Dodaj do ulubionych

Jak czyścicie klocki LEGO?

17.06.10, 16:02
Macie jakieś sprawdzone sposoby na czyszczenie i dezynfekcję?
Obserwuj wątek
    • monjan Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 16:04
      myję w zmywarce a potem suszę na ręcznikusmile
      • camilcia Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 21:21
        ja też tak smile
    • black.joanna Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 16:05
      ???
      • kropkacom Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 16:07
        Chodzi mi o takie "sposoby" jak ten ze zmywarką. Niestety z racji jej braku
        pomysł odpada.

Mamy bardzo dużo tych klocków i chciałabym to zrobić szybko i skutecznie big_grin
        • rybalon1 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 16:15
          a nie można tak normalnie napuścic wody do miski/umywalki wlac płynu i umyć a
          potem wypłukac ?? ja tak robię smile czasem też te większe klocki pakuję do
          woreczka siatkowego do prania bielizny i dorzucam do pralki jak piorę coś w
          temp. 30-40 stopni ...inzcej się chyba nie da.
          No można też kupić psikadło z płynem antybakteryjnym i popsikac.
          • kropkacom Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 17:55
            > a nie można tak normalnie napuścic wody do miski/umywalki wlac płynu i umyć a
            > potem wypłukac ?? ja tak robię smile

Tak też zrobiłam i mam dość. sad Może przy małej ilości klocków jest ok ale u nas
            jest duuużo. I jak spuszczasz potem wodę?
            • iwek33 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 18:26
              Do woreczka siatkowego i do pralki. Potem na ręczniki lub na
              słoneczko smile
              • oteczka Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 18:42
                W poszewkę od poduszki zawiązać gumką i do pralki ,dorzucam jeszcze ręczniki żeby nie tłukło
                • kropkacom Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 18:46
                  I to następnym razem wykorzystam big_grin Dzięki oteczka.
                  • mama_pyzuni Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 18:54
                    A ja nie polecam tego sposobu z pralką. Uprałam w ten sposób
                    kolekcję moich dzieci i wszystkie klocki są porysowane! Były
                    zapakowane w poszewkę, dorzuciłam ręcznik a i tak klocki obijające
                    się jeden o drugi spowodowały mnóstwo rysek i dołków sad
                    A wcześniej były w stanie idealnym sad
                    Byłam na siebie wściekła, bo nie chciało mi sie myć w misce, a ten
                    sposób wyczytałam kiedyś na forum...
                    • kropkacom Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 19:38
                      Dzięki za ostrzeżenie.
                      • donkaczka Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 19:47
                        piore klocki co pol roku, nie ma sladu na nich niemalze, wiec albo z klockami
                        cos niehalo, albo z pralka, albo cos wpadlo do klockow, co je porysowalo
                        ja ich nawet nie pakuje w poszewke, wrzucam jakies drobne scierki razem i tyle
                        i susze w suszarce big_grin
                        • iwek33 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 20:02
                          U mnie też nigdy nic się nie porysowało...
                          • mama_pyzuni Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 20:22
                            Ja pisałam o Lego Duplo, a Wam pewnie chodzi o zwykłe Lego...
                            Jeśli tak to zwykłego nie prałam smile a Duplo (oryginalne) niestety w
                            ten sposób "załatwiłam" (choć moim dzieciom nie robi to żadnej
                            różnicy).
                            • megimach Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 20:37
                              jestem wyrodna- nie piorę wcale.....właśnie sobie to uświadomiłam że
                              nie wpadłam nawet na to by myć klocki, ale czyste są! naprawdę!
                              • ella111 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 20:53
                                Ja tez nie piore klockow (nie mowiac o dezynfekowaniu!), jakos tez
                                mi do glowy nie przyszlo wink Samochodzikow, kredek, pilek itp tez
                                nie...
                              • blizniaki14 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 11.04.15, 07:00
                                Moje dzieci już stare konie (8,8 i 10 lat ), ich klocki mają po kilka lat, nigdy ich nie prałam,ani nie myłam. Też jestem wyrodna wink Klocków jest tyle,że chyba bym zwariowała, jakbym miała je myć smile
                            • donkaczka Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 20:43
                              jak najbardziej lego duplo, slowo daje ze sladu nie ma

a klocki z daleka moze sa czyste, z bliska juz mniej smile tory tez sie syfia
                              niezle, kurz sie wlepia w te drobne rowki
                              • aniaop Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 21:15
                                Piore w pralce, nie za czesto, ale zdaza sie, bo sie jednak kurza,
                                niestety
                                • magda79pn Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 17.06.10, 21:28
                                  ja piorę w pralce, w takim woreczku jak do bielizny, może inaczej uszyłam sobie
                                  duży worek jakby z gazy wink
                                  normalnie wiruję a potem suszę na ręczniku
                                  kupiłam kiedyś używane klocki (taki mix) wyszorowałam wtedy każdy jeden klocek
                                  szczoteczką do rąk...
                                  • mmala6 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 18.06.10, 20:44
                                    umyłam tylko raz, jak kupiłam synowi używany zestaw na allegro. Umyłam
                                    w zmywarce. Kupionych w sklepie nie myję...podobnie jak innych zabawek,
                                    choćby setkę resoraków.
                                    • kropkacom Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 18.06.10, 20:51
                                      U nas od zakupu stała na szafce i kurzyła się złożona Lego policja. Także
                                      wymagała mycia. Reszta kompletów zresztą też tongue_out

Wyprałam w poszewce w pralce i jest git. Szkoda tracić czas na mycie w misce.
                                      Dzięki wszystkim za rady.
                                      • anialit A w zmywarce, to jak? 18.06.10, 21:54
                                        Luzem do kosza, czy też w woreczku?
                                        A jak luzem, to nie powpadają pomiędzy te "kratki" w koszu?
                                        • pinik Re: A w zmywarce, to jak? 18.06.10, 22:01
                                          Ja oraz wiele moich kolezanek tez pierzemy w poszewkach (zamykanych na zamek
                                          blyskawiczny) w pralce. Efekt super! Nigdy zadnych zarysowani nie odnotowalam.
                                          Pralam bez zadnych innych rzeczy.
                                        • mmala6 Re: A w zmywarce, to jak? 18.06.10, 22:32
                                          ja myłam luzem ale miałam pojazdy duplo i dłuższe klocki, więc nie
                                          powpadały.Ludziki wsadziłam do koszyka na sztućce. Jak są małe to
                                          myślę, że można w takim woreczku jak do prania.
              • iberka pralka :) 18.06.10, 23:46
                dokładnie tak robię: do worka na bieliznę pakuję klocki i piorę
                je wink efekt super

iza
            • lilka69 a po co w ogole myc klocki lego? 16.08.10, 14:30
              to paranoja czystosci!
    • lila4 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 19.06.10, 08:53
      Wyprałam raz te,które kupiłam używane.Zeszły mi naklejki,ale
      wyprałam w 40 st.
    • tadeusz-zgorzelec Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 13.08.10, 21:28
      Klocków LEGO DUPLO używanych w domu nie dezynfekuje wychodząc z założenia iż
      przy dzieciach wolnych od alergii nadmiar czystości szkodzi. Do mycia klocków
      DUPLO zaburdzonych kaszką, czekoladą i bliżej nie zidentyfikowaną substancją
      używam płynu do mycia i miekkiej gabeczki. Posiadam kolekcję klocków DUPLO
      kupionych w roku 2002 na www.toysland.pl którymi od 2009 roku bawię się z moją
      najmłodsżą - taką niespodziankową pociechą i wyglądają jak by były dopiero co
      kupione. Te klocki są nie zniszczalne.
      • paniwaz Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 13.08.10, 22:36
        tadeusz-zgorzelec napisał:
        Posiadam kolekcję klocków DUPLO
        > kupionych w roku 2002 na www.toysland.pl

Login tadzio-zgorelec, sklep ze Zgorzelca - śmierdzi reklamą na kilometr! Sio
        stąd! Pani Wąż
    • mruwa9 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 16.08.10, 00:15
      nie myje i nie dezynfekuje i nie rozumiem, w jakim celu niby
      mialabym to robic.O, pardon, te wyciagneite z odkurzacza plucze pod
      biezaca woda i to wszystko.
    • mruu1 Re: Jak czyścicie klocki LEGO? 11.04.15, 09:44
      >Macie jakieś sprawdzone sposoby na czyszczenie i dezynfekcję?<

Dezynfekcja w domu? Chyba po wizycie pacjentów, którzy uciekli z oddziału zakaźnego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka