Dodaj do ulubionych

Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"...

11.06.09, 12:02
w związku z tym i i owym.
A z "Tym" - w szczególności...
To juz nie jest mój Klub, gdzie kiedyś...
Obserwuj wątek
    • Gość: Żanna Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 12:18
      amb, wprawdzie nie wiem, o czym piszesz, ale... ja tam weszłam może
      raz, dwa, i jakoś nie chiało mi się więcej. sama świadomość, że
      toto finansowane jest przez miasto, odbiera ochotę. Lamus
      dla "lamusiarzy"?
      a możesz napisać więcej o tym i owym? ;-)
      • danny_boy Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... 11.06.09, 15:09
        Ja tam raz wszedłem i wyszedłem, ale nie zdążyłem zapoznać się z tym i
        owym, bo odstraszył mnie syf papierochów i wszystko tonęło w dymie.
      • amb1 Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... 11.06.09, 17:12
        Powtarzam to jak mantrę:
        Klub to nie lokal i etat...
        To ludzie,
        ich wspólne zainteresowania,
        wzajemne relacje,
        unoszący się w powietrzu "filing"
        i Osoba wokół której się "to" wszystko.
        Nie ma Osoby,
        nie ma Adama,
        nie ma klubowiczów,
        nie ma Klubu...
        Amen
        • Gość: kamulec Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 22:52
          nudne, jałowe, nieciekawe miejsce
          niespełnieni, sfrustrowani faceci odgrywający przed sobą i kilku
          zużytymi panienkami, ciągle te same, pseudoartystyczne pozy...
          totalne bałwanienie sie, całej tej lamusowj ekipy...
        • Gość: login_t Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.09, 08:30
          amb1 napisał:

> Amen
          Jakie tam "amen".
          Radzibyśmy unurzać się w pikantnych szczegółach upadku i zgnilizny.
          Czy jakieś ekscesy miały miejsce?

Czy też, nie daj Bóg, jeno uwiąd starczy i artystyczny?
          • amb1 Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... 12.06.09, 22:02
            Gość portalu: login_t napisał(a):

> Radzibyśmy unurzać się w pikantnych szczegółach upadku i zgnilizny.
            > Czy jakieś ekscesy miały miejsce?>
            > Czy też, nie daj Bóg, jeno uwiąd starczy i artystyczny?

Napiszę za Inteligencikiem z "Rejsu"...
            - Nie mam dystansu...
    • Gość: observer Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: 79.162.175.* 12.06.09, 22:10
      Usiadłem sobie tam dwa razy, na szczęście prawie nikogo w lokalu nie
      było i wypiłem sobie miło herbatkę, a drugi raz było dużo pijaków o
      coś krzyczeli do siebie. Jakoś tak wynikało, że każdy chciał
      przekrzyczeć drugiego, że tylko on ma rację. Ale z przerażeniem
      przyczytałem na szybie "Klub myśli twórczej" i natychmiast
      wyszedłem.... :)
      • Gość: czytacz Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.chello.pl 12.06.09, 22:45
        To musialo byc bardzo dawno temu!
        • Gość: thebird Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.gorzow.mm.pl 14.06.09, 16:20
          Zanna nie tyko lamus Filary również sa utrzymanka miasta . Jak
          działa klub nie jest zalezne tylko od kierownictwa ale od ludzi
          bywających. Zawsze mozna wnieś propozycje działalności ,nawet
          zasponsorowac imprezę ,zaprosic wszystkich swoich
          przyjaciół ,działac ... Nie narzekać.
          Osobiście nie bywam ,nie moje piwo ,nie moja muza
          • Gość: czego narzekacie Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.gorzow.mm.pl 17.06.09, 22:40
            Jest nowy szef Zbigniew Sejwa. Nie czujecie powiewu czegos co
            pachnie sztuką i stylem przez duze S?
            • e_werty Szpaner Sejwa... 17.06.09, 22:55
              Syfem szpanerskiej subkultury samozadowolonego Sejwy sponsorowanego
              samorzadowymi srodkami!
              • danny_boy Re: Szpaner Sejwa... 19.06.09, 20:37
                >sponsorowanego samorzadowymi srodkami!
                Czyli jesteś zwolennikiem, żeby kultura była wyłącznie komercyjna?
                Sponsoring (mecenat) jest od wieków.
                • amb1 Re: Klub oddać artystom... 19.06.09, 21:25
                  Może to wstecznictwo myślowe, ale - moim zdaniem - powinno się
                  wrócić do zamysłu, który przyświecał powstaniu Klubu.
                  Miał to być "samorządny, samodzielny itp., itd." Klub artystów
                  i "ocieraczy", ludzi którzy się ze sobą dobrze czują.
                  Prowadzony przez związki twórcze. A miasto miało tylko udostępnić
                  lokal. Kierownika wybierać miała Rada Klubu, ze swojego grona. I
                  jakiś ryczałcik tylko, albo udział w zyskach bufetu. Żaden etat, bo
                  to śmierć idei, przesłania - prędzej czy później. Prędzej raczej...
                  ęCo widać na załączonym obrazku - proszę wstąpić i sie przekonać:
                  Sikorskiego 5.
                  • thebird1 Re: Klub oddać artystom... 19.06.09, 22:10
                    ten sam zarządca i płatnik można zobaczyć klub pod filarami Jagiełły
                    7
                    • amb1 Re: Klub oddać artystom... 19.06.09, 22:23
                      Masz rację - jest różnica.
                      Ale "Pod Filarami" jest Boguś - od (prawie) zawsze...
                      I własnie o to (Tego) chodzi.
                      • Gość: lamusowicz Re: Klub oddać artystom... IP: 78.133.156.* 23.06.09, 13:17
                        Lamusowy bar jest wynajmowany, ludzie wynajmują go, płacą za ten
                        wynajem z własnych, prywatnych pieniedzy, a dzięki temu można sobie
                        kawę czy piwko wypić w trakcie imprez klubowych. Dlaczego nie
                        czepiacie się "Magnata" czy "Filarów", abo np "Teatralki", gdzie
                        sytacja wyglada tak samo? Panie amb1, wiem chyba dlaczego pan się
                        wypisuje. Bylismy świadkami, kiedy nie chciano panu podać alkoholu w
                        Lamusie, bo przyszedł pan już nietrzeźwy, był głośny i
                        niesympatyczny. Został pan wyproszony, co z ulgą przyjeli wszyscy
                        pozostali goście. Za czasów Adama, nigdy nikomu bie odmawiano
                        alkoholu, nawet tym, którzy ledwo się trzymali na nogach. Teraz nie
                        ma już śpiących pijanych przy stolikach i głósnych pijanych przy
                        barze. Moim zdaniem to o wiele lepiej. Wiele osób wpisało się
                        ponownie do Lamusa, bo wreszcie jest kulturalnie. Ja i moi znajomi
                        również. A i pod względem oferty kulturalnej jest duzo lepiej. A
                        pana, panie amb1 nie widac na spotkanich z poetami, wystawach, czy
                        koncertach lamusowych. Napić sie można wszędzie, życzę powodzenia w
                        upijaniu się w innych miejscach.
                        A zainteresowanym polecam www.klublamus.pl, jezeli nie bywacie to
                        może popatrzcie i wtedy dopiero się wypowiadajcie.
                        Ostatnio był w Lamusie ciepły koncert Eli Kuczyńskiej przy
                        nadkomplecie publiczności, a w lipcu bedzie kameralny koncert grupy
                        SZEPTEM. Takie miejsca, gdzie jest kameralnie i swojsko też są
                        potrzebne.
                        • Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 20:49
                          Magnat ma dzieciaki, których rodzice bywają w Filarach. Kto bywa w
                          Lamusie? dorośli bezdzietni? ;-)
                          lamusowicz, uważam, że wydawanie pieniędzy z kasy miejskiej na
                          jakiegoś dyrektora klubiku jest dziwne. miasto utrzymuje emcek, mos,
                          filary itd. to dość, a są to instytucje naprawdę "robiące dobrą
                          robotę". Co daje gorzowianom Lamus oprócz smętnych recitalików dla
                          garstki bywalców? Taki klub może sobie istnieć, ależ jasne, ale
                          dlaczego za miejskie pieniądze? Lokal miejski wynająć i niech się
                          okaże dobrym.
                          • Gość: lamusowicz Re: Klub oddać artystom... IP: 78.133.156.* 24.06.09, 10:23
                            Gość portalu: Żanna napisał(a):

> Magnat ma dzieciaki, których rodzice bywają w Filarach. Kto bywa w
                            > Lamusie? dorośli bezdzietni? ;-)

A co masz przeciwko bezdzietnym? Nie mają praw? :)
                            No to zlikwidujmy też klub "Pogodna jesień" czy "Jedynka", bo też
                            tylko garstka i to starszych ludzi tam bywa, niech siedzą w domu.
                            A miejsca na takie małe recitaliki nigdzie indziej nie ma, niestety.
                            Nigdy nie było tłumów na takich imprezach, bo to nie dla tłumów i
                            samo się nie utrzyma. Po to się dotuje kulturę, żeby ocalać rzeczy
                            wartościowe, za które tłum nie zapłaci, bo woli wydawac pieniądze
                            np. na "Terminatora" i popcorn. To się może samo utrzymać, rzeczy
                            skromne i mądre nie.
                            A taka wystawa (na której zresztą tłumy były :)) "Z albumu
                            Gorzowian", to coś naprawdę ważnego dla naszego miasta. W Lamusie
                            zebrano setki zdjęć z Gorzowa, które byly w prywatnych zbiorach,
                            teraz jest to wszystko zebrane, posegregowane, może za jakiś czas
                            znajdzie się w muzeum.
                            Myśle, że dla tych którzy nie chadzają na recitale i wystawy to nie
                            jest ważne, tak samo jak dla mnie chore jest dotowanie sportu, bo
                            mnie to w ogóle nie interesuje, ale z drugiej strony sa tacy, dla
                            których to najważniejsza rzecz na świecie, dlatego nie postuluję o
                            zlikwidowanie klubów sportowych.
                            • e_werty Re: Klub oddać artystom... 24.06.09, 15:07
                              ocalać rzeczy wartościowe, za które tłum nie zapłaci

... a kto kwalifikuje ich "wartość"? Sejwa? Przeciez to ignorant z
                              przerosnietym ego! A tłum płaci - za posrednictwem podatków!
                              Przydupasy Prezia rzadaą za miejska kasę!

"Dyrektor" - kurdupel! Adama wykopal i kase łoi?
                            • Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 19:49
                              lamusowicz: "A co masz przeciwko bezdzietnym? Nie mają praw? :)"

no przecież oko zrobiłam, więc nie mam nic przeciwko, próbowałam
                              jedynie znaleźć im miejsce "na clubbing" ;-))

"zlikwidujmy też klub "Pogodna jesień" czy "Jedynka"

oj oj, ale jesteś sofista-erysta-demagogista;-), przecież to
                              zupełnie inna jakość, to są kluby z bardzo konkretną misją (nie
                              znoszę tego słowa, ale w tym miejscu uzasadnione). i nie ma sensu
                              nawet o nich wspominać.

rzeczy "skromne i mądre"

hmmm, dasz znać jak będzie następne skromne i mądre w "Lamusie"?
                              może dam się przekonać. ;-)

"W Lamusie zebrano setki zdjęć z Gorzowa, które byly w prywatnych
                              zbiorach..."
                              chyba nie uważasz, że to osiągnięcie artystyczne w czasach
                              ekshibicjonizmu? a tłum to "robili" (podejrzewam) państwo
                              sfotografowani. ;-)

• Gość: Leda Re: Klub oddać artystom... IP: *.md4.pl 24.06.09, 14:19
                          Czuję tu ewidentnie rękę bezpośrednio zainteresowanych. Nieważne. Bój skończony.
                          W zasadzie, to go nawet nie było. Osoby "ustosunkowane", przejęły jak by nie
                          patrzeć - lokal zarobkowy. Adamem nikt się nie przejął. Tylko "starzy",
                          prawdziwie wierni bywalcy, skonstatowali, że coś im odebrano. Kto w świecie nie
                          bywały, nie zna np. krakowskich piwnic artystycznych, ten pewnie uważa, że
                          lokale takie przypominają przedszkole. Imprezy na których grono zapatrzonej i
                          zasłuchanej, schludnej młodzieży, pożera subtelną sztukę. Guzik prawda! Takie
                          miejsca, prawdziwe takie miejsca, zawsze były i będą "nieuczesane". Taki był
                          kiedyś prawdziwy Lamus. Ten z Adamem. Może trochę hałaśliwy, może czasem nawet
                          lekko bełkotliwy, lecz zawsze bezpieczny, swobodny, wesoły i namiętnie
                          rozgadany. Ale cóż, przyszła najwyższa pora zejść z karuzeli i usiąść w
                          ortopedycznie poprawnych, ciasnych ławkach. Skończyła się "laba", pora na
                          lekcje. Na "kulturalną" edukację!
                          • Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 19:54
                            leda: Osoby "ustosunkowane", przejęły jak by nie patrzeć - lokal
                            zarobkowy. Adamem nikt się nie przejął"

czyli jednak zarobkowy?
                            Nie wiem, kto to Adam, krytykuję samą ideę klubiku miejskiego.
                            • Gość: bywalec Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 08:33
                              Skończyła się era Panów pijanych w sztok ,czasami obsikanych, brudnych etc.To było straszne co tam sie wyprawiało. Dzisiaj można naprawdę kulturalnie przyjść,poczytać prasę ,napić się kawy czy herbaty,dobrego alkoholu i wcale nie trzeba się upodlać. Moim skromnym zdaniem 'LAMUS" nabrał zdecydowanie lepszego wizerunku i wiem ,że takie same zdanie mają moi znajomi.
                              • Gość: lamusowicz Re: Klub oddać artystom... IP: 78.133.156.* 25.06.09, 12:11
                                Żanno, proponuję, żebyś zajrzala na
                                www.gorzow24.pl/rozrywka/news/6832/eksperyment-na-zywym-slowie.html
                                To się odbywało wczoraj, a już w poniedziałek kolejna impreza.
                                otwarcie wystawy i koncert. Przyjdź, zobacz. Młodzi gorzowscy
                                artyści.
                                A co do "Albumu Gorzowian", to wydaje mi się, że Lamus nie jest po
                                to, żeby pokazywać sztukę najwyższą (po to chyba jest MOS), ale
                                integrować środowisko lokalne, zajmować się lokalnymi sprawami (bo
                                na takie miejsca w innych instytucjach nie ma) i czasami robić coś
                                ponadlokalnego. I tak jest. Chyba nie dotarłaś na stronę
                                www.klublamus.pl, albo nie przyjrzałaś się jej dobrze.
                                • Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 20:34
                                  lamusowicz: "Żanno, proponuję..."

zajrzałam i przejrzałam dokładnie znajdując między innymi to:
                                  "cele w zakresie tworzenia i upowszechniania kultury, wspiera i
                                  promuje twórczość oraz inicjatywy kulturalne. Klub jest samorządową
                                  instytucją kultury, głównie o charakterze środowiskowym."

cóż, karuzela nazwisk, wciąż ci sami "twórcy", faktycznie aktywność
                                  o charakterze środowiskowym! zgodnie z zapisem. wrażenie jest takie:
                                  znajomi za pieniądze miejskie realizują znajomych. mylę się? ;-)

"Realizuje też działania o szerszym zakresie, m.in.: organizuje
                                  Ogólnopolski Konkursu Literacki im. Zdzisława Morawskiego"

ten Morawski... czy na pewno zasługi tego "twórcy" gorzowskiego
                                  wynikają z talentu czy może bardziej z aliansu z władzą ówczesną,
                                  bo życiorysowo to taki socjalistyczny oportunista. mylę się? ;-)

a poza wszystkim: wnętrze klaustrofobiczne z malunkiem ściennym ciał
                                  ni przypiął ni przyłatał pod obrzydliwymi lampami-reliktami PRLu.
                                  mylę się, lamusowicz? ;-))
                                  • Gość: lamusowicz Re: Klub oddać artystom... IP: 78.133.156.* 26.06.09, 10:40
                                    No chyba się jednak mylisz... Po pierwsze lampek już dawno nie ma. Z
                                    tego cały ten wątek się przecież wziął, że jest inny szef od
                                    jakiegoś czasu i zaczął coś wreszcie robić. Kiedy nic się tam nie
                                    dzieło (a etat też był i pieniadze takie same) nikt nic nie mówił.
                                    Jak coś się zaczęło dziać wreszcie za te same pieniądze, to się
                                    wrzask podniósł. Myślę, że ta dyskusja nie ma sensu. Nikt nikogo nie
                                    przekona. Co do tego czy obraz Bajsarowicza jest fajny czy nie to
                                    tylko osobiste gusta decydują (a o tych jak od dawna wiadomo się nie
                                    dyskutuje). To czy artyści dostają kasę czy nie i jaką, nie wiem,
                                    więc się nie wypowiadam. Myślę, że Ty też nie wiesz. Więc tutaj
                                    również dyskusja jest jałowa. Mozemy tylko dywagować... Nie rozumiem
                                    tylko dlaczego czepiac się dyrektora. Wygrał konkurs i robi to co ma
                                    do zrobienia. A likwidacją placówek moze zająć sie tylko Prezydent,
                                    więc do niego te żale a nie do szefa Lamusa.
                                    To mój ostatni wpis. Zawsze wydawało mi się, ze te forumowe dyskusje
                                    są bezsensowne. Teraz wiem juz o tym na 100%.
                                    • Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 21:16
                                      lamusowicz: "No chyba się jednak mylisz...
                                      Mozemy tylko dywagować..."

oczywiście, możemy. dlatego nie bierz mojej krytyki aż tak poważnie,
                                      ("To mój ostatni wpis"). to nieprawda, że dyskusja jałowa, bo trochę
                                      mnie przekonałeś. wyraziłam wątpliwości, Ty się odniosłeś. dziękuję.
                                      i wpadaj, nie bądż "taka burczymucha". ;-)
                                  • surma_bojowa Re: Klub oddać artystom... 26.06.09, 12:10
                                    Gość portalu: Żanna napisał(a):
                                    > ten Morawski... czy na pewno zasługi tego "twórcy" gorzowskiego
                                    > wynikają z talentu czy może bardziej z aliansu z władzą ówczesną,
                                    > bo życiorysowo to taki socjalistyczny oportunista. mylę się? ;-)

Tym razem się mylisz. Kim, jak kim, ale oportunistą Morawski na pewno nie był.
                                    Owszem, poglądy miał socjalistyczne, a nawet komunistyczne, ale to mu nie
                                    przeszkadzało miewać ostro na pieńku z lokalną "władzą ówczesną".
                                    • Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 21:19
                                      surma: "Tym razem się mylisz"

mylę się i mylę ( w tym wątku ;-)).
                              • Gość: Leda Re: Klub oddać artystom... IP: *.md4.pl 26.06.09, 13:52
                                bywalec pisze:"Skończyła się era Panów pijanych w sztok ,czasami obsikanych,
                                brudnych etc.To było straszne co tam sie wyprawiało.". Zadziwiające... Znam ten
                                klub doskonale, spędziłam w nim dziesiątki miłych, czasem lekko szalonych
                                wieczorów. Nigdy jednak nie widziałam nic, co przypominałoby rojenia bywalca.
                                Irytuje mnie postawa znana z lat 50tych XX w. Bezpodstawna agresja programowa.
                                Niejako na zamówienie. Czyje? Huzia na Józia! Rozprawmy się z kułakami! Nie tędy
                                droga. Każdy, kto choć otarł się o klub na przestrzeni ostatnich lat, wie swoje.
                                Jednakowoż incydenty, ekscesy i prosta chamówa, to cechy szeregu innych lokali w
                                mieście. Dyskotekowych katakumb pełnych drapieżnej gó...arzerii. Lamus był od
                                tych zjawisk wolny. Właśnie dzięki Adamowi. Dbał o to, aby goście przypadkowi i
                                "niepewni" nie zaglądali do klubu. Pamiętam szereg sytuacji, w których mowa była
                                o tej właśnie, jednej z wielu, zalecie Lamusa. Wiadomo było, że to miejsce
                                BEZPIECZNE! Dzisiaj nie ma Lamusa. Skończył się. Wspomniani lub raczej wyśnieni
                                przez bywalca pijacy, mają w centrum sto knajp do wyboru. Herbaciane towarzystwo
                                snobujących na twórczość cnotliwców, już znalazło. Tylko grupka dawnych
                                "Lamusowiczów", tych szczerych, autentycznych, mających w nosie nadymane
                                konwenanse i dominujące koniunktury, została na lodzie. I dobrze im tak! Pewnie
                                są nieprzystosowani do życia w nowoczesnym, zakłamanym, żrącym chciwie kasę
                                społeczeństwie. Na śmietnik! W "szkółce niedzielnej" nie ma dla takich miejsca.
    • Gość: Je_rycho Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.betanet.pl 25.06.09, 12:38
      Do Lamusa przychodzą teraz pizdusie! Lamus integrowal srodowisko
      wówczas gdy obowiązywały "karty klubowe"! I był to jedyny lokal
      otwarty do 24.00! A teraz zrobiła sie z niego "placowka
      beneficjentów dotacji Magistratu" - czyli łapka w łapke chwalmy
      swoje osiągnięcia! Przyznajemy swoim Motyle i laury! Indywidualnosci
      nie maja szans na zaistnienie! Dominują hochsztaplerzy i pozoranci -
      adepci uczelni ktore sprzedaja dyplomy!
      Pomine nazwiska bo nie chce kalac klawiatury tymi palantami!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka