Dodaj do ulubionych

Brzuch po ciąży

30.07.06, 18:10
Jestem 4 tygodnie po porodzie. Przytyłam w sumie 10 kg, jeszcze 2 mi zostały,
ale zakładam, że to pełny biust wink Udało się bez rozstępów i cellulitu,
zresztą wszyscy mówili, że w yglądam, jakbym w ogóle nie przytyła, tylko miała
doczepiony brzuch, nogi i ramiona miałam nawet nieco szczuplejsze niż przed
ciążą. Jedynym mankamentem jest nadmiar skóry na brzuchu - miałam bardzo duży
w stosunku do wzrostu i figury, teraz wygląda jak w 5 miesiącu. Czy da się coś
z tym zrobić? Słyszałam kiedyś wypowiedź chirurga plastyka, że na to pomoże
tylko plastyka brzucha, ale równie mógł siać propagandę, żeby klientów sobie
nagonić. Czy faktycznie taki balonik już mi zostanie? Czy samo to się wchłonie
po pewnym czasie (w koncu 9 m-cy się rozciągała, to może tyle mniej więcej
potrzebuje na powrót)? Czy ćwiczenia typu brzuszki czy hula hop pomoże coś na
zbyt dużo skóry?
Obserwuj wątek
    • omni4 Re: Brzuch po ciąży 31.07.06, 10:27
      kochana poczekajsmile))))))) trzeba troche czasu.mi w pierwszej ciazy doszedl w 4
      miesiacu a teraz w 6 miesiacu.No i trzeba cwiczyc.
      • omni4 aaaa 31.07.06, 10:30
        i jeszcze cos te 10 kg to nic,ja dalam czadu i przytylam w pierwszej 27 kg a
        teraz 24 kg.Mi bardzo pomoglo karmienie(wiem ze nie zawsze pomaga) ale u mnie
        to najlepszy sposob.

Wiec sie kochana nic nie martwsmile
        • t.nina1 Zapytam bom ciekawska ;) 31.07.06, 14:41
          Magda, a gdzie Ty miałaś te kilogramy smile ???

Ja tylko dodam głównej zainteresowanej, że zarówno w pierwszej jak i drugiej
          ciąży przytyłam w okolicach 10-11 kg. Co dziwne do formy szybciej wróciłam po
          drugiej ciąży, ale już po powrocie ze szpitala miałam mniej kg niż po pierwszym
          porodzie (różnica wieku między pannicami 21 m-cy).
          Oczywiście karmienie piersią uważam (w moim przypadku) idealnym sposobem
          powrotu do figury bez wyrzeczeń i katuszy. A w ogóle ciąże były przełomem w
          moim życiu, z rozmiaru 38 na 34, figurę mam lepszą niż 10 lat temu (czyli na
          początku ogólniakawink))
          Do tego trochę ćwiczeń, a samo dziecko gwarantuje niemało ruchu, spacerki
          szybszym a nie żółwim tempem. Wszystko wróci do normy, pamiętaj, że sam połóg
          trwa 6 tyg.

pozdrawiam, Nina mama Leny i Liwii
          • aglange Re: Zapytam bom ciekawska ;) 31.07.06, 20:58
            Tylko pozazdrościć!
            Te dwa kilo to nic. po połogu wszystko wróci do normy. Tyle kilogramów co
            przytyłas to naprawdę nic - ja niestety przybyłam 28kg, urodziłam bliźniaki i
            zostało jeszcze 10 kg i brzuch. To chyba jest problem smile))
            Powodzenia
    • azzure1 Re: Brzuch po ciąży 02.08.06, 01:49
      No właśnie taki jest problem, że akurat u mnie karmienie nie przyniosło ŻADNEGO
      rezultatu. W pierwszej ciąży przytyłam 15 kg, przy porodzie poszło 10 i ani
      grama więcej, chociaż karmiłam 10 m-cy, 6 tylko piersią, ostatnie 4 na
      drakońskiej diecie eliminacyjnej ze względu na alergię dzieciaka. Tak więc tę
      ciążę już miałam na plusie 5 kg na starcie i chociaż waga końcowa była ta sama,
      to różnica w figurze znaczna - wtedy jakoś tak równomiernie po ciele się
      rozłożyło, teraz poszło tylko w brzuch i mam ten worek kangurzy. Dlatego ciekawa
      jestem, czy jest szansa, że to się jakoś samo obkurczy, bo przecież tu nie
      chodzi o mięśnie, które się uelastycznia ćwiczeniami, tylko o samą skórę.
      • t.nina1 Re: Brzuch po ciąży 02.08.06, 10:47
        To co napisałaś trochę zmienia postać rzeczy. Bez wątpienia ma też znaczenie
        jak duży brzuch miałaś i z jakiej wagi startowałaś. Wiadomo, że inaczej jest
        gdy w ciąży przybiera się 10kg z wagi 50, a inaczej z 70kg. Z obserwacji
        koleżanek widzę, że wielu jednak została fałdka(lub fałda) ale głównie tym,
        które miały ogromne brzuchy i sporo przytyły. Tutaj chyba pozostaje ćwiczyć by
        zminimalizować tkankę tłuszczową. Jeśli miałaś b.duży brzuch niewykluczone, że
        to jednak nadmiar skóry. Samą skórę na brzuchu polecam masować, są takie
        masażery jak do cellulitu + jakiś krem ujędrniający.
        Doprawdy dziewczyny po porodach (jak i przed wink) mają przeróżne sylwetki i
        różniście się to rozkłada. Poczekaj trochę, zadbaj i skórę, wzmocnij mięśnie
        ćwiczeniami. Póki co trochę to wcześnie żeby wyrokować czy już tak zostanie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka