Gość: rrr Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 14:40
                                dokłądnie na 3-miesięczny staż co skarbówki bo oni co roku
                                biorą po 10 ludzi na staż do posprawdzania pitów po czym im
                                dziękują. a urząd pracy głupi się na to zgadza bo przecież
                                zdobędą cenne doświadczenie.

w skarbówce pracuje kobieta która nie ma nawet magistra - dostała się na pleckach
                              • zetkaf Re: Tpv - Grzechy Główne Koncernu TPV!!! 01.08.09, 15:15
                                > firma impel cz
                                > y
                                > jakaś tam płaciła pracownikom mniej niż im się należało - chy ba
                                > 800 zł
                                a czemu im sie wiecej nalezalo? Ponizej minimalnej krajowej (po
                                uwzglednieniu wielkosci etatu!) placila? Mniej niz na umowie?

> netto, kumpel przez innego pośrednika - 800 zł miesięcznie a robił
                                To mogl zmienic posrednika, czyz nie?

> i poszedł przez pośrednika do tpv
                                Ale juz innego?

> staż do urzedu (bez możliwośći zatrudnienia bo w urzędach się nie
                                > da bez pleców
                                Aha, nepotyzm w urzedach to tez wina posrednikow?

> a problem bezrobocia młodych wynika z tego że starzy na
                                > wcześniejszej emeryturz
                                > i rencie pracują wszyscy
                                A to popieram, emerytura i renta to za to, ze juz swoje na panstwo
                                zrobili, a teraz juz nie moga na siebie zapracowac, to i panstwo im
                                pomaga. A nie, ze to bardziej konkurencyjny pracownik - lepszy
                                (doswiadczony), tanszy (nie trzeba zusu, mniej zachlanny, bo
                                przeciez emeryture dostaje)...

> ZUS zlikwidować. A ja mówie nie. Zlikwidować wcześniejsze
                                > emerytury.
                                ZUS tez zlikwidowac. Po pierwsze, zuzyja wszelkie pieniadze, ktore
                                dostana, bez jakichs efektow widocznych. Po drugie, zaloz
                                dzialalnosc, to zrozumiesz, najbardziej przerabane do wypelnienia
                                papiery. Reszte sie daje bez instrukcji wypelnic, pisemka sa
                                zrozumiale - ale jak z ZUSem masz cos zalatwic, to przed pojsciem to
                                najpierw trzeba godzine w necie szukac o co chodzi, pani ci cos
                                odpowie, a ty przez godzine szukasz jakiegos tlumaczenia tego na
                                polski ;)

> to robią? Bo mają już dość pracy są zmęczeni, schorowani, a do 65
                                > lat daleko..
                                A moze im sie po prostu nie chce? Btw, ktos tu na forum wmawial, ze
                                ludzie po 50 pracuja efektywnie, jak np. ci po 30-tce ;)

> dlatego nie mogę znaleźć.
                                Ty to z innych powodow nie mozesz znalezc ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka