kropkacom 17.06.10, 16:02 Macie jakieś sprawdzone sposoby na czyszczenie i dezynfekcję? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monjan Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 16:04 myję w zmywarce a potem suszę na ręczniku Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 16:07 Chodzi mi o takie "sposoby" jak ten ze zmywarką. Niestety z racji jej braku pomysł odpada. Mamy bardzo dużo tych klocków i chciałabym to zrobić szybko i skutecznie Odpowiedz Link Zgłoś
rybalon1 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 16:15 a nie można tak normalnie napuścic wody do miski/umywalki wlac płynu i umyć a potem wypłukac ?? ja tak robię czasem też te większe klocki pakuję do woreczka siatkowego do prania bielizny i dorzucam do pralki jak piorę coś w temp. 30-40 stopni ...inzcej się chyba nie da. No można też kupić psikadło z płynem antybakteryjnym i popsikac. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 17:55 > a nie można tak normalnie napuścic wody do miski/umywalki wlac płynu i umyć a > potem wypłukac ?? ja tak robię Tak też zrobiłam i mam dość. Może przy małej ilości klocków jest ok ale u nas jest duuużo. I jak spuszczasz potem wodę? Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 18:26 Do woreczka siatkowego i do pralki. Potem na ręczniki lub na słoneczko Odpowiedz Link Zgłoś
oteczka Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 18:42 W poszewkę od poduszki zawiązać gumką i do pralki ,dorzucam jeszcze ręczniki żeby nie tłukło Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 18:46 I to następnym razem wykorzystam Dzięki oteczka. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pyzuni Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 18:54 A ja nie polecam tego sposobu z pralką. Uprałam w ten sposób kolekcję moich dzieci i wszystkie klocki są porysowane! Były zapakowane w poszewkę, dorzuciłam ręcznik a i tak klocki obijające się jeden o drugi spowodowały mnóstwo rysek i dołków A wcześniej były w stanie idealnym Byłam na siebie wściekła, bo nie chciało mi sie myć w misce, a ten sposób wyczytałam kiedyś na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 19:47 piore klocki co pol roku, nie ma sladu na nich niemalze, wiec albo z klockami cos niehalo, albo z pralka, albo cos wpadlo do klockow, co je porysowalo ja ich nawet nie pakuje w poszewke, wrzucam jakies drobne scierki razem i tyle i susze w suszarce Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 20:02 U mnie też nigdy nic się nie porysowało... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pyzuni Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 20:22 Ja pisałam o Lego Duplo, a Wam pewnie chodzi o zwykłe Lego... Jeśli tak to zwykłego nie prałam a Duplo (oryginalne) niestety w ten sposób "załatwiłam" (choć moim dzieciom nie robi to żadnej różnicy). Odpowiedz Link Zgłoś
megimach Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 20:37 jestem wyrodna- nie piorę wcale.....właśnie sobie to uświadomiłam że nie wpadłam nawet na to by myć klocki, ale czyste są! naprawdę! Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 20:53 Ja tez nie piore klockow (nie mowiac o dezynfekowaniu!), jakos tez mi do glowy nie przyszlo Samochodzikow, kredek, pilek itp tez nie... Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 11.04.15, 07:00 Moje dzieci już stare konie (8,8 i 10 lat ), ich klocki mają po kilka lat, nigdy ich nie prałam,ani nie myłam. Też jestem wyrodna Klocków jest tyle,że chyba bym zwariowała, jakbym miała je myć Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 20:43 jak najbardziej lego duplo, slowo daje ze sladu nie ma a klocki z daleka moze sa czyste, z bliska juz mniej tory tez sie syfia niezle, kurz sie wlepia w te drobne rowki Odpowiedz Link Zgłoś
aniaop Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 21:15 Piore w pralce, nie za czesto, ale zdaza sie, bo sie jednak kurza, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
magda79pn Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 21:28 ja piorę w pralce, w takim woreczku jak do bielizny, może inaczej uszyłam sobie duży worek jakby z gazy normalnie wiruję a potem suszę na ręczniku kupiłam kiedyś używane klocki (taki mix) wyszorowałam wtedy każdy jeden klocek szczoteczką do rąk... Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 18.06.10, 20:44 umyłam tylko raz, jak kupiłam synowi używany zestaw na allegro. Umyłam w zmywarce. Kupionych w sklepie nie myję...podobnie jak innych zabawek, choćby setkę resoraków. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 18.06.10, 20:51 U nas od zakupu stała na szafce i kurzyła się złożona Lego policja. Także wymagała mycia. Reszta kompletów zresztą też Wyprałam w poszewce w pralce i jest git. Szkoda tracić czas na mycie w misce. Dzięki wszystkim za rady. Odpowiedz Link Zgłoś
anialit A w zmywarce, to jak? 18.06.10, 21:54 Luzem do kosza, czy też w woreczku? A jak luzem, to nie powpadają pomiędzy te "kratki" w koszu? Odpowiedz Link Zgłoś
pinik Re: A w zmywarce, to jak? 18.06.10, 22:01 Ja oraz wiele moich kolezanek tez pierzemy w poszewkach (zamykanych na zamek blyskawiczny) w pralce. Efekt super! Nigdy zadnych zarysowani nie odnotowalam. Pralam bez zadnych innych rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: A w zmywarce, to jak? 18.06.10, 22:32 ja myłam luzem ale miałam pojazdy duplo i dłuższe klocki, więc nie powpadały.Ludziki wsadziłam do koszyka na sztućce. Jak są małe to myślę, że można w takim woreczku jak do prania. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka pralka :) 18.06.10, 23:46 dokładnie tak robię: do worka na bieliznę pakuję klocki i piorę je efekt super iza Odpowiedz Link Zgłoś
lila4 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 19.06.10, 08:53 Wyprałam raz te,które kupiłam używane.Zeszły mi naklejki,ale wyprałam w 40 st. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz-zgorzelec Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 13.08.10, 21:28 Klocków LEGO DUPLO używanych w domu nie dezynfekuje wychodząc z założenia iż przy dzieciach wolnych od alergii nadmiar czystości szkodzi. Do mycia klocków DUPLO zaburdzonych kaszką, czekoladą i bliżej nie zidentyfikowaną substancją używam płynu do mycia i miekkiej gabeczki. Posiadam kolekcję klocków DUPLO kupionych w roku 2002 na www.toysland.pl którymi od 2009 roku bawię się z moją najmłodsżą - taką niespodziankową pociechą i wyglądają jak by były dopiero co kupione. Te klocki są nie zniszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
paniwaz Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 13.08.10, 22:36 tadeusz-zgorzelec napisał: Posiadam kolekcję klocków DUPLO > kupionych w roku 2002 na www.toysland.pl Login tadzio-zgorelec, sklep ze Zgorzelca - śmierdzi reklamą na kilometr! Sio stąd! Pani Wąż Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 16.08.10, 00:15 nie myje i nie dezynfekuje i nie rozumiem, w jakim celu niby mialabym to robic.O, pardon, te wyciagneite z odkurzacza plucze pod biezaca woda i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
mruu1 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 11.04.15, 09:44 >Macie jakieś sprawdzone sposoby na czyszczenie i dezynfekcję?< Dezynfekcja w domu? Chyba po wizycie pacjentów, którzy uciekli z oddziału zakaźnego... Odpowiedz Link Zgłoś