Gość: open IP: *.gorzow.mm.pl 31.10.03, 12:31 W Gorzowie jadamy w/g napisów reklamowych kebapa i kebaba. Który jest smaczniejszy ? Co to jest za jadło Frankfurter King? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gtk Re: Kebab czy kabap? 31.10.03, 15:38 Ci, co jedzą kebap, raczej sie nie najedzą. Wg Słownika Języka POlskiego PWN z 1999 roku istnieją tylko kebaby. Kebapy są wirtualne. Odpowiedz Link Zgłoś
bart.q Re: Kebab czy kabap? 01.11.03, 08:52 gtk napisał: > Wg Słownika Języka POlskiego PWN z 1999 roku istnieją tylko kebaby. Tyle, że słowo pochodzi z j. tureckiego. Tymczasem to właśnie nasi Turcy na swoich szyldach piszą "Kebap". Odpowiedz Link Zgłoś
martha4 Re: Kebab czy kabap? 01.11.03, 11:32 Oryginalnie brzmi: Kebap. W Istambule widziałam knajpy tylko z takimi szyladmi. Odpowiedz Link Zgłoś
gtk Re: Kebab czy kabap? 01.11.03, 14:01 Kebap to symbol postępującej turkicyzacji naszego życia. Turcy, coraz bardziej dominujący na poslim rynku żywnościowym powinni dostawać licencje na otwarcie restauracji dopiero po zdaniu egzaminu z języka polskiego. Skończyłyby się kebapy i zastapiłby je wreszcie swojski, polski kebab. Odpowiedz Link Zgłoś
bardgorzowski Re: Kebab czy kabap? 01.11.03, 14:16 W Niemczech, jak obliczono, Kebap ma wieksze obroty od Mc´Donalda i Burger Kinga razem wzietych. Ja wole rowniez zjesc Kebapa. Jest on dla mnie bezkonkurencyjny w stosunku do Mc´costam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Re: Kebab czy kabap, a może mortadela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 07:27 bardgorzowski napisał: > W Niemczech, jak obliczono, Kebap ma wieksze obroty od Mc´Donalda i Burger > Kinga razem wzietych. > Ja wole rowniez zjesc Kebapa. Jest on dla mnie bezkonkurencyjny w stosunku do > Mc´costam. Pod jednym warunkiem: że jest to potrawa z kawałków mięsa, a nie opiekana mortadela, którą w Gorzowie serwują wszystkie punkty (za wyjątkiem oryginalnych Turków). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danny Stambuł czy Istambuł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 07:25 martha4 napisała: > W Istambule (...) Oto jest pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gtk Re: Stambuł czy Istambuł 02.11.03, 08:49 Gość portalu: Danny napisał(a): > martha4 napisała: > > W Istambule (...) > > Oto jest pytanie. Trzydziestotomowa encyklopedia PWN pod hasłem Istanbul (właśnie tak, przez "n" i bez "ł") odsyla do hasła "Stambuł". Niestety, wyszło tylko 17 tomów i nie wiem, co piszą pod tym hasłem. Natomiast w komunistycznej czterotomówce oprócz obu nazw dopuszczany jest jeszcze "Konstantynopol". I najbezpieczniej chyba używać tej nazwy! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
aborys Re: Stambuł czy Istambuł 03.11.03, 09:14 gtk napisał: > dopuszczany jest jeszcze "Konstantynopol". I najbezpieczniej chyba używać > tej nazwy! :)) I patriotyczniej. Nie uznajemy okupacji Bizancjum przez bezboznych muzułmanów. Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: Kebab czy kabap? 03.11.03, 18:06 martha4 napisała: > Oryginalnie brzmi: Kebap. > W Istambule widziałam knajpy tylko z takimi szyladmi. W której knajpie gorzowskiej robią kebap najbardzej zbliżony smakiem i wyglądem do tych z Istambulu? Howgh Odpowiedz Link Zgłoś
martha4 Re: Kebab czy kabap? 06.11.03, 08:55 redcloud napisał: > martha4 napisała: > > > Oryginalnie brzmi: Kebap. > > W Istambule widziałam knajpy tylko z takimi szyladmi. > > W której knajpie gorzowskiej robią kebap najbardzej zbliżony smakiem i wyglądem > > do tych z Istambulu? > Howgh Spieszę z odpowiedzią, choć nieco spoźnioną. Najbardziej zbliżony smakiem jest chyba kebap we wnęce niedaleko "letniej", głowy jednak nie dam, bo tam nie jadłam, sugeruję się opinią osób, które były ze mną w Turcji i jadły w tej gorzowskiej knajpie. Najbardziej oryginalny kebap MUSI być z baraniny, choć w tureckich knajpkach mozna było się natknąć na dwa rodzaje: z baraniny i z kurczaka. Ten w Turcji podawany był w wielkiej pszennej bułce z ostrą, świeżą papryczką (baaardzo ostrą), podawaną w całości oczywiście, oraz z warzywami - najczęściej z pomidorem i ogórkiem i pysznym sosem (niestety nie znam składników). Lokalem, gdzie można zjeść bardzo zbliżone do "oryginalnych" potrawy tureckie jest "Sofra" na starym rynku, obok "Śnieżki". Odpowiedz Link Zgłoś
redcloud Re: Kebab czy kabap? 06.11.03, 11:28 > > martha4 napisała: > Spieszę z odpowiedzią, choć nieco spoźnioną. > Najbardziej zbliżony smakiem jest chyba kebap we wnęce niedaleko "letniej" (...) Lokalem, gdzie można zjeść bardzo zbliżone do "oryginalnych" potrawy tureckie jest "Sofra" na starym rynku, obok "Śnieżki". Dzięki - dobrze wybralem. Tylko w tych dwóch jadam kebapy - mi smakują :) Chyba ci sami Turcy obie knajpy prowadzą. Troszkę klimatu brakuje w lokalach, ale jedzenie jest OK. Howgh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koralowa Re: Kebab czy kabap? IP: *.icpnet.pl 05.11.03, 23:13 Ludzie! A ja siedzę w Poznaniu i marze o porządnym kebapie, kebabie byle nie z kurczkiem, o inny tu bardzo ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Re: Kebab czy kabap? IP: *.w81-51.abo.wanadoo.fr 03.11.03, 08:30 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10102&w=7985079 Odpowiedz Link Zgłoś