amb1 11.06.09, 12:02 w związku z tym i i owym. A z "Tym" - w szczególności... To juz nie jest mój Klub, gdzie kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Żanna Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 12:18 amb, wprawdzie nie wiem, o czym piszesz, ale... ja tam weszłam może raz, dwa, i jakoś nie chiało mi się więcej. sama świadomość, że toto finansowane jest przez miasto, odbiera ochotę. Lamus dla "lamusiarzy"? a możesz napisać więcej o tym i owym? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... 11.06.09, 15:09 Ja tam raz wszedłem i wyszedłem, ale nie zdążyłem zapoznać się z tym i owym, bo odstraszył mnie syf papierochów i wszystko tonęło w dymie. Odpowiedz Link Zgłoś
amb1 Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... 11.06.09, 17:12 Powtarzam to jak mantrę: Klub to nie lokal i etat... To ludzie, ich wspólne zainteresowania, wzajemne relacje, unoszący się w powietrzu "filing" i Osoba wokół której się "to" wszystko. Nie ma Osoby, nie ma Adama, nie ma klubowiczów, nie ma Klubu... Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamulec Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 22:52 nudne, jałowe, nieciekawe miejsce niespełnieni, sfrustrowani faceci odgrywający przed sobą i kilku zużytymi panienkami, ciągle te same, pseudoartystyczne pozy... totalne bałwanienie sie, całej tej lamusowj ekipy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: login_t Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.09, 08:30 amb1 napisał: > Amen Jakie tam "amen". Radzibyśmy unurzać się w pikantnych szczegółach upadku i zgnilizny. Czy jakieś ekscesy miały miejsce? Czy też, nie daj Bóg, jeno uwiąd starczy i artystyczny? Odpowiedz Link Zgłoś
amb1 Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... 12.06.09, 22:02 Gość portalu: login_t napisał(a): > Radzibyśmy unurzać się w pikantnych szczegółach upadku i zgnilizny. > Czy jakieś ekscesy miały miejsce?> > Czy też, nie daj Bóg, jeno uwiąd starczy i artystyczny? Napiszę za Inteligencikiem z "Rejsu"... - Nie mam dystansu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: 79.162.175.* 12.06.09, 22:10 Usiadłem sobie tam dwa razy, na szczęście prawie nikogo w lokalu nie było i wypiłem sobie miło herbatkę, a drugi raz było dużo pijaków o coś krzyczeli do siebie. Jakoś tak wynikało, że każdy chciał przekrzyczeć drugiego, że tylko on ma rację. Ale z przerażeniem przyczytałem na szybie "Klub myśli twórczej" i natychmiast wyszedłem.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytacz Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.chello.pl 12.06.09, 22:45 To musialo byc bardzo dawno temu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thebird Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.gorzow.mm.pl 14.06.09, 16:20 Zanna nie tyko lamus Filary również sa utrzymanka miasta . Jak działa klub nie jest zalezne tylko od kierownictwa ale od ludzi bywających. Zawsze mozna wnieś propozycje działalności ,nawet zasponsorowac imprezę ,zaprosic wszystkich swoich przyjaciół ,działac ... Nie narzekać. Osobiście nie bywam ,nie moje piwo ,nie moja muza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czego narzekacie Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.gorzow.mm.pl 17.06.09, 22:40 Jest nowy szef Zbigniew Sejwa. Nie czujecie powiewu czegos co pachnie sztuką i stylem przez duze S? Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Szpaner Sejwa... 17.06.09, 22:55 Syfem szpanerskiej subkultury samozadowolonego Sejwy sponsorowanego samorzadowymi srodkami! Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: Szpaner Sejwa... 19.06.09, 20:37 >sponsorowanego samorzadowymi srodkami! Czyli jesteś zwolennikiem, żeby kultura była wyłącznie komercyjna? Sponsoring (mecenat) jest od wieków. Odpowiedz Link Zgłoś
amb1 Re: Klub oddać artystom... 19.06.09, 21:25 Może to wstecznictwo myślowe, ale - moim zdaniem - powinno się wrócić do zamysłu, który przyświecał powstaniu Klubu. Miał to być "samorządny, samodzielny itp., itd." Klub artystów i "ocieraczy", ludzi którzy się ze sobą dobrze czują. Prowadzony przez związki twórcze. A miasto miało tylko udostępnić lokal. Kierownika wybierać miała Rada Klubu, ze swojego grona. I jakiś ryczałcik tylko, albo udział w zyskach bufetu. Żaden etat, bo to śmierć idei, przesłania - prędzej czy później. Prędzej raczej... ęCo widać na załączonym obrazku - proszę wstąpić i sie przekonać: Sikorskiego 5. Odpowiedz Link Zgłoś
thebird1 Re: Klub oddać artystom... 19.06.09, 22:10 ten sam zarządca i płatnik można zobaczyć klub pod filarami Jagiełły 7 Odpowiedz Link Zgłoś
amb1 Re: Klub oddać artystom... 19.06.09, 22:23 Masz rację - jest różnica. Ale "Pod Filarami" jest Boguś - od (prawie) zawsze... I własnie o to (Tego) chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamusowicz Re: Klub oddać artystom... IP: 78.133.156.* 23.06.09, 13:17 Lamusowy bar jest wynajmowany, ludzie wynajmują go, płacą za ten wynajem z własnych, prywatnych pieniedzy, a dzięki temu można sobie kawę czy piwko wypić w trakcie imprez klubowych. Dlaczego nie czepiacie się "Magnata" czy "Filarów", abo np "Teatralki", gdzie sytacja wyglada tak samo? Panie amb1, wiem chyba dlaczego pan się wypisuje. Bylismy świadkami, kiedy nie chciano panu podać alkoholu w Lamusie, bo przyszedł pan już nietrzeźwy, był głośny i niesympatyczny. Został pan wyproszony, co z ulgą przyjeli wszyscy pozostali goście. Za czasów Adama, nigdy nikomu bie odmawiano alkoholu, nawet tym, którzy ledwo się trzymali na nogach. Teraz nie ma już śpiących pijanych przy stolikach i głósnych pijanych przy barze. Moim zdaniem to o wiele lepiej. Wiele osób wpisało się ponownie do Lamusa, bo wreszcie jest kulturalnie. Ja i moi znajomi również. A i pod względem oferty kulturalnej jest duzo lepiej. A pana, panie amb1 nie widac na spotkanich z poetami, wystawach, czy koncertach lamusowych. Napić sie można wszędzie, życzę powodzenia w upijaniu się w innych miejscach. A zainteresowanym polecam www.klublamus.pl, jezeli nie bywacie to może popatrzcie i wtedy dopiero się wypowiadajcie. Ostatnio był w Lamusie ciepły koncert Eli Kuczyńskiej przy nadkomplecie publiczności, a w lipcu bedzie kameralny koncert grupy SZEPTEM. Takie miejsca, gdzie jest kameralnie i swojsko też są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 20:49 Magnat ma dzieciaki, których rodzice bywają w Filarach. Kto bywa w Lamusie? dorośli bezdzietni? ;-) lamusowicz, uważam, że wydawanie pieniędzy z kasy miejskiej na jakiegoś dyrektora klubiku jest dziwne. miasto utrzymuje emcek, mos, filary itd. to dość, a są to instytucje naprawdę "robiące dobrą robotę". Co daje gorzowianom Lamus oprócz smętnych recitalików dla garstki bywalców? Taki klub może sobie istnieć, ależ jasne, ale dlaczego za miejskie pieniądze? Lokal miejski wynająć i niech się okaże dobrym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamusowicz Re: Klub oddać artystom... IP: 78.133.156.* 24.06.09, 10:23 Gość portalu: Żanna napisał(a): > Magnat ma dzieciaki, których rodzice bywają w Filarach. Kto bywa w > Lamusie? dorośli bezdzietni? ;-) A co masz przeciwko bezdzietnym? Nie mają praw? :) No to zlikwidujmy też klub "Pogodna jesień" czy "Jedynka", bo też tylko garstka i to starszych ludzi tam bywa, niech siedzą w domu. A miejsca na takie małe recitaliki nigdzie indziej nie ma, niestety. Nigdy nie było tłumów na takich imprezach, bo to nie dla tłumów i samo się nie utrzyma. Po to się dotuje kulturę, żeby ocalać rzeczy wartościowe, za które tłum nie zapłaci, bo woli wydawac pieniądze np. na "Terminatora" i popcorn. To się może samo utrzymać, rzeczy skromne i mądre nie. A taka wystawa (na której zresztą tłumy były :)) "Z albumu Gorzowian", to coś naprawdę ważnego dla naszego miasta. W Lamusie zebrano setki zdjęć z Gorzowa, które byly w prywatnych zbiorach, teraz jest to wszystko zebrane, posegregowane, może za jakiś czas znajdzie się w muzeum. Myśle, że dla tych którzy nie chadzają na recitale i wystawy to nie jest ważne, tak samo jak dla mnie chore jest dotowanie sportu, bo mnie to w ogóle nie interesuje, ale z drugiej strony sa tacy, dla których to najważniejsza rzecz na świecie, dlatego nie postuluję o zlikwidowanie klubów sportowych. Odpowiedz Link Zgłoś
e_werty Re: Klub oddać artystom... 24.06.09, 15:07 ocalać rzeczy wartościowe, za które tłum nie zapłaci ... a kto kwalifikuje ich "wartość"? Sejwa? Przeciez to ignorant z przerosnietym ego! A tłum płaci - za posrednictwem podatków! Przydupasy Prezia rzadaą za miejska kasę! "Dyrektor" - kurdupel! Adama wykopal i kase łoi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 19:49 lamusowicz: "A co masz przeciwko bezdzietnym? Nie mają praw? :)" no przecież oko zrobiłam, więc nie mam nic przeciwko, próbowałam jedynie znaleźć im miejsce "na clubbing" ;-)) "zlikwidujmy też klub "Pogodna jesień" czy "Jedynka" oj oj, ale jesteś sofista-erysta-demagogista;-), przecież to zupełnie inna jakość, to są kluby z bardzo konkretną misją (nie znoszę tego słowa, ale w tym miejscu uzasadnione). i nie ma sensu nawet o nich wspominać. rzeczy "skromne i mądre" hmmm, dasz znać jak będzie następne skromne i mądre w "Lamusie"? może dam się przekonać. ;-) "W Lamusie zebrano setki zdjęć z Gorzowa, które byly w prywatnych zbiorach..." chyba nie uważasz, że to osiągnięcie artystyczne w czasach ekshibicjonizmu? a tłum to "robili" (podejrzewam) państwo sfotografowani. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leda Re: Klub oddać artystom... IP: *.md4.pl 24.06.09, 14:19 Czuję tu ewidentnie rękę bezpośrednio zainteresowanych. Nieważne. Bój skończony. W zasadzie, to go nawet nie było. Osoby "ustosunkowane", przejęły jak by nie patrzeć - lokal zarobkowy. Adamem nikt się nie przejął. Tylko "starzy", prawdziwie wierni bywalcy, skonstatowali, że coś im odebrano. Kto w świecie nie bywały, nie zna np. krakowskich piwnic artystycznych, ten pewnie uważa, że lokale takie przypominają przedszkole. Imprezy na których grono zapatrzonej i zasłuchanej, schludnej młodzieży, pożera subtelną sztukę. Guzik prawda! Takie miejsca, prawdziwe takie miejsca, zawsze były i będą "nieuczesane". Taki był kiedyś prawdziwy Lamus. Ten z Adamem. Może trochę hałaśliwy, może czasem nawet lekko bełkotliwy, lecz zawsze bezpieczny, swobodny, wesoły i namiętnie rozgadany. Ale cóż, przyszła najwyższa pora zejść z karuzeli i usiąść w ortopedycznie poprawnych, ciasnych ławkach. Skończyła się "laba", pora na lekcje. Na "kulturalną" edukację! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.09, 19:54 leda: Osoby "ustosunkowane", przejęły jak by nie patrzeć - lokal zarobkowy. Adamem nikt się nie przejął" czyli jednak zarobkowy? Nie wiem, kto to Adam, krytykuję samą ideę klubiku miejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bywalec Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 08:33 Skończyła się era Panów pijanych w sztok ,czasami obsikanych, brudnych etc.To było straszne co tam sie wyprawiało. Dzisiaj można naprawdę kulturalnie przyjść,poczytać prasę ,napić się kawy czy herbaty,dobrego alkoholu i wcale nie trzeba się upodlać. Moim skromnym zdaniem 'LAMUS" nabrał zdecydowanie lepszego wizerunku i wiem ,że takie same zdanie mają moi znajomi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamusowicz Re: Klub oddać artystom... IP: 78.133.156.* 25.06.09, 12:11 Żanno, proponuję, żebyś zajrzala na www.gorzow24.pl/rozrywka/news/6832/eksperyment-na-zywym-slowie.html To się odbywało wczoraj, a już w poniedziałek kolejna impreza. otwarcie wystawy i koncert. Przyjdź, zobacz. Młodzi gorzowscy artyści. A co do "Albumu Gorzowian", to wydaje mi się, że Lamus nie jest po to, żeby pokazywać sztukę najwyższą (po to chyba jest MOS), ale integrować środowisko lokalne, zajmować się lokalnymi sprawami (bo na takie miejsca w innych instytucjach nie ma) i czasami robić coś ponadlokalnego. I tak jest. Chyba nie dotarłaś na stronę www.klublamus.pl, albo nie przyjrzałaś się jej dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.09, 20:34 lamusowicz: "Żanno, proponuję..." zajrzałam i przejrzałam dokładnie znajdując między innymi to: "cele w zakresie tworzenia i upowszechniania kultury, wspiera i promuje twórczość oraz inicjatywy kulturalne. Klub jest samorządową instytucją kultury, głównie o charakterze środowiskowym." cóż, karuzela nazwisk, wciąż ci sami "twórcy", faktycznie aktywność o charakterze środowiskowym! zgodnie z zapisem. wrażenie jest takie: znajomi za pieniądze miejskie realizują znajomych. mylę się? ;-) "Realizuje też działania o szerszym zakresie, m.in.: organizuje Ogólnopolski Konkursu Literacki im. Zdzisława Morawskiego" ten Morawski... czy na pewno zasługi tego "twórcy" gorzowskiego wynikają z talentu czy może bardziej z aliansu z władzą ówczesną, bo życiorysowo to taki socjalistyczny oportunista. mylę się? ;-) a poza wszystkim: wnętrze klaustrofobiczne z malunkiem ściennym ciał ni przypiął ni przyłatał pod obrzydliwymi lampami-reliktami PRLu. mylę się, lamusowicz? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamusowicz Re: Klub oddać artystom... IP: 78.133.156.* 26.06.09, 10:40 No chyba się jednak mylisz... Po pierwsze lampek już dawno nie ma. Z tego cały ten wątek się przecież wziął, że jest inny szef od jakiegoś czasu i zaczął coś wreszcie robić. Kiedy nic się tam nie dzieło (a etat też był i pieniadze takie same) nikt nic nie mówił. Jak coś się zaczęło dziać wreszcie za te same pieniądze, to się wrzask podniósł. Myślę, że ta dyskusja nie ma sensu. Nikt nikogo nie przekona. Co do tego czy obraz Bajsarowicza jest fajny czy nie to tylko osobiste gusta decydują (a o tych jak od dawna wiadomo się nie dyskutuje). To czy artyści dostają kasę czy nie i jaką, nie wiem, więc się nie wypowiadam. Myślę, że Ty też nie wiesz. Więc tutaj również dyskusja jest jałowa. Mozemy tylko dywagować... Nie rozumiem tylko dlaczego czepiac się dyrektora. Wygrał konkurs i robi to co ma do zrobienia. A likwidacją placówek moze zająć sie tylko Prezydent, więc do niego te żale a nie do szefa Lamusa. To mój ostatni wpis. Zawsze wydawało mi się, ze te forumowe dyskusje są bezsensowne. Teraz wiem juz o tym na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 21:16 lamusowicz: "No chyba się jednak mylisz... Mozemy tylko dywagować..." oczywiście, możemy. dlatego nie bierz mojej krytyki aż tak poważnie, ("To mój ostatni wpis"). to nieprawda, że dyskusja jałowa, bo trochę mnie przekonałeś. wyraziłam wątpliwości, Ty się odniosłeś. dziękuję. i wpadaj, nie bądż "taka burczymucha". ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
surma_bojowa Re: Klub oddać artystom... 26.06.09, 12:10 Gość portalu: Żanna napisał(a): > ten Morawski... czy na pewno zasługi tego "twórcy" gorzowskiego > wynikają z talentu czy może bardziej z aliansu z władzą ówczesną, > bo życiorysowo to taki socjalistyczny oportunista. mylę się? ;-) Tym razem się mylisz. Kim, jak kim, ale oportunistą Morawski na pewno nie był. Owszem, poglądy miał socjalistyczne, a nawet komunistyczne, ale to mu nie przeszkadzało miewać ostro na pieńku z lokalną "władzą ówczesną". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żanna Re: Klub oddać artystom... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.09, 21:19 surma: "Tym razem się mylisz" mylę się i mylę ( w tym wątku ;-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leda Re: Klub oddać artystom... IP: *.md4.pl 26.06.09, 13:52 bywalec pisze:"Skończyła się era Panów pijanych w sztok ,czasami obsikanych, brudnych etc.To było straszne co tam sie wyprawiało.". Zadziwiające... Znam ten klub doskonale, spędziłam w nim dziesiątki miłych, czasem lekko szalonych wieczorów. Nigdy jednak nie widziałam nic, co przypominałoby rojenia bywalca. Irytuje mnie postawa znana z lat 50tych XX w. Bezpodstawna agresja programowa. Niejako na zamówienie. Czyje? Huzia na Józia! Rozprawmy się z kułakami! Nie tędy droga. Każdy, kto choć otarł się o klub na przestrzeni ostatnich lat, wie swoje. Jednakowoż incydenty, ekscesy i prosta chamówa, to cechy szeregu innych lokali w mieście. Dyskotekowych katakumb pełnych drapieżnej gó...arzerii. Lamus był od tych zjawisk wolny. Właśnie dzięki Adamowi. Dbał o to, aby goście przypadkowi i "niepewni" nie zaglądali do klubu. Pamiętam szereg sytuacji, w których mowa była o tej właśnie, jednej z wielu, zalecie Lamusa. Wiadomo było, że to miejsce BEZPIECZNE! Dzisiaj nie ma Lamusa. Skończył się. Wspomniani lub raczej wyśnieni przez bywalca pijacy, mają w centrum sto knajp do wyboru. Herbaciane towarzystwo snobujących na twórczość cnotliwców, już znalazło. Tylko grupka dawnych "Lamusowiczów", tych szczerych, autentycznych, mających w nosie nadymane konwenanse i dominujące koniunktury, została na lodzie. I dobrze im tak! Pewnie są nieprzystosowani do życia w nowoczesnym, zakłamanym, żrącym chciwie kasę społeczeństwie. Na śmietnik! W "szkółce niedzielnej" nie ma dla takich miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Je_rycho Re: Wypisuję się... Z Klubu "Lamus"... IP: *.betanet.pl 25.06.09, 12:38 Do Lamusa przychodzą teraz pizdusie! Lamus integrowal srodowisko wówczas gdy obowiązywały "karty klubowe"! I był to jedyny lokal otwarty do 24.00! A teraz zrobiła sie z niego "placowka beneficjentów dotacji Magistratu" - czyli łapka w łapke chwalmy swoje osiągnięcia! Przyznajemy swoim Motyle i laury! Indywidualnosci nie maja szans na zaistnienie! Dominują hochsztaplerzy i pozoranci - adepci uczelni ktore sprzedaja dyplomy! Pomine nazwiska bo nie chce kalac klawiatury tymi palantami! Odpowiedz Link Zgłoś