18.09.06, 09:57
Adoptowaliśmy dziewczynkę urodzoną w listopadzie 2005 roku, pełna adopcja
nastąpiła dopiero w sierpniu tr nie z naszej winy. Złożyłam wniosek w MGOPS o
wypłatę becikowego, choć minęło już 3 miesiące od jej narodzin. Otrzymałam
odpowiedź odmowną z możliwością odwołania i dlatego zwracam się o pomoc. Może
ktoś z Was miał podobną sytuację i wie jaka ustawa to reguluje.
Obserwuj wątek
    • moniczynka1 Re: becikowe 18.09.06, 12:03
      My adoptowaliśmy dziewczynkę ur. w grudniu 2005, w MGOPS powiedziano nam,że
      becikowego nie dostaniemy, bo mała miała więcej niż 3 m-ce. Czytałam jednak
      na "bocianie", iż to zależy od danej gminy. Jedna wypłaca do trzech m-cy od
      nowego aktu urodzenia, jedna do trzech m-cy życia dziecka.
      Ale może nam ktoś jeszcze coś poradzi?
      • michna4 Re: becikowe 18.09.06, 15:29
        Ja też czytałam na bocianie i sugerowałam się że przepisy są ujednolicone w
        Polsce ale widać, że niektóre dzieci są lepsze a niektóre gorsze.
        Może coś da się zrobić gdzieś odwołać.
        Przydałoby się to dla naszych córek.
        • ariadna14 Re: becikowe 20.09.06, 14:05
          Adoptowaliśmy dziewczynkę w grudniu ubiegłego roku i niestety też nie
          dostaliśmy becikowego,bo miała już 9 miesięcy. Ten przepis jest jakiś
          niedopracowany. Niestety .
    • jkl13 Re: becikowe 22.09.06, 12:31
      z tego co pamiętam, to ustaa o becikowym zaczęła obowiązywać chyba od 9 lub 19
      grudnia 2005r. i tylko dzieci urodzone po tej dacie mogą otrzymać becikowe.
      Nasz syn urodził się w styczniu 2005r., a sprawa adopcyjna zakończyła w
      kwietniu 2006r. W gminie powiedziano mi, że w przypadku adopcji liczy się data
      wystawienia nowego aktu urodzenia i od tego czasu liczy sie 3-miesięczny termin
      do złożenia wniosku. My becikowego nie dostaliśmy, bo syn urodził się "przed
      ustawą". Natomiast urzędniczka powiedziała nam coś jeszcze, czego nie
      weryfikowałam: że do wypłaty becikowego nie potrzeba aktu urodzenia, ale
      dokumentu potwierdzającego urodzenie dziecka. Tak więc być może wystarczy tylko
      postanowienie sądu o powierzeniu pieczy nad dzieckiem, jeśli sprawa adopcyjna
      ma się wydłużyć. Myślę, że warto pójść tą drogą i odwoływac się od decyzji
      odmownej.
      Powodzenia
      • ariadna14 Re: becikowe 22.09.06, 22:34
        Ustawa dotyczy dzieci urodzonych po 9 listopada 2005 roku, jeśli się nie mylę.
        • michna4 Re: becikowe 23.09.06, 12:45
          Nie mylisz się tak jest po 9 listopada, nasza córka urodziła się 14 listopada
          ale nie byliśmy wstanie dotrzymać terminu trzech miesięcy. I z tym nie da się
          nic zrobić, chociaż nie wiem dlaczego. Nasi ustawodawcy nigdy nie wykazywali
          się zbytnią inteligencją ale teraz przechodzą samych siebie.
          • nioma Re: becikowe 24.10.06, 14:26
            a jesli matka ktora oddala dziecko do adopcji dostala becikowe (dostaje sie za
            urodzenie) to rodzicom adopcyjnym tez przysluguje? na jedno dziecko podwojne
            becikowe???
            • deminiminis Re: becikowe 26.10.06, 18:45
              Adoptowałam dziecko, które urodziło się przed 9 listopada 2005, a akt urodzenia
              wystawiony był dopiero w 2006 roku, po ostatecznej rozprawie. Becikowe
              dostalismy bez problemu, myśleliśmy, że dostaniemy 500zł tak jak było przed 9
              listopada, jednak dostalismy 1000zł. Nie wnikaliśmy dlaczego (pewnie by nam
              nadmiar zabrali), ale zastanawiam się czy tak miało być czy to jakieś
              niedopatrzenie urzędnika...
              • michna4 Re: becikowe 26.10.06, 20:37
                Dużo zależy od dobrej woli urzędnika, a przepisy można interpretować różnie.
                Politycy martwią się, że rodzi się mało dzieci i nie będzie ich aby zarobić na
                emerytury. Moim zdaniem jak ktoś pragnie dziecki to będzie je miał. Szkoda, że
                nie dostrzegają problemu, że prawdopodobnie nasze dzieci będą w przyszłości
                pracować ale za granicą!!!
                Nie zależy mi na becikowym ale ono nie miało być dla mnie ale dla małej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka